فهرست مطالب

نشریه علوم آبزی پروری پیشرفته
سال دوم شماره 4 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • معصومه رهنما سنگاچینی*، قربان زارع گشتی، فرشته خدابنده، عظمت دادای قندی صفحات 1-16
    این تحقیق به منظور افزایش سرانه مصرف منابع پروتیینی دریایی که نیازمند بازنگری در روش های عمل آوری سنتی بوده و همچنین استفاده اقتصادی از ماهیان ریز اندام مانند کیلکا ماهیان که بصورت عادی از بازار پسندی خوبی برخوردار نیستند و از طرفی دارای ذخایر مناسبی می باشند و با هدف تولید یک فرآورده  جدید با ویژگیهای حسی و بافتی متفاوت انجام شده است. کیلکای سوخاری با استفاده از لعاب معمولی و تمپورا به دو صورت خام و پخته تولید و برای ارزیابی کیفی و تعیین مدت ماندگاری در سردخانه 18- درجه سلسیوس نگهداری شد. نتایج نشان داد استفاده از لعاب تمپورا در این تحقیق باعث ارتقاء کیفیت محصول از لحاظ تمام صفات ارگانولپتیک شده است و همه شاخصهای بو، طعم و مزه، بافت، تردی و چسبندگی لعاب بین دو تیمار کیلکای سوخاری با لعاب معمولی و کیلکای سوخاری با لعاب تمپورا در سطح ٪95 اختلاف معنی دار نشان داد (05/0≥ P). نتایج آزمونهای آماری، حاکی از کیفیت بهتر کیلکای سوخاری تهیه شده با لعاب تمپورا نسبت به لعاب معمولی از نظر ارزیابی ارگانولپتیک و ارزیابی کیفی نمونه ها در فازهای مختلف نمونه برداری بوده است. با توجه به پیشرفت فساد اکسیداسیونی در کیلکاهای سوخاری در پایان ماه چهارم و غیرقابل قبول شدن نمونه ها از لحاظ ارزیابی حسی مدت ماندگاری کیلکای سوخاری خام و پخته با لعاب معمولی و تمپورا طی نگهداری در دمای انجماد (18- درجه سلسیوس) 3 ماه تعیین شد. نتایج نهایی نشان داد لعاب تمپورا بهتر از تیمار لعاب معمولی  بوده است .
    کلیدواژگان: کیلکای سوخاری، لعاب تمپورا، فرآیند حرارتی، کیفیت، زمان ماندگاری
  • علیرضا رادخواه*، اسماعیل صادقی نژادماسوله صفحات 17-32

    جلبک ها منابع بسیار غنی از ترکیبات ضروری هستند که به عنوان ماده غذایی در صنعت آبزی پروری مورد استفاده قرار    می گیرند. در طول چند دهه گذشته، ترکیبات جدید و متعددی از جلبک ها استخراج شده اند و بسیاری از این مواد نشان داده اند که دارای فعالیت های زیستی قابل توجهی می باشند. این ترکیبات زیست فعال دارای اثرات گسترده ای می باشند که از جمله آن ها می توان به خاصیت ضدمیکروبی، ضدالتهابی، آنتی اکسیدانی، ضدتوموری و ایمن سازی آنها اشاره کرد. فوکوییدان یکی از پلی ساکارید های سولفاته می باشد که عمدتا از جلبک های قهوه ای استخراج می شود و دارای فعالیت های زیستی متعددی است. مطالعه حاضر با هدف بررسی پلی ساکارید فوکوییدان، بررسی خواص، کاربردها و پتانسیل های بالقوه آن در توسعه آبزی پروری به مرحله اجرا درآمد. یافته های بدست آمده در این مطالعه نشان داد که فوکوییدان استخراج شده از جلبک های قهوه ای بواسطه برخورداری از خواص و پتانسیل های بالقوه، می تواند نقش مهمی در توسعه صنعت آبزی پروری در آینده ایفا کند.

