فهرست مطالب

پژوهش ملل - پیاپی 69 (آبان 1400)

نشریه پژوهش ملل
پیاپی 69 (آبان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ماندانا مقصودلونژاد * صفحات 7-23

    ظهور نوع جدیدی از گونه ویروس کرونا، موسوم به کووید-19، به یک همه‌گیری تبدیل شده که بهداشت و سلامت عمومی در سراسر جهان را تحت تاثیر قرار داده و شرایط ناهنجاری را در زندگی روزمره مردم در قالب رونق دادن به جرایم سازمان یافته به وجود آورده است که از جمله این جرایم می‌توان به نشر اکاذیب و اخبار جعلی اشاره نمود. مقاله حاضر درصدد بررسی تاثیر کرونا بر جرایم سازمان یافته در حقوق بین‌الملل با تاکید بر نشر اکاذیب و اخبار جعلی است. از این منظر، مقاله حاضر پس از بسط فضای مفهومی موضوع، به بررسی تاثیر کرونا خواهد پرداخت. مطابق با مستندات موضوعی ارایه شده، روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه‌ای می‌باشد. یافته‌ها نشان می‌دهند که اولا، به نظر می‌رسد که جابجایی جرایم سازمان یافته از فضای حقیقی به فضای مجازی مهمترین تاثیر کرونا بر صحنه جرایم سازمان یافته در حقوق بین‌الملل تلقی می‌شود و ثانیا، ویروس کرونا سبب کاهش نوع جرایم در فضای حقیقی و افزایش جرایم در فضای مجازی از جمله نشر اکاذیب و اخبار جعلی شده است.

    کلیدواژگان: جرائم سازمان یافته، حقوق بین الملل، کووید -19، نشر اکاذیب، اخبار جعلی
  • خادم علی تهذیبی * صفحات 25-46

    با گسترش فرایند جهانی‌شدن و گذر از قدرت سخت‌افزاری و تاکید بر قدرت نرم انواع دیپلماسی‌های مختلفی در این زمینه مطرح شد که از جمله آنها می‌توان به دیپلماسی ورزشی اشاره نمود که این نوع از دیپلماسی تحت عنوان «دیپلماسی عمومی» قابل بررسی است، که در جهت بهبود روابط میان‌مدت و بلند مدت بین دولت‌ها از طریق تاثیرگذاری بر عموم مردم در خارج برای تحقق اهداف سیاست خارجی مورد استفاده قرار می‌گیرد. از این رو مقاله حاضر که درصدد بررسی نقش و تاثیر دیپلماسی ورزشی در روابط بین‌الملل است. پس از بسط فضای مفهومی موضوع تحقیق، به بررسی موضوع ورزش در قالب دیپلماسی ورزشی خواهد پرداخت. مطابق با مستندات موضوعی ارایه شده در این مقاله، سوالی که می‌توان مطرح نمود این است که دیپلماسی ورزشی چه تاثیری بر روابط بین‌الملل دارد؟ روش مورد استفاده تحقیق، توصیفی-تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات، کتابخانه‌ای می‌باشد. یافته‌های این مقاله حاکی از آن است که، دیپلماسی ورزشی زیرمجموعه دیپلماسی عمومی به حساب می‌آید که در آن دیپلماسی عمومی تحت قواعد ورزشی مبادرت به سیاستگذاری در راستای اشتراک‌گذاری هنجارها میان ملت‌ها عمل می‌کند که این امر همزمان می‌تواند باعث تسهیل همکاری، سبب تقویت تفاهم بین فرهنگی و زدودن غبار بیگانگی یا جدایی میان مردم و دولت‌ها می‌شود.

    کلیدواژگان: دیپلماسی عمومی، دیپلماسی ورزشی، روابط بینالملل، قدرت نرم
  • روح الله سوری صفحات 47-66

