فهرست مطالب

طلوع بهداشت - سال بیستم شماره 4 (پیاپی 88، مهر و آبان 1400)

نشریه طلوع بهداشت
سال بیستم شماره 4 (پیاپی 88، مهر و آبان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید سعید مظلومی محمود آباد، مریم علاقبند*، فرخ لقاء ثروت صفحات 1-13
    مقدمه

    یکی از شایع ترین بیماری های مزمن، بیماری دیابت است که توجه روز افزون متخصصان سلامت را به خود جلب کرده است و حوزه مناسبی برای بررسی اثربخشی مداخله های روان شناختی نظیر مصاحبه انگیزشی است. لذا برآن شدیم که میزان تاثیر برنامه مداخله ای  مبتنی بر مصاحبه انگیزشی را در ارتقاء کیفیت زندگی زنان مبتلا به دیابت نوع دو بررسی نماییم.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر مطالعه ای تجربی بود که در سال 1394 بر روی 110 نفر از بیماران دیابتی نوع دو مراجعه کننده به مرکز تحقیقات دیابت شهر یزد انجام گرفت که به دو گروه مورد و شاهد  باتعداد 55 نفر در هر گروه تقسیم شدند. مداخله به صورت مصاحبه انگیزشی بود وبرای درک کیفیت زندگی از مقیاس فرم کوتاه 26 سوالی پرسشنامه کیفیت زندگی(QOL)استفاده شد. پس از تکمیل پرسشنامه، داده ها وارد نرم افزار SPSS نسخه 18 شده و توسط آزمون آماری کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین و انحراف معیار نمره کل کیفیت زندگی در دو گروه مورد و شاهد قبل از آموزش به ترتیب 34/11 ± 52/63 و 40/11 ± 93/62  و بعد از آموزش94/6 ± 16/78 و62/10 ± 77/61 بود که تفاوت معناداری در کیفیت زندگی زنان مبتلا به دیابت نوع دو  را بعد از مداخله نسبت به قبل از مداخله نشان می دهد(001/0 =p). هم چنین نتایج حیطه های مختلف کیفیت زندگی نیزتفاوت معناداری را بعد از مداخله نشان داد(001/0=p).

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد که مصاحبه انگیزشی موجب بهبود کیفیت زندگی و حیطه های آن درزنان مبتلا به دیابت نوع دو گروه مداخله شده است. پیشنهاد می شود از این شیوه به عنوان یک روش مکمل برای بهبود کیفیت زندگی بیماران دیابتی و سایر بیماران مزمن استفاده شود.

    کلیدواژگان: مصاحبه انگیزشی، کیفیت زندگی، دیابت نوع دو
  • زهرا آسا کهنه فرودی، مهدی قلیان اول*، هادی طهرانی، حبیب الله اسماعیلی صفحات 14-28
    مقدمه

    فشارخون بالا یک بیماری مزمن نیازمند درمان طولانی مدت است، که با وجود بی علامت بودن، منجر به شکایات و عوارض کشنده می شود. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیرآموزش مبتنی بر نظریه خودکارآمدی بررفتارهای خودمراقبتی گروه های خودیار فشارخون درمراکزخدمات جامع سلامت شهرمشهد درسال 1398 انجام شد.

    روش بررسی

    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی که در آن80 بیمار زن مبتلا به فشارخون بالابه روش نمونه گیری تصادفی در دوگروه آزمون وکنترل قرارگرفتند. مداخله آموزشی بر مبنای نظریه خودکارآمدی جهت گروه آزمون انجام شد. ابزارجمع آوری داده ها پرسشنامه 3 قسمتی شامل: اطلاعات جمعیت شناختی وپرسشنامه استاندارد خودکارآمدی و خودمراقبتی فشارخون بود. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل، من ویتنی، کای دو، دقیق فیشر،آزمون فریدمن واندازه های تکراری(Repeated measures) وآنالیزکوواریانس توسط نرم افزار  SPSS نسخه20 باسطح معنی داری 05/0 تحلیل گردید. 

