فهرست مطالب

نشریه حسابداری و منافع اجتماعی
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 42، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدعلی آقایی، علی فاطری*، ثریا ویسی حصار صفحات 1-30

    هدف اصلی این پژوهش، بررسی اثر روابط سیاسی با دولت بر ارتباط بین قدرت مدیرعامل و تصمیمات ساختار سرمایه در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می-باشد. بدین منظور برای اندازه گیری قدرت مدیرعامل از معیارهای دوگانگی وظیفه مدیرعامل، مدت تصدی مدیرعامل و درصد مالکیت مدیرعامل استفاده شده است. از معیارهای اهرم مبتنی بر ارزش دفتری، اهرم مبتنی بر ارزش بازار، اهرم کوتاه مدت و اهرم بلندمدت به عنوان نماینده ساختار سرمایه بهره گرفته شده است. فرضیه های پژوهش بر مبنای نمونه آماری متشکل از 106 شرکت طی دوره 8 ساله از سال 1390 لغایت 1397 و با استفاده از الگوهای رگرسیونی چند متغیره مورد آزمون قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین قدرت مدیرعامل و اهرم مبتنی بر ارزش دفتری، اهرم مبتنی بر ارزش بازار و اهرم کوتاه مدت رابطه مثبت و معنادار و بین قدرت مدیرعامل و اهرم بلندمدت رابطه منفی و معناداری وجود دارد. همچنین، رابطه بین قدرت مدیرعامل با اهرم مبتنی بر ارزش دفتری، اهرم مبتنی بر ارزش بازار و اهرم کوتاه مدت در شرکت های دارای ارتباطات سیاسی ضعیف تر است. در نهایت، اثر روابط سیاسی با دولت بر ارتباط بین قدرت مدیرعامل و اهرم بلندمدت، معکوس و معنادار است.

    کلیدواژگان: قدرت مدیرعامل، ساختار سرمایه، روابط سیاسی با دولت
  • پریسا سادات بهبهانی نیا*، سودابه غلام نژاد صفحات 31-48

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر حسابرسی داخلی موثر و پیاده سازی استانداردهای حسابداری بخش عمومی بر کیفیت گزارشگری مالی در بخش عمومی با مطالعه موردی وزارت اقتصاد و امور دارایی می باشد. جامعه آماری در این پژوهش حاضر شامل کلیه خبرگان وزارت اقتصاد و امور دارایی می باشد، که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون T TEST و نرم افزار SMART PLS استفاده گردید. نتایج نشان دهنده این است که عملکرد حسابرسی داخلی بر کیفیت گزارشگری مالی در بخش عمومی تاثیر معنا دار دارد؛ از نظر خبرگان مولفه خط مشی ها و رویه های حسابرسی داخلی و مدیریت منابع حسابرسی داخلی بیشترین تاثیر را بر کیفیت گزارشگری مالی دارد. بعلاوه نتیجه نشان داد که اجرای استانداردهای حسابداری بخش عمومی تعهدی بر کیفیت گزارشگری مالی اثر معنادار دارد. بر این اساس پیشنهاد می گردد تشکیل واحدهای حسابرسی داخلی در سازمان های بخش عمومی در دستور کار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: استانداردهای حسابداری بخش عمومی، حسابرسی داخلی، کیفیت گزارشگری مالی، کنترل داخلی
  • عبدالرسول رحمانیان کوشککی*، زهرا ایمان روی صفحات 49-68

