فهرست مطالب

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 82 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهدی شهرکی*، سیمین قادری صفحات 9-43
    مقدمه

    مخارج سلامت عمومی یکی از عوامل مهم در بهبود وضعیت سلامت است. با توجه به اهمیت وضعیت سلامت در ارتقای شاخص های توسعه انسانی و به تبع آن افزایش رفاه اجتماعی و همچنین تاثیر عوامل نهادی و اجتماعی بر وضعیت رفاه اجتماعی، هدف اصلی این مطالعه بررسی تاثیر مخارج سلامت عمومی و کیفیت دموکراسی بر رفاه اجتماعی در کشورهای با شاخص توسعه انسانی بالا بود.

    روش کار

    مطالعه توصیفی- تحلیلی و کاربردی حاضر با روش رگرسیون پانل دیتا و برآوردگر خطاهای استاندارد تصحیح شده پانل برای سال های 2000-2019 در سال 1399 انجام شد. جامعه آماری39 کشور با شاخص توسعه انسانی بالا بود و داده های سری زمانی سالانه مطالعه از پایگاه داده ای بانک جهانی، راهنمای بین المللی ریسک کشوری و سازمان ملل متحد استخراج شدند. مدل و آزمون های موردنیاز تحقیق در نرم افزار Stata 16 برآورد شدند.

    یافته ها

    میانگین شاخص توسعه انسانی برای کل کشورهای نمونه طی دوره برابر با 04/0± 70/0، برای ایران برابر با 04/0 + 73/0بود و میانگین شاخص توسعه انسانی تعدیل یافته با نابرابری برای کل کشورهای نمونه برابر با 06/0±58/0 و برای ایران برابر با 08/0± 56/0 بود. متغیرهای مخارج سلامت عمومی به GDP ، لگاریتم GDP، باز بودن تجاری و شاخص دموکراسی به ترتیب تاثیر مثبت به میزان 26/0، 02/9، 08/0 و 17/0 درصد بر شاخص توسعه انسانی داشتند همچنین متغیرهای مخارج سلامت عمومی به GDP، شاخص دموکراسی و حاصل ضرب مخارج سلامت عمومی به GDP و شاخص دموکراسی به ترتیب تاثیر مثبت به میزان 34/0، 09/0 و 15/0 درصد بر شاخص توسعه انسانی تعدیل یافته با نابرابری داشتند.

    بحث

     نابرابری در ابعاد توسعه انسانی در ایران نسبت به سایر کشورهای با شاخص توسعه انسانی بالا، بیشتر بود و مخارج سلامت عمومی و کیفیت دموکراسی تاثیر مثبت بر رفاه اجتماعی داشتند. همچنین بهبود کیفیت دموکراسی موجب افزایش کارایی مخارج سلامت عمومی بر وضعیت رفاه اجتماعی شد؛ لذا سیاست های افزایش مخارج سلامت عمومی در راستای سرمایه گذاری بیشتر در زیرساخت ها و افزایش سطح خدمات سلامت در مناطق مختلف جهت از بین بردن نابرابری، بهبود و ارتقاء فناوری های حوزه سلامت که به مخارج عمومی وابسته است، پیشنهاد می گردد همچنین افزایش شفافیت و پاسخگویی دولت به مردم جهت افزایش رفاه اجتماعی و کارایی بیشتر مخارج سلامت پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: مخارج سلامت عمومی، دموکراسی، رفاه اجتماعی، شاخص توسعه انسانی، وابستگی مقطعی
  • راضیه آراسته، فاطمه جواهری*، شهلا کاظمی پور صفحات 45-94
    مقدمه

    با توسعه بهداشت و رفاه در جهان معاصر و افزایش طول زندگی حاصل از آن، موضوع سالمندی به یکی از مسایل اجتماعی قابل توجه در بسیاری از کشورهای جهان بدل شده است. در نتیجه چنین شرایطی اتخاذ سیاست های کارآمد در زمینه سالمندی بیش از پیش اهمیت و ضرورت یافته است. پژوهش حاضر به دنبال آن است که سیاست های سالمندی دو کشور ایران و سوید را با یکدیگر مقایسه نماید.

    روش

    بدین منظور مهمترین اسناد و سیاست های سالمندی دو کشور مورد خوانش قرار گرفته و بر اساس این سیاست ها، چهار محورکلیدی در حوزه سیاستگذاری سالمندی،  استخراج گردید که عبارتند از: دولتی/ خصوصی بودن حمایت ها، مادی/ معنوی بودن حمایت ها،  حمایت های مبتنی بر انفعال/ مداخله سالمند، حمایت های مبتنی بر اجتماع گرایی/ فردمحوری.

