فهرست مطالب

تازه های بیوتکنولوژی سلولی مولکولی - پیاپی 44 (پاییز 1400)

فصلنامه تازه های بیوتکنولوژی سلولی مولکولی
پیاپی 44 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سماء باباجانی احمدسرائی، محمدحسن شاه حسینی، الهه علی عسگری* صفحات 9-17
    سابقه و هدف

    ویروس هرپس سیمپلکس نوع 2(HSV-2) از مهم ترین ویروس های بیماری زای انسانی است. این ویروس باعث تبخال تناسلی شده و در زنان ممکن است باعث سقط جنین، عوارض بارداری و کاهش باروری شود. هدف این مطالعه تشخیص سریع HSV-2 در سقط های ایدیوپاتیک به روش مولکولی PCR است.

    مواد و روش ها

    50 نمونه سرم خون زنان با سقط های ایدیوپاتیک جمع آوری و به آزمایشگاه منتقل گردید. آزمون PCR با استفاده از DNA سوش استاندارد HSV-2 بهینه و سپس حد تشخیص (LOD) و ویژگی تست با استفاده از DNA عوامل مختلف بررسی گردید. آزمون استاندارد با استفاده از کنترل مثبت و منفی بر روی نمونه ها انجام و نتایج به روش آگاروز ژل الکتروفورز بررسی گردید.

    یافته ها

    تست PCR بهینه و محصول bp 231 در ژل آگاروز مشاهده گردید. در آزمون ویژگی فقط با DNA ی  HSV-2نتایج مثبت حاصل و همین طور حد تشخیص  Copy/Reaction10به دست آمد. از 50 نمونه مورد بررسی، 9 نمونه (5/4 %) مثبت گردید.

    نتیجه گیری

    سقط های ایدیوپاتیک، سقط هایی هستند که به ظاهر عامل مشخص ندارند. اما به طور مشخص عوامل متعددی از جمله عوامل عفونی که شناسایی آن ها مشکل است، می توانند موجب سقط جنین گردند. یکی از این عوامل می تواندHSV-2  باشد. نتایج این مطالعه مشخص کرد که در این نوع سقط ها HSV-2 یکی از عوامل مهم است و با آزمون هایی مانند PCR به سرعت می توان، HSV-2 را شناسایی نمود.

    کلیدواژگان: هرپس سیمپلکس ویروس 2، واکنش زنجیره ای پلی مراز، تشخیص، سقط ایدیوپاتیک، Iau Science
  • مهسا زمانیان، زهرا نور محمدی، زهره شریفی، تهمینه اکبرزاده*، فرحناز بینشیان صفحات 19-28
    سابقه و هدف

    استفاده از گیاهان به عنوان دارو همیشه مورد توجه بوده است. در مطالعه حاضر، اثر عصاره آبی جمع آوری شده در فصل بهار و پاییز آرتمیزیا اوشری (Artemisia aucheri)  بر بقای سلول های آلوده به ویروس 1HSV- بررسی شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، اثر عصاره آبی جمع آوری شده آرتمیزیا اوشری در فصل های بهار و پاییز بر روی بقای سلولیVero پس از آلودگی با ویروسHSV- 1 در زمان ها  و غلظت های مختلف با استفاده از دو روش TCID50 و MTT مورد مقایسه قرار گرفت.  اثر عصاره آبی آرتمیزیا اوشری با غلظت 25 ،50، 75 و100 میگروگرم بر میلی لیتر بر روی رده سلولی Vero آلوده به ویروس HSV- 1 طی مدت 24 ساعت در محیط DMEM  حاوی 2% (FBS) انجام گرفت و سپس دوز 50 درصد آلودگی سلول(TCID50) تعیین شد. هم چنین زنده مانی سلولی توسط تست MTT  در ساعت های 2 قبل از آلودگی با ویروس 1HSV- ، 0، ،8 و24 بررسی شد .

