فهرست مطالب

بصیرت و تربیت اسلامی - پیاپی 58 (پاییز 1400)

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 58 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رسول رنجبریان صفحات 9-37
    زمینه و هدف

    مکتب شهید سلیمانی، یکی از مصادیق مکتب مدیریت جهادی است که به‌خوبی توانسته در عرصه عملیاتی، عمده ویژگی‌های آن را محقق سازد. مکتب ایشان صرفا یک مکتب تخصصی، فقهی، فلسفی یا سیاسی نیست، بلکه یک «مکتب تربیتی» است. خاصیت این مکتب تاثیر بر شخصیت آدمی و جهت‌دهی به رفتار و بینش و انسان‌سازی است.

    روش تحقیق

     در این پژوهش از روش فراترکیب، که یکی از انواع پژوهش‌های فرامطالعه است، استفاده شد. در قدم نخست کلیدواژه‌های مختلف در مهم‌ترین بانک‌های اطلاعاتی پژوهش‌ها و مقالات در کشور جستجو شد و 47 اثر درزمینه مکتب شهید سلیمانی و مدیریت جهادی شناسایی گردید و نهایتا تعداد 25 اثر در سال 1399، مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها و نتیجه‌گیری

    در این پژوهش کاربردی- اکتشافی، با رویکرد کیفی، الگوی تربیتی‌ مدیران جهادی در مکتب شهید قاسم سلیمانی طراحی شد. این طرح شامل چهار بعد «نظام شخصیتی»، «نظام اعتقادی»، «نظام سیاسی» و «نظام مدیریتی و اقتصادی» است. پیشنهاد شد مدیران عالی از ویژگی‌های شاخص همچون روحیه انقلابی، وحدت‌آفرینی بین مسیولان و مسئولیت‌پذیری شهید سلیمانی تاثیر بیشتری بپذیرند.

    کلیدواژگان: مکتب، شهید سلیمانی، تربیت، مدیران، جهادی فراترکیب
  • زینب السادات اطهری*، احمدرضا نصر، مریم سبکتکین ریزی صفحات 39-68
    زمینه و هدف

    تعلیم و تربیت در هر کشوری نیازمند معلمانی شایسته و توانمند است. با توجه به اینکه در آموزه‌های اسلامی، ویژگی‌های معلمان و خصایص تدریس بیان شده است، هدف پژوهش حاضر بررسی خصایص اخلاق معلمی و ویژگی‌های تدریس از منظر قرآن و روایات است.

    روش

    تحقیق از نوع توصیفی بود و با روش کتابخانه‌ای انجام شد. برای گردآوری اطلاعات، آیات و روایات مرتبط با موضوع، مورد شناسایی و بررسی قرار گرفتند، سپس داده‌ها با استفاده از برگه‌های فیش‌برداری جمع‌آوری و مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها و نتیجه‌گیری

     یافته‌های پژوهش نشان داد در آیات قرآن و روایات خصوصیات اخلاقی برای معلمان بیان شده است. این خصوصیات عبارت‌اند از: مدارا، عدالت، تواضع و فروتنی، صداقت، هماهنگی گفتار با کردار و سعه صدر. همچنین در آیات قرآن و روایات به خصایص تدریس معلمان نیز توجه شده است. این خصایص عبارت‌اند از: صلاحیت علمی، آموزش عملی، سخن در حد فهم شنوندگان، بلاغت در بیان و گفتار. ویژگی‌های مذکور موجب می‌شود تا معلم بهتر به وظایف تربیتی خود عمل کند و در ایجاد مهارت‌های علمی و عملی توفیق بیشتری کسب کند و افراد را برای جامعه‌ای سالم و مطلوب آماده سازد.

