فهرست مطالب

مجله زنان مامائی و نازائی ایران
سال بیست و چهارم شماره 8 (مهر 1400)
- تاریخ انتشار: 1400/07/12
- تعداد عناوین: 12
-
-
صفحات 1-9مقدمه
شاخص های سلامت دهان و دندان از جمله DMFT و استفاده از دنچر، تاثیر به سزایی بر کیفیت زندگی فردی و اجتماعی زنان ایفا می کنند. مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع شاخص DMFT و استفاده از دنچر با توجه به وضعیت باروری در زنان مطالعه کوهورت شاهدیه انجام شد.
روش کاراین مطالعه توصیفی- مقطعی در سال 1398 بر روی داده های طرح کوهورت شاهدیه با مشارکت 4935 زن در محدوده سنی 70-35 سال انجام شد. متغیرهای مرتبط با وضعیت باروری مانند حاملگی، تعداد حاملگی ها، مجموع مدت شیردهی و یایسگی از پرسشنامه کوهورت شاهدیه یزد بعد از کسب مجوز استخراج شد. شیوع شاخص DMFT و استفاده از دنچر در این افراد ثبت شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون های آماری کای اسکویر، تی و آنووا انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
یافته هافراوانی استفاده از دنچر در بین زنان غیر باردار و زنان با سابقه بیش از 4 حاملگی بالاتر بود. زنان باردار به طور معنی داری DMFT کمتری نسبت به زنان غیر باردار داشتند (051/0=p). با افزایش تعداد حاملگی و طول مدت شیردهی، شاخص DMFT به طور معناداری افزایش پیدا کرد (0001/0=p).
نتیجه گیریبا توجه به سطح بسیار بالای میانگین شاخص DMFT و شیوع بالای استفاده از دنچر در زنان مطالعه حاضر، لزوم شناسایی ریسک فاکتورهای مرتبط با سلامت دهان و دندان و اتخاذ سیاست ها و مداخلات پیشگیرانه توسط متصدیان نظام سلامت در منطقه مورد بررسی ضروری است.
کلیدواژگان: باروری، بهداشت دهانی، پوسیدگی های دندانی، دنچر، شیوع -
صفحات 10-14مقدمه
دیستوشی شانه یکی از اورژانس های مامایی می باشد که با عوارض جنینی و مادری قابل توجهی همراهی دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی فراوانی دیستوشی و ارتباط بین فاکتورهای مادری و پارامترهای جنینی با دیستوشی شانه انجام شد.
روش کاراین مطالعه توصیفی- مقطعی گذشته نگر در طی سال های 98-1394 بر روی 7148 از پرونده های مادران باردار مراجعه کننده به زایشگاه بیمارستان علی ابن ابیطالب زاهدان انجام شد. اطلاعات لازم از قبیل سن مادر، سن حاملگی، جنسیت نوزاد، وزن و قد هنگام تولد و داشتن یا نداشتن دیستوشی شانه از پرونده های موجود در بایگانی بیمارستان استخراج و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته هادر این مطالعه پرونده مربوط به 7148 زن بارداری که طی سال های 98-1394 در بیمارستان علی ابن ابیطالب زایمان طبیعی داشتند، مورد بررسی قرار گرفت که از این تعداد، 64 نوزاد دچار دیستوشی شانه شده بودند که فراوانی دیستوشی شانه 89/0% به دست آمد. 44 نفر (66%) از مادران در گروه سنی بالای 30 سال بوده و 39 نفر (59%) از نوزادان پسر بودند. 56 نفر (5/87%) از نوزادان وزن بالای 4000 گرم و 15 نفر (23%) از مادران دیابت داشتند.
نتیجه گیریفراوانی دیستوشی شانه 89/0% بوده و سن بالای مادر، وزن جنین و جنسیت به عنوان ریسک فاکتورهای دیستوشی شانه می باشند که با در نظر گرفتن فراوانی این ریسک فاکتورها می توان با سزارین به موقع، جلوی عوارض مادری و نوزادی ناشی از دیستوشی را گرفت.
کلیدواژگان: دیستوشی، شانه، جنین، فاکتورهای مادری -
صفحات 15-26مقدمه
با توجه به شیوع زیاد کمبود ویتامین D به خصوص در زنان شیرده و اهمیت خودمراقبتی این مادران برای تامین غلظت کافی ویتامین D، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مکمل ویتامین D همراه با خودمراقبتی بر سطح سرمی آن در مادران شیرده انجام شد.
روش کاراین مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی در سال 98-1397 بر روی 70 مادر شیرده مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهرستان تکاب که با کمبود ویتامین D سرمی (D3 کمتر از 30 نانوگرم بر میلی لیتر) مواجه بودند، انجام شد. غلظت 25 هیدروکسی ویتامین D سرم تمام مادران در دو نوبت، بدو ورود و 3 ماه بعد از اتمام مداخله اندازه گیری شد. افراد با روش نمونه گیری تصادفی سازی بلوکی به دو گروه 35 نفره (گروه آزمون و کنترل) تقسیم شدند. آموزش خودمراقبتی در 4 جلسه، با فاصله 7 روز به صورت چهره به چهره همراه با پیگیری تلفنی برای گروه مداخله اجرا گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های تی مستقل و من ویتنی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
یافته هادو گروه قبل از مداخله از نظر متغیرهای دموگرافیک همگن بودند. پس از انجام آموزش های خودمراقبتی، غلظت ویتامین D3سرم گروه مداخله نسبت به کنترل افزایش معناداری پیدا کرد (001/0>p).
