فهرست مطالب

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی - سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 55، پاییز 1400)

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 55، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمدرضا استوار *، امیر پاک نهاد، مهدی هوشیار صفحات 1-30
    زمینه و هدف

    وقوع جرم حاصل تداخل فرایندی چندبعدی است. تمرد نسبت به ماموران انتظامی صرف‌نظر از عوامل و ابعاد گوناگون آن به لحاظ ماموریت ویژه دستگاه پلیس در حفظ امنیت و برقراری نظم و دفاع از حقوق عامه، به تامل و بازاندیشی مناسب نیاز دارد. اعمال مدیریت موثر و نتیجه‌بخش نیامند توجه به مولفه‌های گوناگونی است. ازجمله اینکه چه‌بسا بازخورد رفتار پلیس موجب ایجاد انگیزه رفتار مجرمانه و متمردانه باشد. اتخاذ تدابیر و روش‌های علمی و تجربی به‌منظور بروز مدیریت رفتاری، کنترل و مهار احساسات، پلیس را در انجام ماموریت‌های خود موفق و از ایجاد رفتار مجرمانه با عنوان تمرد، ممانعت ایجاد می‌کند.

    روش‌شناسی

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه، کیفی و با استفاده از بررسی اسنادی تعداد 195 پرونده موجود در فرماندهی انتظامی استان‌های فارس، خوزستان و سیستان و بلوچستان انجام شده است و صرفا ویژگی‌های جمعیت‌شناختی بزهکاران و بزه‌دیدگان در فاصله سال‌های 1393 تا 1397 را نشان خواهد داد.

    یافته‌ها

    جرم تمرد را باید در بطن تعامل اجتناب‌ناپذیر اجتماعی نیروهای پلیس با مردم ملاحظه کرد. متمرد و بزه‌دیده در زمان وقوع تمرد، حامل ویژگی‌های متعددی هستند که زمینه‌های تحقق آن را فراهم می‌کنند. در این میان، ویژگی‌های جمعیت‌شناختی ازجمله عواملی بوده که قابلیت مطالعه و تحقیق دارد. ویژگی‌های موردنظر از این بعد شامل سن، جنس، میزان تحصیلات، سابقه خدمت، بومی یا غیربومی‌بودن مامور و رسته خدمتی در گروه بزه‌دیدگان به‌عنوان مامور پلیس و ویژگی‌هایی شامل سن، جنس، میزان تحصیلات، اشتغال و سابقه کیفری بزهکاران مورد توجه قرار گرفته است. این ویژگی‌ها، توان و ظرفیت شناخت نسبی عوامل جرم‌شناختی وقوع خشونت نسبت به پلیس را در یک مطالعه علمی و میدانی پیشگیرانه فراهم می‌کند.

    نتیجه‌گیری

    تفاوت‌های معنادار در عوامل جمعیت‌شناختی در مولفه‌های مورد توجه در این پژوهش در سه استان فارس، خوزستان و سیستان و بلوچستان قابل‌مشاهده است. دقت و توجه در کمیت این مولفه‌ها و مقایسه‌های عددی، کمی و آماری در برنامه‌ریزی بحران پیشگیری از وقوع خشونت و تمرد نسبت به ماموران پلیس و شناخت عوامل محیطی، اجتماعی، روانی و فردی این جرم به‌عنوان پایه تحقیقات بعدی ضروری و واجب است.

    کلیدواژگان: تمرد، ماموران انتظامی، تعاملات اجتماعی پلیس، عوامل جمعیت شناختی
  • علی محبی، محمد نایب پور، عبدالرضا امیری، علی ابراهیم زاده * صفحات 31-58
    زمینه و هدف

    یکی از مسایل مهم و پیش روی فرماند هان، روسا و مدیران نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، حفظ نظم و امنیت در جامعه و پیشگیری از وقوع جرایم است که در شرایط فعلی این موضوع بدون جلب مشارکت و همکاری اقشار مختلف مردم و شهروندان و بدون داشتن الگو و راهبرد مناسب، محقق نخواهد شد. بنابراین، پژوهش کنونی با هدف شناسایی و ارایه الگوی مشارکت های مردمی در مدیریت انتظامی پیشگیری از جرم انجام شده است.

