فهرست مطالب

نشریه خط مشی گذاری عمومی در مدیریت
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عادل آذر، لیلا مرتضوی، محمدمهدی عباسی* صفحات 1-11
    زمینه

    دانش سازمانی از طریق تعامل بین دانش ضمنی و دانش صریح توسعه می یابد و از همین رو یکی از چالش های اصلی مدیریت دانش تبدیل هر چه بیشتر و بهتر دانش ضمنی به دانش صریح است.

    هدف

    در این پژوهش روش شبکه خزانه به عنوان روشی ساختارمند برای اکتساب دانش ضمنی در فرآیند مدیریت دانش سازمانی معرفی می شود. بر این اساس یک نمونه تجربی از کاربرد این روش برای واکاوی عوامل کلیدی موفقیت مدیریت کیفیت زنجیره تامین نیز بیان گردیده تا نظر محققان به کاربست این روش جلب گردد.

    روش ها

     به منظور تبیین مولفه های مدیریت کیفیت در سطح زنجیره تامین مبتنی بر روش شبکه خزانه که یک روش معتبر و مفید برای دستیابی به سازه های شخصی افراد است، با 20 نفر از خبرگان صنعت روی استان زنجان مصاحبه به عمل به آمد که درمجموع به 225 سازه در این زمینه اشاره کردند.

    یافته ها

     با انجام تحلیل محتوا، این سازه ها به 31 عامل تقلیل داده شد که این عوامل می توانند به عنوان محور هماهنگی های اعضای زنجیره تامین درزمینه مدیریت کیفیت نیز محسوب شوند.

    نتیجه گیری

    عوامل کلیدی به دست آمده در این پژوهش علاوه بر اینکه با نتایج به دست آمده از پژوهش هایی که در این حوزه انجام شده است مطابقت دارند، نسبت به یافته های گذشته از نوعی جامعیت نیز برخوردارمی باشند از همین رو کارایی و توانایی روش شبکه خزانه برای اکتساب دانش ضمنی در فرآیند مدیریت دانش برجسته می گردد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، اکتساب دانش، روش شبکه خزانه، مدیریت کیفیت زنجیره تامین
  • سارا حاجت پور، کرم الله دانش فرد*، قنبر امیرنژاد، محمد تابان صفحات 13-25
    زمینه

    ارزیابی اجرای خط‏مشی ها با رویکرد حکمرانی شبکه‏ای نتیجه تعاملاتی است که در آن شهروندان آگاه و سازمان‏های اجتماعی برای انتقال اطلاعات مرتبط با اهداف اجتماعی جهت اتخاذ تصمیمات مطلوب به سازمان های دولتی کمک می کنند، لذا ارایه مدل در این زمینه به قانون‏گذاران و مجریان در موردبایدهاونبایدهاکمک می کند.

    هدف

    این پژوهش به منظور ارایه مدلی برای ارزیابی خط مشی های سازمانی با رویکرد حکمرانی شبکه ای انجام گرفت.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری شامل خبرگان و اساتید دانشگاهی (16 نفر)با روش نمونه گیری غیر تصادفی از نوع گزینشی و برای مدیران عالی، میانی و اجرایی سازمان تامین اجتماعید استان تهران (89 نفر)به روش تصادفی ساده و بر اساس جدول مورگان، انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بوده و بر اساس ارزیابی اداری، قضایی و سیاسی برای چهار عامل طراحی شبکه، شکل‏گیری شبکه، مدیریت شبکه و مشارکت شبکه 52 سوال مطرح شد. داده ها با نرم افزارهای SPSS و LISREL و از طریق تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل مسیر، تحلیل شدند. یافته ها: ازلحاظ رتبه بندی بیشترین اولویت را زیر معیار سیاسی (215/0) از بعد مشارکت شبکه دارد، و زیر معیار اداری مشارکت شبکه با (126/0) در رتبه دوم زیر معیار قضایی طراحی شبکه (029/0) در رتبه آخر قرار دارد.

