فهرست مطالب

آینده پژوهی دفاعی - پیاپی 22 (پاییز 1400)

نشریه آینده پژوهی دفاعی
پیاپی 22 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رسول رضایی، حسام زندحسامی*، علی محتشمی صفحات 7-33
    موج چهارم آینده نگاری شرکتی که به اصطلاح آینده نگاری باز نامیده می شود؛ رویکردی است که از طریق تعاملات گسترده اجتماعی و تسهیم دانش ذینفعان داخلی و خارجی، به دنبال درک، پیش بینی و شکل بخشیدن به تغییرات آینده است؛ با این حال، ادبیات آینده نگاری باز هنوز در مرحله توسعه نظریه قرار دارد؛ بنابراین هدف این مقاله تعمق شناخت و درک ماهیت آینده نگاری باز در قالب سه محور چرایی، چیستی و چگونگی است. این پژوهش با مرور نظام مند ادبیات و خلاصه سازی مقاله های نمایه شده در پایگاه های علمی معتبر بین المللی در بازه ی زمانی (2020-2000) انجام شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که چرایی آینده نگاری باز در قالب دو مقوله ی محرک های محیطی و دیدگاه های نظری حمایت کننده، تبیین می شود. تفکر خارج از چارچوب، هم افزایی منابع، جذب دانش خارجی، مدیریت دانش همکارانه، الهام بخشی از نوآوری باز و چشم انداز باز نمایانگر چیستی آینده نگاری باز هستند. فرایند اجرایی آینده نگاری باز شامل سه مرحله قبل، حین و پسا آینده نگاری و مستلزم پیش شرط های فردی، تیمی و سازمانی است؛ علاوه بر این، برای اعتمادسازی، تسهیل جریان اطلاعاتی، هماهنگی و ارزیابی برنامه ها، نقش راهبرد پرداز مهم است. این پژوهش با مرور نظام مند ادبیات، بینشی عمیق از چیستی، چرایی و چگونگی آینده نگاری باز ارایه می دهد که ضمن توسعه نظریه آینده نگاری باز، دریچه ای جدید برای پژوهشگران می گشاید.
    کلیدواژگان: ژرف اندیشی، آینده نگاری شرکتی، آینده نگاری باز، نوآوری باز، مشارکت بین سازمانی
  • فرشید فرهادی*، محمدرضا هدایتی صفحات 37-67

    خاورمیانه با آشوب روبه روست. این آشوبناکی، خاورمیانه را با تراکم فزاینده بحران های ملی، منطقه ای و بین المللی روبه رو کرده است. این بحران ها، چالش های متعدد ژیوپلیتیکی را علیه همگرایی و در نتیجه کاهش اقتدار کشورهای منطقه سبب شده است. موضوعی که ضرورت و اهمیت ارایه تصویری از آینده این چالش ها را برای مقابله با پیامدهای احتمالی ناشی از آنها برجسته کرده است. بنابه این ضرورت اساسی، این پژوهش به دنبال پاسخ به این پرسش محوری است که آینده محتمل نظم منطقه ای خاورمیانه در افق 2030 چگونه خواهد بود؟ این پژوهش که بنا به ماهیت خود اکتشافی است در راستای پاسخ به این پرسش با رویکردی آینده پژوهانه و تکنیک های آن مانند سناریونویسی فرآیندی 7 مرحله ای را اتخاذ کرده است. این روش، با بهره گیری از نظرات نخبگانی در راستای روایی بیشتر سناریوها و شناسایی آینده های محتمل، دارای مزیت های برجسته ی است. مهمترین یافته پژوهش که بیشترین تطابق و سازگاری را نیز با واقعیت نظم منطقه ای خاورمیانه در افق2030 دارد، افزایش مداخله قدرت های جهانی و همین طور افزایش تنش و تضاد در بین دولت های منطقه خاورمیانه است.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، سناریونویسی، تحلیل ساختاری، خاورمیانه
  • مهدی کیخایی*، ارسلان رفیع زاده ملکشاه، نادر بیرانوند صفحات 69-94

