فهرست مطالب

مدیریت و رفتار سازمانی در ورزش - سال دهم شماره 3 (پاییز 1400)

نشریه مدیریت و رفتار سازمانی در ورزش
سال دهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا سهرابیان مقدم، رضا صابونچی*، عباس شعبانی صفحات 1-10

    امروزه هر سازمان نیازمند به یک نقشه ای است که از طریق آن بتواند جایی را که می خواهد به آنجا برود را علامت بزند و نشان دهد که چطور باید به آنجا برسد. هدف از این پژوهش بررسی استراتژی ها و نقشه های اجرایی ورزش در فدراسیون قایقرانی کشور بود. پژوهش از نوع پژوهش های توصیفی - تحلیلی و از منظر هدف کاربردی بود و در حوزه مطالعات راهبردی قرار دارد که به صورت مطالعه موردی انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش را رییس، نواب رییس و دبیران سابق و کنونی فدراسیون قایقرانی جمهوری اسلامی ایران، کلیه روسا و دبیران هییت های قایقرانی استان ها شامل می شوند. روش نمونه گیری کل شمار (سرشماری) به تعداد 369 نفر بودند. در روش اجرای تحقیق برای تعیین منظرهای کارت امتیاز متوازن محقق پس از جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از ادبیات پیشینه، کتب و نشریات موجود از نظر اعضاء شورای راهبری استفاده نمود. براساس یافته های تحقیق، راهبردهای درآمدزایی، بازاریابی و تنوع بخشی به منابع مالی فدراسیون در منظر مالی، راهبرد های تبلیغ، ترویج و بهره مندی از ظرفیت رسانه ای و فناوری های نوین در منظرمشتری، توسعه مشارکت هیات ها و کمیته تحقیق و گسترش برنامه ریزی، طراحی نظام یکپارچه رویدادهای ورزشی در سطوح درون استانی، درمنظر فرآیند های داخلی و راهبرد های، تحکیم و تقویت نهضت داوطلبی، در منظر یادگیری و رشد چیدمان گردید.

    کلیدواژگان: استراتژی، نقشه های اجرایی، ورزش، فدراسیون قایقرانی
  • علی اصغر دورودیان*، معصومه شهبازی، آرزو گودرزی صفحات 11-22

    هدف کلی پژوهش حاضر شناسایی موانع شرکت کارکنان شهرداری منطقه 8 در فعالیت های اوقات فراغت با تاکید بر فعالیت-بدنی بود. جامعه آماری این پژوهش کارکنان زن منطقه 8 شهرداری تهران بودند که تعداد آن ها 200 نفر هست. نمونه آماری براساس جدول مورگان و کرجسی 127 نفر و به صورت طبقاتی تصادفی انتخاب شدند. در این تحقیق از پرسشنامه موانع شرکت کارکنان در فعالیت های ورزشی (نادریان جهرمی و همکاران، 1388) استفاده شد. در محاسبه شاخص های گرایش به مرکز و پراکندگی از آماری توصیفی و برای بررسی سوالات تحقیق از روش آمار استنباطی استفاده شد. برای تعیین نرمال بودن توزیع داده ها از آزمون کلموگرف اسمیرنف و. برای اولویت بندی متغیرها از آزمون فریدمن در سطح معناداری 0.05 با کمک نرم افزار SPSS22 استفاده شد. نتایج نشان داد که در اولویت بندی عوامل بازدارنده فرهنگی اجتماعی، نگرش نامناسب همکاران به ورزش بانوان، در اولویت بندی عوامل بازدارنده اقتصادی، درآمد پایین کارمندان، در اولویت بندی عوامل بازدارنده نیروی متخصص،کمبود مربیان زن کار آزموده، در اولویت بندی عوامل بازدارنده نگرش خانواده، ممانعت خانواده از شرکت در فعالیت های ورزشی، در اولویت بندی عوامل بازدارنده مربوط به امکانات،نبودن تشکیلات ورزشی در محل کار و در اولویت بندی عوامل بازدارنده مربوط به رسانه ها، ضعف اطلاع رسانی اداره مهم ترین موانع بودند. هم چنین، نتایج آزمون فریدمن نشان داد که موانع اقتصادی در اولویت اول و موانع نیروی متخصص در اولویت دوم، موانع فرهنگی اجتماعی در اولویت سوم، موانع نگرش خانواده در اولویت چهارم، موانع امکانات در اولویت پنجم و موانع تبلیغات رسانه ها در اولویت آخر قرار دارند.

