فهرست مطالب

پژوهش های کاربردی در مدیریت ورزشی - پیاپی 38 (پاییز 1400)

مجله پژوهش های کاربردی در مدیریت ورزشی
پیاپی 38 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/21
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عیسی اسکندری، مرتضی رضایی صوفی*، لقمان کشاورز صفحات 11-22

    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی موانع مدیریت استراتژیک در معاونت تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش ایران می باشد.از نظر هدف کاربردی و از منظر گردآوری اطلاعات از نوع کیفی و مصاحبه نیمه ساختار یافته می باشد. جامعه این پژوهش شامل کلیه مدیران، مشاوران حوزه ستادی و معاونین استانها در معاونت تربیت بدنی و سلامت بودند که از میان آنها 50 نفر براساس تجارب کاری، مقالات چاپ شده، تالیف کتب مرتبط و حوزه اجرایی شان که مرتبط با با پژوهش حاضر بودند انتخاب شدند و روش نمونه گیری نظری و به صورت هدفمند بود. برای تحلیل اطلاعات بدست آمده در مصاحبه ها، از روش کدگذاری باز و محوری و انتخابی استفاده شد. نتایج نشان داد که موانع مدیریت استراتژیک در این معاونت شامل 3 مقوله کلی و 9 مولفه که عبارتند از ایدیولوژی سازمانی (موانع آموزشی، موانع ساختاری، موانع طراحی و برنامه ریزی و موانع اخلاق حرفه ای)، عوامل برون سازمانی (موانع حقوقی و قانونی و موانع محیطی) و منابع سازمانی که شامل (موانع اطلاعاتی، موانع انسانی و موانع مالی) می باشند. و از ویژگی های این پژوهش یافتن موانع جدید نسبت به سایر پژوهش هاست. معاونت تربیت بدنی و سلامت با استفاده از ظرفیت های رسانه ملی، جذب حامیان مالی، تصمیم گیری مشارکتی در اجرا و نظارت مستمر می تواند در رفع موانع مورد نظر اقدامات موثری انجام دهد.

    کلیدواژگان: مدیریت استراتژیک، معاونت تربیت بدنی و سلامت، موانع
  • محمد پورکیانی*، محمدرضا برومند، علی افروزه، محمدصادق افروزه صفحات 23-34

    امروزه با رشد تعداد خدمات و همچنین افزایش دسترسی به اطلاعات و کانل های توزیع، مشتریان نسبت به گذشته انعطاف بیشتری در تصمیم گیری هایشان پیدا کرده اند. با توجه به رقابت شدید در صنایع خدماتی از جمله باشگاه های بدنسازی و تناسب اندام، مدیران این باشگاه ها نیاز دایمی به رویکردهای جدیدی برای جذب و حفظ مشتری در این حوزه دارند. لذا هدف این پژوهش تاثیر خلق تجربه از طریق محرک های حسی در باشگاه های بدنسازی بر ارزش درک شده، قدرت برند و تبلیغات دهان به دهان مشتریان بود. پژوهش حاضر با توجه به هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها جزو پژوهش های توصیفی از نوع همبستگی است. حجم نمونه 215 نفر از مشتریان باشگاه های بدن سازی لوکس شهر تهران به صورت هدفمند تعیین شدند. ابزار اصلی گردآوری داده ها، پرسشنامه ی نیمه محقق-ساخته بود. در این پژوهش از پرسشنامه های محرک های حسی (حسینی، پورکیانی، افروزه، 1396)، پرسشنامه تجربه (براکوس و همکاران، 2009)، پرسشنامه ارزش درک شده (ویدمان و همکاران، 2018)، قدرت برند (وایمر و همکاران، 2012)، رضایت (چانگ و همکاران، 2005) و تبلیغات دهان به دهان (همگسن و نکست، 2007) به عنوان پرسشنامه های مرجع استفاده شد. در نهایت برای شناسایی اثر متغیرها بر یکدیگر از مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار پی ال اس 3 استفاده شد. نتایج نشان داد محرک های حسی باعث خلق تجربه برند می شود و از این مسیر به ارزش درک شده مشتریان منجر می شود.

