فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ اجتماعی و اقتصادی - سال نهم شماره 2 (پیاپی 18، پاییز و زمستان 1399)

پژوهش نامه تاریخ اجتماعی و اقتصادی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 18، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حمید اسدپور*، حسینقلی بهادرپور صفحات 3-26

    اوضاع نامطلوب بهداشتی و درمانی استان بوشهر همواره یکی از مواردی بود ه که سبب بروز بحران ها و تلفات سنگینی در این استان می گردید. یکی از مهم ترین راه های رسیدن به این هدف را ارتقاء سطح بهداشتی ودرمانی بنادرکرانه های شمالی و از جمله بوشهر می دانست. در این دوره نظارت بر قرنطینه ی جنوب مستقمیا زیر نظر ایران قرار گرفت. با اقدامات دیگری نظیر آموزش افراد متخصص، پرستار، ماما، تجهیز بیمارستان، گسترش بلدیه، و برپایی انجمن های متعدد، گام موثری در ارتفاء سطح بهداشتی و درمانی کرانه های خلیج فارس و به خصوص بوشهر برداشته شد. این اقدامات در دوره ی پهلوی دوم متوقف نشد و در دوره محمدرضا شاه با شدت بیشتری ادامه یافت. در این پژوهش تلاش شده است تا به بررسی و تببین وضعیت بهداشتی و درمانی استان بوشهر در دوره ی پهلوی و تغییر و تحولات صورت گرفته در این حوزه، پرداخته شود. سوال پژوهش حاضر بر این اساس است که، بهداشت و درمان استان بوشهر در دوره پهلوی چگونه بوده است و آیا در این مقطع تاریخی؛ در این عرصه بوشهر شاهد تغییر و تحول و ارتقاء سطح بهداشتی و درمانی بوده است؟ و فرضیه ایی که در این جا مطرح میشود این است که به سبب اقدامات بهداشتی و درمانی حکومت پهلوی در استان بوشهر سطح بهداشت و درمان این استان ارتقاء فراوانی یافت این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از تکنیک های کتابخانه ای، اسنادی و میدانی انجام شده است.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، قرنطینه، بلدیه، پهلوی اول، پهلوی دوم
  • عبدالرسول خیراندیش، سینا میرشاهی* صفحات 29-48
    مکران در قرون نخستین اسلامی هیچ گاه ایالتی مهم همانند خراسان و فارس نبوده است اما سیر اهمیت یافتن آن نه تنها در معنای یک تاریخ محلی بلکه در مطالعات تاریخ تجارت جهان نیز جالب توجه است. فاتحان مسلمان در ابتدای فتوح وضع اقتصادی آن را نامناسب گزارش کردند، چنانکه منابع قرون نخستین اسلامی این ایالت را سرزمینی کم بازده گزارش کردند. در چنین شرایطی فتح مکران و نواحی پیرامون آن با علاقه مندی و جدیت دنبال نشد اما فتح سند در پایان قرن اول هجری، درآمدهای مالیاتی دستگاه خلافت از مکران را افزایش داد. چنانکه در سال 168 هجری، جهشیاری خراج مکران را چهارصد هزار درهم و پس از آن قدامه بن جعفر و مقدسی خراج آن را یک میلیون درهم گزارش کردند. پژوهش پیش رو به شیوه توصیفی و تحلیلی و بر پایه مطالعات کتابخانه ای صورت گرفته است و در صدد است به این سوال پاسخ دهد که چرا ایالت مکران از سرزمینی کم بازده در عصر فتوحات به سرزمینی نسبتا ثروتمند در عصر عباسی تبدیل شد؟ یافته های پژوهش حاکی از آن است که مکران که در ابتدای فتوح اسلام فاقد ارزش اقتصادی بود. رشد تجارت از طریق سند موجب شد به تدریج به ایالتی سود رسان برای خلافت عباسی تبدیل شود، چنانکه دیوانسالاران آن عصر در آثار خود به افزایش آمار مالیات های دریافت شده از مکران پرداخته اند. این تحول متکی بر ارتباط های تجاری بین سند و مکران بوده است.
    کلیدواژگان: عصر عباسی، ایالت مکران، سند، تجارت دریایی، خراج
  • حسین احمدی رهبریان، مقصود علی صادقی گندمانی* صفحات 51-72
    یکی از اهداف مهم انقلاب مشروطه، تغییر و بهبود نظام مالی حکومت قاجار بود. با انقلاب مشروطه، مجلس شورای ملی به عنوان نهادی نو ظهور در تشکیلات اداری ایران، در راس تحولات مالی حکومت قرار گرفت. این  پژوهش در پی پاسخگویی به این پرسش است که اهداف و چالش های مجلس اول شورای ملی در تغییر و تحول نظام بودجه نویسی چه بود و چه نتایج و پیامدهایی داشت. بودجه متمرکز و متوازن هدف اصلی مجلس بود و در راستای آن؛ افزایش درآمد، کاهش مخارج دربار و دولت در دستور کار قرار گرفت. بنابراین مجلس، جهت افزایش درآمد؛ «تیول داری» و «تسعیر جنس» را لغو کرد و مالیات «تفاوت عمل» را جزو مالیات اصلی قرار داد اما چون زمینه ی ساختاری آن آماده نبود نتایج مثبتی به دنبال نداشت. همچنین تاسیس بانک ملی با هدف جلوگیری از استقراض خارجی و جبران کسری بودجه مطرح شد اما چون دولت در تشکیل آن ناکام بود بار دیگر زمینه وام خارجی در دولت های بعدی را به وجود آمد. هر چند مجموعه این برنامه ها با هدف تعادل بودجه رخ داد اما نتوانست روند کاهشی درآمد که از اواخر دوره ی ناصری آغاز و در دوره مظفری همچنان ادامه پیدا کرده بود را متوقف کند، بلکه با سرعت بیشتری ادامه پیدا کرد و کسری بودجه  بیشتری را پدید آورد. به این ترتیب اهداف و برنامه مجلس اول به علت عدم آشنایی دولت و مجلس با روش های قدیم و نوین مالی، وجود کابینه های متزلزل و نارضایتی مردم با تحول مثبتی روبرو نشد. روش تهیه و گردآوری تحقیق، اسنادی و کتابخانه ای است و نوع تحقیق تبیینی - تحلیلی است.
    کلیدواژگان: بودجه، مجلس اول شورای ملی، مشروطه، قاجار، مالیات
  • رضا سرحدی*، وحید سینائی صفحات 75-106

