فهرست مطالب

پژوهش های پولی - بانکی - پیاپی 47 (بهار 1400)

فصلنامه پژوهش های پولی - بانکی
پیاپی 47 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سجاد برخورداری*، قهرمان عبدلی، رضا امیری صفحات 1-34

    این پژوهش تلاش دارد تا به صورت موردی تاثیر تکانه‏های پولی را با تاکید بر نوسانات در حجم نقدینگی به عنوان یک تکانه بیرونی در ارزش شرکت‏های فعال در صنایع مختلف بازار بورس اوراق بهادار تهران با به‏کارگیری الگوی پارامترهای متغیر طی زمان و با استفاده از داده‏های فصلی طی دوره 1390-1397 بررسی و تاثیرات تکانه‏های پولی (مثبت) را در ارزش این شرکت‏ها تحلیل کند. نتایج این پژوهش بیانگر آن است که نحوه اثرپذیری ارزش شرکت‏های فعال در صنایع مختلف بازار بورس اوراق بهادار تهران با افزایش یک انحراف معیار در تکانه نقدینگی (تکانه پولی مثبت) تفاوت دارد؛ افزون براین، این واکنش در هریک از صنایع موردبررسی نیز در گذر زمان متفاوت است که لزوم به کارگیری رهیافت پارامتر-متغیر را آشکار می‏سازد. در بین صنایع منتخب، ارزش شرکت‏های فعال در صنایع فلزات اساسی و محصولات غذایی و آشامیدنی نسبت به تکانه پولی در کل دوره موردبررسی واکنش مثبت و صنعت محصولات شیمیایی واکنش منفی نشان می‏دهند؛ همچنین، نحوه اثرپذیری ارزش شرکت‏های فعال در سایر صنایع نسبت به این تکانه در گذر زمان متفاوت بوده است.

    کلیدواژگان: الگوی پارامترهای متغیر طی زمان، شوک های نقدینگی، ارزش شرکت، بورس اوراق بهادار تهران
  • جهانگیر بیابانی، کامران ندری، حامد طاهری* صفحات 35-68

    در این مطالعه، به بررسی قاعده سیاست پولی بانک مرکزی ایران در خصوص متغیرهای سیاستی نرخ ارز و پایه پولی پرداخته شده است. ازآنجایی که قاعده سیاست پولی نسبت به شرایط اقتصادی و رژیم حاکم بر متغیرهای سیاستی، منعطف است؛ از رویکرد انتقال رژیم مارکف برای استخراج قاعده سیاست پولی در دوره زمانی 1384:1-1397:1 استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که با افزایش شکاف تولید چنانچه نرخ ارز در رژیم پایین باشد، منجر به افزایش نرخ ارز و چنانچه نرخ ارز در رژیم بالا باشد، منجر به کاهش آن می شود. همچنین با افزایش شکاف تورم، چنانچه نرخ ارز در رژیم بالا قرار داشته باشد، نرخ ارز می تواند افزایش یابد؛ اما در رژیم پایین نرخ ارز تاثیر معناداری ندارد. افزایش شکاف تولید در تمام رژیم های حاکم بر پایه پولی، منجر به افزایش پایه پولی در کشور شده است؛ اما افزایش شکاف تورمی چنانچه پایه پولی در رژیم بالا باشد، منجر به کاهش و چنانچه در رژیم پایین باشد، می تواند موجب افزایش پایه پولی در کشور شود. براساس این نتایج، توصیه می شود بانک مرکزی در اعمال سیاست های ارزی و پولی به رژیم های رفتاری پایه پولی و نرخ ارز توجه داشته باشد و در هر رژیم، بسته به شرایط، سیاست پولی و ارزی مناسب را اتخاذ کند.

    کلیدواژگان: نرخ ارز، پایه پولی، کسری بودجه، انتقال رژیم مارکف
  • عبدالحمید خسروی*، حسین مرزبان، جعفر قادری، پرویز رستم زاده صفحات 69-107

