فهرست مطالب

نشریه برنامه ریزی توسعه شهری و منطقه ای
پیاپی 12 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمود جمعه پور، الهام روحانی چولائی* صفحات 1-35

    برنامه اسکان بشر سازمان ملل متحد (UN-HABITAT)، رویکرد جدیدی، در تصحیح نظریه برنامه ریزی شهری پایدار پیشنهاد می کند؛ هدف این رویکرد برای کمک به ایجاد یک رابطه پایدار بین ساکنان و فضای شهری و افزایش ارزش زمین شهری می باشد. رویکرد مذکور بر 5 اصل استوار است که از 3 ویژگی کلیدی شهرها و محلات پایدار؛ فشردگی، یکپارچگی و اتصال حمایت می کند. این پژوهش با توجه به اهمیت مفهوم پایداری، خصوصا در مقیاس محلی، به مقایسه تطبییقی سنجش میزان پایداری محلات ارگانیک و برنامه ریزی شده، با استفاده از شاخص های معرفی شده در برنامه اسکان بشر سازمان ملل متحد با مطالعه موردی محلات سجاد و نوغان شهر مشهد می پردازد. این تحقیق از نوع تحقیقات کاربردی، از نظر ماهیت توصیفی - تحلیلی و از نظر روش کمی و کیفی است. در جمع آوری داده ها از شیوه های مختلف مصاحبه، مشاهده و نیز برداشت میدانی استفاده شده است. داده ها نیز بر اساس تحلیل شاخص های کمی معرفی شده و نیز نقشه های توصیفی- تحلیلی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته شده است. یافته ها نشان می دهد بر اساس شاخص های پایداری (فضای مناسب برای خیابان، تراکم بالا، کاربری مختلط، اختلاط اجتماعی، محدود کردن استفاده تخصصی از زمین و دسترسی)، محله جدید سجاد بر اساس شاخص های فضای مناسب برای خیابان و یک شبکه خیابانی کارآمد، اختلاط اجتماعی و نیز دسترسی به خدمات در وضعیت مطلوب تری در مقایسه با محله قدیم نوغان قرار دارد.

    کلیدواژگان: محله پایدار، محله قدیم نوغان، محله جدید سجاد
  • روح الله رستمی، سید یعقوب موسوی*، بهرام قدیمی، خلیل میرزایی صفحات 37-65

    مقاله حاضر «بررسی رابطه بین رویکرد منظر تاریخی شهری با زیست پذیری شهری» می باشد. زیست پذیری همان دستیابی به کیفیت برنامهریزی شهری خوب یا مکان پایدار است. اصطلاح زیست پذیری اشاره به درجه تامین ملزومات یک جامعه بر مبنای نیازها و ظرفیت افراد آن جامعه دارد. روش تحقیق مورد استفاده، روش پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه همراه با مصاحبه بوده است. جامعه آماری تحقیق، کلیه شهروندان 18 ساله و بالاتر ساکن در شهر ایلام تعریف شده اند و بر اساس فرمول کوکران تعداد 383 نفر بعنوان حجم نمونه و با استفاده از شیوه خوشه ای چند مرحله ای متناسب با حجم انتخاب شده اند. اعتبار پرسشنامه از طریق اعتبار محتوا با میانگین کل (833/0) و پایایی ابزار از طریق آلفای کرونباخ به میزان (828/0) برای متغیر رضایت از زیست پذیری شهری و (824/0) برای متغیر رویکرد فرهنگی شهروندان محقق شده است. در تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس و تحلیل رگرسیون چند متغیره استفاده گردیده است. نتایج و یافته های تحقیق حاکی از این است که میانگین رضایت از زیست پذیری اقتصادی (10/49)، میانگین رضایت از زیست پذیری اجتماعی (00/55) و میانگین رضایت از زیست پذیری زیست محیطی (66/32) بوده است. همه فرضیات تحقیق به غیر از فرضیه رابطه بین یکپارچگی و زیست پذیری زیست محیطی تایید شده اند.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، اصالت، یکپارچگی، تعلق اجتماعی
  • یاسر رحمانیانی*، اصغر محمدمرادی، حمیرا عسگری صفحات 67-103

