فهرست مطالب

دانشکده دندانپزشکی مشهد - سال چهل و پنجم شماره 4 (پیاپی 119، زمستان 1400)

مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد
سال چهل و پنجم شماره 4 (پیاپی 119، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم امیدخدا، براتعلی رمضان زاده، اعظم سادات مدنی، محمد نوری* صفحات 310-320
    مقدمه

    ثبات اکلوژن پس از درمان های ارتودنسی از اهمیت زیادی برخوردار بوده و این ثبات پس از فاز فعال درمان توسط دستگاه های نگهدارنده به دست می آید. ریتینر هالی کاربرد زیادی برای ریتنشن در درمان های ارتودنسی دارد؛ ولی امروزه تمایل به استفاده از دستگاه های ریتینر شفاف افزایش یافته است. تحقیق حاضر با هدف مقایسه ی ستلینگ اکلوژن در بیماران ارتودنسی متعاقب استفاده از ریتینرهای Essix و هالی با استفاده از روش دیجیتالی T-Scan III انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق مقطعی-تحلیلی، 46 بیمار ارتودنسی در انتهای فاز فعال درمان انتخاب و به دو گروه هالی (24 نفر) و Essix (22 نفر) تقسیم شدند. اکلوژن بیماران در ابتدای دوره، 6 ماه و 12 ماه بعد از استفاده از ریتینرها با استفاده از دستگاه ثبت اکلوزال دیجیتالی   (T-Scan III)  ارزیابی گردید. تغییرات درصد تماس های اکلوزالی در زمان های مختلف، در داخل گروه ها با آزمون t زوجی و در بین گروه ها با آزمون t مستقل مورد قضاوت آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    در گروه ریتینر هالی، درصد تماس های اکلوزالی در دندان های خلفی به میزان میانگین 05/13±708/7 درصد افزایش و در دندان های قدامی با میانگین 791/11±416/7 درصد کاهش یافت. این مقادیر در گروه ریتینر Essix به ترتیب در دندان های خلفی برابر 884/14±19/10 درصد کاهشی و در دندان های قدامی 591/18±381/10 درصد افزایشی برآورد شد.

    نتیجه گیری

    در مجموع، استفاده از هر دو ریتینر هالی و Essix منجر به تغییرات تماس های اکلوزالی و حرکت عمودی نسبی دندان های قدامی و خلفی در بیماران در دوره های زمانی 6 ماه و 1 سال پس از ریتنشن نسبت به ابتدای دوره شد ولی میزان تغییرات دردندان های خلفی در ریتینر هالی بیشتر از ریتینر Essix بود. با توجه به افزایش تماس های دندانی خلفی و کاهش تماس دندان های قدامی با استفاده از ریتینر هالی شاید بتوان این ریتینر را بیشتر در موارد دیپ بایت استفاده کرد. همچنین با توجه به کاهش تماس های خلفی در 6 ماهه اول در پلاک Essix پیشنهاد می شود مدت استفاده تمام وقت این ریتینر کوتاه تر شود.

    کلیدواژگان: ریتنشن، تماس های اکلوزالی، ریتینر، T-Scan، هالی، Essix
  • فاطمه اولیاء، فائزه شمس* صفحات 321-335
    مقدمه

    مالتیپل اسکلروزیس به عنوان یک بیماری نورودژنراتیو، تظاهرات دهانی-صورتی متعددی دارد. این عوارض می تواند توانایی بیمار برای حفظ بهداشت دهان و همکاری در مطب دندانپزشکی را با مشکل مواجه کند. مطالعه حاضر، با هدف بررسی آگاهی و عملکرد دندانپزشکان عمومی در مورد مالتیپل اسکلروزیس در یزد انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه ی توصیفی-مقطعی، 105دندانپزشک عمومی شاغل در شهر یزد بطور تصادفی انتخاب شدند و میزان آگاهی و عملکرد درخصوص درمان های دندانپزشکی بیماران دارای مالتیپل اسکلروزیس با استفاده از یک پرسشنامه محقق ساخته حاوی مشخصات دموگرافیک، 13سوال آگاهی و 10 سوال عملکرد، مورد مطالعه قرار گرفت. داده ها به کمک آزمون های آماری t و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    از 105 دندانپزشک شرکت کننده در مطالعه، 7/46% مرد و 3/53% زن بودند. میانگین سنی آنها 47/4±09/30 سال و میانگین سابقه کارشان 59/3±84/4 سال بود. میانگین نمره آگاهی دندانپزشکان 54/2±39/14 (بیشترین نمره ممکن 26) و میانگین نمره عمکرد آنها 16/2±45/12 (بیشترین نمره ممکن 20) بود. ارتباط بین نمرات آگاهی و عملکرد مستقیم و معنادار بود (232/0=r، 022/0=P). تفاوت آماری معناداری بین میانگین نمره آگاهی و عملکرد دندانپزشکان بر حسب جنس، گروه سنی و سابقه کارمشاهده نشد (05/0<P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، میزان آگاهی و عملکرد دندانپزشکان در مورد بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس در حد کم تا متوسط بود.بنابراین همکاری بین رشته ای در برگزاری دوره های باز آموزی جهت بالاتر بردن سطح آگاهی و متعاقب آن، عملکرد دندانپزشکان عمومی ضروری است.

