فهرست مطالب

روان شناسی فرهنگی زن - پیاپی 49 (پاییز 1400)

نشریه روان شناسی فرهنگی زن
پیاپی 49 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عظیم جباره ناصرو*، زهرا زارعی صفحات 1-13
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تطبیقی شخصیت پردازی زن در دو داستان کوتاه «مشنگ» اثر منیرو روانی پور و «بچه مردم» اثر جلال آل احمد است. جامعه پژوهش آثار منیرو روانی پور و جلال آل احمد و نمونه مورد پژوهش، شخصیت پردازی زن در داستان مشنگ و بچه مردم بود. طرح پژوهش توصیفی- تحلیلی است. برای گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و از طریق فیش برداری صورت گرفت و پس از آن با تکیه بر دو داستان کوتاه مورد بررسی، نحوه ی شخصیت پردازی این دو نویسنده، واکاوی و توصیف شد. یافته های پژوهش نشان داد که داستان «مشنگ» اثر منیرو روانی پور، نمونه موفق شخصیت پردازی زن است که نویسنده در آن به همه ابعاد گوناگون هویت زن مانند جسمی، رفتاری، فکری و... پرداخته و هیچ یک را نادیده نگرفته است و داستان «بچه مردم» اثر جلال آل احمد، نمونه ناموفق این نوع شخصیت پردازی است که نویسنده در به کارگیری عناصر داستان عملکرد مطلوبی نداشته و اغلب ابعاد هویتی شخصیت زن را نادیده گرفته است.
    کلیدواژگان: شخصیت پردازی، داستان مشنگ، منیرو روانی پور، داستان بچه مردم، جلال آل ا حمد
  • ساناز عینی*، بهزاد ماله میر، صفورا کیوانلو، شقایق طهماسبی زاده، متینه عبادی صفحات 15-34
    هدف پژوهش حاضرآزمون مدل علی سبک های هویتی و مقبولیت اجتماعی با میانجی گری نگرش های ناکارآمد در پیش بینی استفاده از لوازم آرایش در دانشجویان دختر می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانشجویان دختر دانشگاه محقق اردبیلی در سال تحصیلی 1400-1399 بود. نمونه پژوهش 336 نفر بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. طرح پژوهش همبستگی و از نوع معادلات ساختاری بود. ابزارهای اندازه گیری شامل پرسشنامه سبک هویت (1989)، پرسشنامه پذیرش اجتماعی (1960)، مقیاس نگرش های ناکارآمد (1978) و پرسشنامه استفاده از لوازم آرایشی (1393) بود. افراد مورد مطالعه به صورت اینترنتی و در فضای مجازی به پرسشنامه ها پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد. نتایج نشان داد که مدل علی رابطه بین سبک های هویتی، مقبولیت اجتماعی، نگرش های ناکارآمد و استفاده از لوازم آرایشی در دانشجویان دختر بر اساس شاخص های مختلف، نیکویی برازش مطلوبی دارد. هم چنین سبک های هویتی، مقبولیت اجتماعی و نگرش های ناکارآمد بر میزان استفاده از لوازم آرایشی در دانشجویان دختر اثر مستقیم و بر سبک های هویتی و مقبولیت اجتماعی از طریق نگرش های ناکارآمد بر میزان استفاده از لوازم آرایشی اثرغیرمستقیم داشتند. بنابراین، سبک های هویتی، مقبولیت اجتماعی و نگرش های ناکارآمد نقش مهمی در میزان استفاده از لوازم آرایشی در دانشجویان دختر دارند.