    یافته ها

    در نمره خودکارآمدی (001/0>P) وخودمراقبتی (001/0>P) و میزان فشارخون کنترل شده بین دوگروه آزمون وکنترل تفاوت معناداری مشاهده شد و با کنترل متغیرهای مخدوشگر در مدل رگرسیون به ازای یک واحد افزایش در نمره خودکارآمدی به طور متوسط نمره خود مراقبتی 84/0 افزایش پیدا کردکه از لحاظ آماری نیز معنی دار بوده است (001/0>P).

    نتیجه گیری

    مداخله مبتنی بر نظریه خودکارآمدی می تواند درارتقا خودمراقبتی وخودکارآمدی گروه های خودیارفشارخون موثر باشد. لذا پیشنهاد می شود در برنامه ریزی آموزشی جهت بیماران و گروه های خودیارفشارخون این نظریه به کارگرفته شود.

    کلیدواژگان: فشارخون بالا، خودکارآمدی، خودمراقبتی، بیمار، گروه خودیار فشارخون
  • حسن جعفری، محمد رنجبر، راضیه منتظرالفرج، سید کاظم عبقری* صفحات 29-38
    مقدمه

    امروزه به علت تنوع در ساختار و فرهنگ هر سازمان، اصل تنوع در مدیریت بحران یکی از  اصول اساسی است. هدف این پژوهش تعیین ادراک مدیران بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی وخدمات بهداشتیدرمانی شهید صدوقی یزد از مولفه های تنوع در مدیریت بحران درسال  1398 بود. 

    روش بررسی

    پژوهش مذکور به صورت مقطعی و توصیفی از نوع همبستگی می باشد. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه معتبری بهره گیری شد که در ابتدا توسط ژیتر بر اساس مولفه های تنوع در مدیریت بحران و در مقیاس لیکرت پنج گزینه ای استفاده شد که روایی و پایایی آن (برابر با 95/0) سنجیده شده بود. به دلیل محدود بودن تعداد افراد، از روش سرشماری(90(N= استفاده شد و با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه24 و استفاده از آماره های توصیفی و هم چنین با کمک آزمون های همبستگی پیرسون، آنالیز واریانس و تی مستقل به بررسی ارتباط بین ادراک مدیران و عوامل دموگرافیک پرداخته شد.

    یافته ها

    بالاترین میزان ادراک مدیران از مولفه انصاف و برابری با میانگین و انحراف معیار(/640/37±3) و پایین ترین میزان از مولفه انطباق پذیری با میانگین و انحراف معیار(71/0±3) بود. بین میانگین امتیازات مولفه های مدیریت بحران ومتغیر های سابقه، نوع مشاغل و سن از لحاظ آماری تفاوت معنی دار وجود داشت. بر اساس میانگین حاصله بالاترین میزان اهمیت مربوط به دامنه شمول و فراگیری برنامه و میزان انعطاف پذیری  برنامه (99/0±75/3) و کمترین بعد، نیز توجه به انصاف و برابری در برنامه های مدیریت بحران در بیمارستان (83/0±44/3) بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس تغییرات و شرایط امروزی، در برنامه های مدیریت بحران، اهمیت توجه به موضوع ادراک مدیران از مولفه های تنوع در مدیریت بحران دوچندان احساس می شود و بایستی برنامه ها بر اساس ویژگی های جمعیتی طراحی گردد.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، ادراک، مولفه های بحران، بیمارستان، مدیران بیمارستان
  • علی دادبین پور*، مرضیه شکوهی فر، زهره سادات مظفری کوهبنانی، محدثه زارعی یزدلی صفحات 39-51
    مقدمه

