فهرست مطالب

نشریه خط مشی گذاری عمومی در مدیریت
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهتاب محمدی، سید مهدی الوانی*، غلامرضا معمارزاده طهران، قاسم انصاری رنانی صفحات 1-16
    زمینه

    اجرای ایده آل خط مشی ها حاصل وجود هماهنگی و تناسب بین شکل حاکمیت دولت و خط مشی است. اجرای قانون مدیریت خدمات کشوری نیاز به ایجاد بستر و اصلاحات ساختاری هر بخش دارد.در نتیجه شکل حاکمیت دولتی در کنار شیوه اجرای خط مشی در هر یک از بخشهای قانون باید کاملا روشن و واضح مشخص و تعریف شود، تا بتوانیم بهترین اجرا را از قانون مدیریت خدمات کشوری داشته باشیم.

    هدف

    ارایه مدلی جامع که بتواند شکل اجرای قانون خدمات کشوری را سامان دهد، تا از این طریق بتوان قانون مدیریت خدمات کشوری را به شکل موثر تری اجرا نمود. روش ها: در این پژوهش در سه سطح به بررسی و آنالیز داده ها پرداخته شده، در سطح اول تحلیل توصیفی داده ها صورت گرفته است. در سطح دوم نیز به بررسی تحلیل استنباطی داده ها اقدام گردید و در نهایت به منظور ارایه مدل اصلی با بهره گیری از منطق فازی مدل نهایی و سه بعدی شکل گرفته است.

    یافته ها

    در این پژوهش یک مدل ارایه گردیده است که به تعیین مناسب ترین نوع حاکمیت در هر سه حوزه (جذب و استخدام، نگهداری و آموزش) خط مشی قانون خدمات کشوری پرداخته است.

    نتیجه گیری

    در نظام جذب و استخدام بهتر است دولت از قدرت و نفوذ خود برای بهینه تر شدن و قانونمند شدن این حوزه بهره ببرد. در حوزه آموزش و بهسازی، دولت حاکمیت خود را از طریق بخش خصوصی تحقق بخشد. در حوزه نگهداری لازم است دولت در این زمینه به ایتلافات سازمانی و گروه های شکل گرفته سازمانی ذی نفوذ اعتماد کرده و تنها از طریق ترغیب آنها، شکل حاکمیتی خود را حفظ نماید.

    کلیدواژگان: اجرا، خط مشی های منابع انسانی، حاکمیت دولت، قانون خدمات کشوری، روش فازی
  • علی فرهادی محلی*، مرتضی موسی خانی، مجتبی طبری صفحات 17-27
    زمینه
     در حوزه سازمان و زمینه بررسی آن،  مدیریت منابع انسانی و فرهنگ سازمانی بوده است.
    هدف
     تدوین الگوی شناور توسعه مدیریت منابع انسانی بر اساس عامل فرهنگ سازمانی.
    روش
     روش شناسی پژوهش ترکیبی (کمی و کیفی) بوده و از منظر هدف کاربردی و از لحاظ گردآوری اطلاعات توصیفی - پیمایشی، که با مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه در جامعه خبرگان،  مدل با سیستم استنتاج فازی (نرم افزارMATLAB) تبیین و در میان جامعه کارشناسان شرکت گاز استان های شمالی با روش معادلات ساختاری(SEM) و نرم افزار Lisrel  آزمون گردید.
    یافته ها
     میانگین وضعیت موجود در فرهنگ بروکراتیک (09/34) بیش از دیگر فرهنگ ها (بازاری،  8/25؛ خانوادگی، 04/21؛ فرهنگ موقتی، 2/18) در مقایسه با وضعیت مطلوب،  فرهنگ خانوادگی (04/ 29) بیش از دیگر فرهنگ ها بوده است. در چهار استراتژی مدیریت منابع انسانی، استراتژی نیروی کار قراردادی (17/3) بالاتر از دیگر استراتژی ها (متخصص متعهد97/2؛ پیمانکارانه، 93/2؛ سرباز وفادار،  89/2) جای گرفت.
    نتایج
     ضمن تایید نظری و سازگاری تجربی مدل طراحی شده،  بین وضعیت موجود فرهنگی (بروکراتیک) و وضعیت مطلوب فرهنگی (طایفه ای) با وضعیت موجود راهبرد های مدیریت منابع انسانی (نیروی کار قراردادی)، همسویی کامل وجود نداشت .لذا به منظور ایجاد همسوی، الگوی شناوری تبیین و پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، توسعه مدیریت منابع انسانی، فرهنگ سازمانی، همسویی راهبردی، الگوی شناور
  • سیما بهادری، محمود دهگان* صفحات 29-40
    زمینه

    یکی از متغیرهای تاثیرگذار در سازمان سبک رهبری تحول آفرین می باشد که با ایجاد تغییر و تحول در وضع موجود و کارکردها ، قادر به بروز رفتار شهروندی سازمانی و بهبود آن می باشد.‏

    هدف

    تعیین اثر رهبری تحول آفرین و مولفه های آن بر رفتار شهروندی سازمانی و چگونگی بهبود آن در سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران.