نتیجه گیریعلاوه بر تجویز برنامه غذایی غنی از ویتامین D به مادران شیرده، خودمراقبتی و القاء روان شناختی رفتارهای مراقبت از خود در استفاده از مکمل ویتامین D در مادران شیرده موثر است.
کلیدواژگان: خودمراقبتی، شیردهی، مادران شیرده، ویتامین D -
صفحات 27-36مقدمه
دیابت بارداری (GDM) نوعی اختلال در متابولیسم کربوهیدرات و گلوکز است که برای اولین بار در طی دوران بارداری مشاهده می شود. دیابت بارداری علاوه بر عوارض مادری، باعث عوارض نامطلوبی در کودکان می شود. با توجه به این که افزایش سطح فعالیت بدنی تاثیر مهمی در کاهش عوارض بیماری دیابت دارد، لذا مطالعه حاضر با هدف تاثیر تمرین در خانه در دوره دنیاگیری کووید-19 بر سطوح سرمی شاخص های انسولینی زنان مبتلا به دیابت بارداری انجام شد.
روش کاراین مطالعه نیمه تجربی در سال 1399 بر روی 40 نفر از زنان باردار مبتلا به دیابت بارداری در سن بارداری 28-24 هفته و مراجعه کننده به درمانگاه شهید حیدری شهرستان نهاوند انجام شد. افراد به صورت تصادفی در دو گروه 20 نفره قرار گرفتند. گروه مداخله تمرینات منتخب در خانه را با استفاده از کش تک متغیر به مدت 8 هفته و 3 روز در هفته و هر روز 40-20 دقیقه انجام دادند و گروه کنترل در این مدت هیچ گونه فعالیت بدنی نداشتند. سپس از طریق خون گیری، میزان سطوح سرمی انسولین و قند ناشتای خون اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 21) و آزمون های شاپیروویلک، لون، تی وابسته و تی مستقل انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
یافته هادر این مطالعه 8 هفته تمرین منتخب در خانه توانست افزایش معنی داری بر تفاضل مقادیر سطوح انسولین ناشتا (036/1±482/2- در برابر 626/0±116/0) و کاهش معنی داری بر تفاضل مقادیر سطوح قندخون ناشتا (978/14±550/45 در برابر 823/6±150/0-) در زنان باردار گروه مداخله نسبت به گروه کنترل داشته باشد (001/0>p). درحالی که، این تمرینات تاثیر معنی داری بر متغیرهای حساسیت به انسولین و مقاومت به انسولین در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل پس از 8 هفته تمرین منتخب نداشت (05/0<p).
نتیجه گیریانجام 8 هفته تمرین در خانه با استفاده از کش های تک متغیر بر اساس پروتکل ارایه شده با توجه به اصل اضافه بار و مقاومت فزاینده (البته با شدت متوسط)، تاثیر معنی داری بر سطوح انسولین در زنان باردار مبتلا به دیابت بارداری دارد.
کلیدواژگان: انسولین، تمرینات منتخب، حساسیت به انسولین، دیابت بارداری، کرونا -
صفحات 37-46مقدمه
رضایت زناشویی در بارداری، یکی از عوامل تعیین کننده در ماندگاری زندگی مشترک می باشد و تهوع و استفراغ حاملگی، می تواند منجر به کاهش رضایت زناشویی شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش کنترل تهوع و استفراغ مبتنی بر راهنمای تغذیه ای اوتاوا بر رضایت زناشویی زنان باردار انجام شد.
روش کاراین مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 1398 بر روی 44 زن باردار مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهر گناباد انجام شد. افراد به صورت تخصیص تصادفی به دو گروه کنترل و آزمون تخصیص یافتند. جلسات آموزشی مبتنی بر راهنمای تغذیه ای اوتاوا برای گروه آزمون برگزار شد. ابزار پژوهش شامل سه پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، رضایت زناشویی اینریچ و مقیاس تهوع و استفراغ رودز بود که قبل و 4 هفته بعد از مداخله در دو گروه تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 19) و آزمون های تی مستقل، کای اسکویر و ضریب همبستگی پیرسون انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
یافته هاواحدهای پژوهش قبل از مداخله از نظر میانگین نمره معیار رودز تفاوت آماری معنی داری نداشتند (28/0=p)، در حالی که بعد از مداخله میانگین نمره واحدهای پژوهش در معیار رودز در گروه آزمون به صورت معنی داری کمتر از گروه کنترل بود (001/0<p). قبل از مداخله رضایت زناشویی کل و اکثر مولفه های آن به جز مدیریت مالی (01/0=p)، در گروه کنترل به صورت معنی داری بیشتر از گروه آزمون بود (05/0<p). همچنین بین دو گروه از نظر میزان رضایت زناشویی پس از مداخله تفاوت آماری معنی داری وجود داشت (001/0<p). از نظر مقایسه تغییرات رضایت زناشویی در دو گروه، میانگین نمره رضایت زناشویی کل در گروه آزمون بیشتر از گروه کنترل بود (05/0<p). در مقایسه درون گروهی، رضایت زناشویی در گروه آزمون پس از مداخله میانگین بالاتری داشت (001/0<p)، ولی در گروه کنترل میانگین رضایت زناشویی به صورت معنی داری افت کرد (05/0<p).
نتیجه گیریاستفاده از راهنمای تغذیه اوتاوا جهت کاهش تهوع و استفراغ بارداری منجر به افزایش رضایت زناشویی زنان باردار می شود.
