فهرست مطالب

تئاتر - سال هشتم شماره 85 (تابستان 1400)

نشریه تئاتر
سال هشتم شماره 85 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحه 9
  • مریم دادخواه تهرانی، بهروز محمودی بختیاری صفحه 13

    عبارت ناخودآگاهی اولین بار در روانشناسی توسط فروید و در تحلیل ذهن بیمار، و سپس در تحلیل و مطالعات ادبی مورد استفاده قرار گرفت. اما در ادامه‌ی سده‌ی بیستم و با ظهور رویکردهای انتقادی متفاوت، عبارات روانکاوانه تعریف جدیدی یافتند و برای اهداف متفاوتی مورد استفاده قرار گرفتند. یکی از این تعاریف جدید توسط فردریک جیمسون ارایه شد و عنوان ناخودآگاهی سیاسی به خود گرفت. این مفهوم جدید برگرفته از مارکسیسم آلتوسری بود. در این دیدگاه منتقد به دنبال یافتن شکاف‌ها و ابهام‌های درون متن، برای دستیابی به ناخودآگاه متن است. این ناخودآگاه مدخلی است برای دستیابی به ایدیولوژی، و از این طریق به تاریخ تولید است و شرایط تولید آن. در این میان مراد از ایدیولوژی، ایدیولوژی از منظر آلتوسر است: یعنی رابطه‌ی خیالی فرد با موقعیت واقعی وجود. در این مقاله با توجه به اهمیت آثار بهرام بیضایی در ادبیات نمایشی ایران، سه اثر متقدم او مورد تحلیل قرار می‌گیرد و با استفاده از نظریات ماشری، جیمسون و ایگلتون، و با تکیه بر ناخودآگاهی سیاسی، به تحلیل ناخودآگاهی و ایدیولوژی در غروب در دیاری غریب، قصه ماه پنهان و پهلوان اکبر می‌میرد می‌پردازیم. این تحلیل با در نظر گرفتن ایدیولوژی‌های حاکم بر دوره‌ی نگارش نمایشنامه‌ها به این مسئله می‌پردازد که نگاه این آثار به مسیله‌ی قهرمان، با توجه به دوران خود چیست و این نگاه چگونه تناقض‌های موجود در ایدیولوژی را افشا می‌کند.

    کلیدواژگان: ناخودآگاهی متن، ایدئولوژی، تحلیل نمایشنامه، بهرام بیضایی، غروب در دیاری غریب، قصه ماه پنهان، پهلوان اکبر می میرد
  • بهزاد آقاجمالی، کامران سپهران * صفحه 35

    با قدرت گرفتن رضاخان و پایه ریزی دولت پهلوی با الگوی دولت ملت (state-Nation) تغییرات عمدهای در سیاستگذاری های حکومت پدید آمد. از جمله تاسیس سیاست هویت که در پی ساختن مفهوم ملیت یکپارچه برای جامعه ایران بود. هویت تا پیش از آن و بهویژه دوره مشروطه امری نه ملی و یکپارچه که محصول گفتمانهای بیربط و تکهتکهای همچون سیاست از پایین، فردیتهای نیمهجان، سنت، دین و... بود. نهاد ادبیات هم به این سیاست هویت واکنش نشان داد. درام فارسی در دوره پهلوی دچار چرخشی اساسی نسبت به درام مشروطه در انعکاس هویت شد. یکی از مقوالت به کار برده شده در سیاست هویت و ناسیونالیزم، مفهوم مکان است که نقش مهمی در درام فارسی)پهلوی(ایفا کرد. از مصادیق مهم این مکان شهر تهران است. کرونوتوپ مهمی که با ظهور و قوام درام پهلوی اول تحت سیطره سیاست هویت، ژانر و نگاه جدید دولت به تاریخ، ناگهان غایب شد و به محاق رفت. میبینیم که بازنمایی شهر تهران در درام پهلوی اول عمال چیزی نیست جز بازنمایی غیاب. دالیل این پنهان شدن تهران/ شهر در قیاسی تطبیقی با مشروطه با استناد به چگونگی عملکرد سیاست هویت و تاثیرش بر مکان روشن میشود. پس مکان محبوب مشروطه که خصلتی پدیدارشناختی داشت، به مکان ساختگرا و نمادین دولت ملت در آثار این دوره تغییر ماهیت داد.