    دسترسی سریع به اطلاعات مکانی یکی از اساسی ترین ارکان عملیات های حال و آینده محسوب می گردد. در این حوزه، موضوع مسیر یابی و آگاهی نسبت به جغرافیای نظامی منطقه عملیات از چالش های فرماندهان و مدیران در سطوح مختلف سازمان در رزم می باشد. سامانه Web-GIS ابزاری قدرتمند برای طراحی و برنامه ریزی هرگونه عملیات مکانی بوده و امکانات زیادی را در اختیار قرار می دهد. بخش عمده ای از اقدامات نظامی زمینی در نواحی برون شهری بوده و مسیرهای دسترسی تعریف شده زیادی از آن ها موجود نیست، لذا لازم است تا با ایجاد سامان ه ای مسیریاب بتوان مسیرهای مواصلاتی در این نوع مناطق را بررسی نمود. این تحقیق سعی بر آن دارد تا با ایجاد سامانه جامع GIS تحت وب، بتواند در یک شبکه جامع فرماندهی و کنترل در محیط کاربری با امنیت بالا، اطلاعات مکانی موردنیاز صحنه نبرد را ارایه داده و نیز فرآیند مسیریابی جهت طرح ریزی عملیات های آتی را مطابق با پارامترهای مدنظر انجام دهد. اطلاعات ورودی سامانه مسیریاب با استفاده از تکنیک مثلث بندی و با به کارگیری تابع هزینه مناسب در منطقه مطالعه پیش پردازش شده و موجب کاهش حجم داده و افزایش سرعت پردازش می گردد. این سامانه با به کارگیری پایگاه داده PostgreSQL، وب سرور آپاچی و افزونه های متن باز، تشکیل یک مجموعه عام المنفعه را می دهد. هم چنین سعی شده تا رابط کاربری ایجاد شده کاربرپسند بوده و حاوی ابزار کافی به منظور استفاده کاربران هدف باشد. به کارگیری سامانه مسیریاب Web-GIS، نقش اساسی این سامانه در موقعیت یابی در میدان نبرد، دسترسی به نقشه های اردوگاه ها و ایجاد سامانه جامع آفلاین، مدیریت لجستیک، فرماندهی و کنترل عملیات های نظامی آینده نمود پیدا خواهد کرد.

    کلیدواژگان: مسیریابی، سامانه Web-GIS، تکنیک Triangulation، پایگاه داده PostgreSQL، عملیات نظامی آینده
  • محسن صادقی نسب*، بهنام گلشاهی صفحات 95-129

    پژوهش حاضر با هدف تبیین ابعاد، مولفه ها و شاخص های الگوی بازی جنگ راهبردی و اعتبارسنجی آن در ارتش جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر رویکردی آمیخته (کیفی- کمی) و با روش توصیفی از نوع اکتشافی- علی صورت گرفته است. جامعه آماری برای فرآیند مصاحبه، شامل خبرگان حوزه بازی جنگ در سطح نیروهای مسلح بوده اند که به روش هدفمند قضاوتی و مبتنی بر معیارهایی به شناسایی آنان پرداخته شد و تعداد 12 نفر تا مرحله اشباع نظری داده ها در فرایند مصاحبه مشارکت نمودند. همچنین جامعه آماری برای توزیع پرسشنامه، شامل برخی از فرماندهان، معاونین و مسیولین نیروهای مسلح و دانشگاه های سازمانی بوده اند که حداقل دارای مدرک کارشناسی ارشد، آشنا با حوزه بازی جنگ و جایگاه سازمانی 18 راهبردی می باشند. با توجه به تعداد محدود جامعه آماری (46 نفر)، از روش سرشماری برای توزیع پرسشنامه ها استفاده گردید. ابزار جمع آوری داده ها در مرحله اول شامل مطالعه اسناد و مدارک و مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان برای ارایه الگو و در مرحله دوم پرسشنامه 87 سوالی برای اعتبارسنجی آن می باشد که روایی آن به دو روش همگرایی و تشخیصی و پایایی پرسشنامه به روش پایایی مرکب و آلفای کرونباخ تایید گردیده است. تجزیه وتحلیل داده های کیفی با استفاده از روش تحلیل محتوا (تماتیک) و داده های کمی با استفاده از روش تحلیل عامل تاییدی در نرم افزار Smart-PLS 3 انجام شده است. نتایج پژوهش نشان داد که الگوی بازی جنگ راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران دارای سه بعد، "طراحی بازی جنگ"، "اجرای بازی جنگ" و "ارزیابی بازی جنگ" راهبردی می باشد که از 18 مولفه و 87 شاخص تشکیل یافته است. همچنین نتایج بخش کمی گویای آن است که ابعاد، مولفه ها و شاخص های احصاء شده بخوبی الگوی بازی جنگ راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران را پشتیبانی نموده اند.

