فهرست مطالب

نشریه خط مشی گذاری عمومی در مدیریت
سال نهم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرهاد مهرگان*، ابوالحسن فقیهی، ناصر میرسپاسی صفحات 1-19
    زمینه و هدف

    مشارکت مردم در امور عمومی مناسبات ویژه ای را به لحاظ نوع ساختار سیاسی و کارکردهای آن نشان می دهد که این امر به نوبه خود دیدگاه ها و طرز تلقی های شهروندان رانسبتبه عملکرد نظام سیاسی مشخص می کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان اثرگذاری مشارکت سیاسی در استقرار نظام دموکراتیک، و تعیین ساز و کارهای مشارکتی بر شکل گیری ارزش های فرهنگ سیاسی شهروندان کرد در منطقه کردستان عراق انجام شده است.

    روش

    این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی (پیمایشی) و از نظر روابط بین متغیرها جزو تحقیقات همبستگی است. جامعه آماری تحقیق شامل مدیران و معاونین 13 وزارتخانه هستند که براساس فرمول کوکران 73 نفر به عنوان نمونه و با روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های محقق ساخته برای سنجش متغیرهای مشارکت سیاسی، دموکراسی و ارزش های فرهنگ سیاسی است که بر حسب طیف پنج ارزشی لیکرت طراحی شدند. پرسشنامه ها قبل از توزیع در اختیار 25 نفر خبره قرار گرفت تا از روایی و پایایی آنها اطمینان حاصل شود. داده های گردآوری شده از طریق آزمون های کولموگروف-اسمیرنف، همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج آزمون ها نشان داد داده های جمع آوری شده دارای توزیع نرمال هستند و بین متغیرهای تحقیق همبستگی قوی، مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین نتایج آزمون تحلیل مسیر متغیرها در حد قابل قبول است.

    نتیجه گیری

    نتایج بدست آمده حاکی از آن است مشارکت سیاسی شهروندان در استقرار یک نظام دموکراتیک موثر است، و فرآیندهای دموکراتیک در شکل گیری ارزش های فرهنگ سیاسی تاثیرگذار هستند.

    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، دموکراسی و فرهنگ سیاسی، شهروندان کرد، منطقه کردستان عراق
  • جواد معدنی*، سعید زرندی، محمدرضا عبدالهی صفحات 23-41

    پاسخگویی عمومی، سلامت اداری و شفافیت سازمانی از کلیدی ترین مفاهیم در حوزه مطالعات مدیریت دولتی است که تمامی بخش ها، اعم از بخش دولتی و خصوصی را تحت تاثیر قرار می دهند. هدف مقاله حاضر، بررسی و شناسایی تاثیر پاسخگویی عمومی بر بهبود و ارتقای سلامت اداری و شفافیت سازمانی در بخش دولتی است. این مقاله، برگرفته از طرح پژوهشی مصوب وزارت صنعت، معدن و تجارت ج.ا.ا به شماره "420 / م / ص" تحت عنوان ارایه برنامه های اداره کل ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات به معاونت طرح و برنامه وزارت صنعت در رابطه با اقدامات و برنامه بخش سلامت اداری سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی می باشد. جامعه آماری آن را کارکنان دفتر ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات وزارت صنعت، معدن و تجارت ج.ا.ا تشکیل می دهند. روش پژوهش حاضر، توصیفی - پیمایشی است که بمنظور تجزیه و تحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Amos استفاده شد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه ای استاندارد استفاده شد که روایی آن توسط تعدادی از صاحب نظران مدیریتی و اجرایی مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: پاسخگویی عمومی، سلامت اداری، شفافیت سازمانی، وزارت صنعت-معدن و تجارت ج.ا.ا
  • امید اسلام زاده*، ناصر ایزدی نیا، داریوش فروغی صفحات 43-59
    زمینه

    در اکثر کشورها آیین نامه راهبری سازمانی به عنوان یک قانون جهت بهبود حسابرسی دولتی و توسعه پایدار بخش عمومی تصویب شده و با توجه به اینکه اقتصاد ایران دولتی است؛ بنابراین راهبری سازمانی بومی اقتصاد ایران برای مدیریت بهینه منابع این بخش ضروری است.