کلیدواژگان: استفراغ، بارداری، تهوع، راهنمای تغذیه ای اوتاوا، رضایت زناشویی -
صفحات 47-58مقدمه
مادران باردار یکی از گروه هایی هستند که باید در پاندمی کووید-19 مورد توجه قرار گیرند. با دانستن تجارب و مصادیق نگران کننده برای مادران باردار در این دوره، می توان به راهکارهایی برای بهبود سلامت و کیفیت زندگی دست یافت و برنامه ریزی لازم را برای ارتقاء مراقبت های دوران بارداری انجام داد. مطالعه حاضر با هدف تبیین درک و تجربه زنان باردار در مواجهه با پاندمی کووید-19 انجام شد.
روش کاراین مطالعه کیفی از اردیبهشت تا مهر ماه سال 1399 در مراکز جامع سلامت شهر ارومیه ایران انجام گرفت. داده ها با انجام 14 مصاحبه تلفنی نیمه ساختار یافته عمیق انفرادی جمع آوری شد. مشارکت کنندگان از طریق نمونه گیری مبتنی بر هدف تا رسیدن به اشباع اطلاعات از بین زنان باردار انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها به روش تحلیل محتوای قراردادی با نرم افزار MAXqda (نسخه 10) انجام شد.
یافته هااز تحلیل داده ها 580 کد اولیه و چهار طبقه اصلی شامل: تغییر در سبک زندگی (تغییر در فعالیت های روزمره، انزوا و فاصله گذاری اجتماعی)، آثار روان شناختی تجربه شده (نگرانی از سلامت بارداری، ترس از ابتلاء اعضای خانواده به بیماری، استرس مالی، سردرگمی از نشر اطلاعات)، حمایت طلبی (نیاز به حمایت اطرافیان، نیاز به حمایت پرسنل بهداشتی) و تغییر در فرآیند مراقبت های بارداری (عدم مراجعه به مراکز دولتی، کاهش دفعات مراقبت های بارداری) حاصل شد.
نتیجه گیریپاندمی کووید- 19 پتانسیل قابل توجهی در تغییر سبک زندگی، مراقبت های روتین بارداری و حالات روان شناختی زنان باردار دارد، بنابراین لازم است ماماها به صورت غیرحضوری و تلفنی، آموزش و مشاوره های لازم را در خصوص خودمراقبتی ها و کاهش اضطراب و استرس به مادران باردار ارایه دهند.
کلیدواژگان: بارداری، تجربه، کووید-19، مطالعه کیفی -
صفحات 59-67مقدمه
بی اختیاری استرسی ادرار یک مشکل شایع در بین افراد بزرگسال جامعه است و اغلب در زنان مشاهده می شود. با افزایش سن، تعداد حاملگی و افزایش شاخص توده بدنی، احتمال ابتلاء بیشتر می شود. در این بین تمرین درمانی نقش مهمی در بهبود بی اختیاری استرسی ادرار ایفا می کند، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر تمرینات کگل بر درد، بی اختیاری ادرار و قدرت عضلات کف لگن زنان مبتلا به بی اختیاری استرسی ادرار و کمردرد انجام شد.
روش کاراین مطالعه نیمه تجربی در سال 1399 بر روی 30 نفر از زنان مبتلا به بی اختیاری استرسی ادرار و کمردرد با دامنه سنی 50-35 سال انجام شد. افراد در دو گروه مساوی 15 نفره تجربی و کنترل قرار گرفتند. به منظور ارزیابی درد، بی اختیاری ادرار، فرم تشخیص بی اختیاری ادرار و قدرت عضلات کف لگن به ترتیب از مقیاس بصری درد و فرم آکسفورد استفاده شد. گروه تجربی به مدت 8 هفته تمرینات کگل (هفته ای 3 جلسه 45-30 دقیقه ای) را انجام دادند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون های شاپیروویلک، لون، تی زوجی و تحلیل کوواریانس یک راهه استفاده شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
یافته هابر اساس یافتههای پژوهش، 8 هفته تمرینات کگل باعث کاهش درد، بی اختیاری ادرار و افزایش قدرت عضلات کف لگن زنان مبتلا به بی اختیاری استرسی ادرار و کمردرد در افراد گروه تجربی در مقایسه با گروه کنترل شد (05/0≥p).
نتیجه گیریانجام تمرینات کگل در کاهش درد، بی اختیاری ادرار و افزایش قدرت عضلات کف لگن زنان مبتلا به بی اختیاری استرسی ادرار و کمردرد موثر می باشد، لذا به عنوان روشی غیرتهاجمی و کم هزینه در کنترل بی اختیاری ادرار پیشنهاد می شود.
کلیدواژگان: بی اختیاری ادرار، عضلات کف لگن، کگل، کمردرد -
صفحات 68-74مقدمه
حدود 26-8% زنان از افسردگی بعد از زایمان رنج می برند، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر اوریکولوتراپی در نقاط کاهش اضطراب بر میزان افسردگی بعد از زایمان در زنان نخست زا انجام شد.
روش کاراین مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی در سال 1397 بر روی 166 زن بستری در بخش لیبر بیمارستان کامکار انجام شد. افراد به دو گروه مداخله و کنترل تخصیص یافتند. اوریکولوتراپی در نقاط فشاری کاهش استرس و اضطراب در دیلاتاسیون 6-4 و 8-6 سانتی متر و نهایتا 6 ساعت پس از زایمان انجام گرفت. فشار روی گوش بین کنترکشن ها به مدت 30 ثانیه در هر دو گوش به فاصله 10 دقیقه انجام گرفت. مرحله دوم افسردگی بک در بین روزهای 15-10 بعد از زایمان ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 21) و آزمون های کای دو و تی مستقل انجام گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
یافته هابر اساس نتایج مطالعه 72 نفر (96%) در گروه مداخله و 66 نفر (7/91%) در گروه اوریکولوتراپی افسردگی جزیی داشتند، ولی افسردگی خفیف و متوسط در گروه مداخله کمتر از گروه کنترل بود، ولی تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت (549/0=p).
