فهرست مطالب

نشریه خط مشی گذاری عمومی در مدیریت
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هانیه کشتکار رجبی، محمدتقی ضیایی بیگدلی* صفحات 1-15
    تحقیق حاضر تحت عنوان« شناسایی موانع موثر در اجرای بهینه نظام مالیات بر ارزش افزوده» با تدوین فرضیاتی چون عدم اطلاع رسانی کافی، ضعف نرم افزار مناسب، پیچیدگی سازمان امور مالیاتی و عدم آموزش کافی ماموران مالیاتی و با هدف شناسایی موانع اجرایی موثر در جهت رفع آن ها و کمک به بهبود این سیستم انجام شده است. روش بکار رفته در این پژوهش توصیفی پیمایشی با هدف کاربردی است که از طریق بررسی های میدانی انجام پذیرفته است. برای جمع آوری اطلاعات نیز از پرسشنامه با مقیاس پنج گزینه ای لیکرت استفاده شده است وروایی پرسشنامه ازطریق بررسی محتوایی توسط صاحب نظران تایید گردید و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ صورت گرفته است که با میزان (با میزان786/0) مورد تایید قرار گرفت. نمونه گیری نیز بصورت تصادفی ساده بوده است. تحقیق حاضر در حوزه استان تهران پیاده شده و جامعه آماری این تحقیق نیز 108 نفر از کارکنان امور مالیاتی که متصدیان اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده میباشند در نظر گرفته شده است و تعداد 80نفر از مودیان هستند، تعداد نمونه نیز بر اساس جدول مورگان میباشد. نتایج تحقیق نشان داد که، پیچیدگی سازمان امور مالیاتی، عدم اطلاع رسانی کافی، ضعف نرم افزار مناسب، عدم آموزش کافی ماموران مالیاتی بر اجرای بهینه نظام مالیات بر ارزش افزوده موثرند و مشخص گردید عدم آموزش کافی ماموران مالیاتی و عدم اطلاع رسانی کافی نسبت به ضعف نرم افزار بیشتر مانع اجرای بهینه نظام مالیات بر ارزش افزوده می گردند.
    کلیدواژگان: مالیات بر ارزش افزوده، ماموران مالیاتی، سازمان امور مالیاتی
  • حاجیه رجبی فرجاد، ایمان قاسمی همدانی* صفحات 17-25
    مسئولیت پذیری اجتماعی مسئولیت سازمان برای اثرات تصمیمات و فعالیت هایش بر جامعه و محیط زیست، از طریق رفتار شفاف و اخلاقی می باشد. هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر مسئولیت پذیری اجتماعی و کیفیت ادراک شده برند بر ترجیح برند در شعب بانک صادرات شهرآمل بوده است. این تحقیق به روش توصیفی-همبستگی انجام شده و از نوع تحقیقات کاربردی است. جامعه آماری تحقیق را کلیه مشتریان صادرات شهرآمل تشکیل می دهند که با استناد به رابطه نمونه گیری کوکران تعداد 385 نفر از آنها به شیوه تصادفی ساده انتخاب شده و پرسشنامه های اعتبارسنجی شده تحقیق میان آنان توزیع گردید. داده های تحقیق با استفاده از مدل های معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان داد که مسئولیت پذیری اجتماعی بانک بر کیفیت ادراک شده و ترجیح برند تاثیر معناداری دارد. همچنین تاثیر کیفیت ادراک شده برند بر ترجیح برند نیز معنادار بدست آمده است.
    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی، کیفیت ادراک شده، ترجیح برند
  • مهسا صالحی*، سعید زرندی صفحات 27-37
    زمینه
    تعدد رخداد فساد اداری در امورکارپردازی دولتی در دولت ها موجب گردیده تا کشورها در راستای کاهش این امر قدم های موثری بردارند، در این راستا مناقصه های دولتی یکی از مخاطره آمیزترین فرایندهای اقتصادی دولت است که عدم مدیریت مناسب آن فسادهای گسترده دولتی را موجب می گردد. ایجاد سیستم های تامین و تدارکات الکترونیکی دربستر یک دولت الکترونیک راهکاری است که از سمت بسیاری از کشورها در خصوص کارپردازی های دولتی تجربه و پیشنهاد گردیده است.
