فهرست مطالب

نشریه توانمندسازی سرمایه انسانی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمدحسین حسینی روش*، مهسا نخعی مقدم صفحات 1-10

    هدف از پژوهش حاضر، طراحی و برازش الگویی ساختاری از روابط علی بین فرهنگ سازمانی با انگیزش شغلی و میانجی گری توانمندسازی روانشناختی است. این پژوهش از نوع مقطعی- توصیفی است. آزمودنی های این تحقیق 226 نفر از کارکنان ادارات ورزش و جوانان سیستان و بلوچستان هستند که با روش تمام شمار انتخاب گردیده و سپس پرسش نامه های فرهنگ سازمانی دنیسون، توانمندسازی روانشناختی اسپریتزر و انگیزش شغلی رابینسون را تکمیل نمودند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل تایید عاملی و الگویابی معادلات ساختاری استفاده شد که تحلیل های الگویابی معادلات ساختاری، برازندگی الگو را مورد حمایت قرار دادند. یافته های پژوهش نشان می دهند که فرهنگ سازمانی به صورت غیرمستقیم از طریق توانمندسازی روانشناختی با انگیزش شغلی رابطه مثبت و معناداری دارند؛ لذا پیشنهاد می شود که مدیران با فراهم آوردن فرهنگی که در آن، کارها به صورت تیمی، توزیع اطلاعات عادلانه، تصمیم گیری مشارکتی، ارتباطات باز، پاداش های متناسب با عملکرد و جلسات اثربخش برگزار می شوند، زمینه را برای توانمندکردن کارکنان و به تبع آن افزایش انگیزش بوجود آورند.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، انگیزش شغلی، توانمندسازی روانشناختی
  • غلامرضا کاشانی*، محمدرضا حاجی انزهایی صفحات 11-21

    توانمند سازی روانشناختی به عنوان یک بر انگیزاننده ی درونی به کارکنان این اجازه را می دهد که با استفاده از حس اعتماد به نفس و استقلال در شغل، خودکارآمدی را تقویت کنند. رهبران اخلاقی از طریق گفت و گو و تعامل با کارکنان، شغل آن ها را معنی دار کرده و به آن شکل می دهند لذا رهبران اخلاقی به پیروانشان در تفسیر این که چطور کار آن ها معنی دار و تاثیر گذار است کمک می کنند که این دو از مولفه های مهم توانمند سازی روانشناختی است. در همین رابطه هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه مولفه های رهبری اخلاقی با مولفه های توانمند سازی روانشناختی است. جامعه آماری تحقیق شرکت ایساکو در شهر تهران است و تعداد نمونه از طریق جدول مورگان به تعداد 265 نفر به صورت تصادفی ساده با استفاده از جدول اعداد تصادفی بدست آمد. روایی (همگرا و واگرا) و پایایی (بارعاملی، ضریب پایایی مرکب و ضریب آلفای کرونباخ) بدست آمده از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری حاکی از آن است که ابزار اندازه گیری از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است. تحلیل داده ها با نرم افزار پی ال اس و معنی داری روابط میان متغیرهای مکنون با استفاده از آماره تی صورت گرفت. نتایج نشان داد درک کارکنان از نمایش رفتار اخلاقی رهبر با مولفه های خودمختاری و اثرگذاری توانمندسازی روانشناختی و درک ارتقا رفتار اخلاقی پیروان توسط رهبران با مولفه های معناداری شغل و شایستگی توانمند سازی روانشناختی رابطه معنی دار از نوع مثبت دارد و نشان می دهد درک همزمان کارکنان از نمایش رفتار اخلاقی رهبر و ارتقا رفتار اخلاقی پیروان توسط رهبر برای توانمند سازی روانشناختی ضروری است.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، نمایش رفتار اخلاقی، ارتقا رفتار اخلاقی پیروان، توانمند سازی روانشناختی، مدل سازی معادلات ساختاری
  • ریحانه ابراهیم آبادی*، علی عسگری، فاطمه طاهرپور صفحات 23-33