    یافته ها

    نتایج مقایسه سیاست ها نشان داد که سیاست های سالمندی در دو کشور ایران و سوید در سه محور اول، قرابت قابل توجهی دارد به نحوی که سیاست های هر دو کشور عموما دولت گرا (محور اول)، مبتنی بر حمایت های مادی بوده (محور دوم) و بیشتر رویکردی انفعالی نسبت به سالمند داشته است (محور سوم). اما مقایسه در محور چهارم نشان دادکه سیاست های ایران بیشتر فردگرایانه و در سوید عموما ماهیتی اجتماع گرایانه دارد.

    نتیجه گیری

    در مجموع با توجه به قرابت خطوط کلی سیاست های سالمندی در ایران و سوید و اختلاف قابل توجه آنان از حیث رفاه عمومی سالمندان، می توان نتیجه گرفت که مسایل  سالمندی در ایران بیش از آنکه مربوط به ماهیت سیاست ها باشد، به نحوه اجرای سیاست ها مربوط است.

    کلیدواژگان: سالمندی، سوئد، اجتماع گرایی، فردمحوری، انفعال و مداخله
  • ماهرخ رجبی*، حسین علوی زاده، منصور طبیعی، مجید موحد صفحات 95-139
    مقدمه

    حمایت قانونی از حقوق معلولان در ایران طی دو دهه گذشته مورد توجه بخش های دولتی و غیردولتی قرار گرفته است. در این مطالعه رویکردهای رایج پزشکی، اجتماعی و اخلاقی مربوط به معلولیت در متن قانون حمایت از حقوق معلولان مصوب سال 1396 را بررسی نموده ایم. هم چنین کوشیده ایم گفتمان های دخیل در این قانون را تحلیل نماییم.  

    روش

    با استفاده از روش تحلیل گفتمان انتقادی نورمن فرکلاف، متن قانون و مصاحبه های افراد دخیل در تدوین آن، در سه سطح توصیف، تفسیر و تبیین، تحلیل گردیده است. ابتدا جدول راهنمایی از مفاهیم مورد نظر نورمن فرکلاف تنظیم کرده ایم. سپس واژه ها و عبارتهای مرتبط با مفاهیم فرکلاف و سه سطح تحلیل گفتمان را از متن قانون و مصاحبه ها استخراج نموده و در جدول دیگری قرار داده ایم. جدول دوم ارتباط سه بخش دستوری و معنا شناختی، بینا متنی یا گفتمانی و ایدیولوژیک یا ساختاریرا در یافته های تحقیق نشان می دهد.

    یافته ها

     اطلاعات استخراج شده از متن قانون و مصاحبه ها را در سه بخش زبانشناختی و معنا شناسی، بینا متنی یا گفتمانی و ساختاری و ایدیولوژیک بررسی کرده ایم. این بررسی، حضور و رقابت گفتمان های دولتی، قانون گذاری، بخش اقتصاد خصوصی و فعالیت مدنی و نقش نابرابر آن ها را در تدوین قانون نشان می دهد. در حقیقت گفتمان دولتی نقش کاملا مسلط داشته است. گفتمان دانشگاهی در فرآیند غایب بوده و گفتمان بخش خصوصی فعالیتی پنهان، اما فعال داشته است.

    بحث

     در نتیجه نظم گفتمانی یادشده، تغییر هدف اجتماعی تدوین قانون به معیشتی و حمایتی مشهود است. این امر هم بخش عمده مسایل اجتماعی معلولیت را بدون پشتیبان قانونی یا مبهم باقی گذاشته و هم از طریق بازتولید مفاهیم و مناسبات فرهنگی و اجتماعی رویکرد پزشکی و توانبخشی موجب استمرار و تشدید ناتوانی افراد دارای معلولیت در ایران می شود

    کلیدواژگان: تحلیل انتقادی، حقوق افراد دارای معلولیت، قانون، گفتمان، معلولیت
  • سید امیر عمرانی، سمیرا شیخی، آسیه خالدی، سپیده صفری* صفحات 141-168
    مقدمه

    سواد سلامت و تعهد اجتماعی از عوامل مرتبط با خودمراقبتی هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط سواد سلامت و تعهد اجتماعی با خودمراقبتی بهداشتی در دوره پاندمی بیماری کووید-19 انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر مقطعی - تحلیلی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، دربرگیرنده کلیه افراد 15 تا 64 ساله ایرانی در بهمن و اسفند سال 1399 بود. 447 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. سپس، داده ها با نرم افزارهای SPSS.v16 و ArcMap GIS 10.5 و آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تجزیه و تحلیل شد.