    مکانیزم اثرگذاری نرخ سود سیاستی به این صورت است که ابتدا نرخ های سود بانکی (سپرده ها و تسهیلات) تغییر یافته و سپس در واکنش به آن، متغیرهای کلان اقتصادی تغییر می کنند. براین اساس، اگر گذار نرخ سود کامل باشد، آن گاه کارایی سیاست پولی نیز بیشتر خواهد بود و اگر گذار به صورت ناقص باشد، آنگاه کارایی سیاست پولی کمتر خواهد بود. هدف از مطالعه حاضر بررسی گذار نرخ سود در ایران است. بدین منظور، یک الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی باوجود شبکه بانکی طراحی شده است. در این مدل، حجم سپرده ها را خانوارهای صبور تامین می کنند و تسهیلات به خانوارهای غیرصبور تخصیص می یابد. همچنین، نرخ سود سیاستی توسط بانک مرکزی و در بازار بین بانکی تعیین می شود. با استفاده از داده های فصلی مربوط به دوره 1398- 1388و روش برآورد بیزین، پارامترهای ساختاری این مدل برآورد شده است. نتایج برآورد نشان می دهد که گذار نرخ سود تسهیلات و نرخ سود سپرده ها در ایران به صورت ناقص برقرار است. همچنین، نتایج حاصل از شبیه سازی سیاست یک واحد درصد افزایش در نرخ سود سیاستی نشان می دهد که نرخ های سود سپرده ها و تسهیلات کمتر از یک واحد درصد افزایش می یابند که این ویژگی مبین کارایی پایین سیاست پولی مبتنی بر ابزار نرخ سود سیاستی در ایران است.

    کلیدواژگان: گذار نرخ بهره، ساز و کار انتقال پولی، نرخ سود سیاستی، شکاف نرخ سود
  • فرزانه عباسی*، مهدی پدرام، انوشیروان تقی پور صفحات 107-154

    مدیریت نوسانات نرخ ارز از موضوعات چالش برانگیز در سیاست گذاری اقتصادی است. سیاست گذار با ابزارهای سیاستی مناسب، تغییرات نرخ ارز را در یک دامنه مطلوب مدیریت می کند. تحت نظام نرخ ارز شناور مدیریت شده، مازاد عرضه یا تقاضای ارز معمولا با ترکیبی از تغییرات نرخ ارز و ذخایر خارجی تعدیل می شود که با عنوان فشار بازار ارز شناخته می شود. در این مقاله، با تعبیه کانال پولی شاخص فشار بازار ارز در تابع سیاستی بانک مرکزی در الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی، رفتار سیاست گذار در مقابل تکانه های ارزی تجزیه وتحلیل می شود. براین اساس، تکانه نرخ ارز در دو تابع سیاستی الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی ساخته شده برای اقتصاد ایران مورد مقایسه قرار گرفته است. در مدل اول، سیاست پولی در واکنش به شاخص فشار بازار ارز تنظیم شده و در مدل دوم حساسیت نسبت به نرخ ارز حقیقی در تابع واکنش سیاست پولی تعبیه شده است. طبق نتایج، تورم، تولید، مصرف و سرمایه گذاری در تکانه نرخ ارز در مدل اول نسبت به مدل دوم نوسانات کمتری دارد و اقتصاد در مدت زمان کمتری به تعادل می رسد. لذا، اثربخشی سیاست های پولی از طریق حساسیت نسبت به فشار بازار ارز در مقایسه با حساسیت نسبت به نرخ ارز حقیقی بیشتر خواهد بود.

    کلیدواژگان: مداخله غیرخنثی در بازار ارز، الگو SETR، تکانه نرخ ارز، فشار بازار ارز
  • امینه محمودزاده*، سید علی مدنی زاده، مرتضی ناطقی صفحات 155-186

    نااطمینانی از شرایط آتی و اطلاعات نامتقارن میان بانک و بنگاه، اعطای تسهیلات را با ریسک همراه می کند. نرخ تسهیلات بانکی را می توان متاثر از سه نوع ریسک اعتباری بنگاه متقاضی، فعالیت بانک اعتباردهنده، و محیط اقتصاد کلان دانست. در این پژوهش، با استفاده از داده های 260 بنگاه بورسی و 34 بانک، نرخ تسهیلات را تخمین زده و همبسته های آن را یافته ایم. نتایج نشان می دهد طی سال های 1386 تا 1397 از بین متغیرهای نماینده ریسک اعتباری بنگاه نسبت های سرمایه در گردش، سود خالص، و دارایی غیرجاری با نرخ سود تسهیلات همبستگی منفی و معنادار و نسبت بدهی همبستگی مثبت و معنادار دارند. از بین متغیرهای مربوط به ریسک فعالیت بانک، شاخص های سلامت بی معنی اند و تنها نسبت هزینه های اداری همبسته مثبت نرخ سود است. عوامل ارتباطی میان بانک و بنگاه که موجب تخفیف عدم تقارن اطلاعاتی و یا افزایش قدرت مدیریت بانک در بنگاه هستند نیز با نرخ سود تسهیلات همبستگی منفی دارند؛ در مقابل، افزایش درصد مالکیت حق رای بانک در بنگاه با کاهش نرخ سود تسهیلات همراه است. نتایج مدل حاکی از وجود همبستگی قوی میان نرخ سود تسهیلات و نرخ مصوب شورای پول و اعتبار است. این امر می تواند شفافیت روابط مالی بانک و بنگاه را مخدوش کند.

