فهرست مطالب

مجله تحقیقات آزمایشگاهی دامپزشکی
سال دوازدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدحسن یوسفی* صفحات 115-125

    شتر ان دنیای قدیم شامل دو گونه شتر یک کوهانه و دو کوهانه می باشند. مطالعات صورت گرفته پیرامون آناتومی شتر یک کوهانه در مقایسه با سایر دامهای اهلی نیز کمتر است. معده و اندام های مجاور آن توسط سرخرگ سیلیاک خونرسانی می شوند که در شتر مطالعات صورت گرفته در این زمینه محدود می باشند. دانستن وضعیت سرخرگ سیلیاک و شاخه های آن، در انجام اعمال جراحی مرتبط، بسیار ضروری به نظر می رسد. برای انجام این تحقیق معده کامل پنج نفر شتر از کشتارگاه تهیه و پس از انجام مرحله تثبیت، تشریح و مطالعه گردید. نتایج این مطالعه نشان داد که در شتر یک کوهانه در تمام نمونه ها، سرخرگ سیلیاک بطور مستقل از آیورت شکمی جدا شده و به سه شاخه شامل: سرخرگ کبدی، سرخرگ طحالی و سرخرگ معده ای چپ تقسیم گردید. سرخرگ طحالی فقط به طحال خونرسانی کرده و سرخرگ های شکمبه ای راست و چپ به صورت تنه مشترک از سرخرگ معده ای چپ جدا می شوند. انتهای سرخرگ معده ای چپ در خم کوچک حفره سوم شامل دو شاخه جانبی و داخلی است. در شتر یک کوهانه فقط یک سرخرگ معده ای  چادرینه ای دیده شد که از سرخرگ معده ای دوازدهه ای جدا گردیده و در نزدیکی محدوده میانی خم بزرگ حفره سوم به دو شاخه راست و چپ تقسیم گردیدیافته های این تحقیق نشان دهنده اختلاف در وضعیت خونرسانی به معده شتر در مقایسه با معده سایر نشخوارکنندگان است که دانستن آن ها در انجام اعمال جراحی بسیار مفید می باشد.

    کلیدواژگان: شتر، آناتومی، سرخرگ، سیلیاک
  • ژیلا زند عموقین، بهمن نویدشاد*، حسین عبدی بنمار، فرزاد میرزادی آقجه قشلاق، علی مهدوی صفحات 127-139

    مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثرات سطوح مختلف پودر گیاه دارویی ترخون بر عملکرد رشد، صفات لاشه، سیستم ایمنی و جمعیت میکروبی ایلیوم جوجه های گوشتی مبتلا به بیماری آنفلانزا، با استفاده از 432 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی اجرا شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: جیره بدون افزودنی (شاهد)، جیره حاوی 5/0 درصد پودر گیاه ترخون، جیره حاوی 1 درصد پودر گیاه ترخون و جیره حاوی 5/1 درصد پودر گیاه ترخون. عملکرد جوجه ها در مراحل مختلف و در پایان مراحل آزمایش ثبت شد. در روز 34 آزمایش، خونگیری از ورید بالی جهت اندازه گیری عیار پادتن بر علیه نیوکاسل و آنفولانزا انجام گرفت. در روز 38 پرورش به دو پرنده از هر تکرار محلول رقیق شده 5/0 درصد  SRBC به میزان 5/2 سی سی تزریق گردید و یک هفته بعد نمونه خون از طریق ورید بالی تهیه شد و سپس سطوح تیتر آنتی بادی علیه SRBC و مقدار IgM و IgG در سرم تعیین شد. در پایان آزمایش از هر تکرار 2 قطعه پرنده (نر وماده) کشتار و محتویات ایلیومی از آنها جمع آوری شد. همچنین وزن قطعاتی مانند سینه، ران ها، چربی حفره شکمی، کبد، قلب، طحال و بورس فابریسیوس تعیین شد. نتایج نشان داد که استفاده از پودر گیاه ترخون در همه سطوح، بدون تاثیر معنی دار بر مصرف خوراک، ضریب تبدیل خوراک پرنده ها را در مرحله پایانی پرورش به طور معنی داری بهبود بخشید (05/0> p). وزن قلب در پرنده های تغذیه شده با جیره های حاوی پودر ترخون در مقایسه با جیره   شاهد کاهش یافت (05/0> p). جیره حاوی 5/1 درصد پودر گیاه ترخون بطور معنی داری تولید آنتی بادی  IgMسرم را افزایش داد. مکمل کردن جیره با هر کدام از سطوح پودر گیاه ترخون در مقایسه با تیمار شاهد باعث کاهش معنی دار جمعیت اشریشیاکلی جوجه ها و همچنین جیره حاوی 5/0% پودر ترخون، جمعیت لاکتوباسیلوسی را نیز در مقایسه با تیمار شاهد کاهش داد. نتایج حاضر حاکی از آن است که استفاده از پودر گیاه ترخون در جیره جوجه های گوشتی موجب بهبود عملکرد رشد آن ها شد. با توجه به یافته های این پژوهش سطح بهینه مصرف 5/0 تا 1 درصد می باشد.