    کلیدواژگان: دردهای دهانی-صورتی، آگاهی، دندانپزشک عمومی، مالتیپل اسکلروزیس
  • امیرحسن جهانتاش، الهام بابادی اوره گانی، مریم صادقی پور رودسری*، محمد بهناز، مهشید نامداری صفحات 336-348
    مقدمه

    مالتیپل اسکلروزیس (MS) یک بیماری التهابی تخریب کننده ی نورون ها است که علاوه بر عوارض جسمی و روانی، بر سلامت دهان اثرات مخرب دارد. با وجود بررسی های بسیار در زمینه ی سلامت دهان در بیماران مبتلا به MS، تا به حال مطالعه ای به بررسی کیفیت زندگی وابسته به سلامت دهان در این بیماران نپرداخته است. هدف از این مطالعه بررسی کیفیت زندگی وابسته به سلامت دهان در بیماران مبتلا به MS بود. 

    مواد و روش ها

    در مطالعه ی مورد-شاهدی حاضر، تعداد 103 بیمار مبتلا به MS و 103 فرد سالم حضور داشتند. افراد هر دو گروه پرسشنامه های استاندارد شده Oral Health Impact Profile (OHIP) و ارزشیابی شاخص های مرتبط با رفتار سلامت دهان را تکمیل کردند. همچنین شاخص پوسیدگی برای افراد هر دو گروه اندازه گیری و ثبت گردید. در نهایت داده ها در نرم افزار SPSS با استفاده از آزمون های Mann-Whitney و T-test و رگرسیون خطی بین متغیر ها آنالیز شدند.

    یافته ها

    کیفیت زندگی وابسته به سلامت دهان در گروه بیماران مبتلا به MS از جنبه ی محدودیت عملکرد از نظر آماری بطور معنی داری پایین تر از گروه سالم بود (032/0=P). علاوه بر آن، نمره ی شاخص پوسیدگی در بیماران مبتلا به MS بطور معنی داری بالاتر بود (025/0=P). 

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد کیفیت زندگی وابسته به سلامت دهان در بیماران مبتلا به MS در مقایسه با افراد سالم، علی رغم داشتن پوسیدگی بیشتر، تفاوت معنی داری ندارد. مطالعات کیفی به منظور بیان بهتر مشکلات توسط این بیماران در این زمینه نیاز است.

    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، کیفیت زندگی وابسته به سلامت دهان، کیفیت زندگی، سلامت دهان
  • مهنار حاتمی، محمدحسین لطفی کامران، شیما احمدی گرده* صفحات 349-361
    مقدمه

    شکست پرسلن ونیر، یکی از مشکلات رستوریشن های زیرکونیا می باشد.ترمیم داخل دهانی با کامپوزیت میتواند جایگزین تعویض ترمیم باشد. باند با ثبات میان کامپوزیت و زیرکونیا جهت دوام ترمیم ضروری می باشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر آماده سازی های سطحی مختلف و دو سیستم ترمیم پرسلن داخل دهانی بر روی استحکام باند برشی کامپوزیت به زیرکونیا بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 80 دیسک زیرکونیا (ضخامت 3 و قطر 6 میلیمتر) بطور تصادفی به 4 گروه تقسیم شدند: گروه کنترل، سندبلاست با سیستم Cojet، تابش با لیزر Er:YAG و تابش با لیزر Nd:YAG. در هر گروه نمونه ها با دو سیستم ترمیم پرسلن Bisco و Clearfil آماده شدند. کامپوزیت بر روی دیسک های زیرکونیا قرار گرفت و کیور شد. پس از ترموسیکلینگ، استحکام باند برشی نمونه ها توسط دستگاه تست یونیورسال بدست آمد. داده ها با آزمون های Two way ANOVAو Tukey HSD تحلیل گردیدند. (05/0=α)

    یافته ها

    میانگین استحکام باند برشی در محدوده 26/1 ± 52/4 تا 56/3 ± 79/13مگاپاسکال بود. اثر آماده سازی سطحی براستحکام باند برشی معنی دار بود (001/ 0P<). ولی مقدار استحکام باند بر حسب سیستم ترمیم تفاوت معنی دار آماری نداشت. (56/0=P)

    نتیجه گیری

    سندبلاست سطح زیرکونیا با سیستم Cojet استحکام باند به کامپوزیت را افزایش داد. آماده سازی با دو نوع لیزر، تاثیری در افزایش استحکام باند نداشت. دو سیستم ترمیم پرسلن Clearfil) و (Bisco تاثیر مشابهی بر استحکام باند داشتند.