    کلیدواژگان: اشگاه های بدنسازی، خلق تجربه، قدرت برند، محرک های حسی، تبلیغات دهان به دهان
  • سید محمد کاشف، فاطمه عبدوی، علی جمالی قراخانلو* صفحات 35-50

    هدف از این تحقیق تحلیل عاملی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای پایگاه های ورزش قهرمانی ایران می باشد. جامعه آماری پژوهش را مدیران و کارشناسان پایگاه های ورزش قهرمانی و اساتید دانشگاه و خبرگان ورزشی حدود 154 نفر تشکیل می دهند. برای نمونه پژوهش در بخش کیفی20 نفر بصورت هدفمند و در بخش کمی نیز 134 نفر بصورت کل شمار انتخاب شدند. روش گردآوری داده های این تحقیق به صورت آمیخته می باشد. ابتدا به روش دلفی به شناسایی SWOT پایگاه های ورزش قهرمانی پرداخته شد و پرسشنامه ای محقق ساخته شامل 62 سوال در زمینه نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای پایگاه های ورزش قهرمانی کشور طراحی گردید. سپس روایی صوری آن توسط 5 تن از اساتید مدیریت ورزشی و متخصصین تایید شد و برای بررسی روایی محتوا از ضریب نسبی روایی محتوا (CVR) استفاده گردید. همچنین به منظور تعیین پایایی از آزمون آلفای کرونباخ 88/0 استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده در بخش کیفی از روش دلفی و در بخش کمی از روش های آماری توصیفی و استنباطی از جمله آزمون Tتک نمونه ای و آزمون فریدمن و تحلیل عاملی تاییدی با کمک نرم افزارهای SPSS و AMOS استفاده شد. از مهمترین یافته های پژوهش می توان به امکانات و تجهیزات پایگاه ها، نداشتن برنامه راهبردی، علاقمندی و استقبال جوانان نسبت به ورزش های قهرمانی، افزایش قیمت تجهیزات و وسایل مورد نیاز و هزینه نگهداری از آنها، تمرکز بر نتیجه گرایی به جای فرآیندگرایی اشاره نمود.