    کلیدواژگان: سبکهایهویتی، مقبولیت اجتماعی، نگرشهای ناکارآمد، استفاده از لوازم آرایشی
  • سارا صادقی*، زهرا میراضی، فرزاد فیضی صفحات 35-47
    هدف پژوهش حاضر بررسی تن پوش های زنان دوره ساسانی بود. جامعه پژوهش شامل نقوش زنان در نقش برجسته ها، سکه ها، فلزکاری، مهرها، نقاشی ها و گچ بری ها و موازییک کاری های ساسانی ها می باشد. نمونه پژوهش پوشش زنان ساسانی در داده های فرهنگی این دوره را شامل می شود. طرح پژوهش توصیفی-تحلیلی بود. روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای (اسنادی) با بهره گیری از منابع مکتوب، بهره گیری از روش میدانی و از طریق ابزارهایی هم چون دوربین عکاسی و فیش برداری صورت گرفت. تجزیه و تحلیل نگاره ها از طریق تحلیلی بر اساس داده های باستان شناختی انجام شد. یافته های باستان شناختی ساسانیان هم چون ظروف فلزی، نقش برجسته ها، سکه ها، مهرها و غیره به روشنی نشان داد، زنان ایرانی با وجود برخورداری از همه فعالیت های سیاسی و اقتصادی گسترده از پوشش و جامه ی ویژه ای استفاده می کردند که این پوشش برخاسته از هنر و فرهنگ شاهان و هنرمندان عصر ساسانی بوده که در اوستا نیز به آن اشاره شده و از همه مهم تر، فرهنگ پوشش ایرانیان در دوره ساسانی تا اندازه ی متفاوت تر از دوره های قبل خود بوده است، به گونه ای انواع لباس های نازک و ابریشمی چین دار مانند پیراهن یا تونیک، شنل، کمربند جایگزین لباس های خشن و ضخیم دوره های قبل خود شده است. در نهایت می توان گزارش کرد که زنان ساسانی هم چون الهه ها آناهیتا، ملکه و شاهزادگان به طبع از اوستا لباس هایی پوشیده تا مچ پا به تن داشتند و موهایی بافته شده با تاجی بر سر و مراوریدهایی بر گردن این هنر را در اکثر داده های باستان شناختی رعایت می کردند.
    کلیدواژگان: تن پوش های زنان، دوره ساسانی
  • حسین سلیمی*، علی محمد محمودی صفحات 49-61
    هدف پژوهش حاضر واکاوی سیر محتوایی تحول غزل و شعر زنان معاصر ایران می باشد. جامعه مورد بررسی شعر و غزل زنان از عهد مشروطه تا آغاز دهه نود معاصر است. نمونه پژوهش شعر ژاله قایم مقامی، شعر و غزل سیمین بهبهانی و فروغ فرخزاد بود. طرح پژوهش توصیفی-تحلیلی و گردآوری اطلاعات از طریق کتابخانه ای و منابع پژوهشی دیجیتالی انجام شد. برای تحلیل از شیوه جریان شناسی شخصیت محور محتوای غزل زنان و سیر مهم ترین تحولات آن در بستر تاریخ معاصر استفاده شد. نتایج نشان داد، کلیت و کیفیت شعر زنان در این دوره رو به کمال بود. غزل زنان ایران معاصر، پس از غزل سیمین بهبهانی و فروغ فرخزاد به سمت افق های نو و آزاداندیشانه ای حرکت کرده است که از میان جریان های فکری درون فرهنگی و برون فرهنگی ایران، دو نوع غزل متعهد، اجتماع محور و غزل پست مدرن و گاه نیز غزل زبان گرای ساختارشکن بیشترین سهم را دارد. غزل زنان نیز هم چون شعر آزاد نیمایی مجال بروز عواطف زنانه را یافته و غزل از حالت کلاسیک و یک صدایی به جریان ها و صداهای متعددی وارد شده است. مطالعه غزل زنان در این صدسال یعنی مطالعه صدسال جامعه شناختی شعر زنان و به تبع آن جامعه ایرانی است.
