فهرست مطالب

نشریه برنامه ریزی توسعه شهری و منطقه ای
پیاپی 16 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا ثروتی*، غلامرضا لطیفی، علی سلطانی، هانیه صنایعیان صفحه 1

    روند توسعه طی 50 سال گذشته دارای اثرات مثبت و منفی زیادی بر روی جوامع شهری در سراسر جهان داشته است. یکی از نگرانی های قابل توجه افزایش مداوم درجه حرارت شهری تحت عنوان جزیره حرارتی شهری می باشد.جزیره حرارتی همانند چتری از هوا می باشد که اغلب بر روی شهر یا مناطق ساخت و ساز شده قرار داشته و دمای درون آن گرمتر از هوای اطراف آن می باشد. در دهه های اخیر ، جزایر حرارتی، چالشهای فراوانی برای شهرها ایجاد کرده اند از جمله مواردی که میتوان نام برد سلامت جامعه، رفاه اجتماعی، زیر ساخت های شهری، تقاضای انرژی و منابع آب می باشد. این پژوهش در صدد آن است که با بررسی آب و هوایی و تصاویر ماهواره LandSat-8 و سنجنده MODIS جهت تشخیص محل دقیق جزایر حرارتی در کلانشهر تهران ، به همپوشانی این تصاویر با نقشه های جی آی اس مرتبط با ویژگی های اجتماعی و اقتصادی شهری (تراکم جمعیت ، کیفیت زندگی ، قیمت مسکن) ، بپردازد تا شکل گیری جزایر حرارتی و همچنین تحولات اقتصادی اجتماعی زمینه را تشریح کند. در نتایج حاصل از پژوهش این موضوع مشاهده می شود که مناطق ده و یازده و دوازده کلانشهر تهران جزو حوزه اصلی جزایر حرارتی این شهر هستند که به نظر می رسد به دلیل وجود ویژگی های اجتماعی و اقتصادی خاص این مناطق ، الگوی توزیع جزایر حرارتی ، مشهودتر است .

    کلیدواژگان: جزایر، حرارتی، ویژگی، اجتماعی، اقتصادی
  • ستاره تازه دل، اسماعیل شیعه*، سید مسلم سیدالحسینی، کیومرث حبیبی صفحه 25

    این مقاله با هدف دستیابی به الگوی مناسب مدیریت یکپارچه‎ی حوزه‎ی مادرشهری مشهد با درنظر گرفتن جایگاه تمامی کنشگران انجام شده است. روش تحقیقی مقاله از نوع از روش کیفی تحلیل محتوای مضمون بوده و از مصاحبه‎ی نیمه‎ساختاریافته استفاده شده است. جامعه‎ی آماری خبرگان و متخصصین حوزه‎ی مدیریت شهری درنظرگرفته شده‎اند. نمونه‎گیری از ترکیب دو روش معیاری و گلوله برفی ‎استفاده شده است. روش تحلیل داده‎های مصاحبه نیز به صورت تفسیری بوده و از نرم افزارAtlas-ti.7 استفاده شده است. یافته‎ها حاکی از آن است که حوزه ی مادرشهری مشهد متشکل از چهار شهرستان مشهد، چناران، فریمان و بینالود است که به صورت مجزا مدیریت می‎شوند. بازیگران ساختار مدیریت در سه بخش دولتی، عمومی و خصوصی شناسایی شدند. پیشنهاد می‎شود یک نهاد یکپارچه‎ی مدیریت مادرشهری شکل گیرد که بر کل حوزه تسلط دارد. این نهاد متشکل از شورای مادرشهر است که وظیفه‎ی قانون‎گذاری و تهیه طرح را بر عهده دارد. اعضای شورا ترکیبی از نمایندگان تمام کنشگران می‎باشد که با قانون گذاری و انتخاب مدیر در مدیریت حوزه دخیل می‎شوند.