    ویتامین D یک پیش ساز هورمونی است که ممکن است  علاوه بر نقش های شناخته شده، تاثیر مهمی  در اختلالات روانی نظیر افسردگی داشته باشد.لذا این مطالعه به منظور بررسی تعیین میزان کمبود ویتامین D و افسردگی و ارتباط آن ها در بیماران تیروییدی مراجعه کننده به کلینیک مرکز دیابت یزد انجام شده است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضراز نوع مطالعات مقطعی- تحلیلی می باشدکه بر روی 150 نفر از بیماران تیروییدی مراجعه کننده به کلینیک مرکز دیابت یزد انجام شد.سطح سرمی ویتامین دی خون با استفاده ازروش الایزا ومیزان افسردگی بیماران بر اساس پرسشنامه افسردگی بک مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه،150 بیمار تیروییدی شامل 55 مرد و95  زن با میانگین سنی 61/7±40/41 سال شرکت کردند.میانگین نمره افسردگی بک این بیماران نیز برابر با 34/8± 71/28 شد. متوسط سطح ویتامین D در این بیمارن 21/7± 58/20نانوگرم بر میلی لیتر بود به طوری که در مجموع 85 درصد از بیماران تیروییدی در گروه سطح ناکافی از ویتامین دی قرار داشتند. همبستگی منفی و معناداری میان نمره افسردگی و سطح ویتامین D سرمی مشاهده شد (79/0  -  r=-001/0  p<).

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه،نشان دهنده شیوع بالای افسردگی و کمبود ویتامین D در بیماران تیروییدی می باشد. یافته دیگر این پژوهش بیانگروجود رابطه بین کمبود میزان ویتامین D با افسردگی بودبه طوریکه هر چه ویتامین D در بدن کم شود میزان افسردگی در فرد بیشتر می شود. استفاده از مکمل های ویتامینD در درمان بیماران تیروییدی مبتلا به افسردگی، به صورت کارآزمایی بالینی، می تواند راهگشای خوبی در درمان بیماران باشد.

    کلیدواژگان: بیماران تیروئیدی، ویتامین D، افسردگی
  • احسان جنتی*، محمدعلی مروتی شریف آباد، رضا جعفری ندوشن، محمدجواد زارع سخویدی، سارا جام برسنگ صفحات 52-62
    مقدمه

    پاسخ بدن به آلودگی صوتی بسیار شبیه حالتی است که بدن به استرس پاسخ می دهد، که این امر در طول زمان، می تواند سلامتی را مختل کند. در این راستا این مطالعه با هدف تعیین سلامت عمومی در سالمندان و ارتباط آن با آلودگی صوتی ترافیکی محل سکونت در شهر اردکان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی- به صورت مقطعی در سال 1399 انجام شد. شرکت کنندگان 200 نفر از سالمندان شهر اردکان بودند و به روش نمونه گیری تصادفی وارد مطالعه شدند. اطلاعات از طریق صدا سنجی با دستگاه SVANTEK، پرسشنامه سلامت عمومی 28 (GHQ-28) جمع آوری شد. پس از تکمیل پرسشنامه ها و اندازه گیری ها ، اطلاعات جمع آوری شده وارد نرم افزار SPSS-19 گردید و برای تجزیه و تحلیل آن از آمار توصیفی و نیز از آمار تحلیلی شامل: آزمون های آماری کای اسکوار، رگرسیون و آنالیز واریانس استفاده شد. 

    یافته ها

    میانگین کلی تراز معادل صدا برحسب دسی بل در کلیه ایستگاه های اندازه گیری در محدوده ی استاندارد بود. بین آزردگی صوتی و ابعاد "علایم اضطرابی و اختلال خواب"  و "علایم افسردگی" سلامت عمومی، رابطه ی معنی داری وجود داشت (001/0<P).

    نتیجه گیری

    افراد با آزردگی صوتی بیش تر دارای اضطراب، اختلال خواب و افسردگی بیش تر هستند. وجود سطوح آلودگی صوتی در حد مجاز یا استاندارد می تواند منجر به مشاهده عدم ارتباط معنی داری بین سطح آلودگی صوتی ترافیکی و سلامت عمومی شود. کاهش اضطراب، افسردگی و اختلال خواب در سالمندان با مداخلات جهت کاهش آزردگی صوتی در آنان امکان پذیر است.

