فهرست مطالب

روستا و توسعه پایدار فضا - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1400)

نشریه روستا و توسعه پایدار فضا
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن افراخته* صفحات 1-16

    تخریب منابع جنگلی و مراتع طبیعی کشور دارای عوامل گوناگونی است و پیامدهای نامطلوب اکولوژیکی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی در بردارد. هدف اصلی مقاله حاضر آن است که با تکیه براطلاعات اسنادی و مطالعات محلی، تخریب منابع جنگلی  ایران را از منظر مفهوم منابع در رویکرد رابطه ای  با تکیه بر ناحیه نمونه فومنات تبیین نماید و به این سیوال پاسخ دهد که از منظر مفهوم منابع در رویکرد رابطه ای چه عواملی در تخریب  منابع جنگل های طبیعی کشور اثرگذارند. از مجموعه یافته های تحقیق چنین استنباط می شود که در متن اجتماعی مورد بحث، ترکیب منابع دارای تعاملاتی بوده اند که کاربری منابع مادی را به سوی کاربرد منابع در سیستم  سنتی به پیش رانده است. در متن جامعه مورد مطالعه، تعاملات منابع طبیعی، دانش، قدرت و سرمایه اجتماعی به گونه ای بوده است که می توان اذعان داشت. تعاملات پیچیده، خلاقانه و نوآورانه شومپیتری جایگاهی نداشته و ندارد.

    کلیدواژگان: جغرافیای اقتصادی رابطه ای، مفهوم منابع، توسعه پایدار، جنگل، فومنات
  • ژیلا وطنخواه کلورزی*، محمدرضا رضوانی، علیرضا دربان آستانه صفحات 17-32

    استان گیلان 238 هزار هکتار اراضی شالیزاری دارد که به طور میانگین از هر هکتار، 29/1 تن کلش در مرحله برداشت و 2/1 تن فل و سبوس در مرحله تبدیل به عنوان پسماند باقی می ماند. بخشی از این پسماندها با قیمت پایین به استان های دیگر ارسال می گردد. بخشی دیگر بدون فرآوری برای خوراک دام استفاده می شود و بقیه در طبیعت رها شده و باعث آلودگی محیط زیست می شود؛ در حالی که می تواند فرصت خوبی برای توسعه کارآفرینی و بهبود وضعیت مدیریت پسماند برنج باشد. برای استفاده بهینه از این پسماندها و بهبود وضعیت مدیریت پسماند برنج شناسایی عوامل موثر در توسعه کارآفرینی پسماند برنج ضروری است. بر همین اساس هدف از این مطالعه، شناسایی عوامل موثر بر توسعه کارآفرینی با بازیافت پسماند برنج بوده است. جامعه آماری تحقیق 191 هزار نفر بهره بردار برنج می باشند که با استفاده از جدول مورگان 400 نفر به عنوان نمونه تعیین شدند. روش تحقیق توصیفی و کمی است. برای تعیین روایی از نظر خبرگان و کارشناسان مرتبط و برای سنجش پایایی از آلفای کرونباخ (0.89=α) استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها از تحلیل مسیر و ضریب همبستگی استفاده گردید. نتایج نشان داد در بعد اقتصادی عامل تولید و ویژگی های محصول با ضریب بتا 1/0، در بعد اجتماعی عامل فرهنگی - اجتماعی با ضریب بتا 5/0، در بعد محیطی عامل حفاظت زیست محیطی با ضریب بتا 081/0 و در بعد نهادی عامل مدیریت پسماند با ضریب بتا 026/0 بیشترین قدرت متغیر وابسته پژوهش را در هر بعد تبیین نمودند. بدین سان، بعد اجتماعی- فرهنگی با ضریب بتا 5/0 از بقیه عوامل تاثیرگذارتر است که با ارتقاء سطح آموزش و ایجاد تشکل کارآفرینی پسماند می توان باعث افزایش درآمد، ایجاد اشتغال، حفظ محیط زیست شده و در ایجاد و تقویت کارآفرینی پسماند برنج در منطقه تاثیر گذاشت.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، کارآفرینی، پسماند برنج، استان گیلان
  • صادق اصغری لفمجانی*، علی ایزدی صفحات 33-54

