فهرست مطالب

نشریه نظریه های اجتماعی متفکران مسلمان
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 21، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن میری* صفحات 9-35

    اندونزی در برخی مقاطع تاریخی با بحران درگیری های خشونت آمیز میان پیروان ادیان و نیز اقوام مختلف با یکدیگر روبرو بوده است که گاهی به کشته شدن و آوارگی تعداد قابل توجهی از شهروندان انجامیده است. نورخالص مجید به عنوان یکی از نخبگان فرهنگی و متفکران برجسته اندونزی تلاش کرده است راه حلی برای خروج از این بحران بیابد.این مقاله بر آن است تا با روش کتابخانه ای و توصیفی-تحلیلی، طرح کثرت گرایی دینی وی را که با بهره گیری از مبانی اسلامی و نیز ارزش های مدرن، شکل گرفته است و هدفش پایان دادن درگیری های دینی و قومیتی و تحقق همزیستی مسالمت آمیز در اندونزی است، بررسی و تحلیل کند.این تحقیق ابتدا زمینه های تاریخی برخورد و چالش میان پیروان ادیان و مذاهب بخصوص مسلمانان و مسیحیان را مورد بررسی قرار می دهد، سپس ضمن بیان هدف نورخالص مجید از طرح کثرت گرایی دینی، به مبانی و مولفه های اصلی این طرح می پردازد و در پایان این دیدگاه ها را مورد نقد و بررسی قرار خواهد داد.

    کلیدواژگان: کثرت گرایی (پلورالیسم) دینی، اهل کتاب، کثرت گرایی اجتماعی، حقانیت ادیان، نورخالص مجید
  • جواد نظری مقدم* صفحات 37-58

    پرسش از چیستی مفهوم خلقیات و منش ملی و ابعاد و ویژگی ها آن و عوامل تاثیرگذار در تکوین شخصیت و خلق و خوی ملت ها و در نتیجه چگونگی تاثیر آن بر سرنوشت جوامع و توسعه یافتگی و توسعه نایافتگی آن ها همواره در مرکز توجه مطالعات حوزه علوم اجتماعی و محققان حوزه جامعه شناسی تاریخی و مردم شناسی بوده است. موضوع این پژوهش بررسی مفهوم خلقیات و ابعاد و ویژگی های آن و چرایی تفاوت خلقی میان ملت ها با یکدیگر از منظر ابن خلدون است. هدف پژوهش واکاوی و تحلیل اندیشه متفکران اجتماعی مسلمان در باب مفهوم خلقیات است. در این پژوهش تلاش شده با اتخاذ رویکردی توصیفی تحلیلی و با استفاده از روش مطالعه اسنادی ضمن رجوع به کتاب «مقدمه» ابن خلدون به بیان دیدگاه او در این رابطه پرداخته شود. از نگاه ابن خلدون، عوامل جغرافیایی و طبیعی، عوامل اجتماعی مانند قوانین و تجربیات زیسته ، ساختارها و مناسبات اجتماعی و نوع تربیت و عوامل اقتصادی و شیوه معیشت نقش مهمی در تکوین شخصیت و شکلگیری خلقیات جوامع مختلف دارد. به نظر می رسد بازخوانی متون اندیشمندان اجتماعی مسلمان و نقد و بررسی روشمند آن به توسعه و بسط دانش علوم اجتماعی و گشوده شدن افق های تازه تر در این حوزه بیانجامد.کلیدواژه ها:خلقیات و منش ملی، شرق شناسی، اندیشمندان اسلامی، ابن خلدون

    کلیدواژگان: خلقیات و منش ملی، مردم شناسی، شرق شناسی، اندیشمندان اسلامی، ابن خلدون
  • نیره قوی* صفحات 59-82

