فهرست مطالب

علوم سیاسی - پیاپی 55 (تابستان 1400)

مجله علوم سیاسی
پیاپی 55 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی توکلی*، ابومحمد عسگرخانی، سهراب صلاحی صفحات 7-36

    وجود رژیم منع گسترش سلاح های هسته ای در جهان دولتها را بر آن داشت تا حقوق هسته ای خود را در قالبی معین پیگیری نمایند تا تضمینی باشد بر حفظ صلح و امنیت بین المللی و به علاوه منافع ملی هر دولت در خصوص حقوق هسته ای نیز تامین گردد. بر این اساس حقوق و تعهدات هسته ای ایران نیز تحت اسناد موجد حقوق هسته ای و اسناد محدود کننده آن شکل گرفت. در این میان به دنبال اختلافاتی که میان ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی رخ داد، ایران تحت تحریم های مختلف، قرار گرفت و البته دو نهاد بین المللی یعنی شورای امنیت و آژانس بین المللی انرژی اتمی نقش تعیین کننده ای را ایفاء نمودند. بر این مبناء به دنبال بررسی این امر هستیم که آیا اقدامات این دو نهاد بین المللی در ارتباط با پرونده هسته ای ایران در قلمرو حقوق بین الملل بوده است؟ در بررسی اقدامات شورای امنیت و آژانس بین المللی انرژی اتمی در برخورد با پرونده اتمی ایران ملاحظه می گردد که نه تنها ملاحظات فنی و تخصصی ملاک برخورد نبوده بلکه ملاحظات سیاسی موجب امنیتی شدن پرونده ایران و اعمال فشار حداکثری برای تعطیلی صنعت هسته ای و محدود کردن صنعت موشکی ایران بوده است. همچنین اقدامات آژانس مطابق اساسنامه خود نبوده و شورای امنیت نیز بدون توجه به گزارش های آژانس، موضوع هسته ای ایران را تهدیدی علیه صلح و امنیت بین المللی اعلام نموده تا موجبی برای اعمال تحریم علیه ایران باشد.

    کلیدواژگان: انرژی هسته ای، شورای امنیت، آژانس بین المللی انرژی اتمی، تحریم، صلح و امنیت بین المللی
  • محمدجواد فتحی*، آذین صحابی صفحات 37-74

    حضرت آیت الله سیدعلی خامنه ای (مدظله العالی) در مناقشه بر سر برنامه هسته ای صلح آمیز جمهوری اسلامی ایران و مجموعه تعاملات درازمدت دیپلماتیک با غرب که در نهایت به شکل گیری توافق هسته ای موسوم به برجام منجر شد، نقش راهبری موثر و تعیین کننده ایفا کردند. پژوهش حاضر در پی پاسخ به این پرسش اصلی است که رهبر معظم انقلاب مناقشه بر سر برنامه هسته ای ایران و روندهای منجر به توافق هسته ای برجام و دوره موسوم به پسابرجام را بر اساس چه الگویی مدیریت کرده-اند؟ فرضیه ای که در پاسخ به این سوال به آزمون گذاشته شد این است که معظم له با تلفیق دو الگوی رهبری سخت و رهبری نرم در قالب الگوی نوین سبک رهبری هوشمند، روند فوق را راهبری کرده اند. ایشان این روند را به دو صورت نهادی ساختاری (سخت) و غیرنهادی (نرم) اجرا کرده اند. یافته های مقاله نشان می دهد که مدیریت نهادی ساختاری از طریق مجلس شورای اسلامی، شورای عالی امنیت ملی، تشکیل تیم نظارت بر برجام و نهادهای نظامی اجرا شده است. الگوی مدیریت غیر نهادی نیز با تاکید بر نقش اساسی مردم، پرهیز از افراط و تفریط در خصوص برجام، شفاف سازی ماهیت طرف مقابل، تشویق به مذاکره،دعوت به وحدت ملی، تاکید بر ضرورت رفع کامل تحریم ها،اتخاذ عقلانیت راهبردی و پایش مستمر تحرکات طرف مقابل، رفع نقاط ضعف استراتژیک داخلی،تعیین رسالت دولت و تیم مذاکره و الزام به تداوم صنعت هسته ای به اجرا در آمده است.این پژوهش به صورت توصیفی تحلیلی انجام شده و روش گردآوری داده ها کتابخانه ای است و از ابزار فیش برداری نیز استفاده شده است.