    امروزه براساس روش های علمی دقیق در کشاورزی می توان با شناخت چالش های هر منطقه، به فرصت هایی اصولی و جامع دست یافت. با توجه به اینکه زعفران به عنوان گرانبهاترین محصول کشاورزی و دارویی جهان محسوب می گردد، با شناخت چالش ها و فرصت های پیش رو در تولید آن می توان شرایط کاملا مطلوبی را در زندگی خانوارهای روستایی ساکن در مناطق مساعد برای تولید این محصول فراهم نمود. بر این اساس، هدف تحقیق حاضر، بررسی چالش ها و فرصت های پیش رو برای تولید زعفران در خانوارهای روستایی رشتخوار می باشد. این تحقیق به روش توصیفی- تحلیلی انجام گردیده است. بدین منظور، ضمن مطالعات اسنادی و بازدیدهای اولیه میدانی، طیف گسترده ای از شاخص های اقتصادی، اجتماعی، محیطی و کالبدی متناسب با شرایط روستاهای مورد مطالعه تعیین گردید. جمع آوری داده ها در روستاها و خانوارهای نمونه بر اساس شاخص های انتخابی و از طریق پرسشنامه انجام گردیده است. مطالعات میدانی تحقیق، در دو سطح روستا و خانوار صورت گرفته است که در این راستا، وضعیت چالش ها و فرصت های پیش رو در تولید زعفران در 355 خانوار ساکن در 26 روستای این دهستان مورد بررسی قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از تحلیل های فضایی و آماری و نرمافزارهای ArcGIS و SPSS استفاده شده است. یافته های پژوهش موید آن است که فرصت ها و چالش ها به صورت جداگانه و به ترتیب، هرکدام در قالب چهار بعد(محیطی، اقتصادی، اجتماعی، کالبدی - فضایی) دسته بندی شده اند که نشان می دهد، در بحث چالش ها بعد محیطی با (21/29) درصد از مقدار ویژه به عنوان مهم ترین چالش و در بحث فرصت ها، بعد اقتصادی با (58/49) درصد از مقدار ویژه به عنوان مهم ترین فرصت در سطح دهستان رشتخوار محسوب می شود.

    کلیدواژگان: توسعه کشاورزی، تولید زعفران، چالش ها و فرصت ها، خانوار روستایی، دهستان رشتخوار
  • حجت الله صادقی* صفحات 55-68

    تغییرات بنیادین در زمینه گردشگری و ضرورت تفکرات جدید اقتصادی،گردشگری را به سمت و سوی خلاقیت پیش برده است. بطوری‏که صاحب‏نظران به این باور هستند که پایداری گردشگری در گردشگری خلاق است. بنابراین در راستای توسعه این رویکرد در مناطق روستایی، ظرفیت سنجی بر اساس شاخص های گردشگری خلاق ضروری است. هدف این تحقیق بررسی ظرفیت سنجی شاخص های گردشگری خلاق در مناطق روستایی به صورت مطالعه موردی در روستاهای شهرستان دزپارت است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر مطالعات پیمایشی با استفاده از ابزار پرسش نامه است. جامعه آماری تحقیق را ساکنان سه روستای گردشگری شیوند، دهنو و فالح تشکیل می دهند که بالغ بر 1463 نفر بوده است. بر اساس محاسبه فرمول کوکران، حجم نمونه به تعداد 304 نفر محاسبه شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه بوده که روایی آن از طریق جامعه نخبگان تایید و پایایی نیز از طریق آلفای کرونباخ با ضریب 81/0 تایید شد. نتیجه آزمون شاخص های گردشگری خلاق نشان داد که تمامی شاخص ها در سطح کمتر از 05/0 معنادار بوده اند. بررسی اختلاف میانگین برابر با 139/0 تایید می نماید که مناطق روستایی دزپارت از لحاظ شاخص های گردشگری خلاق، استعداد و ظرفیت های قابل توجه دارند. همچنین نتیجه آزمون در سطح شاخص ها نشانگر آن است که شاخص های آموزش(861/0-)، مشارکت محلی(358/0-)، نوآوری و ابتکار(348/0-)، تکنولوژی ارتباطی(960/0-)، خدمات و امکانات(618/0-) و زیرساخت مناسب(09/1-) دارای اختلاف میانگین منفی بوده و این بیانگر آن است که این شاخص ها دارای وضعیت نامناسبی در مناطق روستایی مورد مطالعه هستند. رگرسیون تایید نمود که شاخص های بررسی شده بیش از 74 درصد می توانند متغیر توسعه گردشگری خلاق در مناطق روستایی مورد مطالعه را تبیین نمایندکه شاخص صنایع دستی با 10 درصد و شاخص مشارکت با 8 درصد، بیشترین میزان تبیین در زمینه متغیر گردشگری خلاق را دارند.

