فهرست مطالب

علوم آبزی پروری پیشرفته - سال هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1402)

نشریه علوم آبزی پروری پیشرفته
سال هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید عبدالحمید حسینی، سید محمدجلیل ذریه زهرا*، راستیان نسب ابوالحسن، محسن محمدپور، عیسی مرادیان صفحات 1-10

    در این مطالعه کارایی محلول پرفیش (پر استیک اسید و هیدروژن پراکسید) 5% در مهار و پیشگیری از ابتلا و کاهش تلفات ناشی از آلودگی قارچی در تخم های ماهی قزل آلای رنگین کمان در مراحل انکوباسیون در مقایسه با برونوپل50% (به عنوان یکی از رایج ترین مواد ضدعفونی کننده مورد استفاده در مزارع پرورش ماهی قزل آلا) انجام گرفت. بدین منظور تعداد 24000 هزار عدد تخم لقاح یافته در هر تیمار (8000 عدد در هر تکرار) مورد استفاده قرار گرفت. در این بررسی دو تیمار پرفیش 75 میلی گرم در لیتر و برونوپل 300 میلی گرم در لیتر با سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. ضدعفونی تخم ها با محلول های آزمایشی 48 ساعت بعد از لقاح به صورت یک روز در میان به مدت 30 دقیقه انجام گرفت. نتایج نشان داد تیمارهای آزمایشی از لحاظ درصد چشم زدگی، درصد تفریخ و همچنین درصد رخداد لاروهای ناهنجار اختلاف معنی داری با هم ندارند. همچنین هیچگونه قارچ زدگی در بین تیمارها مشاهده نشد. بنابراین با توجه به قیمت کمتر محلول پرفیش نسبت به برونوپل و همچنین نیاز به دوز کمتر این محلول جهت ضدعفونی تخم ها، استفاده از آن در مزارع تکثیر ماهی قزل آلا از لحاظ اقتصادی به صرفه تر بوده و می تواند به عنوان ترکیب جایگزین مناسب جهت مقابله با آلودگی های قارچی تخم ماهی قزل آلای رنگین کمان در عرصه های آبزی پروری کشور عمل نماید.

    کلیدواژگان: پرفیش، برونوپل، پر استیک اسید و هیدروژن پراکسید، تخم، ضدعفونی، قزل آلای رنگین کمان
  • علیرضا ربیع پور، اسحق زکی پور رحیم ابادی* صفحات 11-41

    امروزه با پیشرفت علم و گسترش بیماری های گوناگون، بشر در جست وجوی یک منبع طبیعی عظیم از  ترکیبات زیست فعال غذایی- دارویی و پزشکی است. محیط دریا منبع بسیار غنی از جانوران و گیاهان حاوی ترکیبات زیست فعال با کاربردهای منحصر به فرد در زمینه های مختلف می باشد. به علاوه هر ساله هنگام عمل آوری آبزیان در محصولات مختلف شیلاتی، مقادیر زیادی زایدات تولید می شود که در بسیاری از موارد دور ریخته شده و زمینه ای برای ایجاد مشکلات محیط زیستی فراهم   می کنند. این زایدات می توانند منبع بسیار مناسبی جهت استخراج ترکیبات زیست فعال مانند پروتیین بافت پیوندی کلاژن باشند. هدف از این تحقیق، بررسی اهمیت کلاژن دریایی به عنوان یکی از ترکیبات زیست فعال استخراجی از زایدات آبزیان و بیان کاربردهای مختلف آن در زمینه های گوناگون و جلوگیری از آلودگی های زیست محیطی می باشد. نتایج این تحقیق نشان داد که کلاژن حاصل از منابع دریایی در زمینه های غذایی، زیست پزشکی، آرایشی و در دیگر صنایع گوناگون کاربرد گسترده ای دارد. روش های زیادی جهت استخراج کلاژن وجود دارد؛ اما امروزه هدف بر استفاده از روش های نوین، سبز و دوست دار محیط زیست می باشد که با مصرف کم تر حلال، هزینه کم، سمیت کم تر، تولید آسان، افزایش بازده و حداقل زایدات همراه می باشند که مزایای بیش تر و با کارایی بهتری در مقایسه با روش های متداول و سنتی استخراج دارند. هم چنین پپتیدهای کلاژن (پپتیدهای فعال بیولوژیکی) که توسط هیدرولیز کلاژن تولید می شوند، دارای خواص های بیولوژیکی مانند خواص آنتی اکسیدانی، ضدپیری، ضدتومور، ضدانعقادی، ضدالتهاب، ضدیخ، ضدمیکروبی، ضددیابت، ترمیم زخم و غیره هستند

    کلیدواژگان: استخراج، ترکیبات زیست فعال، فرآوری، کلاژن، منابع دریایی
  • امید جعفری*، اسماعیل عبدالله زاده، محمد حسن زاده صابر، شهروز برادران نویری صفحات 43-49