    یافته

    نتایج آزمون ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین سواد سلامت (377/0=r، 000/0=P) و تعهد اجتماعی (311/0=r، 000/0=P) با خودمراقبتی بهداشتی ارتباط معناداری وجود دارد. نتایج آزمون تحلیل رگرسیون نیز مبین آن بود سواد سلامت و تعهد اجتماعی 18 درصد از تغییرات متغیر ملاک خودمراقبتی بهداشتی را پیش بینی می کنند.

    بحث

    از آنجا که سواد سلامت و تعهد اجتماعی قابلیت آموزش دارند به سیاست گذاران سلامت و متولیان آموزش عمومی توصیه می شود برای ترویج خودمراقبتی بهداشتی در دوره پاندمی بیماری کووید-19 این متغیرها را در کانون توجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، تعهد اجتماعی، خودمراقبتی بهداشتی، کرونا
  • ماجده قلی پور*، محمدنبی نجفی اندرور، منوچهر پهلوان، ابوالقاسم حیدرآبادی صفحات 169-198
    زمینه و هدف

    از هدف های مهم نظام سلامت در هر کشور تامین، حفظ و ارتقاء سلامت و کیفیت زندگی تمام افراد جامعه است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر حمایت اجتماعی بر سلامت اجتماعی(مطالعه موردی: مددجویان بهزیستی شهرستان نوشهر) در سال 1399بود.

    روش

    این پژوهش با استفاده از روش پیمایش و با ابزار پرسشنامه صورت گرفته است. جامعه پژوهش را مددجویان بهزیستی 18 تا 60 ساله ساکن شهرستان نوشهر تشکیل داده اند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 350 نفر تعیین شد و با استفاده از شیوه نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای، انتخاب شدند. برای تحلیل داده های پژوهش، از آزمون های ضریب همبستگی با نرم افزار spss24 و تحلیل معادلات ساختاری با نرم افزار Amos25 استفاده شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ، محاسبه و مناسب ارزیابی شد که بر اساس آن ضریب متغیرهای پژوهش و ابعاد آن بیش از 0.7 بود.   

    یافته ها

    در این پژوهش با به کارگیری آمار استنباطی رابطه متغیرهای حمایت اجتماعی با ضریب همبستگی 378/0، بعد عاطفی حمایت اجتماعی با ضریب همبستگی 264/0 ، بعد ابزاری حمایت اجتماعی با ضریب همبستگی 288/0 و بعد اطلاعاتی حمایت اجتماعی با ضریب همبستگی476/0 با متغیر وابسته پژوهش، سلامت اجتماعی سنجیده شد که رابطه همه متغیرها مورد تایید قرار گرفت همچنین رابطه رگرسیونی بین متغیرها در مدل اموس نیز ضرایب عاملی بدست آمده بالای 0.03 می باشد.   

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که این متغیرهای حمایت اجتماعی، بعد عاطفی حمایت اجتماعی، بعد ابزاری حمایت اجتماعی و بعد اطلاعاتی حمایت اجتماعی با متغیر وابسته پژوهش، سلامت اجتماعی رابطه معنی داری دارند.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، حمایت اجتماعی، مددجویان، بهزیستی، نوشهر
  • سعید بحرینی بروجنی، خسرو رمضانی*، فاطمه مقدسی بروجنی صفحات 219-244
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثر بخشی سه روش آموزش مهارت های زندگی، ارایه پوستر و کاتالوگ و نمایش فیلم بر تغییر نگرش نسبت به اعتیاد در دانش آموزان پسر دوره  دوم متوسطه در شهرکرد انجام شد.

    روش

    نوع پژوهش از تحقیقات نیمه آزمایشی است که در آن گروه های آزمایش و کنترل مقایسه شده اند. جامعه آماری شامل شامل 5978 نفردانش آموز بود که تعداد 60 دانش آموز به صورت نمونه تصادفی، انتخاب و در 4 گروه (سه گروه آموزشی و یک گروه کنترل) تقسیم شدند. برای  هر کدام از گروه های آزمایش،10 جلسه آموزش 80 دقیقه ای انجام گرفت ولی گروه کنترل هیچگونه آموزشی دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه علمی که از روایی و پایایی مناسب برخوردار بود استفاده شد (92/0). داده ها در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون  جمع آوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار  spss22با آزمون تحلیل کوواریانس (Ancova)  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    روش آموزش مهارت های زندگی و سپس آموزش از طریق فیلم، اثر معنا داری بر تغییر نگرش دانش آموزان داشته، اما آموزش از طریق پوستر و کاتالوگ اثر معناداری بر تغییر نگرش دانش آموزان نداشت.

