فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی اراک - سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 151، امرداد و شهریور 1400)

مجله دانشگاه علوم پزشکی اراک
سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 151، امرداد و شهریور 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد خمرنیا، مصطفی پیوند* صفحات 318-323
  • علی کولیوند*، پریسا راستگردانی، عماد محمدطالبی صفحات 324-333
    زمینه و هدف

    ورود شیرابه حاصل از کمپوست لجن های نفتی به محیط که ترکیباتی مقاوم به تجزیه هستند، سبب بروز مشکلات زیست محیطی متعددی می شود. بنابراین لازم است که با استفاده از فرایندهای کارآمد تصفیه شود. هدف از انجام این مطالعه بررسی کارایی فرایند فنتون اصلاح شده برای تصفیه شیرابه حاصل از کمپوست لجن های نفتی است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، نمونه های شیرابه جمع آوری و سپس محلول فنتون اصلاح شده با اضافه کردن ترکیب Fe2(SO4)3 به H2O2 تهیه شد. سپس اثر پارامترهای زمان (15، 30، 60، 90 و 120 دقیقه)، غلظت فنتون اصلاح شده (20، 50، 100 و 200 میلی گرم در لیتر)، pH(3، 5 و 9) و سه غلظت اولیه COD (500، 1000 و 1500 میلی گرم در لیتر) بررسی شد.

    ملاحظات اخلاقی

    این مطالعه با کدهای 2645 و 2765 در دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی اراک به ثبت رسیده است.

    یافته ها

     میزان کاهش COD و TPH در حالت زمان اپتیمم 60 دقیقه، COD اولیه 500 میلی گرم بر لیتر، pH برابر 3 و غلظت فنتون 200 میلی گرم بر لیتر به ترتیب برابر با 91/04و 77/42 درصد بود. نتایج حاصل از آزمایش ها نشان داد که با راندمان حذف COD و TPH با افزایش زمان ماند و غلظت فنتون اصلاح شده نسبت مستقیم و با کاهش غلظت اولیه COD و pH نسبت معکوس دارد.

    نتیجه گیری

    استفاده از فنتون اصلاح شده روشی کارآمد برای تصفیه شیرابه حاصل از کمپوست لجن های نفتی است.

    کلیدواژگان: کل هیدروکربن های نفتی، فنتون اصلاح شده، کمپوست لجن های نفتی، شیرابه
  • فاطمه دهقانی یونارتی، وازگن میناسیان* صفحات 334-347
    زمینه و هدف

    هدف کلی پژوهش حاضر بررسی اثر زمان بندی فعالیت ورزشی بر سطوح افزایش یافته گلوکز بعد از وعده غذایی، قبل از وعده غذایی و متعاقب تمرینات تناوبی کوتاه مدت در زنان چاق بود.

    مواد و روش ها

    تعداد10 زن مبتلا به چاقی (میانگین±انحراف معیار سن: 3/97±40/41 سال، وزن: 7/26±86/60 کیلوگرم و شاخص توده بدن: 2/20±33/22 کیلوگرم/ مترمربع) به شکل متقاطع در چهار گروه شامل: 1. فعالیت ورزشی قبل از وعده غذایی؛ 2. فعالیت ورزشی بعد از وعده غذایی؛ 3. فعالیت ورزشی تناوبی؛ 4. کنترل شرکت داشتند. فعالیت ورزشی قبل و بعد از وعده غذایی شامل30 دقیقه راه رفتن با شدت متوسط روی نوارگردان قبل و بعد از هر وعده غذایی اصلی (یک دقیقه تمرین، 30 ثانیه استراحت) و فعالیت ورزشی تناوبی کوتاه مدت شامل سه تکرار یک دقیقه ای فعالیت، هر30 دقیقه برای20 مرتبه طی روز بود. مقادیر12ساعته پایش مداوم قندخون و غلظت قندخون پس از وعده غذایی دو ساعته برای بررسی تغییرات گلوکز خون ثبت شد.

    ملاحظات اخلاقی

    این مطالعه با اخذ مجوز و دریافت کد اخلاق پژوهشی IR.UI.REC.1397.119 از کمیته اخلاق در پژوهش دانشگاه اصفهان شروع و اجرا شد. استاندارد های اصول اخلاق در پژوهش های پزشکی شامل موضوعات انسانی که در اعلامیه هلسینکی مشخص شده است رعایت شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که فعالیت ورزشی تناوبی منجر به کاهش معنی دار پایش مداوم قندخون و غلظت قندخون پس از وعده غذایی، نسبت به گروه کنترل و همچنین فعالیت ورزشی قبل از وعده غذایی شد (0/05˂P). در حالی که بین اثر فعالیت ورزشی قبل و بعد از وعده غذایی تفاوت معنی داری در پایش مداوم قندخون مشاهده نشد (0/05˂P). همچنین، فعالیت ورزشی بعد از وعده غذایی، منجر به کاهش قندخون پس از وعده غذایی نسبت به گروه کنترل شد (0/05˂P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد اجرای فعالیت ورزشی تناوبی می تواند اثرات مفیدی بر سطوح گلوکز خون بعد از وعده غذایی داشته باشد که احتمالا به واسطه بهبود متابولیسم گلوکز در نتیجه تمرین ورزشی است.

    کلیدواژگان: تمرین ورزشی، گلوکز بعد از وعده غذایی، چاقی
  • عرفان رضایی، مجتبی دیده دار، سید حامد میرحسینی* صفحات 348-359
    زمینه و هدف

    عفونت های قارچی یکی از مهم ترین و شایع ترین مسایل برای بیماران بستری در محیط های بیمارستانی به خصوص در بخش های ویژه است. هدف از این مطالعه تعیین آلودگی قارچی در هوا و سطوح بخش های پرخطر بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اراک و تعیین الگوی حساسیت دارویی گونه های جداشده بود. 