    کلیدواژگان: قوت، ضعف، فرصت، تهدید، پایگاه های ورزش قهرمانی
  • نفیسه فتاحیان، همایون عباسی*، حسین عیدی صفحات 51-66
    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش میانجی مدیریت دانش در رابطه بین فناوری اطلاعات و ارتباطات و فرهنگ سازمانی با یادگیری سازمانی در فدراسیون های ورزشی ایران بود. روش پژوهش، توصیفی همبستگی و از نظر هدف، کاربردی بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی روسا و کارشناسان فدراسیون های ورزشی ایران در سال 1398 تشکیل دادند (750 = N)، که از طریق نمونه گیری تصادفی ساده 256 نفر، مطابق جدول مورگان، به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه های استاندارد فناوری اطلاعات و ارتباطات هرناندز و همکاران (2011)، مدیریت دانش لاوسون (2003)، یادگیری سازمانی فام و اسوایرسزک (2006)، فرهنگ سازمانی کویین و کامرون (2011) بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری، رویکرد واریانس محور با استفاده از نرم افزار پی ال اس استفاده شد. یافته ها نشان داد، بیش ترین میزان اثر مربوط به تاثیر فرهنگ سازمانی بر مدیریت دانش بود. فرهنگ سازمانی تاثیر نسبتا بالایی بر یادگیری سازمانی داشت. فناوری اطلاعات و ارتباطات با شدت متوسطی بر یادگیری سازمانی و مدیریت دانش موثر بود. نقش میانجی مدیریت دانش در ارتباط بین فرهنگ سازمانی و یادگیری سازمانی تایید شد ولی، نقش میانجی مدیریت دانش در ارتباط بین فناوری اطلاعات و ارتباطات با یادگیری سازمانی تایید نشد. پیشنهاد می شود، در فدراسیون های ورزشی ایران، با ارتقای فناوری های اطلاعات و ارتباطات، ایجاد فرهنگ سازمانی مناسب و مدیریت صحیح دانش به افزایش و بهبود یادگیری سازمانی در سازمان کمک کرده و به این ترتیب فدراسیون ها در جهت رشد یادگیری و مبدل شدن به سازمانی یادگیرنده و به روز و همگام با دانش جهانی قدم بردارند.
    کلیدواژگان: دانش، سازمان ورزشی، عملکرد سازمانی، فناوری، مزیت رقابتی
  • مژگان قلعه نوی، سید صلاح الدین نقشبندی*، محسن باقریان فرح آبادی صفحات 67-76
    هدف اصلی این پژوهش تاثیر میزان فعالیت بدنی بر رفتارهای اخلاقی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی: نقش میانجی میزان استفاده از شبکه های اجتماعی و نگرش فرد در مورد تصویر بدنی خود بود. پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی، و از جمله پژوهش های کاربردی است که به صورت میدانی انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهر تهران تشکیل دادند. به منظور برآورد حجم نمونه از جدول مورگان استفاده گردید و حجم نمونه تعداد 300 نفر برآورد شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته بهره گرفته شد روایی صوری و محتوایی پرسشنامه توسط صاحب نظران (15 نفر از اساتید مدیریت ورزشی) مورد تایید قرار گرفت. همچنین پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (فعالیت بدنی= 85/0، رفتارهای اخلاقی = 81/0، استفاده از شبکه های اجتماعی = 86/0 و نگرش فرد در مورد تصویر بدنی خود= 83/0) گزارش شد. همچنین روایی سازه اعتباریابی پرسشنامه از طریق تحلیل مولفه های اصلی با چرخش واریماکس انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای،Spss نسخه 25 و Amos نسخه 23 انجام گرفت. نتایج یافته ها بیانگر آن که بود که متغیر استفاده از شبکه های اجتماعی نمی تواند نقش واسطه ای داشته باشد، همچنین نتایج نشان داد که متغیر نگرش فرد در مورد تصویر بدنی خود می تواند نقش واسطه ای داشته باشد. می توان از نتایج اینگونه نتیجه گرفت که اگر دانشجویان فعالیت-های منظم ورزشی داشته باشند نگرش آنها در مورد تصویر بدنی خود افزایش یافته و این امر موجب اعتماد به نفس بالای آنها می شود و دانشجویان رفتارهای اخلاقی مثبتی از خود بروز می دهند.
    کلیدواژگان: دانشجویان، رفتارهای اخلاقی، شبکه های اجتماعی، میزان فعالیت بدنی
  • آمنه نیکویی، محمدرضا اسماعیلی شازندی*، فریده اشرف گنجویی صفحات 77-88

