فهرست مطالب

نشریه روانشناسی شناختی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 28، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شیرین رضوانی، علی اکبر شریفی*، حسین زارع صفحات 1-15

    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثربخشی توان بخشی شناختی بر بهبود حافظه کاری نوجوانان با آسیب مغزی بود. روش این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون _پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری بود. جهت اجرای این پژوهش 20 نفر از نوجوانان 18-9 سال دچار آسیب مغزی تروماتیک مراجعه کننده به مراکز درمانی در شهرک صدف شهریار (کلینیک پارندمهر) به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 10 نفره آزمایش و کنترل جایگزین شدند. برای اندازه گیری حافظه کاری از خرده آزمون فراخنای ارقام مقیاس وکسلر4 (سنجش شنیداری حافظه کاری) و آزمون بنتون (سنجش دیداری- فضایی حافظه کاری) استفاده گردید.  گروه آزمایش تحت مداخله توان بخشی شناختی(12 جلسه 45 دقیقه ای) قرار گرفتند. جهت تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین دو گروه آزمایش و کنترل در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری عملکرد حافظه ی کاری تفاوت معنادار وجود دارد. نتایج تفاوت معناداری بین میانگین نمرات حافظه کاری (سنجش شنیداری و سنجش دیداری- فضایی) گروه آزمایش و گروه کنترل در پس آزمون نشان داد. به علاوه معنادار نبودن تفاوت بین نمره های پس آزمون و پیگیری در گروه آزمایش حاکی از ماندگاری تاثیر توان بخشی شناختی بر عملکرد حافظه کاری نوجوانان مبتلابه آسیب مغزی بود. بنابراین توان بخشی شناختی اثر معناداری بر بهبود عملکرد حافظه کاری بیماران مبتلابه آسیب مغزی دارد و می توان از آن به عنوان روش موثر و مفید برای بهبود عملکرد حافظه کاری نوجوانان مبتلابه آسیب مغزی سود جست.

    کلیدواژگان: توان بخشی شناختی، حافظه کاری، آسیب مغزی، نوجوان
  • شمسی رضایی، مجید یوسفی افراشته*، ذکرالله مروتی صفحات 16-30

    هدف اصلی پژوهش حاضر تعیین تاثیر توانمندسازی شناختی رایانه ای بر کارکردهای توجهی، تمرکز و تلاشمندی شناختی در سالمندان بود. روش این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. شرکت کنندگان، 30 نفر از سالمندان بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در گروه آزمایش و کنترل جایدهی شدند(هر گروه شامل 15 نفر). ابزار پژوهش شامل نرم افزار شناختی Captain's Log و آزمون d2 بود. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس انجام شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس نشان داد که بین میانگین نمره های پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری وجود داشت (001/0> p). نتایج این مطالعه نشان می دهد که توانمندسازی شناختی رایانه ای می تواند به عنوان یک روش اثربخش برای بهبود توجه، تمرکز و تلاشمندی شناختی در افراد مسن، مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کارکردهای توجهی، تلاشمندی شناختی، توانمندسازی شناختی رایانه ای
  • معصومه سلطانی پور، اکرم پرند*، پیمان حسنی ابهریان، سعید شریف یزدی صفحات 31-43

    کودکان دارای اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی در کارکردهای اجرایی همچون انواع توجه، بازداری پاسخ و سرعت پاسخ دهی با مشکلاتی مواجه هستند که به منظور بهبود آن به برنامه های آموزشی و درمانی نیاز دارند. از میان روش هایی که بدین منظور طراحی شده اند، توانبخشی شناختی روش نوینی است که اثربخشی آن در مطالعات مختلف بررسی شده است. هدف این مطالعه بررسی تاثیر توانبخشی شناختی مبتنی بر رایانه  بر بهبود کارکردهای اجرایی دانش آموزان دارای اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی است. طرح پژوهش از نوع شبه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل است. نمونه پژوهش شامل 30 دانش آموز دارای اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی بوده است که بصورت در دسترس و بر اساس ملاک های ورود از بین مراجعه کنندگان به مراکز درمانی انتخاب شدند. از این تعداد 15 نفر در گروه آزمایشی و 15 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایشی به مدت 15جلسه آموزش و توانبخشی شناختی مبتنی بر رایانه دریافت نمودند. ابزارهای پژوهش عبارتند از: آزمون عملکرد پیوسته دیداری - شنیداری (IVA)، آزمون هوش ماتریس های پیش رونده ریون برای کودکان 5 تا 9 سال، پرسشنامه مقیاس رتبه بندی سوانسون (SNAP-IV)، نرم افزار توانبخشی شناختی کاپیتان لاگ. داده های به دست آمده با روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که توانبخشی شناختی به وسیله بازی رایانه ای موجب بهبودی کارکردهای اجرایی، متغیرهای بازداری پاسخ، توجه مداوم، توجه متمرکز و توجه انتخابی در کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی شده است. ولی در دو متغیر سرعت پاسخ دهی و توجه تقسیم شده، تاثیر قابل ملاحظه ای نداشته است.