    ویژگی اسلامی بودن انقلاب کبیراسلامی ایران که حکایت از فرامرزی بودن باور های دینی است ، بازتاب وآثار برون مرزی خود را در در جهان وکشورهای مسلمان در منطقه غرب آسیا در لایه های مختلف داشته است که ؛ نمونه بارز آن پیشرانی در حمایت از فلسطین با هدف احیاء هویت کشور فلسطین تحت حاکمیت مردم این سرزمین بوده است . این نوشتارعهده دار بررسی وتحلیل موضوع " پیشرانی نظام اسلامی در راستای تحقق رهایی فلسطین از یوغ صهیونیسم در هندسه نوین جهانی با محوریت اندیشه رهبران انقلاب اسلامی) می باشد .هدف در این مقاله ، تبیین و تحلیل عملکرد (ا قدامات و برنامه ها) یی که مبتنی بر اندیشه رهبران انقلاب اسلامی ایران و نشانگر پیشرانی در حمایت و تحقق آرمان مقاومت و حاکمیت مردم فلسطین می باشد .نتایج تحقیق با عنایت به مبانی و ماهیت اسلام در مقابله با دشمن (قاعده نفی سبیل) و لزوم حمایت از مظلوم حاکی از، اهمیت محوری و ضرورت هر چه بیشتر ایجاد همگرایی بین مسلمانان با توجه به ظرفیتهای چند گانه معنوی ، مادی ، جغرافیایی و ظرفیت های دفاعی و مقاومتی در راستای حمایت از فلسطین در مقابله با نظام سلطه است که تاکنون نظام اسلامی ایران پیشرانی در این مهم بوده و زمینه ساز مقاومت واستمرار آن موجب رهایی و باز پس گیری فلسطین و نابودی غاصبان آن در هندسه نوین جهانی با افول قدرتهای امریکا و اسراییل بشمار می آید. . که با روش کیفی و تکنیک توصیفی -تحلیلی بیان شده است

    کلیدواژگان: :هویت اسلامی، انقلاب اسلامی ایران، فلسطین، امام خمینی، مقام معظم رهبری
  • محمدمهدی عروتی موفق*، اکبر عروتی موفق صفحات 83-105

    بررسی انواع حکومت و حقوق مشترکه نوعیه یکی از مهم ترین مسایل حوزه حقوق عمومی و مرتبط با سایر علوم از جمله علوم سیاسی و اجتماعی است.با توجه به ضرورت بازخوانی، واکاوی و معرفی نظریه های اجتماعی، سیاسی اندیشمندان مسلمان هدف این مقاله تبیین آراء و نظرات علامه نایینی به عنوان یکی از شخصیت های دینی موثر در انقلاب مشروطه پیرامون حقوق مشترکه نوعیه و انواع حکومت است. روش این پژوهش سندکاوی است.با مراجعه به آثار و تالیفات نایینی،به شیوه، توصیفی-تحلیلی این پرسش مهم مورد بررسی قرار گرفت:1.حکومت از نظر نایینی دارای چه اقسامی بوده و کارکرد هر کدام چیست؟ 2.دراندیشه سیاسی-اجتماعی نایینی حقوق مشترکه نوعیه چیست ومصادیق آن در کدام حکومت قابل تحقق می باشد؟ نتیجه حاصل از مقاله این است که:نایینی با تالیف کتاب«تنبیه الامه و تنزیه المله»و با طرح حقوق مشترکه نوعیه، بیانی دینی از آزادی و دموکراسی در مکتب تشیع ارایه داده و در پی اتخاد موضعی بنیادی در فقه و سیاست برآمد.از نظر وی درحکومت ولایتیه به حقوق مشترکه نوعیه توجه شده و دو اصل مهم در این حکومت یعنی حریت و مساوات و دو رکن مقوم و برپادارنده آن حکومت قانون اساسی و مجلس شورای ملی تحقق می یابد.