    بحث

    آموزش از طریق پوستر و کاتالوگ به دلیل  انتقال غیر مستقیم و عدم تعامل جدی  بین مربی و متربی تاثیر گذاری جدی در تغییر نگرش دانش آموزان ایفا نکرده است. لذا نهادهای فرهنگی به جای هزینه برای تکثیر پوستر و کاتالوگ، سعی نمایند از طریق آموزش از طریق آموزش مهارت های زندگی و فیلم های مستند و هدفدار،  در تغییر نگرش دانش آموزان و خانواده های آنان نقش ایفا نمایند.

    کلیدواژگان: نگرش به اعتیاد، پیشگیری، مهارت های زندگی، پوستر و کاتالوگ، آموزش فیلم
  • محمدحسین محمودی، مسعود احمدزاد اصل، مریم رسولیان* صفحات 245-273
    مقدمه

    «سواد سلامت روان مثبت»، یعنی آگاهی از چگونگی حفظ و ارتقای سلامت روان، بخش عمده ای از تعریف سازمان بهداشت جهانی از سلامتی است. پرسشنامه آگاهی از سلامت روان مثبت نخستین ابزار سنجش سواد سلامت روان مثبت می باشد. هدف این مطالعه، ترجمه و تطابق فرهنگی این ابزار به زبان فارسی و سنجش ویژگی های سایکومتریک آن بود.

    روش

    ترجمه و تطابق فرهنگی طبق روش بیتون و همکاران انجام شد. جامعه آماری عبارت بود از ایرانیان فارسی زبان باسواد با سن حداقل 15 سال و دارای توانایی استفاده ابتدایی از اینترنت. نسخه فارسی با نمونه گیری آسان در قالب آنلاین بین این افراد توزیع شد. روایی صوری و محتوا به شیوه کیفی، و روایی ساختار به کمک تحلیل های عاملی اکتشافی و تاییدی بررسی شد. پایایی با بررسی همسانی درونی با محاسبه آلفای کرونباخ و دونیمه سازی سنجیده شد.

    یافته ها

    در فرآیند ترجمه توافق بالایی مشاهده و روایی صوری و محتوا با نظر متخصصان و مصاحبه با 30 نفر از گروه هدف تایید شد. سپس پرسشنامه توسط 1606 نفر تکمیل شد. روایی سازه طبق تحلیل های عاملی اکتشافی و تاییدی رضایت بخش بود. پایایی طبق آلفای کرونباخ 0.81 و ضریب دونیمه سازی گاتمن 0.79 مناسب بود. نسخه نهایی دارای 1 عامل و 10 گویه و میانگین نمره سواد سلامت روان مثبت 4.21 از 5 (SD = 0.72) بود.

    بحث

    پرسشنامه سواد سلامت روان مثبت در افراد 15 سال به بالای باسواد و دارای توانایی های ابتدایی استفاده از اینترنت روایی و پایایی مناسبی دارد؛ لذا می تواند در سنجش آگاهی افراد از عوامل موثر بر حفظ و ارتقای سلامت روان و بررسی اثربخشی مداخله های مربوطه استفاده شود.

    کلیدواژگان: پرسشنامه، سلامت روان مثبت، رواسازی، سواد سلامت روان، سواد سلامت روان مثبت
  • ناصر پایانی فر، شهناز صداقت زادگان*، میرطاهر موسوی، حسن رفیعی صفحات 275-309
    مقدمه

    هدف از مطالعه حاضر ارایه مدل جهت تعامل مناسب نهادهای خیریه و کمیته امداد امام خمینی (ره) در ایران است.

    روش تحقیق

    روش مطالعه حاضر از نوع کیفی ودلفی است.دلفی فرایندی است که دارای ساختارپیش بینی وکمک به تصمیم گیری درطی راندهای پیمایشی،جمع آوری اطلاعات ودرنهایت،اجماع گروهی است و به سوال چه می تواند/ چه بایدباشد؟پاسخ می دهد. بدین ترتیب جهت دستیابی به توافق و اجماع نظری متخصصان در ارتباط با راه ها و نحوه تعامل میان کمیته امداد و موسسات خیریه ، جامعه آماری تحقیق از (23 نفر) از افراد (مدیران و کارشناسان، اساتید دانشگاه) در موسسه های خیریه وکمیته امداد امام خمینی تشکیل شدند.

