فهرست مطالب

مطالعات رفتار سازمانی - سال دهم شماره 3 (پیاپی 39، پاییز 1400)

فصلنامه مطالعات رفتار سازمانی
سال دهم شماره 3 (پیاپی 39، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهرزاد شیرازی، حمیدرضا یزدانی*، حسن زارعی متین صفحات 1-22
    تحول دیجیتال تغییری شگرف در عملکرد یک سازمان و یا یک کشور و عامل بقا و موفقیت سازمان ها در عصر دیجیتال با محوریت فناوری های تحول آفرین است. تحول دیجیتال صرفا یک ابزار فناورانه نیست. تحول دیجیتال بیشتر از آنکه ابزار فناورانه باشد؛ یک چالش انسانی است. مهم ترین مانع موفقیت تحول دیجیتال، فرهنگ سازمانی است. بنابراین هدف از پژوهش حاضر ارایه نقشه راه جاری سازی فرهنگ سازمانی موردنیاز برای تحول دیجیتال می باشد. در راستای این هدف، این پژوهش با استفاده از روش کیفی فراترکیب انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها و اطلاعات در پژوهش حاضر، اسناد و مدارک گذشته در این زمینه است که به طور کلی شامل 21 مقاله می شود. شیوه تحلیل داده ها براساس کدگذاری باز است. نتایج بیانگر این است که نقشه راه پیاده سازی فرهنگ سازمانی برای تحول دیجیتال شامل سه لایه زیرساخت، فرایندهای فرهنگی و اهداف می باشد. لایه زیرساخت دربرگیرنده: توسعه منابع زیرساختی، توسعه منابع اطلاعاتی، توسعه منابع انسانی و مدیریتی و ساختار سازمانی؛ لایه فرایندها دربرگیرنده سه مقوله اصلی: ایجاد فضای دیجیتال، همراه سازی سازمانی و توسعه و ارزشگذاری و لایه اهداف دربرگیرنده: تفکر دیجیتال، فناورمحوری، ذینفع محوری، ریسک پذیری و نوآوری باز، چابکی دیجیتال، شفافیت و پاسخگویی می باشد. در پایان براساس یافته های پژوهش پیشنهادهای لازم ارایه شده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، تحول دیجیتال، نقشه راه، فراترکیب
  • ناصر عسگری*، حامد خامه چی صفحات 23-52
    برخورداری از امید، خوش بینی، خودکارآمدی و تاب آوری حالات روانی سازنده ای به شمار می روند که نتایج فردی، گروهی و سازمانی آن در پژوهش های فراوانی مورد مطالعه قرار گرفته اند. پژوهش حاضر به مطالعه نظام مند و جامع این مطالعات و شناخت روابط علی میان این نتایج پرداخته است. این پژوهش توصیفی، کاربردی و کمی است. ابتدا پیامدهای سرمایه روان شناختی از 40 مقاله منتشر شده در مجلات علمی- پژوهشی ایرانی در بازه زمانی سال 1390 تا پاییز سال 1398 با روش فراتحلیل شناسایی، استخراج و اولویت بندی شده اند. و سپس با تکنیک مدل-سازی ساختاری تفسیری و بر اساس نظرات 12 نفر از مدیران و کارشناسان اداره کل تعاون و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش رتبه بندی و الگوی روابط میان آن ها ارایه شده است. سرمایه روان شناختی بر همه 40 پیامد مورد مطالعه از اندازه اثر معنادار برخوردار بوده است. این پیامدها در سه طبقه دارای اندازه اثر زیاد، متوسط و کم دسته بندی شدند. در این میان متغیرهای دلبستگی شغلی، کاهش رفتار انحرافی، هویت سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی، پاسخگویی سازمانی و مسئولیت پذیری اجتماعی از بیشترین اندازه اثر برخوردار بودند. بررسی روابط علی میان خود این پیامدها نیز نشان داد دلبستگی شغلی و هویت سازمانی دارای بیشترین تاثیرگذاری و کاهش رفتار انحرافی و رفتار شهروندی سازمانی دارای بیشترین تاثیرپذیری بودند. بنابراین توسعه سرمایه روان شناختی می تواند رهاوردهای احساسی، نگرشی، رفتاری و عملکردی ارزشمندی برای فرد و سازمان در پی داشته باشد.