    ایران در دهه های 1300 و 1310 شمسی شاهد شکل گیری مراحلی از توسعه و رشد فرآیندهای آن بود. اشغال ایران در شهریور 1320 و سقوط دولت رضاشاه و سپس تبعید وی باعث شد تا عامل خارجی به عنوان اصلی ترین مانع و عامل ناتمام ماندن برنامه های توسعه این دوران برجسته و از عوامل داخلی که در بطن سیاست ها و روش های حاکم وجود داشت، غفلت شود. هدف مقاله حاضر گشودن دریچه جدیدی با بهره گیری از دو مفهوم نهادهای بهره کش و چرخه رذیلت از دارون عجم اوغلو و جیمز رابینسون به دلایل و عوامل درون زایی است که فرآیند توسعه را با اخلال همراه کرده و نارضایتی عمومی را از دولت توسعه گرا رضاشاه ایجاد کرد. ازاین رو، پرسش اصلی مقاله این است: فرآیند توسعه در ایران دوره رضاشاه تحت چه شرایطی آغاز شد و کاستی های این فرآیند چه بوده است؟ کامیابی، ارتقای کارآمدی و تداوم فرآیند توسعه مستلزم رشد نهادهای فراگیر و وجود چرخه فضیلت و ناکامی توسعه حاصل نهادهای بهره کش و چرخه رذیلت است. در حکومت پهلوی اول، گام هایی در مسیر توسعه برداشته شد اما این فرآیند تحت تاثیر شکل گیری نهادهای بهره کش و چرخه رذیلت با اختلال روبه رو شد و به نارضایتی جامعه منجر شد. یکی از ابعاد این نارضایتی را می توان عدم حمایت نیروهای اجتماعی از دولت به هنگام اشغال ایران در جنگ جهانی دوم دانست. روش این مقاله، تاریخی- تبیینی بود و داده های آن از طریق مطالعات کتابخانه ای- اسنادی گردآوری شده است.

    کلیدواژگان: پهلوی اول، دولت توسعه گرا، استقلال دولت، نهادهای بهره کش، چرخه رذیلت
  • محمدرضا سعیدی، زهیر صیامیان گرجی*، سینا فروزش صفحات 109-136

    اواخر قرن پنجم هجری در تاریخ خراسان با حضور مشایخ بزرگ صوفیه در جامعه اسلامی، شکل گیری ادبیات تمثیلی صوفیانه، طریقت های صوفیانه و برآمدن نهاد اجتماعی خانقاه گسترش یافت. در عین حال که در این دوران، منازعات فرقه ای اهل سنت و شیعی با ادبیات حدیثی و جدلی نیز درباره اصول و فروع دین و مذهب به خصوص مساله امامت و افضلیت خلفای راشدین در این ناحیه گسترده شده بود. مسئله مقاله این است که با توجه به مبانی فکری عرفان اسلامی و سبک بیان تمثیلی ادبیات صوفیانه، صوفیان فارسی نویس خراسان که عامه جامعه را مخاطب قرار می دادند چه تصویر و مضامینی درباره شخصیت خلفای راشدین در ادبیات تمثیلی صوفیانه از تاریخ مقدس ایمان اسلامی ارایه می کردند که همسازگرایی اجتماعی را در میان گروه های اخوان صوفی ورای تفاوت های محلی و عقیدتی دوام می بخشید؛ یافته های مقاله نشان می دهد با توجه به اینکه تصوف و عرفان داعیه دار وحدت، محبت، برادری و برابری بوده اند، در ادبیات صوفیانه با ارایه سبک تمثیلی به زبان فارسی از تاریخ قدسی ایمان اسلامی و با عنایت به کارکرد عاطفی زبان درباره معنای افکار و عملکرد خلفای اربعه در تاریخ صدر اسلام، مقام خلفای راشدین در راستای همطرازی معنوی در مقامات عرفانی به شکلی وحدت گرایانه تعریف می شد.

