فهرست مطالب

نشریه روانشناسی اجتماعی
سال ششم شماره 49 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ریحانه مقدسی*، محسن گلپرور، حسین حسن آبادی صفحات 1-10

    تصویرسازی می تواند باعث بهبود بسیاری از ویژگی های روانشناختی گردد، لذا این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی تصویرسازی بر افسردگی، اضطراب اجتماعی و کیفیت خواب دانشجویان انجام شد. پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه های آزمایش و کنترل بود. جامعه پژوهش دانشجویان مراجعه کننده به مرکز مشاوره دانشگاه فردوسی مشهد در سال تحصیلی 95-1394 بودند. نمونه پژوهش 40 نفر بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش 12 جلسه 30 دقیقه ای با روش تصویرسازی آموزش دید و گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های افسردگی، اضطراب اجتماعی و کیفیت خواب بودند که در مراحل پیش آزمون و پس آزمون توسط دانشجویان تکمیل شدند. داده ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که بین گروه های آزمایش و کنترل در متغیرهای افسردگی، اضطراب اجتماعی و کیفیت خواب تفاوت معناداری وجود داشت. به عبارت دیگر تصویرسازی باعث بهبود افسردگی، اضطراب اجتماعی و کیفیت خواب دانشجویان شد (001/0<p). نتایج حاکی از اهمیت تصویرسازی بر بهبود افسردگی، اضطراب اجتماعی و کیفیت خواب دانشجویان بود.

    کلیدواژگان: تصویرسازی، افسردگی، اضطراب اجتماعی، کیفیت خواب، دانشجویان
  • سعید حبیب اللهی* صفحات 11-22

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش حساسیت زدایی با حرکات چشم و بازپردازش مجدد بر اضطراب مدرسه و تاب آوری دانش آموزان بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانش آموزان دبیرستانی پسر شهر نجف آباد در سال تحصیلی (95-1394) بود. از این جامعه 60 نفر از دانش آموزانی که نمره اضطراب مدرسه ی آنها دو انحراف معیار بالاتر از میانگین بود، به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب، و پس از آن در دو گروه آزمایش (30 نفر) و کنترل (30 نفر)، گمارده شدند. پژوهش حاضر به شیوه ی تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل بود. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه اضطراب مدرسه فیلیپس و پرسشنامه ی تاب آوری کانر و دیویدسون بود. قبل از انجام مداخله آزمودنی های دو گروه به وسیله ابزار پژوهش مورد ارزیابی قرار گرفتند. سپس گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای با روش حساسیت زدایی با حرکات چشم و بازپردازش مجدد آموزش دید و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با روش کوواریانس چند متغیری (مانکووا) تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که بین نمرات پس آزمون گروه های آزمایش و کنترل تفاوت معناداری در میزان اضطراب مدرسه و تاب آوری وجود دارد. آموزش حساسیت زدایی با حرکات چشم و بازپردازش مجدد باعث کاهش اضطراب مدرسه و افزایش تاب آوری افراد گروه آزمایش شده است (P<0/001).

    کلیدواژگان: آموزش، حساسیت زدایی، حرکات چشم، بازپردازش مجدد، اضطراب مدرسه، تاب آوری
  • پریا جنگی، افروز غلامعلی*، حسن اسدزاده، علی دلاور صفحات 23-34

