فهرست مطالب

علوم روانشناختی - پیاپی 106 (دی 1400)

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 106 (دی 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • حامد کاشانکی، سید سعید پورنقاش تهرانی*، نیما قربانی، هادی بهرامی احسان صفحات 1699-1716
    زمینه

    تحقیقات نشان داده است روش های سنتی بهشیاری با دوره های کاهش استرس بر پایه کند کردن حرکت، ایجاد سکون و دنبال کردن آموزه های سنتی بودیسم اجرا شده اند، اما اثربخشی طولانی مدت این روش ها بر اضطراب و افسردگی با نتایج ضد و نقیضی همراه بوده است. اخیرا مداخلات بدنمند، پویا و عینی حین حرکت و بازی بر ناهشیار و تقویت هشیاری برای انسجام ذهن و بدن پیشنهاد گردیده است. آیا این تمرینات درمانی می تواند به تغییر الگوهای کژکار شخصیت مضطرب و افسرده منجر شود؟

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی مداخلات بهشیار حسی حرکتی در درمان الگوهای کژکار شخصیت منجر به اضطراب و افسردگی مراجعین متقاضی روان درمانی اجرا شد.

    روش

    این پژوهش یک مطالعه آمیخته از نوع تبیینی بود. روش مطالعه اول، شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه آماری از مراجعین کلینیک های روانشناسی در تهران بوده اند. نمونه پژوهش، 20 نفر (زن: 7 و مرد: 13) از افرادی است که با علایم اضطرابی یا افسردگی به یک کلینیک مراجعه کرده بودند. این افراد قبل و بعد از اجرای 8 هفته ای مداخلات بهشیار حسی حرکتی (کاشانکی و همکاران، 1400) به پرسشنامه های اضطراب و افسردگی کاستلو کامری (1967) پاسخ دادند. در مطالعه دوم، در حین مداخلات بهشیار و بعد ازآن، الگوهای کژکار شخصیت، سلامت روان و خصیصه های شخصیتی پیش بینی کننده اضطراب و افسردگی یکی از مراجعین، توسط آزمون شخصیت سواپ (شدلر و وستن، 2007) ارزیابی شد.

    یافته ها

    در مطالعه اول نتایج آزمون t همبسته نشان داد که مداخلات بهشیار حسی حرکتی سبب کاهش اضطراب (0/00001 P<) و افسردگی (0/05 P<) می شود و مطالعه دوم نشان دهنده تغییر الگوهای کژکار شخصیت بیمار توسط مداخلات، تبدیل دفاع های ناپخته به دفاع های پخته و افزایش عوامل سلامت روان در بیمار بود که منجر به کاهش اضطراب و افسردگی شد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان دهنده اثربخشی مداخلات بهشیار حسی حرکتی بر الگوهای شخصیتی کژکار افسرده و مضطرب بود. این مداخلات چالشی و بازی های متنوع احتمالا سبب توانمندسازی و افزایش ظرفیت ذهن و بدن و ایجاد انگیزه برای تحمل اضطراب و مقابله با افسردگی می شود.

    کلیدواژگان: حسی حرکتی، بهشیار، شخصیت، سلامت
  • محمد شریفی نیا*، حسن اسدزاده، فریبرز درتاج، اسماعیل سعدی پور صفحات 1717-1731
    زمینه

    مسولیت پذیر بودن و رعایت رفتار مدنی - تحصیلی در ارتقاء جایگاه سازمانی نظام های آموزشی نقش تعیین کننده ای دارد. علی رغم اهمیت این مساله، ضعف های متعددی در این زمینه مشاهده می شود. بنابراین تربیت دانشجویانی متعهد، اخلاقی و دارای رفتار ایثارگرانه ضرورت پیدا می کند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش عمل اخلاقی مبتنی بر نظریه بلازی بر مسولیت پذیری و رفتار مدنی - تحصیلی در دانشجویان انجام شد.