    کلیدواژگان: سرمایه روان شناختی، امید، خوش بینی، خودکارآمدی، تاب آوری
  • افسانه دهقانپور فراشاه*، علی اصغر پورعزت، آرین قلی پور، رضا واعظی صفحات 113-142
    امروزه اشتیاق کاری کارکنان به عنوان یکی از مهمترین عوامل موثر بر بهبود بهره وری و عملکرد، بیش از پیش مورد توجه سازمان های پیشرو قرار گرفته است. با این حال، جای خالی توجه به اشتیاق کاری استادان دانشگاه، به عنوان یکی از مهمترین کنشگران دانشگاه بسیار محسوس است. در این خصوص ارایه مدلی از وضع موجود اشتیاق کاری استادان مشتاق دانشگاه های ایران، می تواند زمینه ساز توجه به این مهم و انجام اقدامات لازم برای بهبود آن باشد و حرکت دانشگاه ها به سمت وضع مطلوب را تسهیل و تسریع نماید. هدف از این پژوهش که به شیوه کیفی انجام شده است طراحی مدل اشتیاق کاری اعضای هیات علمی دانشگاه های ایران است. بدین منظور نمونه گیری به شیوه نظری انجام شد، پژوهشگران با مصاحبه های نیمه ساختاریافته داده ها را از استادان مشتاق دانشگاه ها، گردآوری نموده و به تحلیل مصاحبه ها با استراتژی نظریه پردازی داده بنیاد، رویکرد ساخت گرای چارمز پرداختند. در نهایت مدلی از وضع موجود اشتیاق کاری استادان مشتاق ارایه و برای بهبود، ساز و کارهایی پیشنهاد شد تا با حضور استادان پرشور و مشتاق، دانشجویانی مشتاق تر داشته باشیم و در راستای رسیدن به وضع مطلوب گام برداریم.
    کلیدواژگان: مدل اشتیاق کاری، استادان دانشگاه، تجربه کاری، پویایی های منفی، نظریه پردازی داده بنیاد ساخت گرا
  • کتایون حق پرست، عباسعلی رستگار* صفحات 143-172
    هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر رهبری مثبت گرا بر رفتارهای نوآورانه کارکنان با میانجی گری عجین شدن در شغل و سرمایه روانشناختی مثبت است. مطالعه پیش رو جهت جمع آوری داده ها از روش پیمایشی و جهت تحلیل داده ها از روش همبستگی استفاده نموده است. جامعه آماری این پژوهش را کارکنان و مدیران شرکت های دانش بنیان شهر تهران تشکیل می دهند. از آنجایی که حجم جامعه محدود بوده، برای تعیین حجم نمونه از جدول مورگان (کلیه مدیران و کارکنان شرکت های دانش بنیان) بهره برده شد. از این رو، در مطالعه حاضر ، حجم نمونه 306 نفر برآورد شده است. روش نمونه گیری این پژوهش تصادفی ساده است. ابزار اصلی گردآوری داده ها پرسشنامه می باشد که پایایی و روایی آن ها تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Smart-Pls بهره گرفته شد. نتایج پژوهش نشان داد که رهبری مثبت گرا بر سرمایه روانشناختی مثبت، رفتارهای نوآورانه کارکنان و عجین شدن در شغل تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین، سرمایه روانشناختی مثبت بر عجین شدن در شغل و رفتارهای نوآورانه کارکنان تاثیر مستقیم و معناداری دارد. در پایان عجین شدن در شغل بر رفتارهای نوآورانه کارکنان تاثیر معناداری داشت.