    روش

    جامعه آماری شامل کلیه پرسنل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران می باشد که با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 230 نفر به صورت تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. پژوهش حاضر بر مبنای هدف از نوع کاربردی و با توجه به روش اجرا از نوع توصیفی- پیمایشی می باشد. از روش کتابخانه ای جهت جمع آوری اطلاعات و تدوین پرسشنامه، و برای تحلیل داده ها از نرم افزار اس. پی. اس. اس استفاده شد. با توجه به نتایج آزمون کلموگروف اسمیرنوف مبنی بر نرمال نبودن توزیع داده ها، به کمک آزمون های ناپارامتریک و محاسبه ضرایب همبستگی و معادلات رگرسیون غیرخطی، رابطه بین دو متغیر و مولفه های آن ها برای طراحی مدل تحقیق در سازمان مشخص گردید.

    یافته ها

     نتایج آزمون، مدل مفهومی پژوهش را مورد تایید قرار داد. رابطه بین سبک رهبری تحول آفرین و رفتار شهروندی سازمانی معنادار است.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش پیشنهاد می کنند که سازمان ها می توانند با ایجاد سبک رهبری تحول آفرین، و در نتیجه بهبود رفتار شهروندی سازمانی در موفقیت هر چه بیشتر خود گام بردارند

    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، رفتار شهروندی سازمانی، تحول محور
  • جواد فقیهی پور*، سمیه فقیهی پور، نوش آفرین چترچی صفحات 41-60
    زمینه

    این پژوهش با محوریت مدیریت منابع انسانی و در زمینه جذب و نگهداشت کارکنان در سازمان تامین اجتماعی صورت گرفت.

    هدف

    هدف اصلی بررسی تاثیرگذاری متغیر برندینگ کارفرما بر متغیر تعلق خاطر کارکنان، تلاش داوطلبانه و انتظارات کارکنان بود.

    روش ها

    تعداد 162 پرسشنامه در بین جمعیت آماری پژوهش توزیع گردید. روش تحقیق از نوع پیمایشی و همبستگی بود که با استفاده از پرسشنامه ای مشتمل بر چهار متغیر برندینگ کارفرما، تعلق خاطر کارکنان، تلاش داوطلبانه و انتظارات کارکنان صورت گرفت. ضمنا روایی پرسشنامه موصوف از نوع محتوایی و اعتبار آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ عدد 774/0 گزارش گردید.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که بین تمامی متغیرهای پژوهش رابطه معنی دار و مثبتی وجود دارد. برندینگ کارفرما توانست حدود 26 درصد از کل واریانس تعلق خاطر کارکنان، کمتر 1 درصد از کل واریانس تلاش داوطلبانه کارکنان، 45 درصد از کل واریانس انتظارات کارکنان را تبیین کند. تعلق خاطر کارکنان نیز توانست حدود 25 درصد از کل واریانس تلاش داوطلبانه کارکنان را تبیین کند و در نهایت انتظارات کارکنان، 23 درصد از کل واریانس تعلق خاطر کارکنان را پیش بینی نمود.

    نتیجه گیری

     از تحلیل داده ها می توان نتیجه گرفت که برندینگ کارفرما تاثیر بسزایی بر میزان تعلق خاطر و انتظارات کارکنان دارد.

    کلیدواژگان: رندینگ کارفرما، تعلق خاطر کارکنان، تلاش داوطلبانه، انتظارات کارکنان
  • پیمان اخوان، مرتضی خیر خواه*، رضا حسنوی صفحات 61-78
    زمینه

    تحقیق حاضر در زمینه مدیریت دانش و تاثیر آن بر ابعاد مختلف عملکردی سازمان در زنجیره تامین صنعت خودرو صورت پذیرفته است. 

    هدف

    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر مدیریت دانش بر شاخص های عملکردی سازمان نظیر تحویل به موقع و کیفیت برای تامین کنندگان شرکت نیرومحرکه در زنجیره تامین خودرو بود.