    کلیدواژگان: تصوف، تاریخ اجتماعی، ایران دوران میانه، ادبیات عرفانی
  • زهره شیرین بخش* صفحات 139-156
    روابط ایران و غرب صنعتی در سده 12ق/ 18م آثار و نتایج گوناگونی درپی داشت؛ از جمله در حوزه اقتصادی، این نتایج کاملا محسوس و قابل توجه بود.از نیمه دوم قرن 13ق، اصناف تولیدی بیشترین تاثیرپذیری را از روابط اقتصادی ایران و غرب داشتند و در روند تدریجی دگرگونی ساختار اقتصاد ایران، از امکان تحول و نوسازی در سازمان و فنآوری تولیدی برخوردار نشدند.در نهایت در دوران پهلوی اول جهت گیری مناسبات اقتصادی و اجتماعی حاکم بر جامعه ایران موجب تغییر معنادار یا زوال تدریجی برخی حوزه های تولید پیشه وری را پدید آورد.در این بررسی چگونگی بروز دگرگونی ها در تولید پیشه وری، کنش های پیشه وران در انطباق یا مقابله با شرایط جدید و در نهایت پیامدهای اقدامات صورت گرفته در عرصه واردات کالا، مورد توجه است. این پژوهش از روش جمع آوری داده ها به شکل کتابخانه ای و خاصه آرشیوی سود جسته است و به تحلیل مناسبات تولید پیشه وری و تقابل آن با تولید صنعتی توجه دارد.نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که پیشه وران در برابر وضعیت دشواری که با آن روبه رو شده بودند، راهکارهایی در حوزه سیاستگذاری اقتصادی، کنش های مقابله جویانه و مقطعی درپیش گرفتند که در نهایت ناکارآمد بود و ورود کالای خارجی همچنان به عنوان یکی از چالشهای پیش روی اصناف تولیدی باقی ماند.
    کلیدواژگان: واردات، پهلوی اول، اصناف، صنعتی شدن
  • زینب قنبری نژاد* صفحات 159-181
    مهاجرت از روستا به شهر به عنوان شکل غالب مهاجرت در ایران، بر دو وجه است؛ یک وجه آن، شرایط طبیعی است که منجر به مهاجرت جمعیت اضافی یا اصطلاحا سرریز شدن جمعیت روستاها می شود، وجه دیگر آن ناشی از سیاست های حکومتی و اجرای اصلاحاتی ناقص در روستاهاست، نظیر اصلاحات ارضی. فروپاشی شیوه‏های تولیدی سنتی در جامعه ایرانی که نقطه اوج آن به اصلاحات ارضی در دهه چهل برمی گردد، به عنوان نقطه عطفی در تسریع روند مهاجرت های داخلی روستا به شهر و رشد شهرنشینی در کشور قابل بررسی است. در این پژوهش سعی بر آن است تا شرایطی که موجب تسریع روند مهاجرت های روستایی در فارس در دهه چهل و پنجاه شد، بررسی شود. روش پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر اسناد و منابع تاریخی است. مهم ترین رویدادی که در آغاز دهه چهل از سوی دولت برای بهبود زندگی اجتماعی روستاها صورت گرفت اصلاحات ارضی بود. طبق یافته های پژوهش در فارس بعد از اصلاحات ارضی، درگیری های زیادی بر سر نسق زراعی و نوع تقسیم زمین و آب وجود داشت. زمین های فارس در نواحی مختلف استان وضعیت متفاوتی داشت. در بیشتر نواحی کشاورزان صاحب زمین شده بودند؛ ولی با نبود آب عملا بهره چندانی از اراضی خود نداشتند. از سوی دیگر خشک سالی های پی درپی از مشکلات عمده در این استان بود. در کنار این شرایط بعضی از طرح های دولتی (احداث سد و تشکیل شرکت های سهامی زراعی) نیز باعث بدتر شدن شرایط شد که نتیجه آن شکل گیری مهاجرت های روستایی گسترده و رشد شهرنشینی در استان بود.
    کلیدواژگان: مهاجرت روستایی، اصلاحات ارضی، محمدرضاشاه، فارس، دهقانان
  • محسن کاظمی، مرتضی نورائی*، رضا شعبانی صمغ آبادی صفحات 185-213
    از مهم ترین ویژگی های تاریخ شفاهی دموکراتیک بودن آن است، بنابراین می تواند دربرگیرنده مسایل طبقات مختلف اجتماعی باشد. نیز از آن جا که تاریخ شفاهی دچار تنگناهای سایر گرایشات تاریخ در حیطه پوششی ‏موضوع نیست، می تواند از تاریخ ‏نگاری مرکزیت زدایی کرده و آن را به سمت مردم معمولی توسعه دهد. تا پیش از دهه دوم قرن بیستم میلادی و ظهور فعال مکتب آنال، تاریخ نگاری توجه چندانی به مردم معمولی و گروه های فرودست جامعه نداشته است. از آن پس به ویژه طی هفت دهه گذشته تاریخ شفاهی به همراه دیگر سبک های روزآمد، تلاش بسیاری صورت داده است تا تاریخ نگاری را از نخبه گرایی و مرکزیت گرایی به سویه های متکثر ‏اجتماعی راهبری کند.‏ هدف این پژوهش روشن نمودن جای و جایگاه تاریخ شفاهی در تاریخ اجتماعی است، از این رو با دو پرسش اساسی مواجه بوده است که:  1. چرا باید طبقات فرودست و گروه های نادیده و یا کمتر دیده شده جامعه را به کانون توجه تاریخ بازگرداند؟ 2. تاریخ شفاهی چگونه می تواند فرایند آزادسازی (democratisation of history) و مرکزیت زدایی (decentralization of history) تاریخ را عملی کند؟ برای این منظور به سراغ تعدادی از این طبقات مغفول در تاریخ رفته و وضع و موقعیت آن ها و نحوه تعامل تاریخ شفاهی با آنان را مورد بررسی و ارزیابی قرار داده است.
    کلیدواژگان: تاریخ شفاهی، تاریخ اجتماعی، مرکزیت زدایی، طبقات فرودست، تاریخ درمانی، بهداشت تاریخی
  • سیاوش یاری، شایان کرمی* صفحات 217-238