    هدف

    هدف از این پژوهش تبیین مولفه های راهبری سازمانی در بخش عمومی با توجه به تجربه دیگر کشورها و نظرات خبرگان بود. روش ها: این پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی- اکتشافی و همچنین کیفی کمی (ترکیبی) است. برای انجام پژوهش در روش دلفی و دلفی فازی 20 نفر از خبرگان دولت، مجلس شورای اسلامی و دیوان محاسبات با روش گلوله برفی انتخاب شدند. محاسبات دلفی فازی با نرم افزار اکسل انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که چهار مولفه اصلی راهبری سازمانی در دولت در برگیرنده مولفه های نظارتی (شامل پانزده مولفه فرعی)، مولفه های مدیریتی (شامل شش مولفه فرعی)، مولفه های فنی (شامل هشت مولفه فرعی) و مولفه های اخلاقی (شامل دو مولفه فرعی) می باشد.

    نتیجه گیری

    آیین نامه راهبری سازمانی باید مطابق با شرایط بومی کشور باشد. پیشنهاد می شود که مجلس شورای اسلامی مطابق با شرایط بومی آیین نامه اداره امور سازمانی را تصویب و دیوان محاسبات مسیول نظارت بر آن باشد.

    کلیدواژگان: راهبری سازمانی، بخش عمومی، سازمان های دولتی
  • کامبیز نوابی زند*، اذر کفاشپور، شمس الدین ناظمی، غلامرضا ملک زاده صفحات 61-78
    زمینه

    در سال‏های آتی بزرگترین دغدغه سازمان‏ها صرفنظر از بقا و سودآوری، ایجاد بستری برای یادگیری و کاربرد آموخته ها خواهد بود و طراحی الگوی یادگیری چندسطحی و پیاده‏سازی آن می‏تواند از اهمیت ویژه‏ای در جهت خط مشی گذاری برخوردار باشد.

    هدف

    این تحقیق با هدف احصاء مکانیزم های چندسطحی یادگیری سازمانی موثر برخط مشی گذاری در سازمان های کوچک و متوسط استان تهران انجام شده است

    روش ها

    روش تحقیق حاضر از نوع کیفی اکتشافی می باشد. جهت شناسایی سازوکارهای فرآیندهای چندسطحی یادگیری سازمانی از رویکرده سه مرحله ای استفاده گردیده است. در مرحله اول با مطالعه گسترده ادبیات موضوع، 48 کد (سازوکار یادگیری سازمانی) شناسایی گردید. در مرحله دوم، با ورود به محیط واقعی در بین 10454 شرکت‏ کوچک و متوسط استان تهران سعی گردید که سازوکار‏های یادگیری سازمانی شناسایی شود. به همین جهت پرسشنامه‏ای حاوی 55 سوال در نمونه 371 که به طور تصادفی انتخاب گردیده بود، توزیع شد و اطلاعات جمع‏آوری گردید. در مرحله سوم با مراجعه به این شرکت ها و بررسی اسناد و مدارک آن ها و انجام مصاحبه با مدیران و خبرگان آن ها سازوکارهای یادگیری بکارگرفته شده در این شرکت‏ها شناسایی و مورد بررسی واقع گردید. در نهایت، از تلفیق سه رویکرد قبل، مدل سازوکارهای فرآیند چندسطحی یادگیری نهایی شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، در مرحله کشف و شهود، 41 مکانیزم در قالب چهار مقوله، در مرحله تفسیر 20 مکانیزم در سه مقوله اصلی، مرحله ادغام 9 مکانیزم در دو مقوله اصلی و در نهایت16سازوکار‏های مرحله نهادینه‏سازی در قالب سه مقوله اصلی قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق می تواند آگاهی محققین و مدیران را در خصوص سازوکار‏های یادگیری سازمانی که به فرآیند خط مشی گذاری کمک می‏کند، را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، مکانیزم های چندسطحی یادگیری سازمانی، سازمان های کوچک و متوسط
  • لیلا سعیدی، امیر دورانی* صفحات 79-88
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی موانع اجرای خط مشی های دولتی در حوزه ستادی وزارت نفت ایران می باشد.