    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت، اسلام، معلم، تدریس
  • مطالعه اثربخشی طرح جهادی تبلیغ و آسیب شناسی آن (پیمایش کارکنان یگان ویژه ناجا)
    اسماعیل حسنوند صفحات 69-98

    سازمان عقیدتی- سیاسی ناجا جهت رشد و اعتلای امور دینی و فرهنگی در ناجا، اقدام به برگزاری طرح هایی در پلیس های تخصصی نموده است. طرح جهادی تبلیغ یکی از این طرح هاست که با هدف برقراری ارتباط صمیمی و دوستانه بین ساعس ناجا و کارکنان پلیس یگان ویژه ناجا در اسفندماه سال 1399 انجام شد. آسیب شناسی این طرح، مجریان را در اجرا و اصلاح برنامه ها و طرح های مشابه یاری می دهد. از این رو در این مقاله درصدد آسیب شناسی اثربخشی طرح جهادی تبلیغ و مشاوره روحانیون در مراحل تدوین و اجرا است. در این تحقیق از روش ترکیبی (کمی و کیفی) بهره برده شده است. جامعه آماری این تحقیق در بخش کیفی شامل برنامه ریزان طرح جهادی تبلیغ سازمان ساعس و برخی از کارکنان یگان ویژه با حجم نمونه 20 نفر بوده است. حجم نمونه آماری در بخش کمی شامل 400 نفر از کارکنان یگان ویژه ناجا می باشد. شیوه نمونه گیری در بخش کیفی هدفمند و در بخش کمی، طبقه ای- تصادفی بوده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که مهمترین آسیب های این طرح شامل اهداف پراکنده، عدم ترسیم چشم انداز دقیق، فقدان مدیریت واحد، پایین بودن سطح دانش روحانیون، فقدان مکان مناسب برای شخص روحانی هنگام ارایه مشاوره می باشد. همچنین اثرگذاری طرح در حوزه مسایل دینی- اعتقادی و خانوادگی بیش از حد متوسط و اثر گذاری این طرح در حوزه مسایل مالی، سیاسی و شغلی کمتر از حد متوسط بوده است.

    کلیدواژگان: ساعس ناجا، طرح جهادی تبلیغ، یگان ویژه، روحانی مشاور، ارتباط صمیمی
  • رضا سروری*، قربانعلی قربانزاده، سهراب اسلامی، ناصر جهرمی صفحات 99-117
    زمینه و هدف

    پیامبر اکرم از طرف خداوند برای هدایت جامعه بشری مبعوث شد و با این مسئولیت سکان هدایت جامعه بشری به ایشان سپرده شد. کسی که می خواهد جامعه را هدایت کند باید دارای راهبرد سیاسی باشد تا بتواند جامعه را در مقابل مشکلات جلو ببرد. این که پیامبردر جهت ثبیت و گسترش اسلام از چه راهکار و راهبردهایی استفاده نموده اند، مساله اصلی نوشتار حاضر است.

    روش تحقیق

     پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی و جمع آوری داده های کتابخانه ای از منابع دست اول تاریخی به رشته تحریر درآمده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    ارایه تصویری واقع بینانه در این زمینه هدف مقاله حاضر است که نیل بدان تنها از طریق توصیف و تحلیل وقایع قابل انجام است و می توان گفت واضح ترین و قوی ترین راهبرد سیاسی پیامبردر جامعه اسلامی، طرح مولفه قلوبهم بود که دارای جلوهای مختلف چون اخلاق، اخوت، مشورت و رایزنی، عدالت، فک اسراء، اعطاء اموال زکات و غنایم به افراد با نفوذ عرب با اهدافی شامل تالیف و تجذیب و نهایتا تثبیت قلوب آنان در اسلام بود. هدف پژوهش، بررسی سیره تربیتی - سیاسی پیامبردرخصوص توسعه اسلام با ایجاد اتحاد و همدلی بین مسلمانان و جذب مشرکین به اسلام است.

    کلیدواژگان: سیره تربیتی - سیاسی پیامبر(ص)، مولفه قلوبهم، راهبرد سیاسی، جامعه اسلامی، جذب مشرکان
  • غلامرضا عالیخانی*، مجتبی زینی وند صفحات 119-141
    زمینه و هدف

    موسیقی، ریشه در نظم عالم هستی دارد. جهان هستی، دارای آهنگ، نغمه و آوازیست که اگر انسان آنرا کشف کند، آن‌را با خلقت خود هماهنگ یافته و با دل سپردن به آن، رو به فرا و رشد می‌گذارد. نظم آهنگ کتاب تدوینی خداوند، که انسان به استماع آن دعوت شده‌ است، او را به سوی آرامش و راحتی سوق می‌دهد. در مقابل این آهنگ فرا دهنده و رشد دهنده، مزاحمی به‌نام «صوت شیطان» وجود دارد که موجب فرو رفتن به‌سمت قهقرا می‌گردد. بر این اساس هدف از نگارش پژوهش حاضر آن است که با بهره‌گیری از تفاسیر فریقین، به بررسی و واکاوی «صوت شیطان» با محوریت آیه 64 سوره مبارکه اسراء پرداخته و آن را به‌عنوان مزاحم آهنگ عالم هستی معرفی نماید.

