فهرست مطالب

نشریه خط مشی گذاری عمومی در مدیریت
پیاپی 4 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد ذاکری*، اسماعیل اسدی، هادی لطفی صفحات 1-18

    پاسخگویی دستگاه بوروکراسی و نحوه کنترل و نظارت نظام سیاسی بر آن همواره یکی از مسایل مهم و چالش برانگیز مدیریت دولتی بوده است. در این راستا در پژوهش حاضر الگوی پاسخگویی و نظارت بر بوروکراسی در حکومت امام علی (ع) در چارچوب رابطه بوروکراسی و دموکراسی مورد بررسی قرار گرفته است. بدین ترتیب متغیرهای اصلی مورد بررسی شامل نظام پاسخگویی، کنترل و نظارت در حکومت علوی می باشد. برای انجام این مهم از روش تحقیق کیفی (تحلیل محتوا) بهره گرفته شده بدین معنی که پس از مطالعه ادبیات موضوع و استخراج چارچوب نظری، محتوای کتاب شریف نهج البلاغه که شامل خطبه ها، نامه ها و حکمت های امام علی (ع) خصوصا در زمان زمامداری ایشان است مورد مداقه و تحلیل قرار گرفته است. ضمن آنکه بررسی تطبیقی بین زمینه ها و روش های نظری و عملی پاسخگویی و نظارت علوی با نمونه های معاصر غربی نیز به اختصار صورت گرفت. نتایج این بررسی نشان داد که امام در دوران زعامت خود از نظامی جامع و چندوجهی برای توسعه پاسخگویی و نظارت بر دستگاه بوروکراسی استفاده کرده اند که ابعاد اصلی آن کنترل سیاسی، خودکنترلی بر مبنای ارزش های بوروکراتیک و نظارت همگانی بوده است.

    کلیدواژگان: امام علی (ع)، پاسخگویی، کنترل و نظارت، بوروکراسی، دموکراسی، کنترل سیاسی، ارزش های بوروکراتیک، نظارت همگانی
  • غلامرضا معمار زاده طهران*، ناصر میر سپاسی، سودابه جلیلی صفحات 19-31

    این مقاله به ارزیابی اثربخشی اجرای خط مشی های مصوب مجلس شورای اسلامی در حوزه بهداشت و درمان می پردازد. در ابتدا میزان موفقیت اجرای خط مشی های بهداشت و درمان آسیب شناسی گردید. سپس بر اساس مطالعات و ادبیات در بحث اجرا همچنین با توجه به اجرای خط مشی ها در برنامه چهارم توسعه در حوزه بهداشت و درمان، نوع اجرای خط مشی های مذکور بر اساس مدل چهارگانه اجرای متلند تعیین گردید. در مرحله بعدی، بر مبنای شاخص های اثربخشی اجرا که برگرفته از ادبیات تحقیق می باشد، میزان اثربخشی اجرای خط مشی های مذکور مورد سنجش قرار گرفت. این مقاله که برگرفته از تحقیق می باشد، توصیفی از نوع پیمایشی است، به نظرسنجی می پردازد و پژوهشی توسعه ای است. از طریق مصاحبه و پرسشنامه داده ها گردآوری شده است روایی پرسشنامه بر اساس نظرات اساتید مورد تایید قرار گرفت و همچنین  پایایی با استفاده از آلفای کرونباخ تایید شد. نتایج تحقیق نشان داد که میزان اثربخشی انواع اجرا با یکدیگر متفاوت است و برای افزایش اثربخشی هر نوع اجرا باید به شاخص های مختلف توجه نمود.

    کلیدواژگان: خط مشی، اجرای خط مشی، ارزیابی خط مشی، اثربخشی اجرای خط مشی
  • حسن گیوریان*، مسعود یاراحمدی، علیرضا شیروانی، حاجیه رجبی فرجاد صفحات 33-51