    کلیدواژگان: تحول غزل، شعر، زنان شاعر معاصر
  • رضوان بهمئی، مریم درویشی*، جابر محمد موسایی صفحات 63-77
    هدف پژوهش حاضر مطالعه پدیدارشناسانه ی رفتار مصرفی زنان عرب در آیین خرید عید فطر می باشد. جامعه ی پژوهش کل زنان عرب ساکن استان خوزستان بود. نمونه ی پژوهش13 نفر از زنان عرب است که با این تعداد از طریق مصاحبه، نمونه به حداشباع رسید. طرح پژوهش، کیفی و با رویکرد ون منن مبتنی بر پارادایم تفسیری است. داده ها با استفاده از راهبرد پدیدارشناسی و با به کارگیری مصاحبه ی نیمه ساختاریافته، بعد از اشباع نمونه ها و با استخراج درون مایه های اصلی و فرعی رفتار مصرفی زنان عرب در آیین خرید عید فطر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج چهار درون مایه ی اصلی را به دست آورد که عبارتند از: معنا و مفهوم پدیده ی عید فطر و خرید عید فطر در خانواده، نقش و فرآیند خرید عید فطر در خانواده، ضرورت ها و چالش های خرید عید فطر و اثرات و پیامدهای پدیده خرید عید فطر در خانواده . مهم ترین یافته ای که در این مطالعه ظهور یافت؛هم پوشانی معنایی و هویتی پدیده ی عید فطر و خریدهای آیین عید فطر در میان جمعیت مورد مطالعه بود که جوهره ی دلالتی آن، رویکرد دینی به انجام فریضه و هم چنین معنای آیینی و سنت بودن آمیخته با جشن قومی است.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، زنان عرب، آئین خرید، رفتار مصرفی، عید فطر
  • محمد ارجستانی، اشرف چگینی*، علیرضا قوجه زاده صفحات 79-94
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش زنان شاعر معاصر ایران و فلسطین در ادبیات پایداری و مقاومت بود. جامعه پژوهش شامل کلیه آثار زنان شاعر معاصر ایران و فلسطین می باشد. نمونه پژوهش ادبیات پایداری و مقاومت شاعران زن بود. طرح پژوهش توصیفی- تحلیلی بود. اطلاعات از طریق روش کتابخانه ای و فیش برداری و با تکیه بر قطعاتی از اشعار شاعران زن دو سرزمین ایران و فلسطین انجام گرفت. بررسی و تحلیل موضوع مقاومت و پایداری با مضامینی چون، مبارزه، وطن دوستی، مقاومت و پایداری، دشمن ستیزی، شهید و شهادت و... صورت گرفت. یافته ها نشان داد که: شاعران زن با تاثیرپذیری از محیط جامعه و پیامدهای مضمون های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و... در سروده هایشان توانسته اند به تجارب و دستاوردهای تازه ای دست یابند و نتیجه آن حضور تاثیرگذار، زنان شاعر معاصر، دوشادوش مردان مبارز در سنگر شعر و شاعری در عرصه مقاومت و پایداری بوده است. برخی عناصر مقاومت و پایداری در شعر زنان ایران و فلسطین، نشان داد که آنان توانسته اند به وسیله ی ادبیات و شعر، نقش گسترده و مهمی را در جامعه ی خود ایفا کنند و توسط آن، به موضوعات مهم کشورشان بپردازند. اشعار شاعران زن ایران و فلسطین، از بن مایه های پر احساس و خروشان مقاومت و پایداری محسوب می شوند. شاعران هر دو کشور وطن خود را عزیز دانسته و مظاهر دینی را نیز در عشق به وطن متجلی کرده اند.
