فهرست مطالب

مطالعات قرآنی و فرهنگ اسلامی - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، پاییز 1400)

نشریه مطالعات قرآنی و فرهنگ اسلامی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • الهام زرین کلاه، نصرت نیل ساز* صفحات 1-28

    نسخه مستقل تفسیر مجاهد به شماره 1075 در دارالکتب قاهره از جنبه های مختلف مانند ویژگی های سندی و متنی، پیوند با طرق گوناگون نقل آرای تفسیری مجاهد در تفاسیر متاخرتر از جمله جامع البیان، شیوه های نقل و امکان بازسازی شکل اصلی تفسیر مجاهد مورد بررسی قرار گرفته است. اشتاوت، ونزبرو، لیمهاوس و ورستیخ در پژوهش های مختلف به همه یا برخی از این موارد، به تفصیل یا به اشاره پرداخته اند. در این مقاله دیدگاه های این خاورشناسان تبیین و سپس ارزیابی شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که نقطه عزیمت همه مطالعات غربیان در این باره نظریه سزگین مبنی بر «مکتوب بودن منابع آثار روایی» و روش او برای «بازیابی منابع این آثار» و «بازسازی آثار از دست رفته براساس نقل های موجود در منابع متاخر» و اشاراتی است که وی در این موارد به این نسخه و روایات مجاهد در تفسیر طبری داشته است. این نسخه بیش-ترین پیوند را با طریق عیسی بن میمون از روایات مجاهد در جامع البیان دارد و قطعا منبع طبری نبوده و همچنین گلچینی از تفسیر طبری هم نیست. مجاهد بن جبر مجاهد بن

    کلیدواژگان: خاورشناسان، نسخه 1075 دارالکتب قاهره، تفسیر مجاهد، جامع البیان، نقل شفاهی یا مکتوب، امکان بازسازی
  • سید محمود طیب حسینی، محمدحسین شیرزاد*، محمدحسن شیرزاد صفحات 29-58

    «اج‏ر» از کهن‏ ترین ریشه ‏های ثلاثی در زبان‏های سامی است که 108 بار در 99 آیه از قرآن کریم به کار رفته است. تنوع در کاربردهای قرآنی این ریشه، همواره نظر عالمان تفسیر به‏ ویژه صاحبان کتب وجوه و نظایر را به خود جلب کرده و گاه برای آن تا 6 وجه معنایی برشمرده شده است. در پژوهش حاضر کوشش شده است تا با بهره‏ گیری از روش معناشناسی تاریخی، قدیم‏ترین معنای ریشه «اج‏ر» در زبان‏های سامی پیجویی شود، سیر تحولات معنایی واژه «اجر» از زبان پیشاسامی تا عربی قرآنی به مطالعه گذاشته شود و وجوه معنایی این واژه در آیات قرآنی بازشناخته شود. مطالعه حاضر نشان می‏ دهد که واژه «اجر» برای افاده سه معنا در قرآن کریم به کار رفته است: نخست، معنای «دستمزد» که قدیم‏ترین معنای این واژه است و در 24 آیه قرآنی دیده می‏ شود؛ دوم، معنای «پاداش» که در 70 آیه قرآنی به چشم می‏ خورد؛ و سوم، معنای «مهریه» که تنها در 5 آیه قرآنی مشاهده می ‏شود. از دیگر دستاوردهای مطالعه حاضر، پاسخ به این پرسش است که چرا قرآن کریم از واژه «اجر» برای اشاره به مفهوم «مهریه» بهره جسته است.

    کلیدواژگان: اجاره، مهریه، مفردات قرآن، وجوه و نظایر، زبان‏شناسی سامی
  • وفاء محفوظی موسوی*، سید حسین سیدی، امیر مقدم متقی صفحات 59-83