    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی، توانبخشی شناختی مبتنی بر رایانه
  • احمد برجعلی، محمد رستمی* صفحات 44-54

    اثر درمان های دارویی برای بزرگسالان با اختلال بیش فعالی توام با نقص توجه (ADHD)  موفقیت آمیز بوده است. با این حال، در مواردی دارو درمانی نقص در کارکردهای اجرایی را بهبود نمی ‏بخشید. مطالعه حاضر اثر برنامه آموزش حافظه کاری بر برخی جنبه‏ های کارکردهای اجرایی در بزرگسالان با  ADHD را مورد بررسی قرار داده است. شانزده نفر بزرگسال مبتلا به ADHD و 16 نفر بزرگسال سالم وارد مطالعه شدند. مبتلایان به ADHD به مدت 16 جلسه تمرینات مربوط به حافظه کاری را دریافت کردند و حافظه کاری و توجه همه آزمودنی‏ ها قبل و بعد از مداخله مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که آموزش حافظه کاری منجر به بهبود معنی دار جنبه ‏های مختلف توجه شامل تمرکز و توجه پیوسته و نیز ظرفیت حافظه کاری می ‏شود. براساس این یافته ‏ها برنامه آموزش حافظه کاری می‏ تواند عملکرد حافظه کاری را بهبود دهد و نیز ظرفیتی را برای تسهیل کارکرد توجه در بزرگسالان ADHD فراهم سازد.

    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی، نقص توجه، کارکردهای اجرایی، حافظه کاری، توجه
  • حسین مطوری* صفحات 55-62

    در این پژوهش جهت افقی و عمودی بودن خط زمان در ذهن گویشوران زبان فارسی از منظر استعارهای مفهومی لیکاف و جانسون مورد بررسی قرار می گیرد. خط ذهنی زمان به عنوان یک مفهوم انتزاعی با توجه به تجارب شناختی و ذهن بدنمند ما ممکن است  به صورت استعاری تحت تاثیر مفاهیم عینی فضا در ذهن مفهوم سازی شود. در این تحقیق از یک نوع آزمایش تجربی به صورت مرتب سازی مکعب های رنگی زمان در ابعاد و جهات احتمالی مختلف در مفاهیم روزهای هفته شامل شنبه، یکشنبه، و دوشنبه؛ سه وعده اصلی شامل صبحانه، ناهار و شام؛ و مفهوم زمان شامل گذشته، حال و آینده استفاده شده است. تعداد 45 کارمند زن و مرد با محدوه سنی 27 تا 45 سال از دانشگاه آزاد اسلامی واحد بین المللی خرمشهر-خلیج فارس در این آزمون شرکت نمودند. درصد و میانگین بسامد وقوع مرتب سازی مکعب های رنگی در سه مفهوم زمان نشان داد که به ترتیب محورهای افقی جانبی راست به چپ برگرفته از جهت نوشتاری زبان فارسی با 45.6 درصد به عنوان اولین؛ محور افقی سهمی عقب به جلو برگرفته از جهت راه رفتن، استعاره های زبانی، و جهت نگاه با 25.7 درصد به عنوان دومین؛ و محور افقی جانبی چپ به راست برگرفته از جهت نوشتاری اعداد و ریاضیات با 14.6 درصد به عنوان سومین منابع اقتباسی مفاهیم انتزاعی زمان در زبان فارسی قلمداد می گردند. نتایج نشان می دهد که در ذهن فارسی زبانان تجربه شناختی جهت نوشتاری زبان بر اثر تکرار و تجربه حسی حرکتی همچنان به عنوان غالب ترین الگو بازنمایی دارد و بعد از این الگو جهت راه رفتن و نگاه که جهتی رو به جلو دارد به میران قابل ملاحظه ای بر بازنمایی جهت خط ذهنی زمان تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: خط ذهنی زمان، محور افقی و عمودی، نگاشت فضا بر زمان، استعاره مفهومی
  • سوران رجبی*، محمدرضا مولا صفحات 63-79