    روش

    پژوهش از نظر هدف کاربردی- اکتشافی و از نظر شیوه گردآوری داده‏ها، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری کلیه کارکنان و مدیران حوزه ستادی وزارت نفت می باشند.حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد 260 نفر می باشد که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای بررسی روایی و پایایی ابزار سنجش بترتیب از روایی محتوا و آلفای کرونباخ استفاد شده است.روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی است. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمون کولموگروف-اسمیرنوف، شاخص kmo و آزمون بارتلت، تحلیل عاملی اکتشافی و فرایند تحلیل سلسله مراتبی انجام شده است.

    یافته ها

     یافته های پژوهش نشان دهنده آن است که در بین موانع اجرای خط مشی های دولتی به ترتیب: موانع مدیریتی با 276/0وزن، موانع انسانی با 185/0وزن، موانع ارتباطی با 140/0وزن، موانع محیطی با 85/0وزن، ماهیت خط مشی با 765/0وزن و موانع سیستمی با 541/0وزن از اولویت برخوردارند.

    نتیجه گیری

     نتایج بیانگر آن است که بسیاری از خط مشی ها بطور ناقص اجرا شده یا اصلا به اجرا درنمی آیند.در این راستا تعدادی از این موانع شناسایی و اولویت بندی گردیدند که مدیران و مسولین حوزه ستادی وزارت نفت می توانند با توجه به نتایج پژوهش حاضر نسبت به برطرف کردن آنها اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: خط مشی عمومی، اجرای خط مشی، موانع اجرا
  • ریحانه محمدی*، پیمان اخوان صفحات 89-101
    زمینه

    کارآفرینی به عنوان موتور توسعه صنعت  به عنوان عامل اصلی بازآفرینی قابلیت های اقتصادی و سازمانی به شمار می رود بر این اساس شناسایی عوامل اثر گذار بر آن مورد تاکید قرار گرفته است،

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر ارزش استراتژیک تجارت الکترونیک بر کارآفرینی سازمانی انجام شده است.

    روش

    روش تحقیق، توصیفی و طرح پژوهشی همبستگی از نوع معادلات ساختاری است. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی پرسنل محصولات لبنی هموطن به حجم 250 نفر می باشد. با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم، 148 نفر به عنوان نمونه ی آماری انتخاب گردیده و پرسشنامه های پژوهش بین آنان توزیع شد. ابزار جمع آوری اطلاعات دو پرسشنامه ی استاندارد ارزش استراتژیک تجارت الکترونیک و کارآفرینی سازمانی بود که بر اساس مقیاس پنج درجه ای لیکرت تدوین شدند. داده های تحقیق پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS و LISREL  و از طریق ضریب همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری تحلیل شدند.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد که ارزش استراتژیک تجارت الکترونیک و ابعاد آن، پشتیبانی شرکت، بهره وری مدیریتی و کمک به تصمیمات می تواند بر توسعه کارآفرینی سازمانی موثر باشند.

    نتیجه گیری

     در نتیجه از عواملی که می بایست در توسعه کارآفرینی سازمانی مورد توجه قرار گیرد ارزش استراتژیک تجارت الکترونیک می باشد.