    شوراهای اسلامی، از دیدگاه اسلام و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، نقش بسیار مهم و والایی دارند به گونه ای که برخی از آیات قرآن مجید و روایات و اصول قانون اساسی به شوراها اختصاص یافته است. شوراها یکی از اجزا مهم حکومت محلی در هر کشوری هستند. حکومت محلی یا سازمان محلی، در اندازه محدودتر به مثابه یک کشور است. در مقایسه تعریف کشور با سازمان محلی، برخی وجوه مشترک نمایان می شود. بدین معنی که واحدهای محلی هم مانند کشور، بایستی دارای قلمرو مشخص، جمعیت و قدرت لازم برای اجرای وظایف خود باشند. با توجه به اینکه نهال نوپای شوراهای اسلامی در کشور دوره سوم خود را طی می کند و از دوران طفولیت خارج شده است این سوال در این تحقیق مد نظر قرار دارد که عملکرد شوراها در مکان های مختلف چگونه بوده و در این راستا عملکرد شورای اسلامی دو شهرستان بروجرد و دورود مورد مطالعه تطبیقی قرار گرفت و فرضیاتی مبنی بر اثربخش تر بودن عملکرد شورای اسلامی شهر بروجرد از نظر ابعاد برنامه ریزی، نظارتی، مشورتی، اجرایی و شاخص های عملکردی نسبت به عملکرد شورای اسلامی شهر دورود مطرح شد. روش مورد استفاده در این تحقیق از نوع توصیفی - پیمایشی بوده و با توجه به اینکه فرض نرمال بودن متغیرهای تحقیق مورد تایید قرار گرفت از آزمون های آماری پارامتریک برای آزمون فرضیات استفاده شده است که با توجه به نتایج آزمون های به عمل آمده، هیچ کدام از این فرضیه ها مورد تایید قرار نگرفت.

    کلیدواژگان: اثربخشی، شورا، شورای اسلامی، حکومت های محلی، مشارکت و سازمان های غیردولتی (NGOs)
  • سعید قربان نژاد ملکی*، جعفر بیک زاد، یوسف بیگ زاده، محمد مبینی، خدیجه امین نژاد صفحات 54-71
    مقدمه و هدف پژوهش

    هدف تحقیق حاضر طراحی الگوی مناسب مشروعیت به منظور ایجاد تصویر ذهنی مطلوب سازمانی در جهت اجرای موفق استراتژی های سازمانی در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران می باشد.

    روش پژوهش

     تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از حیث روش توصیفی و همبستگی است. جامعه آماری تحقیق حاضر کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران شعبه ایرانشهر استان تهران می باشد که تعداد آن ها 540 نفر می باشد.

    یافته ها پژوهش

    نتایج سنجش وضعیت مشروعیت سازمانی، تصویر ذهنی، اجرای موفق استراتژی های سازمانی در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، عوامل موثر با روش تحلیل عاملی و ارایه الگوی مشروعیت سازمانی نتیجه گیری نقاط ضعف در زمینه پژوهش انجام شده مشخص گردیده و توصیه به بهبود با روش خاص خود انجام گرفته است که در مقاله به طور تفصیلی تر آمده است

    کلیدواژگان: مشروعیت، اعتبار، تصویر ذهنی، هویت، اجرای موفق، استراتژی سازمانی
  • سجاد فتحی زاده*، کرم الله دانش فرد، لیلا پارساضیابری، ابوالفضل ملاجعفری صفحات 74-86

    هدف این پژوهش بررسی نوع فرهنگ سازمانی موثر بر ظرفیت جذب و نقش ظرفیت جذب در موفقیت اجرایی IT است. فرهنگ سازمانی عبارت است از ارزش ها و هنجارهای موجود در سازمان که رفتارهای کارکنان سازمان را شکل می دهد و ظرفیت جذب عبارت از توانایی سازمان در بدست آوردن اطلاعات و بهره برداری و استفاده از آن ها می باشد ظرفیت جذب بعد جدیدی از یادگیری و خلاقیت است؛ که در این پژوهش نوع فرهنگ سازمانی موثر بر ظرفیت جذب مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری پژوهش حاضر حوزه های ستادی هفت سازمان خدماتی دولتی (اداره طرح های عمرانی خزانه داری کل، حوزه اداری و مالی بیمارستان شهید رجایی، حوزه ستادی تربیت بدنی استان تهران، حراست شرکت صنایع ملی پتروشیمی، حوزه ستادی شرکت متروی تهران، حوزه ستادی بنیاد سینمایی فارابی و حوزه ستادی سازمان انتقال خون) در شهر تهران می باشد. که جمع افراد شاغل در این سازمان ها (حجم جامعه آماری) مشتمل بر 862 کارمند می باشد و از این جامعه آماری به روش نمونه گیری ساده 200 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده است. روش تحقیق از نوع پیمایشی است که از طریق پرسشنامه، اطلاعات جمع آوری گردیده است و برای سنجش آن ها از مدل های آماری همبستگی و رگرسیون چندگانه از طریق نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج بدست آمده در مرحله اول نشان می دهد که نوع فرهنگ سازمانی تاثیر عمده ایی بر ظرفیت جذب دارد و در مرحله دوم ظرفیت جذب تاثیری مثبت بر روی موفقیت اجرایی IT دارد. نتایج حاکی از آن است که فرهنگ سازمانی قوی از طریق تاثیرگذاری بر ظرفیت جذب، امکان بکارگیری موفقیت آمیز فناوری اطلاعات را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: ظرفیت جذب، فرهنگ سازمانی، دانش مدیریتی، مجاری های ارتباطی
  • شمس السادات زاهدی*، فریده دهقانیان صفحات 87-105