    مواد و روش ها

     در این مطالعه توصیفی مقطعی از بخش های پرخطر بیمارستان های آموزشی اراک تعداد 63 نمونه از هوا با استفاده از روش اندرسن تک مرحله ای و 63 نمونه از سطوح با استفاده از سواپ پنبه ای مرطوب برداشته و روی محیط کشت سابرودکستروز آگار حاوی کلرامفنیکل کشت داده شد. شناسایی جنس و تا حد امکان گونه قارچ ها با استفاده از روش کشت روی لام صورت گرفت. تست حساسیت دارویی روی گونه های جداشده با روش میکرودایلوشن براث (استاندارد CLSI- M38A2) انجام شد.

    ملاحظات اخلاقی

    این مطالعه با کد اخلاق IR.ARAKMU.REC.1395.315 در کمیته اخلاق شورای پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی اراک به تصویب رسیده است.

    یافته ها

     از کل نمونه ها، 18 گونه قارچ جدا شد که شامل هشت آسپرژیلوس نایجر، چهار آسپرژیلوس فلاووس، دو آسپرژیلوس فومیگاتوس، دو گونه رایزوپوس، یک گونه موکور و یک گونه فوزاریوم بود. در بررسی حساسیت دارویی یک مورد حساسیت نسبی آسپرژیلوس فومیگاتوس به ایتراکونازول، یک مورد حساسیت نسبی آسپرژیلوس نایجر به کتوکونازول و یک مورد مقاومت آسپرژیلوس نایجر به ایتراکونازول مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی الگوی آلودگی قارچی بیمارستانی با قارچ های بیماری زا و نیز الگوی حساسیت دارویی این ارگانیسم ها در مناطق دیگر ایران و جهان با نتایج مطالعه حاضر هم خوانی نسبی دارد و داروهای مطرح شده در دستورالعمل های جهانی برای درمان این عفونت ها مانند وریکونازول و کاسپوفانژین در درمان آسپرژیلوز مهاجم و آمفوتریسین B در درمان موکورمایکوز و فوزاریوز مهاجم در حال حاضر داروهایی کارآمد هستند.

    کلیدواژگان: عفونت های قارچی مهاجم، قارچ های منتقل شده توسط هوا، حساسیت دارویی
  • فاطمه سادات حسینی پور ابرده، ماندانا نیکنام* صفحات 360-371
    زمینه و هدف

    اضطراب از جمله اختلالات شایع و تاثیرگذار بر فرایند درمان در مبتلایان به سرطان سینه است. با توجه به اهمیت نقش سلامت معنوی بر اضطراب در مبتلایان به سرطان، هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین سلامت معنوی با اضطراب هستی و اضطراب مرضی در بیماران زن مبتلا به سرطان سینه بود. 

    مواد و روش ها

    روش پژوهش توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری شامل همه بیماران زن مبتلا به سرطان سینه مراجعه کننده به مرکز آنکولوژی و رادیوتراپی امام رضا شهر مشهد در سال 1397 بود که با روش نمونه گیری تصادفی 195 نفر از بیماران مبتلا به سرطان سینه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسش نامه اضطراب بک (1990)، پرسش نامه اضطراب هستی لارنس و گود (1974) و پرسش نامه سلامت معنوی پولوتزین و الیسون (1982) بود. داده ها با استفاده از همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره تجزیه و تحلیل شدند.

    ملاحظات اخلاقی 

    این مطالعه با کد 950261902191 در کمیته اخلاق پژوهشی دانشگاه آزاد واحد الکترونیک به ثبت رسیده است.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که بین هر دو بعد مذهبی و وجودی سلامت معنوی با اضطراب هستی رابطه مثبت معناداری وجود داشت (0/010).

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش سلامت معنوی در اضطراب هستی و اضطراب مرضی، تقویت سلامت معنوی می تواند بر بهبود اضطراب بیماران سرطانی نقش موثری داشته باشد.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، اضطراب هستی، اضطراب مرضی، سرطان سینه
  • مریم بهرامی، علی قضاوی، علی گنجی، قاسم مسیبی* صفحات 372-385
    زمینه و هدف

    علاوه بر رادیکال های آزاد مانند نیتریک اکساید، التهاب یکی از مهم ترین علل پاتوفیزیولوژیک پریتونیت (التهاب صفاق) است. خارمریم و سیاه دانه دو گیاه با خواص آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی شناخته شده اند. هدف از این پژوهش بررسی اثر تجویز توام این دو عصاره گیاهی در القای اثرات آنتی اکسیدانی و کاهش شدت التهاب در مدل موشی پریتونیت حاد است.

    مواد و روش ها

    پس از تهیه عصاره الکلی خارمریم و سیاه دانه به روش سوکسله، میزان سمیت حاد (Acute Toxicity) برررسی شد. سپس موش ها Balb/C به پنج گروه تقسیم شدند و دز مناسب هریک از عصاره های خارمریم، سیاه دانه، ترکیب عصاره های مذکور، DMSO 30 درصد به منزله گروه کنترل و دگزامتازون به منزله گروه کنترل مثبت به مدت 14 روز داده شد. در روز دهم دریافت، پریتونیت حاد با تزریق داخل صفاقی تایوگلیکولات در موش ها القا شد. در آخر، قدرت آنتی اکسیدانی توتال هریک از عصاره ها در سرم موش های تیمارشده، با تست FRAP و غلظت نیتریک اکساید به روش گریس سنجیده شد.

    ملاحظات اخلاقی

    این مطالعه با شناسه 1397.359.IR.ARAKMU.REC در کمیته پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی اراک به ثبت رسیده است.

    یافته ها

    در بررسی سمیت حاد تغییری در ظاهر فیزیکی موش ها و علایم بیماری دیده نشد، تغییرات وزن معنی دار نبود. استفاده توام عصاره خارمریم و سیاه دانه باعث افزایش معنی دار قدرت آنتی اکسیدانی توتال شد (0/015=P). این ترکیب همچنین باعث کاهش معنی دار سطح نیتریک اکساید سرمی نسبت به گروه کنترل شد (0/000=P).