    کلیدواژگان: فوکوئیدان، پلی ساکارید، جلبک های قهوه ای، استخراج، آبزی پروری
  • سید مرتضی حسینی* صفحات 33-40
    این تحقیق به منظور مقایسه شاخص های استرس ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) در استخرهای خاکی آب شور و حوضچه های فایبرگلاس آب شیرین طراحی و اجرا گردید. بدین منظور تعداد 10000 قطعه ماهی (35 گرمی) در استخر خاکی سه هکتاری و 150 قطعه ماهی در سه حوضچه فایبرگلاس 2000 لیتری ذخیره سازی شدند و پس از 3 ماه پرورش، نمونه خون از آنها گرفته شد. منشاء ماهیان و خوراک در استخر آب شور و حوضچه های فایبرگلاس یکسان بود. در نمونه های گرفته شده، غلظت کورتیزول، گلوکز، لاکتات، لاکتات دهیدروژناز و آسپارتات آمینوترنسفراز اندازه گیری شد. همچنین، شاخص های کیفی آب شامل دما، اکسیژن محلول، pH، شوری و آمونیاک نیز ثبت گردید. مقایسه فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آب نشان داد که اختلاف معنی داری در دما، اکسیژن محلول و pH آب بین استخر خاکی و حوضچه های فایبرگلاس وجود نداشت ولی شوری و آمونیاک آب استخر خاکی به طور معنی داری بالاتر از حوضچه های آب شیرین بود. همچنین، مقدار کورتیزول، گلوکز و لاکتات و فعالیت لاکتات دهیدروژناز و آسپارتات آمینوترنسفراز در سرم ماهیان استخر خاکی به طور معنی داری بالاتر از ماهیان حوضچه های فایبرگلاس بود. این نتایج نشان می دهد که ماهی های پرورش یافته در استخر خاکی استرس بیشتری را متحمل شده اند که می تواند به دلیل شوری و آمونیاک آب باشد. به همین دلیل توصیه می گردد در پرورش ماهی قزل آلا در استخرهای آب شور، مسایل بهداشتی و مدیریتی با شدت بیشتری رعایت گردد تا از بروز بیماری جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: قزل آلا، استخر خاکی، استرس، آب شور، بیوشیمی
  • رودابه روفچائی*، علیرضا میرواقفی، علیرضا ولی پور، سید حسین حسینی فر، داریوش پروانه مقدم صفحات 41-53

    در طی سالهای اخیر آبزی پروری سرعت بالایی را در تولید گوشت به موازات افزایش جمعیت انسانی داشته است. با این حال با افزایش سیستمهای پرورش متراکم و نیمه متراکم در این صنعت شیوع بیماریهای همه گیر افزایش پیدا کرده است .پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان Oncorhynchus mykiss طی سالیان اخیر با شتاب زیادی توسعه یافته است. همراه چنین توسعه ای که افزایش تراکم ماهی را در واحد سطح طلب می نماید، انواع بیماریهای عفونی با سرعت در جمعیت ماهیان پرورشی گسترش یافته، به طوری که هر ساله حدودا خسارتی بیش از ده درصد تولیدات سالانه را به این صنعت وارد میکند. فایتو بیوتیکها گروهی از محرکهای طبیعی هستند که در دو دهه اخیر در آبزی پروری مورد توجه قرار گرفته اند. این محرکها دامنه ی وسیعی از مواد بایو اکتیو را دارا بوده و فعالیت گسترده ای مانند: تحریک مصرف خوراک، افزایش ترشحات داخلی لوله گوارش، افزایش ایمنی و گاها رشد، فعالیت ضد کوکسیدیوزی و خاصیت ضدانگلی بر اساس درصدخلوصشان  را دارا می باشند. از آنجاییکه ماهی قزل الا بسبب بازار پسندی و پرورش مطلوب دستی، ماهی مورد توجه اکثر پرورش دهندگان کشور میباشد. در این بررسی مروری داریم بر اکثر فایتو بیوتیکهای مطالعه شده و تاثیرشان بر فاکتورهای رشد، باکتری کشی، ایمنی، شاخص های خونی و مقاومت در برابر عوامل بیماریزای رایج  ماهی قزل الای رنگین کمان.

