فهرست مطالب

نشریه خط مشی گذاری عمومی در مدیریت
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید جلال احمدی*، خسرو فغانی ماکرانی، نقی فاضلی صفحات 1-14
    زمینه
    مسئولیت مدیریت، ایجاد جو سازمانی مناسب است که در آن تقلب بدترین جرم مطرح شود. روش های شناسایی تقلب در ارایه خط مشی مالی به مدیریت جهت پیشگیری از تقلب نقش بسزایی دارد.
    هدف
    ارایه خط مشی مالی به مدیریت در پیش بینی تقلب صورت های مالی با استفاده از تکنیک داده کاوی شبکه عصبی. روش پژوهش: روش پژوهش توصیفی - کاربردی و قلمرو زمانی نیز از سال 1387 تا 1396می باشد. در این پژوهش، نسبت های مالی برای دو نمونه متقلب و غیر متقلب و تکنیک داده کاوی شبکه عصبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سپس ضریب همبستگی پیرسون در خصوص وجود هم خطی مدل برای نسبت های مالی و حذف متغیرهای مستقل همبسته مورد بررسی و آزمون قرار گرفت. در مرحله بعد روش شبکه عصبی جهت ارایه خط مشی مالی به مدیریت در پیش بینی تقلب صورتهای مالی به کار برده شد.
    یافته ها
    روش درخت تصمیم در ارایه خط مشی مالی به مدیریت در پیش بینی تقلب صورت های مالی موثر می باشد.
    نتیجه گیری
    از آنجا که روش درخت تصمیم 65.4 درصد پیش بینی صحیح داشته می تواند در ارایه خط مشی مالی به مدیریت جهت پیش بینی تقلب موثر باشد.
    کلیدواژگان: تقلب، خط مشی مالی، شبکه عصبی، نسبت های مالی
  • پرستو بهرامی زنوز*، مهدی فقیهی، محمود البرزی صفحات 15-25
    زمینه

    امروزه دولت ها در کشورهای توسعه یافته از وضعیت خدمت رسان و متصدی خارج شده و پاسخگو، تعامل پذیر، دردسترس و شفاف شده اند. از این رو مفهوم جدیدی با عنوان دولت باز شکل گرفته است که بر تعامل هرچه بیشتر میان مردم و دولت تاکید دارد. بنابراین ابزارهایی در پیاده سازی دولت باز موثر خواهند بود که امکان برقراری تعاملات را افزایش داده و بهبود بخشند. ابزار پیشنهادی در این پژوهش، اینترنت اشیا می باشد که امکان اتصال و ارتباط همه اشیا و افراد به یکدیگر را در هر زمان و مکان پدید می آورد.

    هدف

    شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر کاربرد اینترنت اشیا در دولت باز، هدف اصلی این پژوهش می باشد.

    روش ها

    این پژوهش از نظرهدف، کاربردی و از نظر نوع تحقیق؛ توصیفی- اکتشافی است. داده های پژوهش از طریق مطالعات کتابخانه ای، مصاحبه نیمه ساختار یافته با خبرگان و روش تحلیل تم، گردآوری شده و با روش تحلیل شبکه ای(ANP) اولویت بندی شد. یافته ها: 21 عامل بر کاربرد اینترنت اشیا در دولت باز اثر داشته که قابل تقسیم به پنج دسته فنی، اقتصادی، حقوقی- قانونی، امنیتی و اجتماعی- فرهنگی می باشند.

    نتیجه گیری

    دسته فنی و عامل های تامین زیرساخت، تدوین استانداردها، تنظیم قوانین و مقررات، تامین نیروی متخصص و حفظ امنیت داده ها به ترتیب از بیشترین اولویت برخوردار می باشند.

    کلیدواژگان: دولت باز، اینترنت اشیا، تحلیل تم، اولویت بندی، تحلیل شبکه ای
  • زهرا طاهر موسوی، رستم قره داغی* صفحات 27-38
    زمینه

    رویکرد نوین به نقش حاکمیت در جامعه یکی از تغییراتی است که در حوزه نظر و عمل در خط مشی گذاری پدید آمده اصول حکمرانی خوب پارادایم جدیدی است که بر نقش مدیران دولتی در فراهم آوردن خدمات با کیفیت بالا و عرضه آن به شهروندان و گروه های گوناگون تاکید دارد.