    هدف
    هدف از این تحقیق بررسی نقش تامین و تدارکات الکتررونیک در مبارزه با فساد اداری است. روش تحقیق: مهمترین روش های گردآوری اطلاعات در این تحقیق «مطالعات کتابخانه ای و بررسی اسنادی» است.
    یافته ها
    در این پژوهش، سعی شده است که تاثیر مناقصات به عنوان یکی از عوامل بروز فساد اداری مورد بحث قرار گیرد و نیز با تشریح سیستم تامین و تدارکات الکترونیکی بکار رفته در سایر کشورها، سیستمی منطبق با نیازهای دستگاه های اجرایی کشور ایران در جهت کاهش رخداد فساد در بخش کارپردازی های دولتی پیشنهاد گردیده است.
    نتایج
    حاکی از آن است که طراحی و ایجاد سیستم های تامین و تدارکات الکترونیکی از طریق کاهش دخالت عوامل انسانی و ارتقاء امنیت و نظارت شبکه های ارتباطی مبتنی بر وب می تواند میزان فساد اداری را به میزان قابل توجهی کاهش و شفافیت و پاسخگویی دولت ها را در تعاملات تجاری و فعالیت های اقتصادی دستگاه های اجرایی افزایش دهد.
    کلیدواژگان: فساد اداری، کارپردازی دولتی، تامین و تدارکات الکترونیکی، تکنولوژی ارتباطات و اطلاعات
  • رامین رضایی* صفحات 39-55

    در این مقاله با مفروض گرفتن اهمیت و جایگاه میانی رسانه ها در جوامع امروزی (میان دولت و مردم)،  نقش رسانه های ایران (جراید پرتیراژ) را در مورد طرح هدفمندی یارانه ها و چگونگی بازنمایی و تاثیر آن هم بر افکار عمومی و هم بر خط مشی گذاری عمومی بررسی کرده ایم. از این رهگذر نشان داده ایم که چگونه رسانه های جمعی  به عنوان یکی از عوامل تاثیر گذار بر افکار عمومی،  موضوعاتی را در سطح جامعه اشاعه می دهند،  و چگونه برخی از این موضوعات  در اولویت  خط مشی گذاری  دولتی قرار میگیرند.در این راستا،  سه مکانیسم برجسته سازی،  چارچوب سازی و زمینه چینی،  به منزله مدل هایی که رسانه های جمعی حین پوشش های خبری خود از آنها استفاده می کنند،  همچون چارچوبی نظری برای تبیین این موضوع به کار گرفته ایم.  حاصل آنکه،  جراید مورد بررسی ما،  هر یک به شیوه ای متناسب با اصول سازمانی و قواعد رسانه ای خاص خود،  هدفمندی یارانه ها را در اولویت خود قرار داده و هریک به طریقی از سه مکانیسم بالا بهره برده اند. هر یک از این شیوه ها،  از یکسو بیانگر چگونگی نگرش و بازتاب موضوع یارانه ها نزد افکار عمومی (و بالعکس) بوده و از دیگر سو،  روشنگر تعامل میان رسانه و خط مشی گذاری است

    کلیدواژگان: جامعه مدنی، رسانه های جمعی، افکار عمومی، خط مشی گذاری، دستورکارسازی، هدفمندی یارانه
  • داوود حسین پور، بهرام اصغری اقدم*، علی محجوب صفحات 57-70
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر فرهنگ سازمانی بر یادگیری سازمانی و خلاقیت دبیران دبیرستان های شهرستان میانه است. در این پژوهش فرهنگ سازمانی به عنوان متغیر مستقل و یادگیری سازمانی و خلاقیت به عنوان متغیرهای وابسته در نظر گرفته شدند. روش پژوهش توصیفی-همبستگی می باشد. تعداد جامعه آماری تحقیق که شامل دبیران دبیرستان های شهرستان میانه بود 411 نفر بودند که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 200 نفر و از طریق نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. در این پژوهش برای آزمودن فرضیه ها از رگرسیون خطی ساده و ضریب همبستگی اسپیرمن و برای تعیین برازش متغیرها از مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. در این پژوهش جهت دستیابی به اعتبار پرسشنامه ها از دو روش روایی محتوایی و روایی سازه استفاده شد. همچنین پایایی به دست آمده با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 812/0 می باشد که مورد تایید قرار گرفت. نتایج به دست آمده از پژوهش نشان می دهد که فرهنگ سازمانی بر یادگیری سازمانی و خلاقیت دبیران دبیرستان های شهرستان میانه، تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: خلاقی، فرهنگ سازمانی، یادگیری سازمانی
  • ذکریا صوری زهی*، غلام جباری، امیر تربتی صفحات 71-83