    روش

    این پژوش این پژوهش،کمی(پیمایشی)است. جامعه آماری شامل مدیران وکارشناسان ارشد ناجاست که درحوزه مشارکت های مردمی و مدیریت انتظامی پیشگیری ازجرم مسئولیت دارند و حجم نمونه نیز براساس فرمول کوکران، 220 نفر برآورد شده است. روش نمونه گیری، تصادفی طبقه بندی شده است. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار اسمارت پی ال اس(آزمون تحلیل عاملی تاییدی، آزمون معناداریt، آلفای کرونباخ، پایایی ترکیبی و روایی همگرا)، تحلیل شد.

    یافته ها

     دراین پژوهش نتایج تحلیل عاملی تاییدی و آزمون معناداریt  تحقیق  به ترتیب نشان می دهد؛ مدل مشارکت های مردمی درمدیریت انتظامی پیشگیری از جرم داری 3 بعد فردی؛ گروهی و اجتماعی؛ 7 مولفه (مشارکت با انگیزه مادی؛ مشارکت با انگیزه معنوی؛ مشارکت در ارایه اطلاعات؛ مشارکت مشورتی؛ مشارکت تعاملی؛ مشارکت اجرایی و مشارکت خودجوش یا همگانی و 105 شاخص است.

    نتیجه گیری

    پلیس باید با تمرکز بر رویکرد مشارکتی و جامعه محوری، آحاد جامعه را در موضوع پیشگیری از جرم سهیم کرده و همه شهروندان را مسیول برقراری نظم و امنیت پایدار بداند. لذا پلیس برای رسیدن به این هدف نیازمند جلب اعتماد و رضایت عمومی مردم و بهره گیری از الگوی تدوین شده در طرح ریزی و مدیریت انتظامی پیشگیری از جرم است.

    کلیدواژگان: مشارکت های مردمی، مدیریت، مدیریت انتظامی، جرم، پیشگیری از جرم
  • عبدالرضا بایاری*، ابوالقاسم حیدرآبادی، علی رحمانی فیروزجاه صفحات 59-88
    زمینه و هدف

    امنیت اجتماعی یکی از ضروریات زندگی انسانها می باشد و وجود شرکت های خدمات انتظامی در محیط کار و زندگی می تواند بر ایجاد امنیت اثرگذار باشد. هدف اصلی بررسی نقش شرکت های خدمات انتظامی در احساس امنیت اجتماعی شهروندان استان گلستان می باشد. بدین منظور از نظریات اینگلهارت، زتومکا و پوتنام به عنوان چارچوب تیوریک استفاده شد.

    روش

    روش تحقیق، پیمایشی و شیوه نمونه گیری، تصادفی خوشه ای است.  تعداد جامعه آماری برابر با 53580 نفر و حجم نمونه طبق فرمول کوکران 358 نفر می باشد. ابزار گردآوری داده ‏ها، پرسشنامه محقق ساخته است. روش تجزیه و تحلیل داده ها، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون است. پرسشنامه دارای اعتبار صوری است و ضریب آلفای کرونباخ (پایایی) برای متغیر احساس امنیت اجتماعی 0.890 می باشد که در حد بالا و از همسازی لازم برخوردار می باشد.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که میانگین احساس امنیت اجتماعی کمی بیش از حد متوسط بوده و برابر با 3.15 از 5 است. اکثریت افراد(3/57 درصد) معتقدند که استقرار پلیس محله محور در ایجاد نظم و امنیت در محل سکونت یا محل کار موفقیت آمیز بوده است. بین متغیرهای اعتماد به شرکتهای خدمات انتظامی، رضایت از شرکتها و احساس امنیت اجتماعی رابطه معنادار مثبت و مستقیم وجود دارد. حدود 33 درصد از تغییرات احساس امنیت اجتماعی توسط این متغیرها تبیین شده و بالاترین تاثیر به ترتیب به اعتماد به شرکتها و رضایت از خدمات شرکتها تعلق داشته است.

    نتیجه گیری

    نتیجه این که عواملی مانند اعتماد و همچنین رضایت از شرکتها می توانند در بالا بردن احساس امنیت اجتماعی در  استان گلستان نقش داشته باشند و حضور شرکت های خدمات انتظامی در محل کار یا سکونت الزامی است.

