فهرست مطالب

دانش زیستی ایران - سال پانزدهم شماره 4 (زمستان 1399)

نشریه دانش زیستی ایران
سال پانزدهم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نیلوفر یاوری، فهیمه باغبانی آرانی*، سحر هنرمند جهرمی صفحات 1-5

    نوروفیبروماتوز نوعی بیماری پوستی-عصبی است و با بروز تومورهایی در اطراف اعصاب مشخص می گردد. ژن NF1 حدود 350 کیلو جفت باز طول داشته و شامل 60 اگزون است و پروتیینی به نام نوروفیبرومین را کد می کند. به دلیل اندازه بزرگ ژن NF1 و نیز تنوع انواع جهش ها، شناسایی جهش های این ژن چالشی بزرگ است بنابراین در این تحقیق به بررسی جهش های ژن NF1 در 10 بیماران ایرانی مبتلا به نوروفیبروماتوز نوع1 پرداخته شد. پس از خونگیری و استخراجDNA ژنومی 15 اگزون از ژن NF1 با استفاده از تکنیک PCR تکثیر و توالی یابی انجام شد. در نهایت قطعات توالی یابی شده با توالی اگزون های مرجع با استفاده از نرم افزارهای بیوانفورماتیکی مقایسه گردید و جهش های موجود شناسایی شد. نتایج نشان داد که در اگزون 40 جهش c.5811-5811 delT، در اگزون 35 جهش c.4537 C>T، و در اگزون های 41-42 جهش c.6259-6260 insA وجود دارد. نتایح این مطالعه ضمن گزارش جهش های رخداده در بیماران ایرانی می تواند در مشاوره ژنتیکی و بررسی های بیشتر این بیماری در ایران کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: بیماری NF1، اگزون های غیرشایع، نوروفیبرومین، توالی یابی DNA
  • مهردخت درپوش، زهرا نورمحمدی*، مسعود شیدایی صفحات 7-16
    مقدمه

    ناباروریو مشکلات ناشی از آن امروزه به عنوان یکی از مسایل مهمی است که %15-10زوج هاراتحتتاثیر قرار می دهد.حدود نیمی از کل ناباروری ها مربوط به مردان است. اسپرماتوژنز انسان وابسته به فعالیت هزاران ژن است و نقص در مکانیسم های ترمیم می تواند باعث توقف اسپرماتوژنز شود. یکی از پروتئین های دخیلدر سیستم ترمیم ، پروتئینMLH1 است.هدف از این مطالعه بررسی ارتباطپلی مورفیسم هایrs1800734وrs4647269در ژن MLH1با ناباروری آزواسپرمی مردان می باشد.

    روش کار

    در این تحقیق مورد- شاهدی از113مرد مبتلا به ناباروری آزواسپرمی به عنوان بیمار و 101مرد سالم به عنوان کنترل ، نمونه خونجمع آوری شد. پس از استخراجDNA، ژنوتیپ هایپلی مورفیسم هاrs4647269 وrs1800734، توسط روشRFLP-PCRبه ترتیب با کمک آنزیم های HPYCH4IV وPVUII تعیین و با توالی یابی تایید گردید.آزمون مربع کای ،رگرسیون لجستیک و ANOVA به منظور آنالیز داده های ژنتیکی و دموگرافی به کمک نرم افزارهایSPPS و SNPSTATSصورت گرفت.

    یافته ها

    درپلی مورفیسمrs1800734تفاوت معناداری (p<0.05) بین فراوانی ژنوتیپی گروه بیمار و شاهد مشاهده نشد.در بررسیپلی مورفیسم rs4647269در مدل های وراثتی هم بارز (CT ، TT)، بارز(CT/TT) و مغلوب (TT) تفاوت معنی داری بین فراوانی ژنوتیپی بین دو گروه دیده شد.P=0.024) ، P=0.021 ، P=0.036)همچنین در این پلی مورفیسم از نظر حجم اسپرم در صفات نیز تفاوت معنا دار مشاهده شد.(P=0.000)

    نتیجه گیری

    بین پلی مورفیسم rs4647269 ژن MLH1 و ناباروری آزواسپرمی در جمعیت مردان ایرانی مورد مطالعه ارتباط معنا دار بوده و احتمالا می تواند در آن موثر باشد.