    هدف پژوهش حاضر، تعیین ارتباط بین سکوت سازمانی و رفتارشهروندی سازمانی با نقش میانجی تعهد سازمانی است. روش تحقیق، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان سازمان جهادکشاورزی شهرستان خاش است که تعداد آنها 67 نفر است. نمونه حاضر در این پژوهش، کلیه کارکنان این سازمان هستند. ابزار سنجش داده های این پژوهش، استفاده از پرسشنامه های استاندارد برای هر متغیر و شامل پرسشنامه های سکوت سازمانی (14 سوال)، رفتار شهروندی (14 سوال) و تعهد سازمانی (24 سوال) است که پس از توزیع بین کارکنان این سازمان تعداد 61 پرسشنامه جمع آوری شد. تحلیل داده ها با استفاده از معادلات ساختاری و نرم افزار Amos انجام گرفت. تحلیل و بررسی ها نشان می دهد به طور کلی مقادیر شاخص های کلی برازش مدل اندازه گیری این پژوهش کاملا از وضعیت قابل قبولی برخوردار است. نتایج نشان می دهد بین سکوت سازمانی و تعهد سازمانی رابطه عکس (62/0-) و معناداری وجود دارد و همچنین بین تعهد سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی رابطه مثبت (74/0) و معنادار وجود دارد و در نهایت بین سکوت سازمانی و رفتار شهروند سازمانی رابطه عکس (47/0-) و معنادار می باشد.
    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، رفتارشهروندی، تعهدسازمانی، سکوت مطیع، سکوت تدافعی، سکوت نوع پرستانه
|
  • Haniye Keshtkar Rajabi, Mohammadtaghi Ziae Bigdeli * Pages 1-15
    This study, entitled "Identification of barriers in the implementation of the VAT system optimized" with the formulation of hypotheses such as the lack of sufficient information, the lack of appropriate software, the complexity of the tax authorities, lack of adequate training of tax officers and to identify barriers to effective implementation fix it and help to improve the system have been made. The method used in this research is descriptive for the purpose of application through field surveys have been carried out. To collect information from the five-item Likert scale questionnaire was used to search through the content and reliability of the questionnaire was confirmed by experts and its reliability by Cronbach''s alpha was performed by the (at the rate of 0.786) was approved. Sampling was random. Research in Tehran province was implemented and statistical population of 108 employees of the Tax Administration that officers of law enforcement VAT are taken into account, and 80 taxpayers, the number of samples based on Morgan table. The results showed that the complexity of the tax authorities, lack of sufficient information, the lack of appropriate software, lack of adequate training of tax officials on optimal implementation of VAT are effective. And showed a lack of adequate training of tax officers and the lack of sufficient information about the weaknesses of the application is more barriers for the VAT system optimal implementation.
    Keywords: VAT, complexity of tax matters) lack of sufficient information, the lack of appropriate software, lack of adequate training of tax officers (
  • Hajieh Rajabi Farjad, Iman Ghasemi Hamedani * Pages 17-25
    Social responsibility of an organization for the impacts of its decisions and activities on society and the environment, through transparent and ethical behavior is. The aim of this study was to investigate the influence of social responsibility and perceived quality is the preferred brand in the Bank's export Amol. This descriptive study was correlational and the type of applied research. The study population included all Amol export customers that make up the basis of the relationship between Cochran's sampling of 385 randomly selected and validated questionnaire survey was distributed among them. The data were analyzed using structural equation models were used. The results showed that the social responsibility of the bank on perceived quality and brand preference has a significant impact. The effect of perceived quality brand achieved significant brand preference.