    کلیدواژگان: ظرفیت سنجی، گردشگری خلاق، روستاهای شهرستان دزپارت
  • فرهاد جوان* صفحات 69-94

    گردشگری را می توان به عنوان یک فعالیت خاص در دوران مدرن و پست مدرن دانست که دارای توان ظرفیت سازی های چندگانه ی قابل توجه در فضاهای گردشگرپذیر است. در این راستا پژوهش حاضر باهدف تبیین نظام توزیع منافع گردشگری در سکونتگاه های روستایی شهرستان رضوانشهر تدوین شده است. تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و از حیث روش توصیفی تحلیلی است. پهنه جغرافیایی مورد مطالعه مشتمل بر سکونتگاه های روستایی ناحیه رضوانشهر است. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای سه تیب روستا (دشتی، ساحلی و کوهپایه ای) شناسایی شدند. داده های مورد نیاز برای تحلیل و پاسخ گویی به سوالات تحقق در جامعه محلی، از مصاحبه های نیمه ساختاریافته از چهار گروه روستاییان، متولیان و برنامه ریزان بخش گردشگری، صاحبان کسب و کارهای گردشگری و مدیران محلی و همچنین از طریق تکمیل پرسشنامه محقق ساخته به دست آمده است. در تحلیل داده ها از روشی کیفی و نرم افزار GIS بهره گرفته شده است. تجزیه و تحلیل داده ها و استنتاج اطلاعات لازم با روش تحلیل موضوعی دپوی و گیلتین صورت پذیرفته است. یافته ها نشان داد که نخست، 16 منافع در پنج مقوله کلی در محدوده مورد مطالعه مشخص گردید. همچنین نه منافع در سه مقوله کلی برای مالکان ابزار تولید و در نهایت شش منافع در یک مقوله کلی برای صاحبان نیروی کار شناسایی شد. دوم؛ مقایسه میزان جذب منافع حاصل از گردشگری در نواحی روستایی تیپ های مورد مطالعه نشان داد که مقدار ارزش کمی شاخص های اقتصادی متاثر از گردشگری در تیپ روستاهای کوهپایه ای/کوهستانی بیشتر است. تیپ روستاهای کوهستانی به لحاظ برخورداری از منافع گردشگری در رتبه اول و تیپ های ساحلی و جلگه ای/دشتی در رتبه های بعدی جای گرفته اند، همچنین مقایسه جذب منافع در قشرهای مورد مطالعه(مالکان ابزار تولید و صاحبان نیروی کار) نشان داد که همگان سهمی یکسانی در منافع ندارند و مالکان ابزار تولید(سرمایه داران) منافع بیشتری نسبت به صاحبان نیروی کار در محدوده مورد مطالعه کسب می کنند.

    کلیدواژگان: گردشگری، نظام توزیع، منافع، ناحیه روستایی، رضوانشهر
  • علی زینالی عظیم*، اسلام کرمی صفحات 95-111

    ترویج حیات مناطق روستایی هدف اصلی جهاد کشاورزی و سیاست های ملی توسعه کشوری برای رسیدن به توسعه پایدار است. یکی از جنبه های کلیدی برای موفقیت این سیاست ها، امکان نظارت بر کیفیت زندگی در تمام ابعاد آن اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی و نیازمند اجرای ابزارهایی که قادر به شناسایی ابعاد اصلی رضایت انسان هستند اما این بسیار پیچیده است، هدف اصلی تحقیق ارزیابی رفاه و کیفیت زندگی مردم در روستاهای شهرستان ورزقان بر اساس مولفه های اساسی با ارجاع به نظریه قابلیت های "سن" برای جلوگیری از رها شدن روستاها است. تحقیق بصورت تحلیلی توصیفی و مشاهده ای از طریق پرسشنامه می باشد. جامعه آماری تحقیق جمعیت 10 روستای منتخب در شهرستان ورزقان می باشد. حجم نمونه براساس فرمول کوکران 372 نفر بدست آمد. برای تحلیل داده ها از معادلات ساختاری با روش اکتشافی و عاملی مرتبه دوم با استفاده از نرم افزارAmos و Spss انجام شد. نتایج نشان می دهد که عوامل تعیین کننده اصلی رفاه در زمینه ادراکات فردی، شرایط اقتصادی، امنیت، کیفیت محیطی و فرصت های آموزشی هستند. شرایط رفاه در روستاهای خوینرود، ونستان، و چای کندی خیرالدین، بسیار پایین است، در حالی که در مقابل، روستای وردین و کاسین بالاترین سطوح رفاه را در منطقه ورزقان ارایه می دهند. با تمرکز بر روستای خوینرود، می توانیم ببینیم که این ناحیه به مراتب کم ترین مقادیر را برای سه بعد اصلی از چهار بعد اصلی رفاه ارایه می دهد که قابل توجه به نظر می رسد. در نتیجه برای جلوگیری از رها شدن و خالی شدن روستاها باید به سطح رفاه و کیفیت زندگی ساکنان روستاها توجه مضاعف شود