    روش

    روش این پژوهش شبه آزمایشی و با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه و با پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل 12008 دانشجوی دانشگاه جامعه المصطفی شهر قم در سال تحصیلی 99-1398 بود. برای نمونه گیری، تعداد 30 نفر دانشجوی در دسترس مشخص و سپس به صورت تصادفی در 2 گروه (15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه گواه) جای دهی شدند. بسته آموزشی عمل اخلاقی مبتنی بر نظریه بلازی (1993) برای گروه آزمایش اجرا شد. زمان این برنامه آموزشی 13 جلسه 90 دقیقه ای و زمان آموزش نیز 5 هفته به صورت گروهی بود. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های مسولیت پذیری کالیفرنیا گاف، مک گوسکی و مهل (1952) و رفتار مدنی - تحصیلی گل پرور (1389) استفاده شد. داده ها از طریق آزمون های آماری توصیفی و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بنفرونی و بوسیله نرم افزار  SPSS24 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد برای هر دو متغیر مسولیت پذیری و رفتار مدنی - تحصیلی، اثر گروه، اثر زمان و اثر متقابل گروه × زمان معنادار بود (0/001P˂). از طرفی نتایج آزمون تعقیبی بنفرونی حاکی از پایداری تاثیر مداخله آموزشی در مرحله پیگیری بود (0/001 P˂).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که چنانچه دانشجویان در معرض آموزش عمل اخلاقی مبتنی بر نظریه بلازی قرار گیرند، میزان مسولیت پذیری و رفتار مدنی - تحصیلی در آنان افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: آموزش عمل اخلاقی مبتنی بر نظریه بلازی، مسولیت پذیری، رفتار مدنی - تحصیلی، دانشجویان
  • حسین رئیسی، محسن رسولی*، عبدالرحیم کسایی صفحات 1733-1747
    زمینه

    خودکارآمدی زنان پس از طلاق کاهش می یابد که بر مقابله آن ها با مشکلات و استرس های زندگی تاثیر می گذارد. ادبیات پژوهشی افزایش خودکارآمدی را بعد از رویکردهای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و رفتاردرمانی دیالکتیکی، که جز روش های درمانی موج سوم هستند، نشان دادند اما هنوز مشخص نیست کدام یک اثربخشی بیشتری دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر به دنبال مقایسه اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد و رفتاردرمانی دیالکتیکی بر خودکارآمدی در زنان مطلقه بود.

    روش

    این پژوهش به صورت شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه زنان مطلقه شهر اقلید در سال 1398 بود که تعداد 24 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه درمان و گروه گواه (هر گروه 8 نفر)، جایگزین شدند. یکی از گروه های آزمایش مداخله درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (8 نفر) و گروه دیگر مداخله رفتاردرمانی دیالکتیکی (8 نفر) را در 12 جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. شرکت کنندگان قبل، بعد و 2 ماه پس از اجرای مداخله های درمانی، پرسشنامه خودکارآمدی شرر و آدامز (1982) را تکمیل کردند. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS-22 و آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و اثرات ساده گروه مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان پذیرش و تعهد و رفتاردرمانی دیالکتیکی موجب افزایش خودکارآمدی زنان مطلقه می شوند (0/05 p<) و بین دو درمان، برتری وجود نداشت (0/05 >.p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، مداخلات گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد و رفتاردرمانی دیالکتیکی می توانند به عنوان روش هایی کارآمد برای افزایش خودکارآمدی زنان مطلقه مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: طلاق، زنان مطلقه، خودکارآمدی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، رفتاردرمانی دیالکتیکی
  • المیرا آریانا کیا، چنگیز رحیمی*، نورالله محمدی، عبدالعزیز افلاک سیر صفحات 1749-1766
    زمینه

    درمان فراتشخیصی رویکردی ساختارمند و کوتاه مدت است که با هدف قرار دادن عوامل مشترک اختلالات هیجانی و خلقی برای بهبود مشکلات هیجانی، شناختی و رفتاری طراحی شده است. این پروتوکل درمانی تاکید ویژه ای بر روی نحوه تجربه و پاسخدهی به هیجان ها دارد و سعی در بهبود پاسخ های سازش نایافته هیجان، شناخت و رفتار می کند. اما درمورد اثربخشی درمان فراتشخیصی بر شکست عاطفی شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی گروه درمانگری فراتشخیصی اینترنتی بر تحمل پریشانی و راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان دانشجویان مبتلا به اختلال سازگاری ناشی از شکست عاطفی صورت گرفت.