    هدف اصلی این پژوهش شناسایی عوامل موثر کارآفرینی ورزشی درایران بود. نوع پژوهش، بنیادی و به شیوه کیفی بود. جامعه آماری شامل 16 نفر از صاحب نظران مختلف بودند. نمونه گیری با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و انجام شد. برای جمع آوری داده ها در این پژوهش ابتدا از مبانی نظری استفاده گردید و چون مباحث کافی نبود از مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد. در این مطالعه جهت تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش از رویکردهای تحلیل کیفی که شامل کدگذاری باز، محوری و گزینشی می‏باشد، استفاده شد. نتایج کدگذاری باز بیانگر آن بود که 110 کد اولیه حاصل از تحلیل مصاحبه ها و اسناد به دست آمده است. نتایج کد گذاری محوری بیانگر این بود که 15 مقوله از این کدگذاری به دست آمد. در نهایت یافته های حاصل از کدگذاری گزینشی شامل 4 مفهوم (عوامل بازدارنده، عوامل تسهیل کننده، عوامل توسعه دهنده و پیامدها) بود. نتایج حاصل از کدگذاری ها نشان داد که برنامه کارآفرینی ورزشی درایران بر مبنای عوامل مختلفی قرار دارد. لذا زمانی که مکانیسم اثر این عوامل به درستی شناسایی و تشخیص داده شوند می توان شاهد رشد و بالندگی برنامه کارآفرینی ورزشی درایران بود. با توجه به این موارد می‎توان آینده ای روشنی را برای برنامه کارآفرینی ورزشی درایران تصور کرد.از آنجایی که از دیدگاه متخصصان فقدان ارتباط میان دانشگاه-ها و مراکز تولیدی و صنعتی یکی از عوامل مهم تلقی می شود. پیشنهاد می شود اقدامات لازم در جهت برقرار ارتباط مطلوب بین دانشگاه و صنعت از طریق آموزش صحیح دانشجویان مطابق با نیازهایصنعت صورت گیرد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینی ورزشی، کشور ایران
  • صدیقه اسلامی*، عابدین مهرنواز نصیرایی، لیلا قربانی صفحات 89-100

    استان هرمزگان با قرار گرفتن در جنوب و در کنار آب های گرم خلیج فارس و برخوردار بودن انواع جاذبه های طبیعی، تاریخی،گردشگری، تنوع اقلیمی و ظرفیت های اقتصادی از سوی دیگر مکانی مناسب برای جذب گردشگران و سرمایه گذاری کارآفرینان است . گردشگری و گردشگری ورزشی بک صنعت کاربر است و فعالیت های این صنعت بیشتر توسط نیروی کار انجام می شود. هدف از تحقیق، بررسی نقش گردشگری ورزشی بر توسعه کارآفرینی در استان هرمزگان با تاکید بر سواحل و ورزش های آبی است. روش پژوهش، توصیفی و به روش میدانی اجرا شده است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه کارشناسان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، کارشناسان پارک علم و فناوری، اساتید بومی و فارغ التحصیلان ارشد تربیت بدنی، کارشناسان اداره ورزش و جوانان و کارشناسان دفاتر و آژانس های مسافرتی در استان هرمزگان بوده است. حجم جامعه 332 نفر برآورد شد و بر اساس جدول مورگان حجم نمونه 175نفر تعیین که با روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری شامل دو پرسشنامه توسعه کارآفرینی و توسعه گردشگری ورزشی بوده که با استفاده از نظر کارشناسان روایی صوری آن تایید و ضریب آلفای کرونباخ نیز 88/0 محاسبه شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از رگرسیون خطی استفاده شد. نتایج نشان داد که توسعه گردشگری ورزشی می تواند پیش بین قوی برای توسعه کارآفرینی در استان هرمزگان باشد. که میزان تغییرپذیری در توسعه صنعت گردشگری بر توسعه کارآفرینی در استان هرمزگان را نشان می دهد. بنابراین توسعه زیرساخت های ساحلی برای توسعه گردشگری ورزشی می تواند موجب کارآفرینی و کاهش تعداد بیکاران در این استان شود.

