فهرست مطالب

مطالعات فقه اقتصادی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 9، تابستان 1400)

نشریه مطالعات فقه اقتصادی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 9، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامحسن فرجی، محمدرضا حاتمی*، مرتضی محمودی صفحات 1-11
    زمینه و هدف

    جمهوری اسلامی ایران از ابتدای پیروزی انقلاب در تقابل فرهنگی، ایدیولوژیک، سیاسی، اقتصادی با نظام لیبرال دموکراسی غرب و جهان سلطه و استعمار قرار گرفت و از بدو پیروزی انقلاب مورد اعمال انواع تحریم ها از سوی جهان غرب به رهبری ایالات متحده آمریکا قرار گرفت.  نظریه اقتصاد مقاومتی در زمانی که کشور در جنگ اقتصادی و فرهنگی با نظام سلطه به سر می برد و از سوی حضرت امام خامنه ای رهبر فرزانه انقلاب اسلامی مطرح و سیاستهای کلی آن به منظور اجرایی شدن به دستگاه ها و نهادها و سازمانهای ذیربط اعلام و ابلاغ شد، دارای خصوصیاتی است که در این پژوهش به شاخصهای مختلف آنان پرداخته می شود. 

    مواد و روش ها

    روش مورد استفاده در پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی و مراجعه به متون مرتبط با اقتصاد مقاومتی از جمله بیانات و دیدگاه های رهبر معظم انقلاب اسلامی است.

    ملاحظات اخلاقی

    در نگارش مقاله حاضر، اصول و قواعد اخلاقی از جمله ارجاع دهی، استفاده دقیق و علمی از منابع در دستور کار قرار گرفته است.

    یافته ها

    ظریه اقتصاد مقاومتی دارای ویژگی ها و شاخص ها و برنامه ها، مولفه ها و سیاست های کلان و بلند مدتی است که هدف نهایی آن تکیه بر توانمندیهای بومی و اجتناب از وابستگی خارجی از یکسو و برون رفت از وضعیت اقتصاد تک محصولی می باشد. و در واقع نسخه ای است که علاوه بر مبارزه بمنظور چیره شدن بر تحریم های اقتصادی برنامه ای بلند مدت بمنظور توسعه متناسب با شرایط بومی و ارزشهای دینی و فرهنگی جامعه ایرانی است. 

    نتیجه گیری

    نظریه اقتصاد مقاومتی مطرح شده از جانب مقام معظم رهبری از یک سو دارای بنیان های فلسفی است و مبتنی بر جهان بینی و ایدیولوژی است و از سوی دیگر یک نظریه کاربردی متناسب با فرهنگ و شرایط بومی، اقلیمی و محلی ایران است، بنیان جهان بینی نظریه اقتصاد مقاومتی از سویی مبتنی بر نفی فلسفه عادی غرب در بهره وری از اقتصاد است و همچنین در ماهیت مغایر با دیدگاه اومانیستی مدرنیته غربی و علم پوزتیویستی آن است و از سویی دیگر دارای جنبه های ایجابی مبتنی بر جهان بینی الهی و ارزش های متعالی انسانی است، چرا که در فرهنگ غرب و به ویژه در نظام سرمایه داری هدف تولید انبوه و مصرف انبوه است.

    کلیدواژگان: اقتصاد ‏مقاومتی، آیت ‏الله‏ خامنه‏ ای، شاخص‏ ها‏ و ویژگی‏ ها، حریم ها و اقتصاد، بومی ‏سازی اقتصاد
  • محمد نعمتی*، امیرحسین خورشیدی اطهر صفحات 12-23
    زمینه و هدف

     تصمیمات مربوط به چگونگی سرمایه گذاری، تولید و مصرف افراد، خانوارها، بنگاه ها و دولت بر مجموعه افرادی دیگر که مستقیما در معاملات شرکت نمیکنند نیز تاثیر می گذارد، از این رو یکی از اصلیترین موضوعات دانش اقتصاد چگونگی جبران این آسیب ها و پیامدها می باشد. این مقاله ابتدا با پرداختن به مسئله ضرر در ادبیات فقهی و استخراج مدل مفهومی ضرر در فقه، به تبیین مساله پیامدهای خارجی پرداخته و سپس با اشاره به پاسخ فقهای امامیه در دسته های متفاوت و بعضا در مقابل هم در حل معضل اثرات خارجی به ارایه الگویی فقهی به عنوان نظر مختار در حل این معضل میپردازد