    کلیدواژگان: ایران، پرونده هسته ای، سیدعلی خامنه ای(مدظله العالی)، هوش سازمانی، مدیریت هوشمند
  • پیام غنی زاده* صفحات 75-91
    در عصر جدید دو نگاه نسبت به حکومت قانون-که از بنیادی ترین اصول حکومت داری مدرن محسوب می شود-به وجود آمد؛ رویکرد هابزی به حکومت قانون و رویکرد روسویی، که نقطه اشتراک هر دو رویکرد در مبنای آن ها یعنی ایده ی قرارداد اجتماعی است. هابز راس هرم جامعه یعنی حاکم را مبنای قانون می دانست و قدرت نامحدودی برای هییت حاکمه در نظر داشت که با اولین توافق میان مردم و حاکم این قدرت به وی واگذار شده و مادامی که بقا و امنیت شهروندان تامین شود امکان تغییر و جابجایی او در هرم قدرت وجود ندارد. در طرح دیگری از حکومت قانون که از نظرگاه فلسفی روسو منشا می گیرد، اراده عمومی سرمنشا قانون و در جایگاهی بالاتر از حاکم واقع می شود. این اندیشه مبنای تحولاتی گسترده در رابطه حکومت و شهروندان در عصر جدید گردید که نمود عینی آن در انقلاب کبیر فرانسه مشاهده شد. طی قرون 19 و 20 م با همه تغییراتی که در مباحث حقوقی پیدا شد، پیوسته اهمیت این نگاه روسویی به حکومت قانون به عنوان مبنایی برای دموکراسی واقعی و نه دموکراسی صوری، بیشتر شده است. از این رو، کوشیده ایم در این مقاله این دو رویکرد به حکومت قانون را با یکدیگر مقایسه کرده و جنبه های نوآورانه قرارداد اجتماعی روسو را نشان دهیم. این پژوهش که با روشی توصیفی- تحلیلی صورت گرفته، مدخلی است بر پژوهش های گسترده تر و ژرف تر در اندیشه های سیاسی این دو نظریه پرداز برجسته در دنیای مدرن، با تاکید بر تحول مفهوم و مبنای حکومت قانون در عصر جدید.
    کلیدواژگان: اراده عمومی، حاکمیت قانون، دولت قانونمند، دولت قانونی، قرارداد اجتماعی
  • افشین اشکور کیایی، علی اشرف نظری*، احمد ساعی، کمال پولادی صفحات 93-116
    شناخت ماهیت «قدرت» از فلسفه سیاسی باستان تا فلسفه امروزیان به طرق گوناگون مورد توجه بوده است ولی در اینجا ما تحلیلی از مفهوم قدرت از دیدگاه روشی فوکو می پردازیم که در نقد دیدگاه های گوناگون از قدرت تا پیش از خود فوکو برآمده بود. از این جهت در ابتدا ما به دنبال شناخت مفهوم قدرت از نظر فوکو هستیم و سپس تفاوت برداشت او با دیگران را بررسی می کنیم. بر این بنیاد سوالی که این مقاله می خواهد پاسخ دهد آن است که منظور دقیق فوکو از قدرت چه چیزی است و چه چیزی نیست و مفهوم قدرت در دستگاه روشی فوکو چگونه است؟ در این پژوهش برای پاسخ به این سوال، ازآنجایی که بحث قدرت در روش تبارشناسی فوکو، مفهومی مهم و مرکزی است و همواره خود فوکو سعی در بیان تمایز خود از مفهوم قدرت و فهم دیگران از قدرت بود، در اینجا ما هم سعی کرده ایم در دو قسمت به نام قدرت چه چیزی نیست و قدرت چه چیزی است به بررسی این مفهوم در روش شناسی و اندیشه فوکو با رویکرد پژوهشی کیفی و از روش توصیفی و از طریق مطالعه اسنادی و کتابخانه ای بپردازیم.
    کلیدواژگان: قدرت، تبارشناسی، دولت، حاکمیت، قانون
  • حسن شمسینی غیاثوند*، حسین یوسفی ثابت صفحات 117-137
    ویروس کرونا بعنوان بزرگترین تهدید جامعه بشری و دولت ها بعد از جنگ دوم جهانی شناخته می شود. چنانکه برخی از کارشناسان کارامدی و و مشروعیت دولتها در هزاره سوم را وابسته به امنیت و سلامت شهروندان می دانند. تاثیرات ویروس کرونا بر ایران همانند سایر جوامع را می توان از ابعاد مختلفی مورد بررسی قرار داد. در واقع هدف این نوشتاربررسی تاثیرات کرونا بر ابعاد زندگی سیاسی ایرانیان بخصوص در حکمرانی خوب و شفافیت در عملکرد و اطلاع رسانی است. اگرچه تاثیرات کرونا بر ابعاد زندگی ایرانیان در برخی موضوعات همانند تحول در سبک زندگی و چالش های اقتصادی همانند سایر کشورها بوده است. اما تبعات این ویروس بر ساحت زندگی سیاسی-اجتماعی ایرانیان در برخی موارد متفاوت از سایر کشورها بوده است، چنانکه از بعد تعامل دولت و شهروندان متفاوت از سایر کشورها بوده است. می توان گفت که کرونا هم تاثیرات منفی همچون بی اعتمادی به مسیولین در ارایه امار صحیح و برخورد شفاف ، شکاف در نهادهای تصمیم گیرنده، ناکارامدی سمن ها و همچنین تاثیرات مثبت بر حمکرانی خوب همچون پاسخگویی حداکثری قوه مجریه، وانعطاف پذیری مطلوب دولت و نهادهای مذهبی در ایران داشته است.
    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، کرونا، ایران، شفافیت، پاسخگویی
  • خشایار بوربوری*، حسینعلی نوذری، رضا شیرزادی صفحات 137-157