    کلیدواژگان: استحکام برشی، زیرکونیوم اکساید، ترمیم پرسلن، لیزر، سندبلاست
  • پرویز دیهیمی*، ندا کارگهی، آرمین حسین پور صفحات 362-373
    مقدمه

    احتمال تغییرات دیسپلاستیک حاصل از کیست پری اپیکال باقیمانده بیشتر از سایرکیست های ادونتوژنیک ذکر شده است. باتوجه به اهمیت این موضوع، مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان تغییرات دیسپلاستیک کیست های پری اپیکال باقی مانده انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    در مطالعه مقطعی توصیفی- تحلیلی حاضر، کلیه پرونده های افرادی که به صورت قطعی تشخیص کیست پری اپیکال باقیمانده برای آن ها ثبت شده بود، از آرشیو بخش آسیب شناسی دهان و فک و صورت دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان دریک دوره سی ساله (97-1368) استخراج شد. سپس اسلایدهای میکروسکوپیک رنگ آمیزی شده با هماتوکسیلین-ایوزین حاصل از این پرونده ها که حاوی ضایعات پری اپیکال باقیمانده بودند، از نظر میزان تغییرات دیسپلاستیک توسط دو آسیب شناس دهان و فک و صورت به طور همزمان بوسیله میکروسکوپ نوری بررسی شدند. داده ها پس از گردآوری توسط نرم افزار SPSS 22 ، آمار توصیفی و آزمون های آماری کای اسکویر، دقیق فیشر و t-student تجزیه و تحلیل شدند (α=0.05).

    یافته ها

    اسلایدهای 197 بیمار از آرشیو استخراج شدند که از آن میان، اسلایدهای 19 بیمار به دلیل مخدوش بودن، از مطالعه خارج گردید و درنهایت اسلایدهای 178 بیمار آنالیز شد. تغییرات دیسپلاستیک مشاهده شده در 16 مورد خفیف و دریک مورد متوسط بود. توزیع فراوانی دیسپلازی براساس سن، جنس و محل آناتومیک معنی دارنبود.

    نتیجه‎ گیری

    در مطالعه حاضر، میزان شیوع دیسپلازی در کیست های پری اپیکال باقیمانده کم (حدود ده درصد) بود، اما با توجه به بوجود آمدن سرطان ناشی از تغییرات دیسپلاستیک، انجام تحقیقات بیشتر پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: دیسپلازی، کیست پری اپیکال، کیست های ادونتوژنیک
  • جواد سرآبادانی، مجید صنعت خانی، امید ابوالحسنی، مائده شکری، مریم سادات دانشمند*، عبدالله جوان رشید صفحات 374-385
    مقدمه

    هدف این مطالعه، ارزیابی میزان استفاده و رضایت دانشجویان از نرم افزار آموزشی Moodle mobile با قابلیت اجرا بر روی تلفن های هوشمند تحت سیستم عامل ios و Android برای واحد درسی بیماریهای دهان فک و صورت عملی بود.

    مواد و روش ها

    نرم افزار آموزشی با امکانات نمایش اطلاعات مدرسین و راه های ارتباطی با آنها، نمایش داده های آموزشی مختلف و توانایی برگزاری آزمون طراحی شد. 46 دانشجو، شامل 20 دختر (43%) و 26 پسر (57%) که واحد درسی بیماری های دهان عملی 2 را در نیم سال اول تحصیلی 96-1395 انتخاب کرده بودند، در این مطالعه شرکت کردند. افراد به دو گروه دارای سیستم عامل android وios تقسیم شدند. در پایان، میزان استفاده و همچنین رضایت دانشجویان از این نرم افزار به تفکیک جنس با استفاده از چک لیستی ارزیابی شد.

    یافته ها

    سیستم عامل تلفن همراه بیشتر شرکت کنندگان اندروید بود. کمترین تعداد مراجعه به تلفن همراه در شبانه روز،  هر 120 دقیقه یکبار و بیشترین تعداد مراجعه هر 3 دقیقه یکبار بوده است. دختران تقریبا 5/1 برابر پسران، بیش از دو ساعت در شبانه روز از تلفن همراه استفاده می کردند. بیشترین استفاده کاربری (80 درصد) فقط برای شبکه های اجتماعی بوده است. بیشترین استفاده ی آموزشی مربوط به رشته ی تخصصی، نیم ساعت بود. میانگین استفاده از این نرم افزار در شبانه روز  در دختران حدود 80 دقیقه و در پسران حدود 62 دقیقه بود. در شرایط حضور در بخش، بیشترین استفاده مربوط به نمایش داده های آموزشی بود. از 34 درصدی که به این نرم افزار نقد داشتند، 50 درصدشان از کافی نبودن اسلاید ناراضی بودند.