    کلیدواژگان: فایتو بیوتیک، قزل الای رنگین کمان، رشد، ایمنی
  • زهرا محمودی کیا*، احمد ایمانی صفحات 55-69
    مصرف آبزیان عمدتا به دلیل دسترسی آسان، ارزش تغذیه ای، اثرات سلامتی آن ها، قیمت مناسب نسبت به گوشت (دام و طیور) و همچنین عدم وجود بیماری های مهلکی چون تب برفکی، جنون گاوی و... در سراسر جهان افزایش یافته است. آلودگی مواد غذایی با مایکوتوکسین ها برای سلامت حیوان و در نتیجه انسان یک خطر جدی است. مایکوتوکسین ها  متابولیت های ثانویه قارچی هستند که دارای ترکیب شیمیایی و آثار فیزیولوژیک متفاوتی می باشند. تخمین زده می شود که سالانه 25 درصد از محصولات جهان را تحت تاثیر قرار داده و عملا غیر قابل مصرف می کنند. آفلاتوکسین ها گروهی از مایکوتوکسین ها هستند که  سرطان زا، جهش زا و سرکوب کننده سیستم ایمنی می باشند. آفلاتوکسین ها از طریق خوراک یا استنشاق وارد بدن می شوند. بسیاری از مواد غذایی انسان و دام مستعد رشد و تکثیر قارچ می باشند. آفلاتوکسین ها به وسیله قارچ هایی چونAspergillusflavus و  A. parasiticusدر اقلام غذایی تولید می شوند و در بافت های مختلف از جمله کبد، کلیه، سیستم ایمنی، اندام های تناسلی، عصبی و گوارشی تجمع پیدا می کنند. البته میزان تجمع آن ها در کبد بیشتر است، بطوری که غلظت این سم در کبد می تواند به 10 برابر میزان آن در عضلات برسد. طیف گسترده ای از روش های مدیریت مایکوتوکسین ها بویژه آفلاتوکسین وجود دارد، که شامل مدیریت پیش و پس از برداشت می شوند. در شیوه پیش از برداشت جلوگیری از صدمات ناشی از حشرات، گونه های مقاوم به قارچ ها یا سازگار به شرایط منطقه کشت و مبارزه زیستی متداول است. در حالیکه در مدیریت پس از برداشت پرهیز از به تعویق انداختن برداشت، ممانعت از آسیب دیدگی دانه ها، بوجاری، مدیریت سیوهاها از نظر دما و رطوبت، ازون درمانی و .. اشاره نمود. این مقاله به همراه مروری بر تحقیقات منتشر شده پیرامون سمیت آفلاتوکسین در آبزیان و حیوانات تک معده ای بویژه طیور، راه کارهای مدیریتی جلوگیری از مخاطرات حاصل از این سموم را بطور خلاصه بیان می کند.
    کلیدواژگان: مایکوتوکسین ها، آفلاتوکسین ها، سموم قارچی، سرطان، آبزی پروری
  • محمد صیاد بورانی*، علیرضا ولی پور، محمد پورکاظمی، ایرج عفت پناه، بهمن محمدی تبار، مهدی گلشن صفحات 71-78

    ماهی سوف از گونه های باارزش ، بومی و اقتصادی دریای خزر و حوزه آبریز آن محسوب می شود که از دهه 60 خورشیدی فقط به بازسازی ذخایر آن توجه شده و برای ورود این گونه به صنعت آبزی پروری کشور کار چندانی صورت نگرفته است.  این فعالیت ترویجی به معرفی زی فن پرورش این ماهی می پردازد. عادت دهی ماهی به غذای دستی طی 12 روز انجام گرفت که ابتدا از لارو شیرونومیده و به تدریج از غذای کنسانتره و پلت نیمه غوطه ور استفاده شد. دمای مناسب پرورش 23 درجه  بوده و رنگ وان خاکستری تیره مطلوب برای پرورش است. دوره نوری مناسب 16 ساعت تاریکی و 8 ساعت روشنایی است. طی 170 روز پرورش، ماهیان سوف از متوسط وزن 8/2 گرم به 62 گرم رسیدند. بیشترین باز ماندگی در فاز سوم (مرحله 25 گرم  تا 60 گرم) اتفاق افتاد و نرخ رشد لحظه ای 9/0 درصد در روز محاسبه شد.