    هدف

    با توجه به اهمیت موضوع حکمرانی خوب در بهبود وضعیت زیست شهری شهروندان ، هدف این پژوهش ارزیابی عملکرد شهرداری های استان آذربایجان شرقی بر اساس شاخص های حکمرانی خوب می باشد.

    روش

    این پژوهش یک پژوهش کاربردی محسوب می شود که به روش توصیفی- پیمایشی اجرا شده است. جامعه آماری این پژوهش تمامی شهروندان شهرهای استان آذربایجان شرقی که در سال 1397 و در زمان اجرای این پژوهش در یک از شهرهای این استان زندگی می کنند که طبق جدول حجم نمونه 384 نفر تعیین گردید یافته های پژوهش: یافته های پژوهش نشان می دهد ک از نظر رتبه بندی نیز مولفه های «پاسخگویی»، «مسئولیت پذیری»، «شفافیت»، «اجماع پذیری»، «کارایی و اثربخشی»، «حاکمیت قانون»، «مشارکت» و «عدالت» به ترتیب رتبه های اول تا هشتم مولفه های حکمرانی خوب در شهرداری های استان آذربایجان شرقی را به خود اختصاص داده اند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهد که عملکرد شهرداری های استان از منظر شاخص ها و مولفه های حکمرانی پایین از سطح متوسط بوده و از حد مطلوب فاصله زیاد دارد .

    کلیدواژگان: حکمرایی خوب، حکمرانی شهری، شهرداری ها، آذربایجان شرقی
  • آرزو خسروانی، قدرت الله طالب نیا*، فاطمه صراف صفحات 39-50
    در پژوهش حاضر به بررسی تاثیر عوامل اجتماعی بر رفتار سرمایه گذاران در بازار سرمایه ایران پرداخته شده است. پژوهش حاضر از نظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از جهت بررسی روابط بین متغیرها در میان تحقیقات توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر سرمایه گذاران حقیقی با حجم بالای سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار تهران سرمایه بودند که تعداد 384 نفر برای توزیع پرسشنامه محقق ساخته انتخاب گردیدند و بوسیله شیوه نمونه برداری تصادفی ساده داده ها جمع آوری گردید. در پژوهش حاضر برای گردآوری داده ها از پرسشنامه که روایی و پایایی آن مورد سنجش واقع گردیده استفاده شده است. در این تحقیق تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی انجام شده است. به منظور آزمون های آماری از نرم افزار spssو lisrel استفاده شده است . نتایج به دست آمده از آزمون مدل تحقیق نشان داد که تعاملات اجتماعی بر آینده نگری و تحمل مخاطره تاثیر معناداری دارد. همچنین رسانه بر آینده نگری و تحمل مخاطره موثر است و منزلت اجتماعی بر تحمل مخاطره موثر است. آینده نگری و تحمل نیز بر رفتار سرمایه گذاران تاثیر معناداری دارند هر چند تاثیر و منزلت اجتماعی بر آینده نگری مورد تایید قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: رفتار سرمایه گذاران، تعاملات اجتماعی، رسانه، تحمل مخاطره و منزلت اجتماعی
  • امیرحسین امیرخانی*، مهدی ابرهیمی فر، رضا نجاری، مجتبی رفیعی صفحات 51-72
    هدف

    این پژوهش با هدف طراحی مدلی متناسب با سازمانهای دولتی ایران با شناسایی مولفه‏ های ریسک نسبت به سنجش و ارایه راهکارهای مقابله با ریسک‏های شناسایی شده می پردازد.

    روش

    از روش تحقیق پیمایشی استفاده شده است. تحقیق حاضر از نظر ماهیت از نوع تحقیقات اکتشافی است؛ زیرا مساله ای را مورد توجه قرار می دهد که قبلا به این صورت و در این سطح به آن پرداخته نشده است. برای این منظور از رویکرد ترکیبی (آمیخته) استفاده می کنیم که هدف آن ترکیب روش های تحقیق کمی و کیفی برای دست یابی به روشی مناسب جهت نیل به اهداف تحقیق است.