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای توانمندسازی روان شناختی دررابطه حمایت اجتماعی ادراک شده و روحیه کارآفرینی دانشجویان کارشناسی دانشگاه بیرجند صورت گرفت. روش پژوهش توصیفی- همبستگی و جامعه آماری شامل دانشجویان کارشناسی دانشگاه بیرجند  به تعداد 8304 نفر که با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 380 نفر انتخاب گردید. برای سنجش متغیر حمایت اجتماعی ادراک شده از پرسش نامه زیمت و همکاران (1988)، توانمندسازی روان شناختی از پرسش نامه اسپریتزر و میشرا (1995) و روحیه کارآفرینی از پرسش نامه وطن خواه و رضایی مقدم (1394) استفاده شد. روایی محتوایی پرسشنامه توسط متخصصان تایید شد. ضریب پایایی پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ بررسی و تایید شد. در خصوص الگوی معادلات ساختاری هنگامی که متغیر حمایت اجتماعی ادراک شده، متغیر پیش بین در نظر گرفته شد و روحیه کارآفرینی متغیر ملاک بودند از برازش خوبی برخوردار بود و روابط بین مولفه های حمایت اجتماعی ادراک شده و روحیه کارآفرینی در سطح 0/05 معنادار بود. یافته ها در مورد متغیر میانجی نشان داد که توانمندسازی روان شناختی نقش میانجی ایفا می کند.

    کلیدواژگان: روحیه کارآفرینی، حمایت اجتماعی ادراک شده، توانمندسازی روان شناختی
  • محمدحسن مرشدی تنکابنی* صفحات 35-45

    هدف این پژوهش، مطالعه نقش مدیریت استعداد در اجرای اثربخش استراتژی است. جامعه آماری که توانایی پاسخگویی به پرسشنامه های مربوط به موضوع مورد بررسی را داشتند شامل420 نفر از کارکنان دانشگاه ایلام بود. با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 201 نفر به شیوه تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر گردآوری داده ها توصیفی- پیمایشی است. ابزار گردآوری اطلاعات شامل دو پرسشنامه مدیریت استعداد و اجرای اثربخش استراتژی است. جهت تعیین روایی پرسشنامه های مذکور از روایی محتوایی استفاده شد و برای سنجش پایایی، از طریق روش آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفتند که به ترتیب 0/887 و 0/910 بدست آمد. برای تحلیل داده های بدست آمده از روش معادلات ساختاری با بکارگیری نرم افزار آماری لیزرل استفاده شد. یافته ها نشان می دهند که بین عوامل مدیریت استعداد و اجرای اثربخش استراتژی روابط معناداری وجود دارد. بنابراین انتظار عملکرد با ضریب تاثیر 0/74، انتظار تلاش با ضریب تاثیر 0/77، اثرات اجتماعی با ضریب تاثیر 0/70 و شرایط تسهیل گر با ضریب تاثیر 0/48 در اجرای اثربخش استراتژی تاثیر معناداری دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، اجرای اثربخش استراتژی، دانشگاه ایلام
  • امید صفری*، غلامرضا صفری، فاطمه حسینی صفحات 47-53

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی توانمندسازهای روانشناختی از طریق مدیریت دانش در کارکنان اداراه کل ورزش و جوانان فارس انجام شد. روش پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی و همبستگی است. جامعه آماری، تمامی کارکنان اداره کل ورزش و جوانان فارس به تعداد 114نفر است که تمام کارکنان به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه های استاندارد مدیریت دانش (شرون لاسون ،2003) و توانمندسازی روانشناختی (اسپریتزر ،1995) بود. برای توصیف داده ها از روش های آمار توصیفی و برای تجزیه استنباطی داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد. نتایج نشان داد که مدیریت دانش قابلیت پیش بینی و تاثیر گذاری 0/53 بر توانمندسازهای روانشناختی آزمودنی ها را دارد و همچنین از بین مولفه های مدیریت دانش تنها مولفه کاربرد دانش قابلیت پیش بینی و تاثیر گذاری 0/31 بر توانمندسازهای روانشناختی آزمودنی ها را دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، توانمند سازی روانشناختی، کارکنان، اداره کل ورزش و جوانان فارس
  • داریوش طهماسبی آقبلاغی*، زهره رحیمی، غلامرضا سلیمی صفحات 55-69