    کلیدواژگان: ماهی سوف سفید، رشد، پرورش، دریای خزر و ایران
|
  • Masoumeh Rahnama Sangachini *, Ghorban Zare Gashti, Fereshteh Khodabandeh, Azemat Dadaye Ghandi Pages 1-16
    In this study the increase per capita consumption of marine protein sources, requires a review of traditional treatments and as well economical use of small fish such as Kilka Fish, which is not normally well-liked   and, on the other hand, it has the proper reserves to produce a new product with different sensory and tissue properties.The breaded kilka was coated (raw and fried) by common and Tempura Batter.For determination of quality assessment and shelf life, samples were stored at freezer (-18°C Results showed that tempura batter improved the quality of the product such as organoleptic properties. Results showed that tempura batter improved the quality of the product such as organoleptic properties. All of the sensory properties including smell, taste, tenderness, and adhesiveness were significantly different between two types of batter (p<0.05) in breaded kilka. It showed that applying the tempura batter coating improves the quality of the breaded kilka from the organoleptic point of view considerably than common batter during frozen storage. According to progressive oxidative deterioration in breaded kilka at the end of 4 months after production and also decreasing in sensory properties, the shelf life of raw and fried breaded kilka was determined 3 months during frozen storage (-18°C). In conclusion, the tempura batter is better than the common one.
    Keywords: Breaded Kilka, Tempura batter, Heating process, Sensory evaluation, Shelf life
  • AliReza Radkhah *, Esmaeil Sadeghinejad Masouleh Pages 17-32

    Algae are very rich sources of essential compounds that are used as food sources in the aquaculture industry. During the past few decades, new and numerous compounds have been extracted from algae, and many of these compounds have significant biological activity. These biological compounds have a wide range of effects, including antimicrobial, anti-inflammatory, antioxidant, antitumor and immunomodulatory properties. Fucoidan is one of the sulfated polysaccharides that is extracted from brown algae and has many biological activities. The present study was conducted to investigate the fucoidan, properties, applications and its potentials use in aquaculture development. The findings of this study showed that fucoidan extracted from brown algae can play an important role in the development of aquaculture industry in the future.

    Keywords: fucoidan, polysaccharide, brown algae, extraction, Aquaculture
  • Seyyed Morteza Hoseini * Pages 33-40
    The aim of this study was to compare stress responses of rainbow trout reared in saltwater earthen ponds and freshwater fiberglass tanks. To this, 10000 fish were distributed in a three-ha earthen pond and 150 fish in three fiberglass tanks (2000L). Blood samples were taken after 3 months rearing. The source of fish and feed was similar between the saltwater pond and fiberglass tanks. In the blood samples, concentrations of cortisol, glucose, lactate, lactate dehydrogenase (LDH) and aspartate aminotransferase (AST) were determined. There was no significant difference in water temperature, dissolved oxygen and pH between the pond and tanks; however, water salinity and ammonia was higher in the pond compared to the tanks. Serum cortisol, glucose, lactate, LDH and AST of the fish in earthen ponds were significantly higher than those of the fish reared in fiberglass tanks. The results suggest that the fish in the earthen pond experienced higher stress, which could be due to water salinity and ammonia. As a result, it suggested that hygienic and managerial approaches are particularly followed when trout are reared in earthen saltwater ponds to prevent disease outbreak.
    Keywords: trout, earthen pond, Stress, saltwater, biochemistry
  • Rudabeh Rufchaie *, Alireza Mirvaghefi, Alireza Valipour, Seyed Hossein Hoseinifar, Darush Parvaneh Moghadam Pages 41-53