    روش تحقیق

     تحقیق حاضر به‌صورت توصیفی تحلیلی، به روش فیش‌برداری و تحلیل مضمون و نیز با بهره‌گیری از آیات و روایات و منابع کتابخانه‌ای به رشته تحریر درآمده است.

    یافته‌ها و نتیجه‌گیری

     اگر بخواهیم به ریز و کاربردی به تشخیص صوت شیطان دست یابیم، باید ریتم‌هایی که موجب آن اثرات می‌گردد توسط متخصصین و موسیقی دانان تشخیص داده شود. از آنجا که برخی حروف، خاصیت برانگیختن و آتشی کردن افراد را دارد و برخی حروف انسان را به ملایمت دعوت می‌کند و برخی حروف نیز در ریتم‌هایی خاص، انسان را به تواضع می‌کشاند، تشخیص این ریتم‌ها فقط با اعلام نظر متخصصین موسیقی قابل تحقق است. عداوت در قالب دوستی و خیانت با توسل به ابزار خیرخواهی، مهم‌ترین حربه ابلیس جهت گمراهی انسانیت بوده که مطابق آیه 64 سوره مبارکه اسراء این امر به واسطه «صوت» تحقق می‌پذیرد. إضلال و إغواء، عداوه و بغضاء، احتناک، وسوسه و امر به فحشاء و منکر، تزیین، القای وعده‌ها و آرزوهای دروغین و دعوت به عذاب و کفر، حب دنیا و تضعیف جهات معنوی از مهم‌ترین آثار و لوازم صوت شیطان بوده که جهت اغوای بنی آدم به کار بسته می‌شود.

    کلیدواژگان: صوت شیطان، آهنگ، نغمه، موسیقی، آیه 64 اسراء
  • سعیده باطنی، حسین خنیفر *، ابوطالب سعادتی شامیر صفحات 143-164
    زمینه و هدف

    موضوع‌ تعلیم و تربیت یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های فکری انسان‌ بوده است. پژوهش حاضر به دنبال استخراج و الگو سازی تربیتی امام حسین(ع) با تحلیل نامه های ایشان در واقعه 61 است. هدف اصلی این مقاله طراحی یک الگو تربیتی از واقعه عاشورا و کاربست آن در نظام تعلیم و تربیت است.

    روش

    روش انجام پژوهش «کیفی» با رویکرد «گراندد تیوری» است. منابع گردآوری داده های پژوهش، نامه ها، کتب مقاتل چون «مقتل ابی مخنف »، «نفس المهموم»، «مقتل ابن مقرم»، «مقتل شیخ مفید»، «لهوف» و... است. آنچه پس از سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و انتخابی به‌عنوان الگوی تربیتی استخراج می گردد بر این اساس است که سطر به سطر نامه‌های گروهی امام حسین(ع) سرشار از درس‌های جامع و متقن آموزشی و پرورشی است که هرکدام می‌تواند موضوع جداگانه‌ای برای پژوهش باشد.

    یافته‌ها و نتیجه‌گیری

     الگو نهایی نشان می دهد که نقشه کاربست مدون و موثر الگوی تربیتی امام حسین(ع) در نظام تعلیم و تربیت، آغازش رستگاری و سعادت است و پایانش رسیدن به کمال انسانی یعنی وصال به قرب و رضوان الهی است و عاشورا و انقلاب کربلا یک فرایند کامل تعلیم و تربیت است که ورودی آن تمام بشریت است و اگر واژه به واژه این انقلاب را عمیق بنگریم، تمام ابعاد زندگی بشری می‌تواند دستخوش تغییرات مثبت و سازنده باشد و خروجی که خواهد داشت، بی‌شک یک انسان کمال‌یافته و یک زندگی متعالی است.