    کلیدواژگان: ناباروری مردان، پلیمورفیسم، RFLP-PCR و ژن MLH1
  • سیامک یوسفی*، علی زمانی، مهیار یوسفی سیاه کلرودی، فاطمه خان احمدی صفحات 17-27

    شناسایی، تنوع گونه ای و فراوانی خانواده لوچ ماهیان در رودخانه های استان تهران از فصل پاییز 1397 تا پاییز 1398 بمدت دوازده ماه به اجرا درآمد. برای این منظور 10 ایستگاه نمونه برداری انتخاب شد. نمونه ها پس از صید توسط الکتروشوکر با الکل تثبیت شدند و جهت بررسی های زیست سنجی به آزمایشگاه منتقل شدند. نتایج این بررسی نشان داد که سه گونه متعلق به خانواده سگ ماهیان در رودخانه های جاجرود، حبله رود و لار در استان تهران زیست می کنند. گونه Oxynoemacheilus bergiana با 77/27 درصد بیشترین و گونه های Paracobitis iranian با 15 درصد، و Oxynoemacheilus angorae با 73/7 درصد، کمترین تنوع گونه ای را در ایستگاه های انتخاب شده دارند. همچنین در ایستگاه سعیدآباد فراوانی گونه ای Oxynoemacheilus bergiana 27/77 درصد و Paracobitis Iranian 18/3 درصد بود. در ایستگاه خجیر فراوانی گونه ای Paracobitis iranian 63/3 درصد بود. در ایستگاه های زرین دشت و سیمین دشت فراوانی گونه ای Paracobitis iranian مساوی و برابر 1/4 درصد بوده است. در ایستگاه های سدلار و دلیچای فراوانی گونه ای سگ ماهی جویباری آنگورا Oxynoemacheilus angorae بترتیب معادل 45/5 درصد و 27/2 درصد بود. همچنین بیشترین تراکم در فصل ماهیان صید شده بترتیب به تابستان، پاییز، بهار و زمستان تعلق داشت که فراوانی گونه سگ ماهی جویباری سفیدرود Oxynoemacheilus bergiana با 1/34 درصد در تابستان، 20 درصد در پاییز، 8/11 درصد در زمستان و 336/11 در بهار بود. گونه سگ ماهی تاجدار ایرانی Paracobitis iranian با 63/8 درصد در تابستان و 37/6 در بهار بود. گونه سگ ماهی جویباری آنگورا Oxynoemacheilus angorae در تابستان 45/5 درصد و پاییز 28/2 درصد بود.

    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، لوچ ماهیان، استان تهران، ایران
  • مریم عیدی*، علیرضا صادقی پور، علی مازوجی، رضا قهرمانی صفحات 29-36

    هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر تیمار عصاره هیدروالکلی بخش هوایی دم اسب بر تعداد کریستال های تشکیل شده در بافت کلیه و نیز آسیب بافتی در مقایسه با حیوانات کنترل می باشد. در ابتدا، عصاره هیدروالکلی گیاه در غلظت های مختلف تهیه شد. کریستالیزاسیون اگزالات کلسیم در کلیه حیوانات توسط اضافه نمودن کلرید آمونیوم و اتیلن گلیکول در اب آشامیدنی به ترتیب به مدت 3 و 38 روز القاء شد. گروه کنترل توسط آب آشامیدنی تیمار شدند. گروه های تجربی علاوه بر آب آشامیدنی حاوی کلرید آمونیوم و اتیلن گلیکول توسط غلظت های مختلف عصاره گیاه به روش درون صفاقی به مدت 41 روز تیمار شدند. بعد از 41 روز، حیوانات توسط اتر بیهوش شده و کلیه سمت چپ آنها خارج شده و در فیکساتیو قرار گرفت. نمونه ها برای مطالعات بافت شناسی آماده شده و توسط هماتوکسیلین-ایوزین رنگ آمیزی شدند. نتایج نشان دادند که تیمار عصاره هیدروالکلی بخش هوایی گیاه دم اسب موجب کاهش تعداد کریستال های اگزالات کلسیم در بافت کلیه حیوانات تجربی در مقایسه با گروه کنترل بیمار می گردد. همچنین، تیمار عصاره گیاه موجب کاهش آسیب توبولو-اینتراستیشیال در حیوانات تیمار شده می گردد. بنابراین کاربرد سنتی این گیاه برای درمان سنگ کلیه مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: دم اسب، اگزالات کلسیم، کریستالیزاسیون، سنگ کلیه، رت
  • حسین احمدیان*، علیرضا صادقی پور، مصطفی حمیدی نعمانی صفحات 37-41

    هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر عصاره هیدروالکلی دانه گشنیز بر کریستالیزاسیون اگزالات کلسیم در موش های صحرایی نر نژاد ویستار می باشد. در ابتدا، عصاره هیدروالکلی گیاه در غلظت های 100، 150، 200 و 300 میلی گرم بر کیلوگرم تهیه شد. کریستالیزاسیون اگزالات کلسیم توسط اضافه نمودن کلرید آمونیوم و اتیلن گلیکول در آب آشامیدنی به ترتیب به مدت 3 و 35 روز القاء شد. گروه کنترل توسط آب آشامیدنی تیمار شدند. گروه های تجربی علاوه بر آب آشامیدنی حاوی کلرید آمونیوم و اتیلن گلیکول توسط غلظت های 100، 150،200 و 300 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره گیاه به روش درون صفاقی به مدت 38 روز تیمار شدند. بعد از 38 روز، حیوانات توسط اتر بیهوش شده و کلیه سمت چپ آنها خارج شده و در فیکساتیو قرار گرفت. نمونه ها برای مطالعات بافت شناسی آماده شده و توسط هماتوکسیلین-ایوزین رنگ آمیزی شدند. نتایج نشان دادند که تیمار عصاره موجب کاهش تعداد کریستال های اگزالات کلسیم در بافت کلیه حیوانات تجربی در مقایسه با گروه کنترل بیمار می گردد. همچنین، تیمار عصاره آسیب توبولو-اینتراستیشیال را در حیوانات تیمار شده کاهش می دهد. بنابراین، گیاه می تواند مانع تشکیل سنگ کلیه در حیوانات تیمار شده گردد.

    کلیدواژگان: خارشتر، اگزالات کلسیم، کریستالیزاسیون، سنگ کلیه، رت
  • پریسا زارعی، شهره زارع کاریزی*، مریم عیدی صفحات 43-50

    بهجت یک بیماری خودایمن و مزمن است که چندین سیستم بدن را درگیر کند. پاتوژنز بیماری بهجت شامل عوامل متعدد ژنتیکی و محیطی می‏باشد، با این حال هنوز علت این بیماری ناشناخته است. پلی‏مورفیسم‏ در ژن‏های مختلفی در بروز بیماری بهجت موثر می‏باشند. در تحقیق حاضر به بررسی ارتباط 2 پلی‏مورفیسم ژنRORA در بیماران مبتلا به بیماری بهجت پرداخته شده است.در این مطالعه 100 فرد مبتلا به بیماری بهجت به عنوان مورد، هم‏چنین 100 فرد سالم به عنوان شاهد انتخاب شدند. DNA ژنومی از لوکوسیت‏های خون محیطی استخراج شد. جهت بررسی پلی‏مورفیسم‏های rs11639084 و rs4774388 ژن RORAاز روش4ARMS-PCR استفاده شد. محصولات روی ژل آکریلامید 12% برده و قطعات بررسی شدند. آزمون مربع کای به منظور بررسی تفاوت بین فراوانی آللی و ژنوتیپی افراد بیمار و کنترل با استفاده از نرم افزار SPPS ver16 انجام شد. میزان خطر نسبی با استفاده از آزمون رگرسیون لجستیک بررسی گردید.فراوانی سه ژنوتیپ CC، CT و TTچند شکلی rs11639084 در گروه بیمار به ترتیب 67، 30 و 3 و در گروه شاهد به ترتیب 61، 28 و 11 می‏باشد. فراوانی ژنوتیپ CC، CT و TTچند شکلی rs4774388 در گروه بیمار 7، 40 و 53 و در گروه شاهد 21، 60 و 19 می‏باشد. تفاوت معناداری بین فراوانی آللی و ژنوتیپی چندشکلی rs4774388 با استعداد ابتلا به بیماری وجود دارد (P<0.005).نتایج نشان داد که ارتباط معنی‏داری بین برخی پلی‏مورفیسم‏ها‏ی ژن RORA و بیماری بهجت می‏تواند وجود داشته باشد و این امر مطالعات بیشتر در این زمینه را می‏طلبد.