    استفاده از تکنیک انجماد اسپرم به منظور انجام برنامه های بهگزینی مولدین، دسترسی به اسپرم در زمان های متفاوت و حفاظت از گونه ها دارای اهمیت بالایی در صنعت ماهیان خاویاری است. به طور معمول در کشور ایران از فرمولاسیون مبتنی بر زرده تخم مرغ و DMSO جهت انجماد اسپرم ماهیان خاویاری استفاده شده است. در مطالعه حاضر از  رقیق کننده MT (Modified Tsvetkova’s) استفاده شد که متشکل از اجزای اصلی متانول، ساکاروز، پتاسیم کلراید و تریس بود. این فرآورده با حذف ماده شیمیایی DMSO و زرده تخم مرغ جهت نگهداری از اسپرم اوزون برون (Acipenser stellatus) در حالت انجماد به مدت طولانی بکار گرفته شد و برای ارزیابی عملکرد درصد تحرک اسپرم مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اسپرم ماهیان پس از مدت یک سال نگهداری در مخزن ازت حداقل دارای 30 درصد تحرک بودند و بنابراین این رقیق کننده می تواند جهت نگهداری اسپرم اوزون برون بکار گرفته شود. از آنجاییکه اسپرم گونه های ماهیان خاویاری دارای غلظت نسبتا مشابهی هستند لذا این رقیق کننده می تواند در سایر گونه های ماهیان خاویاری بکار رود.

    کلیدواژگان: انجماد اسپرم، اوزون برون، رقیق کننده، متانول
  • سهیل علی نژاد*، حمید منصف کسمایی، عطاالله یگانه کاری، محمد انساندوست صفحات 51-62
    محیط های پرورش آبزیان بدلیل تراکم بالا و شرایط محیطی همواره در خطر بروز بیماری هستند. برای پیشگیری، کنترل و درمان بیماری، پرورش دهنده مجبور به استفاده از دارو، ترکیبات ضدعفونی کننده و شوینده می باشد. خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آب مزارع مختلف و نیز نحوه و شرایط پرورش در انتخاب دارو و نیز غلظت آن موثر است. بعنوان مثال بسیاری از مواد شیمیایی به نسبت های مختلف تحت تاثیر عوامل و ترکیبات موجود در آب مانند سختی، pH، دما و مواد آلی قرار می گیرند که موجب تغییر در میزان اثر آن ها می شود. دارو به سه روش اصلی خوراکی، تزریقی و اضافه کردن در آب در آبزی پروری استفاده می شود. در روش خوراکی، دارو همراه با غذا به آبزی خورانده می شود. این روش حداقل استرس را دارد ولی مشکل کاهش یا قطع اشتها در هنگام بروز بیماری از مشکلات آن است. در تزریق، دارو با غلظت دقیق تعیین شده به بدن ماهی می رسد ولی استرس آن بالا و در سطح استخرهای پرورشی تجاری امکان پذیر نیست. معمول ترین روش درمان در آبزی پروری اضافه کردن دارو به آب می باشد که به چندین روش انجام می شود. بدلیل اضافه شدن دارو در آب الزامات محیط زیستی باید با دقت مورد توجه قرار بگیرد. در مصرف دارو چندین مورد باید رعایت شود که مهم ترین آن ها  ثبت دقیق مستندات در کلیه مراحل مصرف دارو و مواد شیمیایی، رعایت زمان پرهیز از مصرف دارو، مصرف دارو فقط با تجویز دامپزشک، استفاده از ظروف پلاستیکی برای حمل و یا ساختن غلظت مورد نظر دارو، ارزیابی اثرات دارو بر محیط زیست، انجام عملیات درمانی در ابتدای صبح می باشد.
    کلیدواژگان: دارو درمانی، آبزی پروری، اضافه کردن دارو در آب، آبزی پروری
  • علیرضا قائدی*، حبیب سرسنگی علی آباد، محمد محمدی صفحات 63-73
    تیلاپیا نام مشترک چند گونه سیچلاید است که در صنعت آبزی پروری اهمیت فوق العاده ای دارند. این ماهیان عموما همه چیزخوار و ترجیحا گیاهخوار بوده و دامنه وسیعی از شرایط آب را تحمل می کنند. بزرگترین تولید کننده تیلاپیا کشور چین و بزرگترین واردکننده آن کشور امریکا است. این ماهی حدود یک دهه است که به کشور وارد شده و می تواند شرایط کم آبی موجود، گزینه خوبی در مسیر توسعه آبزی پروری باشد. این ماهی به روش های مداربسته، سنتی و بیوفلاک در دنیا پرورش داده می شود. در ایران، با توجه به ملاحظات زیست محیطی، بهترین روش، پرورش در گلخانه و محیط های سرپوشیده به روش بیوفلاک است. لذا آشنایی علاقمندان به انواع روش های پرورش، مدیریت تغذیه و خوراک ماهی تیلاپیا بسیار ضروری است.
    کلیدواژگان: تیلاپیا، نیازهای غذایی، شرایط محیطی و روش های پرورش
  • مهرداد محمدی دوست، لفته محسنی نژاد* صفحات 75-82