    هدف اصلی این پژوهش شناخت محدودیت های توانمند سازی زنان سازمان های دولتی ایران بود. محدودیت ها، بر اساس نظریه های مختلف از قبیل قدرت، سرمایه انسانی و تحلیل جنسیت و... بررسی و طبق مدل سه شاخگی در سه بعد زمینه، ساختار و رفتار طبقه بندی و مورد سنجش قرار گرفت و الگوهای مفهومی و تحلیلی پژوهش تنظیم و ارایه شده است. روش اجرای این پژوهش به لحاظ گردآوری داده ها توصیفی، پیمایشی بود. از جامعه آماری زنان شاغل در سازمان های دولتی ایران، 385 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها و سنجش ابعاد محدودیت ها، پرسش نامه ای با قابلیت اعتماد 4/84% ساخته شد. به منظور اندازه گیری روایی آن از تکنیک دلفی استفاده شده است هم چنین جهت تعیین ویژگی های پاسخ دهندگان از آمار توصیفی و به منظور بررسی تاثیر محدودیت ها و درجه اهمیت هر کدام از آن ها در توانمند سازی زنان و ارایه الگو از آمار استنباطی استفاده شده است. شاخص برازش مدل حکایت از مناسب بودن مدل اندازه گیری ابعاد محدودیت ها دارد نتایج پژوهش نشان داد هر سه دسته از محدودیت های شناسایی شده بر توانمند سازی زنان تاثیر داشته و از نظر درجه اهمیت محدودیت های فرهنگی و اجتماعی (با وزن 37/0) در رتبه اول، محدودیت های فردی و رفتاری (با وزن 33/0) در رتبه دوم و محدودیت های ساختاری و سازمانی (با وزن 28/0) در رتبه سوم قرار دارند. بر اساس یافته های حاصل از پژوهش، پیشنهاد می شود مدیران و سیاست گذاران برای توانمند سازی و ارتقاء زنان شاغل به پست های مدیریتی در سازمان به محدودیت های فرهنگی و اجتماعی توجه خاص مبذول داشته و همچنین دیگر محدودیت ها را مد نظر قرار دهند. مطالعاتی از این دست می تواند در جهت افزایش بهره وری نیروی انسانی و در نهایت سازمان مورد استفاده قرار گیرد.

  • خاتون وکیلی*، حمید شفیع زاده، سعید مرادی رکابدارکلایی صفحات 107-118

    سلامت سازمانی اشاره به وضیعتی دارد که در آن سازمان علاوه بر این که در محیط خود پایدار می ماند، در درازمدت قادر است به اندازه کافی با محیط خود سازگار شود و توانایی های لازم برای بقاء خود را پیوسته ایجاد کرده و گسترش دهد. زمانی که ویژگی های رفتاری یک سازمان سالم مورد بررسی قرار می گیرد، مهم ترین مسئله ای که به صورت بارز در زمینه رفتاری از کارکنان مشاهده می شود، احساس تعلق خاطر و دلبستگی به کار و سازمان می باشد. لذا، رفتار سازمانی یکی از متغیرهایی است که در چند دهه اخیر مورد توجه محققان و پژوهشگران قرار گرفته است. رفتار سازمانی، فعالیت های کاری و رسمی است و به عملکرد موثر سازمان کمک می کند. این رفتار به عنوان عملکرد زمینه ای یا رفتار سازمانی اجتماعی مطرح است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین سلامت سازمانی و رفتار سازمانی مدیران دانشگاه می باشد. جامعه مورد مطالعه شامل کلیه مدیران دانشگاه پیام نور استان مازندران می باشد. حجم نمونه بر اساس اصول علمی و جدول تعیین حجم نمونه 65 نفر بوده که با استفاده از شیوه نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای از جمعیت یاد شده انتخاب شده اند. روش پژوهش از نوع پیمایشی بوده و برای بررسی سوالات ویژه پژوهش، از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. لذا پرسشنامه ای حاوی 44 سوال سلامت سازمانی در پنج مولفه که شامل: یگانگی نهادی، نفوذ مدیر، پشتیبانی منابع، روحیه، تاکید علمی و همچنین پرسشنامه ای حاوی 12 سوال رفتار سازمانی می باشد. تهیه گردید. برای تعیین روایی پرسشنامه از روایی محتوایی و صوری استفاده شد و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ بررسی و مقدار 86/0 محاسبه شد. برای تحلیل نتایج آمار توصیفی و آمار استنباطی، از آزمون دو جمله ای استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داده است که رابطه معناداری بین مدل سلامت سازمانی و رفتار سازمانی مدیران دانشگاه وجود دارد.