    مساحت مسکن از جنبه های موثر بر انتخاب آن توسط افراد برای سکونت است. اهمیت این امر در واحدهای کوچک مقیاس اخیرا در کلانشهر تهران به دلیل رشد این واحدها بیشتر می باشد. شاخص هایی که سبب گسترش مسکن های کوچک گردیده است در ارتباط با حوزه های اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی و کالبدی است که بسته به هرشهری نسبی می باشند. این پژوهش سعی در شناسایی و اولویت بندی میزان اثرگذاری شاخص های زمینه ساز رشد مسکن کوچک مقیاس برای سکونت در کلانشهرها می گردد. همچنین پژوهش با بهره گیری از روش کیفی در استخراج شاخص ها و گردآوری داده ها طبق نظر ساکنین در کنار روش کمی برای تعیین میزان اثرگذاری متغیرهای مستقل برمبنای رویکرد آمیخته صورت می پذیرد. براین اساس سوال تحقیق عبارت است از: شاخص هایی که سبب رشد توجه به مسکن کوچک مقیاس گردیده است، کدامند؟ میزان اثرگذاری و اولویت بندی این شاخص ها براساس دیدگاه ساکنین خانه های کوچک مقیاس موجود در محدوده نواب شهر تهران چگونه است؟ برای رسیدن به هدف مقاله، از میان مناطق 22گانه، محدوده نواب حدفاصل منطقه 10 و 11 تهران براساس معیارهایی مانند فراوانی مسکن کوچک، دسترسی به شبکه حمل و نقل مترو و اتوبوس شهری، مراکز خدماتی، یکسانی نسبی معماری و شهرسازی محدوده، انتخاب گردید. نتایج نشان می دهد که 23 مولفه مستخرج از ادبیات موضوع در حوزه های مختلف هستند که هفت مورد دارای بیشترین تاثیربوده و عبارتند از: مقرون بصرفه بودن، تعادل بخشی در عرضه و تقاضای مسکن، نزدیکی به مرکز شهر، اولویت دهی به کیفیت فضای داخلی، افزایش تنوع مسکن و خانه دار شدن طیف بیشتری، انتخابی اختیاری در مقابل اجباری و امکان پس انداز بیشتر. در نهایت، راهکارهایی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: کوچک سازی، مسکن کوچک مقیاس، کلانشهر تهران، محدوده نواب
  • حسن احمدی، مهرداد مهرجو* صفحات 105-135

    احساس امنیت یکی از مهم ترین عوامل سازنده کیفیت محیطی پیاده راه شهری است که در میزان حضور شهروندان نیز موثر است. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثر مولفه های کیفیت محیطی فضای شهری بر احساس امنیت شهروندان و دستیابی به چارچوب منظمی از عوامل موثر بر آن می باشد. در راستای دستیابی به این هدف، روش تحقیق، کاربردی و از نظر نحوه جمع آوری اطلاعات، توصیفی و پیمایشی است. برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد و حجم نمونه 365 نفر محاسبه شد. اعتبار و پایایی پرسشنامه ها با الفای کرونباخ 853/0محاسبه گردید. یافته های پژوهش از این قرار است که بین مولفه های کیفیت محیطی فضای شهری بر مولفه های احساس امنیت شهروندان در پیاده راه مرکزی شهر همدان رابطه مستقیم، مثبت و معناداری وجود دارد. در مجموع مولفه های کیفیت محیطی فضای شهری بر احساس امنیت شهروندان در پیاده راه مرکزی شهر همدان تاثیر 76 درصدی دارد. نتایج مربوط به همبستگی ها و تحلیل مسیر رگرسیونی با رویکرد نظری پژوهش مطابقت دارد و فرضیه پژوهش را تایید می کند. در واقع در فضاهای شهری همچون پیاده راه مرکزی شهر همدان، مشارکت اجتماعی و نظارت اجتماعی در پیاده راه مرکزی شهر همدان به صورت حلقه ای از زنجیر به هم مرتبط و وصل هستند.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، کیفیت محیطی، پیاده مداری، پیاده راه مرکزی امام، فضای شهری همدان
  • مهدیه جعفرنژاد شهری*، حسن صادقی نائینی صفحات 137-156