    کلیدواژگان: درام پهلوی اول، دولت ملت، سیاست هویت، شهر، تهران، ژانر
  • مژگان خالقی صفحه 57

    آیین قربانی (بلاگردانی) از کهن‌ترین آیین‌هایی است که در میان ادیان و ملل مختلف مورد توجه بوده است. انسان‌ها در تمامی اعصار کوشیده‌اند تا با دادن هدیه و قربانی به پیشگاه خدایان، خشنودی شان را جلب نموده، از خشم شان در امان باشند. بلاگردان یا به روایت «سفر لاویان» در کتاب مقدس، «بز بخشش» حیوان برگزیده‌ای بود که با قربانی شدن اش بار گناهان بنی‌اسراییل را از دوش آنان بر می‌داشت. بعدها، این عنوان به استعاره‌ای برای هر فرد منتخب بدل شد که به تنهایی بار گناهان جامعه را به دوش می‌کشید و با قربانی شدنش اجتماع را از بلایای زمینی و آسمانی – عذاب الهی، عذاب وجدان – نجات می‌داد. بلاگردان، چه گناه‌کار و چه بی‌گناه، به نمایندگی از تمام گناه‌کاران جامعه قربانی می‌شد وهم چون عیسی در مسیحیت، کفاره‌ی گناهان همگان (در مورد مسیح، گناه آغازین انسان) را می‌داد. مجازات بلاگردان، و شدت آن، مناسبتی با گناه احتمالی او نداشت: مجازات می‌شد تا ضمانت کند که جامعه همچنان سالم و هشیار و مراقب است و بعد از این از فساد و ننگ و تباهی معاف می‌ماند. معنای مجازاتش این بود: جامعه از «هر» پلیدی پاک شد، «همه» بخشیده شدند. چنین آیین هایی بیشترین تاثیر را در خاستگاه نمایش داشته اند و در طول زمان به شکلی کهن یا بازآفرینی شده، در آثار نمایشی متبلور شده اند. شرق که خاستگاهی قابل اعتنا برای آیین‌های بلاگردانی است، تاثیری شگرف، هم در ادبیات و هم در هنر و مشخصا تیاتر داشته است. در این میان بهرام بیضایی، بیشترین بهره را برده و در اکثر آثار او، ردپای بلاگردان (قربانی) مشهود و قابل بررسی است. بیضایی با شناخت گسترده ای که از اسطوره ها دارد، در نگارش آثار ادبی خود از انواع "اسطوره‌ی قربانی" بهره برده است. در این پژوهش با در نظر گرفتن نظریه‌ی استقرایی جیمز جورج فریزر و رویکرد او به بلاگردانی، آیین‌های نمایشی که مبتنی بر قربانی‌هستند، واشکافی و بررسی خواهند شد. این پژوهش از منظر کارکرد، بنیادین است و از منظر روش‌شناسی، توصیفی تحلیلی است.

    کلیدواژگان: بلاگردان، جیمز فریزر، آیین، اسطوره، بهرام بیضایی
  • محمدحسین ناصربخت صفحه 71