    مواد و روش ها

    روش تحقیق در مقاله حاضر به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    این مقاله با استخراج مدل مفهومی ضرر و زیان از فقه امامیه و تعیین جایگاه اثرات خارجی منفی به عنوان یکی از اقسام ضرر و زیان، به ارایه الگوی مختار فقهی رفع اثرات خارجی میپردازد و نهایتا با مقایسه الگوی مختار با الگوهای متعارف اقتصادی پیگویی و کوزی در دو بخش رفع اشکالات الگوی متعارف و ویژگی متمایز کننده از مدلهای متعارف به بیان ویژگیهای متمایز کننده این الگو میپردازد.

    نتیجه گیری

    از آن جایی که عرف مصداق اثرات جانبی را ضرر و زیان می داند لذا "قاعده لاضرر" به عنوان یک قاعده مهم فقهی در بحث اثرات خارجی قابلیت استفاده دارد و جبران ضرر و زیان و یا از بین رفتن آن را واجب می داند بدین منظور برای ارایه یک الگوی فقهی در مورد رفع اثرات خارجی، آگاهی از مدل مفهومی ضرر در فقه اهمیت بسزایی دارد چرا که علاوه بر شناخت انواع ضرر، تقریر محل نزاع اثرات جانبی در فقه به راحتی صورت می پذیرد.

    کلیدواژگان: ضرر، قاعده لاضرار، اثرات خارجی، فقه بخش عمومی، حق الناس
  • سید رضا احسان پور* صفحات 24-39
    زمینه و هدف

     مانع الزکات به کسی گفته می شود که در برابر اخذ زکات، مقاومت می کند. فقها بحث مانع الزکات را در ملاحق جهاد اهل بغی بیان کرده اند که وجه آن، اشتراک باغی و مانع الزکات در عدم تبعیت از حکم جهاد با کفار است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    امام می تواند با مانع الزکات قتال نماید و بر این نظر نیز ادعای اجماع شده است. روایاتی که اشاره بر کفر مانع الزکات دارد، بر شدت ذنب و یا بر مراتبی از کفر حمل می شود و از باب تسامح است. از آنجا که عدم ادای زکات، فسق است، بر حاکم یا نایب وی تکلیف است تا به قهر، مانع الزکات را به تمکین وا دارد.

    نتیجه گیری

    مانع الزکات اگر عدم ادای زکات را حلال بداند، مرتد است و حکم وی قتل خواهد بود. و در غیر این صورت، با وی قتال خواهد شد و اگر کشته شود، خون وی هدر است.

    کلیدواژگان: مانع الزکات، مرتد، بغی، کفر
  • احمد اسفندیاری* صفحات 40-56
    زمینه و هدف

     برخلاف قواعد فقهی و مقررات حقوق مدنی که به دنبال احقاق حق و برقراری عدل بوده و در آن، سبب، یکی از ارکان هر عمل حقوقی، تلقی گردیده و انتقال دین به طور مطلق، متاثر از رابطه اولیه، محسوب میشود، حقوق اسناد تجاری تحت تاثیر برخی نظامهای حقوقی-که چنین انتقالی را مطلقا، مستقل از تاثیر سبب در نظر میگیرد، قرار دارد. پژوهش حاضر به بررسی حدود تفکیک پذیری رابطه سندی از رابطه اولیه در حقوق اسناد تجاری می پردازد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    دارنده سند تجاری به واسطه اعتماد به ظهوری که از طریق امضای آن ایجاد شده است، آنرا از دارنده قبل از خود انتقال گرفته است. بنابراین حق دارد برای دریافت مبلغ مندرج در سند به آنها مراجعه نماید اگرچه متعهد سند در مقابل انتقال دهنده، دلایل موجهی برای عدم پرداخت داشته باشد. هدف اصلی حقوق تجارت به طور کلی، مخصوصا حقوق اسناد تجاری و بالاخص حقوق براتی، برخلاف قواعد فقهی و مقررات حقوق مدنی، اولا و بالذات، تامین سرعت و نظم است. یکی از وسایل تامین این هدف، خنثی نمودن تاثیرات ناشی از روابط پیش از صدور سند برای حفظ تمامیت تعهدات براتی می باشد.