    کلیدواژگان: : سلامت، سلامت سازمانی، رفتار، رفتار سازمانی، مدیران، دانشگاه پیام نور
|
  • Pages 1-18

    The Accountability of Bureaucracy and the quality of political control on it has always been a critical issue in Public Administration. This research was aimed at developing the model of accountability and control system in the rule of Imam Ali and in the framework of relation between democracy and Bureaucracy; so the basic variables are accountability system, control and supervision in his rule. To conduct this research the qualitative method (content analyze) was used and the texts of Imam’s letters and lectures was been analyzed and a comparative study about the context and theoretical and practical models of accountability and control in Imam Ali rule and recent western states was done. The results showed that Imam has used a comprehensive and multidimensional model to develop accountability and control on bureaucracy which includes political control, selfcontrol based on bureaucratic values and public supervision

    Keywords: Imam Ali, Accountability, Control, Supervision, Bureaucracy, Democracy, Political Control, Bureaucratic Values, Public Supervision
  • Pages 19-31

    This study is an attempt to evaluate the implementation of the general developmental policies of the Islamic Republic of Iran in the field of health and treatment ratified by the national Parliament (Majlis) of this country. In the course of this study, an analysis of the Fourth National Development Plan of the Islamic Republic of Iran was conducted in order to achieve a reliable assessment model based on internationally accepted evaluation literature. To this mean, a pathological study of the development policies implementation in the course of Iran’s Fourth National Development Program (F.N.D.P.) was conducted. The efficiency rate of the implemented policies was classified and assessed according to the efficacy assessment criteria for the policy implementation especially the Matland’s synthesized ambiguity conflict model. Prior to this, the data collection procedure was performed through authoritative interviews and surveys. Te data collection was performed through survey and interviews with the expert active in the related fields. The findings of this research depict a vivid discrepancy between efficiency rates of different methods of implementation. Moreover, it is concluded that in order to achieve higher efficiency rates, allowance should be made for different criteria

    Keywords: Policies, Implementation of Policies, Policies Assessment, Efficiency of PoliciesImplementation1 Associate
  • Pages 33-51

    In viewpoint of Islam and The Constitution law of Islamic Republic of Iran, Islamic councils play an important role and have a great position. So that some verses of The Holy Quran and traditions and principles of The Constitution law have been allocated to councils. The councils are one of the important components of local governments in every country. Local government or organization is similar to a country in more narrow size. Compared to definition of country and local organization, some common grounds are appeared. It means that local units must have certain territory, population, and enough authority to perform their duties. In regard to Islamic councils are in during the third period and have emerged from childhood, question in this research is to consider how is the performance of councils in various places. So in this paper we studied comparatively performance of Borujerd and Doorud Islamic councils and proposed assumptions in which Borujerd Islamic council had effective function more than Doorud Islamic council regarding size of the planning, monitoring, counseling, implementation of functional indexes. Because the normality of variables was supported, we used the parametric test in this study. These tests include T test, the comparison independently between two groups that were used in this study.concerning test results,these hypotheses were not confirmed.

    Keywords: Effectiveness, Council, Islamic council, civil management, Local government, participation, non – governments, Organization, NGOs1
  • Pages 54-71

    Introduction and purpose Main purpose of this research is to designing the pattern of organizational legitimacy in order to making pleasure organizational self image tending to successful implementation of organizational strategies in N.I.O.P.D.C, Therefore some goals are be followed as below: 1 ‐ Calculation of current situation of legitimacy in N.I.O.P.D.C 2 ‐ Calculation of current situation of organizational self image in N.I.O.P.D.C 3 ‐ Calculation of current situation of successful implementation of organizational strategies in N.I.O.P.D.C 4 ‐ Definition of effective factors on organizational legitimacy in N.I.O.P.D.C 5 ‐ Prioritizing of effective factors on organizational legitimacy in N.I.O.P.D.C 6 ‐ Rendering the pattern of organizational legitimacy in order to making pleasure organizational self image tending to successful implementation of organizational strategies in N.I.O.P.D.C And applicable purpose of this research is to suggesting some advices of pattern development specially in the case of management switching and changing. Methodology Current research is an application as purpose and it used correlation and descrip 􀆟on methodologies. The sta􀆟s􀆟 cal society of this research involved 540 employees of Iranshahr branch of National Iranian Organization Of Petroleum Distribution Company of Tehran Province. Results Results of assessment of current situation of legitimacy, self image and successful implementation of strategies have been calculated and then the right pattern of legitimacy has been rendered in N.I.O.P.D.C Suggestions: The weaknesses have been defined and advised to be improved as their specific way as expressed in main article almost completely.