    این پژوهش با هدف بررسی مدل یابی پیشرفت تحصیلی براساس سن ورود به مدرسه با میانجی گری هوش معنوی، مهارت های اجتماعی و خلاقیت در دانش آموزان انجام شد و از نوع پژوهش های همبستگی مبتنی بر روش مدل یابی معادلات ساختاری به طور خاص معادلات رگرسیونی (تلفیق تحلیل مسیر و تحلیل عاملی سطح دوم) بود. جامعه آماری این پژوهش را، تمامی دانش آموزان دختر پایه دهم متوسطه شهر ارومیه در سال تحصیلی 97-96 به تعداد 1472 نفر تشکیل دادند. در این پژوهش برای تعیین حجم نمونه با توجه به تعداد متغیرهای مشاهده شده و تخصیص ضریب 15 برای هر متغیر، و با احتساب احتمال وجود پرسشنامه های ناقص 250 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. ابزارهای گردآوری داده ها شامل، مقیاس هوش معنوی کینگ، مقیاس مهارت های اجتماعی ایندربیتزن، فوستر و مقیاس خلاقیت تورنس مورد استفاده قرار گرفت. یافته ها نشان داد که مدل پژوهش تایید گردید و به طور کلی 26درصد از پیشرفت تحصیلی توسط سن ورود به مدرسه، هوش معنوی، مهارت های اجتماعی و خلاقیت قابل تبیین می باشد. همچنین سن ورود به مدرسه اثر مستقیم معنادار بر پیشرفت تحصیلی داشت و سن ورود به مدرسه با میانجیگری هوش معنوی، مهارت های اجتماعی و خلاقیت اثر غیر مستقیمی بر پیشرفت تحصیلی نشان داد. با توجه به تاثیر سن ورود به مدرسه بر پیشرفت تحصیلی در جهت محتوای آموزشی به افراد توجه به این دو عامل می تواند پیرو متغیرهای واسط همانند هوش معنوی، مهارت های اجتماعی و خلاقیت، تاثیرات بسزایی بر پیشرفت تحصیلی ایجاد نماید.

    کلیدواژگان: سن ورود به مدرسه، پیشرفت تحصیلی، هوش معنوی، مهارت های اجتماعی، خلاقیت
  • گلنار امیرطهماسب*، فریبرز باقری، خدیجه ابوالمعالی صفحات 35-44

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی روش بازی درمانی خانواده محور بر مشکلات عاطفی-رفتاری کودکان با اختلال یادگیری در دوره ابتدایی بود. این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش دانش آموزان دوره ابتدایی دارای اختلال یادگیری مراجعه کننده به مرکز مشاوره آرامان شهر تهران در سال 1396 بودند. نمونه پژوهش 32 نفر از آنان بودند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش 10 جلسه 45 دقیقه ای با روش بازی درمانی خانواده محور آموزش دید. گروه ها مقیاس مشکلات عاطفی-رفتاری راتر را در مراحل پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. داده ها به روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری (مانکووا) تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین گروه های آزمایش و کنترل در همه مشکلات عاطفی-رفتاری کودکان تفاوت معناداری وجود داشت. به عبارت دیگر روش بازی درمانی خانواده محور باعث کاهش معنادار مشکلات پرخاشگری و بیش فعالی، اضطراب و افسردگی، ناسازگاری اجتماعی، رفتارهای ضداجتماعی و کمبود توجه کودکان با اختلال یادگیری شد (001/0<p). بنابراین روش بازی درمانی خانواده محور باعث کاهش مشکلات عاطفی-رفتاری کودکان با اختلال یادگیری شد.

    کلیدواژگان: بازی درمانی، مشکلات عاطفی-رفتاری، اختلال یادگیری، کودکان
  • علی مهداد*، نسیم صمیمی صفحات 45-59
    این پژوهش با هدف بررسی نقش واسطه ای سرمایه روانشناختی بین رهبری اصیل، خشنودی از شغل، ادراک ناامنی شغلی و میل به ترک شغل انجام گرفت. پژوهش حاضر همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه کارکنان شرکت پلی استیل تهران بودند که از میان آنان تعداد 159 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس، به عنوان نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش پرسشنامه سرمایه روانشناختی ناگیوین و همکاران (2012)، پرسشنامه رهبری اصیل والومبا و همکاران (2008)، پرسشنامه خشنودی از شغل اسمیت، کندال و هیولین (1969)، پرسشنامه ادراک ناامنی شغلی فرانسیس و بارلینگ (2005) و پرسشنامه تمایل به ترک شغل واینر و واردی (1980) مورد استفاده قرار گرفت. داده ها از طریق مدلسازی معادلات ساختاری مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته های پژوهش نشان داد که رهبری اصیل از طریق تاثیر بر سرمایه روانشناختی بر خشنودی از شغل، ادراک ناامنی و تمایل به ترک شغل تاثیر غیر مستقیم معنادار دارد . نتایج این پژوهش حاکی از آن است که رهبری اصیل از طریق تاثیری که بر سرمایه های روانشناختی کارکنان دارد، سبب افزایش خشنودی از شغل و کاهش ادراک ناامنی شغلی و تمایل به ترک شغل می گردد.
    کلیدواژگان: رهبری اصیل، سرمایه روانشناختی، خشنودی از شغل، ادراک ناامنی شغلی، میل به ترک شغل
  • مینا* شاه محمدی مهرجردی، فریده دوکانه ای فرد*، عبدالله شفیع آبادی صفحات 61-71