    کلیدواژگان: استان هرمزگان، توسعه، گردشگری ورزشی، کارآفرینی
  • پژمان فزونخواه، معصومه شهبازی*، امیرحسین منظمی صفحات 101-110
    این پژوهش با هدف آسیب شناسی راهبردی توسعه ورزش همگانی از دیدگاه متخصصان انجام گرفت. پارادایم مورد استفاده در این تحقیق تفسیری با رویکرد کیفی بود که از استراتژی پدیدارشناسی با تاکتیک تحلیل محتوای پنهان برای انجام آن استفاده گردید. ابزار مورد استفاده در این تحقیق مطالعه اسناد مربوط به فدراسیون ورزش همگانی و مصاحبه با 14 نفر از نخبگان و صاحب نظران حوزه ورزش همگانی بود که بصورت هدفمند و با استفاده از قاعده اشباع نظری انتخاب شدند. فرمت داده ها بصورت متن، صوت و فیلم بود که در نهایت به داده های متنی تبدیل شدند. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق کدگذاری و با استفاده از نرم افزار MaxQDA انجام گرفت. به منظور بررسی روایی و پایایی، محقق و دو نفر از متخصصین دانشگاهی حوزه ورزش همگانی کار کدگزاری را انجام دادند که حدود 84 درصد کدها با یکدیگر اشتراک داشتند، همچنین مشخص گردید که کدها از نظر علمی معنادار هستند. در مرحله اول 61 کدباز شناسایی شد که پس از مقوله بندی، 13 مقوله ی اصلی درون فردی، کمبود زمان، بین فردی، ساختاری، زیرساختی، تغیرات نگرشی، نظام ارتباطی، عملکرد رسانه ها، هماهنگی، فرهنگی، مدیریت و برنامه ریزی، مالی و اقتصادی و منابع انسانی ایجاد گردید که در پایان 4 کد محوری محدودیت، سخت افزاری، نرم افزاری و روان شناختی باقی ماند.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، راهبردی، ورزش همگانی، دیدگاه متخصصان
  • محمدرضا بنی اسدی، بهرام قدیمی*، کاوه خبیری، زهرا علیپور درویش، شهلا حجت صفحات 111-122

    مدارای اجتماعی از جمله مفاهیمی است که در رشته های متفاوت علمی بدان پرداخته می شود. درپژوهش کیفی حاضر این مفهوم در حوزه جامعه شناسی و باهدف طراحی الگویی برای توسعه مدارای اجتماعی تماشاگران باشگاه های فوتبال ایران با استفاده از نظریه داده بنیاد به انجام شده است. 17 مصاحبه با خبرگان با روش نمونه گیری هدفمند انجام و باکمک نرم افزار مکس کیودا تحلیل شده اند. حاصل این مصاحبه ها، مجموعه ای از مضامین اولیه بود که طی فرایند کدگذاری باز گردآوری و از درون آن ها مقوله هایی استخراج شد؛ سپس در مرحله کدگذاری محوری، پیوند میان مقوله ها ذیل عناوین: شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، راهبردهاو پیامدهای مدارای اجتماعی در قالب پارادایم کدگذاری محوری تعیین شد؛ در ادامه و در مرحله کدگذاری انتخابی نیز سیر داستان ترسیم گردید. براساس نتایج، الگوی مدارای اجتماعی تماشاگران علاوه بر شرایط علی (شرایط ذهنی، ارزشی و نهادی)؛ شرایط زمینه ای (فردی، فرهنگی و اجتماعی) شرایط مداخله گر (زیرساخت فیزیکی و آموزشی) را نیز درتوسعه مدارای اجتماعی مهم می داند که در نهایت پیامدهایی همچون تعامل، کنش همدلانه و بهزیستی تماشاگران فوتبال را به دنبال دارد.

    کلیدواژگان: مدارای اجتماعی، تئوری داده بنیاد، تماشاگران فوتبال
|
  • Isa Eskandari, Morteza Rezaeisoufi *, Loghman Keshavarz Pages 11-22