    توسعه مفهومی پیچیده است که راجع به چیستی و چگونگی دستیابی به آن اجماعی در میان محققان و نظریه‌پردازان وجود ندارد. با گذر از توسعه به مثابه رشد اقتصادی، توسعه اکنون بعنوان مفهومی چندبعدی و مرتبط با اقتصاد سیاسی دیده می‌شود که فراتر از موضوع اقتصاد، موضوعاتی همچون سیاست، دولت، جنسیت و محیط زیست از جمله ابعاد و مولفه‌های مهم آن به حساب می‌آیند، علیرغم پررنگ شدن و مورد توجه قرار گرفتن توسعه بعنوان موضوعی چند لایه و پیچیده و تاکید بر ابعاد اجتماعی و انسانی در آن، از نگاه رویکرد غالب به توسعه، همچنان اقتصاد موضوع محوری در توسعه به حساب می‌آید. مساله مورد مطالعه در این مقاله درکنار توجه به دستاوردهای رویکرد غالب به توسعه، بررسی نارسایی‌های این رویکرد در توضیح پدیده‌هایی از جمله شکاف میان شمال و جنوب، مسایل زیست محیطی و مسایل زنان می‎باشد که جهان امروز با آن مواجه است. این پژوهش بر این باور است که مواجهه بهتر با نارسایی‌های رویکرد غالب به توسعه در تبیین مشکلات گفته شده نیازمند بازنگری رویکرد غالب پیرامون موضوعاتی مهم همچون نقش دولت‌ها و جایگاه سیاست، مشارکت مردمی، موضوع جنسیت و محیط زیست در توسعه می‌باشد. روش مورد استفاده در این پژوهش روش توصیفی- تحلیلی می‌باشد که با استفاده از منابع کتابخانه‌ای به بررسی نارسایی‌های نادیده گرفته شدن نقش سیاست در موضوع توسعه پرداخته است.

    کلیدواژگان: تطبیق، آگاهی، مثبت نگری، ادبیات، روانشناسی، ادبیات سایر ملل
  • عبدالمجید مهدی زاده* صفحات 67-84

    اگرچه مفهوم حسن‌نیت یکی از میراث‌های حقوق رم باستان می‌باشد ارتباط نزدیک آن با اخلاق موجب گردیده است جوانب و آثار این مفهوم در نظام حقوقی  اغلب کشورها  جایگاه مهمی داشته باشد. تیوری حسن نیت و رفتار منصفانه در قراردادها، نه تنها در قوانین کشورهای حقوق نوشته که در تدوین و گسترش این اصل پیشگام بوده‌اند، بلکه در کشورهای گروه حقوق کامن‌لا نیز نفوذ قابل توجهی داشته است. مفهوم حسن نیت، قلمرو شمول و به تبع آن نحوه پذیرش و اعمال آن در این کشورها با دیدگاه کشورهای حقوق نوشته از بسیاری جهات متفاوت است. توسعه و مفهوم این نظریه، تعیین مصادیق، موارد اعمال و نیز آثار آن در قراردادها، طرفداران و مخالفانی دارد که هرکدام با نگاهی متفاوت و دلایل مستقل خود به آن پرداخته‌اند. ما در این مقاله سعی در شناسایی جایگاه حسن‌نیت در نظام حقوقی کشورهای حقوق نوشته شده و حقوق عرفی در حقوق بین‌الملل داریم و با تجزیه و تحلیل نظام حقوقی کشورهای مذکور در پی آن هستیم که جایگاه حسن‌نیت در نظام حقوقی کشورهای حقوق نوشته شده و حقوق عرفی را بررسی نماییم.

    کلیدواژگان: اصل حسن نیت، نظام حقوقی بین المللی، حقوق نوشته، حقوق کامن لا
  • سالار صادقی* صفحات 85-103

    دولت‌ها بعنوان ضامن امنیت جوامع ممکن است گاه موجب ناامنی نیز شوند. در این صورت ممکن است دولت بعنوان شخص حقوقی مرتکب جرم شود؛ هرچند رفتارهای آسیب‌زای دولت در قوانین و اسناد بین‌المللی جرم‌انگاری نشده است و در این خصوص خلاهای قانونی وجود دارد. اما دولت‌ها می‌توانند به صورت خشونت‌آمیز، غیرخشونت‌آمیز و مقصرانه موجب نقض حقوق بشر و آسیب بر مردم و جامعه گردند و لذا باید مسیول شناخته شوند. بر این اساس سوال اصلی مقاله این می‌باشد که دولت چگونه مرتکب جرم می-شوند و کدام جرایم را مرتکب می‌شوند؟ که به روش توصیفی-تحلیلی به دنبال پاسخگویی بدان است. در این مقاله ضمن بررسی مفهوم جرم دولتی از منظر حقوقی، به بررسی انواع جرایم ارتکابی دولت‌ها و عناصر تشکیل دهنده چنین جرایمی پرداخته می‌شود و در نهایت به این نتیجه می‌رسد که امروزه جامعه جهانی باید با جرم‌انگاری رفتارهای آسیب‌زای دولت‌ها، مسئولیت کیفری دولت‌ها را به رسمیت بشناسد تا نهادهای قضایی بین‌المللی بتوانند عدالت را در مورد دولت‌های مجرم اجرا نمایند.