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی رویکرد خانواده درمانی بوین بر دلبستگی هیجانی زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرری انجام شد. این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش زوجین دچار تعارض زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرری در فصل زمستان سال 1395 بودند. نمونه پژوهش 40 زوج بودند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش 10 جلسه 90 دقیقه ای با رویکرد خانواده درمانی بوین آموزش دید و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت. داده ها با پرسشنامه تعارضات زناشویی (ثنایی، 1387) و پرسشنامه تجدیدنظرشده تجارب در روابط نزدیک (سیبلی و همکاران، 2005) جمع آوری و با روش اندازه گیری مکرر تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین گروه های آزمایش و کنترل در دلبستگی هیجانی زوجین در مراحل پس آزمون و پیگیری تفاوت معناداری وجود داشت. به عبارت دیگر رویکرد خانواده درمانی بوین باعث کاهش معنادار اضطراب دلبستگی و اجتناب دلبستگی زوجین در مراحل پس آزمون و پیگیری شد (05/0<p). نتایج نشان داد که رویکرد خانواده درمانی بوین بر دلبستگی هیجانی زوجین موثر بود، لذا روانشناسان بالینی و درمانگران می توانند از رویکرد خانواده درمانی بوین برای بهبود دلبستگی هیجانی زوجین استفاده کنند.

    کلیدواژگان: خانواده درمانی، دلبستگی هیجانی، زوجین
  • عیاض قریشوندی، مریم غلامزاده جفره* صفحات 73-86
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه ویژگی های شخصیتی با طرحواره ایثار در افراد داوطلب مدافع حرم بود. طرح پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. نمونه تحقیق شامل 144 نفر از افراد داوطلب مدافع حرم در شهر اهواز بود که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه شخصیتی نیو (1989) و فرم کوتاه پرسشنامه طرح واره های اولیه یانگ (1998) بود. برای تحلیل داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی ساده پیرسون و رگرسیون استفاده شد. نتایج نشان داد که بین ویژگی های شخصیتی برون گرایی، توافق پذیری و وجدانی بودن با طرحواره ایثار در آزمودنی ها رابطه مثبت معنی داری وجود دارد. اما بین ویژگی شخصیتی روان نژدی با طرحواره ایثار رابطه منفی و معنی داری وجود دارد و بین ویژگی بازبودن به تجربه و طرحواره ایثار رابطه معناداری وجود ندارد. همچنین نتایج رگرسیون نشان داد به ترتیب ویژگی شخصیتی وجدانی بودن، هیجان-خواهی، ارزشمندی زندگی، ویژگی شخصیتی توافق پذیری و ویژگی شخصیتی برون گرایی بهترین پیش بینی کننده برای طرحواره ایثار افراد داوطلب مدافع حرم می باشند.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، طرحواره ایثار، داوطلب مدافع حرم
  • احمد قائدرحمتی* صفحات 87-97