    با توجه به این نکته که شبیه خوانی تنها نمایش سنتی ایرانی است که از آغاز شکل گیری اجرای آن براساس متنی مکتوب، که سرایش آن ها را می توان آغازی بر ادبیات نمایشی ایرانی به شمار آورد، انجام می پذیرفته است؛ بررسی ویژگی های متون آن از مناظر مختلف می تواند دستاورد های قابل تاملی برای درک تجربه های نمایشی پیشینیان فراهم آورد. ضمنا مطالعه نسخ شبیه خوانی شاهدی براین مدعاست که پدید آورندگان این نمایش آیینی علاوه بر بهره بردن ازتفکرات اسلامی و تاثیرحافظه ی قومی ایرانیان ، اندیشه اساطیری واسطوره های ایرانی؛ از اساطیر سایر اقوامی که به نوعی با ساکنان این سرزمین درارتباط بوده اند وهمچنین باورداشت های سایرملل وسرزمین هایی که ایرانیان و مسلمانان درآنها حضور داشته اند نیز تاثیراتی پذیرفته اند . مقاله حاضر در جستجوی نحوه ومیزان این تاثیرات برشبیه نامه ها؛ با تکیه بر مستندات و با رویکردی اسطوره شناسانه می کوشد با تمرکز برمجالسی از شبیه خوانی ،که شخصیت دخت پیامبر را دستمایه قرار داده اند، به این سیوال پاسخ گویدکه: اندیشه و اساطیر ایرانی در روایت شبیه نامه نویسان چگونه در بازخوانی سیمای دخت پیامبر متبلور گردیده است؟ و سرانجام به این نتیجه دست می یابد که: ترسیم سیمای دخت پیامبر وکنش های او درتعزیه همان جایگاه ونقشی رادر ذهن مخاطبان مومن تداعی می سازندکه ایزد بانوی آب ها ، آناهیتا، درادبیات واعتقادات کهن ایرانیان دارد و حضرت زهرا(س) درتعزیه نامه ها را به جلوه ای از جنبه های مثبت کهن الگوهای زنانه بدل ساخته است .ضمناچنانکه دراوستا قهرمانان و ضدقهرمانان به یکسان آناهیتا را می ستایند درتعزیه ها نیزاین موقعیت بارها تکرار می شود وحتی سرداران مخالف نیز با احترام ازدختر پیامبر وبانوی مقدس یاد می کنند. این مقاله برمبنای پژوهشی توصیفی- تحلیلی شکل گرفته است و در آن اطلاعات از طریق مطالعات کتابخانه ای و فیش برداری تهیه شده اند.

    کلیدواژگان: اسطوره، شبیه خوانی، حضرت زهرا (س)، آناهیتا، ایران
  • حامد شیوایی، شهلا اسلامی، شمس الملوک مصطفوی صفحه 89

    هگل برخلاف ارسطو تقدیر را سرنوشت شخصت پروتاگونیست (قهرمان) تراژدی نمیداند، بلکه ضرورت آزادی پروتاگونیست (قهرمان) تراژدی را به بحث میگذارد و از این نظر برای وی، یک تراژدی عالی، ماحصل برخورد و تعارض تراژیک میان عملکرد آزادانه کاراکترهاست. هگل، آنتیگونه را نماینده والای آگاهی مدنی میداند که جز درپرتو آزادی فردی امکان ظهور نمییابد. نزد هگل، آزادی همانا اراده است مشروط بر آنکه به چیزی محدود نگردد و آن زمانی محقق میگردد که علاوه بر دارا بودن صورت ذهنی، از صورت عینی نیز برخوردار باشد. نزد وی آزادی، جوهر اصیل روح است که در مسیر دیالکتیکی خود به سوی آزادی گام برمیدارد و در این میان به خودآگاهی میرسد و در نتیجه ضرورت آزادیاش را به دست می آورد. بنابراین مسئله عمده در تحقیق حاضر، پیش کشیدن آزادی به مثابه جوهره و شکلدهنده کاراکترهای تراژدی است. در تفسیر هگل، نمی بایستی صرفا به تقابلهای کلاسیک میان امر الهی و امر اجتماعی اشاره کرد، زیرا بدون درک آزادی نه تنها امکان درک چنین تقابلهایی وجود ندارد، بلکه ماهیت فرد در مقام عنصر خودآگاه در فلسفه هگل کمرنگ میشود. در نتیجه در نظریه تراژدی هگل، خودآگاهی قهرمانانی چون آنتیگونه اهمیت می یابد. هگل، تراژدی را بازتابی از خودآگاهی دوران و نیز نوعی آزادی و کنش تاریخی میداند. در مقاله حاضر براساس روش توصیفی تحلیلی، به دیدگاه هگل در خصوص ضرورت آزادی در قهرمانی همچون آنتیگونه اشاره میشود و این پرسش که در نظریه تراژدی هگل، آزادی کاراکتر تراژیک چگونه پدیدار میگردد، مورد تحقیق قرار خواهد گرفت. بی تردید ضرورت آزادی حاصل رفع یک تضاد است. تضاد میان امر ذهنی و عینی.