    تاکنون پدیده تاریخی اسکان عشایر بیشتر از جنبه سیاسی مورد توجه قرار گرفته و در چهارچوب مواضع سیاسی و نظامی حکومت رضاشاه بررسی شده است. تحقیق حاضر قصد دارد -بر پایه عوامل اقتصادی- تحلیلی نوین از سیاست اسکان عشایر ارایه کند. مسئله اصلی مقاله تبیین عوامل اقتصادی برنامه اسکان عشایر و نیز اشاره ای به آثار و پیامدهای آن است. داده ها از مراکز اسناد و منابع کتابخانه ای بر پایه نمونه گیری هدفمند گردآوری شده و برای تجزیه و تحلیل داده ها، روش گراندد تیوری مورد استفاده قرار گرفت. مقاله به یک سوال اصلی پاسخ می دهد: آیا در پشت سیاست اسکان عشایر نیروی پیش رانی وجود داشت؟ فرض بنیادین تحقیق این است که -در این برهه- یک عامل اقتصادی عمده جامعه و دولت را برای تغییر تحت فشار گذاشته بود. یافته ها نشان می دهد، تغییر سیاست های کلان اقتصادی دولت از توزیع به تولید محوری، عمده ترین عامل اقتصادی سیاست اسکان عشایر بود. همپای تغییر سیاست های اقتصادی، تقاضای دولت برای خرید خدمات نیروهای شبه نظامی ایلی به شدت کاهش یافت. از طرفی، ایجاد محدودیت های شدید برای شیوه سنتی کوچ نشینی و از طرف دیگر، ارایه تسهیلات کشاورزی رایگان عمده ترین راهبردهای اجرایی دولت برای اجرای برنامه اسکان بود. فروپاشی نظام ایلی، تغییر هویت عشایری، چپاول سازمانی، رواج کار مزدی و ارتقاء طبقه اجتماعی عشایر از جمله عمده ترین پیامدهای برنامه اسکان عشایر در غرب ایران بود.
    کلیدواژگان: کرمانشاه، لرستان، اسکان عشایر، اقتصاد غیر تولیدی
  • الهه محبوب فریمانی*، رسول عربخانی صفحات 241-265
    تاریخ اقتصادی یکی از موضوعات مهم پژوهش های تاریخی تلقی می شود. این اهمیت ازآنجا ناشی می شود که شناخت مفاهیم اقتصادی وویژگی های نهاد مالی هر دوره به درک بهتر ساختارهای اجتماعی و سیاسی و به طورکلی وضعیت عمومی آن دوره کمک خواهد کرد؛ علاوه بر این، می تواند راهگشای برنامه ریزی های اقتصادی آینده باشد. اسناد مالی در زمره منابع معتبر تاریخ اقتصادی محسوب می شوند. در دوره صفویه به دلایل مختلف ازجمله تمرکز سیاسی و وحدت سرزمینی، رونق نسبی در اقتصاد و تجارت، افزایش مناسبات خارجی به همراه بهبود عملکرد تشکیلات دیوانی، اسناد مالی جایگاه و نقش قابل توجهی در نظام اداری سیاسی آن دوره پیدا کردند. این دسته از اسناد، اطلاعات کاملی از مبادلات تجاری، زراعی، کالایی بین مردم را روشن می سازند. در تشکیلات دیوانی صفویه، اسناد مربوط به معاملات ملکی و تجاری، محصولات کشاورزی و شیوه خرج کرد و هزینه هاآن ها ثبت می شده است. اسناد مالی مزبور براساس نقش و کارکردی که داشتند تحت عناوین دیوانی مختلف دسته بندی گشته اند. مسئله مقاله حاضر شناسایی و فهم چگونگی تفکیک و بازشناسی این دسته از اسناد بر اساس نقش و کارکرد آن هاست. این مقاله برآن است تا با تکیه بر منابع آرشیوی به بررسی ماهیت اسناد مالی عصر صفوی بپردازد و نقش آن ها را در مطالعات اقتصادی عصر مربوطه موردتوجه قرار دهد.
    کلیدواژگان: اسناد مالی، دفاتر مالی، پژوهش های اقتصادی، صفویه
  • مرضیه منصوری*، اسماعیل حسن زاده صفحات 269-297
    جنگ جهانی دوم از مهم ترین ادوار تاریخ جهان به شمار می آید . اثرات و نتایج نامطلوب این جنگ همه کشورها را، چه کشور های متخاصم ودر گیر جنگ و چه دیگر کشورها که بی طرف بودند، از لحاظ اقتصادی ، اجتماعی  و سیاسی تحت تاثیر قرار داد . عرصه سیاسی ایران در طی چهار سال حضور متفقین بطور مداوم در حال تغییر و تحول بود . در عرصه اقتصادی و اجتماعی نیز وضع به همین منوال آشفته و غیرقابل کنترل بود. کمبود غلات از جمله گندم ، قند وشکر و حبوبات و غیره... موجب اغتشاشاتی در سراسر  شهرهای ایران شد . اتخاذ سیاست ها و برنامه های مفید و کارساز برای بهترکردن اوضاع، در زمانی که سراسر جهان دچار بحران و جنگ بود، می توانست موجب بهترشدن اوضاع و حتی برون رفت از بحران ها شود. بحران قند وشکر یکی از بحرانهای این دوره است. مصارف قندوشکر علاوه بر مصرف روزانه مردم همراه با چای در مصارف صنعتی نظیر داروسازی ، کارخانه های مواد غذایی و شیرینی پزیها مورد استفاده بود. از این رو سیاست ها و بر نامه هایی از سوی دولت های ایران برای رفع این بحران و کاهش اثرات جنگ برکمبود قند وشکر صورت گرفت ، با اتخاذ سیاست هایی چون : انحصاری کردن قند وشکر، جیره بندی اقلام اساسی  و مورد نیاز مردم از اقداماتی بود که دولتمردان ایران برای رفع بحران قند وشکر انجام دادند. انحصار قرار دادن تجارت قند وشکر نشان از مصرف بالای این محصول و میزان صادرات واردات آن دارد. آوردن نام قندو شکر در لیست اقلام ضروری جهت جیره بندی، که در شرایط خاص و بحرانی این اقدام جهت توزیع اقلام ضروری و مهم صورت می گیرد، خود گواهی است بر آشکار ساختن بحران قند وشکر در بین دولتیان و اهمیت مصرف آن در بین مردم ایران. بنابراین آنها با این اقدامات سعی بر توزیع عادلانه آن در بین مردم داشتند . مقاله پیش رو سعی بر این دارد با روش تحلیلی -اسنادی برنامه و سیاست های به کار گرفته شده از سوی دولت ها را مورد تجزیه تحلیل قرار گیرد. بنابراین سوال اصلی پژوهش این است که دولت ایران برای برون رفت از بحران و کمبود قند وشکر در این دوره زمانی چه اقداماتی انجام داد؟ و با تجزیه و تحلیل دادها میزان کار آمدی یا نا کار آمدی اقدامات مورد بررسی قرار گیرد. آیا اقدامات انجام گرفته در بهبود اوضاع موثر واقع شده است یا خیر ؟ مقاله براین فرضیه استوار است که این اقدمات نه تنها به بهبود اوضاع کمک نکرد بلکه به بحرران قند وشکر نیز دامن زد.
    کلیدواژگان: ایران، جنگ جهانی دوم، بحران قند وشکر، قحطی، انحصارکالاهای اساسی
  • فرشید نادری* صفحات 301-319