    کلیدواژگان: موانع شرکت، کارکنان شهرداری منطقه 8، فعالیت های اوقات فراغت با تاکید بر فعالیت بدنی
  • مریم خانی، زین العابدین فلاح*، طاهر بهلکه، ناصر بای صفحات 23-39
    هدف اصلی این پژوهش مطالعه اثر مزایای ادراک شده در خرید آنلاین بر نگرش و تمایل به خرید محصولات ورزشی از دیدگاه دانشجویان تربیت بدنی بود. تحقیق حاضر، توصیفی- پیمایشی است که به صورت میدانی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان رشته تربیت بدنی دانشگاه های استان گلستان بود که 384 دانشجو به شیوه انتخاب در دسترس به عنوان نمونه آماری پژوهش انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های پژوهش، از پرسش نامه های مزایای درک شده در خرید آنلاین ونی و مالیک (2013)، نگرش به خرید آنلاین سینها (2010) و تمایل مشتریان به خرید آنلاین چو و ایچسیو (2016) استفاده استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها و شناسایی اثرات متغیرهای پژوهش از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.نتایج نشان داد که سهولت استفاده خرید آنلاین اثر مثبت و معنی داری بر نگرش به خرید آنلاین دانشجویان تربیت بدنی دارد. اثر قیمت مناسب در خرید آنلاین بر نگرش به خرید آنلاین دانشجویان تربیت بدنی مثبت و معنی دار بود. نتایج نشان داد که تنوع محصولات در خرید آنلاین اثری مثبت و معنی دار بر نگرش به خرید آنلاین دانشجویان دارد. در نهایت اثر مثبت و معنی دار نگرش به خرید آنلاین بر تمایل به خرید آنلاین محصولات ورزشی در دانشجویان تربیت بدنی تایید گردید. با توجه به نتایج، ارایه اطلاعات به مشتریان در خصوص استفاده از وب سایت، استفاده از شیوه های مختلف قیمت گذاری و تنوع در محصولات ارایه شده برای مشتریان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: مزایای ادراک شده، نگرش، تمایل به خرید و محصولات ورزشی
  • مصطفی شکاری، حمید قاسمی*، عباس خدایاری صفحات 41-64

    سازمان های ورزشی به عنوان متولیان اصلی ورزش، نقش مهمی در توسعه، ترویج و رشد ورزش در هر دو بعد ورزش همگانی و قهرمانی و سکون زدگی بر عهده دارند. لذا این پژوهش مترصد است با استفاده از متدولوژی استراتژی ترکیبی (داده های کمی و کیفی) و با بهره گیری از روش اجرای مصاحبه عمیق در بخش کیفی و تحلیل عاملی اکتشافی به طراحی مدل سکون زدگی کارکنان ادارات کل ورزش و جوانان استان های شمال غرب کشور بپردازد. جامعه آماری تحقیق را کلیه کارکنان ادارات کل ورزش و جوانان استان های غرب به تعداد 329 نفر تشکیل دادند. مطابق با جدول مورگان، حجم نمونه 181 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای- تصادفی انتخاب شدند. نتایج نشان داد که مجموعا 63 شاخص به عنوان عوامل موثر بر سکون زدگی کارکنان ادارات کل ورزش و جوانان استان های شمال غرب شناسایی شد که در قالب 11 زیر عامل و پنج عامل اصلی، از هم تفکیک شده است. بررسی عوامل مربوط به سازه های تشکیل شده از طریق آزمون تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی و تحلیل معادلات ساختاری نشان داد که هرکدام از عامل های اصلی از عامل مهارتی (عدم مهارت فنی و عدم بلوغ کاری)، عامل روان شناختی (کمبود انگیزه فردی، کمبود پاداش بیرونی) عامل درون شغلی (عدم انعطاف شغلی، عدم شفافیت کاری و عدم امکان ارتقاء)، عامل درون سازمانی (عدم آموزش مطلوب و عدم ارتباطات کاری) و عامل مدیریتی (عدم حمایت مدیر و عدم رضایت از سبک مدیریت) به ترتیب اولویت در سکون زدگی کارکنان ادارات کل ورزش و جوانان استان های شمال غرب کشور، تاثیر دارند.