    نتیجه گیری

     خط مشی های متعددی در زمینه حوزه تامین اجتماعی تصویب گردیده است، که ارزیابی این خط مشی های مصوب نشان دهنده آن است که بسیاری از خط مشی های این حوزه به صورت ناقص اجرا گردیده و یا اصلا اجرایی نشده، که این موضوع سبب ایجاد مشکلات عدیده ای، درزمینه ارایه خدمات در حوزه تامین اجتماعی و نارضایتی گسترده در سطح بیمه شدگان به عنوان یکی از شرکای تامین اجتماعی گردیده است. نتایج نشان داد شاخص های ارزیابی خط‏مشی به جزء رویکرد قضایی در شاخص شکل گیری شبکه در حکمرانی شبکه ای مورد تایید است و می تواند معیاری مناسب به منظور اندازه گیری شاخص های حکمرانی شبکه ای تعریف شده برای ارزیابی خط مشی های سازمان تامین اجتماعی معرفی شوند.

    کلیدواژگان: خط ‏مشی های عمومی، حکمرانی شبکه ای، شهروندان، تامین اجتماعی
  • حسن رنگریز، بهرام موذنی* صفحات 27-43
    زمینه و هدف

    اجرای خط مشی ها، مرحله تبلور حرف و شعار به عمل است. چالش ها، موانع و محدودیت های بسیاری ممکن است اجرای خط مشی هارا با اخلال روبرو کند. هدف تحقیق شناسایی واولویت بندی موانع اجرای خط مشی های عمومی، در سازمان های دولتی ایران، با استفاده از مدل های تصمیم گیری چند معیارهاست.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و با توجه به ماهیت داده ها، توصیفی و پیمایشی است. ابتدا، با بررسی های جامع کتابخانه ای و ارزیابی نتایج مطالعات گذشته، موانع اجرای خط مشی های عمومی، شناسایی و استخراج گردید. در گام بعد، به منظور غربال سازی موانع شناسایی شده، از تکنیک آنتروپی شانون استفاده شد. سپس، با توزیع پرسش نامه، مقایسات زوجی بین عوامل انجام شده و وزن ها محاسبه، سپس براساس اوزان به دست آمده و با استفاده از روش های تاپسیس، ویکور و ساو اقدام به اولویت بندی موانع اجرای خط مشی های عمومی می شود.با توجه به اینکه نتایج حاصل از اجرای روش های فوق، در مواردی با یکدیگر هم خوانی نداشت، برای رسیدن به یک اجماع کلی از رتبه بندی، از روش کپلند استفاده شد. روایی پرسش نامه ها براساس نظرات خبرگان تایید شد.

    یافته ها و نتیجه گیری

    از بین موانع اجرای خط مشی های عمومی مورد بررسی در این تحقیق، تعدد اهداف، هدف گذاری مبهم و خط مشی های غیر واقعی، بیشترین امتیاز را کسب کرده ودر اولویت های نخست قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: اجرا، خط مشی عمومی، سازمان های دولتی، موانع
  • جعفر ترکزاده*، سعیده بصیری، رضا عقیلی صفحات 45-63
    زمینه

    سلامت سازمانی نشانه ای از کار در شرایط سالم و به حداکثر رسانیدن سلامتی و رفاه کارکنان است. علاوه بر این با توجه به عدم وجود مدل جامع ایرانی-اسلامی سلامت سازمانی در کشور ما پژوهش حاضر می تواند به توسعه ی دانش بومی در این زمینه بپردازد.

    هدف

    پژوهش حاضر تدوین و اعتباریابی مدلی برای ارزیابی سلامت سازمانی در سازمان فنی و حرفه ای استان فارس بود.