    نتیجه گیری

    از مجموع مقررات کم فروغ موجود ناظر به برات، سفته و چک در حقوق ایران می توان رگه هایی از تفکیک رابطه سندی از رابطه اولیه را مشاهده نمود. حقوق اسناد تجاری کشور ما به دلیل کهنگی قوانین مربوط و وجود ضعف های ذاتی با حقوق اسناد تجاری نوین، فاصله زیادی دارد. برای جبران نقص های موجود تا قبل از انجام اصلاحات قانونی می توان با استعانت از قوانین موجود به همراه دکترین حقوقی و رویه قضایی و دیدگاه های فقهی بر خلا قانونگذاری، غلبه نمود.

    کلیدواژگان: رابطه اولیه، رابطه سندی، رابطه براتی، ظهور، تفکیک
  • جواد مقیمی* صفحات 57-71
    زمینه و هدف

     ساختارهای اقتصادی از جمله عوامل اثرگذار بر شکل گیری وضعیت نظام سیاسی و روشی است که یک نظام سیاسی توسط آنان شکل می گیرد و تداوم می یابد. از این جهت، ساختارهای اقتصادی ممکن است باعث شکل گیری اندیشه اقتدارگرایی و گرایش های میلیتاریستی در جوامع در حال توسعه از جمله جامعه ایرانی شوند. پژوهش حاضر به این مساله در دوره پهلوی اول پرداخته است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی

    در مراحل مختلف نگارش مقاله حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، اصول صداقت و امانتداری نیز رعایت شده است.

    یافته ها

    شرایط اقتصادی بهم ریخته، نابسامان، عدم وجود نظام اقتصادی مرکزی، فقدان نظام مالی مناسب برای درآمدزایی دولت و صرف هزینه ها در حوزه امور عمومی از جمله دلایلی است که باعث ظهور رضاشاه در عصر پس از قاجار شده بود. همچنین حمایت روشنفکران و نخبگان سیاسی از یک پادشاه مقتدر از جمله عوامل ظهور و تداوم حکومت رضاشاه بوده است.

    نتیجه گیری

    شرایط متعددی بر تداوم اندیشه میلیتاریستی و اقتدارگرایی در دوره رضاشاه اثرگذار بود که از جمله ساختار رانتی، وجود نظام ارباب-رعیتی جدید بر پایه قدرت گرفتن نظامیان و حلقه نزدیک به رضاشاه، درآمدهای هنگفت دولت مرکزی از مالیات، گمرک و نفت از جمله عواملی بود که باعث استقلال حکومت پهلوی از مردم و گرایش به اقتدارگرایی و اندیشه میلیتاریستی شده بود.

    کلیدواژگان: ساختار اقتصادی، اقتدارگرایی، میلیتاریستی
  • حسن نجفی، مرجان دامن کشیده*، تیمور محمدی صفحات 72-88
    زمینه و هدف

    متغیرهای کلان اقتصادی از جمله بیکاری، تورم، بدهی دولت نقش مهمی در تاب آوری و یا عدم تاب آوری صندوق های بازنشستگی و دستیابی به حقوق اجتماعی دارند که در فقه اقتصادی نیز مورد توجه هستند. در همین راستا مقاله حاضر به بررسی تاثیر شوک متغیرهای کلان اقتصادی بر تاب آوری صندوق های بازنشستگی و دستیابی به حقوق اجتماعی از نظر فقه و با استفاده از مدل خودرگرسیون برداری ساختاری SVAR  برای سال های 1350-1396 می پردازد.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر در زمره تحقیقات کمی است و به همین دلیل از روش ها و مدل های آماری استفاده شده است. به طور مشخص، مدل خودرگرسیون برداری ساختاری SVAR در خصوص سازوکار اثرگذاری تکانه های بدهی دولت، بیکاری و تورم بر تاب آوری صندوق های بازنشستگی و دستیابی به حقوق اجتماعی از نظر فقهی مورد استفاده قرار گرفت.