    ادراک زمان یکی از کارکردهای مهم شناختی مغز است و به تجربه ذهنی زمان، توسط یک فرد اشاره دارد. این توانایی نه تنها بر تمام فعالیت های انسان تاثیرمی گذارد، بلکه از حالات خلقی و هیجانی ما تاثیر می پذیرد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و با روش نیمه آزمایشی و طرح آن پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود که با استفاده از نمونه گیری در دسترس، 40 نفر مرد و زن (20 مرد و 20 زن) در مقاطع تحصیلی لیسانس و فوق لیسانس به شیوه همتاسازی شده از نظر جنسیت و تحصیلات در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. بر روی همه ی آزمودنی ها، قبل و بعد از اعمال متغیر مستقل، تکیف تولید زمان 30 ثانیه و 60 ثانیه توسط کرونومتر اجرا شد. گروه آزمایش تحت تاثیر سه مرحله القای خلق مثبت، منفی و القای اضطراب قرار گرفت و گروه کنترل بدون مداخله (در حالت خنثی) مورد سنجش قرار گرفت.نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر در تکلیف تولید زمان نشان داد که افراد تحت تاثیر القای خلق مثبت و اضطراب دچار بیش برآورد زمان می شوند که بیش برآورد در حالت خلق مثبت بیش تر از حالت اضطراب است، همچنین تحت تاثیر القای خلق منفی زمان را کندتر ادراک می کنند. بر اساس نتایج به دست آمده از این پژوهش، می توان گفت که افراد در تجربه خلق مثبت و اضطراب زمان را سریع تر و در تجربه خلق منفی زمان را کندتر از آنچه که در واقعیت می گذرد ادراک می کنند. با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که تجربه زمان تحت تاثیر حالات خلقی و هیجانی به خصوص در بازه های کوتاه زمانی بر اساس اهمیت شان در قضاوت، تصمیم گیری و واکنش ما نسبت به محیط بسیار با اهمیت است، چرا که بیش برآورد یا کم برآورد کردن زمان تحت تاثیر عوامل مختلف می تواند یکی از مهم ترین دلایل عدم پاسخ دهی یا واکنش به موقع و مناسب نسبت به محرک ها و مخاطرات محیطی باشد.

    کلیدواژگان: ادراک زمان، القای خلق مثبت، القای خلق منفی، اضطراب، تولید زمان
|
  • Shirin Rezvani, AliAkbar Sharifi*, Hossein Zare Pages 1-15

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of cognitive rehabilitation on improving working memory of adolescents with traumatic brain injury. The method of this research was quasi-experimental pre-test-post-test with control and follow-up groups. To conduct this study, 20 adolescents aged 9-18 years with traumatic brain injury referred to medical centers in Sadaf Shahriar (Parandmehr Clinic) were selected by convenience sampling and randomly assigned to two groups of 10 experimental and control. To measure the dependent variable of working memory, Wechsler scale 4 subtests (auditory measurement of working memory) and Benton test (visual-spatial measurement of working memory) were used. The experimental group underwent cognitive rehabilitation intervention (12 sessions of 45 minutes). Analysis of variance with repeated measures was used to analyze the data. The results showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in pre-test, post-test and follow-up of working memory performance. The results showed a significant difference between the mean scores of working memory (auditory and visual-spatial measurements) of the experimental group and the control group in the post-test. In addition, there was no significant difference between post-test scores and follow-up in the experimental group, which showed the effect of cognitive rehabilitative perstability on working memory performance in adolescents with brain injury. Therefore, cognitive rehabilitation has a significant effect on improving working memory performance in patients with brain injury and can be used as an effective and useful method to improve working memory performance in adolescents with brain damage.

    Keywords: Cognitive Rehabilitation, Working Memory, Brain Injury, Adolescent
  • Shamsi Rezaei, Majid Youseefi Afrashteh*, Zekrollah Morovati Pages 16-30

    The main purpose of this study was to determine the effect of computer cognitive empowerment on the attentional functions, concentration and cognitive effort of the elderly. Metods This study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. Participants were 30 elderly people who were selected by convenience sampling method and randomly assigned to the experimental and control groups (Each group includes 15 people). Instruments included Captain's Log cognitive software and D2 test. Data analysis was performed using analysis of covariance. Data analysis using analysis of covariance showed that there was a significant difference between the mean scores of pre-test and post-test in the experimental and control groups (p <0.001). The results of this study show that computer cognitive empowerment can be used as an effective method to improve attention, concentration and cognitive effort in the elderly.