    کلیدواژگان: سالمندان، سلامت عمومی GHQ، آلودگی صوتی ترافیکی، آزردگی صوتی
  • ریحانه جلالی، حسین اعتمادفرد*، حامد خرقانی، روزبه شاد، وحید صادقی صفحات 63-78
    مقدمه

    گسترش جهانی ویروس کرونا در سال 2019 و آمار بالای مرگ و میر طی این بیماری مبین تصمیم گیری و یافتن راه حلی برای کنترل و جلوگیری از شیوع آن می باشد. یکی از موثرترین راه ها برای پیشگیری و مقابله، استفاده از واکسن است که باتوجه به عرضه محدود آن، عموما توزیع آن اولویت بندی شده و تخصیص بین افراد صورت می گیرد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی- همبستگی برای دست یابی به هدف اولویت بندی و تخصیص واکسن کرونا در محلات شهر مشهد از GIS، ابزار AHP و منطق فازی استفاده شده است و اولویت بندی محلات در چهار سناریو، شامل سناریو AHP، سناریو دستورالعمل WHO، سناریو دستورالعمل وزارت بهداشت و درمان ایران و سناریو خرد جمعی بومی سازی شده تحلیل گردید.

    یافته ها

    خروجی اولویت بندی محلات حاصل از چهار سناریو مذکور در 5 کلاس مشخص گردیده است. در سناریو AHP، کم ترین درصد(89/8) و در سناریو خرد جمعی بومی سازی شده بیشترین درصد(22/42) به محلات دارای اولویت 1 اختصاص یافت. از نظر پراکندگی مکانی تنها در سناریو نخست نظم مشخصی مشاهده شد. هم چنین در بین نتایج عموما همبستگی بالایی مشاهده نمی شود و تنها سناریو وزارت بهداشت و درمان ایران و خرد جمعی بومی سازی شده دارای هم بستگی 82/0 است.

    نتیجه گیری

    با توجه به کمبود واکسن، تخصیص مکانی براساس دستورالعمل های ارایه شده به عنوان یک روش مطمین که می تواند معیارهای اساسی تخصیص منابع محدود درمانی را برآورده سازد، در این تحقیق به اجرا درآمد و 180 محله  شهر مشهد در سناریوهای مختلف دارای اولویت های مشخص شدند که می تواند به تصمیم گیران حوزه سلامت کمک نماید.

    کلیدواژگان: کرونا، تخصیص واکسن، تحلیل سلسله مراتبی، منطق فازی، COVID-19
  • مهدی وثوقی*، نگار عین الله زاده صفحات 79-93
    مقدمه

    رنگ ها موادی با ساختار پیچیده بوده که از طریق فرایند نساجی نظیر رنگرزی و شستشو، به محیط زیست وارد می شوند. این مطالعه با هدف بررسی کارایی فرایند  جذب در حضور Zeolite@ZnO  در حذف رنگ متیلن بلو از فاضلاب سینتیک نساجی انجام گرفت.

    روش بررسی

    ساختار و مرفولوژی نانوذره با استفاده از تکنیک هایXRF,FTIR  و FESEM بررسی شد. غلظت رنگ با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج nm664 تعیین گردید. در این مطالعه متغیرهای زمان واکنش، pH محلول،دوز یا مقدارجاذب و غلظت رنگ مورد ارزیابی قرار گرفت. برای تعیین ایزوترم و سینتیک جذب از دو مدل ایزوترمی لانگمویر و فروندلیچ و مدل های سینتیکی شبه درجه اول و دوم استفاده گردید.

    یافته ها

    ما دریافتیم که شرایط بهینه  غلظت 50 میلی گرم برلیتر، دوز جاذب1گرم بر لیتر، pH برابر 11 و زمان واکنش 60 دقیقه بود و راندمان حذف در شرایط بهینه برای متیلن بلو 8/95 % حاصل شد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از مطالعه ایزوترم و سینتیک جذب برای متیلن بلو نشان داد که فرآیند جذب از ایزوترم لانگمویر و سینتیک شبه درجه دوم تبعیت می کند. ظرفیت جذب بیشینه جاذب با استفاده از مدل لانگمویر برابر62/384میلی گرم بر گرم تعیین شد.