    کلیدواژگان: رفاه، کیفیت زندگی، روستا، شهرستان ورزقان
|
  • Hassan Afrakhteh * Pages 1-16

    Degradation of the country's forest resources and natural pastures has various factors and has adverse ecological, economic, social and political consequences. The main purpose of this article is to explain the degradation of Iran's forest resources from the perspective of the concept of resources in a relational approach by relying on documentary information and local studies and to answer the question that from the perspective of the concept of resources in the relational approach. What are the factors affecting the destruction of the country's natural forest resources? From the set of research findings, it is inferred that in the social context under discussion, the combination of resources has had interactions that have led the use of material resources towards the use of resources in the traditional system. In the context of the study population, the interactions of natural resources, knowledge, power and social capital have been in a way that can be acknowledged. Sophisticated complex, creative and innovative interactions have no place.

    Keywords: Sustainable development, concept of resources, resource degradation, forest, Fumanat area
  • Zhila Vatankhah Kaloorazi *, Mohammad Reza Rezvani, Alireza Darban Astaneh Pages 17-32

    Gilan province has 238,000 hectares of paddy lands. an average of 1.29 tons’ straw remains per hectare in the harvest stage and 1.2 tons of husk, bran, etc. in the conversion stage as waste. Some of this waste is sent to other provinces at a low price. The other part is used for animal feed without processing and the rest is left in nature and pollutes the environment, while it can be a good opportunity to develop entrepreneurship and improve the situation of rice waste management. For optimal use from these wastes and improving the situation of rice waste management, it is necessary to identify the effective factors in the development of rice waste entrepreneurship. so the purpose of this study is to identify the factors affecting the development of entrepreneurship with rice waste recycling. The statistical population of the study is 191 thousand rice farmers who were selected as a sample using Morgan table. The research method is descriptive and quantitative. To determine the validity of the questionnaire, the opinion of experts was used and to measure reliability was used Cronbach's alpha (α = 0.89). Path analysis and correlation techniques were used to analyze the data. The results showed that the factors of production factor and product characteristics with a coefficient of 0.1 Socio-cultural variables with a coefficient of 0.5, environmental protection with a coefficient of 0.081 and waste management with a coefficient of 0.026 are the most important variables explaining the dependent variable. According to the research findings, by improving the level of education, creating a waste entrepreneurship organization, etc., it is possible to increase income, create employment, protect the environment, and create and strengthen rice waste entrepreneurship in the region.

    Keywords: Sustainable development, Entrepreneurship, rice waste, Gilan province
  • Sadg Asghari Lafmajani *, Ali Izadi Pages 33-54

    Today, based on accurate scientific methods in agriculture, it is possible to achieve principled and comprehensive opportunities by recognizing the challenges of each region. Considering that saffron is considered as the most valuable agricultural and medicinal product in the world, by recognizing the challenges and opportunities ahead in its production, it is possible to provide quite favorable conditions in the life of rural households living in favorable areas for the production of this product. Accordingly, the purpose of this study is to investigate the challenges and opportunities ahead for saffron production in rural households in Rasht. This research has been done by descriptive-analytical method. For this purpose, in addition to documentary studies and initial field visits, a wide range of economic, social, environmental and physical indicators were determined in accordance with the conditions of the studied villages. Data collection in sample villages and households was done based on selected indicators and through a questionnaire. Field studies have been conducted at both village and household levels. In this regard, the status of challenges and opportunities in the production of saffron in 355 households living in 26 villages of this district were examined. Spatial and statistical analyzes and ArcGIS and SPSS software were used to analyze the data. The research findings confirm that opportunities and challenges are individually and sequentially categorized into four dimensions (environmental, economic, social, physical-spatial), which shows that in the discussion of the challenge The environmental dimension with (29.21) percent of the special amount is considered as the most important challenge and in the discussion of opportunities, the economic dimension with (49.58) percent of the special amount is considered as the most important opportunity in Rashtkhar rural district. Becomes.