    روش پژوهش

     این پژوهش با استفاده از روش ترکیبی اکتشافی متوالی توسعه یافته و اعتباریابی آن با رویکرد منابع چندگانه و مشتمل بر سه ضلع الف) جمع آوری مبانی نظری، مربوط به متغیرهای پژوهش و اصول زیربنایی ب) تحقیقات انجام شده در حوزه سلامت سازمانی ج) پیمایش نظرات آگاهی دهندگان کلیدی، صورت پذیرفت و در مرحله کمی، روایی و پایایی مدل تدوین شده با استفاده از روش های آماری تحلیل عامل تاییدی و آلفای کرونباخ بررسی و تایید شد.

    یافته ها

     در نهایت، مدلی مشتمل بر ابعاد رهبری، انسجام، اثربخشی و پاسخگویی به محیط و همچنین مولفه هایمربوط به هر بعدبرای ارزیابی سلامت سازمانی تدوین و اعتباریابی شد.

    نتیجه گیری

      مدل پیشنهادی می تواند به عنوان یک مدل مفهومی قابل اعتماد، مبنای ارزیابی و طراحی و اقدام در خصوص توسعه و تقویت سلامت سازمانی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سلامت سازمانی، سازمان فنی و حرفه ای، مدل سازی
  • مدل اجرای خط مشی های مقابله با فساد اداری در نظام اداری ایران
    احمد ابوالحسنی رنجبر*، شکیبا الصاق صفحات 65-81
    این پژوهش کیفی و با استفاده از نظریه داده بنیاد با هدف ارایه مدل اجرای خط مشی های مقابله با فساد اداری در ایران انجام شده است. 14 مصاحبه با خبرگان ادبیات موضوع انجام شد. حاصل این مصاحبه ها، مجموعه ای از مضامین اولیه بود که طی فرآیند کدگذاری باز، گردآوری و از درون آنها مقوله هایی استخراج شد؛ سپس در مرحله کدگذاری محوری، پیوند میان این مقوله ها ذیل عناوین: شرایط علی، پدیده محوری، عوامل زمینه ای، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدهای مقابله با فساد اداری در قالب پارادایم کدگذاری محوری تعیین شد؛ در ادامه و در مرحله کدگذاری انتخابی، قضایای پژوهش ارایه گردید. نتایج نشان می دهد شرایط علی اثرگذار بر اجرای خط مشی های مقابله با فساد اداری به دوازده مورد تقسیم شده است. عوامل مداخله گر شناسایی شده به ده دسته کلی تقسیم می شوند. عوامل زمینه ای شناسایی شده عبارت است از: اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و اداری. همچنین راهبردها ارایه شده و پیامدهای شناسایی شده عبارت است از: تکریم ارباب رجوع و افزایش رضایت مردم از خدمات دولتی، ارتقای سلامت اداری و کاهش فساد اداری، حفظ و صیانت از حقوق مردم، افزایش پاسخگویی و اعتماد عمومی، کاهش هزینه های خدمات دولتی و بهبود کیفیت آنها، شایسته سالاری، مسئولیت پذیری و ارتقای رضایت کارگزاران دولتی.
    کلیدواژگان: خط مشی گذاری، اجرای خط مشی، فساد اداری، تحول اداری
  • سعید خیاط مقدم، مسعود طاهری لاری، لیلا علیایی* صفحات 83-93
    زمینه

    با توجه به اینکه تسهیم موثر دانش یک روش مهم برای بهبود کارایی عملیاتی زنجیره تامین است، بررسی عوامل موثر بر تسهیم دانش در زنجیره تامین امری ضروری بنظر می رسد درحالیکه تحقیقات کمی در این زمینه صورت گرفته است.

    هدف

    این پژوهش با هدف شناسایی عوامل موثر بر تسهیم دانش در زنجیره تامین است.

    روش پژوهش

     نوع تحقیق از نظر روش" آمیخته اکتشافی" است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه مدیران شرکت های عضو زنجیره تامین برق خراسان (461 نفر) می باشد که از این تعداد، 215 نفر با استفاده از شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده به عنوان نمونه تحقیق انتخاب گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزارهای Excel،SPSS،Statistica10 ، و آزمون های نسبت (z) و -t استودنت مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.