    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، موسسات خدمات حفاظتی و مراقبتی، رضایتمندی از خدمات شرکتها و اعتماد به شرکتهای خدمات انتظامی
  • زهرا محمدی *، طاها ساسان صفحات 89-116
    زمینه و هدف

    با توجه به تاثیر قابل توجه اخبار نظم و امنیت بر احساس امنیت در جامعه، پژوهش کنونی به نقد و بررسی اخبار حوزه نظم و امنیت در نشریات مکتوب استان کرمان در بازه زمانی شش ماهه دوم سال 1398 پرداخته است.

    روش شناسی

     پژوهش از نوع توصیفی است و با روش تحلیل محتوا، تمام شماره های 28 نشریه مهم و فعال استان کرمان در بازه زمانی شش ماهه، بررسی شده است. درمجموع، 497 خبر، گزارش و یادداشت استخراج شد. داده ها از طریق نرم افزار SPSS تنظیم و تحلیل شده اند.

    یافته ها

    ابعاد محتوایی پژوهش شامل نوع قالب خبری، تفکیک مصاحبه شوندگان، مهم ترین عناوین خبری، تقسیم بندی خبرهای منتشرشده از حیث احساسی و تفکیک نشریات براساس تعداد خبرهای منتشرشده است. یافته های پژوهش حاکی از استفاده بیش ازحد نشریات از قالب «خبر» برای انعکاس اخبار نظم و امنیت است. اظهارات مقامات مرتبط با نظم و امنیت (به جز مقامات پلیس) درصد بسیار پایینی است که می طلبد هم نشریات از قالب های متنوع خبری استفاده کنند و هم متولیان امر، اظهارنظرهای بیشتری البته از نوع مثبت، در باب مقوله نظم و امنیت داشته باشند.

    نتیجه گیری

    نقش مقامات پلیس استان کرمان در نشریات کرمان برجسته سازی شده، درحالی که نقش سایر مقامات استان و به ویژه مردم قابل تامل است. امنیت استان کرمان به دلیل ترانزیت مواد مخدر و قاچاق سوخت برای کشور خیلی مهم است، اما اخبار سایر فعالیت های پلیس نباید کم رنگ شود. اخبار امیدبخش، اعتمادآفرین و افزایش دهنده احساس امنیت در تحلیل های منطقی و مثبت از وضعیت نظم و امنیت استان، ضروری است.

    کلیدواژگان: نظم و امنیت، احساس امنیت، نشریات کرمان، قالب خبری، اخبار
  • محمدتقی عصار *، عبدالله ساعدی صفحات 117-146
    زمینه و هدف

     مدیران شایسته با ترکیب دانش، مهارت و توانایی های خود می توانند وظایف و مسئولیت های خود را به گونه ای انجام دهند که با اهداف راهبردی سازمان سازگار باشد.پژوهش کنونی با هدف طراحی مدل شایستگی های راهبردی مدیران ناجا با استفاده از رویکرد ISM انجام شد.

    روش شناسی

    این پژوهش مبتنی بر پژوهش های آمیخته و به صورت کیفی و کمی در پارادایم قیاسی-استقرایی است که ازنظرهدف،کاربردیوازحیثماهیتوروش،توصیفی-پیمایشیمی باشد. در بخش کیفی، جامعه آماری پژوهش شامل14 نفر از خبرگان و مدیران ناجا بود که براساس روش نمونه گیری هدفمند و تا سرحد اشباع اطلاعات موردنیاز و کفایت نظری، بررسی شدند. ابزارگردآوری اطلاعات در بخش کیفی پژوهش، مصاحبه نیمه ساختاریافته است که روایی و پایایی آن با استفاده از ضریبCVRو آزمون کاپای-کوهن انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش کمی نیز پرسش نامه است کهروایی و پایایی آن با استفاده از روایی محتوا و بازآزمون مورد سنجش قرار گرفت. در بخش کیفی، داده های به دست آمده از مصاحبه با استفاده از نرم افزار Atlas.ti و روش شناسه گذاری زنده و در بخش کمی پژوهش، داده ها با استفاده از نرم افزار Matlabتحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش مشتمل بر معرفی چهار شایستگی راهبردی: شایستگی های شناختی، شایستگی های اخلاقی، شایستگی های حرفه ای و شایستگی های عملکردی و تشریح چگونگی شکل گیری آنهاست.