    نتیجه گیری

    این نرم افزار، از پذیرش خوبی میان دانشجویان دندانپزشکی برخوردار بود و یک سیستم کمک آموزشی الکترونیک از آن در هر زمان و هر مکانی با ویژگی و امکانات مختلف در جهت تشخیص و بهبود یادگیری ضایعات دهانی در دسترس بود.

    کلیدواژگان: نرم افزار Moodle mobile، زخم های دهانی، آموزش مبتی بر موبایل، تلفن هوشمند
  • مریم قره چاهی، محمدحسین کافی*، نیلوفر جعفری صفحات 386-394
    مقدمه

    مهمترین علت درمان ریشه ناموفق، آماده سازی و پرکردگی ضعیف کانال ها و همچنین کانال های درمان نشده می باشد. بنابراین شناخت آناتومی سیستم کانال ریشه از ارکان اصلی موفقیت درمان ریشه محسوب میشود. هدف این مطالعه بررسی مورفولوژی سیستم کانال ریشه دندان های مولر دوم ماگزیلا با ریشه های به هم چسبیده بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه آزمایشگاهی، 50 دندان مولر دوم ماگزیلا با ریشه های به هم چسبیده مانت شده و از آنها توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی (CBCT)  تهیه شد. نمونه ها از نظر سیستم کانال ریشه مزیوباکال بر اساس تقسیم بندی Vertucci، وجود کانال مزیوباکال دوم و سوم، وجود ایسموس بین کانالها، آناتومی C شکل، وضعیت اتصال ریشه ها و حداقل ضخامت عاج در یک سوم میانی بررسی شدند. برای آنالیز داده ها از آزمون های کروسکال والیس، یوی من ویتنی و آزمون دقیق فیشر استفاده شد و سطح معنی داری 05/0 در نظرگرفته شد.

    یافته ها

    شایعترین آناتومی، کانال تایپ 1 با فراوانی 42% (21 عدد) و سپس تایپ 4,6 با فراوانی هرکدام 16% (8 مورد) و تایپ 2 با فراوانی 14% (7 مورد) بود. کانال مزیوباکال دوم در 58% (29 مورد) و کانال مزیوباکال سوم در 4% (2 مورد) مشاهده شد. در 22% دندان ها (11 مورد) بین کانال ها ایسموس مشاهده شد. 6% دندان (3 مورد) آناتومی C شکل داشتند. شایعترین وضعیت اتصال ریشه ها مربوط به اتصال ریشه پالاتال و دیستوباکال با شیوع 42% (21 مورد) و سپس اتصال هر سه ریشه با فراوانی 18% (9 مورد) بود. حداقل ضخامت عاج در یک سوم میانی ریشه 64/0 میلیمتر تعیین شد.

    نتیجه گیری

    مولر های دوم ماگزیلا با ریشه های به هم متصل، سیستم کانال ریشه پیچیده ای دارند. ارتباطی بین نحوه اتصال ریشه ها و وجود یا عدم وجود کانال مزیوباکال دوم وجود نداشت.

    کلیدواژگان: توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی، مولر دوم، آناتومی کانال، ماگزیلا
  • محمد کوچک دزفولی، بابک باقری، جمشید یزدانی چراتی، مریم زمان زاده* صفحات 395-404
    مقدمه

    دندانپزشکان در حرفه ی خود نسبت به بسیاری از عوامل آسیب زا مانند وضعیت غیرطبیعی یا حالت قرارگیری نامناسب بدن در حین کار، در معرض خطر هستند. این عوامل سبب می شوند تا مشکلات و اختلالات اسکلتی - عضلانی (Musculoskeletal Disorders, MSDs) در میان آن ها از شیوع بالایی برخوردار باشد. هدف از این مطالعه، ارزیابی شیوع MSDs و عوامل خطرساز مرتبط با آن در میان دندانپزشکان عمومی در شهر ساری در سال 1398 بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، 90 نفر از دندانپزشکان بوسیله ی پرسشنامه ی استاندارد Nordic مورد ارزیابی قرار گرفتند. سپس اطلاعات بدست آمده توسط نرم افزار SPSS V.24 و آزمون های آماری Chi-square و Multivariate regression model تجزیه و تحلیل شدند. مقدار Ρ-value کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    از بین 90 نفر شرکت کننده، 6/64% مرد و 6/35% زن بودند و 6/75 % دارای MSDs بودند. بیشترین شیوع ناراحتی ها به ترتیب در گردن (3/43%)، شانه ها (0/40%)، فوقانی پشت (4/24%)، تحتانی پشت (2/22%) و مچ دست (7/17%) بوده است. علاوه بر این، 8/38% و 2/12% به ترتیب از دردهای متوسط و شدید رنج می بردند. هیچگونه ارتباط آماری معنی داری میان عوامل خطر مورد بررسی در این مطالعه با MSDs مشاهده نشد (05/0<Ρ-value). 