    کلیدواژگان: متیلن بلو، جذب سطحی، سنتز، Zeolite@Znزئولیت
  • علی حکیم زاده اردکانی، محمدحسین فلاح*، سعید وزیری، ابوالقاسم عاصی مذنب صفحات 94-104
    مقدمه

    در قرآن کریم، بارها و به شیوه های مختلف، درباره امید و امیدواری به آینده سخن گفته شده است. به طور کلی بررسی مفهوم امید، بیانگر این است که امید در هر حالت، به معنای انتظار برای دستیابی به هدف، همراه با تلاش است. در سالهای اخیر، برای دستیابی به چنین هدفی مخصوصا در ایران، از درمانگری یکپارچه توحیدی بهره می برند. این مطالعه با هدف طراحی و اعتبار سنجی الگوی قرآنی- روایی امید درمانی با رویکرد درمان یکپارچه توحیدی انجام گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه بصورت روشی ترکیبی (کیفی و کمی) از نوع اکتشافی است. نمونه آماری در بخش کیفی 48 نفر  به روش نمونه گیری هدفمند و در بخش کمی 313 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای نسبی انتخاب شدند. ابزار پژوهش در بخش کیفی چک لیست و مصاحبه نیمه ساختارمند ودر بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود. در فرایند تحقیق ادبیات امید در قرآن و روایات و منابع روانشناسی مورد مطالعه قرار گرفت و شاخصهای امید و امید درمانی از این ادبیات استخراج گردید، سپس بر اساس الگوهای درمان یکپارچه توحیدی، سازه هاییبه شکل مراحل درمان برای شاخص ها تعریف شد. نهایتا میزان تناسب شاخص ها با سازه ها و سازه ها با مراحل الگوهای موجود سنجیده شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات بخش کیفی از کدگذاری آزاد و در بخش کمی از تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عامل تاییدی استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از استخراج الگوی قرآنی- روایی امید درمانی در 4 مرحله، 8گام، 15 مولفه و 75 گویه است. مراحل و مولفه های الگو: مرحله1) درک معنا و مقصد امید توحیدی (انتظار امری محبوب از سوی خداوند/احسان از سوی خدا/ آرامش در پیشگاه خدا/میل به حقیقت- امید اخروی/امید دنیوی)، مرحله2) تعیین مسیرهای امید توحیدی (نگرش مثبت به حل مشکلات/ درک نیازها و آرزوها/ ایجاد رفتار توحیدی)، مرحله3) معنا بخشیدن به امید توحیدی (تقویت ایمان و اعتقاد/انجام مناسک و عبادات/ امید به جلب رحمت و مواهب الهی/امید به پرهیزکاری و هدایت الهی) و مرحله4) یکپارچه سازی باور و رفتار توحیدی (یکپارچه سازی باور  و رفتار).

    نتیجه گیری

    با توجه به میزان تناسب الگوهای امید درمانی و الگوی ارایه شده در این پژوهش می توان گفت الگوی حاضر برای درمان ناامیدی کارساز باشد.

    کلیدواژگان: امید در قرآن و روایات، امید درمانی توحیدی، الگوی امید درمانی، درمان یکپارچه توحیدی
|
  • Seyad saeed MazloomiMahmoodabad, Maryam Alagheband *, Farokh Legha Sarvat Pages 1-13
    Introduction

    One of the most common chronic diseases is diabetes which has attracted the growing attention of the health professionals, and is an appropriate area for assessing the effectiveness of psychological interventions such as motivational interviewing. Therefore, the impact rate of the intervention program based on motivational interviewing in improving the life quality of women with type 2 diabetes was studied.

    Methods

    This was an experimental study conducted in 1394 in Yazd Diabetes Research Center, on 55 patients with type 2 diabetes, who were divided into two groups of case and control. The intervention was based on motivational interviewing, and to understand the life quality, a short scale, 26-question questionnaire on Quality of Life (QOL) was used. After completing the questionnaire, the data were entered into SPSS18 software and analyzed by covariance test.