    نتیجه گیری

    مدیرانی که از این نوع شایستگی ها برخوردارند،می توانند برای سازمان غنیمت باشند. برای نمونه، شایستگی شناختی، نوعی شایستگی است که نتیجه تفکر جانبی و خلاق، توانایی های ادراکی و مهارت های حل مسئله و تحلیل اطلاعات مدیران است. بر این اساس مدیران ناجا باید از تفکر خطی اجتناب کرده و مهارت های حل مسئله و تحلیل اطلاعات و همچنین توانایی ادراکی خود را با پرورش تفکر جانبی و خلاق تقویت کنند که پیامد طی نمودن این فرایند، توانایی حل مسایل پیش روی سازمان است.

    کلیدواژگان: شایستگی راهبردی، شایستگی شناختی، شایستگی اخلاقی، شایستگی حرفه ای، شایستگی عملکردی
  • مژده کیانی*، محمد فاضلی صفحات 147-172
    زمینه و هدف

    نزاع، مسئله اجتماعی جوامع بشری است. نزاع دسته جمعی مسئله ای تاریخی است که فقط شکل بروز آن تغییر کرده است. ازآنجایی که نزاع جمعی با امنیت اجتماعی ارتباط نزدیک دارد، هدف از انجام پژوهش کنونی، تحلیل جامعه شناختی نزاع های دسته جمعی در شهرستان اهواز است که در سال 1397 و براساس پرونده های قضایی سال های 1394-1392 انجام شده است.

    روش شناسی

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و بر اساس روش، تحلیل محتوای کمی و سیاهه محقق ساخته می باشد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه معکوس از اطلاعات 391 پرونده از پرونده های نزاع دسته جمعی سال های 1394-1392 موجود در شعبه اجرای احکام دادسرای انقلاب اسلامی شهرستان اهواز بود که به مراجع قضایی مراجعه کرده و دارای پرونده قضایی بودند. چهارچوب نظری پژوهش با استفاده از نظریه های جامعه شناختی فشار، کنترل اجتماعی و نظریه یادگیری تدوین شده است.

    یافته ها

    براساس تحلیل پرونده ها در این پژوهش، حدود 35 درصد از نزاع دسته جمعی در بین سنین 21 تا 25 سال رخ داده است. کمترین میزان نزاع دسته جمعی در تحصیلات کارشناسی ارشد و بیشترین میزان نزاع در تحصیلات دیپلم می باشد. میزان نزاع دسته جمعی در مردان بالاتر از زنان است. میزان نزاع دسته جمعی در مجردها و متاهل ها در یک سطح است. میانگین میزان نزاع دسته جمعی برحسب قومیت، متفاوت است.

    نتیجه گیری

    عدم ارتباط آماری معنادار با پیشینه محکومیت در میزان بروز نوع نزاع دسته جمعی و شرکت بیشتر افراد فاقد پیشینه محکومیت در نزاع دسته جمعی، نقطه عطف جدیدی در نتایج نزاع دسته جمعی است و این نتیجه حاکی از روند روبه افزایش بروز نزاع دسته جمعی است. براساس نتایج پژوهش، 7/86 درصد از افراد، مراجعه به محاکم قضایی یا مراجع انتظامی را در نزاع جمعی پیشین نداشتند. براساس یافته های این پژوهش، میزان نزاع های دسته جمعی با عوامل اقتصادی، اجتماعی، امنیتی و فرهنگی رابطه دارد. بین وجود سلاح با بروز نزاع های دسته جمعی، رابطه معنادار مستقیم و مثبت وجود دارد.

    کلیدواژگان: نزاع دسته جمعی، پرونده قضایی، عوامل امنیتی و فرهنگی، عوامل اقتصادی- اجتماعی
  • امیر رضایی، نوذر امین صارمی*، علیرضا جزینی، فریبا شایگان صفحات 199-228
    زمینه و هدف

    بحران های طبیعی، یکی از چالش های اساسی پلیس برای ایجاد و استقرار امنیت می باشد. غلبه بر بحران های طبیعی که دارای گستردگی بوده و جنبه ملی پیدا می کنند، نیازمند احراز آمادگی نیروهای پلیس و برنامه ریزی پیش از وقوع می باشد. بنابراین پژوهش کنونی می کوشد تا ضمن دستیابی به مولفه ها و شاخص های مدیریت انتظامی پیش از وقوع بحران سیل، به این پرسش پاسخ دهد که مولفه ها و شاخص های الگوی راهبردی مدیریت انتظامی پیش از وقوع بحران سیل کدام اند؟