    کلیدواژگان: ترخون، صفات تولیدی، پارامترهای ایمونولوژیکی، جمعیت باکتریایی ایلئوم، جوجه های گوشتی، آنفولانزا
  • مرتضی کیوانلو*، ابوالقاسم رمرودی، اشکان جبلی جوان، رضا نارنجی ثانی، محمود احمدی همدانی صفحات 141-149

    ظرفیت آنتی اکسیدانی تام به مجموعه ایی از ترکیبات مربوط می شود که قادر به حفظ سیستم بیولوژیکی در برابر اثرات مضر گونه های فعال اکسیژن 1 و نیتروژن هستند، در واقع آنتی اکسیدان ها نقش مهمی در مهار گونه های فعال اکسیژن نیتروژن و جلوگیری از تشکیل آنها ایفا می کند. آبستنی یک دوره افزایش فعالیت متابولیک است. آبستنی ممکن است، منجر به عدم تعادل بین تولید و خنثی سازی گونه های فعال اکسیژن شود. در مطالعه حاضرمقایسه تغیرات ظرفیت تام اکسیدانی و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی و نسبت بین این دو، سه هفته و دو هفته  و یک هفته به زایمان و دز زمان زایمان و یک هفته پس از آن در سی گاو جفت مانده و سی گاو سالم صورت پذیرفت. نتایج بیانگر این مطلب است که تغییرات ظرفیت اکسیدانی تام در دوره انتقالی در گاوهای جفت مانده و سالم تا زمان زایمان روند افزایشی و تغییرات ظرفیت آنتی اکسیدانی تام در طول یک هفته در گاوهای جفت مانده و سالم تا زمان زایمان روند کاهشی داشته و پس از زایمان ظرفیت آنتی اکسیدانی کاهش و ظرفیت آنتی اکسیدانی کاهش و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی افزایش داشته است. اختلاف معنی داری بین گروه های سالم و جفت مانده برای ظرفیت تام اکسیدانی و ظرفیت تام آنتی اکسیدانیو نسبت بین این دو در تمامی هفته ها وجود دارد. با توجه به مطالب فوق مشخص می شود بین میزان فعالیت ظرفیت تام آنتی اکسیدانی و ظرفیت تام اکسیدانی در هفته های قبل از زایمان و وقوع جفت ماندگی ارتباط معنی داری برقرار است.

    کلیدواژگان: ظرفیت اکسیدانی تام، ظرفیت آنتی اکسیدانی تام، اندیس استرس اکسیداتیو، جفت ماندگی، گاو
  • کیوان کرامتی، مرضیه یغمایی، امیر اصغری باغخیراتی، مصطفی عبداللهی*، احسان پورافشار صفحات 151-156

    درد احشایی یک احساس ناخوشایند است که درمان آن با داروهای سنتتیک دارای عوارضی همچون وابستگی روانی، دیسکرازی خونی و... بوده و تجویز داروهای گیاهی رهیافت مناسبی برای کاهش این عوارض می باشد. آویشن باغی از جمله گیاهان دارویی است که بر مبنای اطلاعات موجود در طب سنتی و برخی از پژوهش های نوین علمی، اثرات درمانی مختلفی دارد که از جمله ی آن ها می توان به خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی گیاه مذکور و نیز کاربرد آن در برخی از اختلالات تنفسی اشاره نمود. هدف این پژوهش بررسی اثر تسکینی گیاه آویشن باغی بر درد احشایی است. این مطالعه تجربی بر روی 40 موش سوری نر نژاد N-MRI انجام گرفت (g4 ±36). موش ها به صورت تصادفی به گروه های کنترل، کنترل مثبت (فلونیکسین)، تیمار1، تیمار2 و تیمار3 تقسیم بندی شدند. گروه های کنترل و کنترل مثبت سرم فیزیولوژی و فلونیکسین (gk/gm2) و گروه های تیمار نیز به ترتیب دزهای 150، 300 و 450 میلی گرم بر کیلوگرم از عصاره ی آویشن را به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. 15دقیقه پس از هر تجویز، موش ها برای القاء درد احشایی مورد تزریق اسید استیک 6/0 % (gk/lm 01) قرار گرفته و اثرات ضد دردی با شمارش تعداد رایت ها طی 30 دقیقه تعیین گشت. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آنالیز واریانس یک طرفه و تست تکمیلی Tukey در سطح معنی داری 05/0<p مورد تجزیه و تحلیل واقع شدند. عصاره های آویشن با دزهای 150، 300 و 450 میلی گرم بر کیلوگرم و فلونیکسین با دز gk/gm2 درد را به صورت معنی داری کاهش دادند (05/0<p). این پژوهش اثر تسکینی گیاه آویشن باغی را بر درد احشایی را تایید می کند ولی نیاز به مطالعات بالینی بیشتری برای یافتن جایگاه مناسبی برای آن در میان ضد درد های احشایی می باشد.

    کلیدواژگان: آویشن، درد احشایی، رایتینگ
  • امید صفار بنیس، حمید استاجی*، محمدرضا سلیمی بجستانی، مریم رسولی صفحات 157-164

    طی سال های اخیر، اهمیت نسبت به تحقیق در مورد خانواده آناپلاسماتاسه1  افزایش یافته است. در این خانواده جنس ارلیشا2  قرار دارد که باکتری های اجباری داخل سلولی و زیونوتیک می باشند. ناقلین اصلی این باکتری ها کنه ها می باشند که گونه های رایج کنه های سخت که عمدتا در همه جای دنیا نیز وجود دارند مانند کنه های  ایکسودس3 ، درماسنتور 4 ، ریپیسفالوس 5  و آمبلیوما 6  مهم ترند. هدف از این پژوهش ردیابی مولکولی ارلیشیا اوینجی 7  در سگ های ارجاعی به کلینیک های دامپزشکی شهر سمنان بوده است. در این مطالعه از 134 قلاده سگ به صورت کاملا تصادفی به میزان 5-4 سی سی خون اخذ شد و جهت استخراج DNA  از نمونه ها از روش فنول-کلروفورم استفاده گردید. در ادامه با کمک پرایمرهای آناپلاسماتاسه، ژن مورد نظر ردیابی گردید و موراد مثبت ثبت شد و سپس موارد مثبت به لحاظ حضور ارلیشیا مورد بررسی قرار گرفتند. براساس نتایج از کل تعداد نمونه های ارجاعی تعداد 35 نمونه از نظر آناپلاسماتاسه مثبت بودند که  21 نمونه نر و 14 نمونه ماده بودند ولی در ردیابی ژنوم مربوط به جنس ارلیشیا هیچ نمونه ایی مثبت تعیین نشد.