    Results

    The results showed that the mean and standard deviation of the life quality's total score in both case and control groups before training were 63.52± 11.34 and 62.93 ±11.40 ,and after training were 78/16±6/94 and 61/77±10/62. The results showed a significant difference in life quality of women with type 2 diabetes after intervention compared to before the intervention. Furhtermore, the results of different areas of life quality showed a significant difference after intervention (p = 0.001).

    Conclusion

    The findings of this study showed that motivational interviewing improved the life quality and other life aspects of women with diabetes type 2 in the intervention group. It is suggested to use this technique as a complementary approach to improve the life quality of other chronic patients.

    Keywords: Motivational Interviewing, Quality of Life, Type 2 Diabetes
  • Zahra Asa kohne forody, Mahdi Gholian-Aval *, Hadi Tehrani, Habibollah Esmaily Pages 14-28
    Introduction

    High blood pressure is a chronic disease requiring long-term treatment; which despite being asymptomatic, leads to fatal complaints and complications. Therefore, the present study was aimed to determine the effect of the education based on self-efficacy theory on self-care behaviors of hypertensive self-help groups in integrated health service centers in Mashhad in2019.

    Methods

    This was a quasi-experimental study in which 80 female patients with hypertension were randomly divided into the test and control groups. The educational intervention was based on the theory of self-efficacy for the test group. Data collection tools were a three-part questionnaire including: demographic information and a standard questionnaire of self-efficacy and hypertension self-help. Data were analyzed using independent t-test, Mann-Whitney, Chi-square, Fisher's exact test, Friedman test and repeated measures, and analysis of covariance by SPSS software version 20 with a significance level of 0.05

    Results

    There was a significant difference in self-efficacy (P <0.001) and self-help (P <0.001) scores and controlled blood pressure between the test and control groups. The self-help score was increased by 0.84 ,which was also statistically significant (p <0.001)

    Conclusion

    Intervention based on the theory of self-efficacy can be effective in developing self-help and self-efficacy in hypertensive self-help groups. Therefore, it is suggested that this theory be used in educational planning for patients and hypertensive self-help groups

    Keywords: Hypertension, Self-efficacy, Self-care, Patient, Blood Pressure Self-help Group
  • Hasan Jafari, Mohammad Ranjbar, Razieh Montazeralfaraj, Seyed Kazem Abghary * Pages 29-38
    Introduction

    Today, due to the varitey of structures and cultures in organizations, diversity is one of the basic principles in crisis management. The aim of this study was to investigate the managers' perceptions of diversity components regarding crisis management in educational hospitals of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in Yazd in 2020.

    Methods

    This was a descriptive cross-sectional correlational study. To collect data a reliable questionnaire was used ,which was first used by Jitter based on diversity components in crisis management and a 5-point Likert scale, whose validity and reliability was measured to be (0.95).Because of the limited numberof subjects ,census method(N=90) was used ,and the relationship between the managers' perception and demographic factors were examined using SPSS24 version 24 ,descriptive statistics, as well as Pearson correlation test, variance analysis and independent t-test .

    Results

    The highest level of managers' perception regarding justice and equity components showed the mean and standard deviation of (3.37 ± 0.64) and the lowest level of the adaptability component showed the mean and standard deviation of (3 ± 0.71), respectively. There was a statistically significant difference between the components of crisis management ,and the components of work experience, age and the type of job. According to the mean obtained, The highest level of importance was given to the scope of inclusion and learning of the program ,and its flexibility was) 3.75 ± 0.99)and the lowest level was considered to be justice and quity in crisis management in hospitals which was(3.44 ±0/83)

    Conclusion

    Considering today's changes and conditions in crisis management programs, focus on the managers' perception as a diversity component in managing crisis is of great importance ,and it is necessary to design programs based on demographic characteristics.

    Keywords: Crisis Management, Crisis Components, Perception, Hospital, Hospital Managers
  • Ali Dadbinpour *, Marzieh Shukohifar, Zohre Mozafari, Mohadeseh Zarei Yazdeli Pages 39-51
    Introduction

     Vitamin D is a hormone precursor, which in addition to the known roles, may have an important effect on mental disorders such as depression. Therefore, this study was performed to determine the extent of vitamin D deficiency and depression, and their relationship in thyroid patients referred to the Yazd Diabetes Center Clinic.