    یکی از جلوه های اعجاز قرآن کریم، تصویرپردازی است که قاعده اساسی سبک قرآن و ابزار برجسته در بیان محسوسات، امور ذهنی، معانی انتزاعی و مفاهیم والای دینی است و به الفاظ و عبارات جلوه زیبایی می بخشد و سرشار از حرکت و پویایی و حیات است که به عمق جانها نفوذ می کند. یکی از مسایل اعتقادی بنیادین مسلمانان، قیامت است که مفهومی انتزاعی است و در قرآن کریم به گونه های مختلف به تصویر کشیده شده است؛ در این پژوهش، نگارندگان برآنند تا با روش توصیفی - تحلیلی، مفهوم قیامت در سوره انشقاق را واکاوی کنند و به این پرسش ها پاسخ دهند که تصویر معنای حسی و انتزاعی مفهوم قیامت در سوره انشقاق چگونه جلوه گر می شود؟ کارکرد تصاویر و بسامد آنها چگونه است؟ یافته ها حاکی از آن است که تصویر معنای حسی و انتزاعی مفهوم قیامت در این سوره در قالب عناصر مختلف نمود یافته، ضمن تاثیرگذاری، هدف موردنظر را به مخاطب القا می نماید و کارکردهای آن، ضمن تبیین مفاهیم، با بافت آیات و عبارات درارتباط است و کارکرد روانی و کارکرد هنری بیشترین بسامد را دارا هستند.

    کلیدواژگان: تصویر، حسی، انتزاعی، قیامت، قرآن کریم
  • البرز محقق گرفمی*، حسن اسلام پورکریمی، حسن خرقانی صفحات 85-115

    دستگاه و جریان شبهه سازی و انتقال شبهات از مولفه های گوناگونی مانند کانون های شبهه گری، بسترهای ایجاد شبهه، مواد اولیه استدلال، فرآیند استدلال و رویه های انتقال شبهات سامان یافته است. درین میان، شناخت علل و بنیان های ایجاد شبهه، نقش مهمی در فرآیند پاسخ گویی به شبهات خواهد داشت. قرآن مجید، در قامت کتابی که به تبیین زیر بناها و پی رنگ ها می پردازد، افزون بر پاسخ گویی به موارد شبهه، به موضوع علل و بنیان های شکل گیری شبهه نیز توجه داشته است. پژوهش حاضر با درک گفتمان قرآنی درین موضوع، به روش اکتشافی- تحلیلی و مبنا قرار دادن قرآن و بهره از منابع کتابخانه ای، موضوع پیش گفته را به دو رده علل معرفتی و بنیان های روشی افراز کرده است. بر اساس دستاورد این نوشتار، مواردی چون شناخت ناکافی، خرافه گرایی، پیروی از سنن نادرست، کاربست پیش فرض های نادرست و جبر گرایی در شمار علل معرفتی ایجاد شبهات به شمار می روند. هم چنین روش هایی مانند قیاس نادرست، استقراء نادرست، پیگیری متشابهات، حصرگرایی روش شناختی، برخورد گزینشی و پیروی از گمراهان در سپهر روش شناختی قابل ارزیابی هستند.

    کلیدواژگان: قرآن، شبهه گری، علل شناختی، علل روشی
  • نوا مطمئن *، علی نعمتی بابای لو، حسن صالحی صفحات 117-144

    کتیبه‌های قرآنی در ابنیه اسلامی متناسب با نیاز زمان و کاربرد بنا انتخاب می‌شدند و تحولات اجتماعی نقش به سزایی در انتخاب آیات برای کتیبه‌ها داشت. چنانچه حکام و سازندگان بناها این کتیبه‌ها را به عنوان تاییدی بر اعمال و اندیشه‌های خود بکار می‌بردند. قرن نهم هجری از منظر دگرگونی‌های اجتماعی رخ داده در ایران حایز اهمیت بسیاری است. روی کار آمدن ترکمانان قراقویونلو که منجر به تقویت جریان گرایش‌های شیعی در جامعه ایران گردید و در نهایت کار صفویان را برای رسمی شدن تشیع در ایران هموار کرد از جمله مهمترین این تحولات است. این مقاله به دنبال پاسخ به این سوال است که آیات در کتیبه‌های مسجد کبود بر چه اساسی انتخاب و استفاده شده و بازنمودی از چه اندیشه-ها یی در دوره خود است؟ برای پاسخ به سوال از روش های توصیفی – تحلیلی و تاریخی – تفسیری استفاده شد. نتایج نشان می‌دهد که تلاش شده است از آیات در جهت ارایه آراء دینی و معنوی، تایید قدرت حاکم و نیز در برخی موارد مفاهیم متصوفه استفاده شود، در این مقاله ضمن بررسی آیات قرآنی بکار رفته در کتیبه‌ها به تحلیل مفاهیم آنها در بستر تحولات تاریخی و چرایی استفاده از این آیات پرداخته خواهد شد.