نتیجه گیریاین مطالعه کاهشی را در افسردگی مادران با طب فشاری بر روی گوش نشان نداد. پیشنهاد می شود سایر نقاط فشاری در گوش بررسی شود و همچنین مداخله با یک دوره طولانی تر از نظر انجام طب فشاری روی گوش و پیگیری بیش از یک دوره 14 روزه انجام گیرد.
کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی بعد از زایمان، بهداشت باروری، طب فشاری گوش، طب مکمل -
صفحات 75-83مقدمه
تهوع و استفراغ، از شکایات شایع زنان در دوران بارداری است. تن آرامی مجموعه ای از تمرین های عصبی و عضلانی است که می تواند به عنوان درمان غیردارویی تهوع و استفراغ در بارداری مورد استفاده قرار گیرد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر تن آرامی بنسون بر شدت تهوع و استفراغ در زنان باردار مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت شهر همدان انجام شد.
روش کاراین مطالعه کارآزمایی بالینی کنترل شده با طرح پیش آزمون- پس آزمون در سال 1398 بر روی 100 زن نخست باردار 10-6 هفته مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت شهر همدان انجام شد. افراد به طور تصادفی به دو گروه 50 نفره کنترل و مداخله تقسیم شدند. قبل از مداخله پرسشنامه PUQE-24 برای هر دو گروه تکمیل شد. گروه مداخله علاوه بر دریافت مراقبت های معمول بارداری، تمرینات تن آرامی را به مدت 4 هفته دریافت کردند. پس از پایان 4 هفته مجددا افراد دو گروه مداخله و کنترل پرسشنامه را تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار stata (نسخه 13) و آزمون های آماری کای دو، تست دقیق فیشر، ویلکاکسون و من ویتنی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
یافته هامیانگین نمره تهوع و استفراغ قبل از مداخله در دو گروه مداخله و کنترل تفاوت معناداری نداشت (05/0<p). میانگین نمرات شدت تهوع و استفراغ در گروه مداخله، قبل و بعد از مداخله از 60/1±30/8 به 65/2±30/5 کاهش یافت که این تفاوت از نظر آماری معنادار بود (001/0>p)، همچنین در گروه کنترل از 51/1±38/8 به 70/1±39/7 تغییر یافت و این اختلاف از نظر آماری معنادار بود (01/0=p). پس از مداخله، شدت تهوع و استفراغ در گروه مداخله به طور قابل توجهی کمتر از گروه کنترل بود و تفاوت از نظر آماری معنادار بود (001/0>p).
نتیجه گیریبا توجه به تاثیر تن آرامی بنسون در کاهش حالت تهوع و استفراغ در بارداری، آموزش آن برای تمام زنان باردار در سه ماهه اول بارداری توصیه می شود.
کلیدواژگان: بارداری، تن آرامی بنسون، تهوع و استفراغ -
صفحات 84-94مقدمه
هنگامی که ذخیره فولیکول تخمدان که در دوره جنینی ایجاد شده، به میزان زیادی کاهش یابد، زنان وارد دوران یایسگی می شوند. شرایط نامطلوب رحمی ممکن است بر فولیکول های تخمدان و در نتیجه سن یایسگی تاثیر بگذارد. با توجه به پیامدهای گسترده یایسگی و اثرات آن بر زندگی زنان، مطالعه مروری حاضر با هدف بررسی ارتباط محیط جنینی با سن یایسگی انجام شد.
روش کاردر این مطالعه مروری، مقالات در پایگاه های اطلاعاتیScopus ،Science direct ،Pubmed ،Web of Science ،Uptodate ،Magiran و SID بدون محدودیت زمانی و با محدودیت زبان انگلیسی و فارسی و با استفاده از کلیدواژه های یایسگی، وزن هنگام تولد، سن بارداری، قحطی، Menopause، Birth weight، Famine و Gestational Age مورد جستجو قرار گرفتند. یافته ها در 4 حیطه موضوعی (وزن هنگام تولد، دوقلویی، سن بارداری هنگام تولد و قرار گرفتن در معرض قحطی در دوران جنینی) مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته هاپس از بازیابی 3100 مقاله، نتایج 13 مقاله که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند، مورد بررسی قرار گرفت. در هیچ یک از مطالعات ارتباط آماری معنی داری بین وزن کم هنگام تولد، سن حاملگی و در معرض قحطی بودن در دوران جنینی با سن یایسگی گزارش نشده بود. دو مطالعه ارتباط بین وزن بالای هنگام تولد و سن زودتر یایسگی را گزارش کرده اند. اگرچه مطالعات در زمینه دوقلویی، ارتباط معنی داری بین وزن هنگام تولد و سن یایسگی نشان نداده اند، نشانه هایی وجود دارد که دوقلوهای دارای نارسایی زودرس تخمدان، یایسگی زودرس را تجربه می کنند.
نتیجه گیریتغییرات در محیط جنینی ممکن است با سن یایسگی مرتبط باشد. از آنجایی که یایسگی زودرس منجر به کوتاه شدن طول عمر تولیدمثل و افزایش بیماری ها در زنان می شود، توصیه می شود برای بررسی تاثیرات زندگی جنینی بر سن یایسگی، مطالعات بیشتری در این زمینه انجام شود.