    کلیدواژگان: بازی جنگ راهبردی، طراحی بازی جنگ راهبردی، اجرای بازی جنگ راهبردی، ارزیابی بازی جنگ راهبردی
  • علی فرهادی*، مجید یوسفی، محمود شیخ حسنی صفحات 131-156

    فرماندهی معظم و معزز کل قوا (مدظله العالی) برنامه های استکبار جهانی علیه ملت ایران را در سه جمله خلاصه نموده اند اول: جنگ روانی، دوم: جنگ اقتصادی و سوم: مقابله با پیشرفت و اقتدار علمی؛ بر همین اساس هدف این مطالعه تدوین سناریوهای محتمل عملیات روانی دشمن علیه سرمایه های انسانی آجا می باشد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از نظر روش جزء تحقیقات اکتشافی آینده پژوهانه است که به روش سناریونویسی انجام شده است. در این پژوهش با استفاده از مرور ادبیات و جلسات خبرگی، داده های اولیه گردآوری شده اند. با بهره گیری از خبرگی صاحب نظران از میان انبوهی از عوامل و پیشران های موثر بر عملیات روانی علیه آجا؛ شناسایی و چارچوب سناریوها تبیین شده است. جامعه آماری تحقیق یک گروه راهبری به استعداد 10 نفر و یک گروه کارشناسی به استعداد 6 نفر در تدوین سناریوها همکاری نموده اند. با استفاده از چارچوب الگوی پیتر شوارتز و روش های کمی سازی رولاند برگر، بر اساس رتبه بندی عوامل کلیدی و پیشران های شناسایی شده بر اساس اهمیت و عدم قطعیت توسط خبرگان در نهایت دو عامل انسجام میان ارتش و نیروهای مسلح (ستاد کل، سپاه، ناجا و وزارت دفاع)، ایجاد خلل و تردید در باورهای دینی، انقلابی و ملی (هویت زدایی) رتبه بالاتری به دست آوردند که با قرارگیری در محورهای یک ماتریس، مبنای شکل گیری چهار سناریو با عناوین؛ تفرقه افکنی، شکست اراده، جذب و استحاله و فریب و فتنه گردید.

    کلیدواژگان: سناریو، عملیات روانی، سرمایه های انسانی، انسجام، هویت زدایی
  • فتح الله کلانتری*، عبدالعلی پورشاسب صفحات 157-180

    اجرای عملیات مشترک، احتمال پیروزی را به طور تصاعدی افزایش داده و به عنوان کاربردی ترین و موثرترین اقدام در جنگ های آینده مورد استفاده قرار میگیرد. طرح ریزی و اجرای عملیات مشترک حاصل تجمیع توان رزم نیروهای چهارگانه آجا است که به لحاظ فرهنگ سازمانی، مدیریتی، فضای عملیاتی و محیط تخصصی کاملا متفاوتند و هماهنگی بین آنها در اجرای عملیات مختلف لازم و ضروری است. هدف اصلی تحقیق ارایه راهبردهای اجرای عملیات مشترک در آجا می باشد. این تحقیق از نوع کاربردی توسعه ای و روش آن موردی- زمینه ای می باشد. حجم نمونه آماری تحقیق 74 نفر می باشد. روش گردآوری اطلاعات میدانی و کتابخانه ای بوده که با تحلیل عمیق مبانی نظری، عوامل موثر بر اجرای عملیات مشترک را احصاء نموده و سپس در قالب پرسشنامه با استفاده از تحلیل های کمی و کیفی به صورت آمیخته نسبت به استانداردسازی و بومی سازی این عوامل در محیط عملیات مشترک ارتش اقدام شده است. بر اساس نتایج تحقیق و با استفاده از ابزار IFE و EFE تعداد 103 عامل (33 قوت و 20 ضعف و 29 فرصت و 21 تهدید) جهت اجرای عملیات مشترک در 6 مولفه شناسایی و سنجش شده و نهایتا به روش SWOT راهبردها تدوین شده و نسبت به تعیین اولویت اجرایی آنها با استفاده از روش QSPM اقدام شده است. وضعیت فعلی آجا جهت اجرای عملیات مشترک، در ربع محافظه کارانه خفیف قرار دارد. بنابراین تعداد 13 راهبرد در راستای حرکت از موقعیت تهاجمی معطوف به قوت به موقعیت تهاجمی مطلوب یا شدید تدوین شده است.