    روش

    تحقیق بر حسب هدف کاربردی و بر اساس شیوه اجرا و گردآوری داده ها، توصیفی-پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه آماری تحقیق تامین کنندگان فعال شرکت نیرومحرکه (99 تامین کننده) بود که مطابق جدول مورگان 80 تامین کننده به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در پژوهش پرسشنامه بود. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از مدل سازی معادله ساختاری و به روش حداقل مربعات جزیی توسط نرم افزار smartPLS 3، تحلیل شد.

    یافته ها

     تحلیل داده ها نشان داد که مدیریت دانش، تاثیر مثبتی روی عملکرد دارد. نتایج تحلیل نشان داد که مدیریت دانش بیشترین تاثیر را بر شاخص کیفیت داشته و بر شاخص های تحویل به موقع و رضایت مشتری نیز تاثیر مثبت دارد ولی بر شاخص هزینه تاثیر معناداری ندارد.

    نتایج

    استقرار نظام مدیریت دانش در سازمان می تواند سبب بهبود عملکرد سازمان ها گردد. سازندگان جهت بهبود عملکرد خود می بایست روی مدیریت دانش سازمان سرمایه گذاری بیشتری نمایند.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، فرآیندهای مدیریت دانش، شاخص های عملکردی سازمان، مدل سازی معادلات ساختاری
  • محمدباقر جعفری*، قنبر امیرنژاد صفحات 79-89
    زمینه و هدف

    کشف عناصر ناشناخته، ارایه راه حلهای جدید، مشخصه افرادی است که تاثیری عمیق بر زندگی بشری دارند. فرهنگ یک عامل تعیین کننده در رفتار انسان ها است. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر فرهنگ سازمانی (بر اساس مدل هافستد) بر خلاقیت مدیران شرکت های توسعه نیشکر و صنایع جانبی استان خوزستان می باشد.

    روش پژوهش

    با توجه به ماهیت آن؛ توصیفی از نوع همبستگی و با توجه به هدف تعیین شده، از نوع کاربردی است. جامعه آماری مدیران شرکت های توسعه نیشکر و صنایع جانبی استان خوزستان می باشد. تعداد 200 پرسشنامه توزیع گردیده و حجم نمونه در سطح اطمینان 95 % و با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، 196 نفر برآورد گردید. نمونه گیری به روش تصادفی ساده انجام و پایایی کل پرسشنامه تحقیق 92/0 بوده و برای یافته ها از معادلات ساختاری و نرم افزار LISREL استفاده شده است.

    نتایج

    نتایج نشان داد که؛ فرهنگ سازمانی بر خلاقیت تاثیر معناداری دارد و در پیش بینی همزمان خلاقیت از طریق شاخص های فرهنگی هافستد شامل مردگرایی/ زن گرایی، فرد گرایی/ گروه گرایی، ابهام گریزی، فاصله قدرت مشخص شد که همه شاخص ها بر خلاقیت تاثیر معناداری دارند.

    کلیدواژگان: فرهنگ، خلاقیت، شاخص های فرهنگی هافستد
  • اعظم طاهری *، ایرج سلطانی صفحات 91-102
    زمینه

    سازمانها در پی روش های جدیدی برای بقا در عرصه کسب و کار و رقابت اثربخش می باشند.یکی از روش های دستیابی به بقا و رقابت اثربخش، کشف و توسعه دانش است که برای سازمان ها از کارایی بسیار بالایی برخوردار می باشد و این مهمنیازمند رهبران تحول آفرین است.

    هدف

    تعیین رابطه بین رهبری تحول آفرین و مدیریت دانش در سازمان تامین اجتماعی استان چهارمحال و بختیاری

    روش

    روش پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بوده و جامعه آماری پژوهش را کارکنان سازمان مذکور به تعداد 350 نفر تشکیل داده اند. 185 نفر از کارکنان به عنوان نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. روایی پرسشنامه با استناد به مولفه های علمی و متون معتبر و اخذ نظر استاد راهنما و صاحب نظران به صورت محتوایی تایید گردید. پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب برای کل پرسشنامه 87/0، پرسشنامه رهبری تحول آفرین 85/0 و پرسشنامه مدیریت دانش 82/0 برآورد گردید. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از دو آزمون کولموگروف-اسمیرنف و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.

    یافته ها

    بیانگر رابطه بین ابعاد رهبری تحول آفرین، نفوذ آرمانی ضریب (301/0)، انگیزش الهام بخش (441/0)، ترغیب ذهنی (525/0) و ملاحظات فردی (461/0) با مدیریت دانش می باشد.