    یافته ها

    تعیین دوز 50 درصد آلودگی سلول (TCID50) با رقت های مختلف عصاره آبی بهاره و پاییزه آرتمیزیا اوشری بر روی سلول های  Vero آلوده با (1/0=MOI) ویروس 1  HSV-با میکروسکوپ اینورت انجام شد و با روش MTT مقایسه شد. غلظت های 50، 75 و 100 میکروگرم بر میلی لیتر عصاره فصل بهار و غلظت های50 و 75 میکروگرم بر میلی لیتر عصاره فصل پاییز به طور قابل توجهی عفونت ویروس1HSV- را (از 108 به 106)کاهش داد. که در این میان عصاره بهاره با غلظت 75  میکروگرم بر میلی لیتر بیش ترین مهار ویروسی و میزان بقای سلولی را نشان داد. هم چنین اختلاف معناداری بین دو عصاره آبی بهاره و پاییزه آرتمیزیا اوشری بر روی بقای سلول مشاهده شد (97/0r = ، 0002/0 (P=.رگرسیون دو روش انجام شده (TCID50وMTT) نشان داد که همبستگی بین نتیجه عصاره بهاره و پاییزه وجود دارد. 

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که کاهش تیتر ویروس در عصاره آبی بهاره آرتمیزیا اوشری در مقایسه با عصاره آبی پاییزه آرتمیزیا اوشری به طور معنی داری 1HSV-   )0001/0(=P بیش تر بود که حاکی از موثر بودن عصاره در کاهش تیتر ویروسی است و می توان نتیجه گرفت که عصاره بهاره آرتمیزیا اوشری برای درمان تبخال موثر است.

    کلیدواژگان: HSV- 1، عصاره آبی آرتمیزیا اوشری، MTT assay، TCID50، Iau Science
  • ملیحه نجفی، محبوبه نخعی مقدم، محبوبه نجفی*، احسان یوسفی صفحات 29-39
    سابقه و هدف

    میکروارگانیسم ها نسبت به سایر منابع در تولید رنگ، اهمیت دارند، زیرا میکروارگانیسم ها مزایایی از جمله رشد سریع، بازدهی بالاتر و استخراج راحت تر دارند. رنگدانه های طبیعی سالم تر از انواع شیمیایی هستند و استفاده از آن ها در صنایع مختلف مفید است. هدف از انجام این تحقیق، جداسازی و استخراج پیگمان پیوسیانین از ایزوله های محیطی سودوموناس آیروجینوزا به منظور تهیه کاغذ و شمع رنگی بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، به منظور جداسازی سودوموناس آیروجینوزا، نمونه برداری از محیط های مختلف انجام شد. ایزوله های محیطی سودوموناس آیروجینوزا با استفاده از ویژگی های مورفولوژی و روش های بیوشیمیایی افتراقی شناسایی شدند. شناسایی تاییدی از طریق ردیابی ژن pbo1 با روش کلنی Polymerase Chain Reaction انجام شد. پس از استخراج پیگمان پیوسیانین با کلروفرم، در نهایت از پیوسیانین تولیدی برای تهیه کاغذ و شمع رنگی استفاده و ثبات نوری پیوسیانین بررسی شد.

    یافته ها

    از 43 نمونه محیطی جمع آوری شده، تعداد 15 ایزوله سودوموناس آیروجینوزا شناسایی و با روش مولکولی تایید شد. میانگین جذب نوری (OD520) پیوسیانین سودوموناس آیروجینوزا بعد از استخراج 488/0 بود. رنگ آمیزی کاغذ و شمع با پیوسیانین استخراج شده موفقیت آمیز و ثبات نوری پیوسیانین مطلوب بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به رشد سریع باکتریها و امکان تولید انبوه آن در مدت زمان کوتاه و بر اساس نتایج تحقیق حاضر، میتوان از پیگمان باکتری ها در برخی صنایع از جمله صنعت کاغذ استفاده و آن ها را جایگزین رنگ های شیمیایی کرد.

    کلیدواژگان: : سودوموناس آئروجینوزا، فنازین، ژن، pbo1، . Iau Science
  • راحله قربانی مقدم، احمد اصغرزاده، امیر امانی*، محمد رضا حسین زاده، جمال کسائیان صفحات 41-56
    سابقه و هدف

    گیاهان خودرو در طبیعت به دلیل داشتن خصوصیت هایی مانند مقاومت به شرایط نامناسب محیطی، مقاومت به آفات و بیماری ها و داشتن مواد موثره بالا نمونه های ارزشمند برای بهره گیری در مطالعه های مختلف کاربردی هستند امروزه با افزایش مقاومت باکتری ها در برابر آنتی بیوتیک ها، استفاده از گیاهان دارویی مورد استقبال قرار گرفته است. این مطالعه با هدف بررسی اثرهای ضد باکتریایی اکوتیپ های مختلف عصاره گیاه گل ماهور انجام گردید.