    آزادی یکی از ارزشمندترین کلماتی است که تا به امروز در اذهان بشر نقش بسته است. آزادی مهم ترین شاخص کرامت انسانی و جایگاه والای انسانی است. بسیاری از متفکران سیاسی بر این باورند که بهره مندی از ارزش و هویتی به نام آزادی بزرگترین شاخص کرامت و هویت انسان و عدم دسترسی به آزادی جانمایه اصلی هویت حیوانی انسان است. از همین روست که روسو اندیشمند فرانسوی بردگی و استعمار را مخالف طبع انسان دانسته و ترک آزادی را مساوی با ترک انسانیت دانسته است. نام روسو اغلب به آرمان گری خردگریز از طبیعت خالص، وحشی و انسان طبیعی ابتدایی ارتباط دارد. اما فراتر از همه اینها او فیلسوف سیاسی پیچیده ای است که شکل معینی از دولت را مطرح می کند که پیش شرط آزادی انسان در چارچوب یک جامعه مدرن است. وی تاکید دارد که انسان در صورتی انسان است که آزاد باشد و این آزادی است که زمینه کمال وی را فراهم می سازد. جان استوارت میل از دیگر اندیشمندان غربی اذعان می دارد که عدم آزادی به مثابه نبود عقل است و از این لحاظ میان آزادی و عقلانیت رابطه تنگاتنگی ترسیم می نماید و غیبت آزادی را به مثابه رهایی از عقل می داند.

    کلیدواژگان: روسو، میل، آزادی، مفهوم آزادی، وضع طبیعی، قرارداد اجتماعی
|
  • Mehdi Tavakoli *, AbuMohammad Asagarkhani, Sohrab Salahi Pages 7-36

    The existence of a non-proliferation regime in the world has led governments to pursue their nuclear rights in a certain way to ensure the maintenance of international peace and security, as well as the national interests of each state regarding nuclear rights. To be. Accordingly, Iran's nuclear rights and obligations were also formed under the documents that constitute nuclear rights and its restrictive documents. In the meantime, following the disputes between Iran and the International Atomic Energy Agency, Iran went through ups and downs under various sanctions, and of course, two international bodies, namely the Security Council and the International Atomic Energy Agency, played a role. They played a role. On this basis, we seek to examine whether the actions of these two international organizations in relation to the Iranian nuclear issue have been in the realm of international law? Examining the actions of the Security Council and the International Atomic Energy Agency in dealing with Iran's nuclear case, it is observed that not only technical and professional considerations are not the criterion, but also political considerations have led to the security of Iran's case and maximum pressure to shut down the nuclear industry. It has been Iran's missile industry. Also, the actions of the IAEA are not in accordance with its statutes, and the Security Council, regardless of the IAEA reports, declares the Iranian nuclear issue a threat to international peace and security.

    Keywords: Nuclear Energy, Security Council, International Atomic Energy Agency, Sanctions, International Peace, Security
  • MohammadJavad Fathi *, Azin Sahabi Pages 37-74

    Ayatollah Seyyed Ali Khamenei (the Supreme Leader) in the dispute over the Islamic Republic of Iran's peaceful nuclear program and the long-term diplomatic engagement with the West, which eventually led to the formation of the so-called Borjam nuclear deal. They played an effective and decisive leadership role. The present study seeks to answer the main question, on what basis did the Supreme Leader of the Revolution manage the conflict over Iran's nuclear program and the processes leading to the nuclear deal - Borjam - and the so-called post-Borjam period? The hypothesis that has been tested in answer to this question is that His Holiness has guided the above process by combining the two models of hard leadership and soft leadership in the form of a new model of intelligent leadership style. He has implemented this process in two ways: institutional-structural (hard) and non-institutional (soft). The findings of the article show that institutional-structural management has been implemented through the Islamic Consultative Assembly, the Supreme National Security Council, the formation of the Borjam Supervision Team, and military institutions. The non-institutional management model also emphasizes the fundamental role of the people, avoiding excesses in the UN Security Council, clarifying the nature of the other side, encouraging negotiations, inviting national unity, emphasizing the need to fully lift sanctions, adopting strategic rationality and Ongoing monitoring of the other side's movements, resolving internal strategic weaknesses, determining the mission of the government and the negotiating team, and requiring the continuation of the nuclear industry have been implemented.