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و به جهت گردآوری داده ها در زمره پژوهش های کیفی- اکتشافی به شمار می رود. جامعه آماری این پژوهش شامل خبرگان، مدیران و کارشناسان پلیس در حوزه مدیریت بحران استان لرستان است. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری هدفمند قضاوتی و برای گردآوری داده ها از تکنیک مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد؛ در این روش، پس از انجام 16 مصاحبه، عوامل اصلی و فرعی در مصاحبه های پیشین تکرار می شد و پژوهشگران به اشباع رسیدند. داده های کیفی جمع آوری و با استفاده از روش تحلیل محتوا، تحلیل انجام شد.

    یافته ها

     شناسه های فرعی و اصلی حاصل از مصاحبه های انجام شده با خبرگان و فرماندهان نیروی انتظامی درمجموع بیانگر 85 شاخص می باشد و براساس مبانی نظری پژوهش، در قالب 3 مقوله (پیش بینی ، پیشگیری  و آمادگی) مدیریت انتظامی درزمینه پیش از وقوع بحران سیل، شناسایی و طبقه بندی شدند.

    نتیجه گیری

    پیاده سازی الگوی طراحی شده موجب توانمندسازی پلیس، پیش از وقوع بحران در سه بعد پیش بینی ، پیشگیری و آمادگی در حوادث ناشی از بحران سیل شده، و پلیس می تواند به عنوان سازمانی تاثیرگذار و اثربخش در مدیریت بلایا ظاهر شده و درنتیجه کاهش هزینه ها، بهبود عملکرد پلیس و وحدت رویه در مدیریت انتظامی بحران های طبیعی را به دنبال خواهد داشت. و نیروی انتظامی می تواند خود را برای حوادث طبیعی بزرگ و فاجعه بار آماده کند.

    کلیدواژگان: الگو، الگوی راهبرد، بحران، مدیریت انتظامی، بحران های طبیعی
  • فرزاد درویشی*، رضاعلی محسنی، اصغر مهاجری صفحات 223-248
    زمینه و هدف

     احساس امنیت پیش‍نیاز هرگونه توسعه اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی است و با سطح پیشرفت جامعه در ارتباط است این مقاله به بررسی رابطه توسعه اجتماعی و احساس امنیت در بین شهروندان شهر تهران می‍پردازد.

    روش

    پژوهش کنونی از نوع کمی است. داده ها از طریق پیمایش به دست آمد. برای گردآوری اطلاعات از ابزار پرسش نامه محقق‍ساخته استفاده و همچنین از شیوه نمونه‍ گیری خوشه ای چند مرحله ای متناسب با حجم نمونه بهره گیری شد. جامعه آماری شامل همه شهروندان بالای 18 سال شهر تهران است که نمونه آماری آن براساس فرمول کوکران به تعداد 605 نفر به دست آمد. داده های حاصل از توزیع و گردآوری پرسش نامه ها با استفاده از نرم افزار «اس.پی.اس.اس» و بهره گیری از آماره های توصیفی و استنباطی، تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که رابطه بین متغیرهای مستقل توسعه اجتماعی با ضرایب همبستگی 316/0، رفاه اجتماعی 354/، کیفیت زندگی 574/0 و سرمایه اجتماعی 638/0 با متغیر وابسته یعنی احساس امنیت اجتماعی معنادار است، از سطح میانگین بالاتر بوده و رابطه بین ابعاد مختلف و احساس امنیت اجتماعی تایید شد.

    نتیجه گیری

    نتایج آزمون پژوهش نشان می دهد که با تجربه سطح بهتری از توسعه اجتماعی، کیفیت زندگی، سرمایه اجتماعی و همچنین رفاه اجتماعی، میزان احساس امنیت اجتماعی در سطح جامعه نیز افزایش می یابد. درنتیجه بایستی به ابعاد توسعه اجتماعی در برنامه های مرتبط با احساس امنیت اجتماعی، توجه ویژه شود.