    Over the past years, the aquaculture has had a high rate of meat  production as human population has increased. However, with the growth of dense and semi-dense breeding systems, the increase in the prevalence of epidemics in aquatic animals, which reduces production, is increasing Oncorhynchus mykiss has been expanding rapidly in recent years. Along with such an expansion that calls for increased fish density per unit area, a variety of infectious diseases are spreading more rapidly in the spawning population, So that each year, it injures more than 10% of its annual output to the industry. Phytobiots, A group of natural stimuli that have been considered in aquaculture in the past two decades. These stimulants have a wide range of bioactive materials and have extensive activity, such as: stimulating intake of food, increasing digestive tract discharging, increasing immunity, anti-coccidiosis activity and anti-motility based on their permeability. Since rain bow trout due to marketable and well-culture in pond , the main fish concern of most farmers.in this review, we have studied phytobiotics and their effects on growth factors, bactericidal activity, immunity, blood indices and resistance to common pathogens of rain bow trout in the world.

    Keywords: Phytobiotic, Rain bow trout, Growth, Immunity
  • Zahra Mahmoudikiya *, Ahmad Imani Pages 55-69
    Seafood consumption is increased mainly due to its availability, nutritional value, health benefits, reasonable price in comparison to livestock and poultry and finally lack of fatal diseases such as BSE (bovine spongiform encephalopathy) and FMD (foot and mouth disease) risk. Food contamination with mycotoxins is a serious setback to animal health and performance with subsequent health issues to animal protein product consumers. Mycotoxins are secondary fungal metabolites with different chemical charactristics and physiological effects. It is estimated that 25% of the world's agricultural products are annually affected and practically become useless. Aflatoxins are a group of mycotoxins with carcinogenic and immunosuppressive effects. Aflatoxins can transfer to body through food/feed and also via inhalation. Human and animal food/feed ingredients are susceptible to fungal colonization and growth. Aflatoxins are mainly produced by fungi species such as Aspergillus flavus and A. parasiticus. They concentrate in various tissues including liver, kidney, immune system, genital organs, nervous system and gastrointestinal tract. Certainly, they are considerably accumulated in the liver, for instance the hepatic concenteration of aflatoxin would be 10 times higher that its mascular concentration. Various risk management approaches have been proposed to deal with mycotoxins expecially aflatoxin contamination of feed ingredients, mainly including at-harvest and post harvest managemnets. In at-harvest method mostly avoiding insect damage, choosing varieties resistant to fungal diseases and well-adapted to growing area and biological control are addressed. However, avoiding delayed harvest, avoiding grain kernel damage, grain sorting, managing temperature and humidity of silos and ozone treatment and etc. are mainly considered in post harvest management of feed ingredients . This review summarizes the management strategies for preventing the toxicity of aflatoxin in aquaculture along with reviewing existing literature on the toxicity of aflatoxin in aquaculture animal and other monogastric animals expecially poltury.
    Keywords: Mycotoxins, Aflatoxins, Fungal toxins, Cancer, Aquaculture
  • Mohamad Sayad Bourani *, Alireza Valipour, Mohammad Pourkazemi, Iraj Efat Panah, Bahman Mohammaditabar, Mehdi Golshan Pages 71-78

    Pikeperch is valuable, endemic and economical species of the Caspian Sea. Since the 1986, it has only been considered for stock enhancement, and there has not been much work to enter of this species to aquaculture industry. So, it has been tried to reach of biotechnical production, in this research. The weaning of pike perch was taken manually for 12 days, which was first used for larvae, and gradually the concentrate and half-immersed plate were used. The appropriate breeding temperature is 23 degrees, and the color of dark gray of tanks is suitable. Appropriate light period is 8L: 16 D.  The average weight of fishes reached from 2.8 gr to 62 gr over 170 days. The highest survival rate occurred in the third phase (25 gr to 60 gr stage) and SGR was calculated 0.9% / day.

    Keywords: Pikeperch, Growth, Culture, Caspian Sea, Iran