    کلیدواژگان: بیماری بهجت، بیماری‏های خود ایمنی، ژن RORA و 4ARMS-PCR
|
  • Nilofar Yavar, Fahimeh Baghbani-Arani *, Sahar Honarmand Jahromy Pages 1-5

    Neurofibromatosis is a skin-neurological disease characterized by tumours around the nerves. The NF1 gene has 350kb long and contains 60 exons and encodes a protein called neurofibromin. Due to the large size of the NF1 gene and the diversity of mutations, identifying mutations in this gene is a major challenge. In this study, 10 patients with Type 1 neurofibromatosis were taken and genomic DNA was purified using salting out method. Following the design of the primers, sequencing was performed after amplification of the 15 exon fragments using PCR. Finally, sequenced fragments were compared with reference exons using the Pairwise Sequence Alignment software, and mutations were identified by considering the polymorphism and variants. The results showed that small-scale mutations such as deletion, insertion, replacement in exons of NF1 gene were present, as well as exons 40 (c.5811-5811 delT), exon 35 (c.4537 C>T) and exone 41-42 ( c.6259-6260 insA .( In conclusion, these results help to better understand the molecular mechanisms of the disease, as well as genetics counseling of NF1.

    Keywords: NF1 disease, non- common exons, neurofibromin, DNA sequencing
  • Mehrdokht Dorpoosh, Zahra Noormohammadi *, Masoud Sheidai Pages 7-16
    Introduction

    Infertility and its problems are considered as one of the most important issues that affect 10-15% of couples. About half of all infertility is related to men. Human spermatogenesis depends on the activity of thousands of genes, and defects in repair mechanisms can stop spermatogenesis. One of the proteins involved in the repair system is the MLH1 protein. The aim of this study was to investigate the association of rs1800734 and rs4647269 polymorphisms in the MLH1 gene with male azoospermic infertility.

    Methods

    In this case-control study, blood samples were collected from 113 men with azoospermia infertility as a patient and 101 healthy men as a control. After DNA extraction, the genotypes of rs4647269 and rs1800734 polymorphisms were determined by RFLP-PCR method using HPYCH4IV and PVUII enzymes, respectively, and confirmed by sequencing.

    Results

    In rs1800734 polymorphism, no significant difference (p <0.05) was observed between the genotypic frequency of the patient and control groups. There was a significant difference between genotypic frequencies between the two groups (P = 0.024), P = 0.021, P = 0.036) Also in this polymorphism in terms of sperm volume in traits (P = 0.000).

    Conclusion

    There is a significant relationship between rs4647269 rs polymorphism of MLH1 gene and azoospermia infertility in the study population of Iranian men and it can probably be effective in it.

    Keywords: Male infertility, polymorphism, RFLP-PCR, MLH1 gene
  • Siamak Yousefi Siahkalroodi *, Ali Zamani, Mahyar Yousefi Siahkalroodi, Fatemeh Khan Ahmadi Pages 17-27

    Identification, species diversity and abundance of Nemacheilidae were carried out in the rivers of Tehran province from autumn 2018 to autumn 2019 for twelve months. For this purpose, 10 sampling stations were selected. The samples were catching by electroshock, then fixed with alcohol and transferred to laboratory for biometry. The results of this study showed that three species belonging to the Nemacheilidae live in Jajrood, Hablehrood and Lar Rivers in Tehran province. Oxynoemacheilus bergiana with 77.27% highest and Paracobitis iranian with 15% and Oxynoemacheilus angorae with 7.73% lowest species diversity at selected stations. Also in Saeedabad station, the frequency of Oxynoemacheilus bergiana was 77.27% and Paracobitis Iranian was 3.18%. At Khojir station, the frequency of Paracobitis iranian was 3.63%. In Zarrin Dasht and Simin Dasht stations, the frequency of Paracobitis iranian is equal to 4.1%. At Lar dam and Delicha stations, the abundance of Oxynoemacheilus angorae was 5.45% and 2.27%, respectively. Also, the highest density of fish caught in the season belonged to summer, autumn, spring and winter, respectively. The frequency of Oxynoemacheilus bergiana was 34.1% in summer, 20% in autumn, 11.8% in winter and 11.336 in spring. Paracobitis iranian was 8.63% in summer and 6.37% in spring. Oxynoemacheilus angorae was 5.45% in summer and 2.28% in autumn.