    کلیدواژگان: زنان شاعر، ایران، فلسطین، ادبیات پایداری و مقاومت
  • لیلا سیاحی*، ملیکه سیاحی صفحات 95-107
    هدف پژوهش حاضر، آزمون مدل علی کیفیت زندگی زناشویی از طریق ادراک انصاف و تجارب معنوی روزانه با میانجی گری تمایزیافتگی خود در معلمان زن متاهل شهر اهواز بود. جامعه آماری شامل معلمان زن متاهل شاغل در مدارس ابتدایی بود. نمونه پژوهش شامل 200 نفر بود که به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. طرح پژوهش همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شاخص کیفیت زناشویی نورتون(1983)، سنجه ادراک انصاف پری (2004)، مقیاس تجارب معنوی محمدعلی پور و همکاران (1395) و پرسشنامه تمایزیافتگی خود اسکورون و فریدلندر (1998) بود. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل معادلات ساختاری انجام گرفت. نتایج نشان داد، ادراک انصاف و تجارب معنوی روزانه اثرمستقیم معنی داری بر کیفیت زندگی زناشویی دارند. هم چنین ادراک انصاف، تجارب معنوی روزانه از طریق تمایزیافتگی خود اثر غیرمستقیم معنی داری بر کیفیت زندگی زناشویی در معلمان زن متاهل دارد. هم چنین مشخص شد مدل ارزیابی شده از شاخص های برازندگی مناسبی برخوردار بود.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی زناشویی، ادراک انصاف، تجارب معنوی روزانه، تمایزیافتگی خود
  • سعید امیری، ایرج گلدوزیان*، منصور عطاشنه صفحات 109-122
    هدف پژوهش حاضر بررسی همسر آزاری علیه زنان و راهکارهای پیشگیری از آن با تکیه بر نظریه های اجتماعی می باشد. جامعه پژوهش شامل کلیه قوانین حقوقی مرتبط با زنان آزار دیده بود. نمونه پژوهش قانون حمایت از خانواده در مورد زنان آزار دیده از همسر بود. طرح پژوهش توصیفی-تحلیلی و گردآوری اطلاعات از طریق اسنادی و کتابخانه ای انجام شد. هم چنین از تمامی منابع موجود اعم از کتب، مقالات و داده های دیجیتالی استفاده شد. داده ها با روش تحلیلی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که قوانین کنونی از جمله قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و هم چنین قانون حمایت خانواده مصوب 1391 در جهت حمایت کیفری افتراقی از زوجه گام برنداشته است و زوجه در این قانون، از حمایت کیفری مشابه با زوج محروم است. هم چنین سیاست جنایی تقنینی، در نادیده انگاشتن برخی رفتارهای آسیب زا علیه زوجه، مانند عدم پرداخت مهریه، خشونت خانگی، اعمال جنسی به عنف و خشونت آمیز، نیازمند بازبینی جدی از طریق جرم انگاری های ویژه و تشدید کیفر زوج است؛ زیرا عامل قرابت یکی از عوامل مشدده در جرایم علیه تمامیت جسمانی در جرایم حوزه خانواده است.
    کلیدواژگان: همسر آزاری، راهکارهای پیشگیری، نظریه های اجتماعی
|
  • Azim Jabbareh Naserou *, Zahra Zarei Pages 1-13
    The purpose of the present research was a comparative study of female characterization in the two short stories "Mashang"(the simpleton) by Moniro Ravanipour and “Bache Mardom” (child of the people) by Jalal Al-Ahmad. The research population was the works of Moniro Ravanipour, and Jalal Al-Ahmad, and the studied sample was the woman character in the story of Mashang and “Bache Mardom”. The research design was descriptive-analytical. Data collection was done through the library method and through note card taking, and then, based on the two short studied stories, the characterization of woman by these two authors was analyzed and described. Findings showed that the story "Mashang" by Moniro Ravanipour was a successful example of female characterization in which the author addressed all the various physical, behavioral, intellectual, etc. dimensions of female identity and did not ignore any of them and the story of “Bache Mardom” by Jalal Al-Ahmad was an unsuccessful example of this type of characterization in which the author did not performed well in using the elements of the story and had often ignored the identity dimensions of the female character.
    Keywords: Characterization, “Mashang” story, Moniro Ravanipour, “Bache Mardom” story, Jalal Al-E-Ahmad
  • Sanaz Eyni *, Behzad Malehmir, Safura Keyvanlo, Shaghayegh Tahmasebizadeh, Matine Ebadi Pages 15-34
    The aim of the present study was to examine the causal model of identity styles and social acceptance by mediating of dysfunctional attitudes in predicting the use of cosmetics in female students. The statistical population of the present study was all female students of Mohaghegh Ardabili University during the academic year 2020-2021. The research sample was 336 individuals who were selected via convenient sampling method. The research design was correlational and structural equations type. Measuring instruments included Identity Style Questionnaire (1989), Social Acceptance Questionnaire (1960), Dysfunctional Attitudes Scale (1978), and Cosmetics Use Questionnaire (2014). The subjects answered the questionnaires online and in cyberspace. Data analysis was performed using structural equation modeling. The results showed that the causal model of the relationships between identity styles, social acceptance, dysfunctional attitudes, and the use of cosmetics in female students based on different indicators had optimum goodness of fit. Identity styles, social acceptance, and dysfunctional attitudes had a direct effect on the use of cosmetics in female students; also, identity styles and social acceptance had an indirect effect on the use of cosmetics through dysfunctional attitudes. Therefore, identity styles, social acceptance, and dysfunctional attitudes play an important role in the use of cosmetics in female students.