    کلیدواژگان: ارلیشیا اوینجی، آناپلاسماتاسه، سگ، سمنان
  • محمد غنی دل، سهراب رسولی*، امید محمدپور، زانیار پیرکانی صفحات 165-173
    شماری از عوامل بیماری زا می توانند باعث بروز اختلال در سلامت و حتی مشکلات تولیدی در گوسفند شوند. در هر صورت انگل های داخلی می توانند بیشترین نگرانی را در این باره به وجود بیاورند. انگل های ریوی از جمله مهمترین و شایع ترین انگل های نشخوار کنندگان کوچک می باشند  که منجر به آسیب های ریوی می شوند و از آن جا که دستگاه تنفسی از مهمترین بافت های بدن می باشد و به علت ارتباط نزدیک با سایر بافت های بدن، لذا آسیب به این بافت منجر به اختلالات اساسی در سلامت حیوان و مشکلات تولیدی می گردد. در همین راستا و به منظور بررسی میزان شیوع انگل های ریوی در گوسفندان شهرستان نقده ، اقدام به بازرسی بعد از کشتار 655 راس گوسفند در 18 نوبت نمونه برداری (هر ماه 3 بار) از اوایل دی ماه 1394 تا اواخر خرداد ماه 1395 نمودیم. براساس نتایج 7/8 درصد گوسفندان به انگل های مختلف ریوی مبتلا بودند (سیستوکولوس اکراتوس 9/2 درصد، دیکتیوکولوس فیلاریا 67/1 درصد، پروتوسترونژیلوس روفسانس 76/0 درصد، کیست هیداتیک 19/5 درصد) بر اساس نتایج این مطالعه ، کیست هیداتیک شایع ترین و پروتوسترونژیلوس روفسانس کمیاب ترین انگل تنفسی گوسفندان نقده می باشد.
    کلیدواژگان: انگل های تنفسی، گوسفند، شهرستان نقده
  • سحر احتشام فر، محمدرضا سلیمی بجستانی*، عماد چنگیزی صفحات 175-181

    سارکوسیستیس متشکل از 130 گونه تشکیل دهنده کیست های کوکسیدیایی دومیزبانه  بوده و از نظر سیکل زندگی و بیماری زایی با یکدیگر متفاوتند. این انگل بین انسان و دام مشترک بوده و انسان با خوردن گوشت خام یا نیم پز نشخوارکننده به این انگل آلوده می شود. ابتلا به این عفونت، شیوع جهانی دارد و در بسیاری از حیوانات سبب ایجاد بیماری می شود و از نظر بهداشتی و اقتصادی ضررهای زیادی را وارد می کند. هدف از این مطالعه تعیین میزان آلودگی سارکوسیستیس در دام های کشتارشده در کشتارگاه سمنان با استفاده از تهیه گسترش به روش فشاری و هضمی بود. لذا در طی ماه های زمستان 1396 و بهار 1397، 334 راس گاو و 334 راس گوسفند و بز (به طور مساوی گوسفند و بز) به صورت تصادفی در کشتارگاه انتخاب و نمونه برداری شد و با روش هضمی و فشاری از نظر وجود کیست سارکوسیستیس بازرسی شدند. پس از ارزیابی گسترش های تهیه شده، میانگین آلودگی در دام های شهرستان سمنان در گاو با روش هضمی 87 % و با روش فشاری 60%، در بز  با روش هضمی 83/33 % و با روش فشاری 59 % و در گوسفند با روش هضمی 81 % و با روش فشاری 59/52 % بود. نتایج نشان داد روش هضمی حساس ترین روش برای تشخیص سارکوسیستیس در گوشت دام در سمنان است. با توجه به شیوع بالای سارکوسیستیس باید بدون توجه به نتیجه بازرسی ظاهری، نسبت به پخت کامل گوشت اقدام نمود.