    کلیدواژگان: ارزش استراتژیک تجارت الکترونیک، پشتیبانی شرکت، بهره وری مدیریتی، کمک به تصمیمات، کارآفرینی سازمانی
  • سارا شیخ بکلو*، زهرا رجایی صفحات 103-112
    زمینه

    امروزه شهرداری یکی از مهم ترین نهادها مدیریت شهری در ساختارهای اجتماعی و سیاسی محسوب می شود؛ که تحت تاثیر انقلاب اطلاعات و ارتباطات قرارگرفته است و به عنوان ابزاری قدرتمند جهت تسریع و دسترسی سریع به شهرداری الکترونیک موردتوجه قرار می گیرد شهرداری الکترونیک و استفاده بخش عمومی از فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی در راستای منحصر شدن بر عرضه خدمات، تشویق شهروندان به مشارکت بیشتر در تصمیم گیری و افزایش مولفه های پاسخگویی، شفافیت و اثربخشی در دولت می داند.

    هدف

    در این تحقیق ضمن بررسی مبانی نظری شهرداری الکترونیک، استقرار صحیح ICT (همراه با رفع چالش ها و موانع در این حیطه) به عنوان ابزاری قدرتمند جهت دسترسی به شهرداری الکترونیک موردتوجه قرارگرفته است.

    روش ها

    تحقیق حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع پیمایشی است. شیوه گردآوری داده ها، تک مقطعی و ابزار آن پرسشنامه است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان و مدیران شهرستان آبیک است که در بین آن ها پرسشنامه توزیع گردید. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار Spss و SMART PLS استفاده شده و مدل اندازه گیری با استفاده فن حداقل مجذورات جزی و نرم افزار Smart Pls ارزیابی گردیده است.

    یافته ها

     ازآنجای که مقدار آماره t برای مسیرهای تحقیق بزرگ تر از 1.96 می باشد می توان نتیجه گرفت که در سطح خطای 0.05 همه مسیرها معنی دار بوده اند و یافته های تحقیق نشان می دهد که پیاده سازی فناوری اطلاعات (از طریق حل چالش ها و مشکلات عدیده شناسایی شده در حیطه فناوری اطلاعات) بر شهرداری الکترونیکی ازنظر کارمندان و مدیران در شهرستان آبیک تاثیر مثبت دارد. همچنین تمام شاخص های مدل اندازه گیری و مسیرهای متناظر فرضیات نیز مورد تایید قرار گرفت.

     نتیجه گیری

     ازآنجاکه مشکلات عدیده شناسایی شده در حیطه فناوری اطلاعات در کشورهای درحال توسعه باعث شده که مدل های پیاده سازی شهر الکترونیک جوابگو نبوده ازاین رو کشورهای مذکور با رفع این چالش ها، نیازمند مدل توسعه خاص خود درزمینه پیاده سازی شهر الکترونیک می باشند.

    کلیدواژگان: چالش های ICT، شهرداری الکترونیک، ساختار شهری، شهروندان الکترونیک، مدیریت شهری
|
  • Farhad Mehrgan *, Abolhassan Faghihi, Naser Mirsepassi Pages 1-19

    This study has done with the aim of examining the effectiveness of political participation in the establishment of the democratic system and determining the participatory mechanisms on the formation of the values of the political culture of Kurdish citizens in the Kurdistan region of Iraq. This research is in terms of nature and method, survey and in terms of relations between variables, is one of the correlation studies. According to Cochran's formula73 people are as a statistical sample and were selected by cluster sampling. The data gathering tool are researcher-made questionnaires to measure the variables of political participation, democracy, and political culture that were designed based on the five-value Likert scale. Before distributing questionnaires, they were provided to 25 experts to ensure them validity and reliability. Data research were tested using Kolmogorov-Smirnov test, Pearson correlation and path analysis.The results showed data has a normal distribution, and there is a strong, positive and significant correlations between the research variables, as well as the results of the path analysis of variables are acceptable. The results are as follows, political participation of citizens is effective in establishing a democratic system, and democratic processes influence in shaping the values political culture.