    کلیدواژگان: سکون زدگی، مهارتی، روان شناختی، مدیریتی
  • کاظم چراغ بیرجندی*، شکرانه فتاده صفحات 65-81

    پژوهش حاضر باهدف تحلیل کیو در توسعه ورزش همگانی استان خراسان جنوبی (با رویکرد بازاریابی اجتماعی) انجام شد. روش پژوهش بر حسب هدف کاربردی، به لحاظ ماهیت اکتشافی و از نوع تحقیقات آمیخته (کیفی-کمی) بود. در این پژوهش تعداد 10نفر از فعالان ورزش همگانی استان خراسان جنوبی به عنوان جامعه هدف انتخاب و با آنها مصاحبه مبتنی بر روش کیو انجام و کارت های مبتنی بر گزاره های کیو در بین آنان توزیع گردید. براساس کارت های توزیع شده 32 گزاره نهایی شناسایی و در مرحله بعد توسط مشارکت کنندگان اولویت بندی شدند. در نهایت با توجه به یافته ها و نتایج تحلیل عاملی کیو، مشخص شد نه الگوی ذهنی در رابطه با عوامل موثر بر توسعه ورزش همگانی استان خراسان جنوبی (با رویکرد بازاریابی اجتماعی) وجود دارد. که با توجه به این نه الگو می توان نتیجه گرفت که عوامل اقتصادی و حمایت های مالی موتور محرکه توسعه ورزش همگانی استان خرسان جنوبی بوده و با توجه به عوامل تاثیرگذار در بخش فرهنگی و اجتماعی، بخش داوطلبی ورزش، تبلیغات و روش های ترویجی ورزش، سیستم های اطلاعاتی در ورزش می توان در جهت توسعه ورزش همگانی استان خراسان جنوبی امیدوار بود.

    کلیدواژگان: ورزش همگانی، استان خراسان جنوبی، روش کیو
  • باران ورهرام*، عبدالرضا جعفری صفحات 83-93

    تعهد رفتاری است که بیانگر فرآیند پیوند افراد با سازمان است. هوش معنوی کاربرد انطباقی اطلاعات معنوی با هدف تسهیل حل مسایل روزمره و دستیابی به هدف می باشد. بنابراین هدف این پژوهش تحلیل رابطه هوش معنوی کارکنان ادارات ورزش و جوانان با تعهد سازمانی است. جامعه آماری کلیه کارکنان ادارات ورزش و جوانان استان گلستان به تعداد 85 نفر بودند. روش نمونه گیری بصورت تمام شمار (سر شمار) انجام شده بود. برای جمع آوری داده ها دو پرسشنامه استاندارد هوش معنوی بدیع و همکاران (1389) و تعهد سازمانی آلن و مایر (1984) استفاده شده است. یافته ها نشان داد که بین هوش معنوی با تعهد سازمانی رابطه معنی داری وجود دارد. هم چنین تحلیل رگرسیون خطی نشان داد یک انحراف معیار تغییر هم زمان مولفه پرداختن به سجایای اخلاقی باعث (320/0) انحراف معیار تغییر در تعهد سازمانی کارکنان ادارات ورزش و جوانان استان گلستان می شود. بنابراین پیشنهاد می شود که در ادارات ورزش و جوانان استان گلستان به مقوله هوش معنوی بیشتر توجه شود چون بر تعهد سازمانی کارکنان تاثیر می گذارد.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، تعهد سازمانی، ادارات ورزش و جوانان
  • مصطفی رشیدی نیا*، رحیم رمضانی نژاد، حمیدرضا گوهر رستمی، مهدی جوکار صفحات 95-112
    هدف از این پژوهش، بررسی رابطه بین تناسب فرد-شغل با توانمندسازی ساختاری کارکنان و اثربخشی سازمانی در اداره کل ورزش و جوانان استان گیلان بود. روش تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان گیلان تشکیل می دادند (110 نفر). نمونه آماری برابر با جامعه انتخاب شد (روش تمام شمار). ابزار پژوهش شامل سه پرسشنامه تناسب فرد-شغل (لولر و براون، 2001)، توانمندسازی ساختاری (کردناییج و همکاران، 1394) و اثربخشی (چلادورای و همکاران، 1987) بود. روایی محتوایی ابزارها توسط 10 نفر از اساتید مدیریت ورزشی و پایایی ترکیبی آن ها با نرم افزار PLS (به ترتیب 0/89،0/88 ، 0/96) بررسی و تایید گردید. از روش مدلسازی معادلات ساختاری در نرم افزار PLS جهت تحلیل داده ها استفاده گردید. نتایج نشان داد که تناسب فرد-شغل رابطه معنی داری با توانمندسازی ساختاری دارد (P= 6/272; R=0/487)، اما رابطه آن با اثربخشی سازمانی معنی دار نبود (P=1/511; R=_0/123). همچنین توانمندسازی ساختاری با اثربخشی سازمانی رابطه معنی داری داشت (P=10/815; R=0/744). بدین ترتیب اگرچه تناسب فرد- شغل مستقیم رابطه معنی داری با اثر بخشی سازمانی نداشت، اما به صورت غیرمستقیم از طریق متغیر میانجی توانمندسازی ساختاری موجب بهبود اثربخشی سازمانی می شود. نتیجه گیریمی شود عدم معنی داری تناسب فرد-شغل (پیشایند) بر اثربخشی سازمانی (پیامد) و در عین حال معنی داری رابطه این دو متغیر از طریق (متغیر میانجی) توانمندسازی ساختاری کارکنان گویای این است که لزوما در یک سازمان تناسب بالای فرد-شغل سبب اثربخشی نمی شود، بلکه توانمندسازی و آموزش مستمر نقش بسیار تعیین کننده ای دارد.
    کلیدواژگان: تناسب فرد-شغل، توانمندسازی کارکنان، اثربخشی سازمان، سازمان ورزشی
|
  • Pages 1-10