    مواد و روش ها

    گیاه گل ماهور (L. thapsus (Verbascum از سه منطقه خراسان شمالی (آشخانه، بجنورد و شیروان)، پس از جمع آوری و خشک نمودن در سایه، توسط حلال متانول به روش خیساندن عصاره گیری شد و خاصیت ضد باکتریایی (اشریشیاکلی، باسیلوس سریوس و استافیلوکوکوس اوریوس) با استفاده از روش های انتشار دیسک، چاهک پلیت، حداقل غلظت مهارکنندگی و کشندگی بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین اکوتیپ های مختلف خراسان شمالی، عصاره گل ماهور منطقه بجنورد بیش ترین هاله عدم رشد در روش دیسک و چاهک بر روی باکتری استافیلوکوکوس اوریوس به ترتیب برابر با 33/12و 66/14 میلی متر و برای باکتری باسیلوس سریوس به ترتیب  33/11 و 66/13 میلی متر به دست آمد و حداقل غلظت بازدارندگی و کشندگی عصاره گل ماهور منطقه بجنورد بر باکتری (استافیلوکوکوس اوریوس) 5/12 میلی گرم بر میلی لیتر به عنوان حساس ترین باکتری مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    در این پژوهش مشخص شد بین اکوتیپ های مختلف خراسان شمالی عصاره متانولی گل ماهور منطقه بجنورد بیش ترین اثر ضد باکتری را بر روی باکتری های (باسیلوس سریوس و استافیلوکوکوس اوریوس) داشته ولی بر روی باکتری اشریشیاکلی موثر نبوده است.

    کلیدواژگان: گل ماهور، ضد باکتریایی، اشریشیاکلی، باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس، .Iau Science
  • مونا محسنی*، محمود دهقانی اشکذری، میلاد اخلاقی، کاظم انصاری، بی بی فاطمه حقیرالسادات صفحات 57-70
    سابقه و هدف

    سیلی بینین از جمله مواد موثره موجود در برخی گیاهان، با خواص ضدسرطانی ثابت شده است. هدف از این مطالعه، ساخت و مشخصه یابی نانو حامل های لیپیدی حاوی سیلی بینین، جهت به کارگیری در درمان سرطان پستان است.

    مواد و روش ها

    نانو حامل ها لیپیدی با استفاده از روش فیلم نازک سنتز و دارو در آن بارگیری گردید. سپس ویژگی های فیزیکوشیمیایی با استفاده از دستگاه های DLS، AFM و اسپکتروفتومتر بررسی و سمیت آن ها در مقایسه با فرم آزاد دارو به وسیله تست MTT بر روی سلول های سرطانی پستان رده BT-474 سنجش گردید.

    یافته ها

    سامانه سنتز شده با سایز  nm2/113، پتانسیل زتای mV 63/1   ±22-، شاخص پراکندگی 161/0 با یکنواختی و شکل مناسب از نوع آهسته رهش بوده و سبب افزایش کارایی دارو در غلظت های مختلف بر روی سلول های سرطانی پستان رده BT-474 می شود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که سامانه سنتز شده علاوه بر داشتن خواص فیزیکوشیمیایی مناسب می تواند سبب افزایش عملکرد دارو بر روی سلول های سرطانی گردد.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، لیپوزوم، سلی بینین انکپسولیشن، آهسته رهش، Iau Science
  • شکوفا جاهدیان، سید مهدی سادات، غلامرضا جوادی*، اعظم بوالحسنی صفحات 71-81
    سابقه و هدف

    ویروس HIV-1یک معضل بهداشت جهانی است که از زمان پیدایش تا کنون بیش از 75 میلیون نفر را آلوده کرده است. مطالعات فراوانی برای دستیابی به یک واکسن پیشگیرانه و درمانی علیه این ویروس انجام شده است. با این حال هیچ یک موثر نبوده اند. هدف مطالعه حاضر بررسی ایمنی زایی پروتئین نوترکیب IMT-P8-Nef-MPER-V3 در مدل موشی BALB/c در جهت القای پاسخ های ایمنی موثر بوده است.