کلیدواژگان: دوقلویی، سن بارداری، قحطی، وزن هنگام تولد، یائسگی -
همانژیواندوتلیال کبدی مادرزادی در همراهی با پلی هیدروآمنیوس خفیف مادر در زمان بارداری: یک گزارش موردصفحات 95-99مقدمه
همانژیوم کبدی در دوران نوزادی یک توده خوش خیم است که می تواند با عوارض تهدید کننده حیات مانند نارسایی قلبی با برون ده بالا، ایجاد سندرم کازاباخ مریت یا هیدروپس همراه باشد. در مواردی که علل دیگر جنینی، مادری و جفتی برای پلی هیدروآمنیوس وجود نداشته باشد، باید به فکر همانژیوم کبدی بود. در این گزارش یک مورد بزرگ همانژیواندوتلیومای کبدی نوزادی عارضه دار شده با پلی هیدروآمنیوس خفیف مطرح می شود که با مداخله و درمان به موقع سبب بهبود شیرخوار گردید.
معرفی بیماربیمار خانم 35 ساله بارداری دوم با سابقه یک بار سزارین قبلی بود که با شروع پلی هیدروآمنیوس خفیف در هفته 27 بارداری مراجعه کرد و برای جنین تشخیص توده کبدی هیپو اکو و هتروژن حاوی کانون های ریز اکوژن کلسیفیه به ابعاد 61*56 میلی متر در خلف لوب راست کبد داده شد. در 36 هفته بارداری سزارین برنامه ریزی شده انجام شد و پس از بررسی ها و تصویربرداری های لازم، نوزاد تحت جراحی قرار گرفت و توده مذکور جراحی شد و در گزارش پاتولوژی Hepatic Hemangioendothelioma به تایید رسید و به علت وجود رزیدو، تحت درمان با اینترفرون قرار گرفت. در پیگیری نوزاد کاملا بهبود یافته و رشد و تکامل طبیعی داشت.
نتیجه گیریدر صورت تشخیص پلی هیدروآمنیوس و توده اکوژن با منشا احتمالی در کبد جنین باید همانژیومای کبدی مدنظر قرار گیرد و برای جلوگیری از وقوع عوارض شدید قلبی عروقی، بررسی بالینی و در صورت لزوم مداخله زودرس انجام گیرد و جهت جلوگیری از عوارض شدید نوزادی به محض رسیده شدن ریه های جنین، اقدام به ختم بارداری شود و اقدامات اورژانس بلافاصله بعد از زایمان انجام گیرد. به دلیل اینکه بسیاری از موارد این تومور قابل درمان هستند که در این موارد می بایست آمادگی لازم را داشت.
کلیدواژگان: پلی هیدروآمنیوس، عوارض نوزادی، همانژیواندوتلیوما (همانژیوم کبدی) -
صفحات 100-104مقدمه
آبسه توبواووارین، یکی از مراحل نهایی در روند عفونت حاد لگنی می باشد که می تواند پس از دستکاری های رحمی یا پس از اعمال جراحی اتفاق افتد و بسیار نادر است. حتی با گسترش پوشش آنتی بیوتیکی و مراقبت درمانی، میزان مرگ و میر ناشی از پاره شدن آبسه توبواووارین به علت شوک سپتیک و پریتونیت منتشر نزدیک به 10% است، لذا تشحیص به موقع و درمان مناسب با اهمیت است. در این مطالعه یک مورد فیستول آبسه توبواووارین به واژن گزارش می شود.
معرفی بیماربیمار خانمی 44 ساله بود که حدود 6 ماه قبل تحت عمل جراحی هیسترکتومی ابدومینال قرار گرفته بود و پس از عمل به مدت یک هفته به علت علایم پلوی پریتونیت بستری شده و مرخص شد، ولی مکررا به علت لکوره چرکی و درد به پزشک مراجعه می کرده است. بالاخره به علت علایم درد زیر شکم و خروج ترشحات از واژن تحت لاپاراسکوپی قرار گرفت. آبسه توبواووارین با فیستول به واژن مشاهده شد که ترشحات آن ساکشن شده و چسبندگی های آن آزاد گردید. اوفورکتومی و سپس سالپنژکتومی نیز انجام شد.
نتیجه گیریدر موارد لکوره مقاوم به درمان پس از هیسترکتومی باید به فکر آبسه لوله ای یا توبواووارین و عفونت مکرر از طریق فیستول به واژن بود و لاپاراسکوپی تشخیصی می تواند جهت انتخاب درمان مناسب کمک کننده باشد.
کلیدواژگان: آبسه توبواووارین، بیماری التهابی لگن، فیستول
-
Pages 1-9Introduction
Oral health indicators such as DMFT and the use of denture have significant impact on the quality of individual and social life in women. This study was performed with aim to assess the prevalence of DMFT index and denture use according to fertility status in women of Shahedieh cohort study.
MethodsThis descriptive-cross sectional study was conducted in 2019 on the data from Shahedieh cohort study with the participation of 4935 women in the age range of 35 to 70 years. Variables related to fertility status such as: pregnancy, number of pregnancies, duration of breast feeding, and menopause were derived from Shahedieh questionnaire after permission. Prevalence of DMFT index and denture use was recorded in these participants. Data were analyzed using SPSS software (version 22) and statistical tests of Chi-square, T-test and ANOVA. P<0.05 was considered statistically significant.
ResultsThe frequency of denture use was higher in non- pregnant women and women with the history of more than 4 pregnancies. Pregnant women had significantly lower DMFT than non-pregnant women (P= 0.051). With increasing the number of pregnancies and duration of breast feeding, DMFT index increased significantly (P-value =0.0001).
ConclusionDue to the very high average level of DMFT index and high prevalence of denture use in women of the present study, identification of risk factors related to oral health and adoption of preventive policies and interventions by health officials are crucial in the study area.