    Keywords: Species Diversity, Nemacheilidae, Tehran province, Iran
  • Maryam Eidi *, Alireza Sadeghipour, Ali Mazooji, Reza Ghahramani Pages 29-36

    In the present study, effect of Equisetum arvense aerial part hydro-alcoholic extracts on calcium oxalate crystallization was studied in male rats. At first, hydro-alcoholic extract of Equisetum arvense at doses of 25, 50 and 100 mg/kg were prepared. Crystallization of calcium oxalate was induced by adding ammonium chloride and ethylene glycol in drinking water for 3 and 38 days, respectively. Control group was treated by drinking water. Experimental groups were treated by extract at doses 25, 50 and 100 mg/kg for 38 days. After 38 days, animals were anesthetized by ether and left kidneys removed and put them in buffered formaldehyde. Specimens were prepared for histological studies and stained by H&E. Results showed that treatment of extract decreased number of crystals in kidney sections of experimental animals in comparison with control group. Also, administration of plant extract decreased tubule-interstitial damages in treated animals. Also, the extract decreased tubule-interstitial damages of tissue in treated animals. So, the treatment of plant could be confirmed by this research.

    Keywords: Equisetum arvense, Calcium oxalate, Crystallization, Kidney stone, Rat
  • Hosein Ahmadian *, Alireza Sadeghipour, Mostafa Hamidi Nomani Pages 37-41

    In the present study, effect of Coriandrum sativum L. seeds hydro-alcoholic extract on calcium oxalate crystallization was studied in male rats. At first, hydro-alcoholic extract of plant at doses of 100, 150, 200 and 300 mg/kg were prepared. Crystallization of calcium oxalate was induced by adding ammonium chloride and ethylene glycol in drinking water for 3 and 35 days, respectively. Control group was treated by drinking water. Experimental groups were treated by extract at doses 100, 150, 200 and 300 mg/kg interperitoneally for 38 days. After 38 days, animals were anesthetized by ether and left kidneys removed and put them in buffered formaldehyde. Specimens were prepared for histological studies and stained by H&E. Results showed that treatment of extract decreased number of crystals in kidney sections of experimental animals in comparison with control group. Also, administration of plant extract decreased tubule-interstitial damages in treated animals. So, the plant could prevent formation of primary nucleus of kidney stones.

    Keywords: ndrum sativum, Calcium oxalate, Crystallization, Kidney stone, Rat
  • Parisa Zaree, Shohreh Zare Karizi *, Maryam Eidi Pages 43-50

    Behcet's disease is a chronic autoimmune disease that can affect many body systems. Various reasons have been known for Behcet's disease, including genetic and environmental factors. However, approximately of Behcet disease have still unknown causes. Gene polymorphisms may effect on the incidence of Behcet disease. present study was aimed to the association of two SNPs in RORA genes in patients with Behcet disease.In this study, 100 people with Behcet disease were selected as patients Also 100 normal people were chosen as controls. Genomic DNA was extracted . The polymorphism of rs11639084 and rs4774388 of RORA gene were studied by using 4ARMS-PCR technique. Differences between allele and genotype frequency in two grouped were calculated by chi square test with p value>0.05. Logistic regression test were used for estimating odd ration and 95% CI by using SPSS ver.16 software.The frequency of three genotypes of CC, CT, and TT polymorphism rs11639084 in the patient group was 67, 30 and 3, respectively, and in the control group, 61, 28 and 11, respectively. The frequency of three genotypes of CC, CT and TT polymorphism rs4774388 in the patient group was 7, 40 and 53 and in the control group 21, 60 and 19. Finally, statistical analysis showed that there is a significant difference between the allele frequency of rs11639084 and rs4774388001 in patient samples and control samples.It was concluded that there is a significant relationship between some polymorphisms in RORA gene and Behcet's disease, which requires further studies in this regard.

    Keywords: RORA gene, 4ARMS-PCR, Behcet disease, autoimmune diseas