    کلیدواژگان: جرم دولتی، ناپدیدسازی اجباری، آسیب، خشونت
  • پیمان اسدبیگی* صفحات 105-130

    در هر نظام حقوقی مبحث مالکیت یکی از مهمترین مباحث به شمار می‌رود، با شناخت مالکیت، در هر نظام حقوقی می‌توان دیدگاه آن نظام را در مورد هر مساله حقوقی شناخت. باتوجه به اینکه تعاریف و اوصاف زیادی در متون فقهی و حقوقی آمده است می‌توان به اهمیت آن در نظام اسلام پی‌برد و از آنجاییکه مالکیت، مبحثی در مقابل غصب است و زمانی که غصب صورت می‌گیرد مالکیت افراد سلب می‌شود. هدف مقاله حاضر شفاف‌سازی درخصوص ضرورت و اهمیت حقوقی مالکیت و اهلیت در ثبت سند است. در این مقاله به توضیح کامل بحث مالکیت از قبیل تعریف مالکیت، ماهیت مالکیت، انواع مالکیت و... پرداخته می‌شود. اهلیت و مالکیت یک ضرورت حقوقی، فقهی، منطقی و عقلی است. مهمترین عاملی که باعث می‌شود از تضییع حقوق افراد جلوگیری به‌ عمل آید و همچنین حفظ مال شود، سند و ثبت آن است. اما اگر همین ثبت سند با رعایت یکسری اصول و شرایط همراه نباشد، می‌تواند خود عامل تعارض و تضییع حقوق افراد جامعه گردد.

    کلیدواژگان: اهلیت، مالکیت، حقوقی، ضرورت، اهمیت
  • راحله مردای نژاد، الهه خوشبخت* صفحات 131-151

    گسترش آگاهی و بحث در افکار مثبت محصول اراده و بردار درونی انسان است. در این پژوهش میان رشته‌ای که بین ادبیات و علوم تربیتی محسوب می‌شود تلاش بر این است که علاوه بر تطبیق نگرش مثبت‌نگر در ادبیات فارسی و ادبیات سایر ملل به این نتیجه دست یابیم که در تیوری و عمل مساله‌ قدرت ذهنی بشر وجود دارد. استفاده از همین فرآیند ذهنی باعث ایجاد سلامتی، بهبود کیفیت زندگی، صبر، عشق و امید، یافتن مهارت‌ها، احساس رضایتمندی و در مجموع باعث شناخت قابلیت وجودی انسان می‌شود. و باتوجه به شناسه‌های آشکار و با تبیین و بررسی در تحقیق پیش‌رو به این نکته پرداخته می‌شود که یک چرخه‌ معیوب در بدن ما، در جریان است که با کمک مثبت‌اندیشی و نشان دادن شواهد واضح آن و تجربه‌های تابع قانون تلاش می‌کنیم نیروهای منفی را خنثی کنیم و از انواع هوش از جمله هوش سلولی در این راستا بهره ببریم.

    کلیدواژگان: تطبیق، آگاهی، مثبتنگری، ادبیات، روانشناسی، ادبیات سایر ملل
|
  • Mandana Maghsoudlunezhad Pages 7-23

    The emersion of new kind of virus, called Covid-19, has been become a Pandemic which affected the hygiene & general health in all over the world & created the anomalies condition in people’s ordinary life in form of prospering to organized crimes & we can refer to such these crimes like publication of false statements & fake news. The current research is seeking to investigate of Corona impact on organized crimes in international law with emphasizing publication of false statements & fake news. From this point of view, after expansion of thematic conceptual space, we will examine the investigating of Corona impact. According to presented thematic documentaries in this research, the research method is Descriptive- Analytical & the information gathering in this research is library. The research findings indicate that first; it seems that displacement of organized crimes from real space to cyberspace is the most important of Corona impact on organized crimes scene in international law & second; the Corona virus causes to reduction of crimes kind in real space & crimes increasing in cyberspace such as publication of false statements & fake news.

    Keywords: Organized Crimes, International Law, Corona, Publication of False Statements & Fake News
  • Khadem A.Tahzibi Pages 25-46

    With the expansion of the process of globalization and the transition from hard power and emphasis on soft power, various types of diplomacy were introduced in this field, among which we can mention sports diplomacy. This type of diplomacy can be considered as "public diplomacy", which is used to improve the mid-term and long-term relations between governments by influencing the general public abroad to achieve foreign policy goals. Therefore, the present article, which seeks to study the role and impact of sports diplomacy in international relations, will examine the issue of sports in the form of sports diplomacy after expanding the conceptual space of the research topic. According to the thematic documentation presented in this article, the question that can be asked is what effect does sports diplomacy have on international relations? The research method used is descriptive-analytical and the data collection method is library method. The findings of this article indicate that sports diplomacy is a subset of public diplomacy in which the public diplomacy, under the rules of sport, pursues a policy of sharing norms between nations, which at the same time can facilitate cooperation, strengthen intercultural understanding, and eliminate alienation or separation between peoples and governments.