    کلیدواژگان: تراژدی، ضرورت، آزادی، خودآگاهی، آنتیگونه، هگل
  • داود زاهدی* صفحه 113

    این مقاله میکوشد به تبیین نقش "انجمن ایران جوان" در اصلاحات فرهنگی و اجتماعی اواخر دوران قاجار و همچنین فعالیت حسن مقدم در این انجمن که به خلق و اجرای نمایشنامه جعفرخان از فرنگ آمده منتهی شد، بپردازد. پس از انقلاب مشروطه و در راستای تجددگرایی، انجمنها و تشکلهای متعددی شکل گرفتند که هدف اصلی آنها اصلاحات و تغییرات نوگرایانه در ایران بود. در سال 1300 شمسی، انجمنی به نام "سروش دانش" که چندی بعد به "ایران جوان" تغییر نام یافت، تشکیل شد. انجمن متشکل از افراد تحصیل کرده و دارای اندیشه ای بود که دستیابی به اهداف خود را عمدتا در راستای فعالیتهای فرهنگی و هنری و مطبوعاتی پایه ریزی میکردند و خط مشی خود را در مرامنامهای انتشار میدادند. توجه به حقوق زنان و امکان تحصیل آنها از دیگر دیدگاه هایی بود که اعضاء انجمن آن را به عنوان یکی از اهداف مهم خود برمیشمردند. خرابیهای تهران و دیگر شهرهای ایران، اختلاف شدید طبقاتی، فقر و فلاکت مردم رعیت و کارگر و نبود امکانات کافی تحصیل برای کودکان و نوجوانان، به شکل یک دغدغه جدی برای انجمن ایران جوان مطرح بود. فرهنگ سنتی مردم از یک سو و انتقاد از تقلید کورکورانه فرهنگ غربی از سوی دیگر، دستمایه ای برای خلق نمایشنامه جعفرخان از فرنگ آمده توسط حسن مقدم شد و انجمن ایران جوان آن را در تالار گراند هتل تهران به اجرا رساند. نتیجه اینکه انجمن در راستای اهداف برگزیده خود، با برگزاری سمینار با موضوعات روز، چاپ روزنامه و مقاله، اجرای نمایشهای موفقی از جمله جعفرخان از فرنگ آمده که نام آن به عنوان ضربالمثل در بین مردم رواج یافت و نقدهای بسیار درخشانی از نشریات معتبر آن دوران دریافت کردند، در جهت تجددگرایی در جامعه نفوذ کرد و نه تنها مورد توجه روشنفکران و سیاسیون قرار گرفت، بلکه جایگاه خود را در میان توده مردم نیز تثبیت کرد و آنها را با خود همسو کرد.

    کلیدواژگان: انجمن ایران جوان، حسن مقدم، نمایشنامه ایرانی، جعفرخان از فرنگ آمده، تئاتر ایران
|
  • Maryam Dadkhah Tehrani*, Behrooz Mahmoodi Bakhtiari Page 13

    Unconsciousness was first used in psychology by Freud who used it to analyze patient’s mind. Freud applied this term to literature analysis for the first time and introduced it to literary studies. But in twentieth century and by emerging different critical approaches, the psychological terms were redefined and used for new purposes. For example political unconsciousness by Fredrick Jameson found new meaning and were distinguished from unconsciousness as it appears in Freud. This new concept was under the influence of Althusserian Marxism and Pierre Macherey’s theory. Althusser considers ideology as imaginary relation of subject with her real condition of existence. On the other hand he focuses on symptomatic reading which concerns the unsaid and silences. Macherey, Jameson and Eagleton use his theory and through changing them, provide a literary theory for analyzing unconscious and ideology in the text. This essay uses their theories for examining three plays by Bahram Beyzai: Sunset in a Foreign Land, The Story of a Hidden Moon, and Pahlavan Akbar Dies. This analysis considers the different ideologies in 1960’s in Iran and how they reflect in these plays. On the other hand it will be examined that how Beyzai uses “national art” and folklore theatre and how changes them to shed a new light on theatre.