    آگاهی ها و دانسته های ما درباره بسیاری از مباحث تاریخ ایران در دوره اشکانی ناچیز، مبهم و غیرشفاف است. ساختار خانواده و پیوندهای خویشاوندی در این دوران نیز از این قاعده پیروی می کند. از طریق برخی منابع، از جمله چرم نبشته اورامان، اسناد بابلی، سکه های شاهان اشکانی و منابع یونانی و رومی، با برخی زنان خاندان سلطنتی در دوره اشکانی آشنا می شویم. همچنین همین منابع چگونگی پیوندهای خویشاوندی میان شاهان و زنان سلطنتی را آشکار می کنند. با این حال، قرایت های مختلف و گاه متناقضی که از متن این منابع صورت می گیرد، زمینه شکل گیری تفسیرها و نتایج متفاوتی در زمینه پیوندهای خویشاوندی در این دوره را فراهم می کند. مساله بنیادین این جستار، بررسی و تحلیل پیوندهای خویشاوندی از گونه همخونی در دوره اشکانی است. روش کار بر بنیاد استخراج آگاهی ها و تحلیل آنها در بستر تاریخ ایران در دوره اشکانی و نیز مطالعه تطبیقی منابع استوار است. در این راستا پرهیز از مطالعه این مساله به گونه ای مقطعی و منفرد و توجه به تاریخ این دوران در چارچوب تاریخ اجتماعی ایران باستان و نیز توجه به فرایند مرتبط با استمرار و تداوم سنت های ایرانی در این دوره اهمیت اساسی دارد. بر اساس نتایج به دست آمده، در تداوم و پویایی سنت های کهن ایرانی و در پیوند با اهمیت حفظ و تداوم دوده و لزوم پاکی نسل و نیز چیرگی سنت ازدواج های درون خانوادگی، دست کم سه نمونه از پیوندهای خویشاوندی از گونه همخونی در میان برخی از هموندان خاندان سلطنتی اشکانی روی داده است. درباره رواج  و چگونگی چنین پیوندهایی در میان توده مردم، آگاهی های موثقی در دست نیست. برخی آگاهی های موجود در داستان عاشقانه ویس و رامین و نیز متن حماسی ایادگار زریران، به عنوان متونی که ریشه ها و آبشخور اشکانی آنها مورد تایید است، شواهدی را در تایید و تقویت مدعای اصلی مقاله به دست می دهند.