    هدف از این تحقیق بررسی آسیب های موجود در انضباط ترافیکی فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) و عوامل موثر در آن بود. از جمله موارد مد نظر در این تحقیق؛ شناسایی اقدامات پیشگیرانه ساختاری، شناسایی مشکلات اصلی در عدم توفیق انضباط ترافیکی فرودگاه، شناسایی راه حل های مفید و...بود. در بخش نظریه های اجتماعی، از نظریات مرتبط با موضوع نظیر نظریه آنومی (بی نظمی) مرتون، عدم تعادل ساختاری پارسونز، با اشاره ای به برخی نظریات کوتاه، استفاده شده است. این تحقیق با استفاده از روش پیمایش (میدانی)، ابزار جمع آوری اطلاعات، مصاحبه و پرسشنامه، حجم نمونه رسیدن به اغنای محقق (50 مورد) انجام گرفته است. جامعه آماری نیروی پلیس راهور مستقر در فرودگاه امام و مسیرهای نزدیک به فرودگاه بوده. تجزیه و تحلیل داده ها، در سطح آمار توصیفی، در قالب جداول توزیع فراوانی و در سطح آمار استنباطی با استفاده از آزمون فریدمن انجام گرفته است. طبق نتایج بدست آمده در این تحقیق عواملی نظیر مشکلات مربوط به پارکینگ فرودگاه، مشکلات مربوط به حمل و نقل عمومی، وضعیت نابسامان تاکسی ها و مسافرکش های شخصی و... به عنوان مهمترین آسیب های انضباط ترافیکی فرودگاه امام، می باشند. نکته قابل تامل اینکه؛ نامناسب بودن مسیر دسترسی به پارکینگ (طولانی بودن مسیر رفت و برگشت) از مهمترین آسیب ها و ساخت محل های مناسب برای توقف تاکسی ها و مسافرکش ها، به عنوان بهترین راه حل بهبود انضباط ترافیکی فرودگاه، است.

    کلیدواژگان: انضباط ترافیکی، فرودگاه امام، آسیب شناسی
|
  • Reyhaneh Moghaddasi *, Mohsen Gholparvar, Hosein Hasanabadi Pages 1-10

    The imagery can improve the very psychological characteristics, therefore this research aimed to determine the effectiveness of imagery on depression, social anxiety and sleep quality of students. Present research was a semi-experimental with a pre-test and post-test design and with an experimental and control groups. Research population was included students referring to the counseling center of Ferdoosi University of Mashhad in 2015-16 academic years. Research sample was 40 people which selected by available sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group trained 12 sessions of 30 minutes by imagery and the control group doesn’t receive any training. Research instruments were the questionnaires of depression, social anxiety and sleep quality which completed by students in the pre-test and post-test stages. Data was analyzed with multivariate analysis of covariance method. The findings showed that there were a significant difference between the experimental and control groups in variables of depression, social anxiety and sleep quality. In the other words imagery led to improve the depression, social anxiety and sleep quality of students (P<0/001). The results indicate the importance of imagery on the improve depression, social anxiety and sleep quality of students.

    Keywords: imagery, Depression, social anxiety, Sleep Quality, Students
  • Saeed Habibollahi * Pages 11-22

    The purpose of this study was to investigation the effectiveness of Regular Eye Movement Desensitization and Reprocessing on school anxiety and resilience in students. The participants included all boy students in high school of Najaf Abad city in 2015-2016 academic years. From this population, 60 individuals students whose school anxiety scores were two standard deviations above the mean, selected by multistep cluster sampling method, and were assigned into two experimental (30 individuals) and control groups (30 individuals). This study was an experimental with a pre-test and post-test design and control group. For collect data used from Philips school anxiety questionnaire and Conner and Davidson resilience scale. The experimental group received group Regular Eye Movement Desensitization and Reprocessing (8 sessions of 90 minutes while the control group received no training at all. Data was analyzed by multivariate analysis of covariance (MONCOVA) method. The findings showed that there is a significant difference between pre-test and post-test scores of experimental and control groups. In the other hand, instruction desensitization by eye movement and reprocessing led to decrease school anxiety and increase resilience (p<0/001). Instruction treatment by eye movement and reprocessing is an effective method for decrease school anxiety and increase resilience among high school students. Therefore, counselors and therapists can use from this methods for decrease school anxiety and increase resilience among high school students.