    نتیجه گیری

    ترکیب این دو عصاره اثرات ضدالتهابی خود را با مکانیسم افزایش قدرت آنتی اکسیدانی وکاهش نیتریک اکساید اعمال می کند.

    کلیدواژگان: خارمریم، سیاه دانه، پریتونیت، التهاب، آنتی اکسیدان
  • زهرا بهرام نژاد، علی قضاوی، علی گنجی، قاسم مسیبی* صفحات 386-397
    زمینه و هدف

    گیاهان دارویی حاوی ترکیبات بیولوژیک گوناگون شامل فنل ها، فلاونوییدها و ترپنوییدها با فعالیت آنتی رادیکالی و ضدالتهابی هستند که بر سلامت و بهبود زندگی انسان اثر می گذارد. با توجه به اثرات مفید متعدد دو گیاه بابونه گاوی و مرزه کوهی و اینکه ظرفیت آنتی اکسیدانی تام و اثرات ضدالتهابی ترکیب این دو عصاره بررسی نشده است، ما بر آن شدیم تا اثر ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی توام این دو گیاه در التهاب حاد ایجادشده در موش های نژاد BALB/c را بررسی کنیم.

    مواد و روش ها

    در مطالعه حاضر، موش های مطالعه، عصاره های بابونه گاوی، مرزه کوهی و ترکیب آن دو را به مدت 14 روز متوالی به صورت گاواژ دریافت کردند. سپس برای القای التهاب حاد، تیوگلیکولات به صورت داخل صفاقی به تمامی گروه ها تزریق شد. برای ارزیابی ظرفیت آنتی اکسیدانی توتال و غلظت نیتریک اکسید سرمی به ترتیب آزمون های FRAP و گریس به کار گرفته شد. نتایج به روش ANOVA یک طرفه تحلیل و بررسی شد.

    ملاحظات اخلاقی

    این مطالعه با کد اخلاق IR.ARAKMU.REC.1398.021 در کمیته اخلاق پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی اراک به ثبت رسید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ترکیب عصاره ها (P=0/006) و عصاره مرزه کوهی (P=0/021) منجر به افزایش معنادار فعالیت آنتی اکسیدانی تام نسبت به گروه کنترل شدند. همچنین طبق نتایج تست گریس، عصاره های مرزه کوهی (P=0/04) ، بابونه گاوی (P=0/034) و ترکیب آن ها (P=0/003) به طور معناداری میزان تولید نیتریک اکسید سرمی را در مقایسه با گروه کنترل کاهش دادند. 

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان دهنده تاثیر هم افزایی ترکیب عصاره های مذکور در راستای افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی تام و ضدالتهابی آن هاست.

    کلیدواژگان: بابونه گاوی، مرزه کوهی، آنتی اکسیدان ها، نیتریک اکسید
  • مسعود بخت اور، سید مهرزاد شاددل، احسان مومنی، وحیده نظری* صفحات 398-411
    زمینه و هدف

    آسیب ناشی از سوزن (NSJ) مشکل عمده بهداشت شغلی در بین کارکنان دندان پزشکی است که آن ها را در معرض خطر زیاد ابتلا به عفونت های خطرناک منتقل شونده از خون قرار می دهد. مطالعه حاضر با هدف بررسی مواجه شغلی با NSJ و عوامل روانی همراه با آن در میان دانشجویان دندان پزشکی اراک انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی مقطعی روی دانشجویان سه سال آخر دانشکده دندان پزشکی اراک، در سال 1397 انجام شد. پرسش نامه ها دربرگیرنده سوالاتی درباره میزان آگاهی دانشجویان از شرایط وقوع NSJ، فراوانی واکسیناسیون و آزمایش تیتر آنتی بادی بود. برای جمع آوری اطلاعات مربوط به بار روانی ناشی از NSJ، از پرسش نامه SCL-90 (Symptom checklist-90) در چهار بعد اضطراب، ترس، خودبیمارانگاری و افسردگی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و آزمون کای اسکویر انجام شد.

    ملاحظات اخلاقی

    کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی اراک این مقاله را تایید کرده و با شناسه اخلاق IR.ARAKMU.REC.1397.269 به ثبت رسانده است.

    یافته ها

    از بین هشتاد دانشجوی مورد مطالعه، 59 نفر حداقل یک بار NS شده بودند اما تنها 4/25 درصد دانشجویان وقوع NS را گزارش کرده بودند. بیشترین وقوع NS در بخش درمان ریشه رخ داده بود. 80 درصد دانشجویان واکسن هپاتیت B زده بودند. بر اساس نتایج آزمون SCL-90، بعد اضطراب بیشتر از سایر ابعاد در معرض تاثیر NSJ قرار گرفته بود.

    نتیجه گیری

    با وجود شیوع زیاد NSJ در دانشجویان دندان پزشکی، میزان گزارش بعد از وقوع این حادثه بسیار کم بود، همچنین به دلیل توجه نکردن به واکسیناسیون در برخی دانشجویان، نیاز به آموزش بیشتر کنترل عفونت احساس می شود. بر اساس نتایج آزمون SCL-90، وقوع NS در بروز مشکلات روانی موثر است.