    یکی از مهم ترین محیط هایی که هر روزه افراد جامعه با آن در تعامل هستند، محیط های شهری است که برای رفاه حال افراد، با وسایلی در مکان های مناسب، مجهز شده اند. کیفیت محیط شهری، در توجه توام به جنبه های کیفی و کمی عناصر شهری و اجزای تشکیل دهنده آن ها نهفته است. در بسیاری از شهرهای پیشرفته دنیا با تلفیق تکنولوژی و عوامل توسعه پایدار، سعی در مناسب سازی شهر برای بالا بردن کیفیت زندگی افراد جامعه شده است. در این مطالعه موردی و مقطعی، باستناد هدف اصلی تحقیق که ارزیابی نقش مبلمان شهری به عنوان یکی از المان های موثر در شهر هوشمند است، از طریق پرسشگری، تعداد 51 پرسشنامه ی تکمیل شده، حاصل شد که نتایج آن به کمک نرم افزار SPSSWin 23 آنالیز شد، این بررسی حاکی از این مهم است که هوشمند سازی شهری برای اکثر گروه های سنی و جنسی از اهمیت بالا برخوردار است. با توجه به موارد اخیر، طراحی شایسته مبلمان شهری هوشمند چه با سیستم اینترنت اشیا و چه بدون آن، میتواند به حصول درجات بالاتری از پایداری شهری، بیانجامد.

    کلیدواژگان: شهر هوشمند، IOT، مبلمان هوشمند، پایداری اجتماعی
  • فرزانه قاسمی*، عبدالله پارسا، یدالله مهرعلی زاده، سکینه شاهی صفحات 157-188

    پژوهش حاضر باهدف طراحی الگوی برای ایجاد شهر یادگیرنده با محوریت دانشگاه در کلان شهر اهواز انجام شده است. این پژوهش از نوع مطالعات کیفی به روش داده بنیاد است. جامعه آماری شامل استادان دانشگاه شهید چمران اهواز و کارشناسان و مدیران شهرداری کلان شهر اهواز بوده و روش نمونه گیری به صورت هدفمند و گلوله برفی تا جایی ادامه یافت که پژوهشگر با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته با 23 نفر از اعضای نمونه به اشباع نظری رسید. با تحلیل محتوای مصاحبه های انجام گرفته، تعداد 834 کدباز استخراج و از تلفیق آن ها تعداد 38 مقوله احصاء گردید و طی سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی، الگوی ایجاد شهر یادگیرنده با محوریت دانشگاه در شش مقوله اصلی ایجاد شهر یادگیرنده (شرایط علی، پدیده محوری، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدهای) ارایه شده است. این الگوی طراحی شده می تواند به عنوان یک الگوی راهبردی و یا عملیاتی در شهرداری کلان شهر اهواز مورداستفاده قرار گیرد. یافته های پژوهش نشان می دهد، پیامدهای ایجاد شهر یادگیرنده درنتیجه تعامل دانشگاه و شهرداری، رشد و بلوغ اجتماعی و یادگیری شهروندان، توسعه فعالیت های فرهنگی در شهر، توسعه انجمن ها و شبکه های علمی_فرهنگی، تصمیم گیری های علمی و مطلوب تر در سطح شهر، افزایش تعاملات دانشگاه و شهرداری، افزایش مسئولیت اجتماعی شهروندان، شهرداری، دانشگاه و سایر دستگاه های اجرایی برای توسعه یادگیری، تعالی فضا و منظر شهری و توسعه فضای یادگیری، ایجاد ضمانت ارایه پیوست آموزش شهروندی برای همه پروژه های شهر یادگیرنده، افزایش تعاملات شهرداری در سطح ملی و بین المللی است.