    یافته ها 

    مولفه های ریسک منابع انسانی بر مبنای تقسیم بندی موسسه ارنست و یانگ به چهار گروه ؛ استراتژیک - عملیاتی - مالی و تبعیت تفکیک و با بهره گیری از تکنیک دلفی و نقطه نظرات خبرگان 33 عامل ریسک استخراج گردید و سپس با استفاده از پرسشنامه ای ساختار یافته در یکی از سازمان های دولتی، مولفه ‏های ریسک و شدت و احتمال وقوع هریک از مولفه ها مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از تحلیل عاملی تاییدی، مقایسات زوجی مولفه ها و استخراج اوزان مولفه ها انجام گرفته و در نهایت سطح ریسک پذیری سازمان مورد مطالعه در ارتباط با هریک از مولفه ها و تعیین گردید.

    کلیدواژگان: ریسک، مدیریت ریسک سازمانی، مدل مدیریت ریسک منابع انسانی، ابعاد مدیریت ریسک منابع انسانی، گروه های ذینفع
  • مجید رمضان، دینا ذوالفقاری* صفحات 73-88

    جامعه امروز، جامعه سازمانی است. استفاده بهینه از منابع موجود (به خصوص نیروی انسانی) و سیاست نیز در یک سازمان، وجه اشتراک دیدگاه کلیه صاحب نظران علم مدیریت می باشد. همچنین در شرایط کنونی، خلاقیت نه یک ضرورت، بلکه شرط بقاست.از سوی دیگر، پویایی یک سازمان وابسته به عوامل مختلفی از جمله داشتن کارمندانی خشنود، برخوردار از تعهد است.لذا هدف ازپژوهش بررسی رابطه بین سیاست های سازمانی بیمه ایران در شهر تهران بر خلاقیت کارکنان آن، با اعمال نقش میانجی گری تعهد است. روش تحقیق حاضر توصیفی- تحلیلی بوده که در آن پرسشنامه های استاندارد سیاست های سازمانی،خلاقیت کارکنان و تعهد حرفه ای میان 234 نفر از کارشناسان شرکت بیمه ایران (با توجه به جامعه آماری 600 نفری) در دفتر مرکزی تهران توزیع شد. داده های این پرسشنامه جمع آوری و با رگرسیون واستفاده از نرم افزار SPSS تحلیل گردید. یافته های پژوهش نشان داد که سیاست های سازمانی برخلاقیت کارکنان باتوجه به ضریب مسیر0.63- و تعهد حرفه ای با ضریب مسیر0.57- به صورت معکوس تاثیر میگذارد.همچنین تعهد حرفه ای با توجه به ضریب مسیر 0.11+ تاثیر مثبتی بر خلاقیت کارکنان دارد. لذا پژوهش نتیجه می گیرد که تعهد حرفه ای به عنوان تعدیلگر در تاثیر رابطه سیاست سازمانی بر خلاقیت کارکنان عمل کرده و رابطه معکوس این دو مولفه را کمرنگ تر میکند.

    کلیدواژگان: سیاست سازمانی، خلاقیت کارکنان، تعهد حرفه ای، بیمه ایران
  • زهره شاه محمدی*، هدا پیروی، مرتضی رضوی نژاد، سلمان آل حسن، مرتضی کرمی صفحات 89-102
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی مولفه های نیازسنجی آموزش های ضمن خدمت در شهرداری مشهد انجام شده است.

    روش

    این تحقیق از حیث هدف، کاربردی می باشد و از لحاظ روش توصیفی می باشد و برای رتبه بندی از روش دلفی استفاده شد . جامعه آماری در بخش کیفی این پژوهش، روسای ادارات برنامه ریزی و کارشناسان تحول و نوسازی شهرداری مشهد هستند که 90 نفر می باشند. جامعه آماری در بخش کمی 13 نفر از متخصصان و خبرگان آموزش شهرداری مشهد بودند.