    یافته ها

    برطبق یافته های تحقیق، یک مدل مفهومی در هشت عامل و تیوری های مرتبط شناسایی گردید. نتایج حاصل از تست مدل حاکی از این بود که عامل نگرش سازمانی نسبت به تسهیم دانش و عامل اعتماد بین سازمانی به ترتیب دارای بیشترین و کمترین میانگین در زنجیره تامین برق خراسان است.

    نتیجه گیری

    این مطالعه به درک عوامل مهم موثر بر تسهیم دانش در زنجیره تامین کمک می کند.

    کلیدواژگان: تسهیم دانش، زنجیره تامین، عامل اعتماد بین سازمانی
  • صدیقه طوطیان اصفهانی*، بهاره جودی نژاد صفحات 95-105
    زمینه

    سکوت سازمانی پدیده است که در آن کارکنان سازمان به دلایل متفاوت از اظهارنظر خودداری ورزیده سکوت علامت بیماری سازمان است. مدیران باید عامل اصلی آن را برطرف نمایند. بی توجهی به این موضوع می تواند سبب سکون و حتی مرگ سازمان شود.

    هدف

    شناسایی موانع سکوت سازمانی در قبال پرداخت هزینه های دارویی درمانی.

    روش

    روش تحقیق ، کاربردی واکتشافی است .شیوه جمع آوری داده ها کتابخانه ای و میدانی است . ابزار جمع آوری داده هاپرسشنامه مقایسات زوجی بود. جامعه آماری ،شامل کلیه کارکنان سازمان تامین اجتماعی استان البرزاست که به روش نمونه گیری تصادفی نمونه ای به حجم 137 نفر مطابق جدول مورگان انتخاب شدند.

    یافته ها

    موانع فردی با ضریب وزنی 418/0 به عنوان اولین مانع سکوت سازمانی ، موانع سازمانی با ضریب وزنی 330/0 ، موانع فرهنگی اجتماعی با ضریب وزنی 174/0 به عنوان دومین و سومین مانع سکوت سازمانی ،در نهایت موانع مدیریتی با ضریب وزنی 078/0 به عنوان چهارمین مانع سکوت سازمانی در قبال پرداخت هزینه های دارویی درمانی در سازمان تامین اجتماعی استان البرز شناسایی و الویت بندی شد.

    نتیجه

    در سازمانی که سکوت به هنجار تبدیل شده نارضایتی کارکنان تقویت می شود.برعکس سازمانهایی که توانایی شنیدن حقیقیت را دارند به عنوان یک سازمان موفق مشخص شده اند.

    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، هزینه های دارویی درمانی، موانع فردی، موانع سازمانی، موانع فرهنگی اجتماعی
|
  • Adel Azar, Leila Mortazavi, MohammadMehdi Abbasi * Pages 1-11
    Background

    Organizational knowledge is developed through the interaction between tacit knowledge and explicit knowledge, and therefore one of the main challenges of knowledge management is to make more and more of the tacit knowledge to explicit knowledge.

    Purpose

    In this research, the repertory gridmethod is introduced as a structured way for acquiring tacit knowledge in the process of organizational knowledge management. Accordingly, an empirical sample of the application of this method to explain the key factors of the success of supply chain quality management has been outlined so that researchers can use this method.

    Methods

    In order to explain the quality management principles of the supply chain based on the repertory gridapproach, which is a valid and useful method for achieving personal structures of individuals, an interview was conducted with 20 industry Zinc experts on the province of Zanjan, which totaled 225 structures in this area.

    Findings

    By conducting content analysis, these structures were reduced to 31 factors, which can be considered as the focal point of supply chain members’ coordination in the field of quality management.

    Conclusion

    The key factors obtained in this study, in addition to the results obtained from the research carried out in this field, are also of a comprehensive nature to the past findings.Therefore, the efficiency and capability of the repertory gridmethod for acquiring tacit knowledge in the KM process are highlighted.