    کلیدواژگان: جراحات ناشی از سوزن، دانشجویان، دندان پزشکی، روان شناسی
  • فرانک مرادی، علی اکبرنژاد* صفحات 412-423
    زمینه و هدف

    سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یک بیماری اندوکرینی بین زنان در سنین باروری است. مطالعات مقطعی و طولی، تمرینات ورزشی را راهکاری موثر برای درمان و کاهش علایم این سندرم گزارش کرده اند. هدف از تحقیق حاضر، مقایسه تاثیر دو نوع تمرین اختیاری و استقامتی بر برخی فاکتورهای التهابی و هورمونی در موش های صحرایی مبتلا به PCOS است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش که از نوع تجربی و به لحاظ هدف کاربردی است، 40 سر موش صحرایی ماده، نژاد ویستار با میانگین وزنی 20±220 گرم به روش تصادفی ساده به چهار گروه ده تایی شامل: 1. گروه کنترل؛ 2. گروه PCOS؛ 3. گروه PCOS+تمرین اختیاری؛ 4. گروه PCOS+تمرین استقامتی تقسیم شدند. موش های گروه تمرین اختیاری به مدت 8 هفته (5 جلسه در هفته) فعالیت اختیاری روی چرخ گردان و موش های گروه تمرین استقامتی به مدت 8 هفته (هر هفته 5 جلسه) فعالیت منظم هوازی روی تردمیل را تجربه کردند. نمونه های خونی برای بررسی تغییرات سطوح IL-6 وتستوسترون، از طریق خون گیری از قلب جمع آوری و با روش آماری آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی LSD تجزیه و تحلیل شدند.

    ملاحظات اخلاقی

    این مطالعه در کمیته اخلاق پژوهش دانشگاه تهران با اختصاص کد IR.UT.REC.1395016 به تایید رسیده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین گروه های تمرین استقامتی و تمرین اختیاری اختلاف معناداری در شاخص های IL-6 و تستوسترون وجود ندارد (P=0/565)، (P=0/496). هر دو گروه تمرینی (استقامتی و اختیاری) به طور جداگانه منجر به کاهش معنادار IL-6 و تستوسترون نسبت به گروه رت های مبتلا به PCOS شدند (P=0/002)، (P=0/000)، (P=0/038)، (P=0/007).

    نتیجه گیری

    در مجموع بر اساس یافته های تحقیق حاضر می توان نتیجه گیری کرد که تمرین اختیاری و استقامتی بر فاکتورهایIL-6 ، تستوسترون و وزن رت ها تاثیر یکسانی دارد.

    کلیدواژگان: IL-6، سندرم تخمدان پلی کیستیک، تستوسترون، تمرین استقامتی، تمرین اختیاری
  • فروغ خدادادنژاد، مجید اکبری، فاطمه عبدالعلیان، محبوبه دانشور، بهزاد احمدی، زهرا زهرائی* صفحات 424-437
    زمینه و هدف

    موفقیت درمان ریشه به حذف کامل باکتری های بیماری زای داخل کانال ریشه بستگی دارد. انتروکوکوس فکالیس یک باکتری گرم مثبت بی هوازی اختیاری بیماری زاست که نقش اصلی را در اتیولوژی عفونت کانال ریشه دندان های درمان شده و درمان نشده ایفا می کند و در موارد بسیاری با شکست درمان مرتبط است. هدف از این مطالعه مقایسه اثر ضدمیکروبی سدیم هیپوکلریت 5/2 درصد، میکروامولسیون مورد 10 درصد و میکروامولسیون آویشن 6/0 درصد علیه باکتری انتروکوکوس فکالیس پس از پر کردن کانال ریشه دندان بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر به صورت آزمایشگاهی بوده که در آن تعداد 25 دندان تک کانال قدامی کشیده شده انسان جمع آوری و تاج آن ها قطع شد. دندان ها پس از شست وشو، فایلینگ و پاک سازی در اتوکلاو قرار داده شدند. سپس به جز 5 عدد (گروه کنترل منفی) ما بقی به سوسپانسیون باکتری انتروکوکوس فکالیس آغشته و به صورت تصادفی به 5 گروه با تعداد مساوی تقسیم شدند و با استفاده از شست وشودهنده های هیپوکلریت سدیم 5/2 درصد، میکروامولسیون مورد 10 درصد، میکروامولسیون آویشن 0/6 درصد به همراه گروه کنترل مثبت و گروه کنترل منفی شست وشو داده شدند. دندان ها با گوتاپرکا پر شدند و به مدت 90 روز در انکوباتور با دمای 37 درجه سانتی گراد قرار گرفتند. سپس نمونه گیری انجام شد و نمونه ها برای شمارش کلونی بررسی شدند. درنهایت مقایسه میزان شمارش کلونی باکتری در گروه ها با توجه به غیرنرمال بودن توزیع داده ها، با استفاده از آزمون کروسکال والیس انجام شد.

    ملاحظات اخلاقی

    این مطالعه با کد اخلاق IR.ARAKMU.REC.1398.297به تصویب کمیته اخلاق معاونت پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی اراک رسید.

    یافته ها

     میانگین میزان تعداد کلونی بین گروه ها دارای اختلاف معنادار نبود (P>0/05). بیشترین میزان کشت مثبت مربوط به گروه میکروامولسیون آویشن 0/6 درصد و کمترین مقدار مربوط به گروه هیپوکلریت سدیم 2/5 درصد بود.

    نتیجه گیری

    به دنبال پر کردن کانال ها از نظر حذف انتروکوکوس فکالیس، بین شست وشودهنده های گوناگون از نظر آماری تفاوت معنی داری وجود نداشت.

    کلیدواژگان: انتروکوکوس فکالیس، مورد، آویشن، سدیم هیپوکلریت
  • علی اصغر قلعه نوئی، حسین انصاری*، ابوالفضل پاینده، عزیزالله اربابی سرجو، غلامرضا سلیمانی، علی مشکینیان صفحات 438-449
    زمینه و هدف

    عوامل ژنتیکی و محیطی جزو فاکتورهای شناخته شده برای ایجاد اگزمای دوران کودکی است. هدف ما ارزیابی عوامل محیطی مرتبط با شیوع اگزما در دانش آموزان زاهدانی با استفاده از پرسش نامه ایساک بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی 1600 نفر از دانش آموزان مقطع ابتدایی دختر و پسر با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب و بررسی شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه بین المللی ISAAC شامل سوالات جمعیت شناختی و عوامل خطر از طریق مصاحبه در حضور والدین به ویژه مادر دانش آموز جمع آوری شدند. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 19 با استفاده از آزمون مجذورکای و رگرسیون لوجستیک چندگانه تجزیه و تحلیل شد.