    Keywords: Public Diplomacy, Sports Diplomacy, International Relations, Soft Power
  • Ruhollah Suri Pages 47-66

    Development is a complex concept that there is no consensus among researchers and theorists on what is it and how to achieve it. With transition from development as economic growth, development is now seen as a multidimensional concept related to political economy that, in addition to economics, issues such as politics, government, gender, and the environment are among its important dimensions and components. Despite the attention to development as a multi-layered and complex issue and the emphasis on its social and human dimensions, economics is still a central issue in development from the perspective of the dominant approach to development. In addition to paying attention to the achievements of the dominant approach to development, the shortcomings of this approach in explaining phenomena such as the gap between north and south, environmental issues and women's issues that the world is facing today are also examined. This study believes that better confrontation with the shortcomings of the dominant approach to development in explaining the said problems requires a review of the dominant approach on important issues such as the role of governments and the status of politics, public participation, gender and the environment in development. The method used in this research is a descriptive-analytical method that uses library resources to examine the shortcomings of ignoring the role of politics in development.

    Keywords: Development, Government, Politics, Liberalism, Dominant Approach
  • Abdulmajid Mahdizadeh Pages 67-84

    Although the concept of good faith is one of the legacies of ancient Roman law, its close relationship with ethics has caused the aspects and effects of this concept to have an important place in the legal system of most countries. The principle of good faith and fair dealing in contracts has not only had significant influence in countries with written law - countries that have been pioneers in formulating and expanding this principle - but also in the countries with the common law. The concept of good faith, its scope and consequently how it is accepted and applied in these countries is different from the view of written law countries in many ways. The development and concept of this theory, its examples, cases of application and also its effects on contracts have proponents and opponents who have each approached it with a different perspective and for their own reasons. In this article, we try to identify the place of good faith in the legal system of written law countries and customary law in international law, and by analyzing the legal system of these countries, we seek to examine the place of good faith in the legal system of written law and customary law.

    Keywords: Principle of Good Faith, International Legal System, Written Law, Common
  • Salar Sadeghi Pages 85-103

    States, as guarantors of the security of societies, can sometimes lead to insecurity themselves. In this case, the state may commit a crime as a legal entity. However, the state’s harmful behavior is not criminalized in international law and instruments, and there are legal loopholes in this regard. But states can violently, non-violently and blamefully violate human rights and harm people and society, and therefore must be held accountable. Accordingly, the main question of this article is “how the states commit crimes and what crimes do they commit?”, and the article seeks to answer it in a descriptive-analytical way. In this article, while examining the concept of state crime from a legal perspective, the types of crimes committed by states and the constituent elements of such crimes are examined, and finally, it is concluded that today the international community must recognize the criminal responsibility of states by criminalizing the harmful behavior of states so that international judicial institutions can administer justice to criminal states.

    Keywords: State Crime, Enforced Disappearance, Injury, Violence
  • Peyman Asadbeigi Pages 105-130

    In any legal system, the issue of ownership is one of the most important issues. By recognizing ownership in any legal system, one can know the view of that system on any legal issue. Considering that there are many definitions and descriptions in jurisprudential and legal texts, its importance in the Islamic system can be realized. Since ownership is an issue against usurpation, and when usurpation takes place, the property of individuals is taken away, the purpose of this article is to clarify the necessity and legal importance of ownership and competence in the registration of deeds and instruments. This article gives a full explanation of the issue of ownership, including the definition of ownership, the nature of ownership, types of ownership, and so on. Competence and ownership are legal, jurisprudential, logical and intellectual necessities. The most important factor that prevents the violation of people's rights and preserves their property is the registration of deeds and instruments. However, if the registration is not accompanied by the observance of a set of principles and conditions, it can itself be a cause of conflict and violation of the rights of individuals in society.

    Keywords: Competence, Ownership, Legal, Necessity, Importance
  • Rahela Moradinezhad, Ellahe Khoshbakht Pages 131-151

    The spread of awareness and discussion in positive thoughts is the product of the human inner will and deed. In this interdisciplinary study, which is related to both literature and educational sciences, in addition to comparing the positive attitude in Persian literature and literature of other nations, we try to reach the conclusion that there is an issue of human mental power both in theory and practice. Using this mental process leads to creating health, improving the quality of life, patience, love and hope, finding skills, feeling satisfied, and in general, recognizing the existence of human beings. And according to the obvious identities and using the explanation and exploration, the present study suggest that a defective cycle is running in our body and with the help of positive thinking and showing its clear evidence and experiences subject to the law, we try to neutralize negative forces and use a variety of intelligence, including cellular intelligence, in this regard.

    Keywords: Comparison, Awareness, Positivism, Literature, Psychology, Literature of Other Nations