    نتیجه گیری

    در مطالعه حاضر، درد ناحیه گردن و شانه از شیوع بالایی در میان دندانپزشکان برخوردار بود. بهبود وضعیت بدن هنگام کارکردن و نقش متخصصین فیزیوتراپی در ارایه ی آموزش های صحیح ارگونومی واجرای دقیق این دستورالعمل ها توسط دندانپزشکان، جهت حفظ سلامت بدن ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی، دندانپزشک، ارگونومی
  • سارا ملکی کامبخش، رضا مسعودی، سیاوش باقری شیروان، صابر بابازاده* صفحات 405-415
    مقدمه

    در این مطالعه به بررسی رابطه بین اضطراب، افسردگی و استرس با شاخص های پوسیدگی و بیماری های پریودنتال در نوجوانان 15 ساله ساکن شهر بندرعباس در سال تحصیلی 97-1396 پرداخته شد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق، از دسته مطالعات توصیفی- تحلیلی بود که جامعه آماری آن را کلیه دانش آموزان 15 ساله(478 نفر) شهر بندرعباس تشکیل می دادند. برای جمع آوری داده های بالینی از دو نفر برای معاینه استفاده شد. جهت اندازه گیری شاخص های استرس، اضطراب و افسردگی نیز از پرسشنامه DASS21 استفاده شد که توسط خود دانش آموزان تکمیل گردید. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و همچنین تست کای دو و ANOVA استفاده گردید. 

    یافته ها

    در این مطالعه، 257 نفر (8/52 %) دانش آموز پسر و 230 نفر (2/47 %) دختر بودند. میزان اشتغال پدران دانش آموزان شرکت کننده، 445 نفر (3/91 %) بود. همچنین 162 نفر (4/33 %) از پدران و 167 نفر (3/34 %) از مادران دارای تحصیلات دانشگاهی بودند. نتایج نشان دهنده تفاوت معنادار بین سازه های اضطراب و افسردگی با شاخص بهداشت دهانی ساده بود. عمده دانش آموزان از لحاظ روانی در گروه متوسط طبقه بندی گردیدند که این تفاوت از لحاظ آماری نیز معنادار بود (001/0 > P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه مشخص گردید بین سازه های تشکیل دهنده DASS21 و شاخص های مرتبط با سلامت دهان (پریودنتال، پوسیدگی) ارتباط وجود داشت و دانش آموزان با وضعیت روحی و روانی مناسب تر از وضعیت سلامت دهان بهتری برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: استرس، اضطراب، افسردگی، پوسیدگی، پریودنتال، نوجوانان
  • الهه بیابانکی* صفحات 416-422
    مقدمه

    با توجه به اینکه مولرهای اول یکی از اولین دندان هایی هستند که زودتر از بقیه دندان ها از دست می روند، بازسازی آن ها با ایمپلنت های دندانی شایع است. با توجه به میزان فضای مزیودیستالی باقیمانده، یک ایمپلنت با قطر پهن/متوسط یا دو ایمپلنت با قطر متوسط/باریک در این ناحیه استفاده می شود. با این حال، وقتی دو ایمپلنت بسیار نزدیک به یکدیگر قرار دارند، روند قالبگیری می تواند پیچیده شود.

    گزارش تکنیک

    بیمار با دو ایمپلنت با قطر باریک در ناحیه مولر اول راست مندیبل جهت بازسازی پروتزی مراجعه نمود. با توجه به نزدیکی ایمپلنت ها و پهنای کوپینگ های قالبگیری، بستن همزمان دو کوپینگ جهت قالبگیری معمول ممکن نبود. در نتیجه، تصمیم گرفته شد بعد از قالبگیری دو ایمپلنت، تهیه کست ها و انتخاب اباتمنت ها بصورت جداگانه، روند آلترد کست دنبال شود. تهیه ایندکس برای کست نهایی از طریق دو روش اسپلینت کردن اباتمنت های نهایی یا کوپینگ های رزینی در داخل دهان ممکن است.

    نتیجه گیری

    انتخاب روش قالبگیری مناسب در صورت ایده ال نبودن شرایط قالبگیری نقش مهمی در دستیابی به نتیجه درمان پروتزی موفق دارد. استفاده از روش قابگیری آلترد کست در موارد وجود دو ایمپلنت نزدیک بهم در ناحیه مولر برای موفقیت درمان کمک کننده است.

    کلیدواژگان: ایمپلنت دندانی، قالبگیری ایمپلنت، پروتز دندانی ساپورت شونده با ایمپلنت
|
  • Maryam Omidkhoda, Baratali Ramezanzadeh, Azamsadat Madani, Mohammad Noori * Pages 310-320
    Introduction

    Occlusion stability following orthodontic treatments is a daunting challenge for orthodontists and this stability is maintained using retainer devices after the active phase of treatments. Although Hawley retainer has a wide application in retention objectives, the use of Essix retainers has been on a rise in recent years. The present study aimed to compare occlusal settling in orthodontic patients after using Essix and Hawley retainers using the T-Scan III technique for bite recordings in the retention period.