    Keywords: Iran, nuclear case, Seyed Ali Khamenei (Supreme Court), organizational intelligence, Smart Management
  • Payam Ghanizadeh * Pages 75-91
    In the new age, there are two views on the rule of law, which is one of the most fundamental principles of modern governance; Hobbesian approach to the rule of law and the Russian approach, in which both approaches share the idea of ​​a social contract. Hobbes considered the ruler of the pyramid of society, the ruler, to be the basis of law, and intended unlimited power for the governing body, which was given to him by the first agreement between the people and the ruler. There is no power. In another plan of the rule of law, which derives from Rousseau's philosophical point of view, the public will is the source of law and in a higher position than the ruler. This idea became the basis for extensive changes in the relationship between government and citizens in the new era, which was reflected in the French Revolution. During the 19th and 20th centuries, with all the changes that took place in legal discourse, the importance of this Russian view of the rule of law as the basis for real democracy rather than formal democracy increased. Therefore, in this article, we have tried to compare these two approaches to the rule of law and show the innovative aspects of Rousseau's social contract. This descriptive-analytical research is an introduction to the broader and deeper research in the political thought of these two prominent theorists in the modern world, with an emphasis on the evolution of the concept and basis of the rule of law in the new era.
    Keywords: Public will, Rule of law, Lawful government, The rule of law, Social Contract
  • Afshin Eshkevar Kiaei, Ali Ashraf Nazari *, Ahmad Saee, Kamal Pooladi Pages 93-116
    Understanding the nature of "power" from ancient political philosophy to modern philosophy has been considered in various ways, but here we analyze the concept of power from Foucault's methodological point of view, which had many critiques of different views of power. In this research, we first seek to understand the concept of power from Foucault's point of view and then examine the difference between his perception and that of others. Accordingly, the question that this article seeks to answer is what exactly does Foucault mean by power and what does not, and what is the meaning of power in Foucault's method apparatus? in this study, to answer this question, since the discussion of power in Foucault's genealogical method is an important and central concept, and Foucault himself always tried to express his distinction from the concept of power and others' understanding of power; Here we have also tried to examine this concept in Foucault's methodology in two parts called what is not power and what is power With a qualitative research approach and a descriptive method and through documentary and library study.
    Keywords: Power, genealogy, Government, sovereignty, Law
  • Hassan Shamsini Ghiyasvand *, Hossian Yousefi Sabet Pages 117-137
    The coronavirus is known to be the biggest threat to human society and governments since World War II. As some experts consider the efficiency and legitimacy of governments in the third millennium depend on the safety and health of citizens. Corona's effects on Iran, as in other societies, can be examined from different perspectives. In fact, the purpose of this article is to examine the effects of Corona on the dimensions of Iranian political life, especially in good governance and transparency in performance and information. However, Corona's influence on the dimensions of Iranian life on some issues, such as lifestyle changes and economic challenges, has been similar to other countries. However, the consequences of this virus on the socio-political life of Iranians in some cases have been different from other countries, as it has been different from other countries in terms of government-citizen interaction. It can be said that Corona also has negative effects such as distrust of officials in providing accurate statistics and transparent treatment, gaps in decision-making institutions, inefficiency of institutions, as well as positive effects on good cooperation such as maximum accountability of the executive branch, and favorable flexibility of government and religious institutions. It has been in Iran.
    Keywords: Good governance, Corona, Iran, Transparency, accountability
  • Khashayar Bourbouri *, HosseinAli Nowzari, Reza Shirzadi Pages 137-157

    Freedom is one of the most valuable words that have existed in human minds up to now. Freedom is the most important index of human dignity and nobility. Many of the political thinkers believe that enjoying a value and identity called freedom is the greatest index of human dignity and identity and lack of access to freedom is the major feature of animal identity of man. This is why Rousseau, the French thinker, has considered the slavery and colonialism to be against human nature and has equaled the lack of freedom to the lack of humanity. Rousseau`s is often associated with the irrational idealism of pure and savage nature as well as the primary nature of human being. However, beyond all features, he is a complicated political philosopher who has offered a determinate form of government which is the prerequisite of human freedom within the framework of a modern society. He insists that man is a man when he is free since this freedom provides the ground for his perfection. John Stuart Mill is another western thinker claiming that the lack of freedom is equal to the lack of reason. Hence, he states that there is a close relationship between the freedom and rationality. He regards the lack of freedom as the lack of reason.

    Keywords: Rousseau, Mill, Freedom, Concept of Freedom, State of Nature, Social Contract