    Keywords: Unconsciousness, Psychoanalysis, Ideology, Political Unconsciousness, Dramatic Text Analysis
  • Behzad Aghajamali, Kamran Sepehran* Page 35

    With the coming to power of Reza Khan and the establishment of the Pahlavi government with the model of the nation-state, major changes took place in the government’s policies. Including the establishment of identity politics that sought to create a unified nationality for Iranian society. Until then, and especially during the Constitutional Revolution, identity was not a national and unified discourse; that was the product of irrelevant and fragmented discourses such as politics movements, immature individuals, tradition, religion, etc. The institution of literature also reacted to this identity politics. In identity reflecting, Persian drama in the Pahlavi period underwent a fundamental shift compared to Constitutional drama. One of the concepts used in identity politics and nationalism, which played an important role in Persian (Pahlavi) drama, is the place/space. One of the important examples of this place is Tehran. The important chronotope that -with the emergence and consistency of the first Pahlavi drama under the domination of the identity politics, genre, and the government’s new approach to history- suddenly disappeared. We encounter the representation of the city of Tehran in the first Pahlavi drama is practically the representation of absence. The reasons for this concealment of Tehran / City are clarified in a comparative analogy with the Constitutional era. We observe how identity politics works and influences the concept of place. Thus, the favorite place/ space of the Constitutional drama -which had phenomenological characteristics-, changed its nature to the constructive and symbolic place of the nation-state in the works of this period.

    Keywords: First Pahlavi Drama, Identity Politics, Nation-state, City, Tehran, Genre
  • Mojgan Khaleghi* Page 57

    The ritual of sacrifice is one of the oldest rituals that has been considered among different religions and nations. Humans throughout the ages have sought to please the gods by offering gifts and sacrifices, and to ward off their wrath. The victim, or “The trip of Lavian” according to the Bible, was the “goat of forgiveness” of the chosen animal which, by sacrificing herself, took away the burden of the sins of the children of Israel. Later, the title became a metaphor for each chosen individual, who bore the burden of society’s sins lonely and, by sacrificing himself, saved society from earthly and heavenly calamities - divine torment, torment of conscience. The sacrifice, whether sinful or innocent, was offered on behalf of all the sinners in society, and like Jesus in Christianity, he atoned for the sins of all (in the case of Christ, the original sin of man). The victim’s punishment, and its severity, was not commensurate with his possible guilt: he was punished to ensure that society remained healthy, vigilant, and henceforth free from corruption, disgrace, and destruction. The meaning of his punishment was: society was cleansed of “every” evil, “all” were forgiven. Such rituals have had the greatest impact on the origins of the play and over time have been crystallized in plays, both ancient and re-created. The East, which is a significant origin for the mirrors of movement, has had a tremendous impact, both in literature and in art, and specifically in theater. In the meantime, Bahram Beizai has benefited the most and in most of his works, the traces of the rebel (victim) can be seen and examined. With his extensive knowledge of myths, Beizai has used a variety of “victim myths” in writing his literary works. In this study, considering the inductive theory of James George Fraser and his approach to rotation, the theatrical mirrors that are based on the victim will be explored and examined. This research is fundamental from a functional point of view and descriptiveanalytical from a methodological point of view.

    Keywords: Victim, James Fraser, Religion, Myth, Bahram Beizai
  • Mohammad Hossein Naserbakht Page 71