    Keywords: &quot, Political&quot, Participation, Democracy&quot, Political, Culture&quot
  • Mahsa Salehi, Mohammadreza Abdollahi Pages 23-41

    Public accountability, administrative health and organizational transparency are among the key concepts in the field of public-management studies that affect all sectors, both public and private. The purpose of this paper is to investigate and identify the impact of general accountability on the improvement and promotion of administrative health and organizational transparency in the public sector. This article is based on a research proposal approved by the Ministry of Industry, Mine and Trade of the JHA to the number 420 / M / S, under the title of the presentation of the programs of the General Directorate for Performance Evaluation and Compliance with the Deputy Director of the Ministry of Industry With the measures and plans of the department of public health, the general policies of the resistance economy. The statistical population is the staff of the Office of Performance Evaluation and Compliance with the Complaints Committee of the Ministry of Industry, Mine and Trade. The method of this research is descriptive-survey which was used to analyze the data using structural equation modeling using Amos software. A standard questionnaire was used to collect information and its validity was confirmed by a number of management and executive experts.

    Keywords: Public Accountability, Administrative Health, Corporate Transparency, Ministry of Industry-Mining, Commerce
  • Omid Eslamzadeh *, Naser Izadiniya, Daryush Forooghi Pages 43-59
    Background

    In most countries, the Code of Corporate Governance has been approved as a law to improve governmental auditing and sustainable development of public sector and as regards Iran's economy is governmental; therefore, native Iran's economy Corporate Governance is essential for the optimal management of resources in this sector.

    Objective

    The purpose of this research was the explaining of components of corporate governance in public sector by attention to experience of other countries and experts’ opinions.

    Methods

    This research is descriptive-exploratory and qualitative-quantitative (combination). To do this research in Delphi and Delphi fuzzy method 20 people of government and Islamic parliament and supreme audit court experts are elected by snowball method. Delphi fuzzy calculations did by Excel software.

    Findings

    Finding showed that four principal components are necessary for corporate governance in government that includes monitoring components (including fifteen subsidiary components), managerial components (including six subsidiary components), technical components (including eight subsidiary components) and ethical components (including two subsidiary components).

    Conclusion

    Corporate governance statute must been corresponding with native situation of country. It is suggested that Islamic Consultative Assembly approve the Code of governmental Corporate Governance according to the native conditions, and supreme audit court hold the responsibility of its monitoring.

    Keywords: Corporate Governance, public sector, Governmental organizations
  • Kambiz Navabizand *, Azar Kafashpoor, Shamsodin Nazemi, Gholamreza Malekzadeh Pages 61-78

    This study has been carried out with the objective of surveying the multilevel organizational learning mechanism effective on the SME policy-making activities in Tehran.This research has been conducted based on a qualitative-heuristic method. A three-stage approach will be utilized to identify the multilevel organizational learning processes and mechanisms. The first stage studies the scope of the literature existent on the subject and puts forth 48 codes. then enters the real environment between 10454 SME in Tehran. Due to the same reason, a questionnaire containing 55 questions was administered to 371 samples selected in a randomized manner and their information was collected. Eventually, the final model was obtained through blending the three previous approaches. based on the results, there were identified herein in discovery and intuition stage, interpretation stage and blending stage 41 mechanisms within the format of four topics, 20 mechanisms within the format of three topics and 9 mechanisms within the format of two topics, respectively. In the end, 16 mechanisms were placed within the format of three primary topics in the final institutionalization stage.The results can enhance the researchers and managers’ awareness of the organizational learning mechanisms that can per se contribute to the policy-making process.

    Keywords: Organizational Learning, Multilevel Organizational Learning Mechanisms, SMEs
  • Leila Saedi, Amir Dorani * Pages 79-88
    Purpose

    purpose of this study is to identify and prioritize obstacles to the implementation of government policies in the headquarters of the Iranian Oil Ministry.