    ملاحظات اخلاقی

    این مطالعه با کد اخلاق IR.ZAUMS.REC.1397.481 در کمیته اخلاق پژوهش دانشگاه علوم پزشکی زاهدان به ثبت رسید.

    یافته ها

    شیوع اگزمای فعلی (11/9-8/9=95CI%) 10/4 درصد بود. 82/8 درصد از دانش آموزان با اگزما فعلی، مبتلا به آسم و 74/5 درصد مبتلا به رینیت بودند. در مدل نهایی رگرسیون لوجستیک متغیرهای سابقه آلرژی در اعضای خانواده (OR:2/35 , %95CI=1/3-53/59)، خروپف پدر (OR:3/00 , %95CI=1/4-98/55)، نگهداری هر نوع حیوان در منزل (OR:1/60 , %95CI=1/2-002/58)، بعد خانوار (OR:0/85 , %95CI=0/68-0/95) و قرار گرفتن در معرض دود دخانیات در منزل( OR:2/84 , %95CI=1/6-18/81) رابطه معنی داری را با اگزمای دانش آموزان نشان دادند.

    نتیجه گیری

    قرار گرفتن در معرض دود دخانیات در منزل و نگهداری هر نوع حیوان از عوامل موثر در شیوع اگزما در کودکان بوده و با حذف آن می توان شیوع این بیماری را کاهش داد. با این حال، مادران مهم ترین نقش را در غربالگری و تشخیص به موقع اگزما در کودکان مدرسه از نظر عوامل تعیین کننده در این مطالعه داشتند. با توجه به نتایج این مطالعه، پیشنهاد می شود که با آموزش والدین به ویژه مادران، بر توجه به این عوامل مطلوب تاکید شود.

    کلیدواژگان: اگزما، درماتیت، آلرژی، کودکان، ایساک
  • مرجان حاجی مرادی جاورسیانی*، جواد ساجدیان فرد، شقایق حق جوی جوانمرد صفحات 450-457
    زمینه و هدف

    سرطان را نمی توان تنها با تغییرات ژنتیکی توضیح داد، بلکه شامل فرایندهای اپی ژنتیکی نیز می شود. ترمیم هیستون ها با استیلاسیون نقش کلیدی در تنظیم اپی ژنتیک بیان ژن دارد و توسط تعادل بین هیستون داستیلاسیون ها (HDAC) و هیستون استیل ترانسفرازها (HAT) کنترل می شود. بیان و فعالیت هیستون داستیلازها به وسیله چندین مکانیسم باعث تومورزایی می شود و مهارکننده های HDAC سبب بیان ژن های آپوپتوزی شده، بنابراین مهار آن ها موجب توقف تکثیر سلول های سرطانی و مهاجرت می شود.

    مواد و روش ها

    کویزینوستات (Quisinostat) یک داروی مهارکننده نسل دوم از هیدروکسامیک اسید است که می تواند بر گروه یک و دو آنزیم های داستیلاز تاثیر بگذارد. این دارو به دلیل کارایی بالا در IC 50 پایین برای این تحقیق انتخاب شد. سلول های سرطانی با کوییزینوستات 200 nM تیمار و میزان مهاجرت سلولی به کمک میکروسکوپ فلوروسنت اندازه گیری شد.

    ملاحظات اخلاقی

    این مطالعه حاصل حاصل طرح تحقیق با شماره 96GCU3M1293 از دانشگاه شیراز است. 

    یافته ها

    داده ها نشان داد که تیمار سلول های سرطانی با کویزینوستات موجب کاهش معنی دار (0/05>P) مهاجرت سلولی می شود. DMSO تاثیری بر کاهش مهاجرت سلولی نداشته است.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه سعی شده است تا اثر مهارکننده های HDACs بر کنترل مهاجرت سلول های سرطانی کولون بررسی شود. این مطالعه نشان داد کویزینوستات مهاجرت سلولی را به طور معناداری کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: انزیم هسیتون داستیلاز، سلول های سرطان، کویزینوستات، مهاجرت سلولی
|
  • Mohammad Khammarnia, Mostafa Peyvand* Pages 318-323
  • Ali Koolivand*, Parisa Rastgordani, Emad Mohammadtalebi Pages 324-333
    Background

     and Aim The leachate from oil sludge compost into the environment, which is resistant to decomposition, causes several environmental problems. Therefore, it needs to be treated using efficient processes. This study aimed to investigate the efficiency of the modified Fenton process for treating these oil sludge leachates.

    Methods & Materials

    In this experimental study, leachate samples were collected, and then modified Fenton solution was prepared by adding Fe2 (SO4) 3 to H2O2. Then the effect of time parameters (15, 30, 60, 90, and 120 minutes), modified Fenton concentration of 20, 50, 100, and 200 mg/l with pH 3, 5, 9, and three initial concentration of COD (500, 1000 and 1500 mg/l) was examined.

    Ethical Considerations

    This study has been registered in Arak University of Medical Sciences with codes 2645 and 2765.

    Results

     The reduction of COD and TPH in the optimal time of 60 minutes, initial COD of 500 mg/l, pH of 3, and Fenton concentration of 200 mg/l were 9.04 and 77.42%, respectively. The experiments showed that the removal efficiency of COD and TPH with increasing residence time and the concentration of modified Fenton are directly proportional and with decreasing, the initial concentration of COD and pH is inversely proportional.

    Conclusion

     The use of modified Fenton is an efficient method for treating leachate from petroleum sludge compost.