    Materials and Methods

    In this observational-analytical trial, 46 orthodontic patients (24 for Hawley and 22 for Essix retainers) were selected at the end of the active phase of the treatment. The patients used Hawley and Essix retainers at both jaws for 1 year, and the occlusal settling (occlusal contacts) was recorded by the T-Scan III technique at the initial time (T0), as well as 6 months (T1) and 1 year (T2) after retention. The intragroup and intergroup changes (percent) that occurred in occlusal contacts in different time intervals were statistically analyzed by paired t-test and student t-test, respectively.

    Results

    In the Hawley retainer group, the occlusal contacts significantly increased in the posterior teeth (7.708±13.5; P=0.008) and significantly decreased in the anterior teeth (7.416±11.791; P=0.005). On the other hand, in the Essix retainer group, occlusal contacts decreased in the posterior teeth (10.19±14.884; P=0.008) and significantly increased in the anterior teeth (10.381±18.591; P=0.005). 

    Conclusion

    AS evidenced by the obtained results, both Hawley and Essix retainers caused changes in the occlusal contacts and relative vertical movement of posterior teeth in the patients after 6 months and 1 year of retention, compared to the initial time. Nonetheless, Hawley retainer seemed to ring about more posterior changes (settling) than Essix retainer. Due to the increase in posterior tooth contact and the decrease in anterior tooth contact with the use of Holly retainer, this retainer can be a better choice in deep bite cases. Furthermore, due to the reduction of posterior contacts in the first 6 months in the Essix license plate, it is suggested that the full-time use of this retainer be shortened.

    Keywords: Retention, Occlusal contacts, Retainer, T-Scan, Hawley, Essix
  • Fatemeh Owlia, Faezeh Shams * Pages 321-335
    Introduction

    Multiple sclerosis is a neurodegenerative disease that has multiple orofacial manifestations. Its complications could make difficulties in the ability to keep oral health and patients' cooperation in the dental office. This study aimed to assess the knowledge and practice among general dentists concerning multiple sclerosis in Yazd, Iran, in 2020.

    Materials and Methods

    This cross-sectional descriptive study randomly selected 105 general dentists working in Yazd, Iran. A researcher-made questionnaire was used to seek such information as demographic characteristics, knowledge (13 questions) and practice (10 questions) among general dentists concerning dental treatments in patients with multiple sclerosis. The data were analyzed in SPSS software (version 17) using t-test and Pearson's correlation coefficient. 

    Results

    Of 105 participants 46.7% were male and 53.3% were female. Out of 105 dentists, the majority (53.3%) of the cases were male. The mean±SD age and work experience of the participants were 30.09±4.47 and 4.89±3.59 years, respectively. Moreover, the mean scores of knowledge and practice were determined at 14.39±2.54 (maximum possible score=26) and 12.45±2.16 (maximum possible score=20), respectively. There was a significant and direct relationship between knowledge and practice (r=0.232; P=0.022). Knowledge and practice did not show a significant relationship with gender, age group, and work experience (P>0.05).

    Conclusion

    According to the results, dentists had low to moderate knowledge and practice levels regarding patients with multiple sclerosis. Therefore, it is necessary to implement educational programs with interdisciplinary collaboration to promote the knowledge and practice of general dentists.

    Keywords: general dentist, Knowledge, Multiple Sclerosis, Orofacial pain
  • Amir Hasan Jahantash, Elham Babadi Oregani, Maryam Sadeghipour Roodsari *, Mohammad Behnaz, Mahshid Namdari Pages 336-348
    Introduction

    Multiple sclerosis (MS) is an inflammatory disease that destroys neurons and exerts detrimental effects on oral health, apart from its negative physical and psychological consequences. Although there is a bulk of research on oral health in patients with MS, no study has evaluated the quality of life associated with oral health in these patients. Therefore, the current study aimed to assess oral health-related quality of life in patients with MS.

    Materials and Methods

    This case-control study was conducted on 103 patients with MS and 103 healthy participants. The subjects in both groups completed standardized Oral Health Impact Profile (OHIP) questionnaires and assessments of indicators related to oral health behavior. Caries index was also measured and recorded for the subjects in both groups. Finally, the data were analyzed in SPSS software using linear regression, T-test, Mann-Whitney tests.

    Results

    The oral health-related quality of life was statistically significantly lower in patients with MS, as compared to that in the control group (P=0.032). Moreover, the caries index score was significantly higher in patients with MS (P=0.025).

    Conclusion

    As evidenced by the obtained results, oral health-related quality of life in patients with MS, who have more dental caries, is not significantly different from that in healthy individuals. Further qualitative studies are needed to shed more light on the problems posed to these patients.