    هدف پژوهش حاضر مشخص کردن تاثیر سازگاری شغلی بر ارتقای شغلی به واسطه خودشیرینی و تعدیل کنندگی حمایت شغلی است. این پژوهش از نوع همبستگی است و برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده است. روایی محتوایی آن با نظر متخصصان، استادان دانشگاهی و کارشناسان خبره تایید شد. پایایی ابزار با محاسبه آلفای کرونباخ در سطح مناسبی قرار داشت. تعداد 76 نفر از کارمندان بانک مسکن استان سمنان نمونه آماری این پژوهش را تشکیل دادند و روش نمونه گیری در این پژوهش در دسترس(اتفاقی) بوده است. یافته های پژوهش، پس از تحلیل مسیر نشان داد سازگاری شغلی تاثیر مثبت و معناداری بر خودشیرینی و ارتقای شغلی دارد، همچنین تاثیر مثبت خودشیرینی بر ارتقای شغلی نیز مورد تایید قرار گرفت. ولی حمایت شغلی نتوانست تعدیل کننده ای برای تاثیر سازگاری شغلی بر ارتقای شغلی باشد و فرضیه پایانی که نقش میانجی گری خودشیرینی بین سازگاری شغلی بر ارتقای شغلی بود، تایید شد.

    کلیدواژگان: سازگاری شغلی، خودشیرینی کارکنان، حمایت شغلی، ارتقای شغلی
  • سیروس حدادنیا*، نیما شهیدی صفحات 71-81

    هدف از انجام این پژوهش پیش بینی سرمایه فکری بر اساس هوش معنوی با واسطه گری جو اخلاقی سازمان است. روش این پژوهش، توصیفی- پیمایشی از نوع همبستگی و جامعه آماری، شامل تمامی اعضای هییت علمی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان فارس به تعداد 2874 نفر در سال تحصیلی 96-97 هستند. روش نمونه گیری، تصادفی خوشه ای است که به صورت طبقه ای اعمال گردید. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 377 نفر محاسبه گردید. برای جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه سرمایه فکری بتیس و همکاران، جو اخلاق سازمانی کولن و برانسون و هوش معنوی آمرام استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری، ضریب همبستگی، تحلیل رگرسیون بارون و کنی و تحلیل مسیر و معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج تحلیل نشان داد که رابطه مثبت و معناداری بین هوش معنوی و سرمایه فکری وجود دارد. بین هوش معنوی و جو اخلاق سازمانی رابطه مثبت و معناداری وجود داشت  و همچنین جو اخلاق سازمانی با کنترل هوش معنوی، سرمایه فکری را پیش بینی می کند و معیارهای اخلاقی از قدرت پیش بینی کننده بیشتری برخوردار است و نقش واسطه ای جو اخلاق سازمانی نیز در ارتباط بین هوش معنوی و سرمایه فکری مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: جو اخلاق سازمانی، سرمایه فکری، هوش معنوی
|
  • Seyed Mohamad Hosein Hoseini Ravesh *, Mahsa Nakhaei Moghadam Pages 1-10