    کلیدواژگان: حقوق مشترکه نوعیه، سلطنت تملیکیه، سلطنت ولایتیه، حریت، مساوات، نائینی
  • مریم غازی اصفهانی*، مجید کافی صفحات 107-130
    دین اسلام آخرین و کامل ترین دین آسمانی است و در مواجهه با مسایل نسبت به رویکردهای سکولار مواجه های متفاوتی دارد. به عنوان نمونه برخورد اسلام با مسئله شرور با مواجهه سکولار آن تفاوت هایی دارد، هرچند در برخی از ابعاد نیز شباهت هایی موجود است. نویسنده به دنبال یافتن پاسخ این پرسش است که وجه تمایز و تشابه خوانش شهید مطهری (به عنوان رویکرد اسلامی) از مسئله کرونا به عنوان شر، از خوانش ماکس وبر (به عنوان دیدگاهی سکولار) چیست؟ در این پژوهش داده های موردنیاز از طریق بررسی کتابخانه ای به دست آمده و داده ها به روش مقایسه ای مورد تحلیل قرارگرفته اند تا به شباهت ها و تفاوت های موجود در رویکرد شهید مطهری و ماکس وبر از شرور با تاکید بر کرونا دست یابد. نتایج پژوهش حاضر به این شرح است: شهید مطهری معتقد است شرور فاعلی ندارند اما از دید ماکس وبر، شر مانند خیر فاعل دارد و با طرح نظریه عقلانیت خود درصدد معنا بخشی به زندگی و توجیه درد و رنج از طریق دین است. از دیدگاه شهید مطهری شرور بخشی از نظام یکپارچه عالم هستند، درحالی که از دیدگاه ماکس وبر درد و رنج باعث اختلال در معناست؛ در رویکرد شهید مطهری شرور دارای فوایدی نیز هست اما در رویکرد وبری شرور فاقد معناست. مسئله عدمی بودن و نسبی بودن شرور و اندام وارگی جهان و فواید شرور در رویکرد شهید مطهری، حاکی از برتری خوانش اسلامی بر نوع سکولار آن است. با توجه به شواهد موجود در شرایط شیوع کرونا و نیز با توجه به منابع موجود، نظریه شهید مطهری در توجیه شرور از توفیق بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: کرونا، شهید مطهری، مکس وبر، شرور، روش مقایسه ای، سکولاریسم، رویکرد اسلامی
  • حمید توبک، احمد سوری*، صادق رضایی صفحات 131-153

    این مقاله در زمینه جایگاه تفکر انتقادی در اندیشه های فلسفی تربیتی علامه طباطبایی انجام گرفته است. هدف از انجام این تحقیق، بررسی ابعاد و مولفه های تفکر انتقادی و اثرات آن در فرایند تعلیم و تربیت و ارایه دلالت های ضمنی تربیتی جهت کاربرد در نظام آموزش و پرورش ایران است. روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی بوده، جامعه پژوهش را کلیه اسناد منتشر شده مرتبط با اندیشه های فلسفی-تربیتی علامه طباطبایی در پایگاه های اطلاعاتی موجود؛ تشکیل می دهد. روش گردآوری داده ها، کتابخانه ای بوده و در قالب فعالیت های تحلیلی از تلخیص و عرضه داده ها و نتیجه گیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و همچنین به منظور استخراج دلالت های ضمنی تربیتی از روش نشانه شناسی استفاده گردیده است. نتایج به دست آمده نشانگر آن است که مولفه ها و ابعاد تفکر انتقادی از دیدگاه علامه طباطبایی شامل: توجه به تربیت اخلاقی، پرسشگری و بحث و تبادل نظر، علم آموزی، تهذیب و تزکیه نفس، استدلال منطقی به منظور اثبات حقایق، آزادی و اختیار در نقد و بررسی نظرات، سعه صدر در مواجهه با مسایل و مشکلات، خردورزی و عقلانیت، رهایی بخشی از جهل و کشف واقعیت ها و رسیدن به توحید و قرب الی الله می باشد. دلالت های تربیتی در خصوص جایگاه تفکر انتقادی در فرایند تعلیم و تربیت از منظر علامه نیز دربرگیرنده عناصر مختلف تعلیم و تربیت شامل محتوای برنامه درسی، تدریس و ویژگی های معلم بود که با وجود اینکه در بستری از اندیشه های اسلامی مطرح شده اند؛ در بسیاری از وجوه با نظریات تفکر انتقادی معاصر در غرب، هم خوانی دارند.