    Keywords: Identity styles, social acceptance, dysfunctional attitudes, Use of cosmetics
  • Sara Sadeghi *, Zahra Mirazi, Farzad Feyzi Pages 35-47
    The present study aimed to evaluate women’s clothing during the Sassanid era. The research population consisted of the women's images in the reliefs, coins, seals, paintings, stuccos, and tessellations during the Sassanid era. The study sample included women’s clothing in cultural data of this era. The research design was a descriptive-analytical method. The data were gathered via library (documentary) research method by using written sources, field research, and tools such as cameras and taking note cards. The pictures were analyzed using an archaeological data method. The Sassanids' archaeological findings such as metal dishes, reliefs, coins, seals, etc. clearly showed that Iranian women were using a special kind of clothing despite their broad range of political and economic activities. The clothing was inspired by the art and culture of Sassanid kings and artists, and it was mentioned in the Avesta and most importantly, the clothing of Persians during the Sassanid era was a little different from the past so that various kinds of pleated silk and thin clothes such as shirts or tunics, capes, belts have replaced the rough and thick clothes of the past eras. In conclusion, Sassanid women such as goddess Anahita, the queen, and princesses wore clothes, running down to the ankles, a crown on their heads, pearl necklaces, and braided their hair, following the clothing described in Avesta.
    Keywords: women’s clothing, Sassanid era
  • Hosein Salimi *, Ali Mohammad Mahmoudi Pages 49-61
    The present study aim was to investigate the evolution of the content of lyric poetry in contemporary Iranian women lyrics works. The studied universe was the poetess lyric poetry from the Constitutional Era to the beginning of the contemporary nineties decade. The sample of the study was the lyrics poetry of Jaleh Ghaem Maghami, the poetry and the lyrics of Simin Behbahani and Forough Farrakhzad. The research method was descriptive-analytical and data collection was done through the library and digital research resources. To analyze the data, personality-centered trend methodology of the content of poetess's lyric poetry and its significant developments in the context of contemporary history were applied. The results showed that the totality and quality of women's poetry in this period were evolved progressively. The lyric poetry of contemporary Iranian women, after the lyric poetry of Simin Behbahani and Forough Farakhzad, had moved towards new and freethinking horizons. Among the intra-cultural and extra-cultural currents of thought in Iran, two types of committed lyric poetry, community-oriented and postmodern lyric poetry, and sometimes deconstructed linguistic lyric poetry, had the largest share. Women's lyric poetry, like Nimai's free verses, had found the opportunity to express feminine emotions, and the lyric poetry, entered into various currents and polyphonic from the classical and monophonic state. The study of women's lyric poetry in the late hundred years meant the hundred-year sociological study of women's poetry and, consequently, Iranian society.
    Keywords: Evolution of lyric poetry, poetry, Contemporary poetesses
  • Rezvan Bahmaei, Maryam Darvishi *, Jaber Mohammad Moosaee Pages 63-77
    The research aimed to study the Arab women’s behavior of consumption on the shopping of Eid al-Fitr ritual by phenomenological methodology. The statistical population consisted of all the Arab women living in Khouzestan province. The sample included 13 Arab women, which were saturated by the interviews. The research design was qualitative with the Van Mannen method on the interpretive paradigm basis. The data were analyzed using the phenomenological strategy via semi-structured interviews. The analysis was carried out after the sample saturation and exploration of main and secondary themes. The results ended to four main themes including: “meaning and concept of the phenomenon of Eid al-Fitr and the shopping of Eid al-Fitr in the family, role, and process of shopping for Eid al-Fitr in families, necessities and challenges of shopping for Eid al-Fitr and effects and consequences of shopping for Eid al-Fitr in families. "The most important conclusion of the study was semantic and identities overlap for the Eid al-Fitr phenomenon and shopping before Eid al-Fitr among the studied population. The indicative essence of the overlap included in the religious approach, to complying the religious duty and also ritual concept and being a tradition along with the ethnic ceremony.