    Keywords: Multiple Sclerosis, Oral health-related quality of life, Quality of life, Oral Health
  • Mahnaz Htami, Mohammad Hosein Lotfi Kamran, Shima Ahmadi Gorde * Pages 349-361
    Introduction

    Porcelain veneer fracture is one of the problems of zirconia restorations. Intraoral repair of composites can be an alternative for restorations. A stable bond between the composite and zirconia is necessary for the durability of the restoration. The present study aimed to evaluate the effect of different surface treatments and two porcelain repair systems on shear bond strength (SBS) of composite to zirconia.

    Materials and methods

    In this in-vitro study, 80 zirconia discs (3mm thickness,6 mm diameter) were randomly divided into four groups included 1) control 2) sandblast with Cojet system 3) Er: YAG 4) and Nd: YAG laser irradiation. Samples in each group were treated with two repair systems (Bisco & Clearfil). The composite was placed on zirconia discs and cured. After thermocycling, SBS was determined by a universal testing machine. The data were analyzed with two-way ANOVA and Tukey HSD (α=0.05).

    Results

    Mean SBS values ranged from 4/52± 1/26 to 13/79± 3/56 Mpa. The effect of surface treatment on the SBS was significant (p<0.001) but the difference of SBS values based on the repair system was not significant (p=0.56).

    Conclusion

    Zirconia Sandblast with Cojet system increased SBS to composite. Treatment with two lasers failed to affect bond strength values. Two porcelain repair systems (Clearfil & Bisco) had a similar effect on the bond strength.

    Keywords: Lasers, Porcelain repair, Sandblast, Shear strength, Zirconium oxide
  • Parviz Deyhimi *, Neda Kargahi, Armin Hoseinpour Pages 362-373
    Introduction

    The residual periapical cysts are the most common type of odontogenic cysts associated with dysplastic transformations. Therefore, considering the importance of the malignant potential of these transformations, the present study aimed to determine the extent of the dysplastic transformation of residual periapical cysts.

    Materials and Methods

    In the present cross-sectional descriptive-analytical study, all the medical records of patients with a distinct diagnosis of residual periapical cyst over a period of 30 years (1989-2018) were extracted from the archives of the Department of Oral and Maxillofacial Pathology of Dentistry School of Isfahan University of Medical Sciences. Following that, the hematoxylin–eosin-stained slide which contained residual periapical lesions were simultaneously examined by two oral and maxillofacial pathologists for the extent of dysplastic transformations with a light microscope. The obtained results were analyzed in SPSS software (version 22) using descriptive, Chi-square, Fisher exact, and t-student tests (α=0.05).

    Results

    The slides of 197 patients were extracted from the archive which of them, slides of 19 patients were excluded due to distortion, and finally, the slides of 178 patients were analyzed. The dysplastic changes observed were mild in 16 cases and moderate in 1 case. The frequency distribution of dysplasia was not significant based on age, gender, and anatomical location.

    Conclusion

    In the present study, the prevalence of dysplasia in residual periapical cysts was low (about 10%); nonetheless, due to the malignant potential of dysplastic transformations, further research is recommended.

    Keywords: Dysplasia, Periapical cyst, Odontogenic cysts
  • Javad Sarabadani, Majid Sanatkhani, Omid Abolhasani, Maede Shokri, Maryam Sadat Daneshmand *, Abdollah Javan Rashid Pages 374-385
    Introduction

    The present study aimed to evaluate the use of Moodle Mobile educational software designed for iOS and Android operating systems by students for the course of oral and maxillofacial diseases and their satisfaction. 

    Materials & Methods

    This educational software was designed to display teachers' information and ways to communicate with them, in addition to displaying various educational data and conducting tests. A total of 46 students who had chosen the course were divided into two groups with Android and iOS operating systems. Finally, the usage rate of students and also their satisfaction with this software were evaluated by gender using a checklist. 

    Results

    According to the results of this study the most used operating system was Android with a minimum and the maximum number of visits every 120 and 3 minutes, respectively. Girls used the phone almost 1.5 times (more than two hours a day) more than boys. The most use (80%) was only for social networks. The most educational use of the specialized field was half an hour. The average use of this software is about 80 minutes for girls and about 62 minutes for boys. Students' attention to display educational data was increased in the presence of the patient. The conditions for attending the department were mostly related to the display of educational data. Of the 34% who criticized the software, 50% were dissatisfied with the lack of slides. 

    Conclusion

    The software was well received by the dental students.

    Keywords: Mobile-based training, Moodle mobile software, Oral ulcers, Smartphone
  • Maryam Gharechahi, Mohammad Hossein Kafi *, Niloufar Jafari Pages 386-394
    Introduction

    The most important cause of failed root canal treatment is poor preparation and obturation of canals, as well as untreated canals. Therefore, understanding the anatomy of the root canal system is the key to the success of root canal treatment. The present study aimed to investigate the morphology of the root canal system of maxillary second molars with fused roots.