    کلیدواژگان: توسعه اجتماعی، رفاه اجتماعی، کیفیت زندگی، سرمایه اجتماعی، احساس امنیت اجتماعی
|
  • ahmad reza ostvar*, Amir paknahad, Mehdi Hoshyar Pages 1-30
    Introduction

    Perpetration of a crime is result of interference of a multidimensional process. Rebellion against police officers, regardless of its various factors and dimensions, requires proper reflection and rethinking in terms of the special mission of the police in maintaining security and maintaining order and defending public rights. Apply effective and productive management need to pay attention to various components. Among other things, feedback on police behavior may motivate criminal and defiant behavior. Adopting both scientific and empirical methods for the emergence of behavioral management, controlling the emotions of police in carrying out their missions and preventing criminal behavior under the heading of rebellion.

    Method

    This study in terms of purpose, is applicable and in terms of style, is quality and using the review of documents of 195 cases in the disciplinary command of Fars, Khuzestan and Sistan and Baluchestan provinces and the demographic characteristics of criminals and delinquents will show up between the years ranging from 2012 to 2016.

    Findings

    The crime of rebellion must be seen in the context of inevitable social interaction of the police forces with the people. The rebellious and victim at time of rebellion carry many characteristics that provide the grounds for its realization. Among these, demographic characteristics are among the factors that can be studied and researched. The desired characteristics include: age, sex, level of education, service history, rank, indigenous or non-indigenous officer and the category of service in the group of victims as a police officer and Characteristics include: age, sex, level of education, employment and criminal history of desperados has been considered. These characteristics provide the ability and relative capacity to recognize the criminological factors of police violence in a preventive scientific and field study.

    Conclusion

    Significant differences in demographic factors in the components considered in this study can be seen in three provinces of Fars, Khuzestan and Sistan and Baluchestan. Accuracy and attention to quantity of these components and numerical, quantitative and statistical comparisons in crisis planning to prevent violence and rebellion against police officers and to identify the environmental, social, psychological and personal factors of this crime as a basis for further research is necessary.

    Keywords: Demographic characteristics, Rebellion, Police officers, Police social interactions
  • ali Mohebbi, Mohammmad Nayebpoor, Abdoreza Amiri, ali ebrahimzadeh * Pages 31-58
    Introduction

    One of the most important issues facing the commanders, chiefs and managers of the police force of the Islamic Republic of Iran is maintaining order and security in society and preventing crimes. And without a proper model and strategy, it will not be achieved. Therefore; The present study aimed to identify and present a model of public participation in disciplinary management of crime prevention.

    Method

    The present study is a quantitative (survey) research. The statistical population, including managers and senior experts of NAJA in the field of public participation and law enforcement management, are responsible for crime prevention, and the sample size of 220 people is estimated based on the Cochran's sample size formula. Random sampling method is classified. The research data were analyzed using Smart PLS software (confirmatory factor analysis test, t-significance test, Cronbach's alpha, hybrid reliability and convergent validity).

    Results

    in this research, we show the results of confirmatory factor analysis and meaningful test t test; population and social participation model; 3 individual dimension individual; group and community; 7 elements (participation with intangible motivation; participation in information delivery; participation in information delivery; participation in information delivery; participation in public participation; public participation, participation, public participation

    Conclusion

    The police should participate in prevention in the form of a participatory and community-oriented approach and hold all citizens responsible for maintaining lasting order and security. A better interpretation of public participation in law enforcement management is crime prevention.

    Keywords: Public Participation, Management, Disciplinary Management, Crime, Crime Prevention
  • abodlreza bayari *, abolghasem heidarabadi, ali rahmani Pages 59-88
    Introduction

    Social security is one of the necessities of human life and the existence of law enforcement companies in the work and life environment can affect the creation of security. The main purpose is to investigate the role of law enforcement companies in the sense of social security of the citizens of Golestan province. For this purpose, the theories of Inglehart, Zetomka and Putnam were used as a theoretical framework.

    Methodology

    The research method is survey and the sampling method is cluster random. The number of statistical population is equal to 53580 people and the sample size according to Cochran's formula is 358 people. Data collection tool is a researcher-made questionnaire. Data analysis method is Pearson correlation coefficient and SPSS regression analysis. The questionnaire has face validity and Cronbach's alpha coefficient (reliability) for the social security sense variable is 0.890, which is high and has the necessary harmonization.