Keywords: Dental Caries, dentures, Fertility, Oral Health, Prevalence -
Pages 10-14Introduction
Shoulder dystocia is one of the obstetric emergencies which is associated with significant fetal and maternal complications. This study was performed with aim to evaluate the frequency of shoulder dystocia and its relationship with maternal factors and fetal parameters.
MethodsThis descriptive cross-sectional study was performed on 7148 files of pregnant mothers referring to the maternity ward of Ali Ibn-e Abitaleb Hospital of Zahedan in 2015-2019. Necessary information such as maternal age, gestational age, sex of the newborn, birth weight and height, and having or not having of shoulder dystocia were extracted from the files of women in the hospital archive and were analyzed using SPSS software (version 22).
ResultsIn this study, the files of 7148 pregnant women who had normal vaginal delivery (NVD) in Ali Ibn-e Abitaleb Hospital during 2015-2019 were evaluated. Among the, 64 newborns had shoulder dystocia and the frequency of shoulder dystocia was 0.89%. Moreover, 44 (66%) of women were over 30 years old and 39 (59%) of newborns were male. Also, 56 (87.5%) of infants weighed more than 4000 g and 15 (23%) of mothers had diabetes.
ConclusionThe frequency of shoulder dystocia was 0.89% and maternal age, fetal weight and gender are risk factors for shoulder dystocia. Considering these risk factors, timely cesarean section can prevent maternal and neonatal complications due to dystocia.
Keywords: Dystocia, fetus, Maternal factors, shoulder -
Pages 15-26Introduction
Due to the high prevalence of vitamin D deficiency, especially in lactating women and the importance of self-care of these mothers to ensure adequate concentration of vitamin D, this study was performed with aim to determine the effect of vitamin D supplementation with self-care on its serum level in lactating mothers.
MethodsThis randomized clinical trial study was performed in 2019 on 70 lactating mothers with serum vitamin D deficiency (D3 <30 ng / mL) referred to the health centers in Takab city. Concentration of 25OHvit. D3 Serum of all mothers was measured twice at baseline and 3 months after the end of intervention. By block randomization sampling method, the subjects were divided into two groups of 35 people (experimental and control). Self-care training was conducted for the intervention group in 4 sessions, with 7 days interval, in face to face form and telephone follow-up. Data were analyzed by SPSS software (version 16) and independent t-test and Mann-Whitney test. P<0.05 was considered statistically significant.
ResultsThe two groups were homogeneous in demographic variables before the intervention. There was significant increase in vitamin D3 concentration in the intervention group compared to the control group after self-care training (p <0.001).
ConclusionIn addition to prescribing a vitamin D-rich diet to lactating mothers, sels-care and psychological induction of self-care behaviors are effective in taking vitamin D supplements in breastfeeding mothers.
Keywords: Breastfeeding, Lactating Mothers, self-care, Vitamin D -
Pages 27-36Introduction
Gestational diabetes is a disorder of carbohydrate and glucose metabolism that is first seen during pregnancy. Gestational diabetes, in addition to maternal complications, also causes adverse effects in children. Considering that increasing the level of physical activity has an important effect on reducing the complications of diabetes, this study was conducted with aim to evaluate the effect of exercise at home during the Covid-19 pandemic on serum levels of insulin markers in women with gestational diabetes.
MethodsThis semi-experimental study was performed on 40 pregnant women with gestational diabetes and 24-28 gestational age referred to the clinic of Shahid Heydari in Nahavand in 2020. The subjects were randomly divided into two groups (n=20 in each group). The intervention group performed the selected exercises at home using univariate cache for eight weeks and three days a week for 20 to 40 minutes every day; the control group had no physical activity during this period. Then, through blood sampling, the serum level of fasting blood sugar and insulin was measured. Data were analyzed using SPSS software (version 21) and Shapiro–Wilk test, Levon's test, paired t-test, and independent t-test. P<0.05 was considered statistically significant.
ResultsIn this study, eight weeks of selected exercises at home could have a significant increase on fasting insulin levels (-2.482±1.036 vs. 0.116±0.626) and significant decrease on FBS levels (45.550±14.978 vs. -0.150±6.823) in pregnant women in the intervention group compared to the control group (P<0.001). While these exercises did not show a significant effect on the variables of insulin sensitivity and insulin resistance in the intervention groups compared to the control group after eight weeks of selected exercises (P>0.05).
ConclusionThe eight weeks of exercise at home using univariate caches based on the presented protocol regarding to the principle of overload and increasing resistance (with moderate intensity), have a significant effect on insulin levels in pregnant women with gestational diabetes.
Keywords: Corona, Gestational diabetes, Insulin, Insulin sensitivity, Selected Exercises -
Pages 37-46Introduction
Marital satisfaction in pregnancy is one of the determining factors in the survival of cohabitation and pregnancy nausea and vomiting can lead to decreased marital satisfaction. This study was performed with aim to evaluate the effect of nausea and vomiting control training based on the Ottawa Nutrition Guide on marital satisfaction of pregnant women.
MethodsThis randomized clinical trial study was conducted on 44 pregnant women who referred to comprehensive health service centers of Gonabad in 2019. Participants were randomly assigned to the control and test groups. The training sessions were held based on the Ottawa Nutrition Guide in the test group. The research tools included three questionnaires of demographic information, Enrich marital satisfaction and Rhodes Nausea and Vomiting Scale that were completed before and four weeks after the intervention in two groups. Data were analyzed by SPSS software (version 19) and Independent t-test, Chi-square and Pearson correlation coefficient. P<0.05 was considered statistically significant.