    کلیدواژگان: اشکانی، پیوندهای خویشاوندی، چرم نبشته اورامان، ارد یکم، ویس و رامین، ایادگار زریران
|
  • Hamid Asadpour *, Hossaingholi Bahaderpour Pages 3-26

    the cases that severe crises and heavy losses in this province. In the third decade of this century Iran witnessed the establishment of the Pahlavi dynasty.In his ambitious plan Reza shah called for Iranan sovereignty in the Persian gulf and its ports and islands and considered one of goal was to promote the health and treatment of northen ports including Bushehr.During this period the supervision of the South Quarantine was directly monitored by Iran.Other measures such as training of specialists nurses midwives equipping the hospital expanding Baladieh and setting up numerous associations have taken an effective step in raising the level of health in the Persian gulf especially in Bushehr. These actions did not stop during the second Pahlavi period and continued with greater intensity.

    Keywords: Persian Gulf, Quarantine, Bladieh, First Pahlavi, Second Pahlavi
  • Abdolrasol Kheirandish, Sina Mirshahi * Pages 29-48
    Makran did not consider as a significant province in the early Islamic period in comparison with Fars and Khorasan province. But, its importance is interesting not only in the sense of a local history but also in the study of world trade history. At the beginning of the conquest, the Muslims considered it insignificant and the reports of the first Islamic centuries suggested it as a low-yielding land state, so the conquest of Makran and its surrounding areas was not pursued with interest and seriousness. However, conquest of Sindth in first Century A.H increased the tax revenue of Abassid Caliphate from Makran. As in 168 AH, Jahshiari reported Makran tribute as four hundred thousand dirhams and Qadameh Ibn Ja'far and Muqaddasi reported this revenue one million dirhams afterward. The present research is descriptive- analytic and is based on library studies and seeks to answer this question: Why Makran province changed from a low-yield land in the era of conquests to a relatively rich land in the Abbasid era? According to the research findings, the growth of trade through Sindth made Makran a profitable state for the Abbasid caliphate which had no economic value at the beginning of the conquest of Islam as the bureaucrats of that time refered to the collected tax from Makran. This development has relied more on trade relations between Sindh and Makran.
    Keywords: Abbasi era, Makran province, Sindh, maritime trade, Tribute
  • Hossein Amadi Rahbarian, Maghsood Ali Sadeghi Gandomany * Pages 51-72
    One of the important goals of the Constitutional Revolution was to change and improve the financial system of the Qajar government. With the Constitutional Revolution, the National Assembly, as an emerging institution in the administrative structure of Iran, became the head of the government's financial developments. This research seeks to answer the question of what were the goals and challenges of the First National Assembly in changing the budgeting system and what were the results and consequences. A centralized and balanced budget was the main goal of the parliament and in line with that; Increasing revenues, reducing court and government spending were on the agenda. Therefore, the parliament, to increase revenue; It abolished " TYWLDʼRY" and "TASʻῙR  ĞENS " and included the "TAFAVOT  ʻAMAL " tax in the main tax, but because its structural background was not ready, it did not lead to positive results.The establishment of National Bank was also proposed with the aim of preventing foreign borrowing and compensating for the budget deficit, but because the government failed to form it, the field of foreign loans was created again in the next governments. Although these programs were aimed at balancing the budget, they could not stop the declining revenue trend that began in the late Nasserite period and continued in the Mozaffari period, but continued more rapidly and created a larger budget deficit. Thus, the goals and plans of the first parliament did not face a positive change due to the unfamiliarity of the government and the parliament with the old and new financial methods, the existence of shaky cabinets and the dissatisfaction of the people. The method of preparing and collecting research is documentary and library and the type of research is explanatory-analytical.
    Keywords: Budget, First National Assembly, Constitution, Qajar, Tax
  • Reza Sarhaddi *, Vahid Snaee Pages 75-106

    In the 1920s and 1930s, Iran witnessed the formation of stages in the development and growth of its processes. The occupation of Iran in August 1941 and the fall of Reza Shah's government and then his exile led to emphasis of the foreign factor as the main obstacle to successful development programs. Thus was neglected the internal factors that were at the heart of the prevailing policies and methods. The purpose of this article is to clarify the internal reasons and factors for the cessation and failure of the development process by using the two concepts of extractive institutions and the Vicious Cycle in the Reza Shah Developing Government. The main question is: Under what conditions did the development process in Iran during the Reza Shah period begin and what have been the defect of this process? Success, promoting efficiency and sustaining the development process requires the growth of inclusive institutions and the existence of a cycle of virtue and the failure of development resulting from the extractive institutions and the Vicious Cycle. first Pahlavi, steps were taken to establish institutions and exploit them on the path to development. However, this process was disrupted due to the formation of extractive institutions and the Vicious Cycle and led to public dissatisfaction. This dissatisfaction was revealed by the lack of support for the social forces of the government during the occupation of Iran during the Second World War. This study is designed as historical-explanatory and its data gathering method is library-documentary studies.