    Findings

    The findings show that the average feeling of social security is slightly above average and is equal to 3.15 out of 5. The majority of people (57.3%) believe that the establishment of neighborhood-based police has been successful in establishing order and security in the residence or workplace. There is a significant positive and direct relationship between the variables of trust in law enforcement companies, satisfaction with companies and the sense of social security. About 33% of the changes in the sense of social security were explained by these variables and the highest impact belonged to trust in companies and satisfaction with the services of companies, respectively.

    Conclusion

    The result is that factors such as trust and satisfaction with companies can play a role in increasing the sense of social security in Golestan province and the presence of law enforcement companies in the workplace or residence is mandatory.

    Keywords: feeling of social security, protection, care services institutions, satisfaction with companies' services, trust in law enforcement companies
  • zahra mohammadi *, taha sasan Pages 89-116
    Introduction

    Due to the significant impact of order and security news on the feeling of security in the society, the present study has reviewed the news in the field of order and security in written publications of Kerman province in the second half of 1398.

    method

    The research is descriptive and using the content analysis method, 28 important and active publications of Kerman province, which could be accessed to all their issues, have been examined in a period of six months. A total of 497 news, reports and notes have been extracted and the data has been compiled and analyzed through SPSS software.

    Findings

    The content dimensions used in this study include: the type of news format, the segregation of the interviewees, the most important news headlines, the emotional division of the published news and the segregation of publications based on the number of published news. The findings of this study indicate the excessive use of "news" in the form of publications to reflect the news of order and security. Statements by law enforcement officials (with the exception of police officers) are a very low percentage that require both publications to use a variety of news formats, and those in charge to comment more positively on discipline and security.

    Conclusion

    The role of Kerman police officials in Kerman publications is very prominent, while the role of other provincial officials, especially the people, in order and security is worth considering. The security of Kerman province is very important for the country due to the balance of drugs and fuel smuggling, but the news of other police activities should not be diminished. Hopeful, trustworthy news and increasing the sense of security are essential in logical and positive analyzes of the state of order and security in the province.

    Keywords: Order, Security, sense of security, Kerman publications, news format, news
  • Mohammad Taghi asar *, abdollah saedi Pages 117-146
    Introduction

    Competent managers by combining their knowledge, skills and abilities can perform their duties and responsibilities in a way that is consistent with the strategic goals of the organization.

    Method

    The aim of this study was to design a strategic competency model for NAJA managers using the ISM approach. This research is based on mixed research and qualitatively and quantitatively in the deductive-inductive paradigm, which is applied in terms of purpose and descriptive in terms of nature and method. In the qualitative part of the statistical population of the study, there are 14 experts and managers of NAJA who were examined based on purposive sampling method and to the extent of saturation of required information and theoretical adequacy. In the qualitative part of the research, the data collection tool is a semi-structured interview whose validity and reliability were tested using CVR coefficient and Kappa-Cohen test. The data collection tool in the quantitative part is a questionnaire whose validity and reliability were assessed using content validity and retest. In the qualitative part, the data obtained from the interview were analyzed using Atlas.ti software and live coding method, and in the quantitative part of the research, the data were analyzed using Matlab software.

    Findings

    The results of the study include the introduction of four strategic competencies: cognitive competencies, moral competencies, professional competencies and functional competencies and explain how they are formed.

    Conclusion

    The results indicate that managers who have these types of competencies can be a boon for the organization. Cognitive competence, for example, is competence that is the product of lateral and creative thinking, perceptual abilities, and problem-solving and information analysis skills of managers. Accordingly, NAJA managers should avoid linear thinking and strengthen their problem-solving and information analysis skills, as well as their perceptual ability by fostering lateral and creative thinking, which results in the ability to solve problems facing the organization. 

    Keywords: Strategic competencies, Cognitive competence, Moral competency, Professional competence, Functional competencies
  • Mojdeh Kiani *, Mohammad Fazeli Pages 147-172
    Introduction

     Conflict is the social issue of human societies. The collective conflict is a historical issue that only the form of its transformation has changed.
    In some provinces of Iran, such as Khuzestan, especially the provincial capital (Ahvaz), the context and the basis for the formation of mass struggle is greater. The purpose of this research was to investigate the sociological analysis of collective disputes in Ahvaz city.