    یافته های تحقیق

     مدل و ارایه خدمت رسانی در خیریه ها با  کمیته امداد تفاوت های بسیاری دارد؛ تنوع طرح ها در خیریه ها بر خلاف  امداد بسیار کم است، موسسات خیریه بویژه موسسات معروف و شناخته شده در کارهای تخصصی؛ از مدیریت بالایی برخوردارند.

    بحث و نتیجه گیری

    زمینه ها و شریط موجود؛ پاسخگویی به نیاز محرومین، موازی کاری نهادهای امداد رسان و موسسات خیریه، کاهش اعتماد مردم به سازمانهای دولتی ، افزایش تعداد مددجویان و مراجعه به موسسات خیریه و کمیته امداد می تواند جهت تعامل بین کمیته امداد و نهاد های خیریه ای در نظر گرفته شوند . مهمترین راهبردها  از سوی نهادهای خیریه ای؛ اعتماد به کمیته امداد / ایجاد همدلی ومشارکت / زنجیره ای و تخصصی  کار کردن موسسات /همسو  بودن در راستای اهداف کمیته به منظور رفع فقر و کاهش نیازمندان/ یکسان سازی  بانک های اطلاعاتی/ و در کمیته امداد امام: همدلی و ارتباط بین مدیران و کارکنان/ اقدام به شبکه سازی / شفافیت و اطلاع سانی آنلاین است که نهایتا موجب می شود در خیریه ها؛ افزایش خودکارآمدی ، نفوذ بیشتر بین مردم بیشتر شود و در کمیته امداد به عنوان دستگاه پیش برنده و سیاستگزار/  جامعه را به صورت واقعی رصد و ارایه نقشه جامع فقر  دهد  که بطور حتم جامعه با کاهش فقر و آسیب های ناشی از آن  مواجه خواهد بود.

    کلیدواژگان: کمیته امداد امام، نهادهای خیریه، تعامل و ارتباط
  • احمدعلی نوربالا، میرطاهر موسوی*، حنان زارع، ملیحه شیانی، سقراط فقیه زاده، حمیدرضا هندی صفحات 311-377

    سرمایه اجتماعی سازه یا مفهومی پیچیده و چند بعدی است و به پدیده ای دلالت دارد که منبع اصلی زایش آن، حوزه تعاملات اجتماعی است. سرمایه اجتماعی را می توان بعنوان منابعی در نظر گرفت که در نتیجه روابط اجتماعی در گذشته ایجاد شده و در زمان حال، کنش جمعی را تسهیل می نمایند. ما در این پژوهش به دنبال توصیف وضعیت سرمایه اجتماعی با تکیه بر چهار مولفه اصلی تشکیل دهنده آن یعنی اعتماد اجتماعی، شبکه روابط اجتماعی، مشارکت اجتماعی و هنجارهای اجتماعی در کشور ایران در سال 1393 هستیم. این پژوهش از نوع مطالعات کمی - توصیفی می باشد که از طریق پیمایش و با ابزار پرسشنامه و در قالب یک مطالعه مقطعی در آذر و دی ماه سال 1393 صورت پذیرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل افراد 15 سال و بالاتر ساکن در مناطق شهری و روستایی کشور ایران می باشد. در این پژوهش، با روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک و خوشه ای، تعداد 37 هزار و 200 نفر بعنوان حجم نمونه از سراسر ایران انتخاب گردیدند. یافته ها نشان دادند که مردم ایران به افراد و گروه های نزدیک تر، اعتماد بیشتری دارند، در فعالیت های جمعی آنها بیشتر مشارکت می کنند و در صورت لزوم، حمایت اجتماعی بیشتری از ایشان بعمل می آورند. از این مطالعه می توان چنین نتیجه گرفت که وضعیت سرمایه اجتماعی درون گروهی و برون گروهی در ایران متفاوت است و مردم دارای سرمایه اجتماعی درون گروهی بیشتری می باشند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، شبکه روابط اجتماعی، حمایت اجتماعی
|
  • Mahdi Shahraki*, Simin Ghaderi Pages 9-43
    Introduction

    Public health expenditures are one of the important factors in improving health status. Considering the importance of health status in promoting human development indicators and consequently increasing social welfare as well as the impact of institutional and social factors on social welfare status, the main purpose of this study was to investigate the impact of public health expenditures and the quality of democracy on social welfare in countries with high human development index.