    ملاحظات اخلاقی

     انجام پژوهش حاضر با رعایت و ملاحظه اصول اخلاقی بوده است. نتایج تحقیق اصیل بوده و در مواردی نظیر ارجاع دهی، مراجعه به اسناد و مقالات، اصل امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    شوک بدهی دولت با حدود 41 درصد بیشترین سهم نوسانات و تغییرات مخارج را برعهده دارد و تاب آوری صندوق های بازنشستگی و دستیابی به حقوق اجتماعی را با چالش جدی مواجه کرده است. رتبه دوم را شوک تورم با سهمی در حدود 3 درصد برعهده دارد. شوک بیکاری نیز با حدود 2 درصد کمترین سهم را در تغییرات واریانس مخارج کل داشته است. از این جهت، تهدیدات بدهی دولت، شوک تورمی و بیکاری نقش مهمی در کاهش خدمات تامین اجتماعی و در نتیجه آسیب رسیدن به حقوق اجتماعی از منظر فقه دارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج و ساختار اقتصاد ایران، وابستگی درآمد دولت به نفت و تحریم ها و ساختار دولتی مشکلات اصلی اقتصاد ایران را شامل می شوند که نوسانات درآمدهای نفتی، حجم بالایی از تصمیم گیری های اقتصاد و تحریم ها، دولت را مجبور به اتخاذ سیاست های مصلحت گرایانه پولی می نماید، بنابراین اقتصاد ایران نیازمند بازنگری اساسی در روش های و ساختارهای سیاست گذاری دولت در اقتصاد کلان، به ویژه در ساختار و سیاست گذاری های پولی (مانند دادن پیام های مثبت ضدتورمی با اقدامات عملی به منظور کاهش انتظارات تورمی) می باشد.

    کلیدواژگان: متغیرهای اقتصادی، تاب آوری، صندوق بازنشستگی، فقه، حقوق اجتماعی
  • الهام سیفی، سید محمدرضا امام، احمدرضا خزائی صفحات 99-113
    زمینه و هدف

    آزادی، یکی از حقوق بنیادینی می‌باشد که در تمام ادیان و نظام‌های حقوقی، مورد توجه خاص قرار دارد. این اصل دارای آثار بسیار متعددی می‌باشد. یکی از حوزه‌های مهمی که اصل آزادی نقش بسیار مهمی در آن ایفا می‌کند، حوزه‌ی اقتصاد می‌باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی و تحلیل تاثیر اصل آزادی در حمایت از تولید ملی به عنوان راهکار تحقق اقتصاد مقاومتی می‌باشد.

    مواد و روش‌ها

     این تحقیق از نوع نظری بوده و ‌روش تحقیق به صورت توصیفی- تحلیلی می‏باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته‌ها

    اصل حریت یک قاعده‌ی کاربردی و دارای زیر مجموعه‌های بسیاری است؛ در عین حال، اقتصاد مقاومتی دارای گزاره‌های متعددی است که یکی از این زیر مجموعه‌ها حمایت از تولید ملی است که در بیانات رهبری در سال 1397 برای نام‌گذاری سال استفاده شد.

    ملاحظات اخلاقی

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت‌داری رعایت شده است.

    نتیجه‌گیری

    اصل آزادی و مصادیق مختلف آن از جمله آزادی بیان، آزادی سیاسی، آزادی مطبوعات و قلم به واسطه حاکم کردن فضای رقابت بر حوزه‌ی اقتصاد، تاثیر بسیار زیادی در حمایت از تولید ملی و تحقق اقتصاد مقاومتی دارد.

    کلیدواژگان: اقتصاد، اصل آزادی، اقتصاد مقاومتی، حمایت از تولید ملی
|
  • Gholamhasan Faraji, Mohammadreza Hatami *, Morteza Mahmoudi Pages 1-11
    Background and Aim

    From the beginning of the victory of the Revolution, the Islamic Republic of Iran was dominated by cultural, ideological, political, and economic confrontation with the liberal democratic system of the West and the world, and since the victory of the Revolution it placed. The theory of resistance economy at a time when the country is in economic and cultural war with the domination system and was proposed by Imam Khamenei, the wise leader of the Islamic Revolution, and its general policies were announced and communicated to the relevant institutions and organizations for implementation, Has characteristics that in this study, their various indicators are discussed.

    Materials and Methods

    The method used in this study is descriptive-analytical and referring to texts related to resistance economics, including the statements and views of the Supreme Leader of the Islamic Revolution.

    Ethical considerations

    In writing this article, ethical principles and rules such as citation, accurate and scientific use of resources are on the agenda.

    Findings

    The emergence of resistance economy has characteristics and indicators and programs, components and macro and long-term policies whose ultimate goal is to rely on indigenous capabilities and avoid foreign dependence on the one hand and exit the monopoly economy. In fact, it is a version that, in addition to fighting to overcome economic sanctions, is a long-term plan for development tailored to the local conditions and religious and cultural values of Iranian society.