    مواد و روش ها

    در مطالعه حاضر، برای سنجش ایمونوژنیسیتی IMT-P8-Nef-MPER-V3، 11گروه متفاوت از موش ماده BALB/c با تزریق سه دوز از آنتی ژن به همراه یا بدون ادجوانت های Hsp27 و Hp91 ایمن شدند. پاسخ ایمنی با اندازه گیری IgG و نیز تعیین ایزوتایپ های آن با روش الایزا انجام گرفت. ترشح سایتوکاینهای IL-10 و اینترفرون گاما نیز با ساندویچ الایزا ارزیابی شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که پروتئین نوترکیب مورد استفاده در این مطالعه در همه گروه ها نسبت به کنترل های مطالعه باعث ایجاد پاسخ ایمنی همورل و سلولی شده است. در این میان، گروه ایمن شده با IMT-P8-Nef-MPER-V3+Hp91 بالاترین میزان تولید IgG2a وتیتر IFN-γ  در مفایسه با سایر گروه ها داشته و در نتیجه فعالیت Th1 را نشان داد. 

    نتیجه گیری

    IMTP8-Nef-MPER-V3 به کار گرفته شده به همراه HP91 از قابلیت بالایی در تحریک سیستم ایمنی برخوردار بوده و پتانسیل بررسی های آتی به عنوان یک کاندید واکسن علیه HIV-1 را دارا می باشد.

    کلیدواژگان: HIV-1، واکسن، Nef-MPER-V3، CPP، IMT-P8، .Iau Science
  • پرستو ضرغامی مقدم، امیر عظیمیان*، عباس اخوان سپهی، علیرضا ایرانبخش صفحات 83-93
  • الناز عباسی فرید، اعظم بوالحسنی، شیوا ایرانی*، فتاح ستوده نژاد نعمت الهی صفحات 95-105
    سابقه و هدف

    آلودگی به HPV به عنوان اصلی ترین دلیل سرطان دهانه رحم شناخته می شود. این سرطان در دنیا، چهارمین سرطان شایع در میان زنان است. طراحی DNA واکسنی که علاوه بر پیشگیری، ویژگی های درمانی نیز داشته باشد می تواند در کاهش ابتلا و مرگ و میر تاثیر چشمگیری داشته باشد.

     مواد و روش ها

    توالی ژنی شامل اپی توپ های ایمونوژنیک و حفاظت شده پروتئین های L1 و E7 ویروس های پاپیلومای انسانی پر خطر طراحی گردید. پس از سنتز ساختار فیوژن L1-E7 در وکتور کلونینگ pUC57، ساب کلون کردن آن در وکتور یوکاریوتی pcDNA3.1(-) انجام شد. غلظت و خلوص پلاسمید نوترکیب pcDNA-L1E7 توسط اسپکتروفتومتری نانودراپ تعیین شد.   

     یافته ها

    توالی ژنی موردنظر پس از برش از pUC57-L1E7 توسط آنزیم های محدود الاثر BamHI/HindIII، در جایگاه مشابه وکتور pcDNA3.1(-) ساب کلون شد. تایید حضور ژن در وکتور توسط هضم آنزیمی با BamHI/HindIII، قطعه 639 جفت بازی مربوط به ژن را روی ژل آگارز 1 درصد نشان داد. پلاسمید نوترکیب pcDNA-L1E7 توسط کیت استخراج فاقد اندوتوکسین به منظور جداسازی لیپوپلی ساکارید باکتری تخلیص شد. غلظت DNA تخلیص شده، حدود 1474 نانوگرم/ میکرولیتر به دست آمد.

     نتیجه گیری

    کلونینگ ساختار فیوژن L1-E7 در وکتور یوکاریوتی با موفقیت انجام گرفت. در مراحل بعدی از وکتور نوترکیب برای تحقیقات درون تنی واکسن ژنی استفاده خواهد شد.

    کلیدواژگان: ویروس پاپیلومای انسانی، پروتئین L1، پروتئین E7، وکتور بیان یوکاریوتی، .Iau Science
|
  • Sama Babajani Ahmad Saraei, Mohammad Hassan Shahhosseiny, Elahe Aliasgari* Pages 9-17
    Aims and Background

    Herpes simplex virus type 2 (HSV-2) is one of the most important human pathogenic viruses. The virus causes genital herpes and can cause miscarriage, pregnancy complications, and infertility in women. The aim of this study was to evaluate the role of HSV-2 in idiopathic abortion by PCR.