    Methods

    This descriptive-analytical and applied study was performed by Panel data with Panel-Corrected Standard Errors (PCSE) estimator for the years 2000-2019 in 2021. The statistical population was 39 countries with a high human development index and the annual time series data were extracted from the databases of the World Bank, the International Country Risk Guide and the United Nations. The models and required tests were estimated in Stata 16 software.

    Findings

    The mean of human development index for all sample countries during the period was 0.70 ± 0.04, for Iran was 0.73 ± 0.04 and the mean of Inequality-adjusted Human Development Index for all sample countries was to 0.58 ± 0.06 and for Iran was equal to 0.56 ± 0.08. The variables of public health expenditures to GDP, GDP logarithm, Openness and democracy index had a positive effect of 0.26, 9.02, 0.08 and 0.17% on the human development index, respectively. Also, the variables of public health expenditures to GDP, Democracy index and the product of public health expenditures to GDP and democracy index had a positive effect of 0.34, 0.09 and 0.15% on the Inequality-adjusted Human Development Index, respectively.

    Discussion

    Inequality in human development in Iran was higher than other countries with high human development index, and public health expenditures and the quality of democracy had a positive effect on social welfare. Improving the quality of democracy also increased the efficiency of public health spending on social welfare; therefore, policies to increase public health expenditures are proposed in order to more invest in infrastructure and increase the level of health services in different regions to eliminate inequality, improve and upgrade health technologies that depend on public expenditures. It is also proposed to increase government transparency and accountability to the people in order to increase social welfare and increase the efficiency of health expenditures.

    Keywords: Public Health Expenditures, Democracy, Social Welfare, Human Development Index, Cross-Section Dependence
  • Razie Araste, Fateme Javaheri*, Shahla Kazemipour Pages 45-94
    Introduction

     With the development of health and well-being in the contemporary world and the increase in life expectancy resulting from it, the issue of aging has become a significant social issue in many countries. As a result of such circumstances, the adoption of effective policies in the field of aging has become more important and necessary. The present study seeks to compare the aging policies of Iran and Sweden.

    Method

     For this purpose, the most important documents and aging policies of the two countries were read, and based on these policies, four key axes in the field of aging policy were extracted, which are: public/private support, material / spiritual support, Support based on passivity / elderly intervention, support based on socialism/individualism.

    Results

     The results of policy comparison showed that the policies of the elderly in Iran and Sweden in the first three axes have a significant similarity so that the policies of both countries are generally government-oriented (first axis), based on material support. (Second axis) and had a more passive approach to the elderly (third axis). But the comparison in the fourth axis showed that Iran's policies are more individualistic and in Sweden generally have a socialist nature.

    Conclusion

     In general, considering the similarity of the general lines of aging policies in Iran and Sweden and their significant differences in terms of the general welfare of the elderly, it can be concluded that aging issues in Iran are more related to the nature of policies. How policies are implemented is relevant.

    Keywords: Aging, Sweden, socialism, individualism, passivity, intervention
  • Mahrokh Rajabi*, Hossein Alavizadeh, Mansour Tabiee, Majid Movahed Pages 95-139
    Introduction

    Legal protection of the rights of the disabled in Iran has been considered by the governmental and non-governmental sectors over the past two decades. In this study, we have examined the common medical, social and ethical approaches related to disability in the text of the Law on the Protection of the Rights of Persons with Disabilities adopted in 1396. We have also tried to analyze the discourses involved in this law.

    Method

    Using Norman Fairclough's method of critical discourse analysis, the text of the law and the interviews of the people involved in its compilation have been analyzed in three levels of description, interpretation and explanation. First, we set up a handbook of Norman Fairclough concepts. Then we extract the words and phrases related to Fairclough concepts and three levels of discourse analysis from the text of the law and interviews and put them in another table. The second table shows the relationship between the three grammatical and semantic sections, textual or discourse vision, and ideological or structural structure in the research findings.

    Findings

    We have examined the information extracted from the text of the law and the interviews in three sections: linguistics and semantics, textual or discourse, structural and ideological. This study shows the presence and competition of government discourses, legislation, the private sector and civic activity, and their unequal role in lawmaking. In fact, government discourse has played a completely dominant role. Academic discourse has been absent in the process, and private sector discourse has had a hidden but active activity.