    Considering that Shabihkhani is only Iranian traditional play which it has been performed since the beginning of its implementation based on written text. Investigating the features of its text from the monotheistic can provide meaningful gains for understanding the ancestors’ dramatic experiences. Meanwhile studying Shabihkhani in the meantime, study of Shabihkhani editions witnessing claims that the creators of this ritual play not only espouse Islamic thoughts and the influence of Iranian ethnic memory, but also the mythical thought and Iranian myths of other tribe myths that somehow inhabited the land, and also believed in Iranians and Muslims have been influenced by them. The Present article tries to answer the question with relying on mythological and documentation that: In the Shabihnameh narrative withers, how did Iranian myths and thoughts crystallized in description of prophet’s Daughter character? And finally, it concludes that: characterization of the Prophet’s Daughter in Tazieh brings the same position to the faithful audience that the water god, Anahita, has in ancient Iranian literature and beliefs and Hazrat Zahra (AS) in Tazieh has become manifestation of the ancient positive aspects of feminine models. By the way, as in Avesta, heroes and anti-heroes praise Anahita equally, this situation is repeated many times in Tazieh and even the opposition commanders respectfully refer to the Prophet’s Daughter and the Holy Lady’s. This article is based on a descriptive-analytical research, in which the information is obtained through library studies and taking notes.

    Keywords: Myth, Shabihkhani, Hazrat Zahra(AS), Anahita, Iran
  • Hamed Shivaei, Shahla Eslami, Shamsolmolouk Mostafavi Page 89

    Hegel , contrary to Aristotle , doesn’t know the destiny as the fate of the tragedy hero, but challenges and discusses about the necessity of the freedom of the tragedy hero , and from this point of view , for him , an excellent tragedy is the result of the tragic conflict and encounter between the free performance of the characters. Hegel, knows Antigone as the grand representative of civil awareness that cannot be appeared, except by individual freedom. For Hegel, freedom is will, on this condition that it wouldn´t be limited to anything and could be achieved whenever it has objective and subjective aspect. For him, freedom is the genuine nature of the soul that takes steps toward freedom in its dialectic path, and it achieves self-awareness and consequently, achieves its freedom necessity. The main issue in Hegel’s tragedy theory, is undoubtedly the self-awareness of Greek tragedy heroes. Hegel, knows tragedy as the reflection of self-awareness and a kind of freedom and historic act. In this paper, based on analytic-descriptive method, the Hegel’s viewpoint about the necessity of freedom in a hero like Antigone, is stated, and this question will be investigated ((how the freedom of tragic character is appeared in the Hegel tragedy theory?)). Undoubtedly, the necessity of freedom is the result of resolving a conflict; A conflict between a subjective and objective issue.

    Keywords: Tragedy, Necessity, Freedom, Consciousness, Antigone, Hegel
  • Davood Zahedi* Page 113

    This essay trys to explain the role of “Young Iran’s Association” in cultural and social reformation of late Ghajars era and also Hasan Moghadam activities in this association that leads to the create and performing the play of “Jafar Khan has come from Europe”. After Constitutional Revolution and in line with modernism, so many associations and constitutions had been formed which their main goal was modern changes and reformations in Iran. In 1981 (1300 solar year) an association which called “Sorushe Danesh” had formed in Iran which its name later had been changed to “Young Iran”. This association included educated people and those with thoughts who believed that could reach to their goals usually in line with cultural and art and newspaper activities, and published their policies in a creed. Performing theater plays, publishing newspapers and articles, and also holding different conferences were their main activities. Attention to women’s rights and possibility of their education was among their viewpoints in a way that the association members knew it as one of their most important goals. Tehran’s and other Iranian cities destructions, severe class differences, poverty and adversity of people and workers and the lack of sufficient facilities for children and young adolescents’ education, had been mentioned as an important and serious concerns for Young Iran’s Association. On one hand people’s traditional culture and on the other hand criticizing the imitation of West culture, had turned to an essence for creating “Jafar Khan has come from Europe” play by Hasan Moghadam and Young Iran’s Association had performed this play in the hall of Tehran’s Grand Hotel. This performance had been welcomed strongly by the people and made this association and Hasan Mohadam more known and famous than ever and credited it as Tehran’s important open minded people association.The effects of that association in line with its chosen goals with holding seminars with upto- date subjects ,publishing articles and newspapers, performing successful plays such as ”Jafar Khan had came from Farang” that its name circulated among people and had received a very great criticism from valid press in those days ;had influenced on the society toward modernism; and not only had been attracted the open-minded and political people but also had been settled its place among the populace and could win them over itself.

    Keywords: Young Iran’s Association, Hassan Moghadam, Iranian play, Jafar Khan has come from Europe, Iran’s Theater