    کلیدواژگان: امام حسین(ع)، الگوی تربیتی، عاشورای 61 هجری، نامه های امام حسین(ع)
|
  • Rassol Ranjbaran * Pages 9-37
    Background and objectives

    The school of Shahid Soleimani is one of the examples of the school of jihadi management, which has been able to achieve its main features well in the field of operations. His school is not just a specialized, jurisprudential, philosophical or political school, but an "educational school". The nature of this school is to influence human personality and to direct behavior, insight, and humanization.

    Methodology

    In this research, the meta-synthesis method, which is one of the types of meta-study research, was used. In the first step, different keywords were searched in the most important databases of researches and articles in the country and 47 works in the field of Shahid Soleimani School and jihadi management were identified and finally 25 works in 2020 were analyzed.

    Findings and results

    In this applied-exploratory research, with a qualitative approach, the educational model of jihadi leaders in the school of Shahid Ghasem Soleimani was designed. The plan includes four dimensions: "personality system", "belief system", "political system" and "managerial and economic system". It was suggested that senior managers be more influenced by key characteristics such as revolutionary spirit, unity among officials and the responsibility of Martyr Soleimani.

    Keywords: School, Shahid Soleimani, Education, Jihadi managers, Meta-synthesis
  • Zeinab Sadat Athari *, AhmadReza Nasr, Maryam Sabkatkin Rizi Pages 39-68
    Background and objectives

    Education in any country needs qualified and capable teachers. Considering that the characteristics of teachers and the characteristics of teaching are stated in Islamic teachings the purpose of this study is to examine the characteristics of teacher ethics and the characteristics of teaching from the perspective of the Qur'an and hadiths.

    Methodology

    The research was descriptive and conducted using library method. In order to collect the data, verses and narrations related to the subject were identified and examined; then the data were collected and analyzed using note-taking.

    Findings and results

     

    Findings showed that in the verses of the Quran and hadiths, moral characteristics are expressed for teachers. These characteristics are: tolerance, justice, humility, honesty, harmony of speech with action and generosity. The verses of the Qur'an and hadiths also pay attention to the teaching characteristics of teachers. These characteristics are: scientific competence, practical training, speech to the extent understood by the listeners, rhetoric in expression and speech. These characteristics enable the teacher to perform his / her educational duties better, to be more successful in creating scientific and practical skills, and to prepare people for a healthy and desirable society.

    Keywords: Education, Islam, Teacher, Teaching
  • The Effectiveness of the Jihadi Propaganda Plan and Its Pathology (The Study of the Staff Members of the I. R. I. Specialized Police)
    Ismail Hassanvand * Pages 69-98
    Background and objectives

    In order to develop and promote religious and cultural affairs in I. R. I. Police, the ideological-political organization of I. R. I. Police has implemented plans in specialized police. The Jihadi Propaganda Plan is one of these plans, which was carried out with the aim of establishing a cordial and friendly relationship between the ideological-political organization of I. R. I. Police and the staff members of the Specialized Police in March 2017. The pathology of this project helps the executors in implementing and modifying similar programs and projects. Therefore, the present article follows the pathology of the effectiveness of the jihadi plan of propaganda and counseling of the clergy in the formulation and implementation stages.

    Methodology

    In this research, a Mixed-method design (quan-qual) has been used. The statistical population of this research in the qualitative phase included the planners of the jihadi propaganda plan of the ideological-political organization and some employees of the specialized police with a sample size of 20 individuals. The size of the statistical sample in the quantitative phase included 400 employees of the I. R. I. Specialized Police. The sampling method was purposive in the qualitative phase and stratified-random in the quantitative phase.

    Findings and results

     

    The research findings show that the most important disadvantages of this plan include scattered goals, lack of accurate vision, lack of unified management, low level of knowledge of clergy, lack of a suitable place for a clergyman when providing counseling. Also, the effectiveness of the plan in the field of religious-belief and family issues was above the mean score and the impact of this plan in the field of financial, political and professional issues was below the mean score.