    Keywords: : social responsibility, perceived quality, brand preferences
  • Mahsa Salehi *, Saeed Zarandi Pages 27-37
    Governments have decided to take an action to reduce the occurrence of corruption in agencies due to the high frequency of such phenomenon. State bids are known to be one of the most precarious economical practices that trigger widespread governmental corruption. Creating E-procurement systems in an electronic government platform has been presents by many countries as a solution. Their experience shows that designing and creating of such systems through reduction of human interferences and leverage of security and supervision on web-based communication networks can substantially reduce the corruption and in turn increase the transparency and accountability of governments in commercial transactions and economical activities of administrative entities. In this paper the effect of bidshas been discussed as one of the main causes of corruption. Also, by looking at E-procurement systems in other countries, a system has been proposed that can be adapted to the needs of the administrative entities of Iran so as to reduce the occurrence of corruption in government practices.
    Keywords: : administrative corruption, government practices, E-procurement, Information, Communication Technology
  • Ramin Rezayi * Pages 39-55

    This paper searches the importance of middle roles of media in modern societies (among government & people) in relation to the targeted subsidies plan and its reflection in public opinion & policy. So we have shown that the mass media as one of the influencing factors on public opinion which promote their issues at the community level and how some of these issues placed public policy priority. Therefore we use three mechanisms; agenda setting, priming and framing as theorical framework which used models of media during news coverage .Consequently, our press investigation, each one prefers targeted subsidies with related procedure of organizational principles and its specific rules of media and each one benefited differently from above mechanism .Each of this ways, on the one hand reflects the attitude and the issue of subsidies to public opinion (and vice versa) on the other hand illuminate the interaction between media and policy making

    Keywords: Civil society, media, public opinion, policy making, Agenda Setting, targeted subsidies
  • Davoud Hosseinpour, Bahram Asghari Aghdam *, Ali Mahjoub Pages 57-70
    The purpose of this study is to evaluate the impact of organizational culture on organizational learning and creativity of high school teachers of Miyaneh city. Considering the importance of organizational culture in the field of learning and creativity, we have tried to investigate the influence of organizational culture on organizational learning and creativity and due to the lack of researches investigating the relation between these variables; in this research we’ve tried to fill the gap. The research method is descriptive-correlative. In this study, the statistical population was 411 high school teachers of Miyaneh city, of which; 200 people were selected by using the Cochran's formula and were chosen by Simple Random sampling method. In this study, to achieve validity, questionnaires were used from content and construct validity. In this study for data analyzing, the Spearman correlation coefficient and linear regressions and structural equation modeling are used. By using the Cronbach's alpha (coefficient 0.812), reliability was approved. The results show that; organizational culture has a positive impact on the organizational learning and creativity of high school teachers of Miyaneh city.
    Keywords: Creativity, organizational culture, Organizational Learning
  • Zakaria Suri Zehi *, Gholam Jabbari, Amir Torbati Pages 71-83
    The purpose of this study is to determine the relationship between organizational silence and citizenship behavior regarding a mediating role as organizational commitment of employees. This research is one of the Descriptive and Correlational researches. The population of this study consists of all staff members of khash Agriculture Organization whose number is 67. The present sample in this study composed of all employees of the organization. The data were collected by using a standardized questionnaire for each variable, including organizational silence questionnaires (14 questions), OCB [organizational citizenship behavior] (14 questions) and organizational commitment (24 questions). After distributing questionnaires among the employees of the organization, 61 questionnaires were collected. Data analysis was done by using structural equations and Amoos software. The results show that organizational silence with increased organizational commitment has no effect on organizational citizenship behavior. In other words, organizational commitment is not a mediator between organizational citizenship behaviors and organizational silence.
    Keywords: organizational silence, Citizenship Behavior, organizational commitment, Obedient Silence, Defensiveness Silence, Altruistic Silence