    Methods

    This is a cross-sectional-analytical study which was performed on 150 thyroid patients referred to the Yazd Diabetes Center Clinic. Their serum level of vitamin D in blood was assessed using ELISA method and patients' depression level was measured based on Beck Depression Inventory.

    Results

    In this study, 150 thyroid patients including 55 men and 11 women with a mean age of 41.40± 7.61 participated. The mean score of Beck Depression among these patients was 28.71± 8.34 .The mean level of vitamin D in these patients was 20.58 ± 7.21 ng / ml ,in such a way  that in total ,85% of the thyroid patients were in the group of insufficient levels of vitamin D. A significant negative correlation was observed between depression score and serum level of vitamin D (r = -0.79 and p <0.001).

    Conclusion

    The results of this study indicate a high prevalence of depression and vitamin D deficiency in thyroid patients. Another finding of this study is the existence of the relationship between vitamin D deficiency and depression, in such a way that the lesser the vitamin D in the body, the higher the rate of depression in a person is. The use of vitamin D supplements in the treatment of thyroid patients with depression, as a clinical trial, can be a good solution in treating the patients.

    Keywords: Thyroid Patients, Vitamin D, Depression
  • Ehsan Janati *, Mohammad ali Morowatisharifabad, Reza Jafari nodoushan, Mohammad javad Zare sakhvidi, Sara Jambarsang Pages 52-62
    Introduction

    The body's response to noise pollution is very similar to the way the body responds to stress, which can lead to poor health over time. In this regard, this study was conducted to determine the general health of the elderly and its relationship with traffic noise pollution in Ardakan.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted in 1399. Participants were 200 elderly people in Ardakan chosen by random sampling. Data were collected through sound measurement with SVANTEK device, General Health Questionnaire 28 (GHQ-28). After completing the questionnaires and measurements, the collected data were entered into SPSS-19 software and descriptive statistics as well as analytical statistics such as Chi-square, regression and analysis of variance were used to analyze them.

    Results

    The overall average sound level equivalent in decibels at all measuring stations was within the standard range. There was a significant relationship between noise annoyance, the dimensions of "anxiety symptoms  ,sleep disorders" ,and "depressive symptoms" of general health (p <0.001).

    Conclusion

    People with more noise annoyance experience more anxiety, sleep disorders and depression. Existence of noise pollution levels in the allowable or standard level can lead to the observation of no significant relationship between traffic noise pollution levels and general health. Reducing anxiety, depression and sleep disorders in the elderly is possible with interventions to reduce  noise annoyance in them.

    Keywords: Elderly, General Health GHQ-28, Traffic Noise Pollution, Noise Annoyance
  • Reyhane Jalali, Hossein Etemadfard *, Hamed Kharaghani, Rouzbeh Shad, Vahid Sadeghi Pages 63-78
    Introduction

     The global outbreak of the COVID-19 in 2019, and the high mortality rate of the disease call for decision-making and finding a solution to control its spread. One of the most effective ways is to use the COVID-19 vaccine. Due to the limited supply of corona vaccines, the distribution of this vaccine is generally prioritized and allocated among individuals.

    Methods

     In this descriptive correlational study, GIS, AHP tools, and fuzzy logic were used to achieve the goal of prioritizing and allocating corona vaccine to the neighborhoods in Mashhad. Neighborhoods' prioritization was analyzed in four scenarios including: AHP, WHO guideline, guideline of the Ministry of Health and Medical Education of Iran, and localized collective wisdom.

    Results

     The output of neighborhood prioritization of the four mentioned scenarios has been specified in five classes. In the AHP scenario, the lowest percentage (8.89%), and in the localized collective wisdom , the highest percentage (42.22%) was allocated to the neighborhoods with the first priority. Regarding spatial distribution, only in the first scenario, some kind of order was observed. Furthermore, there is generally no high correlation between the results , and only the scenario of the Ministry of Health and Medical Education and the localized collective wisdom presented a correlation of 0.82.