    Keywords: I. R. I. Police ideological-political organization, Jihadi propaganda plan, Specialized police, Clergy consultant, Intimate communication
  • Reza Sarvari*, GhorbanAli Gurbanzadeh, Sohrab Eslami, Nasser Jahromi Pages 99-117
    Background and objectives

    The Holy Prophet (PBUH) was sent by God to guide human beings, and with this responsibility, he was given the helm of human society. Whoever wants to lead the society must have a political strategy in order to lead the society in the face of difficulties. The main issue of the present article is what strategies the Prophet (PBUH) used to establish and promote Islam. The purpose of this study is to study the educational-political life of the Prophet (PBUH) regarding the development of Islam by creating unity and empathy among Muslims and attracting polytheists to Islam.

    Methodology

    To write the present study, a descriptive-analytical method and collection of library data from first-hand historical sources have been used.

    Findings and results

     

    Presenting a realistic picture can only be done by describing and analyzing events, and it can be said that the clearest and strongest political strategy of the Prophet (PBUH) in Islamic society was the "component of their hearts" plan, which has various effects such as morality, brotherhood, consultation, justice, releasing the captives, giving property, zakat and booty to influential Arab people with the goals of including compiling and attracting and finally consolidating their hearts in Islam.

    Keywords: The educational-political life of the Prophet (PBUH), Compilation of hearts, Political strategy, Islamic society, Attracting polytheists
  • Gholamreza Alikhani *, Mojtaba zeinivand Pages 119-141
    Background and objectives

    Music is rooted in the order of the universe. The universe has a song, melody and vocals that if man discovers it, he will find it in harmony with his creation and will grow by believing in it. The melody of God's book, which man has been invited to listen to, leads him to peace and comfort. In contrast to this evocative and growing song, there is an annoyance called "Satan's Voice" that causes it to sink into regression. Accordingly, the purpose of writing the present study is to use the interpretations of the two parties to study and analyze the "voice of Satan" with the focus on verse 64 of Surah Al-Isra and to introduce it as disturbing the song of the universe.

    Methodology

    The present research has been written in a descriptive-analytical manner, by means of note-taking and content analysis, using verses, narrations and library resources.

    Findings and results

     

    If we want to detect the Satan's voice in a small and practical way, the rhythms that cause the effects must be recognized by experts and musicians. Since some letters have the property of provoking and setting people on fire, and some letters invite people to be gentle, and some letters, in certain rhythms, make people humble, the recognition of these rhythms can be achieved only with the opinion of music experts. Enmity in the form of friendship and betrayal by resorting to the means of benevolence is the most important tactic of the devil to mislead man, which according to verse 64 of Surah Al-Isra, this is achieved through "voice". Misguidance and seduction, enmity and hatred, probability, temptation and command to prostitution and denial, adornment, instilling false promises and desires, and calling for torment and disbelief, love of the world and weakening of spiritual aspects are among the most important effects and accessories of Satan's voice.

    Keywords: The Satan's voice, Song, Melody, Music, Verse 64 of Surah Al-Isra
  • Saeedeh bateni, Hossein Khanifar *, Aboutaleb Saadati Shamir Pages 143-164
    Background and objectives

    The subject of education has been one of the most important human intellectual concerns. The present study seeks to extract and model the education of Imam Hussein (PBUH) with analyzing his letters in incident 61 AH. The main purpose of this article is to design an educational model of the Ashura event and its application in the education system.

    Methodology

    The method of research is "qualitative" with a "grounded theory" approach. The sources of collecting research data are letters, letters and books of "the Murder" such as "The Murder of Abi Makhnaf", "Nafs Al-Mahmum", "The Murder of Ibn Muqarram", "The Murder of Sheikh Mufid", "Lohuf", etc. What is extracted after three stages of open coding, axial coding and selective as an educational model is based on the fact that line by line group letters of Imam Hussein (PBUH) are full of comprehensive and thorough educational lessons, each of which can be a separate subject for research.

    Findings and results

     

    The final model shows that the plan for the codified and effective application of the educational model of Imam Hussein (PBUH) in the education system is the beginning of salvation and happiness and the end is the attainment of human perfection, i.e., joining the nearness and divine pleasure, and Ashura and the Karbala revolution. It is the whole process of education, the entrance of which is all of humanity, and if we look deeply at the word of this revolution, all aspects of human life can undergo positive and constructive changes, and the output it will have is undoubtedly a perfect human being and a transcendent life.

    Keywords: Imam Hussein (PBUH), Educational model, Ashura in 61 AH, Letters of Imam Hussein (PBUH)