    کلیدواژگان: نرخ سود، تسهیلات، ریسک اعتباری، سلامت بانکی، وام دهی ارتباطی، سرکوب مالی
  • محمد نجف زاده ضیاالدین، عباس حیدری*، بهرام خیری صفحات 187-213

    یکی از مهم ترین راهکارهای موفقیت سازمان ها در راستای دستیابی به مزایای رقابتی پایدار توسعه قابلیت های بازاریابی آن هاست. این قابلیت ها که به بازار و مشتریان یک سازمان مرتبط است، می توانند در بسیاری از خروجی های سازمان تاثیرگذار باشند. هدف این مقاله ارایه مدلی برای قابلیت های بازاریابی در بانک ملی ایران است. این پژوهش روی 260 نفر از کارشناسان و مدیران سطوح مختلف بانک ملی انجام شده است که در آن افراد به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. در ابتدا با تکیه بر نظریه ها و چهارچوب های حوزه قابلیت های بازارگرایی و بهره گیری از نظرهای خبرگان بانک ملی، مدل اولیه شامل 3 بعد، 9 مولفه، و 52 شاخص تحقیق استخراج شد. در ادامه، با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری در محیط نرم افزار لیزرل، مدل مستخرج مورد آزمون قرار گرفت و در نهایت مدل نهایی تحقیق در سه بعد اصلی بازاریابی رابطه مند (شامل مولفه های قابلیت ارتباط با مشتریان، قابلیت تحقیقات بازاریابی، و خدمت به مشتریان)، قابلیت نوآوری (شامل مولفه های قابلیت بهبود کیفیت خدمات، قابلیت توسعه خدمات جدید، و قابلیت برندسازی)، و قابلیت بازاریابی اینترنتی (شامل مولفه های کیفیت تعاملات آنلاین، کیفیت محتوای وبسایت و کیفیت خدمات الکترونیک) به دست آمد.

    کلیدواژگان: قابلیت های بازاریابی، بازاریابی رابطه مند، قابلیت نوآوری، قابلیت بازاریابی اینترنتی
|
  • Sajjad Barkhordari*, Ghahraman Abdoli, Reza Amiri Pages 1-34

    This paper attempts to describe and analyze the effects of monetary shock as an exogenous shock on companies listed in Tehran exchange stock market by using a varying parameter model and the seasonal data from 2011 to 2018. The results indicate a standard deviation of monetary shock (positive monetary shock) has a different effect on companies listed in Tehran exchange stock. Also, the response of the company’s value is different in the passing time, hence the need for applying a varying- parameter model. In the selected sectors, the companies in the basic metal and the food and beverage industries have been the positive response and the companies in the chemical industry have been the negative response to a liquidity shock. Also, the response of companies in other industries is different in time.

  • Jahandir Biabani, Kamran Nadri, Hamed Taheri* Pages 35-68

    This study examines the monetary policy rule of the Central Bank of Iran regarding exchange rate policy and monetary base. Since the rule of monetary policy is flexible to the economic conditions and the regime governing policy variables, the Markov regime transmission approach has been used to derive the rule of monetary policy in the period 1384:1-1397:1. The results show that the output gap in the low regimes of exchange rate has a positive and significant effect and in the high regimes has a negative and significant effect, and the inflation gap in the high exchange rate regime has a positive and significant effect and in the low exchange rate regime the exchange rate does not have a significant effect. On the low regimes of exchange rate, the government's budget deficit has a positive and significant effect and does not have a significant effect on the high regimes. Also, the output gap has a positive and significant effect in the low and high levels of its value. Monetary regime, and the inflation gap in the high levels of monetary base has a negative and significant effect, and in the lower regimes it has a positive and significant effect. Based on these results, it is recommended that the central bank pay attention to monetary and exchange rate behavioral regimes in implementing foreign exchange and monetary policies and adopt appropriate monetary and exchange rate policies in each regime, depending on the circumstances.