    کلیدواژگان: شهر یادگیرنده، دانشگاه، شهرداری، اهواز، داده بنیاد
|
  • Mahmoud Jomehpour, Elham Rohani Choulaee * Pages 1-35

    The United Nations Human Settlements Programme (UN-HABITAT) proposes a new approach to correcting the theory of sustainable urban planning; The purpose of this approach is to help create a lasting relationship between residents and urban space and increase the value of urban land. This approach is based on 5 principles, which are 3 key features of cities and sustainable neighborhoods; Supports compactness, integrity and connectivity. This study due to the importance of the concept of sustainability, especially at the local scale, pays a comparative comparison of measuring the sustainability of organic and planned neighborhoods by using the indicators introduced in the United Nations Human Settlements Programme with a case study of Sajad and Noghan neighborhoods in Mashhad. This research is a type of applied research, in terms of descriptive-analytical nature and in terms of quantitative and qualitative methods. In data collection, various methods of interview, observation and field survey have been used. The data have been introduced based on the analysis of quantitative indicators and descriptive-analytical maps. Findings show that based on sustainability indicators (suitable space for street, high density, mixed use, social mixing, limiting specialized land use and access), new neighborhood of Sajad based on indicators of suitable space for street and a street network Efficient, social mixing and access to services are in a better position compared to the old neighborhood of Noghan

    Keywords: sustainable neighborhood, old neighborhood of Noghan, new neighborhood of Sajad
  • Roholla Rostami, S.YAGHOUB MOUSAVI *, Bahram Ghadimi, Khalil Mirzai Pages 37-65

    The present article is "Study of the relationship between urban historical landscape approach and urban livability"." Viability is equivalent to the achievement of good urban planning quality or stable location. The term viability refers to degree of meeting society requirements based on people’s needs and capacity in that society. Environmental pollution with external sources, ethnicity, reducing social capital, reducing sense of belonging to location, being surrounded by mountains, speculation, lack of viable land in Ilam city have faced it with challenges. This study aims at recognizing effective factors on Ilam viability. Research method in this study is survey. Sampling and data gathering is done through questioner and interviewing. Statistical population is all eighteen-year-old an over Ilam citizens and according to Cochran formula 383 people have been selected as sample size. In theoretical elements of the research, approaches of urban geography, urban economy, urban planning, and urban sociology have been used. The research findings showed that average economical viability satisfaction is (49.1), average social viability satisfaction is (55), and average environmental viability satisfaction is (32.66). All research hypotheses except the hypothesis of the relationship between integrity and environmental viability have been confirmed.

    Keywords: Liability, originality, Integration, social belonging
  • Yaser Rahmaniani *, Asghar Mohammadmoradi, Homeira Asgari Pages 67-103

    The housing area is one of the aspects affecting the choice of housing by individuals. The importance of this in small-scale units has recently increased in the metropolis of Tehran due to the growth of these units. This study tries to identify and prioritize the effectiveness of small-scale housing growth indicators in metropolitans. Also, the research is carried out by using a qualitative method in extracting indicators and collecting data according to the residents, along with a quantitative method to determine the effectiveness of independent variables based on a mixed approach. Accordingly, the research question is: What are the indicators that have led to the growth of attention to small-scale housing? What is the effectiveness and prioritization of these indicators based on the views of the residents of small-scale houses in the Nawab area of ​​Tehran? To achieve the purpose of this article, from among 22 districts, Navab Hadfasl area of ​​10th and 11th districts of Tehran based on criteria such as the frequency of small housing, access to subway and city bus transportation network, service centers, relative uniformity of architecture and urban planning, selection Took. The results show that there are 23 components extracted and seven of which have the most impact and are: cost-effectiveness, balancing the supply and demand of housing, proximity to the city center, prioritizing The quality of the interior, increasing the variety of housing and housing a wider range, optional versus forced-choice and the possibility of more savings. Finally, some solutions are provided.