    کلیدواژگان: رهبری مثبت گرا، سرمایه روانشناختی مثبت، رفتارهای نوآورانه، عجین شدن در شغل، شرکت های دانش بنیان
  • مصطفی افتخاری*، علی فرهی، مینا جمشیدی صفحات 173-198

    هدف این مقاله طراحی الگوی فرهنگ سازمانی با عملکرد بالا در صنایع پتروشیمی ایران است. این پژوهش از نوع پژوهش های کیفی به حساب می آید که در گام نخست با مطالعه گسترده مبانی نظری، از جمله مراجعه به کتب، مجلات و مقالات مرتبط، اطلاعات مورد نیاز جمع آوری و چارچوب اولیه پژوهش استخراج گردید. براساس این چارچوب، مصاحبه های نیمه ساختاریافته عمیق با 11 نفر از خبرگان صنعتی و دانشگاهی با تجربه در حوزه مطالعه صورت گرفت. نمونه گیری از روش غیر احتمالی هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری بوده است.در گام بعدی داده های حاصل از مصاحبه ها به روش تحلیل مضمون(تماتیک) و با استفاده از نرم افزار Maxqda2020 تحلیل و کدگذاری شدند. مدل اولیه در قالب پنل دلفی با مشارکت 11 نفر از خبرگان صنعتی و دانشگاهی اعتبارسنجی شد.در این راستا پس از بازگشت پرسشنامه ها میزان انحراف معیار و ضریب توافقی کندال مورد محاسبه قرار گرفت، نتایج پژوهش نشان داد توافق لازم جهت اعتبار نهایی مدل صورت نگرفته است(ضریب کندال در مرحله اول 0/073 و در مرحله دوم 0/076 بوده است)بنابراین همین روش،با ادغام ، حذف و یا اصلاح برخی شاخص ها، تا سه مرحله ادامه یافت تا ضریب توافقی کندال در مرحله سوم با ضریب 0/633 درحد مطلوبی قرار گرفت. نهایتا نتایج تحلیل داده های بخش کیفی این پژوهش، نشانگر 4 مقوله اصلی،13 مقوله فرعی و 94 مضمون پایه مربوط به فرهنگ سازمانی با عملکرد بالا در صنایع پتروشیمی ایران می باشد. همچنین نتایج پژوهش نشان می دهد که عوامل رفتاری در تحلیل بخش کیفی از حیث فراوانی با 29/6 ٪ موارد عنوان شده توسط مصاحبه شوندگان در رده اول اهمیت ، عوامل بسترساز درونی با فراوانی26/6 ٪ در رده دوم ، مقوله عوامل فرآیندی با فراوانی 25/1 ٪ در رده سوم و مقوله عوامل بسترساز بیرونی با فراوانی 18/7 ٪ در رده چهارم قرار دارند.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی با عملکرد بالا، تحلیل مضمون، روش دلفی
  • عباس نرگسیان*، مرجان فیاضی، شهرزاد نیری، پروانه علیزاده صفحات 199-236
    انعطاف پذیری شغلی، به عنوان یکی از روش های انگیزشی و اثربخش در انجام سریع امور و با صرفه برای شاغل و سازمان یاد می شود. این مهم به ویژ ه در شرایط فراگیری بیماری کرونا در ایران و جهان بیش از پیش مورد توجه اندیشمندان و مدیران کلان دولتی قرار گرفته است. توجه روزافزاون به سلامت کارکنان و تاکید بر امور خانواده و لزوم به کارگیری کارکنان توانمند در مشاغل منعطف، دورکاری را به یک امر ضروری و غیر قابل اجتناب تبدیل کرده است. بنابراین هدف پژوهش حاضر، ارایه مدل یکپارچگی کار زندگی با تاکید بر کار انعطاف پذیرمادران شاغل بوده است. برای انجام پژوهش از رویکرد کیفی از نوع گرانددتیوری استفاده گردید. جامعه پژوهش، کلیه مادران شاغل در اداره کل تعاون کار و رفاه اجتماعی استان تهران بودند که تجربه انجام کار منعطف را در طول دوران خدمت خود داشتند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند مبتنی بر گلوله برفی با 32 نفر از آنها مصاحبه شد. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. برای تجزیه و تحلیل یافته های کیفی از روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شد. برای اعتباربخشی به داده ها از روش بازخورد مشارکت کننده استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد"انسجام خانواده" به عنوان مقوله محوری، "تعهد به کار و زندگی، توازن در کار و زندگی، انعطاف پذیری و تیم های کاری" به عنوان شرایط علی، " آموزش های خانوادگی، ساختار سازمان، تقویت جانشین پروری، تناسب شغل و شخصیت و سرمایه اجتماعی" به عنوان راهبردها، مقوله های " بودجه سازمان، توسعه منابع انسانی، شرایط خانوادگی و فرهنگ سازمان" به عنوان بستر و زمنیه و " محدودیت های اجتماعیف نقص های قانونی، موانع زیست محیطی، ضعف ساختار نرم افزاری و استرس های شغلی" به عنوان شرایط مداخله گر مطرح شدند و یکپارچگی کار زندگی با تاکید بر کار انعطاف پذیرمادران شاغل می تواند پیامدهای " تقویت بنیان خانواده، کاهش ترک خدمت و سلامت جسمی و روانی" داشته باشد.