  • Abdulhamid Khosravi*, Hussein Marzban, Jafar Ghaderi, Parviz Rostamzadeh Pages 69-107

    Abstract
    The aim of this research is analyzing interest rate pass – through of lending and deposits in Iran. Interest rate pass – through from policy interest rate to banking micro interest rates is among most important effective factors on the monetary transmission mechanism. Thereby, more complete interest rate pass through means more efficiency monetary policy. To do this analysis, a DSGE model with banking system is designed. In this model, the volume of deposits is determined by patient households and loans is devoted to impatient households. Moreover, policy interest rate is determined by central bank in interbank market. The interest rate pass- through of lending and deposits are determined by measuring the gap between these two rates with policy rate. By using quarterly data on the period 1383-1398 and Bayesian approach, the structural parameters of the model are estimated. Based on results, the interest rate pass – through of lending and deposits are 0.13 and 0.52, respectively. These  results reveals that in response to variations in the policy rate, the lending rate and deposit rate will changes, lower than one – to -one, therefore, the efficiency of monetary policy in Iran is not sufficient to satisfy inflation and output targets.

  • FARZANEH Abbasi*, Mehdi Pedram, Anoushirvan Taghipour Pages 107-154

    The issue of exchange rate fluctuations, management and central bank intervention in this market is one of the most important issues in the field of economic literature as well as in economic policy issues. In order to maintain balance in the markets, especially the foreign exchange market, and to protect it from the attack of traders, policymakers always try to manage exchange rate changes in a favorable range by applying appropriate policy tools. Under a managed floating exchange rate system, surplus supply or demand for foreign exchange is usually adjusted by a combination of exchange rate fluctuations and foreign reserves. Simultaneous changes in exchange rates and foreign reserves are interpreted in the economic literature as Exchange Market Pressure. Due to the strong dependence of government economic activities and even the private sector on foreign exchange resources resulting from oil exports, due to the rapid transfer of foreign exchange shocks to the country's economic variables, the study of this issue is inevitable. So this article tries to embedding the monetary channel of the Exchange Market Pressure index in the policy function of the central bank based on the Dynamic Stochastic General Equilibrium model, the policymaker's behavior in the face of various foreign exchange shocks should be analyzed. Accordingly, the exchange rate fluctuation has been compared in two policy functions of a Dynamic Stochastic General Equilibrium model for the Iranian economy. In the first model, monetary policy is adjusted in response to the foreign Exchange Market Pressure index, and in the second model sensitive to the real exchange rate. The results show that in the first model, in exchange rate shoks, inflation, production, consumption and investment have less fluctuations than the second model, and the economy reaches equilibrium in less time. Therefore, the effectiveness of the central bank's monetary policy through sensitivity to foreign exchange market pressure will be greater than sensitivity to the real exchange rate.

  • Amineh Mahmoudzadeh*, Seyyed Ali Madanizadeh, Morteza Nateghi Pages 155-186

    Asymmetric information and uncertain macro-situation make loaning risky and affect loan conditions, including loan rate. Due to limitations in data-availability, there is little information about rates in Iran. We try to estimate loan rates based on the information of observable and potentially correlated risk factors. Three types of risks affect the bank-firm relationship: firmchr('39')s credit risk, bankchr('39')s operational risk, and macroeconomic environment risk. Based on Iranian listed companieschr('39') financial and ownership data from 1386 to 1397, we drive our results using a novel idea of connecting firmschr('39') total financial cost with the risk factors connected to each loan. We also find that a lower loan rate accompanies higher bankchr('39')s voting rights in the firm, which is aligned with connected lending observation in Iran. We show that the firmchr('39')s credit risk variables, working capital ratio, net profit ratio, and fixed assets ratio, are negatively correlated with the loan rate, and debt ratio is positively correlated with the rate. Among the factors related to bankchr('39')s risk, administration cost is a positively correlated factor. However, our results show a very high correlation between loan rates and the rate approved by the Monetary and Credit Council.

  • Mohammad Najafzadeh Ziaodin, Abbas Heydari*, Bahram Kheyri Pages 187-213

    Nowadays one of the most important approaches for organizations’ success to get sustainable competitive advantages is to develop their marketing capabilities. The capabilities which are related to market and customers can affect lots of organizational outputs. In the current research, a model for marketing capabilities was represented. First of all, emphasizing theories and frameworks about marketing capabilities and utilizing view of Melli Bank experts, preliminary model were extracted. Continuously applying structural equation model in LISREL software environment the extracted model was tested and finally final definitive model of marketing capabilities in includes relationship marketing (contains customer relationship capability, marketing capability and servicing customers’ capability), innovation capability (contains improving service quality capability, new service development capability and branding capability) and internet marketing capability (contains online exchange quality, website content quality and electronic service quality) was gained.