    Keywords: Saffron production, Challenges, Opportunities, Rural Household, Rashtkhar District
  • Hojat Ollah Sadeghi * Pages 55-68

    Fundamental changes in tourism and the need for new economic thinking have pushed tourism towards creativity. Experts believe that the sustainability of tourism is in creative tourism. Therefore, in order to develop this approach in rural areas, capacity measurement based on creative tourism indicators is necessary. The purpose of this study is to evaluate the capacity of creative tourism indicators in rural areas as a case study in the villages of Dezpart County. The research method is descriptive-analytical and based on survey studies using a questionnaire. The statistical population of the study consists of residents of three tourist villages of Shivand, Dehno and Faleh, which amounted to 1463 people. Based on the calculation of Cochran's formula, the sample size was 304 people. The data collection tool was a questionnaire whose validity was confirmed by the elite community and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha with a coefficient of 0.81. The results of the creative tourism indicators test showed that all indicators were significant at the level of less than 0.05. The study of the average difference equal to 0.139 confirms that the rural areas of Dezpart have significant talent and capacities in terms of creative tourism indicators. Also, the test result at the level of indicators indicates that indicators of education (-0.861), local participation (-0.358), innovation and initiative (-0.348), communication technology (-0.960), services and Facilities (-0.618) and suitable infrastructure (-0.09) have a negative average difference and this indicates that these indicators have an unfavorable situation in the studied rural areas. Regression confirmed that more than 74% of the studied indicators can explain the variable of creative tourism development in the studied rural areas, while the handicrafts index with 10% and the participation index with 8% have the highest rate of explanation in the field of creative tourism.

    Keywords: Capacity Assessment, Creative Tourism, Villages of Dezpart County
  • Farhad Javan * Pages 69-94

    Tourism can be considered as a special activity in the modern and postmodern era, which has the potential of significant capacity building in tourist spaces. In this regard, the present study has been compiled with the aim of explaining the system of distribution of tourism benefits in rural settlements of Rezvanshahr city. The research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The studied geographical area includes rural settlements in Rezvanshahr area. Using multi-stage cluster sampling method, three types of villages (plain, coastal and foothills) were identified. Data needed to analyze and answer questions of achievement in the local community, from semi-structured interviews with four groups of villagers, tourism trustees and planners, tourism business owners and local managers, as well as through completion A researcher-made questionnaire was obtained. In data analysis, a qualitative method and GIS software have been used. Data analysis and inference of necessary information has been done by Depot and Guiltin thematic analysis method. Findings showed that first, 16 benefits were identified in five general categories in the study area. Also, nine benefits in three general categories were identified for owners of production tools and finally six benefits in one general category were identified for labor owners. Second; Comparison of the absorption of benefits from tourism in rural areas of the studied types showed that the amount of quantitative value of economic indicators affected by tourism is higher in the type of mountainous / mountainous villages, as well as comparing the absorption of benefits in the studied strata (owners of production tools and labor owners) It showed that not everyone has the same share of benefits and that the owners of the means of production (capitalists) get more benefits than the owners of the labor force in the study area.

    Keywords: Tourism, Distribution System, Benefits, rural area, Rezvanshahr
  • Ali Zeynali Azim *, Islam Karami Pages 95-111

    Promoting rural life The main goal of agricultural jihad and national development policies is to achieve sustainable development. One of the key aspects for the success of these policies is the possibility of monitoring the quality of life in all its social, economic and environmental dimensions and requires the implementation of tools that can identify the main dimensions of human satisfaction but this is very complex. People in the Rurales of Varzeqan township are based on the basic components with reference to the theory of "age" capabilities to prevent the abandonment of Rurales. The research is descriptive and observational through a questionnaire. The statistical population of the study is the population of 10 selected Rurales in Varzeqan township. The sample size was 372 based on Cochran's formula. For data analysis of structural equations by heuristic and second-order factor method was performed using Amos and Spss software. The results show that the main determinants of well-being in terms of individual perceptions are economic conditions, security, environmental quality and educational opportunities. Welfare conditions in the Rurales of Khoinrood, Vanestan, and Chai Kennedy Khairuddin are very low, while in contrast, the Rurales of Verdin and Kasin offer the highest levels of welfare in the Varzeqan region. Focusing on the Rural of Khoinrood, we can see that this area offers the lowest values for the three main dimensions of the four main dimensions of welfare, which seems remarkable. As a result, to prevent the abandonment and emptiness of Rurales, double attention should be paid to the level of welfare and quality of life of rural residents.

    Keywords: Rural, Well-being, Quality of life, Varzeqan Township