    کلیدواژگان: یکپارچگی کار زندگی، کار انعطاف پذیر_ مادران شاغل، انسجام خانواده
|
  • Mehrzad Shirazi, Hamid Reza Yazdani *, Hasan Zarei Matin Pages 1-22
    Digital transformation is a dramatic change in the performance of an organization or a country and the factor of survival and success of organizations in the digital age with a focus on transformational technologies. Digital transformation is not just a technological tool. Digital transformation is more than a technological tool; It is a human challenge. The most important obstacle to the success of digital transformation is organizational culture. Therefore, the purpose of this study is to provide a roadmap for streamlining the organizational culture required for digital transformation. In line with this goal, this research has been done using a Meta-synthesis qualitative method. The data collection tool in the present study is past documents in this field, which includes a total of 21 articles. The method of data analysis is based on open coding. The results indicate that the roadmap for implementing organizational culture for digital transformation includes three layers of infrastructure, cultural processes and goals. Infrastructure layer includes: infrastructure resource development, information resource development, human and managerial resource development and organizational structure; The process layer includes three main categories: digital space, organizational collaboration and development and valuation, and the objective layer includes: digital thinking, technology-driven, stakeholder, risk-taking and open innovation, digital agility, transparency and accountability. Finally, based on the research findings, the necessary suggestions are presented.
    Keywords: Organizational Culture, digital transformation, Roadmap, Meta-synthesis
  • Nasser Asgari *, Hamed Khamehchi Pages 23-52
    Having hope, optimism, self-efficacy and resilience are constructive mental states whose individual, group and organizational results have been studied in many studies. The present study is a systematic and comprehensive study of these studies and recognizes the causal relationships between these results. This is a descriptive, applied and quantitative research. First, the consequences of psychological capital from 40 articles published in Iranian scientific-research journals in the period of 2011 to the fall of 2019 have been identified, extracted and prioritized by meta-analysis. Then, with the interpretive structural modeling technique and based on the opinions of 12 managers and experts of the General Department of Cooperation and Support of the Ministry of Education, the ranking and the pattern of relations between them are presented. Psychological capital had a significant effect on all 40 outcomes studied. These outcomes were classified into three categories with high, medium and low effect sizes. Among these, the variables of job attachment, reduction of deviant behavior, organizational identity, organizational citizenship behavior, organizational accountability and social responsibility had the greatest effect. The study of causal relationships between these outcomes also showed that job attachment and organizational identity had the most impact and the reduction of deviant behavior and organizational citizenship behavior had the most influence. Accordingly, developing of psychological capital can lead to valuable outcomes in the emotional, attitudinal, behavioral, and performance-related fields.
    Keywords: Psychological capital, hope, Optimism, self-efficacy, resilience
  • Afsaneh Dehghanpour Farashah *, Ali Asghar Pourezzat, Arian Gholipour, Reza Vaezi Pages 113-142
    Nowadays, work engagement as a major factor on promotion of exploitation and performance has been increasingly paid attention to by leading organizations. However, little attention has been paid to work engagement in faculty members as major actors at universities. In this respect, presenting a model on the current state of faculty members’ work engagement at Iranian universities can pave the way for taking necessary measures for its improvement and can facilitate universities’ movement to a desirable state. this qualitative research aims to design a model on faculty members’ work engagement. To this end, a theoretical sampling was conducted. The researchers collected data via semi structured interviews from the highly engaged faculty members and analyzed them with Charmaz constructive grounded theory strategy. Finally, a model on the current state of faculty members’ work engagement was presented. Additionally, some suggestions were put forth so that in the presence of highly engaged faculty members can we have more highly engaged students and be able to take long leaps to reach the desired state.