    AbstractEvery organization today needs a map through which it can mark where it wants to go and show how to get there. The purpose of this study was to review the strategies and executive plans of sports in the country's sailing federation. The research was a descriptive-analytical research from the perspective of applied purpose and is in the field of strategic studies which was conducted as a case study. The statistical population of the study includes the president, vice president and former and current secretaries of the Sailing Federation of the Islamic Republic of Iran, all heads and secretaries of the provincial sailing boards. The sampling method was 369 people. In the research method, to determine the perspectives of the balanced scorecard, the researchers, after gathering the required information, used them existing literature, books and publications from the point of view of the members of the steering council. Based on the research findings, revenue generation strategies, marketing and diversification of the federation's financial resources in financial terms, advertising, promotion and use of media capacity in customer perspective, development of staff participation and research and planning expansion The design of an integrated system of sporting events at the provincial level, in terms of internal strategies, consolidation and strengthening of the volunteer movement, was arranged in terms of learning and growth.

    Keywords: Strategy, Executive, Sports, Sailing Federation
  • Pages 11-22

    ABTRACT The main purpose of this study was to determining barriers of participation of Tehran municipality district 8 employees in leisure time programs with emphasis on physical activity. The population of this study was 200 women employees of district 8 Tehran municipality. The sample was 127 women that selected through random stratified sampling. In this study employees participation on sport activity barriers (Naderian Jahromi et al, 1388) was used. In order to data variance descriptive statics and for testing questions inferential statics was used. In order to normality test Kolmogrov Smirnov was used. The results indicate that in cultural social barriers, cooperates unsuitable attitudes, in economic barriers low income, in expertise human, few women coaches, family attitudes, family restrain of participation  on sport activity, in facility barriers lack of sport facilities in workplace and in media barriers weak notice of someone.Also Friedman test indicate that economic barriers was the first factor,expertise force was second factor,social cultural barriers was fifth factor and media advertisements was in the last grade.

    Keywords: ffKeywors: barriers, Tehran Municipality distinct 8 employees, in leisure time programs with emphasis on physical activity
  • Pages 23-39
    The main purpose of this study was to study effect of perceived benefits in online shopping on attitude and intention to purchase sports products from the perspective of physical education students. The present study was a descriptive-field survey. The statistical population includes all physical education students of Golestan province universities that 384 students were selected through available sampling as the statistical sample of the study. To collect research data, questionnaires of perceived benefits in online shopping of Wani & Malik (2013), attitude to online shopping of Sinha (2010), and customers’ intention to online purchase of Chou & Hsu (2016) were used. To analyze the data and identify the effects of research variables, structural equation modeling was applied.The results indicate that the ease of use of online shopping has a positive and significant effect on the attitude towards online shopping of physical education students. The effect of appropriate price in online shopping on the attitude towards online shopping was positive and meaningful. The results showed that product diversity in online shopping has a positive and significant effect on students' attitudes towards online shopping. Finally, the positive and significant effect of attitude to online shopping on the intention to online purchase of sports products in physical education students was confirmed. According to the results, providing information to customers about the use of the website by online sellers, the use of different pricing methods and the variety of products offered to customers are recommended.
    Keywords: Perceived Benefits, Attitude, intention to purchase, sports products
  • Pages 41-64