    Materials and Methods

    In this in vitro study, 50 maxillary second molars with fused roots were mounted, and Cone-beam computed tomography (CBCT) images were obtained. The samples were evaluated for mesiobuccal root canal system based on Vertucci classification, presence of second and third mesiobuccal canals, presence of isthmus between canals, C-shaped anatomy, root connection status, and minimum dentin thickness in the middle third. The data were analyzed using Kruskal-Wallis, Mann-Whitney, and Fisher's exact tests, and a p-value of 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The most common anatomy was type 1 (42%), followed by types 4 and 6 (16%) and type 2 (14%). The second mesiobuccal and third mesiobuccal canals were observed in 58% and 4% of cases. Isthmus was observed between 11(22%) canals. Moreover, 3 (6%) teeth had C-shaped anatomy. The most common root connection was related to palatal and distobuccal root connection (42%), followed by the connection of all three roots (18%). The minimum dentin thickness in the middle third of the root was obtained at 0.64 mm.

    Conclusion

    As evidenced by the results of the present study, maxillary second molars with fused roots have a complex root canal system. Furthermore, there was no relationship between root connection and the presence or absence of the second mesiobuccal canal.

    Keywords: Canal anatomy, Second maxillary molar, CBCT
  • Mohammad Koochak Dezfouli, Babak Bagheri, Jamshid Yazdani Charati, Maryam Zamanzadeh * Pages 395-404
    Introduction

    Dentistry has many traumatic factors, such as poor workplace posture. These factors result in a high prevalence of musculoskeletal disorders (MSDs) among dentists. This study aimed to evaluate the prevalence of MSDs and its associated risk factors among general dentists in Sari. 

    Materials and Methods

    A total of 90 dentists were assessed by the standardized Nordic questionnaire. Data were analyzed by SPSS software (version 24), Chi-square test, and multivariate regression models. A ρ-value <0.05 was statistically significant. 

    Results

    Among all participants, 64.4% were male, 35.6% were female and 75.6% had MSDs. The most common areas of discomfort were neck (43.3%), shoulders (40.0%), upper back (24.4%), lower back (22.2%), and the wrist (17.7%). In addition, 38.8% and 12.2% had moderate and severe pain, respectively. No statistically significant relationship was found between any of the studied risk factors for MSD (p-value> 0.05).

    Conclusion

    In the present study, neck and shoulder pain were highly prevalent among dentists. It seems that improving posture at the workplace and the role of physiotherapists in providing precise ergonomic guidelines as well as a punctual performance by dentists to maintain health and well-being is crucial.

    Keywords: dentist, Ergonomics, MSDs, Musculoskeletal disorders
  • Sara Maleki Kambakhsh, Reza Masoudi, Siavash Bagheri Shirvan, Saber Babazadeh * Pages 405-415
    Introduction

    The present study aimed to explore the correlation of depression, anxiety, and stress with indices of dental caries and periodontal disease among 15-year-old adolescents living in Bandar Abbas during the academic year 2017-18.

    Materials and Methods

    The present descriptive-analytical research was conducted on all 15-year-old students (n=478) in Bandar Abbas. Two individuals were employed for examination in collecting clinical data. Depression, Anxiety, and Stress Scale (DASS21) were completed by students. Then, data were analyzed using descriptive statistics along with ANOVA and Chi-squared test.

    Results

    Of all the participants in this study, 52.8% of students were male and 47.2% were female. Furthermore, 91.3% of participants' fathers were employed. Also, 33.4% of fathers and 34.3% of mothers had an academic degree. The results indicated a statistically significant difference between anxiety, stress, and depression and simplified oral hygiene index. The majority of students were psychologically classified as average, which was also statistically significant (p<.001).

    Conclusion

    The present study concluded that the parameters in DASS21 are correlated with oral hygiene indices (periodontitis and dental caries). Therefore, students with better psychological health have higher oral hygiene.

    Keywords: Adolescents, Anxiety, Depression, Periodontitis, stress, Dental Caries
  • Elaheh Beyabanaki * Pages 416-422
    Introduction

    Since first molars are among the first lost teeth, is it common to restore them with dental implants. Considering the amount of remaining mesiodistal space, a wide/medium-diameter implant or two medium/narrow-diameter implants are used in this region. However, the impression procedure can be complicated when two closely adjacent implants are placed.

    Technical Report

    A patient with two narrow-diameter implants placed in the mandibular right first molar referring for prosthetic restoration. It was not possible to secure both impression copings simultaneously for conventional impression making due to the proximity of implants and the width of impression copings. Therefore, it was decided to follow the altered cast procedure after making two implant impressions, preparing casts, and selecting abutments separately. The preparation of the index for the final cast is possible via using two methods of splinting the final abutments or resin copings intraorally. 

    Conclusion

    In case that the position of the implants is not ideal, the selection of the proper impression technique is important for achieving a successful prosthetic outcome. The use of the altered cast impression technique in the presence of two adjacent implants in the molar area is helpful for a successful treatment.

    Keywords: dental implant, Implant molding, Implant-supported dental prosthesis