    The aim of this study was to identify the barriers to strategic management in the Deputy of Physical Education and Health of Education in Iran.In terms of practical purpose and in terms of data collection, it is qualitative and semi-structured interviews. The population of this study included all managers, staff advisors and provincial deputies in the deputy of physical education and health, from which 50 people were selected based on work experiences, published articles, authorship of related books and their executive areas that were related to the present study. And the sampling method was theoretical and purposeful.To analyze the information obtained in the interviews, open and centralized and selective coding methods were used.The results of the interviews indicated that strategic management barriers in the Deputy of Physical Education and Health of Education include 3 general categories and 9 components that include organizational ideology (educational barriers, structural barriers, design and planning barriers and professional ethics barriers), external organizational factors (legal and regulatory barriers, and environmental barriers) and organizational resources that include (information barriers, human barriers, and financial barriers). And one of the features of this research is to find new obstacles compared to other researches. The Deputy Minister of Physical Education and Health can take effective measures to remove the desired obstacles by using the capacities of the national media, attracting financial sponsors, participatory decision-making in implementation and continuous monitoring.

    Keywords: Strategic Management, Physical Education, Health, Barriers
  • Mohammad Pourkiani *, Mohammadreza Boroumand, Ali Afrouzeh, MohammadSadegh Afroozeh Pages 23-34

    Nowadays, with a growing number of services and raising the access level to information and distribution channels, customers show more flexibility in decision-making. Due to intense competition in service industries such as Gyms, managers of these centers need to take new approaches to attract and retain customers. Accordingly, this research aims to investigate the impact of experience creation through sensory stimuli in gyms on perceived value, brand strength, and word-of-mouth advertising.This research is applied in terms of purpose and is descriptive-correlational in terms of data collection. The sample consisted of 215 customers of luxury gyms in Tehran selected through purposive sampling. The main data collection tool was a questionnaire composed of Semi self-made and pre-existing questions. The questionnaires used include sensory stimuli scale (Hosseini et al., 2017), brand experience scale (Brakus et al., 2009), perceived value scale (Wiedmann et al., 2018), brand strength scale (Wymer., 2013), satisfaction scale (Chung et al., 2005), and word-of-mouth advertising scale (Helgesen & Nesset, 2007). Finally, structural equation modeling was applied using Smart PLS 3 software to identify the interactions between the variables.The results indicated that sensory stimuli lead to brand experience creation, and this path leads to customers’ perceived value. Furthermore, perceived value leads to brand strength and ultimately to positive word-of-mouse advertising.

    Keywords: Gyms, Experience creation, Brand strength, Sensory stimuli, Word-of-Mouth Advertising
  • Seyyed Mohammad Kashef, Fatemeh Abdavi, Ali Jamali Gharakhnlou * Pages 35-50

    The purpose of this study is factor analysis of strengths, weaknesses, opportunities and threats of Iranian Championship Sports Station. The statistical population of the study consists of managers and experts of championship sports station and university professors and sports experts about 154 people. For example, in the qualitative part, 20 people were purposefully selected and in the quantitative part, 134 people were selected as a total number. The method of collecting data for this study are combined, the first Delphi technique were used to identify the SWOT of Championship Sport Station And designed based on the provided list, the researcher-made questioner with 62 questions. Then its face validity was confirmed by 5 professors of sports management and experts and to assess the content validity, the content validity relative coefficient (CVR) was used. Also To determine the reliability of Alpha Cronbach test 0.88 was used. For data analysis; respectively in qualitative part; Delphy method, and for quantitative part descriptive statistics and inferential statistics methods, including one sample T-test, Friedman-test and confirmed factor analysis by application of AMOS and SPSS software wereused. Among the most important findings of the research are the facilities and equipment of the station, lack of strategic plan, interest and acceptance of young people in championship sports, increase in the price of equipment and tools needed and maintenance costs, focus on consequentialism instead of process orientation.