    یافته ها

    پس از ترکیب، ادغام و حذف موارد تکراری و نامرتبط با نیازسنجی آموزشی همه مولفه ها در 5 بعد فرآیند نیازسنجی، روش های نیازسنجی، مشارکت کنندگان نیازسنجی، اولویت بندی نیازسنجی و زمانبندی نیازسنجی دسته بندی شدند و از میان مولفه های استخراج شده، 19 مولفه مربوط به فرآیند نیازسنجی، 19 مولفه مربوط به روش های نیازسنجی، 11 مولفه مربوط به مشارکت کنندگان نیازسنجی، 11 مولفه مربوط به اولویت بندی نیازسنجی و 6 مولفه مربوط به زمان بندی نیازسنجی احصاء شد.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش بینش ارزشمندی را در مورد نیازسنجی آموزشی در شهرداری مشهد ارایه می دهد و به مدیران شهرداری کمک میکند با یافتن اولویت های مربوط به نیازسنجی آموزش برنامه ریزی های مناسبی را در این حوزه انجام دهند.

    کلیدواژگان: مولفه های نیازسنجی، آموزشهای ضمن خدمت، شهرداری مشهد
|
  • Seyed Jalal Ahmadi *, Khosrow Faghani Makrani, Naghi Fazeli Pages 1-14
    Background
    Management responsibility is creating the right organizational climate in which fraud is the worst crime. methods of identifying fraud play an important role in preventing fraud.
    Objective
    To provide financial policy to management in predicting financial fraud by using neural network data mining Research
    method
    Descriptive-applied research method and time domain is also from 2008 to 2017. In this study, financial ratios for both fraudulent and non-fraudulent samples and network data mining were analyzed. Pearson's correlation coefficient was then examined for the model linearity for financial ratios and the elimination of independent correlated variables. In the next step, the neural network method was used to provide financial policy to management regarding the prediction of financial statement fraud.
    Findings
    The decision tree method is effective in providing financial policy to management in predicting financial statement fraud.
    Conclusion
    Since the decision tree method has 65.4% correct forecast, it can be effective in providing financial policy to management to predict fraud.
    Keywords: fraud, Financial Policy, Decision tree, Financial Ratios
  • Parastoo Bahrami Zonooz *, Mahdi Faghihi, Mahmood Alborzi Pages 15-25
    Field

    Governments in developed countries have changed their approach from operatory to a responsible, interactive, accessible, and transparent approach. This leads to a new concept called open government. Open government emphasizes on increasing the interactions between people and government. Thus, tools and platforms are needed that increases the possibility of interacting in a faster way, with more quality. In this research, we suggest IoT due to its possibility of connecting everything and everyone to each other in every time and place.

    Purpose

    The main purpose of this research is to identify and prioritize effective factors on IoT applications in open government.

    Methodology

    The present research is practical in term of purpose and its main approach is exploratory-descriptive. Research data are gained based on library research, Semi-structured interviews with the experts and through Theme analysis, and prioritized by ANP.

    Findings

    The results show that 21 factors are effective on IoT applications in Open Government that can divide to 5 categories as technical, economical, legal-civil, security and social-cultural.

    Conclusion

    Technical category and providing infrastructure, developing Standards, rules and regulations, providing expert staff and Data security, respectively have the top priority.

    Keywords: Open Government, Internet of Things (IoT), Theme Analysis, Prioritizing, ANP
  • Zahra Tahermosavi, ROSTAM GHAREHDAGHI * Pages 27-38
    Introduction and Objectives

    A modern approach to the role of governance in society is one of the changes that has emerged in the field of opinion and practice in policy making. The principles of good governance are a new paradigm that emphasizes the role of public administrators in providing high-quality services to citizens and Different groups emphasize. Considering the importance of the issue of good governance in improving the living conditions of the liveliers in the province of East Azarbaijan, indicators.

    Methodology

    This research is an applied research, conducted by descriptive-survey method. The statistical population of this study is all citizens of the cities of East Azarbaijan Province who lived in a city this province during the year 1397, according to the sample size table of 384 people. By distributing and collecting questionnaires at the level of four Selected city, Tabriz, Marand, Meyaneh and Hashtroud using , 396 correct questionnaires were used for analysis.