    روش

    این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه گواه بود. با توجه به شیوع بیماری کرونا، جامعه ی آماری شامل کلیه ی دانشجویان دچار شکست عاطفی سراسر کشور در سال 1399 در رده سنی 18 تا 38 سال بود که به صورت آنلاین انتخاب شدند و پس از پر کردن فرم اولیه خودساخته توسط پژوهشگر و مصاحبه تشخیصی با روش نمونه گیری هدفمند وارد پژوهش شدند. پس از انجام پرسشنامه ها، یک گروه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه به صورت 15 نفر در گروه آزمایش (گروه درمانگری فراتشخیصی) و 15 نفر در گروه گواه جایگزین شدند. درمان طی 10 جلسه گروهی 90 دقیقه ای برای گروه آزمایشی اجرا شد. آزمودنی ها در سه مرحله پرسشنامه ی تحمل پریشانی (سیمونز و گاهر، 2005) و راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان (گارنفسکی، کرایج و اسپینهاوون، 2002) را تکمیل کردند: پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 1 ماهه.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس مختلط نشان دهنده تفاوت معنی دار (5 0/0 P<) نمرات پس آزمون گروه آزمایش و گواه در متغیرهای تحمل پریشانی و راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان بود.

    نتیجه گیری

    از یافته های این پژوهش استنباط می شود که گروه درمانگری فراتشخیص اینترنتی می تواند علایم ناشی از شکست عاطفی را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: شکست عاطفی، راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان، تحمل پریشانی، فراتشخیصی
  • سپیده کیان زاد، حمیدطاهر نشاط دوست*، حسینعلی مهرابی، سید غفور موسوی صفحات 1767-1786
    زمینه

    با توجه به افزایش تمرکزدرمان های جدید بر مداخلات فوری و کوتاه مدت، درمان شناختی رفتاری مختصر با هدف غیرفعال کردن حالت خودکشی و تثبیت علایم از طریق ایجاد خودکارآمدی در مهارت های تنظیم هیجان و انعطاف پذیری شناختی طراحی شده است. اما در خصوص احتمال اثربخشی این درمان درجامعه ایران شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی درمان شناختی رفتاری مختصر بر افسردگی، افکارخودکشی و تنظیم شناختی هیجان در زنان اقدام کننده به خودکشی انجام شده است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون - پیگیری وگروه گواه بود. جامعه آماری زنان اقدام کننده به خودکشی شهر اصفهان در سال 1399 بود. تعداد 30 بیمار با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش حاضر عبارتند از: افسردگی بک ویرایش دوم (1996)، افکار خودکشی بک (1979)، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان گرانفسکی (2001) و 12 جلسه 90 دقیقه ای درمان شناختی رفتاری مختصر (برایان و راد، 2018). تحلیل داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که درمان شناختی - رفتاری مختصر عامل افزایش راهبردهای تنظیم هیجانی سازش یافته و کاهش راهبردهای سازش نایافته، افکار خودکشی و افسردگی در پایان مداخله و دوره پیگیری شده است (0/01 <P).

    نتیجه گیری

    درمان شناختی رفتاری مختصر می تواند افسردگی، افکار خودکشی و راهبردهای سازش نایافته در تنظیم شناختی هیجان را در افراد اقدام کننده به خودکشی کاهش دهد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی و رفتاری مختصر، افسردگی، افکارخودکشی، تنظیم شناختی هیجان
  • حسن مختارپور، محمدعلی گودرزی*، محمدرضا تقوی، علی اکبر فقیهی صفحات 1787-1809
    زمینه

    سوءمصرف مواد یکی از نگرانی های بزرگ سلامت در کشورهای درحال توسعه مانند ایران است. از سوی دیگر اکثر تحقیقات پیشین در مورد انگیزه های سوءمصرف مواد در نمونه های محلی و گروه های سنی جوان تر (به عنوان مثال نوجوانان) بوده است و درنتیجه دانش ما از انگیزه های سوءمصرف مواد در بزرگسالان محدود است.