    Discussion

    As a result of the mentioned discourse order, the change of the social purpose of law-making to subsistence and support is evident. This leaves most of the social issues of disability without legal or ambiguous support and through the reproduction of cultural and social concepts and relations of medical and rehabilitation approach, causes the continuation and intensification of disability of disabled people in Iran.

    Keywords: Critical Analysis, The Rights of People with Disability, Law, Discourse. Disability
  • Amir Omari, Samira Sheikhi, Asiyeh Khaledi, Sepide Safari* Pages 141-168
    Introduction

    Health literacy and social commitment are effective factors in self-care. This study aimed to investigate the relationship between health literacy and social commitment with health self-care during the coronavirus epidemic.

    Methods

    The method of the present study was cross-sectional study. The statistical population of the present study included all Iranians aged 15 to 64 years in February and March 2021. 447 people were selected by the available sampling method. Then, the data were analyzed using SPSS.v16 and ArcMap GIS 10.5 software and Pearson correlation coefficient and stepwise regression statistical tests.

    Findings

    The results of Pearson correlation coefficient test showed that there is a significant relationship between health literacy (r = 0.377, P = 0.000) and social commitment (r = 0.311, P = 0.000) with health self-care. The results of the regression analysis test also showed that health literacy and social commitment predict 18% of changes in health self-care behaviors.

    Discussion

    Since health literacy and social commitment can be taught it is recommended for health policymakers and public education providers to promote health self-care during the coronavirus epidemic, focus on these variables.

    Keywords: Health Literacy, Social Commitment, Health Self-Care, Coronavirus
  • Majedeh Gholipour*, Mohammadnabi Najafi, Manouchehr Pahlavan, Abolghasem Heydarabadi Pages 169-198
    Intorduction

    One of the important goals of the health system in any country is to ensure, maintain and promote the health and quality of life of all members of society. The purpose of this study was to investigate the effect of social support on social health (Case study: welfare clients of Nowshahr city) in 1399

    Method

    This research has been done using a survey method and a questionnaire. The study population consisted of welfare clients aged 18 to 60 years living in Nowshahr. The sample size was determined using Cochran's formula, 350 people and were selected using multi-stage cluster sampling method.

    Findings

    To analyze the research data, correlation coefficient tests with spss24 software and structural equation analysis with Amos25 software were used. The reliability of the questionnaire was calculated and evaluated using Cronbach's alpha method, based on which the coefficient of research variables and its dimensions was more than 0.7. In this study, using inferential statistics, the relationship between social support variables, emotional dimension of social support, instrumental dimension of social support and information dimension of social support with the dependent variable of the study, social health was measured and the relationship of all variables was confirmed

    Discussin

     The results showed that these variables of social support, emotional dimension of social support, instrumental dimension of social support and information dimension of social support have a significant
    relationship with the dependent variable of research, social health. Using Amos25 software and drawing the model, the amount of dependent variable changes was explained by independent variables

    Keywords: Social Support, Clients, Welfare, Mazandaran
  • Saeed Bahreini Borujeni, Khosro Ramazani*, Fatemeh Moghadasi Boroujeni Pages 219-244
    Introduction

    This study investigates Three preventive methods (training via life skills, film, poster and catalogue) on changing students' attitude towards drug abuse in male students of high school in Shahr-e-cord.

    Method

    The research was a semiexperimental and pre-test-posttest with control group. The statistical population consisted 5978 students and 213 classroom. 60 of them were selected by random sampling method and randomly assigned to three experimental groups (N = 45 ) and control (n = 15). For each of the experimental groups, 10 training sessions of 80 minutes were performed but the control group did not receive any training The content validity of the questionnaires was confirmed and the reliability changing Students' attitude towards drug abuse questionnaire was 0.92. Data analysis was performed in two levels pre-test and post-test statistics using SPSS22 software by (ANCOVA) .

    Findings

    According to covariance analysis, among preventive methods, training life skills and training via film have significant effects than training by poster and catalogue.

    Discussion

    Education through posters and catalogues has not had a severe impact on changing students’ attitudes due to indirect transmission and lack of serious interaction between instructor and instructor. Therefore, cultural institutions try to change the attitudes of students and their families by teaching life skills and purposeful documentaries.