    Keywords: : Knowledge Management- Knowledge Acquisition- repertory grid Method- Supply Chain Quality Management
  • Sarah Hajatpour, Karmellah Danesh Fard *, Ghanbar Amirnezhad, Mohammad Taban Pages 13-25
    Background

    Assessing the implementation of policies with the network governance approach is the result of interactions in which informed citizens and social organizations contribute to the transfer of information related to social goals to make good decisions to government agencies. Therefore, the presentation of the model in this regard is very important for legislators and administrators in the field of case studies.  

    Purpose

    The purpose of this study was to provide a model for assessing organizational models with a network governance approach.

    Methods

    This is a descriptive-survey study. The data gathering tool was a questionnaire and based on administrative, judicial and political evaluation for the four factors of network design, network formation, network management and network participation, 52 questions were presented. Data were analyzed by SPSS and LISREL software through exploratory factor analysis and path analysis.  

    Results

    In terms of ranking, the highest priority was the political sub-criterion (0.215) from the network participation dimension, and the sub-administrative level of network participation with (0.26) was ranked second in the second sub-category of network design (0.029) has it.

    Conclusion

    Several policies have been adopted in the field of social security, which assesses these approved policies that many of the policies in this area are incompletely implemented or not implemented at all, which causes problems There has been a lot of social security coverage and widespread dissatisfaction with the level of insurers as one of the social security partners.   The results showed that the policy evaluation indicators, in addition to the judicial approach in the network formation index, were verified in the network governance, and could be a suitable measure for measuring network governance indicators defined for evaluation. Social Security Organizational Policies are introduced.

    Keywords: Public Policy, network governance, citizens, Social security
  • Bahram Moazeni * Pages 27-43
    Background

    Implementation of policies is the manifestation of words and slogans into action. Various challenges, obstacles and limitations exists which could obstruct the implementation of policies.

    Purpose

    The aim this study is identification and prioritization of the obstacles in implementation of public policies in Iranian governmental organizations via multi-criteria decision-making models.

    Method

    The present research is applied in terms of purpose, and with respect to the nature of the data, descriptive and survey. Initially, by means of a comprehensive literature review and evaluation of previous published results, obstacles for implementation of public policies were identified and extracted. Moreover, Shannon’s entropy technique was utilized to screen the identified obstacles. Moreover, via distributing the questionnaire, the pairwise comparisons between the factors was performed and the weights were calculated. In addition, based on the weights, and by means of TOPSIS, VIKOR and SAW methods, prioritization of obstacles for implementation of the public policy was established. Because the results from the aforementioned methods yielded inconsistencies in some cases, the Copeland's pairwise aggregation method was utilized for reaching a consensus on ranking. Validity of questionnaires was confirmed by experts.

    Results

    Among the obstacles, for implementation of the public policies examined in this study multiplicity of goals, ambiguity in setting the goals, and unrealistic policies gained the highest score and were ranked first.

    Keywords: : Implementation, Public Policy, Governmental Organization, Obstacles
  • Jafar Torkzadeh *, Saeedeh Basiri, Reza Aghili Pages 45-63
    Background

    Organizational health is an indicator of working in healthy conditions and maximizing the health and well-being of employees. In addition, due to the lack of a comprehensive Iranian-Islamic model for organizational health in our country, this study can address the development of indigenous knowledge in this field.

    Purpose

     The present study was a model for validation and evaluation of organizational health in vocational training organization of Fars province.

    Method

    This research has been developed using a sequential exploratory hybrid method and its validation with multiple sources approach consists of three sides; a) the collection of theoretical foundations related to the research variables and the underlying principles; b) research conducted in the field of organizational health; c) Scrolling the views of the key informants was carried out.In the quantitative stage, validity and reliability of the developed model were verified using the statistical methods of confirmatory factor analysis and Cronbach's alpha.

    Results

    A model including leadership dimensions, coherence, effectiveness, and accountability to the environment as well as components related to each dimension was developed and evaluated for organizational health assessment.