    Keywords: Downsizing, Small scale housing, Tehran Metropolis, Nawab area
  • Hasan Ahmadi, Mehrdad Mehrjou * Pages 105-135

    The feeling of security is one of the most important factors in the quality of the pedestrian environment. It is a city that is also effective in the presence of citizens. The purpose of this study is to investigate the effect of environmental quality components of urban space on citizens' sense of security and achieve a regular framework of factors affecting it. In order to achieve this goal, the research method is applied and in terms of how to collect information, descriptive, and survey. Cochran's formula was used to determine the sample size and the sample size of 365 people was calculated. The validity and reliability of the questionnaires were calculated by Cronbach's alphabet 0.853. The findings of the study show that there is a direct, positive, and significant relationship between the components of environmental quality of urban space and the components of citizens' sense of security on the central sidewalk of Hamadan. In total, the environmental quality components of the urban space have a 76% effect on the citizens' sense of security on the central sidewalk of Hamadan. The results of correlations and regression path analysis are consistent with the theoretical approach of the research and confirm the research hypothesis. In fact, in urban spaces such as the central sidewalk of the city of Hamadan, social participation and social monitoring on the central sidewalk of the city of Hamadan are connected and connected like a chain.

    Keywords: the feeling of security, Environmental Quality, sidewalk, Imam central sidewalk, Hamedan urban space
  • Mahdiyeh Jafarnejad *, Hassan Sadeghi Naeini Pages 137-156

    One of the most important environments that people in the community interact with on a daily basis is urban environments that are equipped with devices in proper places for the well-being of people. The quality of the urban environment lies in paying full attention to the qualitative and quantitative aspects of urban elements and their components. In many developed cities around the world, by combining technology and sustainable development indicators, efforts have been made to adapt the city to improve the quality of life of people in the community. In this cross-sectional case study, based on the main purpose of the research, which is to evaluate the role of urban furniture as one of the effective elements in the smart city, 51 volunteer participants completed online questionnaires. The gathered data were analyzed by SPSSWin23. This study highlights the importance of urban intelligence for most age and gender groups. According to our results, proper design for smart urban furniture, with or without the IoT system, may lead to higher degrees of urban sustainability.

    Keywords: Smart City, IOT, Smart Furniture, Social Sustainability
  • Farzaneh Ghasemi *, Abdollah Parsa, Yadollah Mehralizadeh, Sakineh Shahi Pages 157-188

    This study aimed at designing a model for developing a learning city with a focus on the university role in metropolis city of Ahvaz. The research is based on the Grounded theory. The statistical population included faculty members of Shahid Chamran University of Ahvaz and Ahvaz municipality managers. Snowball sampling was purposeful and continued until the researcher reached a saturated decision after interviewing 23 samples. After analyzing the the interviews’ data, 834 open codes extracted, 38 categories developed and following the three steps of open, axial and selective coding, the learning city model was presented. The model focuses on the university with six main categories: Causal conditions, pivotal phenomena, contextual conditions, interventional conditions, strategies, and consequences. The designed model could be used as a strategic or operational model in municipality of Ahvaz city. Based on the data The consequences and implications of a collaboration between the city and university are as follows: social development and maturating of the citizens, developing of social urban activities, increasing of cultural and scientific associations, improving urban decisions, upgrading of university and municipality cooperation, increasing public awareness and responsibility of the citizens and officials regarding the education, teaching, innovation in urban landscapes and landscape and the obligation of preparing tutorials for any projects in the learning city and improving the municipality collaboration in national and international levels.

    Keywords: learning city, university, municipality, Ahvaz, .Grounded Theory