    Conclusion

    The theory of resistance economics proposed by the Supreme Leader on the one hand has philosophical foundations and is based on worldview and ideology, and on the other hand is a practical theory appropriate to the local, climatic and local culture and conditions of Iran, the foundation of worldview. The theory of resistance economics is based on the negation of ordinary Western philosophy on the productivity of economics and also contradicts the humanist view of Western modernity and its positivist nature, and on the other hand has positive aspects based on divine worldview and transcendent human values. Because in Western culture, and especially in the capitalist system, the goal is mass production and mass consumption

    Keywords: Revolution, resistance economy, capitalism, religious values, Ayatollah Khamenei
  • Mohammad Nemati *, Amirhosein Khorshidiathar Pages 12-23
    Background and Aim

    Decisions about how to invest, produce and consume individuals, households, businesses and the government also affect other individuals who are not directly involved in the transaction, so one of the main topics in economics is how to compensate for this. Injuries and consequences. This article first deals with the issue of harm in jurisprudential literature and extracts the conceptual model of harm in jurisprudence, explains the problem of external consequences and then with reference to the response of Imami jurists in different categories and sometimes opposite in solving the problem of external effects to provide a model. Jurisprudence as an autonomous opinion in solving this problem.

    Materials and Methods

    The research method in this article is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical considerations

     In all stages of writing the present study, while respecting the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Results

    This article extracts the conceptual model of losses from Imami jurisprudence and determines the position of negative external effects as one of the types of losses, presents a jurisprudential model of eliminating external effects and finally compares the model with conventional economic patterns of Pygmy. And Kozi in two parts of troubleshooting the conventional pattern and the distinguishing feature of conventional models expresses the distinguishing features of this pattern.

    Conclusion

    Since the custom considers the side effects as harm and damage, so the "harmless rule" can be used as an important jurisprudential rule in the discussion of external effects and considers it necessary to compensate for the loss or its disappearance. A jurisprudential model for eliminating external effects, knowledge of the conceptual model of harm in jurisprudence is very important because in addition to recognizing the types of harm, the reporting of the conflict of side effects in jurisprudence is easy.

    Keywords: harm, Imami Jurisprudence, Conventional Economics, Side Effects, elimination of the effect
  • Seyed Reza Ehssanpour * Pages 24-39
    Background and Aim

    Impediment to Zakat is someone who resists receiving Zakat. The jurists have expressed the issue of the impediment to Zakat in the context of the jihad of the Baghi people, the aspect of which is the sharing of the Baghi and the impediment to Zakat in not following the ruling of jihad with the infidels.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    The Imam can fight with the impediment of Zakat, and this view has also been claimed by consensus. The narrations (Ahadith) that refer to disbelief of impediment to Zakat are interpreted as the severity of sin or on a degree of disbelief and are due to tolerance.

    Conclusion

    Since non-payment of Zakat is a sin, it is incumbent on the ruler or his deputy to force the obstruction of Zakat into obedience, and in case of fighting, his blood will be wasted. If the impediment to Zakat considers it lawful not to pay it, he is an apostate and his sentence will be murder.

    Keywords: Impediment to Zakat, Apostate, Baghi, infidelity
  • Ahmad Esfandiari * Pages 40-56
    Background and Aim

    Contrary to the jurisprudential rules and regulations of civil law, which seek the realization of rights and the establishment of justice, in which the cause is considered one of the pillars of any legal action, and the transmission of religion is absolutely affected by the initial relationship. The law of commercial documents is influenced by some legal systems, which consider such a transfer to be absolutely independent of the effect of the cause. The present study examines the limits of the separation of the document relationship from the original relationship in commercial document law.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type. The research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical considerations

    In all stages of writing the present study, while respecting the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Findings

    The holder of a commercial document has transferred it from the previous holder due to the trust in the emergence created by its signature. Therefore, he has the right to refer to them to receive the amount stated in the document, even if the obligor of the document has good reasons for non-payment against the transferor. The main purpose of commercial law in general, especially commercial contract law and especially brotherhood law, contrary to the jurisprudential rules and regulations of civil law, is, first and foremost, to ensure speed and order. One of the means to achieve this goal is to neutralize the effects of pre-document relationships to maintain the integrity of your obligations.