    Conclusion

    The proposed model can be utilized as a reliable conceptual model to provide a basis for evaluation, design, and enactmentfor development and strengthening of organizational health.

    Keywords: organizational health, Technical, professional organizations, modeling
  • Model of implementation of anti-corruption policies in Iran's administrative system
    Pages 65-81
    The present study is qualitative and uses grounded theory aiming to provide a model for implementing anti-corruption policies in Iran's administrative system. Or this purpose, 14 experts are interviewed. The result of these interviews is a set of basic themes that are gathered through the open coding process and categories are extracted from them; then, in the axial coding step, the link between these categories as: causative conditions, axial phenomenon, underlying factors, interventional conditions, strategies and consequences of coping with administrative corruption is determined in the form of axial coding paradigm. Further, in the selected coding stage, the theorems are presented. The results show that the causal conditions affecting the implementation of anti-corruption policies are divided into twelve cases. Identified interventions are divided into ten general categories. The identified underlying factors are: social, economic, political, and administrative. The strategies are proposed. Finally, the identified consequences are: respect for the client and increasing public satisfaction with government services, improving administrative health and reducing corruption, protecting and safeguarding people's rights, increasing accountability and public confidence, reducing public service costs and improving their quality, meritocracy, accountability and promotion of the satisfaction of government agents.
    Keywords: policy making, Policy Implementation, administrative corruption, administrative change
  • Saeed Khayat Moghadam, Masuod Taheri Lari, Leila Oliaee * Pages 83-93
    Background

    considering that the effective sharing of knowledge is an important way to improve the operational efficiency of the supply chain, studying of influencing factors on knowledge sharing in supply chain is necessary but very little investigations have been done about it.

    Purpose

    This research aims to identify the factors affecting knowledge sharing in the supply chain.

    Methodology

    The research methodology is exploratory mixed. The statistical population of the research comprises all the managers of Khorasan Electricity Supply Chain (461 people). 215 of them have been selected as samples, using Stratified Random Sampling. The collected data were analyzed using Microsoft Excel, SPSS, Statistica10, Z Test and Student-T Test.

    Findings

    Based on the results, a conceptual model has been developed on the basis of 8 elements and related theories. The results of the model test showed that organizational attitude toward KS factor has the highest average in Khorasan Electricity Supply Chain and inter-organizational trust factor the lowest average.

    Conclusion

    The study will contribute to improve understanding on the key factors affecting knowledge sharing in supply chain.

    Keywords: Knowledge sharing, Supply chain, Inter-organizational Trust Factor
  • Sedighe Tootian Esfehani * Pages 95-105
    Background

     Organizational silence is a phenomenon in which employees of the organization for various reasons refuse to comment. Managers ought to resolve the main obstacles which result in organizational silence. Disregarding this issue can lead to stagnation and even death of the organization.

    Purpose

    Identification of obstacles caused by organizational silence in policies for paying medical expenses.

    Methodology

     The research methodology with respect to its purpose is applied research, and in terms of data collection, the study is exploratory data collection. Data collection method consists of literature review and field study in which the paired questionnaire tool was utilized.  The statistical population of this research consists of all personnel of the Social Security Organization of Alborz Province, which were selected via random sampling to 137 individuals according to Morgan table.

    Results

    Individual barriers with a coefficient weight of 0.418 is ranked first in obstacles caused by organizational silence. Organizational barriers with weight coefficient of 0.330 ranked the second. Socio-cultural barriers with a coefficient of 0.174 were ranked the third. Lastly, management barriers with a weight coefficient of 0.078 ranked fourth with respect to policies for paying medical expenses in the social security organization of Alborz province.

    Conclusion

    In the organizational environment where silence has turned into a norm, staff dissatisfaction is amplified. Conversely, organizations that have the ability to hear the truth are identified as a good and successful organization.

    Keywords: organizational silence, Medication Costs, cultural barriers, Managerial barriers, Social Security Alborz Province