    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، تعلیم و تربیت، دلالت های تربیتی، علامه طباطبایی، تربیت اسلامی
  • آناهیتا آقاسی، سید محسن بنی هاشمی*، سید وحید عقیلی صفحات 155-176
    پژوهش حاضر با هدف شناخت هویت فرهنگی براساس دیدگاه آیت الله خامنه ای انجام شده است؛ زیرا شناخت هویت فرهنگی از موضوعاتی است که در انسجام فرهنگی و اجتماعی یک جامعه نقش بسزایی ایفا می کند. بدین منظور با تحلیل سخنان و بیانات رهبر جمهوری اسلامی تلاش شده است تا این مفهوم استخراج شود. این پژوهش از حیث روش، کیفی و از نوع توصیفی-اکتشافی است. روش تحقیق تحلیل مضمون با تکنیک شبکه مضامین است و داده های مورد تحلیل با استفاده از تکنیک تحلیل اسناد جمع آوری شده اند. نمونه گیری از نوع نمونه گیری هدفمند است. هم چنین تجزیه و تحلیل با استفاده از نرم افزار تحقیق کیفی NVivo 10 انجام شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که هویت فرهنگی مبتنی بر دیدگاه رهبر جمهوری اسلامی را می توان در مضامین فراگیر در بعد چرایی (دیانت، ارزش های اخلاقی و ارزش های دینی اسلامی)، همچنین بعد چیستی (حمایت از مستضعفان، ایدیولوژی محوریت اسلام) و در بعد چگونگی (تکلیف گرایی، استقلال، نخبگان و حفظ و محافظت از ماهیت انقلاب) خلاصه کرد.
    کلیدواژگان: هویت فرهنگی، تحلیل مضمون، شبکه مضامین، روش کیفی، رهبر جمهوری اسلامی
  • مریم شعبان* صفحات 177-206
    پژوهش حاضر به دنبال شناسایی اولین اندیشه ها پیرامون تحلیل اجتماعی و فرهنگی کودک و کودکی در ایران و همچنین شناسایی اولین متفکرانی که به دنبال مطالعه ی جامعه-شناسانه ی کودک و کودکی بودنده اند، می باشد. چنین اقدامی پاسخی در برابر نادیده انگاری سهم جوامع شرقی در فضای علمی جامعه شناسی کودکی در جهان است. رویکرد پژوهش حاضر کیفی تاریخی و با روش تحلیل اسنادی است. نتایج نشان می دهند که با وجود اندیشه های فلسفی متفکرانی چون فارابی، بوعلی سینا، ابن مسکویه، خواجه نصیر، غزالی، ملاصدرا، ابن خلدون که پیرامون کودک و کودکی بحث کرده اند، بر اساس جریان ها و وقایع اجتماعی و فرهنگی بخصوص چالش های علما با برنامه های سکولارسازی حکومت پهلوی، کسانی چون مطهری، شریعتی و فلسفی، نگاه مبتنی بر زمینه های اجتماعی و فرهنگی نسبت به کودک و کودکی در ایران را آغاز کردند. آنها در فضای فکری خودشان یک جامعه ی ایده آل را متصور هستند که مهمترین شاخصه آن دین اسلام با محوریت آیین تشیع است. لزوم چنین جامعه ای از نظر آنها وجود کنشگرانی با شخصیت و روحیه ی مذهبی شیعی می باشد، به همین دلیل کودکان از نظر آنها کنشگران بالقوه ای برای جامعه ی ایده ال مورد نظر هستند که باید با آموزش های مذهبی، آماده شوند. به همین دلیل به نظر آنها مهمترین ساختار در جامعه ی فعلی، نظام تعلیم و تربیت است؛ مهمترین کنشگران در جامعه فعلی، کودکان هستند؛ مهمترین متخصصان در جامعه ی فعلی علما و متخصصان دینی و مهمترین نقش ها در جامعه ی فعلی، نقش والدین، مربیان و معلمان به عنوان نیروهای اصلی تعلیم و تربیت کودکان می باشند. بنابراین کودکان و کودکی موضوع مورد تمرکز اندیشه های هر سه متفکران قرار گرفت.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی کودکی، کودک، متفکران مسلمان، تعلیم و تربیت، جهان اسلام
|
  • Mohsen Miri * Pages 9-35

    At some point in history, Indonesia has faced a crisis of violent clashes between followers of different religions and ethnicities, sometimes leading to the death and displacement of significant numbers of citizens. As one of Indonesia's leading cultural elite and thinkers Dr. Nurcholish Madjid has tried to find a way out of this crisis.This article intends to study and analyze his intellectual experience on religious pluralism with a library and descriptive-analytical method to review his plan, which has been formed by using Islamic principles as well as modern values, and its goal is to end the conflict and realization of peaceful coexistence in Indonesia.This research first examines the historical context of the confrontation and challenge between the followers of religions and sects, especially Muslims and Christians, then, while stating the purpose of Nurcholish Madjid from the religious pluralism idea, deals with the main principles and components of this plan and in the end will analyze and critique these views.