    Keywords: Pahlavi, Developing Government, Government Independence, extractive institutions, Vicious Cycle
  • Mohammadreza Saeedi, Zohair Siamian *, Sina Foroozesh Pages 109-136

    The end of the fifth century AH in the history of Khorasan with the presence of the great Sufi elders in the Islamic society, the formation of Sufi allegorical literature, Sufi teachings and the emergence of the social institution of the monastery expanded. At the same time, during this period, Sunni and Shiite sectarian conflicts with hadith and controversial literature on the principles and sub-principles of religion, especially the issue of Imamate and the superiority of the righteous caliphs, had spread in this area. The problem of the article is that according to the intellectual foundations of Islamic mysticism and the allegorical expression style of Sufi literature, the Persian-speaking Sufis of Khorasan who addressed the general public presented what images and themes about the character of the righteous caliphs in Sufi allegorical literature from the sacred history of Islamic faith. It perpetuated social harmonization among Sufi Brotherhood groups beyond local and ideological differences; Findings of the article show that since Sufism and mysticism have claimed unity, love, brotherhood and equality, in Sufi literature by presenting an allegorical style in Persian from the sacred history of Islamic faith and considering the emotional function of language about the meaning of thoughts and actions of caliphs. In the early history of Islam, the position of the Rashidun caliphs was defined in a unifying way in terms of spiritual equality in mystical positions.