    کلیدواژگان: کتیبه های قرآنی، مسجد کبود، تبریز، قراقویونلوها، تشیع، تصوف
  • فاضله میرغفوریان*، مریم برادران حقیر صفحات 145-170

    پژوهش حاضر بر اساس گزاره های استخراج شده از آیات مبارکه سوره مزمل به بررسی الزامات ایفای مسئولیت های اجتماعی می پردازد. برای تحقق این هدف، سوره مزمل با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی مبتنی بر مدل باردن واکاوی شده است. بدین ترتیب که پژوهشگران ضمن غور در آیات و مراجعه به تفاسیر، مضامین اصلی و فرضیه های بحث خود را شکل داده و سپس با دقت در آیات و کدگذاری عبارات، در پی کشف معانی پنهان و روابط بین آنها برآمدند. یافته های پژوهش در سه مولفه اصلی: سازوکار ایفای مسئولیت ها، دلایل لزوم ارتباط با موجود برتر و کنش مناسب در مقابل مخالفان هویدا شدند. تحلیل یافته ها حاکی از آن است که سوره مبارکه مزمل به دغدغه اصلی انسان های مسئولیت پذیر در یافتن یک سازوکار قابل اعتماد برای انجام مسئولیت های اجتماعی شان، پاسخ می دهد و در این رابطه سازوکارهای حداکثری و حداقلی را پیش روی آنها قرار داده است و بر واقع انگاری موانع طبیعی تاکید می ورزد و ضمن توصیه به کنش مناسب برای رفع موانع و مخالفت ها، در همه این مراحل لزوم ارتباط با موجود برتر را با ذکر دلایل برمی شمرد.

    کلیدواژگان: سوره مزمل، مسئولیت اجتماعی، الزامات، مدل باردن، تحلیل محتوا
|
  • Elham Zarinkolah, Nosrat Nilsaz * Pages 1-28

    MS. 1075 Tafsir of the Cairene Dar-al-Kutub has been studied from different aspects such as: features of Isnad and Matn, its relation to different ways of transmission in the later tafsirs for example Jami' al-bayan, oral or written transmission, and the possibility of reconstruction the original tafsir of Mujahid. Stauth, Leemhuis, Wansbrough and Versteegh have dealt with all or some of these issues in different works in detail or briefly. In this article these orientalist’s views have been explained and evaluated. The results of the research show that the point of departure for all Western studies in this regard is Sezgin's theory that the authors of narrative works used written sources and also Sezgin’s method to single out the sources of a collector and to reconstruct the early lost works using quotations in later narrative works and his references to this manuscript and transmissions from Mujahid found in al-Tabari's Tafsir. This manuscript is most relateded with I'sa ibn Maymun transmission and indeed this manuscript is not one of the sources of the Jami' al-bayan and is not an extraction from Jami' al-bayan. Reconstruction of the Mujahid exegetical teachings is possible with regarding Sezgin’s theory and Schoeler’s theory.

    Keywords: orientalists, MS. 1075 Tafsir of the Cairene Dar-al-Kutub, Mujahid’sexegetical teachings, oral or written transmission, reconstruction
  • Sayed Mahmood Tayyebhoseini, Muhammad Hussein Shirzad *, Muhammad Hassan Shirzad Pages 29-58

    "A-DJ-R" , one of the most ancient triconsonantal roots in the Semitic languages, is used 108 times in 99 Qur'anic verses. Paying attention to the variety of Qur'anic usages of the root "A -DJ -R", Muslim scholars have enumerated up to 6 different meanings for it. Based upon methodology of historical semantics, this study discovers the oldest meaning of the root "A -DJ -R" in the Semitic languages. The different semantic changes of this root, then, are investigated from the proto-Semitic language to the Qur'anic Arabic. This essay indicates that the word "Adjr" conveys three meanings in the Holy Qur'an: firstly, "wage" which is the oldest meaning of the root, and secondly, "reward", and finally, "bride-wealth". These three meanings are used respectively in 24, 70, and 5 Qur'anic verses. Moreover, this study answers an important question that why the Holy Qur'an used the word "Adjr" in reference to the concept of "bride-wealth".