    Keywords: education, desensitization, eye movement, reprocessing, school anxiety, resilience
  • Paria Jangi, Afroz Gholamali *, Hasan Asadzadeh, Ali Delavar Pages 23-34

    This research aims to study the modeling of academic achievement based on the age of entry into the school with mediating of spiritual intelligence, social skills and creativity were done in students and it the type of correlation research based on structural equation modeling technique , in particular regression equations (combining Route Analysis and second Level Factor Analysis ). In this study, for determining the sample size according to the number of variables observed and assigning a coefficient of 15 for each variables, and taking into account the probability of having incomplete questionnaires,250 were selected as sample size. The statistical population of this study was 1472 students of all 10th grade elementary school students of Urmia high school in the academic year of 2017-2018.Data collection tools were used, King’s Spiritual Intelligence Scale, Inderbitzen&Fooster Social Skills Scale, and Torrance Creativity Scale. The findings showed that the research model was confirmed and, in general, 26% of academic achievement can be explained by the age of entry into the school, the spiritual intelligence, social skills and creativity. Also, entering the school with the mediation of spiritual intelligence, social skills and creativity showed an indirect effect on academic achievement. The results of this study emphasized the necessity of the role of the age of entry into the school, as well as the role of moderating variable of spiritual intelligence, social skills and creativity by students, which could provide applied ideas to improve the psychological state to counselors and learners.

    Keywords: Academic Achievement, Age of entry into the school, spiritual intelligence, social skills, Creativity
  • Golnar Amirtahmasb *, Fariborz Bagheri, Khadijeh Abolmaali Pages 35-44

    The aim of present research was determine the effectiveness of family centered play therapy on emotional-behavioral problems of children with learning disorder in primary school. This research was a semi-experimental with a pre-test and post-test design with a control group. The research population was primary school students with learning disorder referring to Ataman’s counseling center of Tehran city in 2017 year. The Research sample was 32 people of them which selected through purposive sampling method and randomly assigned to two experimental and control groups. The experimental group educated 10 sessions of 45 minutes by family centered play therapy. Groups completed the Rutter’s emotional-behavioral problems scale in the pre-test and post-test stages. Data was analyzed with multivariate analysis of covariance (MANCOVA) method. The findings showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in all emotional-behavioral problems of children. In the other words family centered play therapy method significantly led to decrease the problems of aggression and hyperactivity, anxiety and depression, social maladjustment, antisocial behaviors and attention shortage of children with learning disorder (P<0/001). Therefore family centered play therapy method led to decrease the emotional-behavioral problems of children with learning disorder.

    Keywords: play therapy, emotional-behavioral problems, Learning Disorder, Children
  • Ali Mehdad *, Nasim Samimi Pages 45-59
    this study aims to investigate the mediating role of psychological capital between authentic leadership, job satisfaction, job insecurity and intention to job leave among employees of polysteel company in Tehran. Research method was correlational and the statistical population included all employees of mentioned organization out of them 159 subjects were selected via convenience sampling method. A set of questionnaire consisted of authentic leadership (Walumbwa et al., 2008), psychological capital (Nguyen et al., 2012), job satisfaction (Smith et al., 1969), job insecurity (Francis and Barling., 2005) and intention to job leave (Wiener & Vardi, 1980), were used in current study. Data were analyzed with use of structural equation modeling (SEM). The findings showed that there were significant indirect effect of authentic leadership on job satisfaction, perceived insecurity, and the intention to job leave through effect on psychological capital. According to the findings of this study, it can be concluded that authentic leadership directly encourages psychological capital and indirectly, through the impact on the psychological capital, increases job satisfaction and decreases job insecurity and intention to leave the job.
    Keywords: psychological capital, authentic leadership, job satisfaction, perceived insecurity, intention to job leave
  • Mina Shahmohammadi Mehrjerdi, Farideh Dokaneifard *, Abdollah Shafiabadi Pages 61-71