    Abstract Sport Organizations as the main custodians of sport exercise play a vital role in development, promotion and improvement of any kinds of sports in both public and athletic sports, and also in reducing plateuing. Therefore, the present study aimed to design employees' plateuing model among the employees of Youths and Sport General Organizations in North-West Provinces of the Country.The study was done through combined methodology i.e. quantitative-qualitative and making use of deep interview and exploratory factor analysis. Study population consisted of all employees of Youths and Sport General Organizations in North-West Provinces of the Country including 329 individuals among whom 181 individuals were selected through random-cluster sampling and based on Morgan's table.  The results indicated that according to established structures from exploratory factor and factor analysis and also, structural equation analysis, totally 63 factors were identified influencing the occupational plateuing categorized in 11 sub factors and 5 main factors. Each of the main factors including skill factor (lack of technical skill and occupational immaturity), psychological factor (lack of individual motivation and external prize) inside work factor (occupational inflexibility, lack of transparency and promotion), within organization factor (lack of appropriate training and work relationships), and management factor (lack of management support and dissatisfaction of management style) influenced occupational plateauing respectively and approved the plateuing mode in youths and sport general organizations in north-west provinces of the country.

    Keywords: Plateauing, skill, Psychological, Inside work, within Organization, Management Factors, Sport General Organizations
  • Pages 65-81

    AbstractThe present study was conducted to analyze Q in the development of public sports in South Khorasan province (with a social marketing approach). The research method was applied in terms of exploratory purpose, in terms of exploratory nature and was of mixed research type (qualitative-quantitative). In this study, 10 public sports activists of South Khorasan province were selected as the target population and interviewed with them based on Q method and cards based on Q propositions were distributed among them. Based on the distributed cards, 32 final propositions were identified and then prioritized by the participants. Finally, according to the findings and results of Q factor analysis, it was found that there is no mental model in relation to the factors affecting the development of public sports in South Khorasan Province (with a social marketing approach). According to these 9 models, it can be concluded that economic factors and financial support are the driving force for the development of public sports in South Khorsan province. Sport One can hope for the development of public sports in South Khorasan Province.

    Keywords: Public sports, South Khorasan Province, Q method
  • Pages 83-93

    Commitment is a manner that shows employees union process with organization. Spiritual intelligence is adaptive application of spiritual information in order to facilitate routing problems and achievement of the goal. So the goal research was to Analysis of the relationship spiritual intelligence and organizational commitment of staff of Sport and Youth Offices. population included employees of the offices of youth and sport in golestan province are 85 all together. Two Standard questionnaire was used to collect data, from Badi and his colleagues spiritual intelligence (1389) and organizational commitment of Allen and Mayer (1984) is used. The findings showed that there is a relationship between spiritual intelligence and organizational commitment Multiple regression results also indicate that a standard deviation change in component of addressing the moral individualities causes (0/320) standard deviation change in the organizational commitment of Sport and Youth Offices of golestan province. Therefore, it is suggested to focus more on spiritual intelligence in Golestan province of Sport and Youth Offices as it affects the organizational commitment of the staff.

    Keywords: Spiritual intelligence, organization commitment, Offices of Sport, Youth
  • Pages 95-112
    Abstract  This study aimed to survey of the relationship between person-job fit to structural empowerment of employees and organizational effectiveness in youth and sports general directorate of guilan state. The study method was descriptive- correlation. Statistical society of this study was comprised of all employees of youth and sports general directorate of guilan state (110 people). Statistical sample was chosen equal to population (allpeople method). The study material included three questionnaire; person-job fit (Lauver&Brown, 2001); structural empowerment (Kordnaeij et all, 1394) and effectiveness (Chelladurai, 1987). Content validity of material was verified by 10 professors of sportive management and its reliability was verified through Cronbakh alpha (relatively 0/96, 0/88, 0/89). In order to analyze the data, the method of structural equations modeling in PLS software was used. The results showed that person-job fit has a significant relationship with structural empowerment (P=6/272; R=0/487), but its relationship with organizational effectiveness was not significant (P=1/511; R=_0/123). Also, structural empowerment has a significant relationship with organizational effectiveness (P=10/815; R=0/744). In this way, although person-job fit didn’t have significant relationship with organizational effectiveness directly, but indirectly through mediator variable, structural empowerment it can lead to improvement in organizational effectiveness.  It can be concluded that lack of significant relationship between person-job fit and organizational effectiveness and meanwhile the existence of significant relationship between them through mediator variable, structural empowerment is indicative of the fact that necessarily in an organization, a very high person-job fit doesn’t lead to effectiveness but empowerment and continuous training has a very determining role.
    Keywords: human sources management, person-job fit, empowerment of employees, organization effectiveness, sports organization