    Keywords: religious pluralism, People of the Book( Ahl al-Kitāb), social pluralism, rightfulness(legitimacy) of religions, Nurcholish Madjid
  • Javad Nazarimoghaddam * Pages 37-58

    The question of what is the concept of national temperament and character and its dimensions and characteristics and the factors influencing the development of personality and temperament of nations and therefore how it affects the fate of societies and their development and underdevelopment are always in the focus of social science studies and researchers The field has been historical sociology and anthropology. The subject of this research is the study of the concept of temperament and its dimensions and characteristics and why the temperamental differences between nations with each other from the perspective of Ibn Khaldun. The purpose of this research is to analyze the thoughts of Muslim social thinkers about the concept of creation. In this research, an attempt has been made to adopt a descriptive-analytical approach and to use the method of documentary study while referring to Ibn Khaldun's book "Introduction" to express his views in this regard. According to Ibn Khaldun, geographical and natural factors, social factors such as laws and lived experiences, structures and social relations and type of education and economic factors and lifestyle play an important role in the development of personality and the formation of temperaments of different societies. It seems that re-reading the texts of Muslim social thinkers and its methodical critique and study will lead to the development and expansion of social science knowledge and the opening of newer horizons in this field.

    Keywords: National character, Anthropology, Oriental Studies, Islamic thinkers, Ibn Khaldun
  • NAYYEREH GHAVI * Pages 59-82

    the islamic feature of islamic revolution in iran which indicates the cross - border of religious belief is reflection of its effects in the world and other muslim countries in the west asia in different layers ; a prominent example of which is the support of palestine with the aim of reviving the identity of the palestinian state . this investigation is considered by examining the subjects of the islamic system in order to realize that the liberation of Palestine from the yoke of Zionism in modern modern geometry is central to the thought of islamic revolution leaders . the aim of this paper is to explain and analyze the performance (ا and programs) that are based on the thought of the leaders of the islamic revolution of iran and the aim of supporting and achieving the cause of resistance and sovereignty of the Palestinian people . the results of the study are based on the principles and nature of islam in confronting the enemy (rule of سبیل) and the necessity of supporting the oppressed with regard to the economic , material , geographical and defensive capacities and the necessity of supporting it in the new world geometry with the decline of the American and Israeli powers … which is expressed in qualitative method and descriptive - analytical technique .

    Keywords: Islamic identity, modern geometry of the world, Palestine, Islamic Revolution, revolution leaders imam khomeini, Supreme Leader
  • MohammadMahdi Orvati Movaffagh *, Akbar Orvati Movaffagh Pages 83-105

    The study of different types of government and common rights is one of the most important issues in the field of public law and related to other sciences, including political and social sciences.Due to the need to re-read, analyze and introduce the social and political theories of Muslim thinkers, the purpose of this article is to explain the views of Allameh Naeini as one of the influential religious figures in the constitutional revolution on common rights and types of government.The research method is document mining. By referring to Naini's works and writings, this important question was examined in a descriptive-analytical way: 1. What are the types of government in terms of Naini and what is the function of each? 2. In Na'ini socio-political thought, what is common rights and its examples can be realized in which government?The result of the article is that: Naini, by writing the book "Tanbih al-Ummah and Tanzih al-Mellah" and by proposing a kind of common rights, presented a religious expression of freedom and democracy in the Shiite school and sought to take a fundamental position in jurisprudence and politics. His view is that in the provincial government, common rights are given some attention and two important principles are realized in this government, namely freedom and equality, and the two pillars that establish and maintain the constitutional government and the National Assembly.