    کلیدواژگان: حکمروایی شهری، حوزه‎ ی مادرشهری مشهد، مدیریت یکپارچه، نومنطقه‎ گرایی
  • کرامت الله زیاری*، احمد حاتمی صفحه 49

    برای هدف اول پژوهش از معادلات ساختاری و نرم افزار میک مک (MICMAC) استفاده شده است و نتایج آن نشان داد که عواملی همچون درصد تکنیسین ها و متخصصان با وزن اثرگذاری 0546/0 و درصد هنرمندان با وزن 0516/0 به عنوان اثرگذارترین شاخص ها در تحقق شهر خلاق در استان هرمزگان شناخته شده اند و شاخص های تعداد چاپخانه، تعداد کتابخانه و تعداد نمایشگاه های فرهنگی و هنری با وزن اثرگذاری 0195/0 به عنوان کم اثرترین شاخص ها در تحقق شهر خلاق شناخته شده اند. در راستای هدف دوم از مدل تاپسیس (TOPSIS) استفاده گردید و نتایج آن نشان داد که شهر بندرعباس با مقدار Ci 1 بالاترین میزان خلاقیت را به خود اختصاص داده است و در مراتب بندر لنگه با مقدار 815649/0 در رتبه دوم، میناب با مقدار 124715/0 در رتبه سوم، قشم با مقدار 09292/0 در رتبه چهارم، رودان با مقدار 070436/0 در رتبه پنجم، بستک با مقدار 070352/0 در رتبه ششم، پارسیان با مقدار 058765/0 در رتبه هفتم، حاجی آباد با مقدار 058778/0 در رتبه هشتم، جاسک با مقدار 051672/0 در رتبه نهم، خمیر با مقدار 04316/0 در رتبه دهم، سیریک با مقدار 016682/0 در رتبه یازدهم، ابوموسی با مقدار 012988/0 در رتبه دوازدهم و بشاگرد با مقدار 008452/0 در رتبه آخر قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: شهر خلاق، جغرافیای خلاقیت، معادلات ساختاری میک مک، مدل تاپسیس، شهرستان های استان هرمزگان
  • حسین باقری*، اسماعیل ضرغامی صفحه 83

    با کاهش فعالیت خارج از خانه کودکان در شهرهای امروزی، کشف رابطه عامل های محیطی با تحرک مستقل کودکان مد نظر است. مطالعات کیفی این حوزه با اتکاء به تعاریف، مدل ها و نظریات غیر اثباتی سعی در ارایه اصول هنجاری دارند. این در حالی است که در پژوهش های مکان- محور با اتکاء به مشاهدات رفتاری و داده های محیطی قابل اندازه گیری، کشف اصول موثر بر ارتقاء تحرک مستقل کودکان میسر شده است. بنابراین این سوالات مطرح می شود که؛ محدوده های تحرک مستقل کودکان در شهر و اصول ارتقاء دهنده تحرک مستقل کودکان کدامند؟. با تحلیل 1896 مکان رفتاری- ادراکی، 9 محدوده منتخب تحرک مستقل کشف و 4 اصل مرتبط با ارتقاء تحرک مستقل کودکان استخراج شده اند. توجه به سیاست های توسعه مسکن، توسعه فضای سبز، مزیت زمین های بلااستفاده حاشیه شهر و تنوع کاربری ها چهار اصل اکتشافی موثر بر ارتقاء تحرک مستقل کودکان هستند.