    Materials and Methods

    Fifty blood serum samples of women with idiopathic miscarriages were collected and transferred to the laboratory. The PCR test was performed using standard HSV-2 strain DNA and then the limit of detection (LOD) and specificity of the test was determined using a different strain of DNA. A standard test was performed using positive and negative controls on the samples and the results were analyzed by agarose gel electrophoresis.

    Results

    The PCR technique est optimized and 231 bp amplicon were observed in agarose gel. In specificity test only with DNA HSV-2 achieved positive results as well as a limit of detection 10 Copy / Reaction. Of the 50 samples studied, 9 (4.5%) were positive.

    Conclusion

    Idiopathic miscarriages are miscarriages that do not seem to have a definite cause. But clearly, several factors, including infectious agents that are difficult to identify, can cause miscarriage. One of these factors could be HSV-2. The results of this study showed that HSV-2 is one of the most important factors in this type of miscarriage and that HSV-2 can be quickly identified by tests such as PCR.

    Keywords: Herpes simplex virus 2, polymerase chain reaction, diagnosis, idiopathic abortion, Iau Science
  • Mahsa Zamanian, Zahra Noormohammadi, Zohreh Sharifi, Tahmineh Akbarzadeh*, Farahnaz Bineshian Pages 19-28
    Aim and Background

    The use of plants as medicine has always been considered. In the present study, the effect of aqueous extract collected in spring and autumn of Artemisia aucheri on the survival of HSV- 1 virus-infected cells was investigated.

    Materials and Methods

    In this study, the effect of aqueous extract of Artemisia aucheri in spring and autumn on the survival of Vero cell line after HSV- 1 infection at different times and concentrations was compared using TCID50 and MTT methods. The effect of aqueous extract of Artemisia aucheri at concentrations of 25, 50, 75, and 100 mg / ml on Vero cell line infected with HSV- 1 virus was performed for 24 hours in DMEM medium containing 2% (FBS) and then a dose of 50% Tissue Culture Infectious Dose(TCID50) was determined. Cell viability was also assessed by MTT assay at 2-, 0, 4, 8, and 24 hours.

    Results

    The dose of 50% TCID50 with different dilutions of spring and autumn aqueous extracts of Artemisia aucheri was determined on Vero cells infected with (MOI = 0.1) HSV- 1 virus by inverted microscope and compared by MTT method. Concentrations of 50, 75, µg/ml and 100 µg/ml of spring extract and concentrations of 50 and 75 µ g / ml of autumn extract significantly reduced viral infection. Among them, spring extract with a concentration of 75 µ g / ml showed the highest viral inhibition and cell survival. Also, a significant difference was observed between spring and autumn aqueous extracts of Artemisia aucheri on cell survival (r = 0.97, P =0.0002).

    Conclusion

    The results indicated that the spring aqueous extract of Artemisia aucheri has a significant anti-HSV- 1 antiviral effect compared to the autumn aqueous extract of Artemisia aucheri (A = 0.0001) (P = 0.0001).

    Keywords: HSV- 1, Artemisia aucheri aqueous extracts, MTT assay, TCID50, Iau Science
  • Maliheh Najafi, Mahboobeh Nakhaei Moghaddam, Mahboobeh Najafi*, Ehsan Yousefi Pages 29-39
    Aim and Background

    Microorganisms are more important than other sources in dye production because microorganisms have advantages such as rapid growth, higher yields, and easier extraction. Natural pigments are healthier than chemical types and their use is useful in various industries. The aim of this study was to isolate and extract the pyocyanin pigment from Pseudomonas aeruginosa isolates in order to preparation of colored paper and candle.

    Material and Methods

    In this study, sampling was performed from different hospital environments in order to isolate P. aeruginosa. Environmental isolates of P. aeruginosa were identified using morphological features and differential biochemical methods. Confirmatory identification was performed by tracing the pbo1 gene using colony PCR. After extracting pyocyanin pigment with chloroform, finally, the produced pyocyanin was used to prepare colored paper and candle and the optical stability of pyocyanin was investigated.