    Keywords: common rights, Tamiliki monarchy, Provincial monarchy, Freedom, equality, Naeini
  • Maryam Ghazi Esfahani *, Majid Kafi Pages 107-130
    The religion of Islam is the last and most complete divine religion and has different approaches to secular approaches in dealing with issues. For example, Islam's approach to the issue of evil differs from its secular confrontation, although there are similarities in some respects. The author seeks to find the answer to the question: what is the difference and similarity between Shahid Motahari's reading (as an Islamic approach) of the Corona issue as evil, and Max Weber's reading (as a secular view)? . In this research, the required data have been obtained through a library survey and the data have been analyzed by comparative method to achieve the similarities and differences between the approach of Shahid Motahhari and Max Weber from evil with emphasis on Corona. The results of the present study are as follows: Martyr Motahhari believes that evil does not have an actor, but in Max Weber's view, evil has an actor like good, and by proposing his theory of rationality, seeks to give meaning to life and justify suffering through religion. From the point of view of Martyr Motahhari, the wicked are part of the integrated system of the universe, while from the point of view of Max Weber, suffering disturbs meaning. According to the available evidence in the context of the prevalence of coronation in the world and also according to the available sources, the theory of Martyr Motahhari is more successful in justifying evil.
    Keywords: corona, Shahid Motahhari, Max Weber, evil, Comparative Method, Secularism, Islamic Approach
  • Hamid Toback, Ahmad Souri *, Sadeq Rezaii Pages 131-153

    This article has been done in the field of the place of critical thinking in Allameh Tabatabai's educational philosophical thoughts. The purpose of this study is to investigate the dimensions and components of critical thinking and its effects on the education process and to provide implicit educational implications for use in the Iranian education system. The research method is descriptive-analytical and the research community includes all published documents related to Allameh Tabatabai's philosophical-educational ideas in the existing databases; Forms. The method of data collection is library and in the form of analytical activities, summary and presentation of data and conclusions have been analyzed and also in order to extract implicit educational implications, semiotic method has been used. The results show that the components and dimensions of critical thinking from Allameh Tabatabai's point of view include: attention to moral education, questioning and discussion, learning science, self-purification, logical reasoning to prove facts, freedom and authority in criticism. And the study of opinions is Tolerance in the face of problems and issues, rationality and rationality, liberation from ignorance and discovery of facts, and reaching monotheism and nearness to God. Educational implications of the place of critical thinking in the process of education from Allameh's point of view also included various elements of education, including the content of the curriculum, teaching, and the characteristics of the teacher, which, although presented in the context of Islamic thought; In many ways, they are in line with contemporary critical thinking in the West.

    Keywords: Critical Thinking, Education, Educational Implications, Allameh Tabatabai, Islamic education
  • Anahita Aghasi, Seyed Mohsen Banihashemi *, Seyed Vahid Aghili Pages 155-176
    The purpose of this study is to identify cultural identity based on Ayatollah Khamenei. Because the recognition of cultural identity is one of the issues that play an important role in the cultural and social cohesion of a society. For this purpose, an attempt has been made to extract this concept by analyzing the words and statements of the Leader of the Islamic Republic.This research is qualitative and descriptive-exploratory. The method that is used is thematic analysis with thematic network technique. And the data analyzed in this method are collected using document analysis technique. The sampling in this study is qualitative and of the purposeful sampling type. It has been analyzed by NVivo 10 quality research software. The results show that cultural identity based on the perspective of the Supreme Leader can be the following aspects:-aspect of WHY(religion, moral values and Islamic religious values)-aspect of WHAT(support for the underprivileged, ideology, the focus of Islam( -aspect of HOW(task-oriented, independence, elites and protection of the nature of the revolution).
    Keywords: Cultural Identity, Thematic analysis, Thematic Networks, Qualitative Method, Islamic Republic leader
  • Maryam Shaban * Pages 177-206
    This study entitled "Pioneers Sociology of Childhood in Iran: Motahhari, Shariati, Philosophical" seeks to identify the first ideas about social and cultural analysis of children and childhood in Iran.The method of this research is document analysis. The results show that despite the philosophical ideas of thinkers who have discussed the child and childhood, based on currents and Social and cultural events of Iranian society, especially the challenges of religious scholars with the secularization programs of the Pahlavi government, such as Motahhari, Shariati and Falsafi started a sociological view (based on social and cultural contexts) on children and childhood in Iran. All three thinkers envision an ideal society in their own intellectual space, the most important feature of which is an Islamic religious society centered on Shiism. The necessity of such a society, in their view, is the existence of activists with a Shiite religious character and spirit. Therefore, children, in their view, are potential actors for the ideal society that should be prepared with religious education. For this reason, according to all three thinkers, the most important structure in today's society is the education system; The most important actors in today's society are children; The most important specialists in the current society are scholars and religious specialists and the most important roles in the current society are the role of parents, educators and teachers as the main forces in educating children.
    Keywords: Sociology of Childhood, Child, Muslim thinkers, Education, training, Islamic world