    Keywords: legitimacy, Reputation, Self image, Successful implementation, Strategy, Organization1 Member
  • Pages 74-86

    The organizational culture applies to the present norms and values which form the behavior of the employees and the absorption capacity is the organization's ability to obtain the information and using it. Absorption capacity is a new perspective on learning and innovation that in this research influence of organization culture kind on it is evaluated. The research statistical population includes seven prefectures of governmental organizations including in Tehran city (the department of Development plans of general Treasury, Blood transfuion organization of Iran, Iran atomic energy organization, metro company of Iran, national Iranian petrochemical company, hospital of shahid rajaee, physical traning department of Tehran province). The sta 􀆟s􀆟 cal sample was 200 persons by of simpel random sampeling. This study was a survey research method. For them measurment of correlation and regression statistical models used the result is that a strong organizational culture by influencing on absorption capacity will likely enhance IT implementation success.

    Keywords: organizational culture, absorption capacity, Management
  • Pages 87-105

    Today, such issues as recruitment, retention, and promotion of experts in governmental organizations, with the purpose of increasing productivity of the workforce and, ultimately, of the organization have led the organizations to revise their management models and to make use of new approaches and management strategies. Meantime, one of the most effective processes in human resources management is empowerment. The main aim of this study is to identify women's empowerment constraints in Iranian governmental organizations. These constraints were survyed according to various theories such as power, human capital, gender analysis etc, and were classified and measured according to the three ramifications model in three dimensions of context, structure, and behavior. At the end, the conceptual and analytical patterns of the research were provided. The method of data collec 􀆟on in this research was descrip􀆟 ve survey. 385 people were selected from the statistical community of working women in Iranian governmental organizations, with simple random sampling method. To collect data and measure the dimensions of the restric 􀆟ons, a ques􀆟 onnaire with reliability of 84/4% was built. To measure the validity, the Delphi Technique was used; to determine the characteristics of the respondents, descriptive statistics was used; and to examin the impact of the constraints and the degree of importance for each of them in the empowerment of women, the inference statistics was used. Goodness of fit index expresses the appropriateness of the measurement model with dimensions of constraints. The results indicated that all three constraints categories identified affect women's empowerment. In terms of the degree of importance, social and cultural constraints (weigh 􀆟ng 0.37) are in the first place, individual and behavioral constraints (weigh􀆟 ng 0.33) are in the second rank, and structural and organiza 􀆟onal constraints(weigh􀆟 ng 0.28) are in the third place. Based on the findings of the study, it is suggested that the managers and the policymakers pay specific attention to the social, cultural and other constraints of working women in managerial positions in order to empower them and facilitate their promotion. Such studies can be used to improve the human resources productivity and, ultimately, that of the organization.

  • Pages 107-118

    Organizational health to allude the status that in it organization furthermore that be stable in self environment, in long time can enough compatible with self environment and to found necessary abilities for self survival. Too, organizational behavior one of changeable is that in how past decade to pay attention to researches. Organizational behavior is formal active and to help to organization effective working. This study aimed to the study of the relation between organizational health and organizational behavior of University Administrators. The study population included all Administrators at Payam Noor University is this province. Sample size tables based on scientific principles and determine the sample size was 65, by using methods of mul 􀆟 stage cluster sampling of the mentioned population are selected. And were used Methods of survey and research for speci fic ques􀆟ons, two ques􀆟onnaires and interviews. So 44 ques􀆟 ons about health organization that includes five components, institutional integrate, principal influence, resources support, morale, academic emphasis and also were prepared a questionnaire containing 12 ques 􀆟ons about organiza􀆟 onal behavior. To determine the validity of the questionnaire content and face validity and reliability were used by Cronbakh's alpha coef ficient value of 0/86 was calculated. Analysis of the results for descrip􀆟ve sta􀆟s􀆟 cs and inferential statistics, Pearson correlation test was used. In general, research results have shown: there is a significant relationship between organizational health model and organizational behavior University Administrators