    Keywords: Hiring, Bride-wealth, Lexicons of the Holy Qur'an, Polysemy, Homonymy, Semitic linguistics
  • Vafa Mahfouzi Mousavi *, Seyed Hosain Seyedi, Amir Moqaddam Mottaqi Pages 59-83

    One of the manifestations of the miracle of the Holy Quran is illustration, which is the basic rule of the style of the Holy Quran and a prominent tool in expressing feelings, mental affairs, abstract meanings and sublime religious concepts. The depth of souls penetrates. One of the fundamental beliefs of Muslims is the resurrection, which is an abstract concept and is depicted in the Holy Qur'an in different ways; In this research, the authors intend to investigate the concept of resurrection in Surah Al-Inshiqaq with a descriptive-analytical method and answer the questions: How is the image of the sensory and abstract meaning of the concept of Resurrection in Surah Al-Inshiqaq manifested? What is the function of images and their frequency? The findings indicate that the image of the sensory and abstract meaning of the concept of resurrection in this surah is manifested in the form of various elements, while influencing, inducing the intended purpose to the audience and its functions, while explaining the concepts, are related to the context of verses and phrases. Psychology and artistic function have the highest frequency.

    Keywords: image, Sensory, abstract, resurrection, The Holy Quran
  • Alborz Mohaghegh Garfami *, Hasan Islampour Karimi, Hasan Kharghani Pages 85-115

    The apparatus and flow of suspicion transmission is organized from various components such as suspicion centers, grounds for creating suspicion, the raw materials of reasoning, the process of reasoning, and the procedures for transmitting suspicion. In the meantime, recognizing the causes and foundations of suspicion will play an important role in the process of responding to suspicions. In the form of a book that explains the underpinnings and backgrounds of the Qur'an, in addition to answering the cases of doubt, it has also paid attention to the causes and foundations of the formation of doubt. The present study, understanding the Qur'anic discourse on this subject, using exploratory-analytical method, has divided the aforementioned subject into two categories of epistemological causes and methodological foundations. According to the achievement of this article, cases such as insufficient cognition, superstition, following false traditions, applying false presuppositions and determinism are among the epistemological causes of creating doubts. Also methods such as incorrect analogy, incorrect induction, pursuit of similarities, methodological exclusivism, selective approach and following the misguided can be evaluated in the methodological sphere.

    Keywords: Quran, skepticism, cognitive causes, methodological causes
  • Nava Motmaen *, Ali Nemati Babaylou, Hasan Salehi Pages 117-144

    The Quranic inscriptions in Islamic buildings were selected according to the needs of the period and the application in the building so social developments played an important role in selection verses for inscriptions in the Islamic period. The 15th century is very important in terms of social changes in Iran. One of the most important of these developments was Qaraqoyunlu Turkmens coming to power, which led to the strengthening of the Shiite tendencies in Iranian society and finally paved the way for the Safavids to formalize Shiism in Iran. The reflection of everyday social and religious ideas in societies can be traced in the inscriptions, such as the Quranic inscriptions of the Blue Mosque in Tabriz. Accordingly, this article tries to answer the question on what basis the verses written in the inscriptions of the Blue Mosque were selected and used? And what ideas and developments can be represented in their period? Field methods for imaging and investigating the inscriptions and descriptive-analytical methods in the analysis of inscriptions and historical-interpretive methods in analyzing verses have been used to answer the question. The results show that an attempt has been made to use the verses to present religious and spiritual opinions, confirm the ruling power and mystical concepts if the dominance of mystical tendencies can be clearly seen in these inscriptions.

    Keywords: Quranic inscriptions, Mozaffariyeh (Blue) Mosque of Tabriz, Qaraquyunlu, Shiism, and Sufism
  • Fazele Mirghaforian *, Maryam Baradaranhaghir Pages 145-170

    The present study, based on the propositions of the verses of Surah Muzzammil, analyzes the mechanism and requirements of social responsibilities. To achieve this goal, Surah Muzzammil has been researched using qualitative content analysis method based on Barden model. In this way, while pondering the verses and referring to the interpretations, the researchers formed the main themes and hypotheses of their discussion and then, by carefully in the verses and coding the phrases, sought to discover the hidden meanings and relationships between them. The research findings were revealed in three main components: the mechanism of fulfilling responsibilities, the reasons for the need to communicate with the superior being and appropriate action against opponents. The analysis of the findings shows that Surah Mubarak al-Muzzammil responds to the main concern of responsible people in finding a reliable mechanism for fulfilling their social responsibilities, and in this regard, puts maximum and minimum mechanisms in front of them and emphasizes the realism of natural obstacles. Advise on appropriate action to remove obstacles and objections, in all these stages, the need to communicate with the superior being by stating the reasons.

    Keywords: Surah Muzzammil, social responsibility, Requirements, Barden Model, Content analysis