    The purpose of the research was to design and fit the structural pattern of casual relationship between organizational culture andjob motivation, whit mediation role of psychological empowerment.This was a cross- sectional descriptive study. The participants in this study included 226 employees of Islamic Azad university of Zabol who were selected through multistage random sampling. 3 questionnaires, include Organizational Culture Survey, Psychological Empowerment, Work Motivation, and were used, and confirmatory factor analysis and structural equation modeling through AMOS-16 software were used for data analysis.The structural equation modeling analysis supported model fitting to the data. The results showed that the organizational culture was positively and indirectly related to work motivation, through psychological empowerment.It is recommended that managers support a culture where teamwork is encouraged, information is distributed fairly, decision- marking is shared, communication is open, rewards fit functions and meetings are effective in order to empower employees. Such a culture will increase, work motivation,

    Keywords: Organizational Culture, Work Motivation, psychological empowerment
  • Gholamreza Kashani *, Mohammadreza Hajianzehaie Pages 11-21

    Psychological empowerment as an internal motivator allows employees to build self-efficacy using their sense of self-confidence and autonomy in their jobs. Ethical leaders, through dialogue and engagement with employees, make sense of their work and shape it, so moral leaders help their followers interpret how their work is meaningful and influential, which both Is an important component of psychological empowerment. In this regard, the purpose of this study was to investigate the relationship between moral leadership components and psychological empowerment components. The statistical population of the research is Isakoo Company in Tehran, and a sample of 265 people was randomly assigned to the Morgan table using a random number table. Validity (convergent and divergent) and reliability (composite reliability coefficient and Cronbach's alpha coefficient) obtained from the structural equation modeling technique indicate that the instrument has good validity and reliability. Data analysis was performed using PLS software and significant relationships between the variables were performed using T statistics. The results showed that employees 'perceptions of behaviors' ethical behavior with the components of autonomy and the effect of psychological empowerment and understanding of promoting ethical behavior of followers by leaders with meaningful job components and the competence of psychological empowerment has a meaningful positive relationship and suggests a simultaneous understanding Employees are essential to psychological empowerment by demonstrating the leader's ethical behavior and promoting ethical behavior of followers by the leader. According to the results, functional suggestions were presented

    Keywords: Ethical Leadership, ethical behavior display, promotion of ethical behavior of followers, psychological empowerment, structural equation modeling
  • Reyhane Ebrahimabadi *, Ali Asgari, Fateme Taherpoure Pages 23-33

    The purpose of this study was to investigate the mediating role of psychological empowerment in the relationship between perceived social support and the entrepreneurial spirit of undergraduate students at University of Birjand. The research method was descriptive-correlational and the statistical population consisted of 8304 undergraduate students of University of Birjand, that 340 people by using simple random sampling were selected. The Perceptual Social Support Questionnaire (Zimet et al., 1988), Spreitzer and Mishra Psychological Empowerment Questionnaire (1995), and the Patrice and Attitude Entrepreneurship Questionnaire (1394) were used.Content validity of the questionnaire was confirmed by experts. The construct validity of the scales was examined using confirmatory factor analysis. Regarding the structural equation model, when the perceived social support variable was considered as the predictor variable and the entrepreneurial spirit was the criterion variable, the model was well fitted and the relationships between perceived social support and entrepreneurial spirit were significant at the level of 0.05.

    Keywords: entrepreneurial spirit, perceived social support, psychological empowerment
  • Mohammad Hassan Morshedi Tonekaboni * Pages 35-45
    Purpose

    The purpose of this research is to study the role of talent management in effective strategy implementation.

    Method

    The statistical population that was able to answer the questionnaires related to the subject was 420 employees of Ilam University. Using Kerjcie and Morgan tables, 201 people were selected as a statistical sample by simple random sampling. The purpose of this research is applied and in terms of collecting data, it is descriptive-survey. Data gathering tool includes two talent management questionnaires (Cheraghi, 2015) and effective strategy implementation (Talebzadeh, 2011). Content validity was used to determine the validity of the questionnaires and to confirm the reliability of the questionnaire, the reliability of the questionnaire was confirmed by Cronbach's alpha method, which was 0.887 and 0.910, respectively. To analyze the obtained data, structural equation method was used using Lisrel statistical software.