    کلیدواژگان: تحرک مستقل کودکان، محدوده- محور، مکان رفتاری- ادارکی، ایلام
  • سید زین العابدین حسینی، اسماعیل صالحی*، هما ایرانی بهبهانی صفحه 109

    پژوهش حاضرباهدف سنجش شاخص های برگزیده در روند توسعه شهری سبزدرمنطقه 22 شهر تهران درطی یک دوره پنج ساله 1390الی1395انجام پذیرفته است (مطالعه ای که اززمان شکل گیری این منطقه نوپا و در حال توسعه شهر تهران دریک دوره زمانی مشخص انجام نپذیرفته است)، بدین منظوربراساس نظریه ها، دیدگاه ها و نیزپژوهش های موردی در چارچوب هدف مذکور؛ علاوه بر معیار کیفیت هوا به عنوان معیار برگزیده، سایر معیارهای موثر در جهت سنجش توسعه شهری سبزشناسایی و تبیین گردید، سپس جهت تعیین میزان تاثیر هر یک از معیارها و امتیازدهی به عملکرد آنها در طی دوره -موردمطالعه، از نظر خبرگان در حوزه شهرسازی وبرنامه ریزی شهری طی دو پرسشنامه مجزا استفاده گردید و تحلیل داده ها با نرم افزار Expert Choice و ماتریس ارزیابی عملکرد و صفحه گسترده اکسل انجام پذیرفت. نتایج این پژوهش بیانگرآن است که عملکرد سیاست هوای پاک به عنوان معیار برگزیده در طول دوره موردبررسی، عملکردی مطلوب، آلاینده ذرات معلق کمتراز10میکرون (PM10) و آلاینده دی اکسیدسولفور (SO2) عملکردی متوسط و آلاینده دی اکسیدنیتروژن (NO2) عملکردی نامطلوب داشته است، امتیاز نهایی عملکردی معیارها نیزدر ارتباط با عملکرد شهرسبز در منطقه مورد مطالعه در طی دوره پنج ساله 545/0 بدست آمد که به عبارت دیگر 5/54 درصد از تغییرات توسعه شهری دراین منطقه دراین دوره زمانی براساس معیارهای شهر سبز محقق گردیده است و این نشانگرآن است که توسعه شهری سبز در این منطقه دردوره پنج ساله مورد بررسی با توجه به پتانسیل های زیست محیطی قابل توجه آن در وضعیت متوسط قرار گرفته است و با نقطه ایده ال فاصله نسبتا زیادی دارد. در انتهای پژوهش پس ازشناسایی نقاط ضعف عملکردی و در جهت برنامه ریزی بهینه و کاراتر برخی راهبردها ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: معیارهای سنجش شهرسبز، شاخص های برگزیده، معیارکیفیت هوا، منطقه 22شهرتهران
  • محمد رسولی*، محسن احدنژاد، محمدتقی حیدری صفحه 149

    بافت های کهن و قدیمی شهرها قلب تپنده و عامل مهم شکوفای شهرها در دورهای مختلف تاریخی بوده اند، اما اکنون در سیستم پیچیده شهر با مشکلات وموانعی ساختاری و عملکردی خاصی تحت عنوان فرسودگی و ناکارآمدگی مواجه هستند که رفع آنها برای پویایی بافت ها و پایداری هرچه بیشتر شهرها ضروری می باشد. در این چارچوب تحقیق حاضر با هدف تبیین اهمیت/عملکرد عوامل کلیدی بازآفرینی بافت های فرسوده شهرزنجان با تاکید بر ذینفعان صورت گرفته است. در این راستا برپایه مطالعات کتابخانه ای و میدانی 40 شاخص مورد بررسی قرار گرفته اند که جهت تجزیه و تحلیل از نرم افزار micmac برای برسی عملکرد شاخص ها و استخراج عوامل کلیدی ،از نرم افزار mactor برای بررسی نقش و عملکرد ذینفعان (شهروندان، کسبه، اجتماعات محلی و مدیران شهری) و در نهایت از مدل IPA برای بررسی اهمیت/عملکرد عوامل کلیدی بازآفرینی استفاده شده اند. نتایج تحقیق نشان داد اند که 12 شاخص در بازآفرینی بافت های فرسوده شهر نقش کلیدی داشته اند، در این میان نهادهای مدیریت شهری به عنوان اصلی ترین بازیگر دارای بیشترین قدرت تاثیرگذاری، رقابت پذیری، بسیج کننده در بازآفرینی بوده است که با اجماع دیگر بازیگران بیشترین تاکید را بر مشارکت شهروندان در بازآفرینی داشته است. در نهایت نتایج حاصل IPA خواستار اولویت اول و تمرکز بر افزایش مشارکت شهروندان، جذابیت آثار تاریخی و بهبود خدمات رفاهی -اقامتی بوده است و همچنین بر ادمه فرایندهای کاهش آلودگی، بهبود درآمدها، بهبود امکانات تفریحی، سازگاری کاربری ها، بهبود حمل و نقل عمومی، بهبود تعلق خاطر و برآورده سازی نیازهای اساسی تاکید داشته است.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، بافت فرسوده، شهر زنجان، ذینفعان
|
  • Zahra Servati *, Gholamreza Latifi, Ali Soltani, Haniyeh Sanayeeiyan Page 1