    Keywords: strength, weakness, Opportunity Threat, Championship sport Station
  • Nafise Fattahian, Homayoun Abbasi *, HOSSEIN EYDI Pages 51-66
    The present study aimed to determine the mediating role of knowledge management in the relationship between information and communication technology and organizational culture with organizational learning in Iranian sports federations. the research method was correlation descriptive and applied in terms of purpose. The statistical population of the study consisted of all the heads and experts of the country's sports federations in 1398 (N =750), who were selected as the sample by simple random sampling (256 people) according to Morgan table. Data collection tools were the standard questionnaire for Hernandez et al.'s ICT, Lawson Knowledge management Questionnaire (2003), organizational learning (Pham & Swierczek, 2006), organizational culture (Quinn & Cameron, 2011). Structural equation modeling of variance-based approach using PLS software was used to analyze the data. The results showed that the greatest effect was on the impact of organizational culture on knowledge management. Organizational culture had a relatively high impact on organizational learning. The mediating role of knowledge management was confirmed in the relationship between organizational culture and organizational learning, however, it was not confirmed in the relationship between information and communication technology with organizational learning. It is suggested that in Iranian sports federation help to increase and improve organizational learning by promoting information and communication technologies, creating a proper organizational culture and proper knowledge management. Therefore, the federations take a step in the direction of learning growth and become a learning organization and keep up to date with global knowledge.
    Keywords: Knowledge, sports organization, Organizational Performance, Technology, Competitive advantage
  • Mojgan Ghalenoei, Salah Naghshbandi *, Mohsen Bagherian Farahabadi Pages 67-76
    The main purpose of this study was to investigate of the effect of physical activity on the ethical behaviors of medical students of the University of Medical Sciences: the role of mediator in the use of social networks and individual attitudes about their physical image. The research was descriptive-correlational, and an applied research that was done field-by-field. The statistical population was all students of Tehran University of Medical Sciences. In order to estimate the sample size, Morgan table was used and the sample size was estimated to be 300. A researcher-made questionnaire was used to collect data. The content validity of the questionnaire was confirmed by the experts (15 professors of sports management). The reliability of the questionnaire was also reported using the Cronbach's alpha coefficient (physical activity: 0.85, moral behaviors: 0.81, social networking: 0.86 and individual attitude about body image: 0.83). The validity of the validation structure of the questionnaire was also accomplished through analysis of the main components with the varimax rotation. Data analysis was performed using software, Spss version 25 and Amos version 23. The results of the findings indicate that the use of social network variables cannot play a mediator role. Also, the results showed that the individual's attitude about his physical image could have a mediating role. It can be concluded from the results that if students have regular exercise activities, their attitude toward their physical image has increased and this will lead to self-esteem and students will show positive moral behaviors.
    Keywords: student, ethical behaviors, Social Networks, physical activity
  • Ameneh Nikouei, Mohammadreza Esmaili Shazandi *, Farideh Ashrafganjouei Pages 77-88

    The main purpose of this study was to identify the effective factors of sports entrepreneurship in Iran. The type of research was fundamental and qualitative. The statistical population consisted of 16 different experts. Sampling was performed using purposive sampling method. To collect data in this study, theoretical foundations were used first and because the topics were not enough, semi-structured interviews were used. In this study, qualitative analysis approaches including open, axial and selective coding were used to analyze the research findings. The results of open coding indicated that 110 initial codes were obtained from the analysis of interviews and documents. The results of axial coding showed that 15 categories were obtained from this coding. Finally, the findings of selective coding included 4 concepts (inhibitory factors, facilitating factors, developmental factors and consequences). The results of the codings showed that the sports entrepreneurship program in Iran is based on various factors. Therefore, when the mechanism of action of these factors is properly identified and diagnosed, we can see the growth and development of sports entrepreneurship program in Iran. Considering these cases, a bright future can be imagined for the sports entrepreneurship program in Iran. Since, from the experts' point of view, the lack of communication between universities and production and industrial centers is considered as one of the important factors. It is suggested that the necessary measures be taken to establish a favorable relationship between the university and industry through the proper education of students in accordance with the needs of industry.