    مسئولیت ‏پذیری اجتماعی شرکت داری اهمیت بالایی است و نتایج استراتژیکی در شرکت ها دارد. شرکت های بزرگ در فعالیت های مرتبط با مسئولیت اجتماعی شرکت در بازارهای مهم سرمایه همچون بورس، سرمایه‏ گذاری می کنند. امروزه مسئولیت اجتماعی شرکت برای اکثر سازمان ها و مدیرانشان موضوعی مهم به شمار می رود. از این رو هدف این تحقیق بررسی تاثیر اعتماد به نفس بیش از حد مدیر عامل بر مسئولیت اجتماعی شرکت‏ها با نقش تعدیل‏گر مالکیت نهادی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. پژوهش حاضر تحقیقی کاربردی و از نوع تحقیقات شبه تجربی و روش ‏شناسی آن از نوع پس‏ رویدادی است که در آن تاثیر اعتماد به نفس بیش از حد مدیر عامل بر مسئولیت اجتماعی شرکت‏ها با نقش تعدیل‏گر مالکیت نهادی، مورد بررسی قرار گرفته است. در راستای تحقق اهداف پژوهش سه فرضیه تدوین شده است. جهت آزمون فرضیه ‏های پژوهش از مدل رگرسیون خطی چند متغیره و داده ‏های ترکیبی استفاده شده است. نمونه آماری پژوهش شامل 93 شرکت پذیرفته ‏شده در بورس اوراق بهادار تهران می‏باشد که طی سال‏های 1389 تا 1398 مورد بررسی قرار گرفته است. براساس نتایج پژوهش، اعتماد به نفس بیش از حد مدیر عامل بر مسئولیت اجتماعی شرکت‏ها تاثیر معناداری دارد. همچنین، مالکیت نهادی به عنوان تعدیل ‏گر بر شدت رابطه بین اعتماد به نفس بیش از حد مدیر عامل و مسئولیت اجتماعی شرکت‏ها تاثیر می‏گذارد. مدیران ارشد اجرایی (مدیر عامل) دارای اعتماد به نفس بیش از حد، سرمایه‏ گذاری کمتری در فعالیت‏ های مسئولیت ‏پذیری اجتماعی انجام می‏دهند.

    کلیدواژگان: اعتماد به نفس بیش از حد مدیر عامل، مسئولیت اجتماعی شرکت‏ها، مالکیت نهادی
  • رضا جامعی*، سیامک رنجوری، نیلوفر محمدی کلاره صفحات 69-88

    نیاز به دارو و خدمات درمانی از جمله نیازهای اساسی در جوامع امروزی است. به منظور برآوردن این نیازها و تامین بودجه مورد نظر، شرکت ها موظف به سرمایه گذاری در بخش تحقیق و توسعه می باشند که تخصیص و تصمیم گیری در مورد این منابع و بودجه بندی ها برای رسیدن به اهداف موردنظر از جمله وظایف مدیران می باشد و همچنین معاملات با اشخاص وابسته به دلیل سیاست ها و دیدگاه های خاص می توانند در اتخاذ تصمیمات تحقیق و توسعه و بیش اعتمادی مدیران اثرگذار باشند. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی- همبستگی است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 21 شرکت دارویی از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1389تا 1397 به عنوان نمونه انتخاب و برای آزمون فرضیه های پژوهش، از الگوی رگرسیون چند متغیره و به منظور برازش الگوی رگرسیون، از روش حداقل مربعات تعمیم یافته استفاده گردید. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بیش اعتمادی مدیران و مخارج تحقیق و توسعه دارای رابطه مثبت و معنادار هستند و معاملات با اشخاص وابسته سبب تضعیف رابطه بین بیش اعتمادی مدیران و مخارج تحقیق و توسعه می شود. یافته های پژوهش نشان می دهد که با توجه به اینکه دارو و درمان در جوامع امروزی دارای نقش به سزایی هستند، وجود مدیران بیش اعتماد سبب تخصیص بودجه بیشتری به مخارج تحقیق و توسعه می شود و انگیزه سرمایه گذاری در هزینه های تحقیق و توسعه به واسطه وجود معاملات با اشخاص وابسته تا حدی کاهش می یابد که می تواند در پیاده سازی این امور اثرگذار باشد.

    کلیدواژگان: مخارج تحقیق و توسعه، بیش اعتمادی مدیران، معاملات با اشخاص وابسته
  • محمد میردریکوندی، مسعود طاهری نیا* صفحات 89-106
    هدف

    بانک ها و موسسات اعتباری در قبال اعطای وام به واحدهای تجاری، وثایق و ضمانت وام بانکی اخذ می نمایند با افزایش سطح ضمانت های وام توسط شرکت ها، مسئولیت های قانونی مرتبط با آن افزایش می یابد. در چنین شرایطی حسابرسان مستقل، به منظور ارزیابی و تعیین ریسک حسابرسی برنامه منسجم تر و قوی تری را باید طراحی و اجرا کنند. بنابراین هدف این پژوهش بررسی نقش تعدیل کنندگی مسئولیت اجتماعی شرکت بر رابطه بین ضمانت وام بانکی و حق الزحمه حسابرس شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است.

    روش

    جامعه آماری پژوهش شامل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. به همین منظور، اطلاعات مالی مربوط به 100 شرکت طی سال های1389 تا 1398به روش تحلیل داده های ترکیبی جمع آوری و با استفاده از نرم افزار اقتصادسنجی (ایویوز10) مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفت.