    Results

    From 43 environmental samples collected, 15 isolates of P. aeruginosa were identified and confirmed by molecular method. The mean of optical absorption (OD520) of pyocyanin after extraction was 0.488. Staining of paper and candle with the extracted pyocyanin was successful and the optical stability of pyocyanin was favorable.

    Conclusion

    Due to the rapid growth of bacteria and the possibility of its mass production in a short time and based on the results of this study, bacterial pigments can be used in various industries, including paper industry, and replaced by chemical dyes.

    Keywords: Pseudomonas aeruginosa, Phenazine, pbo1 gene, Iau Science
  • Raheleh Ghorbani Moghaddam, Ahmad Asgharzadeh, Amir Amani*, Mohammad Reza Hosseinzadeh, Jamal Kasaian Pages 41-56
    Aim and Background

    Wild plants in nature are valuable samples for use in various studies due to their characteristics such as resistance to adverse environmental conditions, resistance to pests and diseases and even having high active ingredients. Today, with the increasing resistance of bacteria to antibiotics, the use of medicinal plants has been welcomed.The  present study aimed  to  investigate  the  effect  of antibacterial effects of different ecotypes of Verbascum thapsus extract.

    Materials and Methods

    Verbascum thapsus from three regions of North Khorasan (Ashkhaneh, Bojnourd and Shirvan), after collection and drying, was extracted by methanol solvent by soaking and its  antibacterial properties was investigation against( Escherichia coli, Bacillus cereus and Staphylococcus aureus) using disk and well diffusion , MIC (Minimum Inhibitory Concentration ) and MBC ( Minimum Bactericidal  Concenteration) methods.

    Results

    The results showed that between different ecotypes of North Khorasan, Verbascom extract of Bojnourd region had the most inhition zone  in disk and well diffusion method on Staphylococcus aureus bacteria were equal to 12.33 and 14.66 mm, respectively, and for Bacillus cereus bacteria were 11.33 and 13.66 mm, respectively And MIC and MBC of Verbascum extract of Bojnourd region on bacteria (Staphylococcus aureus) 12. mg/ml were observed as the most sensitive bacteria.

    conclusion

    In this study, it was found that among different ecotypes of North Khorasan, methanolic extract of Verbascum thapsus of Bojnourd region had the most antibacterial effect on bacteria (Bacillus cereus and Staphylococcus aureus) however the extract was not effective on Escherichia coli.

    Keywords: Verbascum, Antibacterial, Escherichia coli, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Iau Science
  • Mona Mohseni*, Mahmood Dehghani Ashkezari, Milad Akhlaghi, Kazem Ansari, Bibi Fatemeh Haghirosadat Pages 57-70
    Aim and Background

    Silybinin, one of the active pharmaceutical ingredients in some medical herbs, has been proven to have anti-cancer effects. The aim of this study was to synthesis and characterize lipid nano-carriers containing silybinin in order to breast cancer treatment.

    Material and Methods

    Lipid nanocarriers were synthesized using a thin film method and the drug was loaded on them. Then the physicochemical properties were evaluated using DLS, AFM and spectrophotometers and their toxicity was measured in comparison with the free form of the drug by MTT assay on BT-474 breast cancer cell line.

    Results

    The synthesized nano-system with a size of 113.2 nm, zeta potential of -22 ± 1.63 mV, slow release type with appropriate physicochemical properties improves the anti-cancer effects of drug on breast cancer cells.

    Conclusion

    The results of this study demonstrated that the synthesized system, in addition to having appropriate physicochemical properties, could improve anti-cancer effect of drug.

    Keywords: Breast cancer, liposome, silybinin, Encapsulation, Slow release, Iau Science
  • Shekoufa Jahedian, Seyed Mehdi Sadat, Gholam Reza Javadi*, Azam Bolhassani Pages 71-81
    Aim and Background

    Immunodeficiency virus-1 (HIV-1) is a global health problem and it has affected more than 75 million individuals since the epidemic started. Various approaches have been investigated to some up with a preventive or therapeutic formulation against this virus. However, none of them has been achieved. The aim of the study was the immunological evaluation of HIV-1 Nef-MPER-V3 Harboring IMT-P8 penetrating peptide in BALB/c mice to induce effective immune responses.