    Keywords: Total petroleum hydrocarbons, Modified Fenton, Oil sludge composting, leachate
  • Fateme Dehghani Yunarti, Vazgen Minasian* Pages 334-347
    Background and Aim

     This study aimed to investigate the effect of exercise timing on elevated postprandial glucose and after brief interval exercises in women with obesity.

    Methods & Materials

    Ten women with obesity (Mean±SD age = 40.41±3.97 years; weight = 86.66±7.26 kg; and BMI = 33.22±2.20 kg/m2) participated in a crossover design exercise intervention: 1) postprandial aerobic exercise, 2) pre-prandial aerobic exercise, 3) brief periodic exercise, and 4) control. Pre- and postprandial exercise included 30 min of moderate-intensity walking on the treadmill before and after each main meal (1 minute of exercise -30 seconds rest). The brief periodic exercise had three one-minute reps of activity every 30 min for 20 times during the day. Twelve-hour continuous glucose monitoring and two-hour postprandial glucose levels were calculated to examine changes in blood glucose levels.

    Ethical Considerations

    This study was approved by the institutional review board of the University of Isfahan (Ethics Code: IR.UI.REC.1397.119) and conducted in agreement with the ethical principles for biomedical research involving human subjects outlined in the declaration of Helsinki.

    Results

     The findings of this study suggested that brief periodic exercise resulted in a significant decrease in continuous glucose monitoring levels and postprandial glucose compared to the control group as well as pre-prandial exercise (P˂0.05). However, pre- and postprandial exercise did not result in significant changes in continuous glucose monitoring (P˃0.05). In addition, postprandial exercise led to a significant decrease in postprandial glucose compared to the control group (P˂0.05).

    Conclusion

     It seems that brief periodic exercise can have more beneficial effects on postprandial glucose levels, probably due to improved glucose metabolism in skeletal muscle.

    Keywords: Exercise, Postprandial Glucose, Obesity
  • Erfan Rezaei, Mojtaba Didehdar, Seyed Hamed Mirhoseini* Pages 348-359
    Background and Aim

    Fungal infections are among the most critical and common issues for hospitalized patients, especially in intensive care units. This study aimed to determine the fungal contamination of indoor air and surfaces in sensitive wards of the Arak University of Medical Sciences educational hospitals and determine the drug susceptibility pattern of isolated species.

    Methods & Materials

    In this descriptive cross-sectional study, 63 air samples were taken from sensitive hospital wards using the one-stage Anderson method, and 63 surfaces samples were taken using wet cotton swabs and cultured in saprodextrose agar medium containing chloramphenicol. Identification of the genus and, as far as possible, the species of fungi was performed using the culture method on the slide. Drug susceptibility testing was performed on isolated species by broth microdilution method (CLSI-M38A2 standard). 

    Ethical Considerations

    This study was approved by the Research Ethics Committee at Arak University of Medical Sciences (Code: IR.ARAKMU.REC.1395.315).

    Results

     From the total samples, 18 species of fungi were isolated. These included: Aspergillus niger (8), Aspergillus flavus (4), Aspergillus fumigatus (2), Rhizopus spp. (2), Mucor spp. (1) and Fusarium spp. (1). In the drug sensitivity assay, instances of resistance included: Partial sensitivity of Aspergillus fumigatus to Itraconazole (1), Partial sensitivity of Aspergillus niger to Ketoconazole (1), and Resistance of Aspergillus niger to Itraconazole (1).

    Conclusion

     The pattern of nosocomial fungal infection with pathogenic fungi and the drug susceptibility pattern of these organisms in other regions of Iran and the world is relatively consistent with the present study results. And drugs listed in global guidelines for treating these infections, such as voriconazole and caspofungin in the treatment of invasive aspergillosis and amphotericin B in the treatment of invasive mucormycosis and Fusarium wilt, are now effective drugs.

    Keywords: Invasive fungal infections, Airborne fungi, Drug resistance
  • Fatemeh Sadat Hosseini Poor Abardeh, Mandana Niknam* Pages 360-371
    Background and Aim

    Anxiety is one of the common disorders affecting the treatment process in patients with breast cancer. Regarding the importance of spiritual health on anxiety in cancer patients, the purpose of this study was to investigate the relationship between spiritual health with existential anxiety and morbid anxiety in the female with breast cancer.

    Methods & Materials

    The research method was descriptive-correlational. The statistical population included all female patients with breast cancer referred to Imam Reza Oncology and Radiotherapy Center in Mashhad in 2017. A total of 195 patients with breast cancer were selected through random sampling. Data collection tools included Beck Anxiety Inventory (1990), Lawrence & Good Existential Anxiety Inventory (1974), and Paulotzin & Ellison Spiritual Health Inventory (1982). Data were analyzed using Pearson correlation and multivariate regression.

    Ethical Considerations

    This study was registered by the Ethics Committee of Islamic Azad University E-Campu (Code: 950261902191). 

    Results

     The results showed a significant positive relationship between spiritual and existential dimensions of spiritual health with existential anxiety (P>0.01). But the relationship between two dimensions of spiritual health and patients’ anxiety was not significant (P>0.01). 

    Conclusion

     Considering the importance of spiritual health in existential anxiety and morbid anxiety, strengthening spiritual health can influence cancer patients’ anxiety.

    Keywords: Spiritual health, Existential anxiety, Morbid anxiety, Breast cancer
  • Maryam Bahrami, Ali Ghazavi, Ali Ganji, Ghasem Mosayebi* Pages 372-385
    Background and Aim

    In addition to free radicals such as Nitric Oxide (NO), inflammation is one of the most important pathophysiological causes of peritonitis. Over thousands of years, Nigella Sativa (NS) and Silybum Marianum (SM) are two plants known for their anti-oxidant and anti-inflammatory properties. However, the effect of its compound is unclear. Thus, in this study, we evaluated the anti-inflammatory effect of NS and SM extracts and their combination on inflammatory diseases like thioglycollate peritoneal.