    Conclusion

    The results of this research show that the performance of the municipalities of East Azarbaijan province is low in terms of indicators and components of good governance and is far from desirable. In terms of citizens of the cities of the province of East Azarbayjan

    Keywords: Good governance, Urban Governance, Municipalities, East Azarb
  • Arezoo Khosravani, Ghodratollah Talebnia *, Fatemeh Sarraf Pages 39-50
    In the present study, the effect of social factors on the behavior of investors in the Iranian capital market was investigated. The present study is an applied research in terms of purpose and to examine the relationships between variables among descriptive-survey research. The statistical population of the present study was real investors with a high volume of investment in the Tehran Stock Exchange. 384 people were selected for distribution of the questionnaire and data were collected by simple random sampling method. In the present study, a questionnaire whose validity and reliability were assessed was used to collect data. SPSS and lisrel software were used for statistical tests. The results of the research model test showed that social interactions have a significant effect on foresight and risk tolerance. The media also influences futurism and risk tolerance, and social status affects risk tolerance. Foresight and tolerance also have a significant effect on investor behavior, although the impact and social status on foresight was not confirmed.
    Keywords: Investor Behavior, Social interactions, media, risk tolerance, social status
  • Amir Hossien Amir Khani *, Mehdi Ebrahimifar, Reza Najari, Mojtaba Rafiei Pages 51-72
    Objective

    The aim of this study is to design a model appropriate to Iranian government organizations by identifying risk components to measure and provide solutions to deal with identified risks.

    Method

    Survey research method has been used. The present research is exploratory research in nature; Because it addresses an issue that has not been addressed in this way and at this level before. For this purpose, we use a hybrid approach, which aims to combine quantitative and qualitative research methods to achieve a suitable method to achieve research objectives.

    Findings

    Human resource risk components based on the division of Ernst & Young Institute into four groups; Strategic-operational-financial and compliance segregation and using Delphi technique and expert point of view 33 risk factors were extracted and then using a structured questionnaire in a government organization, risk components and severity And the probability of occurrence of each component was evaluated. After confirmatory factor analysis, pairwise comparisons of components and extraction of component weights were performed and finally the level of risk-taking of the studied organization in relation to each of the components was determined.

    Keywords: Risk, Organizational risk management, Human resource risk management model, Dimensions of human resource risk management, Stakeholders
  • Majid Ramezan, Dina Zolfaghari * Pages 73-88

    Today's society is an organizational society.The optimal use of available resources and politics in an organization is the common point of view of all experts in management science.It depends on various factors, including having satisfied employees, having a professional commitment.Therefore, the purpose of this study is to investigate the relationship between organizational insurance policies of Iran Insurance in Tehran and the creativity of its employees, by acting as a mediator of professional commitment in this regard.The method of the present study was descriptive-analytical in which standard questionnaires of organizational policies, employee creativity and professional commitment were distributed among 234 experts of Iran Insurance Company (according to the statistical population of 600 people) in the head office of Tehran. Data of this questionnaire were collected and analyzed by regression and using SPSS software;Findings showed that organizational policies inadvertently affect employee creativity with a negative path coefficient of 0.63 and professional commitment with a negative path coefficient of 0.57.Also, professional commitment with a coefficient of +0.11 has a positive effect on employee creativity.Therefore, the study concludes that professional commitment acts as a moderator in the effect of organizational policy on employee creativity and inverts the inverse relationship between these two components.

    Keywords: Organizational Policy, employee creativity, Professional Commitment, Iran Insurance
  • Zohre Shahmohamadi *, Hoda Peyravi, Morteza Razavi Nezhad, Salman Alehasan, Morteza Karami Pages 89-102
    Aim

    The purpose of this study was to identify and ranking the components of in-service training needs assessment in Mashhad Municipality.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and is descriptive in terms of method and Delphi method was used for ranking. The statistical population in the qualitative part of this research is the heads of planning departments and transformation and renovation experts of Mashhad Municipality, which is 90 people. The statistical population in the quantitative section was 13 specialists and education experts .

    Finding

    assessment, all components were categorized into 5 dimensions of needs assessment process, needs assessment methods, needs assessment participants, needs assessment prioritization and needs assessment timing, and among the extracted components 19 components related to the needs assessment process, 19 components related to the needs assessment methods, 11 components related to the needs assessment participants, 11 components related to the needs assessment prioritization and 6 components related to the needs assessment timing were counted.

    Conclusion

    The findings of this study provide valuable insights into the educational needs assessment in Mashhad Municipality and help municipal managers to find appropriate priorities for education needs to make appropriate plans in this area.

    Keywords: Needs Assessment Components, In-Service training, Mashhad Municipality