    کلیدواژگان: روش هضمی، روش فشاری، سارکوسیستیس، گاو، گوسفند
  • کیوان جمشیدی* صفحات 183-194
    مطالعه کشتارگاهی شامل 4 فصل از ابتدا تا انتهای سال 94 و به منظور ارزیابی وضعیت شترهای کشتاری بلحاظ آلودگی به هیداتیدوزیس احشایی و بررسی خصوصیات کیست هیداتید در کشتارگاه صنعتی شهرستان سمنان استان سمنان به اجرا در آمد. از مجموع 254 نفر شتر نحر شده در این کشتارگاه که تحت معاینات پس از کشتار قرار گرفتند، 51 نفر (8/20 %) آلوده به کیست هیداتید در احشاء مختلف شامل ریه، کبد و طحال تشخیص داده شدند. آلودگی قابل توجه در شترهای بالای 10 سال مشاهده شد. از مجموع 51 نفر شتر آلوده؛ 25 مورد (81/9%) آلودگی فقط در ریه ها، 11 مورد (33/4%) آلودگی فقط در کبد، 16 مورد (29/6%) آلودگی در کبد و ریه و 2 مورد (78/0%) در کبد، ریه و طحال را نشان دادند. از مجموع 70 اندام احشایی دارای کیست بالاترین تعداد در ریه ها (57/58%) و بدنبال آن در کبد (57/38%) و طحال (85/2%) مشاهده شد. از مجموع 405 عدد کیست بررسی شده 79/16% کلسیفه بودند. بالاترین میزان کیست کلسیفه در کبد و پس از آن در ریه ها وجود داشت. نتایج حاصل از تحقیق پیش رو نشان داد هیداتیدوزیس یکی از بیماری های انگلی مهم در منطقه تحت مطالعه می باشد. براساس نتایج حاصل از این مطالعه و موقعیت فعلی کشتارگاه های استان، توجه جدی برای پیش گیری و کنترل این بیماری قابل تذکر می باشد.
    کلیدواژگان: شتر، کیست هیداتید، کشتارگاه، سمنان
  • فاطمه بالازاده کوچه*، شاپور حسن زاده، حمید کریمی صفحات 195-205
    نیکوتین باعث کاهش فعالیت های تولید مثلی و نیز باروری در هر دو جنس نر و ماده می شود. نیکوتین باعث کاهش تولید مثل در هر دو جنس نر و ماده می شود. عملکرد آن از طریق مهار آزاد سازی پروژسترون در فاز لوتیال صورت می گیرد. در این مطالعه اثرات سلولی نیکوتین بر تخمدان رت، با استفاده از روش های هیستوشیمیایی بررسی گردید. در این پژوهش سه گروه رت ماده بالغ به صورت: گروه کنترل ، دز نیکوتین کم  ،دز نیکوتین زیاد  در نظر گرفته شدند . تزریق به صورت داخل صفاقی صورت گرفت . موشها توسط دی اکسیدکربن کشته و تخمدانها خارج و منجمد شدند. سپس ، مقاطع بافتی به ضخامت ɥm 10 تهیه گردید. مقاطع با روش پاس ، اویل  رد او، سودان  بلک B رنگ آمیزی و با میکروسکوپ نوری بررسی شدند. در گروه دوز پایین ، مایع فولیکولی و فولیکولهای کیستیک علایم پاس مثبت نشان دادند .  تمامی علایم مشاهده شده در گروه دوز پایین در گروه دوز بالا نیز مشاهده گردید .  اما شدت تخریب فولیکولهای آترتیک در گروه با دز بالا بیشتر بود. در رنگ آمیزی اویل رداو نیز نواحی اویل رد او مثبت در قسمتهای مختلف تخمدان گروه تیمار مشاهده گردید  که وجود نواحی پاس مثبت و اویل رد او دلالت بر اثر تخریبی نیکوتین و عدم مصرف منابع انرژی توسط سلول دارد. وجود نواحی گسترده پاس مثبت ، اویل - رد - او مثبت در سلولهای قسمتهای مختلف تخمدان حاکی از  تخریب سلولی نیکوتین میباشد بنابراین میتوان نتیجه گرفت که نیکوتین با اثر تخریبی بر روی تخمدان می تواند منجر به ایجاد اختلالات باروری در جنس ماده شود.
    کلیدواژگان: تخمدان، نیکوتین، هیستوشیمی، رت
  • کیوان عبدی*، رضا تقی زاده صفحات 207-217

    در این کار تحقیقاتی در مجموع 10 جفت بیضه سگ نر بالغ به روش اخته حاصل شده و بلافاصله به آزمایشگاه منتقل گردید. پس از رسیدن نمونه به آزمایشگاه، جهت استحصال اسپرم، چندین برش در نواحی که حداقل مویرگ های خونی ناحیه دم اپیدیدیم بیضه وجود داشت، زده شد. سپس سه سطح گلوتاتیون (3-5-7 میلی مول) به محیط کشت لوله رحمی انسان (HTF) و حاوی رقت 40 میلیون اسپرم با 10 درصد سرم گوساله جنینی (FCS) در میکروتیوب 1 میلی لیتری اضافه و به مدت24 ساعت در دمای 5 درجه سانتیگراد در یخچال نگهداری شد. سپس تحرک اسپرم در زمان های 1-6-12و24 ساعت با نرم افزار کاسا ارزیابی و داده ها توسط نرم افزار spss نسخه 22 و آزمون های پس از تجربه، توکی و تامانه ارزیابی گردید. نتایج نشان داد شاخص های حرکتی اسپرم مثل درصد اسپرم های با حرکت سریع پیش رونده، درصد اسپرم های فاقد حرکت، درصد اسپرم های متحرک و شاخص های مربوط به سرعت حرکت اسپرم مثل سرعت خط منحنی اسپرم، سرعت خط مستقیم، و متوسط سرعت مسیر حرکت اسپرم  تا 12 ساعت در شاهد بهتر از تیمار با سطوح مختلف گلوتاتیون بوده و اختلاف  میانگین ها معنی دار بود (50/0>P). ولی در ساعت 24 مقادیر عددی میانگین های سه سطح گلوتاتیون از شاهد بیشتر ولی تفاوت  میانگین ها معنی دار نبود. نتیجه گیری کلی، گلوتاتیون می تواند در بهبود کیفیت اسپرم اپیدیدیم سگ در دمای 5 درجه سانتیگراد موثر باشد منتهی این تاثیر وابسته به   دوز مصرفی  و مدت  زمان نگهداری اسپرم می باشد .