    Methods & Materials

    Alcoholic extracts of SM and NS were obtained by the soxhlet method. Male Balb/C mice were divided into 5 groups and gavage orally for 14 days with SM, NS, the mixture of extracts of these two, DMSO 30% as the control group, and dexamethasone as the positive control group. The safety profile and acute toxicity in mice were assessed. On day 10, acute peritonitis was induced by thioglycollate 3%. Finally, the total anti-oxidant power and NO concentration were measured by FRAP and Griess method, respectively, in the serum of treated mice.

    Ethical Considerations

    All experimental process was performed following the guidelines according to the Animal Ethics Committee of Arak University of Medical Sciences (IR.ARAKMU.REC.1397.359).

    Results

     Acute toxicity test showed no significant changes in weight and physical appearance of the mice. However, the extract and their mixture decreased NO level significantly (P=0.000) in serum. Also, the mixture significantly increased total anti-oxidant power (P=0.015).

    Conclusion

     Results showed that the SM and NS extract mixture demonstrated anti-inflammatory activity, inhibiting inflammatory mediators such as NO and increasing anti-oxidant power, thus supporting its therapeutic potential in slowing down inflammatory processes in inflammation disorders.

    Keywords: Silybum marianum, Nigella sativa, Inflammation, Peritonitis, Antioxidant
  • Zahra Bahramnezhad, Ali Ghazavi, Ali Ganji, Ghasem Mosayebi* Pages 386-397
    Background and Aim

    Medicinal plants contain various biological compounds, including phenols, flavonoids, and terpenoids, with anti-radical and anti-inflammatory activities that affect human health and improve life. Considering the numerous beneficial effects of Tanacetum Parthenium and Satureja Montana and the lack of full antioxidant capacity and anti-inflammatory effects of their combination, we decided to combine these two plants’ anti-inflammatory and antioxidant effects on induced acute inflammation in BALB/c mice.
    Methods & Materials: In the present study, mice received the extracts of T. Parthenium and S. Montana and their combination by gavage for 14 consecutive days. Then, to induce acute inflammation, thioglycollate was injected intraperitoneally to all groups. FRAP and Grease tests were used to evaluate the total antioxidant capacity and serum nitric oxide concentration, respectively. One-way ANOVA analyzed the results.

    Ethical Considerations

    This study was approved by the Research Ethics Committee of Arak University of Medical Sciences (Code: REC.1398.021).

    Results

     The results showed that the combination of the extracts (P=0.006) and Satureja Montana (P=0.021) led to a significant increase in total antioxidant activity compared to the control group. Also, according to the results of grease test, Satureja montana (P=0.04), Tanacetum parthenium (P=0.034), and their combination (P=0.003) significantly reduced serum nitric oxide production compared to the control group.

    Conclusion

     The present study shows the synergistic effect of the combined extracts to increase their total antioxidant capacity and anti-inflammatory.

    Keywords: Tanacetum parthenium, Satureja montana, Antioxidants, Nitric oxide
  • Mohammad Bakhtavar, Seyed Mehrzad Shaddel, Ehsan Mmomeni, Vahideh Nazari* Pages 398-411
    Background and Aim

     Needlestick injury (NSJ) is a common occupational health problem among dental healthcare workers, putting them at significant risk for blood-borne infections. This study aimed to investigate occupational exposure to NSJ and the psychological factors associated with it among dentistry students.

    Methods & Materials

    This descriptive cross-sectional study was carried out on students in the Arak school of dentistry training curriculum in the last three years in 2018. The questionnaires included questions about students’ awareness of NSJ conditions, the frequency of vaccinations, and antibody titration tests. The SCL-90 (Symptom checklist-90) questionnaire assessed psychological factors after NSJ in four dimensions of anxiety, phobia, self-morbidity, and depression. Data analysis was performed using descriptive statistical methods and a chi-square test.

    Ethical Considerations

    The study was approved by the Arak University of Medical Sciences (Code: IR.ARAKMU.REC.1397.269).

    Results

     Of the eighty students surveyed, 59 students had experienced NSJ at least once. However, only 25.4% of students had reported the NSJ occurrence. The highest incidence rate of NSJ was reported in the endodontics section. In addition, 80% of students had received hepatitis B vaccinations. Based on the SCL-90 test, the anxiety dimension was more affected by NSJ than the other dimensions.

    Conclusion

     Despite the high prevalence of NSJ in dental students, the rate of reporting after the accident is very low. Also, due to the lack of attention to vaccination in some students, there is a need for more infection control training. Based on the SCL-90 test, the occurrence of NS is effective in causing psychological problems.

    Keywords: Needlestick Injuries, Students, Dental, Psychology
  • Faranak Moradi, Ali Akbarnejad* Pages 412-423
    Background and Aim

    Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) is an endocrine disorder in women of reproductive age. In cross-sectional and longitudinal studies, exercise training is an effective solution for treating and declining the symptoms. This study aims to compare the effects of the voluntary and the endurance exercise on some of the inflammatory and hormonal markers in rats with PCOS.

    Methods & Materials

    In this study, Which was experimental and applied in terms of purpose, 40 female Wistar rats with Mean±SD weight of 220±20 g were divided randomly into four groups of ten: 1) control, 2) PCOS, 3) PCOS + Running wheel and 4) PCOS + endurance training. The rats in the voluntary group experienced voluntary activity of wheel running for 8 weeks (5 times a week). Alternatively, the endurance training group underwent aerobic exercises for 8 weeks (5 sessions in a week) on a treadmill. The blood samples were taken from the heart to measure the concentration of interleukin-6 and testosterone level and were analyzed by one-way analysis of variance and LSD post hoc test.

    Ethical Considerations

    This study was approved by the Tehran University, Iran (Code: IR.UT.REC.1395016).