    Keywords: attitude to drug abuse, life skills, drug abuse, poster, catalogue, showing film
  • MohammadHossein Mahmoodi, Masoud Ahmadzad Asl, Maryam Rasoulian* Pages 245-273
    Introduction

    Higher mental health literacy is related to many desirable mental health outcomes. Most studies, however, have focused on disease-oriented MHL and have not investigated positive MHL (PMHL) i.e. understanding how to maintain and improve one's mental health. This study aimed to translate a measure of PMHL named Mental Health Positive Knowledge (MHPK) to Persian and check its psychometric properties.

    Methods

    The translation and cultural adaptation process was performed according to Beaton et al. Any Iranian individual with a minimum age of 15 years, literacy for reading and writing, and basic internet skills could be included using a convenient method of sampling. Face and content validity were assessed by qualitative methods. Exploratory and confirmatory factor analyses were used to investigate construct and convergent validity. The split-half method and internal consistency were examined as reliability measures.

    Findings

    Forward and backward translations and expert panel session were used. To investigate psychometric properties a total of 1606 individuals with a mean age of 29.9 years (SD = 9.14) were recruited; 176 participants were below 18. Exploratory and confirmatory factor analyses showed a construct compatible with the original version. Cronbach's alfa of 0.81 and Guttman split-half coefficient of 0.79 were measured as reliability indices. The final version contains 1 factor and 10 items and average MHPK score was 4.21 (SD = 0.72).

    Discussion

    Using the MHPK questionnaire which is a measure of positive mental health literacy (PMHL) can improve MHL investigations and can help to evaluate mental health educational interventions. This study showed that the Persian MHPK is a valid and reliable measure of PMHL for literate individuals with an age of 15 years and higher.

    Keywords: questionnaire, positive mental health, validation, mental health literacy, positive mental health literacy
  • Naser Payanifar, Shahnaz Sedaghatzadegan*, MirTaher Mousavi, Hasan Rafiei Pages 275-309

    The purpose of this study is to provide a model for proper interaction between charities and the Imam Khomeini Committee.

     Research Method

    The method of this research is qualitative and Delphi. It is a group and it answers the question of what can / should be? Thus, in order to reach an agreement and theoretical consensus of experts regarding the ways and manner of interaction between the Imam Khomeini committee and charities, the statistical population of the study Were formed from (23 people) of individuals (managers and experts, university professors) in charities and the Imam Khomeini Committee.

    research findings

    There are many differences between charitable modeling and service delivery and relief committee; The variety of projects in charities, unlike relief, is very small, charities, especially well-known organizations in specialized work; They have high management.

    Discussion and Conclusion

    the existing fields and conditions; Meeting the needs of the deprived, working in parallel with aid agencies and charities, reducing people's trust in government organizations, increasing the number of clients and referring to charities and the relief committee can be considered for interaction between the relief committee and charities. The most important strategies by charities; Trust in the Committee / Creating empathy and participation / Chain and specialized work of institutions / Alignment in line with the goals of the Committee to alleviate poverty and reduce the needy / Unification of databases / And in the Imam Committee: Empathy and communication between managers and staff / Networking / Transparency and Sunni Online, which ultimately leads to charities; Increase self-efficacy, increase influence among the people, and in the relief committee, as a promoter and policymaker / community, realistically monitor and present a comprehensive poverty map, which will surely reduce poverty and the damage caused by it.

    Keywords: Imam Khomeini Committee, Charities, Interaction, CommunicationSummary
  • AhmadAli Noorbala, Mirtaher Mousavi*, Hannan Zare, Maliheh Shiani, Soghrat Faghihzadeh, Hamidreza Hendi Pages 311-377

    Social capital is a complex and multi-dimensional construct and concept, and it implies to a phenomenon that the main source of its creation is the sphere of social interaction. Social capital can be considered as the sources that has been created as a result of social relationships in the past, and at the present time, it facilitates collective action. In this study, we seek to describe the status of social capital, based on the four main constituent components: social trust, social relations network, social participation and social norms in Iran, in 2014-2015 (1393). This research is a quantitative-descriptive study that was conducted through survey and questionnaire tools in a cross-sectional study in December 2014 and January 2015 (Azar and Dey 1393). The population of the study includes people aged 15 years and older living in urban and rural areas of Iran. In this research, by systematic random sampling and cluster sampling, 37,200 people were selected as sample from all over Iran. The findings showed that the people of Iran have more trusting to the individuals and groups closest to themselves; are more participation in the collective activities of these groups; and if needed, they provide more social support to these people. We can conclude from this study that the status of bonding social capital (within a group) and bridging social capital (between groups) in Iran is different and people have more bonding social capital than bridging social capital.

    Keywords: Social Capital, Social Trust, Social Participation, Social Relations Network, Social Support