    کلیدواژگان: گلوتاتیون، کاسا، سگ، اسپرم اپیدیدیم
  • ساسان حیدری میاندوآب، بهمن نویدشاد*، نعمت هدایت ایوریق، فرزاد میرزادی آقجه قشلاق، علی مهدوی صفحات 219-229

    تخم مرغهای بارور از گله مرغ مادر سویه گوشتی راس 308 تهیه شدند. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از تیمار شاهد شامل تزریق یک میلی لیتر سرم فیزیولوژیک و تیمارهای تزریق سطوح 50، 75 یا 100 ppm محلول نانو ذرات مس در محل اتاقک هوایی تخم مرغ در روز اول دوره جوجه کشی. مصرف خوراک روزانه و افزایش وزن روزانه در کل دوره در گروه 100ppm بالاتر بود (05/0<p). ضریب تبدیل غذایی در بین تیمارهای مختلف در کل دوره تفاوتی نشان نداد. عیار پادتن علیه ویروس آنفولانزا و نیوکاسل توسط تیمارهای آزمایشی تحت تاثیر قرار نگرفت (05/0>p). کل گلبول های سفید و هتروفیل ها در جوجه های گوشتی در سن 10 روزگی در گروه 50 ppm  نانو مس کاهش نشان داد (05/0<p)، در صورتی که در لنفوسیت های همین گروه (50 ppm)  افزایش معنی داری مشاهده شد (05/0<p). کاهش خطی در سطح تری گلیسرید سرم با مصرف سطوح 75 و 50 ppm نانو  ذرات مس در مقایسه با گروه شاهد مشاهده گردید (05/0 >P). سطح کلسترول و HDL سرم در گروه 50 ppm نانو ذرات مس کمتر از گروه 75 ppm نانو ذرات مس و نیز گروه شاهد بود (05/0 >P). سطح LDL سرم تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت.  نتایج تحقیق حاضر نشان دهنده اثر مثبت تزریق درون تخم مرغی نانو ذرات مس به ویژه در سطح 50  ppm بر صفات تولیدی، سطح کلسترول و تری گلیسرید جوجه های تفریخ شده بود.

    کلیدواژگان: بازدهی تولیدی، تزریق درون تخم مرغی، جوجه گوشتی، سیستم ایمنی، نانو ذرات مس
  • محمد ولایت زاده* صفحات 231-239

    این تحقیق با هدف اثر بسته بندی تحت خلاء بر میزان آبچک و پروتئین موجود در آبچک ماهی شوریده، شیر، راشگو و کفشک زبان گاوی خلیج فارس طی 20 روز نگهداری در سال 1394 انجام شد. نمونه های ماهی از بندر آبادان تهیه گردیدند. فیله ماهیان به دو روش بسته بندی معمولی و بسته بندی تحت خلاء در دمای 4+ و 18- درجه سلسیوس نگهداری شدند. به طور کلی بالاترین و پایین ترین میزان آبچک در فیله ماهی شوریده بسته بندی شده تحت خلاء در دمای 18- درجه سلسیوس (27/0±56/21 گرم) در روز بیستم و فیله ماهی کفشک بسته بندی شده معمولی در دمای 4+ درجه سلسیوس (35/0±46/1 گرم) در روز پنجم به دست آمد. روند تغییرات میزان آبچک در ماهی شوریده نشان می دهد میزان این شاخص در روز پنجم تا روز بیستم در دو روش بسته بندی معمولی و تحت خلاء نگهداری شده در دمای 4+ و 18- درجه سلسیوس نسبت به سه گونه شیر، راشگو و کفشک بالاتر به دست آمد. بالاترین و پایین ترین میزان پروتئین آبچک در فیله ماهی راشگو بسته بندی شده تحت خلاء در دمای 18- درجه سلسیوس (19/0±13/14 درصد) و فیله ماهی شوریده بسته بندی معمولی در دمای 4+ درجه سلسیوس (1/0±41/2 درصد) بود. میزان آبچک و پروتئین آبچک در تیمارهای مختلف مورد مطالعه در چهار گونه ماهی شوریده، شیر، راشگو و کفشک زبان گاوی در دو روش بسته بندی معمولی و تحت خلاء در دمای 4+ و 18- درجه سلسیوس در مدت 20 روز نگهداری افزایش یافت (P<0.05). به طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد، میزان آبچک به میزان دمای استفاده شده جهت نگهداری ماهی بستگی داشته، به طوری که روی میزان پروتئین آبچک (درصد) تاثیر دارد، همچنین میزان آبچک و پروتئین موجود در آبچک فیله ماهیان تحت تاثیر بسته بندی تحت خلاء افزایش معنی داری داشت و در فیله های بسته بندی شده تحت خلاء میزان این شاخص ها نسبت به فیله های نگهداری شده در دمای 4+ و 18- درجه سانتیگراد بالاتر بود.

    کلیدواژگان: ماهی، فیله، آبچک، پروتئین، بسته بندی تحت خلاء
|
  • Mohammadhasan Yousefi * Pages 115-125

    The anatomical studies about the one-humped camels are very little compared to other domestic animal species. The stomach and adjacent organs are blood supplying with the celiac artery. The research on the celiac artery in one-humped camel is very little. The knowledge of branching and variations of the celiac artery is clinically significant, especially in surgical operations. To do this research, five number stomach and adjacent organs of Camelus dromedarius were prepared from the abattoir and then fixed, dissect and analyzed. The celiac artery in the total specimen was originated from the abdominal aorta, separates from the cranial mesenteric artery and divided into three branches, included the hepatic, splenic and left gastric artery. The splenic artery has reached the blood to the spleen only. The left and right ruminal artery were originated together by a common stem from the left gastric artery. The terminal part of the left gastric artery in the lesser curvature of the third compartment (omasum- abomasum) of the camel stomach was divided into two branches, lateral and medial left gastric artery. In the total specimen was recognized one gastroepiploic artery. This artery was originated from the gastroduodenal artery and near the middle part of the greater curvature of the third compartment, ramified into the left and right branches. This study showed that the blood supply of the stomach in one-humped camel is different from other ruminants, and the knowledge of this point is essential in surgical operations.