    نتیجه گیری

    لازمه ایجاد تحول در نظام اداری برخورداری از رهبران تحول آفرین است.که با تسهیم دانش در سازمان و به حافظه سپردن دانش افراد در حافظه سازمانی می تواند کارکنانی دانشی بار آورد که پاسخگوی نیاز مراجعین خود باشد.

    کلیدواژگان: رهبری تحولآفرین، مدیریتدانش، نفوذآرمانی، انگیزشالهام بخش، ترغیبذهنی، ملاحظاتفردی
|
  • Mahtab Mohammadi, Seid Mehdi Alvani *, Gholamreza Memarzadeh Tehran, Ghasem Ansari Ranani Pages 1-16
    BACKGROUND

    The implementation of policies derived ideal of harmony and balance between the government's policy. Law enforcement service management and structural reforms the country needs to create the context of each sector.As a result of state authority in the implementation of policy in any part of the law must be clear and clearly identified and defined,To get the best performance from the management of our country.

    Objective

    To present a comprehensive model that would regulate the implementation of the civil service law, so the law can be implemented more effectively manage the civil service.

    Methods

    This study analyzed data is presented in three levels, the first level data analysis has been done.At the second level as well as the analytical data was acting andmain advantage of fuzzy logic to model the three-dimensional model is formed.

    Results

    In this study, a model is developed to determine the most appropriate type of governance in all three areas (recruitment, retention and training) policies paid civil service law.

    Conclusion

    the better the recruitment of their power and influence to more efficient and regulated to benefit this area. In the field of education and development through the private sector realize its state sovereignty.In the area of maintenance is required in this area to the coalition government organizations and influential corporate trust formed only by encouraging them to maintain their form of government.

    Keywords: Performance, human resource policy, government, civil service law, Fuzzy method
  • Ali Frahadi Mahalli *, Morteza Mosakhani, Mojtaba Tabari Pages 17-27
    Background
    In the context of its review, human resource management and organizational behavior.
    Objective
    Floating Pattern Codification of Human Resource Management Development Based on organizational cultural factor.
    Methods
    The hybrid research methodology (quantitative and qualitative) and in terms of purpose and terms of gathering information from the descriptive - survey with semi-structured interviews and questionnaires made in the community of experts, model with Fuzzy Inference System (software MATLAB) and determination among the north states of experts using structural equation modeling (SEM) were tested Lisrel software.
    Findings
    The bureaucratic culture (34/09) more than other cultures (market, 25/08; clan, 21/04 adhocracy, 18/02) respectively, but preferred, clan culture with ( 29/04) more than other cultures respectively, four HRM strategy was explained that bargaining laborer strategy with 3/17 higher than other strategies (committed experts 2/97; free agent, 2/93; loyal soldier ,2/89) took place.
    Conclusion
    confirming the theoretical and empirical fit model, this gap in National Gas Company human resource management strategies in alignment and fit the cultural context shows, The results showed that the cultural status (bureaucratic) and cultural preferred (Clan) with the status of human resource management strategies (bargaining laborer) have alignment and a perfect fit. Therefore, to fix it, confirmed the floating pattern suggested.
    Keywords: Human Resource Management, Human Resource Management Development, organizational culture, Strategic Alignment, Floating Pattern
  • Sima Bahadori, Mahmoud Dahghan * Pages 29-40
    Background

    One of the important factors of the organization is transformational leadership style that is able to create and improve organizational citizenship behavior by creating a change in the status quo and functions.

    Objective

    To determine the effect of transformational leadership and its components on organizational citizenship behavior and how to improve it in the ICT Organization of Tehran Municipality.

    Method

    The statistical population consists of all ICT employees of Tehran Municipality that 230 people were randomly selected using Cochran formula. This research is an applied research in terms of the purpose and is a descriptive survey research in terms of implementation method. Library method was used for gathering information and developing the questionnaire, and SPSS software was used for data analysis. According to Kolmogorov-Smirnov test results based on non-normal distribution of data, the relationship between the two variables and their components to design research model in the organization was specified using nonparametric tests and measuring correlation coefficients and nonlinear regression equations.

    Findings

    The results of the test approved the conceptual model of the research. Relationship between transformational leadership style and organizational citizenship behavior is significant.

    Conclusion

    The research findings suggest that organizations can create transformational leadership style and therefore improve organizational citizenship behavior in the further success.