    This research aimed to determine the effectiveness of Bowen’s family therapy approach on emotional attachment of couples referring to counseling centers of Shahrerey. This research was a semi-experimental with a pre-test, post-test and fallow up design with control group. Research population was couples with marital conflict referring to counseling centers of Shahrerey in winter season of 2016 year. Sample research was 40 couple that were selected through available sampling method and randomly assigned to two equal groups. The experimental group trained 10 sessions of 90 minutes with Bowen’s family therapy approach and the control group was placed in the waiting list for training. Data were collected by marital conflict questionnaire (Sanaei, 2008) and experiences in close relationship revised questionnaire (Sibley & et al, 2005) and analyzed by repeated measurement method.The findings showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in the emotional attachment of couples in post-test and fallow up stages. In the other words Bowen’s family therapy approach significantly led to decrease the attachment anxiety and attachment avoidance of couples in post-test and fallow up stages (P<0/05). The results showed that the Bowen’s family therapy approach was effective on emotional attachment of couples, therefore clinical psychologists and therapists can use from Bowen’s family therapy approach to improve emotional attachment of couples.

    Keywords: family therapy, emotional attachment, Couples
  • Ayaz Gharishvandi, Maryam Gholamzadeh Jofre * Pages 73-86
    The Purpose Of This Study Was To Investigate The Relationship Between Personality Characteristics With The Plot Of Self-Sacrifice In Haram's Volunteer People. The Research Design Was Descriptive Correlational. The Sample Consisted Of 144 Volunteers From The Shrine in ahwaz sity Who Were Selected By Available Sampling. The Research Tools Included Neo (1989) Personality Questionnaire, And A Short Form Of Young's (1998) Initial Schedule Questionnaire. For Data Analysis, Pearson Correlation Coefficient And Regression Methods Were Used In A Synchronous And Stepwise Fashion. The Results Showed That There Is A Significant Positive Correlation Between The Personality Characteristics Of Extraversion, Consistency And Severity With The Self-Concept Schema In The Subjects. But There Is A Negative And Significant Relationship Between Personality Trait Psychometric Characteristics With The Plot Of Sacrifice, And There Is No Significant Relationship Between The Openness To Experience And The Pattern Of Self-Sacrifice. Also, The Results Of Regression Showed That The Personality Trait Of Conscientiousness, Personality Traits And Personality Characteristics Of Extroversion Are The Best Predictors For The Plot Of Sacrifice Of Volunteers In The Shrine.
    Keywords: Personality traits, Selfish Plot, Dautleb Defender Campus
  • Ahmad Ghaedrahmati * Pages 87-97

    The purpose of this study was to investigate the damages in traffic discipline at Imam Khomeini International Airport and its effective factors. Among the issues that were considered in this research were identifying structural preventive measures, identifying the main problems in the failure of the airport's traffic discipline, identifying useful solutions, and so forth. In the section of social theories, from theories related to the subject, such as Meron's anomie theory (irregularity), the structural parsons imbalance has been used, with reference to some short ideas. This study was conducted using field survey, data gathering tools, interviews and questionnaires, sample size reaching the researcher's degree (50 items). The statistical community of the Raw police force is located at Imam airport and near airports. Data analysis was conducted at the descriptive statistics level in the form of frequency distribution tables and inferential statistics using Friedman test. According to the results obtained in this study, factors such as airport parking problems, public transportation problems, the disadvantages of taxis and personal taxpayers, etc., are among the most serious injuries to the imam airport's traffic discipline. Noteworthy: the inadequacy of the access path to the parking lot (length of the backpack) of the most important damage and the construction of suitable sites for stopping taxis and passenger cars, as the best way to improve the airport's traffic discipline , Is.

    Keywords: Traffic discipline, Imam airport, pathology