    Keywords: camel, anatomy, artery, celiac
  • Zhila Zand Amooghein, Bahman Navidshad *, Hossein Abdi Benmar, Farzad Mirzaei Aghjegheshlagh, Ali Mahdavi Pages 127-139

    The present study was performed to evaluate the effects of different levels of tarragon powder on growth performance, carcass traits, immune system and microbial population of broiler ileum using 432 Ross 308 strains in a completely randomized design. During the test, the broiler herd became infected with the flu. Experimental treatments were: diet without additives (control), and experimental diets containing 0.5, 1 or 1.5% percent of dried tarragon powder.  The performance of chickens was recorded in different stages and at the end of the experimental stages. On day 34 of the experiment, blood samples were taken from a vein to measure antibody titer against Newcastle and influenza. On day 38, two birds from each replicate were injected with diluted 0.5% SRBC solution at a rate of 2.5 cc. One week later, a blood sample was taken through a wing vein and then antibody titer levels against SRBC and serum IgM and IgG levels were determined. At the end of the experiment, 2 birds (male and female) were killed from each replication and ileal contents were collected. The weight of parts such as chest, thighs, abdominal fat, liver, heart, spleen and bursa of Fabricius was also determined. The results showed that the use of tarragon powder at all levels, without a significant effect on feed consumption, significantly improved the feed conversion ratio of birds in the final stage of rearing (p <0.05). Heart weight in birds fed diets containing tarragon powder decreased compared to the control diet (p <0.05). Diet containing 1.5% tarragon powder significantly increased serum IgM antibody production. Supplementing the diet with any of the tarragon powder levels in comparison with the control treatment significantly reduced the population of Escherichia coli in chickens and also the diet containing 0.5% of tarragon powder reduced the lactobacillus population in comparison with the control treatment. The present results indicate that the use of tarragon powder in the diet of broilers improved their growth performance. According to the findings of this study, the optimal level of tarragon powder consumption is 0.5 to 1%..

    Keywords: Tarragon, performance traits, immunological parameters, ileum bacterial population, Broiler chickens, influenza disease
  • Morteza Keywanloo *, Abolghasem Ramroodi, Ashkan Jebell Javan, Reza Narenji Sani, Mahmood Ahmadi Hamedani Pages 141-149

    Total antioxidant capacity is a combination of compounds that are able to maintain a biological system against the harmful effects of active oxygen species and nitrogen. Pregnancy is a period of increased metabolic activity that may lead to an imbalance between production and neutralization of reactive oxygen species (ROS). Comparison of Total Oxidant Capacity (TOC) and Total Antioxidant Capacity (TAC) among healthy cows and cows with retained placenta (RP) showed that changes in TOC during the transitional period in cows with RP and healthy cows until up to parturition were increased and changes in TAC from one week before parturition to parturition time was a decreasing trend in both groups. For TOC and TAC, there was a significant difference between healthy cows and cows with RP in all weeks. Therefore, there is a meaningful relationship between the amount of TAC and TOC in preparturient weeks and the occurrence of remained placenta.

    Keywords: Total antioxidant capacity, Total oxidant capacity, Retained placenta, Cow
  • Keivan Keramati, Marziye Yaghmaee, Amir Asghari Baghkheirati, Mostafa Abdollahi *, Ehsan Pourafshar Pages 151-156

    Visceral pain is an unpleasant feeling that Using synthetic drugs for treatment has some side effects, such as psychological dependence and blood dyscrasia and for decreasing these side effects, administration of herbal medicine can be an appropriate approach. Based on existing information in traditional medicine and some recent scientific surveys, Thymus vulgaris plant is one type of herbs that has different therapeutic effects of which it is possible to point to antibacterial and antifungal effects and its application in some respiratory disorders The aim of this study is evaluation of the palliative effect of Thymus vulgaris on visceral pain. This experimental study was done on 40 NMRI male mice. (36±4g). Mice were divided randomly into control groups, positive group (flunixin), treatment 1, treatment 2, treatment 3. Control groups and positive group, normal saline and flunixin (2mg/kg) and also treatment groups respectively 150, 300, 450 mg/kg of Thymus vulgaris received intraperitoneally. 15minute after each injection, for visceral pain induction, mice were injected by acetic acid 0.6% (10ml/kg) and during  30 minutes, the analgesic effect was recorded by counting the number of Writing. Data were analyzed by SPSS statistical software, One-Way ANOVA and Tukey test with a significant level of P< 0.05. The extracts of Thymus with 150, 300, 450 mg/kg doses and flunixin with 2 mg/kg dose induced a significant reduction in pain response. (P<0.05). This study confirms the palliative properties of Thymus Vulgaris, but further clinical studies are necessary to find out a suitable place for that among the other visceral Analgesics.