    The development process over the past 50 years has had many positive and negative effects on urban communities around the world. One of the significant concerns is the constant increase in urban temperature called the urban heat island. The heat island is like an umbrella of air that is often located on the city or built-up areas and the temperature inside is warmer than the surrounding air. Be. In recent decades, thermal islands are expected to pose many challenges for cities. Among the issues that can be mentioned are community health, social welfare, urban infrastructure, energy demand and water resources, but it seems that this procedure is not one-sided, but these social, economic, etc This article intends to study the weather and images of LandSat-8 satellite and MODIS sensor to determine the exact location of thermal islands in the metropolis of Tehran, to overlap these images with GIS maps related to social and economic characteristics of the city. (Population density, quality of life, housing prices), to explain the formation of thermal islands as well as socio-economic developments. The results of this study show that areas ten and eleven and twelve of the metropolis of Tehran are among the main areas of the thermal islands of this city, which seems to be more evident due to the special social and economic characteristics of these areas, the distribution pattern of thermal islands.

    Keywords: Islands, thermal, social, economic .characteristics
  • Setareh Tazehdel, Ismaeil Shieh *, Seyed Moslem Seyedalhosseini, Kiomars Habibi Page 25

    This article has been done with the aim of achieving an appropriate model of integrated management in the metropolitan area of ​​Mashhad, taking into account the position of all actors. The research method of the article is a qualitative method of content content analysis and semi-structured interview has been used. The statistical community is considered experts and specialists in the field of urban management. Sampling used a combination of two standard methods and snowball. The method of analyzing the interview data was also interpretive and Atlas-ti.7 software was used. Findings indicate that the metropolitan area of ​​Mashhad consists of four cities of Mashhad, Chenaran, Fariman and Binalood, which are managed separately. The actors of the management structure were identified in three sections: public, public and private. It is proposed to form an integrated institution of mother city management that dominates the whole area. This body consists of the mother city council, which is responsible for legislating and preparing the plan. Council members are a combination of representatives of all actors who are involved in the management of the constituency through legislation and the election of a director.

    Keywords: Urban Governance, Mashhad metropolitan area, Integrated Management, neo-regionalism
  • Keramatilah Ziyari *, Ahmad Hatami Page 49

     In the realization of the creative city in Hormozgan province are known and the indicators of the number of printing houses, the number of libraries and the number of cultural and artistic exhibitions with an impact weight of 0.0195 are known as the least effective indicators in the realization of the creative city. In line with the second goal, TOPSIS model was used and its results showed that Bandar Abbas with the value of Ci 1 has the highest level of creativity and in the port of Lengeh with the value of 0.815649 in the second place, Minab with the value of 124715 / 0 in the third rank, Qeshm with the value of 0.09292 in the fourth rank, Rudan with the value of 0.070436 in the fifth rank, Bastak with the value of 0.070352 in the sixth rank, Parsian with the value of 0.0586565 in the seventh rank, Hajiabad with the value of / 058778 0 in the eighth place, Jask with the value of 0.051672 in the ninth place, Khamir with the value of 0.04316 in the tenth place, Sirik with the value of 0.016682 in the eleventh place, Abu Musa with the value of 0.012988 in the twelfth place and Bashagard with the value of 0.008452 It is ranked last.