    Keywords: phenomenology, Arab women, Shopping ritual, consumption behavior, Eid al-Fitr
  • Mohammad Arjestani, Ashraf Chegini *, Alireza Gojezadeh Pages 79-94
    The aim of this study was to investigate the role of contemporary Iranian and Palestinian poetesses in the persistence and resistance literature. The research universe included all the works of contemporary Iranian and Palestinian poetesses. The research sample subsumed the persistence and resistance literature of poetesses. The research design was descriptive-analytical. The data was obtained through library method and taking notes on index cards and based on pieces of poems by poetesses of Iran and Palestine. The issue of resistance and persistence was investigated and analyzed with themes such as struggle, patriotism, resistance and persistence, hostility toward enemy, martyr and martyrdom, etc. Findings showed that: the poetesses, by being influenced by the society circumstances and the consequences of political, social, cultural, etc. themes in their poems, had been able to obtain new experiences and achievements. And the result was the influential presence of contemporary poetesses, alongside with men combatants in the stronghold of poem and poetry in the field of resistance and persistence. Some elements of resistance and persistence in the poetry of Iranian and Palestinian women showed that they were able to play a wide and important role in their society through literature and poetry, and through it, to address the important issues of their country. The poems of Iranian and Palestinian female poets were considered as emotional and roaring themes of resistance and stability. The poets of both countries have considered their homeland dear and have also expressed their religious manifestations in their love for their homeland.
    Keywords: Poetesses, Iran, Palestine, Persistence, resistance literature
  • Leyla Sayahi *, Malikeh Sayahi Pages 95-107
    The purpose of this study was to investigate the model of marital life quality through equity perception, and daily spiritual experiences mediated by self-differentiation among married female teachers of elementary schools in Ahvaz. The statistical population included married female teachers of elementary schools in Ahvaz. The samples subsumed 200 participants whom were selected by multi-phase random sampling. The research was designed as correlational of structural equations type. To collect data Marital Quality Index (Nortoon, 1983), Measurement of Equity Perception (Perry, 2004), Daily Spiritual Experiences Scale (Alipour et al., 2016) and Self-Determination Inventory (Skowron & Friedlander, 1998) were implemented. To analyze data structural equations analysis was applied. The results indicated that equity perception and daily spiritual experiences had direct significant impact on marital life quality. The findings also showed that equity perception and daily spiritual experiences had indirect significant impact on marital life quality through self-differentiation among married female teachers of elementary schools in Ahvaz. The evaluated model had an optimal goodness of fit.
    Keywords: Marital life quality, Equity perception, Daily spiritual experiences, self-differentiation
  • Saeed Amiri, Iraj Golduzian *, Mansor Atasheneh Pages 109-122
    The purpose of this research was to study spousal abuse against women and strategies to prevent it based on social theories. The study population consisted of all juridical laws related to abused women. The research sample included Family Protection Law on women who were abused by their husbands. The research design was descriptive-analytical, and data collection was carried out through documents and libraries. All available sources including books, articles, and digital data, also were used. Data were reviewed by analytical method. The results showed that the current laws, including the Islamic Penal Code adopted in 1392 and the Family Protection Law adopted in 1391 have not taken steps to differentiate criminal protection of the wife, and the wife in this law was deprived of similar criminal protection to the husband. Also, the legislative criminal policy, in ignoring some harmful behaviors against the wife, such as non-payment of dowry, domestic violence, sexual violence, and violence, required a serious review through special criminalization and the intensification of the husband's punishment; because the factor of kinship is one of the aggravating factors in crimes against the physical integrity in crimes in the field of family.
    Keywords: spouse abuse, Prevention Strategies, Social theories