    ماهی سی باس آسیایی (Lates calcarifer) یکی از گونه های مهم و تجاری می باشد. به دلیل رشد سریع، تکثیر آسان، تحمل شوری بالا و توانایی در پذیرش غذای فرموله،در چندساله اخیر به عنوان یکی از بهترین ماهیان پرورشی دنیا موردتوجه قرارگرفته است. این ماهی به روش های مختلف پرورش داده می شود. تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر تراکم بر شاخص های رشد و میزان بازماندگی بچه ماهی سی باس آسیایی در 9 مخزن پیش ساخته از جنس ژیوممبران گرد به قطر 10 متر با ارتفاع 2متر به حجم 150 مترمکعب آب به مدت 120 روز انجام گرفت. در این تحقیق تعداد 29500 قطعه بچه ماهی سی باس آسیایی با میانگین وزن 3/0±00/42 گرم در یک طرح کاملا تصادفی در 3 تیمار و هرکدام  3 تکرار با تراکم های 15 و 20 و 25 قطعه در مترمکعب به ترتیب در تیمارهای B,A و C ذخیره شده و با غذای پلت مخصوص ماهی قزل آلا به میزان پروتیین خام، 44درصد تغذیه شدند. نتایج نشان داد که بیشترین میزان رشد ویژه a02/0±3/6 ، بازماندگی 22/3±56/93 و بیشترین وزن نهایی 40/0±10/800 در تیمار A و بیشترین ضریب تبدیل غذایی در تیمار C به میزان 1.6 با کمترین وزن نهایی ثبت شد. این مطالعه نشان داد که تراکم تاثیر معنی داری روی شاخص های رشد و بازماندگی بچه ماهیان پرورشی سی باس آسیایی دارد، به طوری که تراکم نگهداری 15 قطعه در مترمکعب در سیستم بازچرخشی برای ماهی سی باس بیشترین رشد را داشته و قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: تراکم، رشد، سی باس آسیایی، lates calcarifer، مشاغل روستایی
|
  • Seyed Abdolhamid Hosseini, Seyed MohammadJalil Zorriehzahra *, Abolhassan Rastiannasab, Mohsean Mohammadpour, Issa Moradian Pages 1-10

    In this study, a comparison of the efficiency of Perfish 5% solution (Peracetic acid and Hydrogen peroxide) with Bronopol 50% on fungal contamination control in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) eggs during the incubation stage was conducted. Some 24000 fertilized eggs were used in each vertical incubator (8000 fertilized eggs in each replication). Also, two treatments of 75 ppm Perfish and 300 ppm Bronopol (as the control group) were examined with three replications. Disinfection of eggs was conducted 48 hours after fertilization every other day for 30 minutes. The percentage of eyed eggs, hatching rate and larva deformity showed no significant difference between the experimental and control treatments. Therefore, due to the lower price of Perfish 5% compared to Bronopol 50% and also the need for the less amount of this disinfectant solution, Perfish 5% solution (Peracetic acid and hydrogen peroxide) can act as a suitable alternative composition to fungal contamination control of rainbow trout eggs in the incubation stage.

    Keywords: Bronopol, Disinfection, Egg, Peracetic acid, hydrogen peroxide, Rainbow trout
  • Alireza Rabiepour, Eshagh Zakipour Rahimabadi * Pages 11-41

    Nowday, with the progress of science and the spread of various diseases, mankind is looking for a big natural source of food-pharmaceutical and medical bioactive compounds. The sea environment is a very rich source of animals and plants containing bioactive compounds with unique applications in various fields. In addition, every year, during the processing of aquatics in various fishery products, large amounts of waste are produced, which are thrown away in many cases and provide a basis for creating environmental problems. These wastes can be a very suitable source for extracting bioactive compounds such as collagen connective tissue protein. The results of this research showed that collagen obtained from marine sources is widely used in the fields of nutrition, biomedical and other various industries. Also, collagen peptides (biologically active peptides) produced by collagen hydrolysis have biological properties such as antioxidant, anti-aging, anti-tumor, anti-coagulant, anti-inflammatory, anti-freeze, anti-microbial, anti-hypertensive, antidiabetic, wound healing, etc. The purpose of this research is to investigate the importance of using bioactive compounds extracted from aquatic wastes and to express the different uses of marine collagen and to prevent environmental pollution.