    کلیدواژگان: راهبرد، عملیات مشترک، ارتش جمهوری اسلامی ایران
|
  • Rasool Rezaei, Hessam Zandhessami *, Ali Mohtashami Pages 7-33
    The fourth wave of corporate foresight that is called "open foresight"; is an approach that seeks to understand, anticipate and shape future changes through broad social interactions and knowledge sharing between internal and external stakeholders. However, open foresight literature is at the development stage. So the purpose of this article is to deep understanding and cognition the nature of open foresight in the form of three axes of "why, what and how". This research has been conducted by systematic literature review and summarizing articles indexed in valid international scientific databases in the interval (2000-2020). Research findings show that "why" open foresight is explained in two topics of environmental drivers and supportive theoretical perspectives. Out of box thinking, synergy of resources, external knowledge absorption, collaborative knowledge management, inspiration for open innovation and open vision represent "what" open foresight. The process of open foresight includes three stages: pre-foresight, foresight and post-foresight; and requires individual, team and organizational preconditions. In addition, the role of the strategist is very important for trust building, facilitating information flow, coordinating and evaluating programs. This research, with systematic literature review, offers a deep insight into "why, what and how" open foresight; and while developing open foresight theory, opens a new window for future researchers.
    Keywords: Deep Thinking, Corporate Foresight, Open Foresight, Open innovation, Inter-Organizational Collaboration
  • Farshid Farhadi *, Mohammadreza Hedayati Pages 37-67

    The Middle East is in chaos. This chaos has faced the Middle East with an increasing density of national, regional and international crises. These crises have posed numerous geopolitical challenges to convergence and, consequently, to the decline of regional power. This underscores the need and importance of providing a picture of the future of these challenges in order to address the potential consequences. Given this fundamental necessity, this study seeks to answer the central question of what are the possible future scenarios for Middle East regional order in the 2030 horizon? This research, which is exploratory in nature, has adopted a ten-step process in order to answer this question with a futuristic approach and its techniques such as screenwriting. This method has significant advantages by using elite opinions in order to validate more scenarios and identify possible futures. The most important finding of the study, which is most in line with the reality of the Middle East regional order in 2030, is the increase in the intervention of world powers, as well as increasing tensions and conflicts among the governments of the Middle East.

    Keywords: Futures studies, Scenario Writing, Cross Impact Analysis, middle east
  • Mehdi Keykhaei *, Arsalan Rafiezadeh Malekshah, Nader Biranvand Pages 69-94

    Rapid access to spatial information is one of the most fundamental pillars of present and future operations. In this case, the issue of navigation and awareness of the military geography of the area of ​​operation is one of the challenges of commanders and managers at different levels of the organization during combat. Web-GIS system is a powerful tool for planning and scheduling any spatial operation and provides many capabilities. Most of the ground attacks are in suburban and border areas, and there are not many defined access routes, So It is necessary to create routing system to investigate transportation routes in this type of areas. This research tries to create a comprehensive Web-GIS system, in a comprehensive network of command and control in a high security user environment, to provide the required spatial information of the battlefield and the routing process to plan future operations, Performed in accordance with the desired parameters. The input information of the router system is processed using the triangulation technique and the appropriate cost function in the preprocessing study, which reduces the data volume and increases the processing speed. Using PostgreSQL database, Apache web server and open source plugins, this system forms a public utility suite. We also tried to make the user interface user-friendly and contain enough tools. Using Web-GIS routing system, the system will play a key role in battlefield positioning, access to camp maps and the creation of a comprehensive offline system, logistics management, command and control of future military operations.