    Keywords: Thymus Vulgaris, Visceral pain, Writing
  • Omid Saffar Benis, Hamid Staji *, Mohamadreza Salimi Bejestani, Maryam Rassouli Pages 157-164

    In recent years, there has been a growing interest in research into the Anaplasmataceae family. In this family, there is the genus Ehrlichia, which is a compulsive intracellular and zoonotic bacterium. The main carriers of these bacteria are mites, the most common species of hard ticks that are found mainly in all parts of the world, such as Ixodes, Dermacentor, Rhipicephalus and Amblyomma. The aim of this study was to track the molecular detection of Ehrlichia ewingii among referred dogs referred to the veterinary clinic of Semnan University. In this study, 134 dogs were randomly assigned to each of them in the amount of 4-5ml of blood and they were used to extract DNA using phenol-chloroform method. Subsequently, with the help of Anaplasmataceae primers, the desired gene was traced and positive cases were recorded. Based on the results, out of the total number of reference samples, 35 samples were positive, of which 21 were male and 14 were female but none of them were Ehrlichia positive after the second round of PCR.

    Keywords: Ehrlichia ewingii, Anaplasmataceae, Dog, Semnan
  • Mohammad Ghanidel, Sohrab Rasouli *, Omid Mohammadpour, Zanyar Pirkani Pages 165-173
    A number of pathogens can cause health problems and even production problems in sheep. In any case, internal parasites can cause the most concern in this regard. Pulmonary parasites are one of the most important and common parasites of small ruminants that lead to lung damage and since the respiratory system is one of the most important tissues in the body and due to the connection Close to other tissues of the body, so damage to this tissue leads to fundamental disorders in animal health and production problems. In this regard, in order to investigate the prevalence of pulmonary parasites in sheep in Naghadeh, we inspected after slaughtering 655 sheep in 18 sampling sessions (3 times a month) from early January 2015 to late June 2016. According to the results, 8.7% of sheep had various pulmonary parasites (Cystocaulus ocreatus 2.9%, dictyocaulus filaria 1.67%, protostrongylus rufescens 0.76%, Hydatid cyste 5.19%). Hydatid cyst is the most common and Protostrongylus rufescens is the rarest respiratory parasite of Naqadeh sheep.
    Keywords: pulmonary parasites, Sheep, Naghade
  • Sahar Ehteshamfar, Mohamadreza Salimi Bejestani *, Emad Changizi Pages 175-181

    Sarcocystis is composed of 130 species of heteroxenous coccidian and differ in terms of life cycle and pathogenicity. This parasite is common between humans and livestock and human being infected by eating raw or semi-ruminating meat. The infection is a global outbreak, causing many diseases in many animals and causing many health and economic losses. The aim of this study was to determine the rate of contamination of sarcosystis in slaughtered livestock in Semnan abattoir using compression and digestion methods. Hence during the winter of 1396 and spring of 1397, 334 cattle and 334 sheep and goats (evenly sheep and goats) were randomly selected at abattoir and examined by digestive and compression methods for the presence of Sarcocystis cyst. The mean of contamination of Semnan in cattle was determined using digestive method of 87% and with compressive method of 60%, in goats by digestive method 83.33% and using compressive method 59% and in sheep by digestive method 81% and with the compressive method was 59.52%. The results showed that the digestive method was the most sensitive method for detecting sarcocystis in abattoir in Semnan. Regarding the high prevalence of sarcosysts, the complete cooking of meat it should be considered, regardless of the apparent inspection outcome.

    Keywords: Digestive method, Compression technique, Sarcosystis, Cattle, Sheep, Goat
  • Keivan Jamshidi * Pages 183-194
    A cross-sectional study was conducted during four seasons from April 2016 to Mach 2017 to assess the status of cystic hydatidosis in the slaughtered camels at the Semnan municipal slaughterhouse,  in Semnan province. Hydatid cyst count and characterization were conducted based on routine meat inspection. Out of the total of 254 camels (97 females and 157 males divided in three age groups as <5, 5–10, and >10 years old) examined visually and manually by palpation and incision, 51(20/07%) were found harboring hydatid cysts in lung, liver and spleen. A significantly higher infection was detected in older camels (P<0.05) than younger ones. Of the total 51 infected, 25 (9.81 %) had hydatid cysts only in the lung, 11 (4.33 %) in the liver, 16 (6.29 %) in both the liver and lungs, and 2 (0.78 %) in lung, liver and spleen. Out of the 70 viscera harboring hydatid cysts, the highest (58.57%) was the lungs followed by the liver (38.57%), and the spleen (2.85%). In addition, out of the total 405 cysts collected, 16.79% were calcified cysts. The rate of cyst calcification was higher in the liver than in the lung. The results showed that hydatidosis is one of the major parasitic diseases in the study area. In light of the result obtained and the current situation in Municipal abattoirs in Semnan province, serious attention for its prevention and control is warranted.
    Keywords: camel, Hydatid Cyst, slaughterhouse, Semnan
  • Fatemeh Balazadeh Koucheh *, Shapour Hasanzadeh, Hamid Karimi Pages 195-205
    Effect of nicotine on male and female mammal fertility capability. Nicotine decrease reproduction and cause infertility in each sex. It causes disorder in luteal phase by inhibition of release progesterone. In present study cellular effects of nicotine were studied on rat ovary by histochemichal methods.  Fifteen rats were selected as three groups which each group contained five animals. Control group, once treatment samples received low dose nicotine (0.2 Mg/Kg) daily and second treatment samples received high dose nicotine (0.4 Mg/Kg) daily during twenty one days. injection was given intraperitoneally. rats were killed by carbon dioxide and ovaries were removed and frozen, and then were sectioned by cry microtome with thickness 10 µm were prepared. stained by Oil-Red-O, Sudan Black B and PAS method. And were examined by light microscope. Results appeared that, in low dose group follicular fluid, some of the growing follicles, and cystic follicles were PAS positive. All of the positive effects were observed in high dose group too but accuracy of follicle degeneracies was more in this group. Obtained results appeared many Oil-Red-O positive areas in treated ovaries that it guidance cell degeneration and unused cell energy source. Many distributed Oil-Red-o and PAS Positive area in treated group appeared that nicotine cause cellular degeneration. Therefore degenerative effects of nicotine on ovary can be  cause infertility in female animals.
    Keywords: Ovary, Nicotine, Histochemistry, Rat
  • Keivan Abdy *, Reza Taghizadeh Pages 207-217