    Conclusion

    From all the existing dim regulations governing you, promissory notes and checks in Iranian law, we can see traces of the separation of the document relationship from the original relationship. Due to the obsolescence of the relevant laws and the existence of inherent weaknesses, the commercial document rights of our country are far from the modern commercial document rights. To compensate for the existing shortcomings before the implementation of legal amendments, the legislative vacuum can be overcome by using the existing laws along with legal doctrine and jurisprudence and jurisprudential views.

    Keywords: separability, commercial document, Justice, signature, Defect
  • Javad Moghimi * Pages 57-71
    Background and Aim

    Economic structures are among the factors influencing the formation of the political system and the way in which a political system is formed and sustained. Therefore, economic structures may lead to the formation of authoritarian ideas and militaristic tendencies in developing societies, including Iranian society. The present study has dealt with this issue in the first Pahlavi period.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type. The research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical considerations

     In the various stages of writing this article, while respecting the originality of the texts, the principles of honesty and trustworthiness have also been observed.

    Findings

    Disturbed economic conditions, lack of central economic system, lack of proper financial system to generate government revenue and spending on public affairs are among the reasons that led to the emergence of Reza Shah in the post-Qajar era. Also, the support of intellectuals and political elites for a powerful king has been one of the factors in the emergence and continuation of Reza Shah's rule.

    Conclusion

    Several conditions affected the continuity of militaristic and authoritarian thought in Reza Shah's time, including rent structure, the existence of a new landlord-based system based on the rise of the military and a circle close to Reza Shah, huge central government revenues from taxes, customs and oil, including There were factors that led to the independence of the Pahlavi government from the people and the tendency towards authoritarianism and militaristic thought.

    Keywords: Esteghlal, Reza Shah, Economy, Militarism, Development
  • Hassan Najafi, Marjan Damankeshideh *, Teimour Mohammadi Pages 72-88
    Background and Aim

    Macroeconomic variables such as unemployment, inflation, government debt have an important role in the resilience or non-resilience of pension funds and the achievement of social rights, which are also considered in economic jurisprudence. In this regard, the present article examines the effect of the shock of macroeconomic variables on the resilience of pension funds and the achievement of social rights in terms of jurisprudence and using the SVAR structural vector auto regression model for the years 1350-1396.

    Materials and Methods

    The present study is a quantitative research and therefore statistical methods and models have been used. Specifically, the SVAR structural vector auto regression model was used jurisprudentially to look at the mechanism by which government debt shocks, unemployment, and inflation affect pension fund resilience and social rights.

    Ethical considerations

     The present study was conducted by observing and considering ethical principles. The results of the research are original and in cases such as citations, references to documents and articles, the principle of fidelity has been observed.

    Findings

    Government debt shock with about 41% has the largest share of fluctuations and changes in expenditures and has posed a serious challenge to the resilience of pension funds and the achievement of social rights. The second place is occupied by inflation shock with a share of about 3%. Unemployment shock also had the lowest share of changes in total expenditure variance with about 2%. Therefore, threats of government debt, inflation shock and unemployment play an important role in reducing social security services and thus harming social rights from the perspective of jurisprudence.

    Conclusion

    Considering the results and structure of Iran's economy, the dependence of government revenue on oil and sanctions and the government structure are the main problems of Iran's economy. Therefore, Iran's economy needs a major overhaul of macroeconomic policy-making methods and structures, especially monetary structures and policies (such as giving positive anti-inflation messages with practical measures to reduce inflation expectations).

    Keywords: economic variables, Resilience, Pension Fund, Jurisprudence, social rights
  • Elham Seifi, Seyed MohammadReza Imam Imam, AhmadReza Khazaei Pages 99-113
    Background and Aim

    Freedom is one of the fundamental rights that is given special attention in all religions and legal systems. This principle has many effects. One of the important areas in which the principle of freedom plays a very important role is the field of economics. The purpose of this study is to investigate and analyze the effect of the principle of freedom in supporting national production as a way to achieve a resistance economy.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Findings

    The principle of freedom is a practical rule and has many subsets; At the same time, the resistance economy has several statements, one of which is the support of national production, which was used in the leadership statements in 1397 to name the year.

    Ethical Considerations

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    The principle of freedom and its various instances, including freedom of expression, political freedom, freedom of the press and the pen, have a great impact on supporting national production and the realization of a resistance economy by dominating the competitive environment in the field of economics.

    Keywords: Economy, The principle of freedom, Resistive economy, Support for national production