    Findings

    Findings show that there is a significant relationship between talent management and effective implementation of the strategy. So, expectation of performance with coefficient of effect is 0.74, expectation of effort with coefficient of influence 0.77, social effects with coefficient of effect of 0.70 and facilitating conditions with coefficient of influence of 0.48 in effective implementation of the strategy has a significant effect.

    Conclusion

    Organizational managers can, through talent management, provide the groundwork for better organization of the organization's strategies and help the staff to achieve the goals of the organization.

    Keywords: talent management, Effective Strategy Implementation, University of Ilam
  • Omid Safari *, Gholamreza Safari, Fatemeh Hosseini Pages 47-53

    Predictability of Psychological Empowerments throuth knowledge management in Staff of Fars's Sports and Youth Department Abstract The aim of this research was the predictability of Psychological Empowerments throuth knowledge management in Staff of Fars's Sports and Youth Department. The research statistical population includes the staff of Sports and Youth Departments of Fars and the number was 114 individuals. From 114 individuals, 93individuals were chosen as the sample. Data collection was conducted by the use of standard questionnaires of knowledge management (Shervenlason, 2003)and psychological empowerment (Spreitzer, 1995. Descriptive statistics were used for data description and Pearson correlation coefficient, regression were used for inferential analysis. Results showed that knowledge management pedictability of psychological empowerments of examinees. Keywords: knowledge Management, Psychological Empowerments, Staff, Fars's Sports and Youth Department. orrelation coefficient, regression were used for inferential analysis. Results showed that knowledge management pedictability of psychological empowerments of examinees. Keywords: knowledge Management, Psychological Empowerments, Staff, Fars's Sports and Youth Department.

    Keywords: Knowledge management, Psychological Empowerments, Staff, Fars's Sports, Youth Department
  • Dariush Tahmasebi *, Zohreh Rahimi, Gholamreza Salimi Pages 55-69

    The purpose of this study was to determine the effect of career adaptability on career promotion through ingratiation and moderation of job support. This is a correlation study and a questionnaire was used to collect data. Its content validity was confirmed by experts, academic professors and expert experts. Reliability of the instrument was calculated at the appropriate level by calculating the Cronbach's alpha. A sample of 76 employees of the maskan bank of Semnan province formed the statistical sample of this study and the sampling method was available in this study (random). Findings of the research showed that career adaptability has a positive and significant effect on job promotion and ingratiation also the positive effect of ingratiation on job promotion has been confirmed. But job support was not able to moderate the effect of career adaptability on job promotion, and the final assumption that the role of mediating ingratiation between career adaptability and job promotion was confirmed.

    Keywords: career adaptability, Ingratiation, Job support, job promotion
  • Sirous Hadadnia *, Nima Shahidi Pages 71-81

    The goal of this study is anticipation of intellectual capital based on spiritual intelligence with mediation of organization’s ethical climate. Study method is descriptive and in correlation form. Statistical population includes all the faculty members of units of Islamic Azad University of Fars province (2874 people) in 2015-16 year. Sampling method is random cluster sampling. Sample size includes 377 people that were selected according to Morgan table. For gathering the data, three questionnaire of Intellectual Capital (Bontis et al, 2000), Organization’s Ethical Climate (Cullen & Bronson, 1993) and Spiritual Intelligence (Amram, 2009) were used. In order to analyze the data, statistical methods of correlation coefficient, regression analysis of Baron and Kenny, path analysis and SPSS and AMOSS software have been applied. The results are indication of positive and significant relationship between spiritual intelligence and dimensions of intellectual capital. And there is a positive and significant relationship between spiritual intelligence and organization’s ethical climate. Also, organization’s ethical climate, anticipates intellectual capital and ethical (or moral) criteria has more anticipatory power and the mediating role of organization’s ethical climate in the relationship between spiritual intelligence and intellectual capital was confirmed.

    Keywords: spiritual intelligence, organization’s ethical climate, Intellectual Capital