    Method

    research is a descriptive-survey based on applied-exploratory purpose and method of collecting data.statistical population consisted of all employees and managers of the Ministry of Oil. The sample size was 260 .They were selected by random sampling method using Krejsi and Morgan tables. To assess the validity and reliability of the measurement tool, content validity and alpha Cronbach have been used,respectively.It is a library and field information collection.Data analysis was performed by Kolmogorov-Smirnov test,kmo index and Bartlet test,exploratory factor analysis and hierarchical analysis process.

    Results

    findings of this study indicate that among barriers to implementing government policies, management barriers with weight of 0.276, human barriers with weight of 0.185, barriers to weighting 140.1, environmental barriers with weight 0.85, policy nature with 765 / 0 Weight and system barriers with a weight of 541 have priority.

    Conclusion

    results indicate that many policies are incompletely implemented or not implemented at all. In this regard, some these barriers were identified and prioritized.managers and officials of Ministry of Oil can report the results of the present study the elimination of They will act.

    Keywords: &quot, Public Policy&quot, policy implementation, implementation barriers
  • Rihaneh Mohammadi *, Peyman Akhavan Pages 89-101

    Entrepreneurship is considered as the engine of industry development and the main factor of recreation organizational and economic capabilities. Accordingly, identification of the factors influencing it has been emphasized, with understanding this importance, the present study aims to examine the effect of the strategic value of e-commerce on organizational entrepreneurship. The research method, is descriptive and research project used, was based on Structural equations model. The statistical population is all personnel Hamvatan dairy to number 250 people. By using a stratified sampling method proportional to volume, 148 people were selected as a statistical sample and the research questionnaires were distributed among them. Data were gathered through two questionnaire, strategic value of e-commerce and enterprise entrepreneurship that were developed based on Five-point Likert scale. The data after collecting were analyzed by SPSS and LISREL and analyzed through Pearson correlation coefficient and structural equation model. The results showed that the strategic value of e-commerce and its dimensions, corporate support, managerial efficiency and help to decisions can be effective on the development of enterprise entrepreneurship. As a result, the factors that should be considered in developing organizational entrepreneurship is the strategic value of e-commerce.

    Keywords: Strategic Value of E-commerce, Corporate Support, Managerial Efficiency, Help to Decisions, Entrepreneurship
  • Sara Sheikhbaklooo *, Zahra Rajai Pages 103-112
    Background

    Nowadays, the municipality is one of the most important institutions of urban management in social and political structures which is influenced by the information and communication revolution. ICT is considered as a powerful tool for acceleration of and instant access to the e-municipality. The e-municipality and utilization of ICT by public sector can be coordinated in order for becoming exclusive service provider, encouraging the citizens to participate more in decision making and creating an increase in accountability, transparency and effectiveness components in government.

    Purpose

    In this research, while the theoretical foundations of the e-municipality were being investigated, the proper establishment of ICT (along with solving the challenges and obstacles in this area) was considered as a powerful tool for access to the e-municipality.

    Method

    Purpose wise, the study is classified as applied research and in terms of data collection the study is considered as descriptive research survey. Data collection method was cross sectional via questionnaire. The statistical population consisted of all of the employees and managers in Abyek among whom the questionnaire was distributed. In order for data analysis, SPSS  and SmartPLS were utilized and measurement model was evaluated via partial least squares regression technique and SmartPLS.

    Results

    Because the T value for the research paths is greater than 1.96, It can be concluded that all of the paths were significant with error margin of 0.05. Results indicates that the implementation of ICT (through solving the challenges and problems identified in the field of IT) has a positive impact on e-municipality with respect to employees and managers in the Abyek. In addition, all the indicators of the measurement model and the corresponding hypotheses paths were confirmed.

    Conclusion

    Due to significant amount of problems identified in the field of IT in developing countries which have led to unresponsive implementation e-city models, these countries by solving these challenges are required to develop their own particular model for the implementation of e-city

    Keywords: : ICT Challenges, E-Municipality, urban structure, E-Citizens, Urban Management