    In this research, 10 pairs of healthy adult male dog testicles were obtained by castration and immediately transferred to the laboratory. After reaching the laboratory, for the harvest of sperm, several incisions were performed at the regions with less blood capillaries of epididymis. Three levels of glutathione (3-5-7 mM) were added into human tubal fluid containing sperms (40×106 sperm/ml), with 10%, bovine serum albumin and were kept for 24 hours at 5 ºC. Sperm motility was examined at 1, 6, 12 and 24 hours after kept in refrigerator at 5 ºC with CASA. We applied one-way ANOVA of SPSS   version 22 analyses and tukey HSD and tamhane post hoc test to determine meaningful differences. The results showed that CASA parameters; rapid progressive motility (Class A, %), immotile sperm (Class D, %), motile sperm (Class A+B+C, %) and the parameters of sperm velocity; curvilinear velocity (VCL, µm/s), straight line velocity (VSL, µm/s), average path velocity (VAP, µm/s), were the best in control groups, till 12hrs evaluation (P<0.05). But at 24 hours the three levels glutathione had more numerical means than control, but without meaning full results. In conclusion; glutathione can be effective in improving the quality of dog epididymis sperm at 5°C, but leading to this effect depending on the dosage and duration of sperm storage.

    Keywords: Glutathione, CASA, Dog, Epididymal sperm
  • Sasan Heidari Miandoab, Bahman Navidshad *, Nemat Hedayat Evrigh, Farzad Mirzaei Aghjegheshlagh, Ali Mahdavi Pages 219-229

    This study was carried out to evaluate the effects of in ovo injection of copper nanoparticles on the performance and immune system of broilers. Fertile eggs from Ross 308 breeder broiler flock were divided into 4 groups as follows. The group was injected with one mL of physiologic serum and the groups injected with copper nanoparticle solutions at doses of 50, 75 and 100 ppm in the air cell, at the first day of incubation. The daily feed intake and average daily gain at the rearing period was higher in 100 ppm group (P <0.05), while there was no diference in feed conversion ratio. There was no diference in antibody titers against the influenza virus. The higher and lower antibody titer against Newcastle virus were observed in the group injected with 75 ppm and 100 ppm nano-Cu injected group, respectively (P <0.05). Total white blood cells and heterophils in broilers at 10 days of age were decreased in 50 ppm nano copper group (p <0.05), however, the lymphocytes of the same group (50 ppm) was significantly increased (P <0.05). The hematocrit percentage of blood samples at 10 days of age in broiler chickens in 100 ppm nao copper group decreased (P <0/05). A linear decrease in serum triglyceride levels was observed with the in ovo injection of 75 and 50 ppm copper nanoparticles compared to the control group (P <0.05). Serum cholesterol and HDL levels in the 50 ppm copper nanoparticles groups  were lower than the group of 75 ppm copper nanoparticles and the control group (P <0.05). Serum LDL levels were not affected by experimental treatments. The results of this study showed the positive effect of in ovo injection of copper nanoparticles, especially at 50 ppm level on feed intake, growth rate, and feed conversion ratio and serum cholesterol and triglyceride levels.

    Keywords: broiler chiken, Cu nano particles, immune system, in ovo injection, performance
  • M . Velayatzadeh * Pages 231-239

    This study was performed effect of vacuum packaging on the drip and drip protein Otolithes rubber, Scomberomorus commerson, Eleutheronema tetradactylum and Largescale tonguesole from Persian Gulf for 20 days in 2016. Samples of fish were collected for Abadan seaport. Fish fillets were maintained in two ways the usual packing and vacuum packaging at +4º and -18° C. The highest and lowest of drip were in Otolithes rubber fillet vacuum packaging at -18° C (21.56±0.27 g) in 20 days and Largescale tonguesole fillet usual packing at +4º C (1.46±0.35 g) in 5 days. Changes of drip in Otolithes rubber showed this index on the 5 day to the 20 day of the two methods conventional usual packing and vacuum packaging stored at +4º and -18° C was obtained higher than three species of Scomberomorus commerson, Eleutheronema tetradactylum and Largescale tonguesole. The highest and lowest of drip protein were in Eleutheronema tetradactylum fillet vacuum packaging at -18° C (14.13±0.19 %) and Otolithes rubber fillet usual packing at +4º C (2.41±0.1 %). The drip and drip protein increased in the different treatments studied in four species of fish Otolithes rubber, Scomberomorus commerson, Eleutheronema tetradactylum and Largescale tonguesole in two ways the usual packing and vacuum packaging at +4º and -18° C for 20 days (P <0.05). In general, the results of this study showed that the amount of gutter depends on the temperature used to keep the fish, so that it affects the amount of gut protein (percentage), as well as the amount of gutter and protein in the gut of fish fillets under the influence of packaging. Vacuum had a significant increase and in fillets packed under vacuum the amount of these indicators was higher than fillets stored at +4 and -18 ° C.

    Keywords: Fish, Fillet, Drip, Protein, Vacuum packaging