    Keywords: Work Engagement Model, faculty members, Work Experience, Negative Dynamics, Constructive Grounded Theory
  • Katayoun Haghparast, Abbasli Rastgar * Pages 143-172
    The purpose of this study is to investigate the effect of positive leadership on employees' innovative behaviors with respect to the mediating role of Job Engagement and positive psychological capital. The present study used a survey method to collect data and a correlation method to analyze the data. The statistical population of this study consists of employees and managers of knowledge-based companies in Tehran. Due to the limited size of the study population, Morgan table (the total number of managers and employees of knowledge-based companies was 1400 people) was used to determine the sample size. In the present study, the sample size was estimated about 306. In this research, simple random sampling method has been used. The main data collection tool is a standard questionnaire whose reliability and validity were confirmed. Structural equation modeling based on Smart-Pls software was used to analyze the research data. The results showed that positive leadership has a positive and significant effect on positive psychological capital, innovative behaviors of employees and Job Engagement. Also, positive psychological capital has a positive and significant effect on Job Engagement and innovative behaviors of employees. Finally, a positive and significant effect was found between Job Engagement and innovative behaviors of employees.
    Keywords: Positive Leadership, Positive Psychological Capital, Innovative Behaviors, Job Engagement, knowledge-based companies
  • Mostafa Eftekhari *, Ali Farrahi, Mina Jamshidi Pages 173-198

    The purpose of this research is to design and explain a high performance organizational culture model in Iran's petrochemical industry based on a qualitative research approach. In the first step, with extensive study of theoretical foundations, including references to books, journals and related articles, the required information was collected and the initial research framework was extracted. According to the framework, in-depth semi-structured interviews were accomplished with 11 academic, organizational experienced experts in the study area. Perposeful nonprobability sampling was used in this article. In the next step, Extracted datos from interviews were analyzed and coded in Thematic analyzing method, using from Maxqda 2020 software. Initial model was validated the in the form of a Delphi panel with the participation of 11 experts. In this regard, after returning the questionnaires, the amount of standard deviation and Kendall agreement coefficient were calculated, which showed that the necessary agreement for the final validity of the model has not been reached.( Kendall's Rank for the first step was 0/073 and for the second step was 0/076) Therefore, the same method was continued for third step to bring the Kendall agreement coefficient to the desired level with Kendall's Rank 0/633. Finally results of the qualitative research was completed by identifying 4 dimensions (including the dimensions of external organizational factors; internal organizational factors; process factors and behavioral factors), 13 component and 94 basic theme related to high performance culture in Iranian Petrochemical Industries. research results also show that behavioral factors in qualitative analysis in terms of frequency with 29/6% of cases was in the first rank in importance by interviewees and internal organizational factors with 26/6% frequency were in the second rank, process factors with 25/1% were in the third rank and external organizational factors with 18/7% were in the forth rank of importance.

    Keywords: High Performance Organizational Culture, Thematic analysis, Delphi method
  • Abbas Nargesian *, Marjan Fayyazi, Shahrzad Nayyeri, Parvaneh Alizadeh Pages 199-236
    Job flexibility is mentioned as one of the motivational and effective ways to do things quickly and cost-effectively for the employee and the organization. This issue has become more and more important among thinkers and senior government officials, especially in the context of the spread of coronary heart disease in Iran and the world. Increasing attention to the health of employees and the emphasis on family affairs and the need to employ capable employees in flexible jobs, has made telecommuting a necessity and inevitable. Therefore, the aim of this study was to provide a model of life-work integration with emphasis on flexible work of working mothers. A grounded theoretical qualitative approach was used to conduct the research. The study population consisted of all mothers working in the General Department of Labor Cooperation and Social Welfare of Tehran province who had the experience of doing flexible work during their service period. 32 of them were interviewed using snowball targeted sampling method. The research tool was a semi-structured interview. Open, axial and selective coding methods were used to analyze the qualitative findings. Participatory feedback method was used to validate the data. The results showed that "family cohesion" as a central category, "commitment to work and life, work-life balance, flexibility and work teams" as causal conditions, "family education, organizational structure, strengthening Succession, job and personality appropriateness and social capital as strategies, categories of "organizational budget, human resource development, family conditions and organizational culture" as context and "social constraints - legal shortcomings, barriers Environmental weakness, software structure weakness, and job stress have been cited as intervening conditions, and living-life integration with emphasis on flexible working mothers can have consequences for "strengthening the family foundation, reducing layoffs, and physical and mental health." Be.
    Keywords: work life integrity, flexible work, working mothers, family cohesion.&emsp