ResultsThe research units before the intervention did not have a statistically significant difference in terms of mean Rhodes score (P = 0.28). After the intervention, the mean score of the research units in Rhodes criterion in the experimental group was significantly lower than the control group (P <0.001). Also, before the intervention, total marital satisfaction and most of its components except financial management (P = 0.01), in the control group was significantly higher than the experimental group (P <0.05). Also, there was a statistically significant difference between the two groups in terms of marital satisfaction after the intervention (P<0.001). Comparison of marital satisfaction in the two groups indicated that the mean score of total marital satisfaction in the experimental group was higher than the control group (P<0.001). In intragroup comparison, marital satisfaction in the experimental group after the intervention had a higher mean (p <0.001), but in the control group, the mean of marital satisfaction decreased significantly (p <0.05).
ConclusionUsing the Ottawa Nutrition Guide to reduce nausea and vomiting during pregnancy increases the marital satisfaction of pregnant women.
Keywords: Marital satisfaction, Nausea, Ottawa Nutrition Guide, pregnancy, vomiting -
Pages 47-58Introduction
Pregnant women are one of the main groups that should be considered during the Covid-19 pandemic. By knowing the pregnant women's worrying experiences in this period, we can achieve the strategies to improve the health and quality of life and to plan for improving prenatal care. This study was performed with aim to explore the perception and experience of pregnant women in the face of COVID 19 pandemic.
MethodsThis qualitative study was carried out in Comprehensive Health Services centers in Urmia-Iran during May to October 2020. Data were collected using 14 individual in-depth semi-structured telephone interviews. Participants were selected among pregnant women through purposeful sampling, until data saturation was reached. Data were analyzed through conventional content analysis approach using the MAXQDA software (version 10).
ResultsFrom analyzing data, 580 primary codes and four main categories including: "lifestyle change(change in daily activities, isolation and social distancing), "experienced psychological effects" (pregnancy health concerns, fear of family members getting sick, financial stress and confusion over information dissemination), "seeking support" (need of support from relatives, need of support from health personnel), and "change in the prenatal care process"(not referring to government centers, reduction in number of prenatal care)were emerged.
ConclusionThe covid-19 pandemic has significant potential in changing lifestyle, routine prenatal care and psychological status in pregnant women. Therefore, it is necessary for midwives to provide virtually and by telephone the necessary training and counseling about self-care and reducing anxiety and stress for pregnant women.
Keywords: COVID-19, experience, pregnancy, Qualitative research -
Pages 59-67Introduction
Stress urinary incontinence is a common problem among adults in the community and is more frequent in women. Its incidence increases with increasing age, the number of pregnancy and body mass index (BMI). Exercise therapy has an important role in the treatment of stress urinary incontinence. Therefore, this study was performed with aim to evaluate the effect of Kegel exercises on pain, urinary incontinence and strength of pelvic floor muscles in women with stress urinary incontinence and back pain.
MethodsThis quasi-experimental study was performed in 2019 on 30 women with stress urinary incontinence and low back pain in the age range of 35-50 years. The subjects were placed in two equal groups of 15 experimental and control. In order to evaluate the pain, urinary incontinence, urinary incontinence diagnosis form and the pelvic floor muscle strength, the Visual Analogue Scale, and Oxford Form were used, respectively. The experimental group performed Kegel exercises for eight weeks (3 sessions of 30 to 45 minutes per week). Data were analyzed by SPSS software (version 22) and Shapiro wilk, Leven, paired t-test and one-way analysis of covariance. P<0.05 was considered statistically significant.
ResultsThe findings of the present study showed that eight weeks of kegel exercises reduced pain, urinary incontinence and increased pelvic floor muscle strength in women with stress urinary incontinence and back pain in the experimental group compared to the control group (P≤0.05).
ConclusionKegel exercises reduce pain, urinary incontinence and increase strength of pelvic floor muscles in women with stress urinary incontinence and back pain, so it is recommended as a non-invasive and low cost intervention to control urinary incontinence.
Keywords: Back pain, Kegel, Pelvic Floor muscles, Urinary Incontinence -
Pages 68-74Introduction
About 8 to 26% of women suffer from postpartum depression. Therefore, this study was performed with aim to evaluate the effect of auriculotherapy in anxiety reduction points on postpartum depression in nulliparous women.
MethodsThis randomized clinical trial study was performed on 166 women who were admitted to labor ward in Kamkar hospital in 2018. The subjects were assigned to the intervention and control groups. Auriculotherapy in stress and anxiety reduction points was performed in dilatation 4-6 cm, 6-8 cm and finally 6 hours after delivery. Thus, acupuncture on ear was done between the contractions for 30 seconds in both ears at intervals of 10 minutes. Then in the second stage, depression was assessed between 10-15 days after delivery by Beck questionnaire. Data were analyzed by SPSS software (version 21) and Chi-square and Independent t-test. P<0.05 was considered statistically significant.
ResultsAccording to the results, 72 (96%) in the intervention group and 66 (91.7%) in the Auriculotherapy group had minor depression, but mild and moderate depression in the intervention group was less than the control group (p = 0.549).
ConclusionThis study did not show a reduction in maternal depression with acupressure on the ear. It is recommended to examine other points of pressure in the ear and also this intervention should be done for a longer period in terms of performing acupressure on the ear and following more than a period of 14 days.
Keywords: Anxiety, Auricular Acupuncture, Complementary Medicine, Postpartum Depression, Reproductive health -
Pages 75-83Introduction
Nausea and vomiting are common complaints of women during pregnancy.Relaxation is a set of neuromuscular exercises that can be used as a non-pharmacological treatment for nausea and vomiting in pregnancy.This study was performed with aim to determine the effect of Benson relaxation on the severity of nausea and vomiting in pregnant women referred to the comprehensive health centers in Hamadan.