    Keywords: extraction, Bioactive compounds, PROCESSING, Collagen, Marine resources
  • Omid Jafari *, Esmail Abdollahzadeh, Mohammad Hassanzadeh Saber, Shahrouz Baradaran Noveiri Pages 43-49

    Using cryopreservation techniques are so important in conducting brood stock selection programs, species protection, and accessibility to the spermatozoa throughout the year. Normally, in the conventional method in Iran, the formulation based on egg yolk and DMSO has been employed to freeze the sturgeon sperm. In the present study, the MT extender (Modified Tsvetkova’s) which consists of the main components of methanol, sucrose, potassium chloride, and Tris has been used for the preservation of Acipenser stellatus spermatozoa, without using chemical substance DMSO and egg yolk. Our results demonstrated that the frozen sperm had at least 30% motility after one year of storage in nitrogen tank. The results of this research show that this extender could be used to preserve Acipenser stellatus spermatozoa. Since the sperm’s concentration of sturgeon species are similar, the usage of the MT extender can be suggested for other species of the sturgeons.

    Keywords: ACIPENSER STELLATUS, Cryopreservation, Extender, methanol
  • Soheil Alinezhad *, Hamid Monsef Kasmaee, Ataollah Yeganeh Kari, Mohammad Ensandoost Pages 51-62
    Aquaculture environments are always risky for diseases outbreak because of high density of aquatics and environmental conditions. Fish farmers need to use medicines, disinfectants and detergents to prevent and control of disease.Medicines selection and their concentration are affected by water physico-chemical parameters as well as farming conditions. For example, many chemicals in water are affected by water quality parameters such as pH, temperature and organic materials and may change the efficacy of the chemicals. Aquaculture medications are administered in three routs of oral, injection and bath treatments. In oral medication, aquatics are fed medicate food. This rout has the minimum stress, but inappetence in diseased aquatics is the main problem. In injections, the specific levels of medicine is entered the fish body, but is stressful and impossible to apply in high-density facilities. The most common rout of medicines is bath treatments that applies in several ways. Because of adding medicines in water, environmental requirements are carefully regarded. In medicine usage some subjects should be considered: the most important are registering of documentaries in all process of chemotherapy, medicine withdrawal time, veterinarian medicine prescription, usage of plastic containers for medicine preparation or handling, evaluation of drug impacts on environment and administration of bath treatment in early morning.
    Keywords: drug therapy, Aquaculture, Add medicine in water, Instructions
  • Alireza Ghaedi *, Habib Sarsangi Aliabad, Mohammad Mohammadi Pages 63-73
    In an introduction to various types of tilapias, dietary requirements, and breeding methods, we become acquainted with a group of freshwater fish known as tilapia. These fish are cultivated worldwide due to their diverse characteristics. Different types of tilapias have distinct environmental conditions, dietary needs, and breeding methods. The dietary requirements of tilapia include protein, fats, and vitamins such as vitamin C and D, which can be sourced from various means. Breeding methods for tilapia encompass various environments, including freshwater ponds, lakes, and recirculating water systems. In each method, precise water condition management, proper nutrition, and disease control are of paramount importance. Overall, familiarizing oneself with the different types of tilapias and the principles of their cultivation is crucial as a valuable food source and for the sustainable development of aquatic resources.
    Keywords: Tilapia, Nutritional needs, Environmental condition, cultivation approaches
  • Mehrdad Mohammadidust, Lafteh Mohseni * Pages 75-82

    Asian seabass (Lates calcarifer) is one of the important and commercial species. Due to its fast ‎growth, easy reproduction, high salt tolerance and ability to accept formula food, it has been ‎considered as one of the best farmed fish in the world in recent years This fish is cultivated in ‎different ways. The present research was conducted in order to investigate the effect of density on ‎the growth indicators and the survival rate of Asian seabass fry in 9 round assembled tanks with a ‎diameter of 10 Meter and a height of 2 meters and a volume of 150 cubic meters of water for 120 ‎days‏.‏‎ ‎In this research, the number of 29,500 pieces of Asian seabass fry with an average weight of ‎‎42.00±0.03 grams in a completely randomized design in 3 treatments and 3 replications with ‎densities of 15, 20 and 25 pieces per cubic meter respectively in treatments A, B and C are ‎stuocked. 44% were fed with special salmon pellet food at the rate of raw breeding. The results ‎showed that the highest specific growth rate was 6.3±0.02, survival was 93.56±3.22, and the ‎highest final weight was 800.10±0.40 in treatment A, and the highest food conversion ratio was 1.6 ‎in treatment C with the lowest weight. The final was recorded‏.‏‎ This study showed that the density ‎has a significant effect on the growth and survival indicators of Asian seabass fry, so that the ‎stocking density of 15 pieces per cubic meter in the recirculation system for seabass has the highest ‎growth and is recommended.‎

    Keywords: Density, Growth index, Asian sea bass, Village business