    نتایج

    یافته های این پژوهش، نشان می دهد که بین ضمانت وام بانکی و حق الزحمه حسابرسی شرکت رابطه ی معناداری وجود ندارد. همچنین افشای مسئولیت اجتماعی بر رابطه بین ضمانت وام بانکی و حق الزحمه حسابرسی شرکت تاثیر تعدیل کننده دارد یعنی با ورود متغیر مسئولیت اجتماعی به مدل، افزایش ضمانت وام بانکی منجر به افزایش حق الزحمه حسابرسی می گردد.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی شرکت، ضمانت وام بانکی، حق الزحمه حسابرسی
  • زهرا گرندل، کیهان آزادی* صفحات 107-124

    در این پژوهش به بررسی اثر تعدیلی جنسیت حسابرس بر رابطه بین کیفیت حسابرسی و حق الزحمه حسابرسی پرداخته شده است. حق الزحمه حسابرسی در برنامه ریزی و اجرای مناسب و با کیفیت کار حسابرسی مالی موثر است. مطالعه عوامل موثر بر حق الزحمه حسابرسی و تاثیر کیفیت حسابرسی و جنسیت حسابرس بر آن، حایز اهمیت است. در همین راستا، این تحقیق به بررسی نقش تعدیل گر جنسیت در رابطه میان کیفیت حسابرسی و حق الزحمه حسابرسی می پردازد. این پژوهش بر اساس هدف از نوع کاربردی و از نوع پژوهشهای توصیفی- با تاکید بر روابط همبستگی می باشد. همچنین روش گردآوری داده ها کتابخانه ای بوده و از داده های تجربی استفاده شده است و برای تحلیل داده ها از نرم افزار Eviews استفاده شده است . در این پژوهش برای آزمون فرضیه ها از مدل رگرسیون خطی چندگانه استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی سال های 1393 تا 1398 می باشد که تعداد 99 شرکت به عنوان نمونه انتخاب شدند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که کیفیت حسابرسی بر حق الزحمه حسابرسی اثر مثبت و معناداری دارد و همچنین نتایج نشان داد که جنسیت حسابرس به عنوان متغیر تعدیلگر بر رابطه میان کیفیت حسابرسی و حق الزحمه حسابرسی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران رابطه معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: جنسیت حسابرس، کیفیت حسابرسی، حق الزحمه ی حسابرسی
|
  • MohammadAli Aghaei, Ali Fateri *, Soraya Weysihesar Pages 1-30

    The main purpose of this research is to investigate the effect of Political Connections with the Government on the relationship between CEO power and capital structure decision making in companies listed in Tehran Stock Exchange. To this end, the CEO task duality criteria, CEO tenure and CEO ownership percentage were used to measure CEO power. Benchmarks such as book value leverage, market value leverage, short-term leverage and long-term leverage were used as capital structure representatives. Research hypotheses based on a statistical sample consisting of 106 companies during an 8-year period from 2011 to 2018 were tested using multivariate regression models. The results of the test showed that there is a positive and significant relationship between CEO power and capital structure (book value leverage, market value leverage, and short-term leverage). Also, there is a negative and significant relationship between the CEO power and the capital structure (long-term leverage). In addition, the relationship between CEO power with book value leverage, market value leverage and short-term leverage in companies with political relations is weaker. Finally, the effect of political relations with the government on the relationship between CEO power and long-term leverage is inverse and significant.

    Keywords: CEO power, Capital Structure, Political relations with the government
  • Parisa Saadat Behbahaninia *, Soodabe Gholamnejad Pages 31-48

    The purpose of this study is to investigate the effect of effective internal auditing and implementation of public sector accounting standards on the quality of financial reporting in the public sector with a case study of the Ministry of Economy and Finance. The statistical population in this study includes all experts of the Ministry of Economy and Finance, who were selected using the available sampling method. A researcher-made questionnaire was used to collect information. T-test and SMART PLS software were used to analyze the data. The results show that the performance of internal audit has a significant positive effect on the quality of financial reporting in the public sector; According to experts, the component of internal audit policies and procedures and resource management has the greatest impact on the quality of financial reporting in internal audit. In addition, the results showed that the implementation of accrual accounting standards has a significant effect on the quality of financial reporting. Accordingly, it is suggested that the establishment of internal audit units in public sector organizations be put on the agenda.