    Keywords: Sufism, social history, Medieval Iran, Mystical literature
  • Zohreh Shirinbakhsh * Pages 139-156
    The relations between Iran and the industrial west in the 12th century AH / 18 AD had various effects and results; In the economic sphere, for example, these results were quite tangible. From the second half of the 13th century AH, the production guilds were most affected by the economic relations between Iran and the West, and in the gradual process of changing the structure of the Iranian economy, did not enjoy the possibility of transformation and modernization in the organization and production technology. Finally, in the first Pahlavi period, the orientation of economic and social relations governing Iranian society caused a significant change or gradual decline of some areas of professional production. In this study, how changes occur in the production of crafts, the actions of craftsmen in adapting or coping with new conditions, and finally the consequences of measures taken in the field of importing goods, are considered. This research has used the method of data collection in the form of libraries, especially archives, and pays attention to the analysis of the relations between professional production and its opposition to industrial production. The results of the present study show that the professionals, in the face of the difficult situation they faced, took solutions in the field of economic policy, countermeasures and cross-cutting actions that were ultimately inefficient and the import of foreign goods remains Remained one of the challenges facing manufacturing industries.
    Keywords: Import, First Pahlavi, guilds, industrialize
  • Zeynab Ghanbarynejad * Pages 159-181
    Migration from rural to urban areas, as the dominant form of migration in Iran, has two aspects; One aspect is the natural conditions that lead to the migration of excess population or the so-called overflow of the rural population, the other aspect is due to government policies and the implementation of incomplete reforms in the villages, such as land reform. The collapse of traditional production methods in Iranian society, which culminated in land reform in the 1961s, can be considered as a turning point in accelerating the process of internal rural-urban migration and the growth of urbanization in the country. In this research, an attempt is made to investigate the conditions that accelerated the process of rural migration in Persia in the sixties and seventies. The method of the present research is descriptive-analytical and based on historical documents and sources. The most important event taken by the government in the early 1961s to improve the social life of the villages was land reform. According to the findings of the study in Fars after the land reform, there were many conflicts over cropping patterns and the type of land and water division. The lands of Persia were different in different parts of the province. In most areas, farmers owned land; But with the lack of water, they practically did not have much use for their land. On the other hand, successive droughts were one of the major problems in this province. In addition to these conditions, some government projects (construction of dams and formation of agricultural joint stock companies) also worsened the situation, which resulted in the formation of large-scale rural migration and urban growth in the province.
    Keywords: Rural Migration, Land Reform, Mohammad Reza Shah, Fars, Peasants
  • Mohsen Kazemi, Morteza Nouraei *, Reza Shabani Samghabadi Pages 185-213
    Being democratic is one of the most outstanding features of oral history, so it can cover ‎the concerns of all walks of society. Also, since oral history does not suffer from the ‎bottlenecks of other historical disciplines regarding coverage of a phenomenon, it can be ‎decentralized from historiography and be extended to ordinary people. Until the second ‎decade of the twentieth century and the active emergence of the Annales school, ‎historiography would often overlook ordinary people and lower classes of society. Since then, ‎especially over the past seven decades, oral history, combined with other modern styles, has ‎made great efforts to steer historiography from elitism and centralism to multiple social ‎aspects.‎The purpose of this study is to expose the place and status of oral history in social history, ‎therefore, it has addressed two basic questions: 1) Why should the lower classes and the ‎neglected or less seen groups of society be brought back into the spotlight of history? 2) How ‎can oral history materialize the process of democratization and decentralizing history? For ‎this purpose, the present study has touched upon a number of these neglected classes in ‎history and examined and evaluated their conditions and the way in which oral history ‎interacts with them.‎
    Keywords: Oral History, social history, Decentralization, lower classes, history therapy, historical health
  • Siavash Yari, Shayan Karami * Pages 217-238
    The purpose of this article is presentation a new analytics from Nomads Settlement policy in the Pahlavi period in western Iran. The main issue of the article is explanation of economic factors of settlement policy and also refers to its consequences. Data were collected from the archive of documents and library resources based on targeted sampling and analyzed by grounded theory method. Findings show changing macroeconomic policies of the state from axial distribution to axial production had important effects on the social identity of the tribes. This change was means lack of government support from peasant workforce focused in rural and nomadic areas. Along with the changing economic policies government demand declined sharply for buy services of paramilitary forces. Most important executive strategies of the government for nomadic identity change was to impose severe restrictions for nomination on the one hand and providing free farming facilities on the other hand. The most important consequences of tribal settlement program in western Iran as follow: The collapse of tribal system, transforming nomadic identity, organizational looting, the prevalence of wage labor and upgrading the social class of nomads.
    Keywords: Kermanshah, Lorestan, Nomadic Settlement, Non-production Economic
  • Elahe Mahboobfarimani *, Rasoul Arabkhani Pages 241-265
    Economic history is one of the most important topics in historical researches. This is important because understanding the economic concepts and characteristics of the financial institution of each period will help to better understand the social and political structures and the general situation of that period. In addition, it can pave the way for future economic planning. Financial documents in the archives of documents are considered as reliable sources of economic history. During the Safavid period, for various reasons, including political concentration and territorial unity, relative prosperity in the economy and trade, increasing foreign relations along with improving the performance of the judiciary, financial documents found a significant place and role in the political administrative system of that period. These documents provide complete information on trade, agriculture, and commodity exchanges between people. In the Safavid court organization, documents of real and commercial transactions, agricultural products and their spending methods and expenses were recorded. These financial documents are classified under different court titles based on their role and function. The purpose of this article is to understand how to distinguish and recognize these documents based on their role and function. This article intends to study the nature of Safavid financial documents based on archival sources and consider their role in the financial structure and economic relations of the relevant era.
    Keywords: Financial Documents, Financial Regjistries (DEFATER), Economic Research, Safavid
  • Marziye Mansouri *, Esmail Hassanzadeh Pages 269-297
    World War II is one of the most important periods in the history of the world. The adverse effects and consequences of this war affected all countries, both warring and neutral countries, economically, socially and politically. Iran’s political arena was constantly changing during the four years of Allied presence. In the economic and social field, the situation was similarly chaotic and uncontrollable, the shortage of grains such as wheat, sugar, beans, etc .... caused unrest throughout Became the cities of Iran. Adopting useful and effective policies and programs to improve the situation at a time of crisis and war around the world could improve the situation and even get out of crises. The sugar crisis is one of the crises of this period. Sugar was used in addition to the daily consumption of people along with tea in industrial applications such as pharmaceuticals, food factories and confectioneries. Hence the policies and letters from the Iranian governmentsTo solve this crisis and reduce the effects of the war on the shortage of sugar, by adopting policies such as: monopolizing sugar, rationing the basic items needed by the people was one of the measures taken by the Iranian government to resolve the sugar crisis. The monopoly of the sugar trade shows the high consumption of this product and the amount of its export and import. Mentioning the name of sugar cane in the list of essential items for rationing, which is done in special and critical circumstances to distribute essential and important items, is a certificate in itself. Revealing the sugar crisis among governments and the importance of its consumption among the Iranian. Therefore, they tried to distribute it fairly among the people with these measures. The present article tries to analyze the programs and policies used by governments in an analytical-documentary way. Therefore, the main question of the research is what the Iranian government has to do to get out of the crisis and the shortage of sugar in this period of time. Took action? And by analyzing the data, the degree of efficiency or inefficiency of the measures should be examined. Have the measures taken been effective in improving the situation or not? The article is based on the hypothesis that these measures not only improve the situation It did not help, but it also fueled the sugar crisis.
    Keywords: Iran, World War II, sugar crisis, Famine, Monopoly of basic Goods
  • Farshid Naderi * Pages 301-319

    There exists meagre, unclear, and ambiguous information on a wide range of issues concerning the history of Iran throughout the Parthian period. Research on family structure and kinship marriage in this period also suffers from such a paucity. Some sources such as Avoraman Parchment, Bobylonian documents (i.e.,cuneiform tablets), and also Greek and Roman sources make us acquainted with a number of Royal Family women in Parthian period. Besides, such sources shed some lights on how kinship marriages were practiced among royal kings and queens. However, different, and sometimes, contradictory interpretations drawn from such sources give rise to different results and explications regarding kinship marriages in the aforementioned period. The present inquiry mainly seeks to delve into and analyze kinship marriages, in particular, incest ones in Parthian period. According to the findings, in the period under investigation, in an attempt to maintain the old Iranian traditions and attach importance to the preservation and continuity of the House, generation purity, and endogamy marriages as well, kinship marriages, especially, incest ones were the common practice among the members of Parthian Royal House. There is no valid information about the popularity and manner of such marriages among the common people. The love story of Vis and Ramin and the epic scripts of Ayadgar-i Zariran, as the scripts whose Parthian roots have been confirmed, offer some evidence to support the initial claim of the paper.

    Keywords: Parthian, Kinship marriages, Avoraman Parchment, Orod the First, Vis, Ramin, Ayadgar-i Zariran