    Conclusion

     Considering the COVID-19 vaccine shortage, spatial allocation based on the presented guidelines is a reliable method which can meet the basic criteria for allocating the limited treatment resources, and 180 neighborhoods throughout Mashhad were identified and prioritized with different scenarios which can assist the decision-makers.

    Keywords: Corona, Vaccine Allocation, AHP, Fuzzy Logic, COVID-19
  • Mehdi Vosoughi *, Negar Einollahzadeh Pages 79-93
    Introduction

    Dyes are materials with a complex structure that enter the environment from textile processes such as dyeing and washing. The aim of this study was to investigate the efficiency of the absorption process using Zeolite @ ZnO in removing methylene blue dye from textile wastewater.

    Methods

     The structure and morphology of nanoparticles were examined using XRF, FTIR and FESEM techniques. Dye concentrations were determined using a spectrophotometer at 664 nm. In this study, the variables of reaction time, solution pH, adsorbent amount, and dye concentration were evaluated. To determine the isotherm and adsorption kinetics, two isotherm models of Langmuir and Freundlich ,and two kinetics models pseudo-first order ,and pseudo-second order were used.

    Results

     It was found that optimal conditions were concentration of 50 mg/l, adsorbent dose of 1 g/l, pH of 11, and a reaction time of 60 minutes.  The removal efficiency under optimal conditions for methylene blue was 95.8%.

    Conclusion

     The results of the isotherm and absorption kinetics study for methylene blue showed that the adsorption process follows the Langmuir isotherm and quasi-quadratic kinetics. The maximum adsorption capacity of the adsorbent was determined to be 384 mg/g using the Langmuir model.

    Keywords: Methylene Blue, Adsorption, Zeolite@ZnO, Zeolite
  • Ali HakimzadehArdakani, Mohhamad hossien Fallah *, Saeid Vaziri, Abolghasem Asi Moznab Pages 94-104
    Introduction

    In the Holy Quran, hope, especially hope for the future, has been addressed many times and in different ways. In general, the study of the concept of hope shows that in any case, hope means expecting to achieve the goal accompanied by effort. In recent years, to achieve such a goal, especially in Iran, integrated monotheistic therapy has been used. The aim of this study was to design and validate the Quranic-narrative model of hope therapy with an integrated monotheistic treatment approach.

    Methods

    This is an exploratory, combined-method study (qualitative and quantitative) .The statistical sample in qualitative section consisted of 48 people who were selected by purposive sampling method, and in quantitative section, 313 people were selected by relative stratified sampling method. The research tool regarding the qualitative section , was a researcher-made questionnaire. In the process of the review of literature, hope in Qur'an and hadiths and psychological sources were studied, and the indicators of hope and hope therapy were extracted from this literature. Then, according to the integrated monotheistic treatment models, structures in the form of the treatment processes were defined for indicators. Finally, the appropriateness of the indicators with the structures ,and the structures with the stages of the existing models was measured. Free coding was used to analyze the qualitative part of the information and confirmatory factor analysis was used in the quantitative part of the exploratory factor analysis.

    Results

    The findings indicate the extraction of the Quranic-narrative model of hope therapy in 4 stages, 8 steps, 15 components and 75 items. Stages and components of the model are: Step 1) understanding the meaning and destination of monotheistic hope (expecting something desirable from God / benevolence from God / peace before God / desire for truth - otherworldly / worldly hope), step 2) determining the paths of monotheistic hope ( positive attitude to solving problems / understanding needs and desires / creating monotheistic behavior), step 3) giving meaning to monotheistic hope (strengthening faith and belief / performing rituals and prayers / hope to attract divine mercy and blessings / hope for piety and divine guidance) ,and step 4) integration of monotheistic belief and behavior (integration of belief and behavior).

    Conclusion

    Considering the appropriateness of hope therapy models and the model presented in this study, it can be said that the current model is effective in treating despair.

    Keywords: Hope in Quran, Hadiths, Monotheistic Hope Therapy, Hope Therapy Model, Integrated Monotheistic Therapy