    Keywords: Entrepreneurship, Sports Entrepreneurship, Iran
  • Sedigheh Eslami *, Abedin Mehrnavaz Nasiraii, Leila Ghorbani Pages 89-100

    Hormozgan Province, located in the south and neare the warm waters of the Persian Gulf on the one hand and having a variety of natural attractions, historical, tourism, climate diversity and economic potential on the other hand is a good place for attracting tourists and investing entrepreneurs. Tourism industry is a user industry and The perpuos of this study was the Role of Sports Tourism on the Development of Enterepreneurship in the Hormozgan Province (Focus on beaches and Water Sports). The method of this study was descriptive and survey with the practical purpose. The statistical population was include all Cultural Heritage and Tourism organization experts, Science and Technilogy park experts, native professors and MA of physical educations, Yoth and sports Department experts and Travel agencies employee. Valuom of statistical population was estimated 332 people. Samples were selected through randomaly targeted. Valoum of sample was calculated by Morghan table and it indicated 175 people. The measurement tool in this research was researcher- designed questioner. The final questionnaire's face validity was approved by experts. Cronbach s Alfa coefficient was calculated 0/88. For data analysis used Leven test, Kolmogrov Smirnov test and Linear Regresstion. The resulrs shwoed that, sport tourism development can be strong predictor for enterpernership development. Which shows the degree of variability in the development of tourism industry on entrepreneurship development in Hormozgan province. So develop ment of beach infrastructures for sport tourism development can be lead to enterpernership and reduc the number of jobless in Hormozgan Provience.

    Keywords: development, enterpernership, Homozgan Provience, sport tourism
  • Pezhman Fozonkhah, Masumeh Shahbazi *, Amirhossein Monazami Pages 101-110
    This study was conducted with the aim of Identifying strategic disadvantages of developing sport for all: experts point of views. The paradigm used in this research was an interpretive with a qualitative approach that used a phenomenological strategy with a hidden content analysis tactic to do it. The tools used in this study were the study of documents related to the Federation of Public Sports and interviews with 14 elites and experts in the field of public sports who were purposefully selected using the theoretical saturation rule. The data format was text, audio and video, which eventually became textual data. Data analysis was performed by coding (summarization) using MaxQDA software. In order to check the validity and reliability, the researcher and two academic experts in the field of public sports performed the coding work that about 84% of the codes were shared with each other (validation confirmation). That the codes are scientifically meaningful (confirmation of reliability). Based on the coding results in the first stage, 61 open source codes were identified, which after categorization, 13 main categories: interpersonal, lack of time, interpersonal, structural, infrastructure, attitudinal changes, communication system, media performance, coordination, culture, management and planning. Financial and economic and human resources were created. After reviewing the literature and taking the opinion of the best experts and avoiding the use of paradigmatic model, the researcher categorized the categories that were conceptually related to each other.
    Keywords: Identifying disadvantages, Strategic, Public Sports, experts' point of view
  • Mohammadreza Baniasadi, Bahram Ghadimi *, Kaveh Khabiri, Zahra Alipoor Darvish, Shahla Hojjat Pages 111-122

    Social tolerance is one of the concepts that is addressed in different scientific disciplines.In the present qualitative research, this concept has been done in the field of sociology with the aim of designing a model for developing social tolerance of Iranian football club spectators to using Grounded Theory.17 interviews with experts were performed by purposive sampling method and analyzed with the help of Maxqda software. The result of these interviews was a set of basic themes that were collected during the coding process and categories were extracted from them; Then, in the axial coding stage, the link between the categories under the following headings: causal conditions, contextual conditions, intervening conditions, strategies and consequences of social tolerance was determined in the form of axial coding paradigm; Then, in the selected coding stage, the story was drawn. Based on the results, the spectator social tolerance pattern in addition to causal conditions (mental, value and institutional conditions); Underlying conditions (individual, cultural and social) The intervening conditions (physical and educational infrastructure) are also important in the development of social tolerance, which ultimately has consequences such as interaction, empathetic action and well-being of football spectators.

    Keywords: Social Tolerance, Grounded Theory, Football Spectators