    Method

    using quantitative content analysis and a researcher-made checklist that was conducted in 2019. The data collection tool was a reverse information questionnaire of 391 cases from the mass-fighting cases of 2014-2016 present in the branch of execution of the orders of the Islamic Revolutionary Public Prosecutor's Office in Ahvaz referring to the judicial authorities and containing a judicial file.The theoretical framework is based on sociological theories of pressure, social control, and learning theory.

    Findings

    Based on the analysis of cases in this study, about 35% of the mass struggle between the ages of 21 and 25 years. The rate of collective conflict in men is higher than that of women. The degree of collective conflict in singles and married is at a level. The average of the total conflict in terms of ethnicity is different. The amount of conflict in the villages of Ahwaz is higher than the city of Ahvaz. The degree of mass strike in people who do not have a previous conviction is higher than those who have a previous conviction.

    Conclusion

    According to the results of the study, 86.7% of individuals did not refer to the courts or law enforcement authorities in the previous collective conflict. According to the findings of this study, the rate of mass conflicts is related to economic, social, security and cultural factors. There is a significant direct and positive relationship between the presence of weapons and the occurrence of mass conflicts.

    Keywords: economic, social, security, cultural factors, Collective Conflict, Socio– economic factors
  • amir rezaie, Nozar Aminsaremi *, alireza jazini, Fareba shayegan Pages 199-228
    Introduction

    Occurrence of natural crises is one of the main challenges of the police force to create and establish security. Overcoming natural crises, especially crises that are widespread and have a national dimension, requires police readiness and pre-crisis planning according to the possibilities. And the capabilities of the community itself as well as interaction with other organizations involved in crisis management. Therefore, the present study tries to obtain the components and indicators of law enforcement management before the occurrence of natural crises, to answer the question, what are the components and indicators of the strategic model of law enforcement management before the flood crisis?

    Method

    This research is applied in terms of general orientation purpose. On the other hand, the present study is considered as a qualitative-exploratory research for data collection. The statistical population of this study includes experts, managers and police experts in the field of crisis management in Lorestan province. To select the sample, the purposeful judgment sampling method was used, which is a non-probability method. To collect the data, the semi-structured in-depth interview technique was used. In this method, after 16 interviews, the main and sub-factors were repeated in the previous interviews and the researcher became confused. Necessary qualitative data were collected and analyzed using content analysis method.

     Findings

    The main sub-codes obtained from interviews with experts and commanders of the police force indicate that a total of 85 indicators were obtained, which based on the theoretical foundations of the research, in 3 categories (preparedness, forecasting and prevention) of police management in the field before the flood crisis, were identified and classified.

     Conclusion

     The research results show; Implementing the designed model empowers the police before the crisis occurs in three dimensions: flood preparedness, prevention and forecasting, and the police can emerge as an effective organization with a significant and effective role in disaster management, thereby reducing costs, improving police performance and unity. The procedure in disciplinary management will lead to natural crises. Also, with the created capability, the police force can prepare itself for large and catastrophic natural disasters.

    Keywords: Model, strategy model, Crisis, disciplinary management, Natural Crises
  • Farzad Darvishi*, Rezaali Mohajeri, Asghar Mohajeri Pages 223-248
    Background and Purpose

    One of the important characteristics of social security in any society is the existence of an acceptable amount of important for all citizens in the light of which they can engage in their daily activities this article examines the relationship between the social development and the sense of social security the metropolis of Tehran.

    Method

    The present study is of a quantitative type. Data were obtained through survey and a researcher-made questionnaire was used to collect information. The statistical population of the study includes all citizens over the age of 18 are in of the metropolis of Tehran. The statistical sample was obtained based on Cochran's formula (605). Sampling was performed by stratified proportional method. Data obtained from the distribution and collection of question naires were entered in SPSS software and have been analyzed using descriptive and inferential statistics.

    Findings

    The Research Findings show that between the independent variables of social development with correlation of(0.316) social welfare (0.354) quality of life )0.574( and social capital 0.638 with dependent variable, the feeling of social security with the level of (0.00) is significant. It was higher than the average level and the relationship between different dimensions and the feeling of social security was confirmed.

    Conclusion

    the results of the research test show that with experience of a betterlevelof social development, quality of life, social capital and social security in programs related to social security, special attention is paid.

    Keywords: Social Development, Sense of Social Security, social welfare, social capital, Quality of Life