    Keywords: Public sector accounting standards, Internal Audit, financial reporting quality, Internal control
  • Abdolrasoul Rahmanian Koushkaki *, Zahra Imanrooy Pages 49-68

    Corporate social responsibility is very important and has strategic consequences in companies. Large companies invest in corporate social responsibility activities in important capital markets such as the stock market. Nowadays, CSR has become increasingly significant for a wide range of organizations and for the managers that work within them. Thus, this research aims to describe the effect CEO Confidence on Corporate Social Responsibility; With Role of Moderating of Institutional Ownership in Firms Accepted in Tehran Stock Exchange.This study is of applied and quasi-experimental nature, and the method employed is an ex-post facto design in which the effects of CEO Confidence on Corporate Social Responsibility; With Role of Moderating of Institutional Ownership in Firms has been investigated.To this end, two hypotheses were defined in the study. In order to test the hypotheses of the study, the statistical measure of Multivariate Linear Regression Analysishas been employed. The type of data utilized to test the respective research hypotheses was panel data. Sample population of the study included 93 firms accepted in Tehran Stock Exchange whose data were investigated over years 2006 to 2015. According to the results of the study, CEO Confidence has an effect on Corporate Social Responsibility. also, Institutional Ownership as a Moderating has an effect on the intensity Relationship between CEO Confidence and Corporate Social Responsibility.

    Keywords: CEO Confidence, Corporate Social Responsibility, Institutional Ownership
  • Reza Jamei *, Siamak Ranjouri, Niloufar Mohamadi Kelareh Pages 69-88

    The need for medicine and medical services is one of the basic needs in today's society. In order to meet these needs and provide the desired budget, companies are required to invest in research and development, which allocation and decision on these resources and budgets to achieve the desired goals are among the duties of managers and also Dealing with affiliates because of specific policies and perspectives can influence research and development decisions and managers' distrust. This was an applied descriptive correlational study. In order to achieve the goal of the research, 21 pharmaceutical companies were selected from the companies listed on the Tehran Stock Exchange from 2010 to 2018. Multivariate regression model was used to test the research hypotheses and generalized least squares method was used for fitting the regression model. The findings suggest that there was a positive and significant relationship between manager overconfidence and research and development spending. Related party transactions weaken the relationship between manager overconfidence and research and development spending. The findings of the present study showed that due to the fact that medicine and treatment play an important role in today's societies, the existence of overconfident managers leads to more budget allocation to research and development spending. The incentive to invest in research and development spending is reduced to such an extent through related party transactions that it can be effective in implementing these tasks.

    Keywords: Research, Development Spending, Manager Overconfidence, Related party transactions
  • Mohammad Mirdrikvandi, Masoud Taherinia * Pages 89-106
    Objectives

    Banks and credit institutions obtain bank loans and guarantees in return for lending to business units. As companies increase the level of loan guarantees, the legal responsibilities associated with it increase. In such cases, independent auditors should design and implement a more coherent and robust program to assess and determine audit risk. The purpose of this study is to investigate the moderating role of corporate social responsibility on the relationship between bank loan guarantee and audit fees of companies listed on the Tehran Stock Exchange.

    Method

    The statistical population of this research includes companies listed on the Tehran Stock Exchange. For this purpose, financial information of 100 companies during the period of 2010 to 2020 has been prepared by the method of combined data analysis, and has been analyzed using econometrics software (Eviews8).

    Results

    The findings of this study show that there is no significant relationship between bank loan guarantee and company audit fee. Disclosure of social responsibilities also has a moderating effect on the relationship between bank loan guarantee and the company's audit fees and by entering the social responsibility variable, increasing the bank loan guarantee leads to an increase in auditing fees.

    Keywords: Corporate Social Responsibility, bank loan guarantee, Auditing Fees
  • Zahra Grandel, Keyhan Azadi * Pages 107-124

    This study deals with the moderating effect of the auditor's gender on the relationship between audit quality and audit fees. The audit fee is effective for appropriate and high-quality planning and executing financial auditing. Studying the factors affecting audit fees, and the impact of audit quality and gender on it is important. In this regard, this study examines the moderating role of gender in the relationship between audit quality and fee.This research is an applied study based on the purpose, and it is descriptive research with an emphasis on the correlation. Moreover, the data collection method is the library, and Eviews was used for data analysis. In this study, the Multiple Linear Regression Model has been used to test the hypotheses. The statistical population of this study is all companies listed on the Tehran Stock Exchange for the period of 2014 to 2019 that 99 companies were selected as a sample. The results indicate that the quality of the audit has a positive and significant effect on the audit fee. The results also showed that the gender of the auditor as a moderating variable on the relationship between audit quality and audit fees in companies listed on the Tehran Stock Exchange there is no significant relationship.

    Keywords: Gender of Auditor, audit quality, audit fee