    Keywords: Routing, Web-GIS System, Triangulation technique, PostgreSQL Database, future military operation
  • Mohsen Sadeghi Nasab *, Behnam Golshahi Pages 95-129

    The present study was conducted to identify and validate the dimensions, components and indicators of the strategic wargaming model in the Army of Iran. For this purpose, a mixed research based on exploratory-causal approach was used. We provided the model by literature review and semi-structured interview as well as validated it by an 87-item questionnaire. 12 experts were selected in the field of wargaming at the Iranian Armed Forces with purposive sampling and the interview was continued until theoretical saturation. In addition, 46 commanders and deputies of the Armed Forces and military universities (having at least a master's degree, being familiar with the wargaming and having a strategic 18-position) were selected to complete the questionnaire. Validity of the questionnaire was confirmed by convergent and diagnostic method and its reliability was calculated by composite reliability and Cronbach's Alpha. Qualitative data were analyzed by thematic analysis and quantitative data were investigated by confirmatory factor analysis (CFA) in Smart-PLS 3 software. The results demonstrated that the strategic wargaming model was consisted of three dimensions "wargaming design", "wargaming implementation" and "wargaming evaluation", 18 components and 87 indicators. Furthermore, the findings of CFA showed that the dimensions, components and indicators supported the strategic wargaming model well.

    Keywords: Strategic wargaming, Wargaming design, Wargaming implementation, Wargaming evaluation
  • Ali Farhadi *, Majid Yusefi, Mahmood Sheikh Hassani Pages 131-156

    The Supreme Leader, Ayatollah Khamenei (as), has summarized the plans of global arrogance against the Iranian nation in three sentences: first: psychological warfare, second: economic warfare, and third: countering scientific progress and authority; Accordingly, the purpose of this study is to formulate possible scenarios of enemy psychological operations against human capital. The present research is an applied research in terms of purpose and a part of future exploratory research in terms of method, which has been done by screenwriting method. In this study, preliminary data were collected using literature review and expert meetings. Utilizing the expertise of experts from among the multitude of factors and impulses affecting psychological operations against AJA; Identification and framework of scenarios are explained. The statistical population of the study was a leadership group of 10 talented people and a group of experts with a talented 6 people collaborated in developing the scenarios. Using Peter Schwartz's model framework and Roland Berger quantification methods, based on the ranking of key factors and drivers identified based on importance and uncertainty by experts, finally two factors of cohesion between the army and the armed forces (General Staff, IRGC) , NAJA and the Ministry of Defense), creating disruption in religious, revolutionary and national beliefs (de-identification) gained a higher rank, which, being placed in the axes of a matrix, formed the basis for the formation of four scenarios with the titles; Divisiveness, defeat of will, absorption and transformation, deception and sedition.

    Keywords: scenario, psychological operations, human capital, cohesion, de-identification
  • Fathollah Kalantari *, Abdollali Porshasb Pages 157-180

    The implementation of joint operations will increase the overall demand and provide the necessary measures and action in the future. The planning and implementation of joint operations is the result of the integration of the combat capabilities of the four AJA forces, which are completely different in terms of organizational culture, management, operational space and specialized environment, and coordination between them is necessary in carrying out different operations. This research is of applied development type and its method is case-context. The statistical sample size of the research is 74 people. The method of collecting field and library information is that by in-depth analysis of theoretical foundations, the factors affecting the implementation of joint operations are counted and then in the form of a questionnaire using quantitative and qualitative analysis mixed to standardize and localize these factors in the operation environment. Joint Army action has been taken. Based on the research results and using IFE and EFE tools, 103 factors (33 strengths, 20 weaknesses, 29 opportunities and 21 threats) to carry out joint operations in 6 components have been identified and measured, and finally strategies have been developed by SWOT method. Their executive priority has been determined using the QSPM method. The current situation in AJA for joint operations is in the mildly conservative quarter. Therefore, 13 strategies have been developed in order to move from an offensive position to a strong or desirable offensive position.

    Keywords: Strategy, joint operations, Army of the Islamic Republic of Iran