    Keywords: creative city, Creativity geography, Mick Mac structural equations, TOPSIS model, Hormozgan cities
  • Hossein Bagheri *, Esmaeil Zarghami Page 83

    In normative studies, which provide qualitative result to promote children's independent mobility (CIM), enough attention is not paid to the attitudes of children, parents, and experts. Positive research that investigates children's independent mobility using measuring instruments, the researcher understanding of the study context and perceptual characteristics of children and parents is limited. The present study aims at investigating the variables of children's independent mobility using exploration and confirmatory methods, respectively. Analysis of 1896 behavioral places made possible discovering 9 selected range of independent mobility and 4 principles related to the promotion of children's independent mobility . Expert attitudes were assessed by Delphi technique and the exploratory principles were ranked by Shannon’s entropy. Factor analysis was used to confirm the effect of 5 factors on improving children's independent mobility (N= 204). The housing type, number of floors, level of residency, street type, green-space, perceived safety and gender differences were variables related to children's independent mobility .

    Keywords: Children’s Independent mobility, Place-based study, Behavioral-perceptual place, Ilam
  • Seyyed Zeinolabedin Hosseini, Esmaeil Salehi *, Homa Irani Behbahani Page 109

    This study was conducted to assess the selected indicators in the process of green urban development in District 22 of Tehran during a five-year period from 2011 to 2016(A study that has not been conducted for a period of time from this emerging and developing area of Tehran). For this purpose, In addition to the air quality criterion as the preferred criterion, other effective criteria for measuring urban development were identified and clarified based on theories, views and case studies in the context of the above objectives. Data analysis was performed with Expert Choice software and performance evaluation matrix and Excel spreadsheet. The results of this study indicate that the performance of clean air policy as a selected criterion during the period under review, optimal performance, particulate matter smaller than 10 microns (PM10) and sulfur dioxide (SO2), moderate performance and nitrogen dioxide pollutant (NO2) also had poor performance. The functional performance score of the green city in the study area during the five-year period was 0.545, i.e., 54.5% of the changes in urban development in this area in this period has been achieved based on the criteria of the green city and this indicates that green urban development Its significant environmental features are in the middle position and it is relatively far from the ideal point.At the end of the study, after identifying the functional weaknesses, some strategies for optimal and more efficient planning are presented.

    Keywords: Criterias for Measuring Green Cities, Selected Criteria, Air Quality Criteria, District 22 of Tehran
  • Mohammad Rasoli *, Mohsen Ahdinejad, Mohammadtaghi Heydari Page 149

    The old textures of cities are the beating heart And have been an important factor in the prosperity of cities in different historical periods, But now in the complex system of the city, they are facing certain structural and functional problems and obstacles called wear and tear and inefficiency. Their elimination is essential for the dynamism of tissues and the stability of as many cities as. In this framework, the present study has been conducted with the aim of explaining the importance / performance of key factors in the regeneration of worn-out tissues in Zanjan with an emphasis on stakeholders, To analyze the micmac software to examine the performance of indicators and extract key factors, mactor software to examine the role and performance of stakeholders (citizens, businesses, local communities and city managers) and finally the IPA model for Assessing the importance / performance of key regeneration factors have been used. The results showed that 12 indicators have played a key role in regenerating the worn-out tissues of the city. Meanwhile, urban management institutions as the main actor has had the greatest impact, competitiveness, mobilizing power in recreating With the consensus of other actors, the greatest emphasis has been on citizen participation in recreation. Finally, the IPA results called for the first priority and focus on increasing citizen participation, attractive historical monuments and improving welfare-residential services. It also emphasizes the continuation of processes to reduce pollution, improve revenues, improve recreational facilities, adapt land uses, improve belonging.

    Keywords: Urban Regeneration, worn texture, Zanjan City, Stakeholders