MethodsThis controlled clinical trial with pre-test-post-test design was performed in 2019 on 100 primigravida women with 6-10 weeks of gestational age referred to the comprehensive health centers in Hamadan. The subjects were randomly divided into two groups of intervention and control (n=50 in each group). PUQE-24 questionnaire was completed for both groups before the intervention. The intervention group, in addition to routine pregnancy care, received relaxation techniques for 4 weeks. At the end of 4 weeks, the subjects in the intervention and control groups completed the questionnaire again. Data analysis was performed using stata (software 13) and Chi-square, Fisher's exact, Wilcoxon and Mann-Whitney. P<0.05 was considered statistically significant.
ResultsThe mean score of nausea and vomiting before the intervention was not significantly different between the intervention and control groups (P>0.05). The mean scores of nausea and vomiting in the intervention group before and after the intervention decreased from (8.30±1.60) to (5.30±2.65) which was statistically significant (P<0.001), also changed from (8.38±1.51) to (7.39±1.70) in the control group and this difference was statistically significant (P=0.01). After the intervention, the severity of nausea and vomiting in the intervention group was significantly lower than the control group and the difference was statistically significant (P<0.001).
ConclusionConsidering the effect of Benson's relaxation on reducing nausea and vomiting in pregnancy, its training is recommended for all pregnant women in the first trimester of pregnancy.
Keywords: Benson's relaxation, nausea, vomiting, pregnancy -
Pages 84-94Introduction
When the follicle reserve, which is developed solely during the fetal period, is depleted, women enter menopause. Adverse uterine conditions can affect the ovarian follicles and thus the age of menopause. Considering the widespread consequences of menopause and its effects on women's life, this review study was performed with aim to investigate the association between the fetal environment and menopausal age.
MethodsIn this review study, articles were searched in databases of Scopus, Science direct, Pubmed, Web of Science, Uptodate, Magiran, and SID without time limit and with English and Persian language limitations and using the keywords of menopause, birth weight, gestational age, famine. Findings were examined in 4 thematic areas (birth weight, twins, gestational age at birth and famine exposure in fetal life).
ResultsAfter revising 3100 articles, the results of 13 articles which had inclusion criteria were reviewed. None of the studies reported statistically significant association between low birth weight, gestational age and risk of famine during pregnancy with menopausal age. Two studies have reported an association between high birth weight and earlier menopausal age. Although studies of twins have shown no significant association between birth weight and menopausal age in twins, there are indications that twins with primary ovarian insufficiency experience premature menopause.
ConclusionThe changes in fetal environment may be related to menopausal age. Since premature menopause leads to shorter reproductive life and increased disease in women, it is recommended that more studies be performed in this regard to investigate the effects of fetal life on menopausal age.
Keywords: Birth weight, Famine, Gestational Age, Menopause, Twins -
Pages 95-99Introduction
Hepatic Hemangioma in infants is a mass with good prognosis which can be followed by life threatening complications such as heart failure with high output, Kasabach-Merritt Syndrome and hydrops. In other cases with no fetal, maternal and placental causes for poly hydramnios, hepatic Hemangioma should be considered. In this report, a case of large infant's liver hemangioendothelioma complicated with mild polyhydramnios is presented that led to the improvement of infant by intervention and timely treatment.
Case presentationThe patient was a 35 years old woman para 2 with one previous cesarean section. She referred with mild Poly hydramnios in 27th week of gestation. A 56×61 mm sized hypo echogenic & hetrogenic hepatic mass contained with micro calcification particles in the posterior right liver lobe was diagnosed for the fetus. At 36th week of gestation, planned cesarean was done. After urgent ultrasound, the baby was operated and resection of the tumor was performed. Pathological report showed hepatic hemangioendothelioma. The infant undergone ……. treatment due to the residue. During next follow up, baby was completely recovered and had normal growth & development.
ConclusionIn the cases of diagnosis of poly hydramnios and echogenic mass probably with hepatic origin, then Hepatic Hemangioendothelioma may be considered for the infant. Clinical evaluation and early intervention if needed should be performed to prevent cardiovascular complication, and pregnancy termination should be performed to prevent infantile sever complication as soon as lung maturation. Urgent surveillance should be performed immediately after delivery. We should have needed preparation because this tumor is treatable in many cases.
Keywords: Hemangioendothelioma (hepatic hemangioma), Neonatal complications, Polyhydramnios -
Pages 100-104Introduction
Tubo-ovarian abscess is one of the final stages in acute pelvic inflammatory disease which may be occurred after uterine manipulation or after surgery and is very rare. Even with the development of antibiotic covering and medical care, the rate of mortalities resulted from tubo-oavariane abscess rapture due to septic shock and peritonitis are about 10%. Therefore, early diagnosis and treatment are very important. In this study, a case of tubo-oavarine abscess fistula to vagina is reported.
Case presentationThe patient was a 44 years old woman who experienced abdominal hysterectomy surgery six months ago and hospitalized for one week due to pelviperitonitis sings but after discharge, she was repeatedly referring because of infection Leukorrhea and pain. Finally, because of abdominal pain and secretions from the vagina, she underwent laparoscopy. Tubo-oavariane abscess with fistula to the vagina was observed and the secretions were suctioned and its viscosity was released. Then, ooforectomy and salpingectomy were carried out.
ConclusionIn the case of treatment-resistance Leukorrhea after hysterectomy, tubo-oavarine abscess and frequent infection through fistula to vagina should be taken into consideration and diagnostic laparoscopy can be helpful to select a suitable treatment.
Keywords: fistula, Pelvic Inflammatory Disease, Tubo-oavariane abscess