    Keywords: Attentional functions, Cognitive effort, Computer cognitive empowerment
  • Masoumeh Soltanipour, Akram Parand*, Peyman Hasani Abharian, Saeed Sharifyazdi Pages 31-43

    the children with attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD)  in executive functions such as kinds of attention, response inhibition and response rate cope with problems which need therapeutic and educational plans to improve. From this kind of methods, cognitive rehabilitation is a new approach, which its effectiveness has studied in various cases. The aim of this study is to find out the effect of Computer- assisted cognitive rehabilitation on improving of executive function of students with attention deficit/hyperactivity disorder. This study is a kind of quasi-experimental design with pre-test / post-test and control groups. 30 students come down with attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD) selected by the available sampling method and base on criteria for entering of referrals to medical centers. 15 students were in experimental groups and others in control group. Experimental group have received training and computer-assisted Cognitive Rehabilitation for 15 Sessions. the integrated visual and auditory (IVA) continuous performance test, raven's progressive matrices test for children 5 to 9 years, SNAP-IV rating scale the Swanson questionnaire and Captain's Log Cognitive Rehabilitation software. Data has analyzed by analyze of covariance method. the results of this study revealed that improving executive functions, response inhibition variables, sustain attention, self-centered attention and selective attention were caused by Cognitive Rehabilitation by computer game (P=0.05). But, significant Improvement was not observed in two variables, response rate and divided attention. (P=0.05). Ognitive Rehabilitation by Captain's Log computer game affected on improving of executive functions of students with attention deficit/hyperactivity disorder so if the children with disorder being train under Cognitive computer software, executive functions of them will improve on response inhibition components, self-centered attention, selective attention and sustain attention.

    Keywords: Executive functions, Attention deficit, hyperactivity disorder (ADHD), computer-assisted Cognitive Rehabilitation
  • Ahmad Borjali, Mohammad Rostami* Pages 44-54

    Pharmacological treatment of adult with attention deficit with hyperactive disorder (ADHD) has been shown to be successful; however, medication may not normalize executive functions. The present study was assessed the effect of working memory training program on executive functions of adult with ADHD. Sixteen adults with ADHD and 16 healthy adult participated in the study. After a diagnostic and baseline evaluation, 16 adults with ADHD participate in up to 16 sessions of working memory training program and the outcomes are evaluated. Healthy people did not receive any training. Working memory and attention, were examined prior to and following the interventions. Data analysis revealed that the working memory training used in the present study led to significant improvements of various aspects of attention, including focus and sustain attention and capacity of working memory. The findings indicate that working memory training programs can improve working memory performance and have the potential to facilitate attentional functioning in adult with ADHD as well.

    Keywords: Attention Deficit, Hyperactive Disorder, Executive Function, Working Memory, Attention
  • Hossein Matoori* Pages 55-62

    In this research, the horizontal and vertical direction of the time line in the minds of Persian speakers is examined from the perspective of Lakoff and Johnson conceptual metaphors. The mental timeline as an abstract concept according to our cognitive experiences and embodied mind may be conceptualized metaphorically under the influence of concrete concepts of space in our mind. In this research, a type of experimental experiment in the form of arranging colored cubes of time is used in different dimensions and possible directions in the concepts of the days of the week, including Saturday, Sunday, and Monday; the three main meals that include breakfast, lunch and dinner; and the concept of time that includes the yesterday, today and tomorrow. A total of 45 male and female employees between the age of 27 and 45 from the Islamic Azad University of Khorramshahr-Persian Gulf International Branch participated in this experiment. Percentage and average frequency of sorting colored cubes in the three concepts of time showed that, respectively, the horizontal lateral axes from right to left are adopted from the writing direction of Persian language with 45.6% as the first; the horizontal axis of the back-front paradigm is taken from the walking and looking direction, and linguistic metaphors, with 25.7% as the second; and the horizontal  axis left to right taken from the writing direction of numbers and mathematics with 14.6% are considered as the third adopted sources of abstract concepts of time in Persian. The results show that in the minds of Persian speakers, the cognitive experience for writing the language due to repetition and sensory-motor experience is still represented as the most dominant pattern, and after this pattern walking and looking forward has a considerable affects on the representation of the direction of mental timeline.

    Keywords: mental timeline, vertical, horizontal axes, space-time mapping, conceptual metaphors
  • Sooran Rajabi*, MohammadReza Mowla Pages 63-79

    Time perception is one of the important cognitive functions of the brain, and it refers to the mental sense of time by a person. This ability not only affects all human activities but also affects our mood and emotions. The present study was applied in a semi-experimental design with pre-test and post-test for two experimental and control groups. Subjects were 40 men and women (20 males and 20 females), which were selected by available sampling from bachelor's and master's degrees and divided into two peer control and experimental groups based on gender and education. All subjects were tested by production time task of 30 and 60 seconds by chronometer before and after the intervention. The experimental group was exposed to induction of three stages of negative, positive mood, and anxiety state, and the control group were tested by the same method in neutral state. The results of variance analysis with repeated measures in the production time task showed, individuals in positive mood and anxiety estimates time faster than neutral state, and also time perceived faster in positive mood in compare to anxiety state. Furthermore, individuals in the Negative mood perceived time slower than neutral state. Based on the result of this study, it can conclude that people experience time faster in positive mood and anxiety state, while in negative mood, people experience time slower.

    Keywords: Time perception, Positive Mood, Negative Mood, Anxiety, Time Reproduction