    Materials and Methods

    In current study, to evaluate of the antigen immunogenicity of IMT-P8-Nef-MPER-V3, 11 different groups of female BALB/c mice were immunized with three doses of the antigen with or without Hsp27 and Hp91 adjuvants formulation. The immune responses were assessed using IgG ELISA assay and its isotype determination. IL-10 and IFN-γ were also evaluated by sandwich ELISA.

    Results

    The data showed that the recombinant protein developed different levels of humoral and cellular responses. IMTP8-Nef-MPER-V3+Hp91 groups reached highest IgG2a, and elicited strong IFN-γ production towards a Th1 response compared to the other groups. Cytokine assay indicated that the immunized mice with the antigen formulation containing IMT-P8 CPP applied with Hp91 has a high potency in immune induction.

    Conclusion

    These results demonstrated that application of IMTP8-Nef-MPER-V3 combining the adjuvant-formulated (Hp91) provides strong responses which must be considered as an effective formulation towards a potential HIV vaccine candidate.

    Keywords: HIV-1, Vaccine, Nef-MPER-V3, CPP, IMT-P8, Iau Science
  • Parastoo Zarghami Moghaddam, Amir Azimian, *, Abbas Akhavan Sepahi, Alireza Iranbakhsh Pages 83-93
    Aim and Background

    Staphylococcus aureus is one of the most important pathogens in humans. The development of resistance to various antibiotics in this bacterium has become a global problem that due to the importance accessory gene regulator (agr) in this bacterium, which is responsible for coordinating and controlling the production and secretion of toxins and virulence factors. The purpose of this study was to investigate the pattern of antibiotic resistance and determine specific groups agr in order to find the dominant type of region in sensitive and methicillin-resistant Staphylococcus aureus.

    Materials and methods

    Different clinical samples were prepared of Clients to Imam Reza Hospital in Bojnourd and phenotypic tests were performed on Staphylococcus aureus strains. Disc diffusion method was used to confirm drug sensitivity. DNA extraction was performed using a QiaAmp kit and Methicillin-resistant strains with mecA gene were identified by polymerase chain reaction (PCR) and agr groups were determined by multiplex PCR.

    Results

    In this study, the highest antibiotic resistance of Staphylococcus aureus against cefoxitin was (75%). Isolates (73. %) have mecA gene and in sensitive and methicillin resistant strains the highest percentage belongs to agrI group with frequency of 60.71% and 15.58%.

    Conclusion

    Due to the fact that the pathogenicity of strains belonging to agr groups is different in various regions, it is necessary to determine the strains isolated from each region in order to find the dominant type in that region.

    Keywords: Staphylococcus aureus, agr genes, Methicillin-resistance, mecA gene, Iau Science
  • Elnaz Abbasifarid, Azam Bolhassani, Shiva Irani*, Fattah Sotoodehnejadnematalahi Pages 95-105
    Aim and Background

    Human Papillomaviruses (HPV) infection was known to be the leading cause of cervical cancer. Cervical cancer is the fourth most common cancer among women in the world. Designing a DNA vaccine with therapeutic properties as well as prevention can have a significant impact on reducing morbidity and mortality.

    Materials and Methods

    Gene sequences including the immunogenic and conserved epitopes of L1 and E7 proteins of high risk papillomaviruses were designed. After synthesis of the L1-E7 fusion construct in pUC57 cloning vector, its subcloning was performed in pcDNA3.1 (-) eukaryotic vector. The concentration and purity of the recombinant pcDNA-L1E7 plasmid was determined by NanoDrop spectrophotometry.  

    Results

    The gene sequence after cutting from pUC57-L1E7 by BamHI/HindIII restriction enzymes, was subcloned in the same cloning site of pcDNA3.1 (-) vector. The presence of gene was confirmed by digestion with BamHI/HindIII enzymes, as a 639 bp fragment on 1% agarose gel. The recombinant pcDNA-L1E7 plasmid was purified by endotoxin-free extraction kit for isolation of bacterial lipopolysaccharide. The concentration of the purified DNA was obtained about 1474 ng/ µl.

    Conclusion

    Cloning of the L1-E7 fusion construct in the eukaryotic vector was successful. In the next steps, the recombinant vector will be used for gene vaccine studies in vivo.

    Keywords: Human papillomavirus, L1 protein, E7 protein, Eukaryotic expression vector, Iau Science