    Keywords: Transformational Leadership, Organizational Citizenship Behavior, Change-Oriented
  • Javad Faghihi Pour *, Somayeh Faghihi Pour, Nooshafarin Chatrchi Pages 41-60
    Background

    This study focused on human resource management in the field of attracts and retain employees in the social security organization.

    Objective

    The main objective of this study was to investigate the relationships and the effectiveness of employer branding on employee engagement variables, Discretionary Effort and employee expectations.

    Methods

    In this regard, the number of 162 questionnaires was distributed among the study population. The survey research methods and solidarity that using a questionnaire consisted of four variables employer branding, employee engagement, Discretionary Effort and expectations of employees. There is also the type of content validity and its reliability through Cronbach's alpha coefficient was reported number 0.774.

    Results

    The results showed that there is positive and significant correlation between all variables. Employer branding could receive about 26 percent of the total variance for employees, less than 1 percent of the total variance Discretionary Effort of employees and 45% of the total variance to explain the expectations of employees. Belonging about 25% of the total variance employees could Discretionary Effort to explain the staff and the expectations of employees, 23% of the total variance to predict which employees' concern.

    Conclusion

    Data analysis we can conclude that employer branding is a significant impact on the level of engagement and expectations of employees.

    Keywords: Employer Branding, Employees Engagement, Discretionary Effort, Employee Expectations
  • Peyman Akhavan, Morteza Kheirkhah *, Reza Hosnavi Pages 61-78
    Background

    This research conducted in the context of knowledge management and its effect on different performance dimensions of an organization in the automotive industry supply chain.

    Objective

    Analysis of the effect of knowledge management on the organization’s performance indicators such as on-time delivery and quality for the suppliers of Nirou Moharrekeh Company in the automotive supply chain was the objective of this research.

    Method

    In terms of the objective, this research is an applied one, and based on method, is an survey-correlation one. The research population was the active suppliers of Nirou Moharrkeh (including 99 suppliers) which 80 suppliers were selected as sample population. Questionnaire was the tool of this research. Gathered data were analyzed via Structural Equation Modeling and Partial Lest Square method using smartPLS software. 

    Findings

    Data analysis showed that knowledge management has a positive effect on performance. The analysis results showed that knowledge management has the most effect on the quality indicator and also has positive effect on on-time delivery and customer satisfaction, but it has no significant effect on cost indicator.

    Conclusions

    Implementation of knowledge management in the organization, improves its performance. So, because of improvement their performance, suppliers should invest more on organization knowledge management

    Keywords: knowledge management, Knowledge management processes, organization performance indicators, structural equation modeling
  • Mohammad Bagher Jafari *, Ghanbar Amirnejad Pages 79-89
    Objective

    To explore the unknown elements, introducing new solutions, characteristic of people have a profound influence on human life. Culture is a determining factor in human behavior. This study examined the impact of organizational culture (Hofstede's model) are the creative directors of development companies Sugarecane and Khuzestan provinces.

    Methods

    Due to their nature, cross-correlation with respect to the target, is applied. The population of enterprise development managers Sugarecane and Khuzestan provinces. 200 questionnaires were distributed and the sample size at 95% using Morgan table, 196 people were estimated. Sampling is done randomly and reliability of the questionnaire was 92/0 and for the findings of the SEM and LISREL software has been used.

    Results

    The results showed that organizational culture and creativity significant influence, and in anticipation of the creativity through cultural indicators Hofstede of masculinity / femininity, individualism / collectivism, uncertainty avoidance, power distance, it was found that all indicators on creative significant impact.

    Keywords: Culture, Creativity, Hofstede's cultural highlights
  • Pages 91-102

    In the present circumstances that surrounded the turbulent environment and competitive organizations need to manage their environment through transformational leadership. Transformational leadership through vision and create alignment within the organization can manage change. This study aimed to investigate the relationship between transformational leadership and knowledge management in social security organizations were Chaharmahal and Bakhtiari Province. The research method is descriptive, the population of the research staff to 350 people had formed.185 employees were selected as sample by the opinion of advisors and experts for the content were confirmed. The reliability of the questionnaire using Cronbach's alpha coefficient, respectively; total 0/87 questionnaires, surveys and questionnaires transformational leadership vary from 0/85 of knowledge management. 0/82 respectively. To analyze the data from the Kolmogorov-Smirnov test and Pearson's correlation coefficient was used. The results showed the relationship between transformational leadership, idealized influence factor (0.301), inspirational motivation (0.441), intellectual stimulation (0.525), and personal issues (0.461), is the knowledge management.

    Keywords: Transformational Leadership, knowledge management, idealized influence, inspirational motivation, intellectual stimulation, individual consideration