    Results

     The results showed no significant difference in IL-6 and testosterone indices between endurance and voluntary training groups (P=0.565), (P=0.496). Both training groups (endurance and voluntary) separately resulted in a significant reduction in il6 and testosterone compared to rats with PCOS (P=0.002), (P=0.000), (P=0.038), (P=0.007).

    Conclusion

     Altogether, the present study’s findings suggest that voluntary and endurance training in rats have similar effects on IL-6, Testosterone, and weight.

    Keywords: IL-6, PCOS, Testosterone, Endurance Training, Voluntary Training
  • Forough Khodadadnejad, Majid Akbari, Fateme Abdolalian, Mahboube Daneshvar, Behzad Ahmadi, Zahra Zahraei* Pages 424-437
    Background and Aim

     The success of endodontic treatment depends on the complete elimination of pathogenic bacteria inside the root canal. Enterococcus faecalis, a gram-positive, pathogenic, and anaerobic cocci, are the primary etiology of root canal infection in treated and untreated teeth and are highly associated with endodontic treatment failure. This study aimed to compare the antimicrobial activity of Sodium hypochlorite 2.5%, microemulsion of Myrtus 10%, and microemulsion of Thyme 0.6% on the E. faecalis after root canal filling.

    Methods & Materials

    In this experimental study, 25 extracted single canal human anterior teeth were collected, and their crowns were cut. Then after washing and cleaning, and filling, the sterilization was done using an autoclave. Then, except 5 teeth (negative control group), the teeth were smeared with E. faecalis and then divided into 5 groups randomly represented the irrigation by Sodium hypochlorite 2.5%, microemulsion of Myrtus 10%, and microemulsion of Thyme 0.6%, with a positive control group and negative control group. The teeth were filled with gutta-percha and then incubated in an incubator for 90 days at a temperature of 37°C. Finally, the comparison of CFU in the groups due to abnormal data distribution was performed using the Kruskal-Wallis test.

    Ethical Considerations

    The Ethics Committee of Arak University of Medical Sciences approved this study (Code: IR.ARAKMU.REC.1398.297).

    Results

     According to the results of this study, the correlation between the groups of cultured teeth was not significant(P>0.05). The specimens washed with microemulsion of the Thyme 0.6% had the highest positive number of cultures; the specimens washed by Sodium hypochlorite 2.5% had the lowest number of cultures.

    Conclusion

     This study showed that no statistically significant difference exists in their antimicrobial activity after root canal therapy after the use of different wash solutions.

    Keywords: Thyme, Myrtus, Enterococcus faecalis, Sodium hypochlorite
  • Ali Asghar Ghaleˈe Noeie, Hossein Ansari*, Abolfazl Payandeh, Azizollah Arbabi Sarjou, Gholamreza Soleimani, Ali Meshkinian Pages 438-449
    Background and Aim

    Genetic and environmental factors are known to be related to the development of childhood Eczema. We aimed to assess the ecological factors associated with the prevalence of Eczema among children using the ISAAC questionnaire.

    Methods & Materials

    A total of 1600 primary school girls and boys were selected and examined by multistage random sampling in this cross-sectional study. Data were collected and completed using the International ISAAC Questionnaire, including demographic questions and risk factors through interviews with parents, especially the student’s mother. The data were analyzed in SPSS v. 19 software using the Chi-square test and multiple logistic regression.

    Ethical Considerations

    This study was approved by the Ethics Committee of Zahedan University of Medical Sciences (Code: REC.1397.481).

    Results

     The prevalence of current Eczema was 10.4% (95%CI: 8.9-11.9). Co-morbidity with Asthma and Rhinitis was 82.8% and 74.5%, respectively. In multiple logistic regression models, history of allergies in family members (OR: 2.35, 95%CI: 1.53-3.59), father snoring (OR: 3.00, CI95%: 1.98-4.55), Keeping any animal in (OR: 1.6, 95%CI: 1.002-2.58), family size (OR: 0.85, 95%CI: 0.68-0.95), exposure to tobacco smoke at home (OR: 2.84, 95%CI: 1.18-6.81), showed a significant relationship with the occurrence of students’ Eczema.

    Conclusion

     Exposure to tobacco smoke at home, keeping any animal at home are effective factors in the prevalence of Eczema in children. By eliminating these factors, the prevalence of this disease can be reduced. However, the mothers have the most crucial role in screening and early diagnosis of Eczema in school children regarding determinants in this study. According to the results of this study, it is suggested that parents’ education, especially mothers, be emphasized by paying attention to these favorable factors.

    Keywords: Eczema, Dermatitis, allergy, Children, ISAAC
  • Marjan Hajimoradi Javarsiani*, Javad Sajedianfard, Shagayegh Haghjooy Javanmard Pages 450-457
    Background and Aim

    Cancer cannot be explained only by genetic alterations but involves epigenetic processes. Modifying histones by acetylation plays a key role in epigenetic regulation of gene expression and is controlled by the balance between Histone Deacetylases (HDAC) and Histone Acetyltransferases (HAT). The HDACs expression and activity could be involved in several tumorigenesis mechanisms, so their inhibition induces cancer cell cycle arrest and migration.

    Methods & Materials

    Quisinostat is a novel promising second-generation HDAC inhibitor class of hydroxamic acid with high cellular potency towards classes I and II HDACs. Therefore, its low IC50 (<0.5nM) and bioavailability have been chosen to carry out our studies. Cancer cells were treated with Quiznos at nM200, and cell migration was measured by fluorescent microscopy.

    Ethical Considerations

    This study was the result of a preliminary study of Shiraz University (Code: 96GCU3M1293).

    Results

     The data showed that treatment of cancer cells with Quiznos significantly (P<0.05) reduced cell migration. DMSO did not affect reducing cell migration.

    Conclusion

     In this project try to explore the possible therapeutic application of this HDAC inhibitor against colon cancer. This study showed Quisinostat exerts broad-spectrum antiproliferative activity and migration.

    Keywords: HDAC, Quisinostat, Cancer cells, Migration