    هدف

    هدف از این مطالعه کشف انگیزه های مصرف و سو مصرف مواد از دیدگاه افراد مصرف کننده، خانواده های آن ها و متخصصین سلامت روان که سال ها با این گونه مشکلات آشنایی داشته اند، در شهر شیراز بود.

    روش

    برای انجام پژوهش از روش کیفی استفاده شد. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه - ساختاریافته و نمونه گیری نظری جمع آوری شد. 26 مشارکت کننده شامل 5 متخصص و درمانگر اعتیاد، 1 نفر از اعضای خانواده افراد معتاد و 19 نفر از افراد مصرف کننده مواد مورد مصاحبه قرار گرفتند. مصاحبه ها ضبط و رونویسی شدند. تحلیل محتوا با استفاده از مقایسه مداوم برای مصاحبه ها انجام شد.

    یافته ها

    از 943 کد اولیه، 10 مضمون اصلی با 24 مضمون فرعی به عنوان انگیزه های سوءمصرف مواد استخراج گردید. مضمون های اصلی: مسایل ارتباطی، مسایل جسمی، نگرش به اعتیاد، اجتناب تجربه ای، دوگرگه، رفتارهای اعتیادی، عوامل اجتماعی، اختلالات روان پزشکی، مسایل فرهنگی، مسایل ژنتیکی.

    نتیجه گیری

    انگیزه های سوءمصرف در دامنه ای گسترده از عوامل زیستی - روانشناختی - اجتماعی - معنوی که باید در برنامه های پیشگیری مطرح و مد نظر قرار بگیرند. به نظر می رسد الگوی تعاملی میان انگیزه ها وجود دارد. مطالعه بیشتر برای کشف فرآیند الگوی تعاملی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: سوءمصرف مواد، انگیزه ها، مطالعه کیفی، تحلیل محتوا
  • احسان رضازاده*، آتوسا کلانتر هرمزی، آسیه شریعتمدار صفحات 1811-1829
    زمینه

    همه ساله، دانش آموزان زیادی با شوق و رغبت و امید به آینده، وارد مقاطع مختلف آموزشی می شوند و علی رغم اینکه انتظار می رود این شوق و انگیزه، ادامه یابد تا به بهترین نحو، به اعتلای فردی و جامعه کمک نماید، اما برخی از دانش آموزان، دچار فرسودگی تحصیلی می شوند، بنابراین مسئله اصلی پژوهش بررسی رابطه ساختاری مسئولیت پذیری و فرسودگی تحصیلی با میانجی گری سبک های تصمیم گیری دانش آموزان دوره دوم متوسطه می باشد.

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی رابطه ساختاری مسئولیت پذیری و فرسودگی تحصیلی با میانجی گری سبک های تصمیم گیری دانش آموزان دوره دوم متوسطه انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی و مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان پسر پایه دهم و یازدهم دوره دوم متوسطه مدارس دولتی شهر یزد مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 99-1398 تشکیل دادند که تعداد آن ها 2031 نفر بوده و از این تعداد، 323 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه سنجش میزان مسئولیت پذیری دانش آموزان (منیره کردلو، 1389)، پرسشنامه سبک های تصمیم گیری عمومی GDMS (اسکات و بروس، 1995) و پرسشنامه فرسودگی تحصیلی MBI-SS (برسو و همکاران، 2007) استفاده شد و سپس داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس محور و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. در این پژوهش جهت تحلیل داده ها از نرم افزار AMOS نسخه 24 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مسئولیت پذیری بر فرسودگی تحصیلی دانش آموزان دوره دوم متوسطه تاثیر منفی و معنادار دارد (0/001>P). همچنین در ادامه، تحلیل نتایج نشان داد سبک های تصمیم گیری بر فرسودگی تحصیلی دانش آموزان دوره دوم متوسطه تاثیر دارد، به گونه ای که سبک های تصمیم گیری اجتنابی، وابستگی و آنی تاثیری مثبت و معنادار داشته (0/001 >P) و سبک های تصمیم گیری شهودی و عقلانی اثری منفی و معنادار دارند (0/001 >P). در نهایت نیز تحلیل داده های موجود نشان داد که مسئولیت پذیری با میانجی گری سبک های تصمیم گیری بر فرسودگی تحصیلی دانش آموزان دوره دوم متوسطه تاثیر دارد (0/01 <P).

    نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت دو متغیر مسئولیت پذیری و سبک های تصمیم گیری در دانش آموزان که با متغیر فرسودگی در ارتباط هستند و لزوم رشد آنها جهت بهبود کیفیت تحصیلی و آموزشی، ضروری است که رابطه بین این متغیرها بررسی و نشان داده شود.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری، فرسودگی تحصیلی، سبک های تصمیم گیری، دانش آموزان، دوره دوم متوسطه
  • ابراهیم چله مال دزفولی نزاد، فرزان مومنی*، مبر محسن پدرام، علیرضا مرادی صفحات 1831-1847
    زمینه

    با توجه به روند رو به رشد شبکه های اجتماعی مطالعاتی درمورد تاثیر این شبکه ها بر روی نگرش، رفتار و سبک زندگی و... انجام شده است. ولی درارتباط با تاثیر شاخص های شناختی بر روی تغییر نگرش در شبکه های اجتماعی مطالعه انجام نشده است.

    هدف

    هدف از این مطالعه ارایه مدلی مفهومی برای بررسی تاثیر عوامل شناختی بر تغییر نگرش افراد در شبکه های اجتماعی است. در همین راستا سه عامل (1) انعطاف پذیری شناختی، (2) خودنظم جویی هیجانی و (3) تفکر فعال روشنفکرانه به عنوان عوامل شاخص تاثیرگذار در تغییر نگرش در نظر گرفته شده است.

    روش

    روش تحقیق حاضر به لحاظ ماهیت و شیوه اجرا توصیفی و پیمایشی است. جامعه آماری شامل تمام کاربران شبکه های اجتماعی است. نمونه آماری شامل 384 نفر مرد و زن است که بصورت در دسترس انتخاب شدند. برای بررسی میزان تاثیر هر یک از این عوامل سه گانه ی انعطاف پذیری شناختی، خودنظم جویی هیجان، و تفکر فعال روشنفکرانه، به ترتیب، از مقیاس انعطاف پذیری شناختی مارتین و روبین (مارتین و روبین، 1995)، پرسشنامه خود نظم جویی هیجان (هافمن و کاشدان، 2010)، و پرسشنامه تفکر فعال روشنفکرانه (استانویچ ووست 2007) و برای بررسی نگرش افراد از پرسشنامه های محقق ساخته که روایی محتوایی با نظر خبرگان و پایایی آن ها توسط روش های آماری تاییدگردید؛ استفاده شده است. پس از تایید نرمال بودن داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار lisrel استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج آزمون فرضیه ها با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که شاخص های ذکر شده دارای مقدار t قابل قبول در سطح معنادار (0/05 p<) می باشند. بنابراین در تغییر نگرش افراد موثر هستند. همچنین نشان داده شد که خودنظم جویی هیجان بر تغییر نگرش در موضوع خشونت خانگی دارای بیشترین تاثیر (به میزان 0/9) است.

    نتیجه گیری

    این بدان معنی است که توانایی های شناختی کاربران شبکه های اجتماعی در تغییر نگرش های آنها تاثیر مستقیم دارد.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، خودنظم جویی هیجانی، تفکر فعال روشنفکرانه، شبکه اجتماعی
  • فاطمه بهرام آبادیان، مینا مجتبائی*، مهرداد ثابت صفحات 1849-1863
    زمینه

    بررسی های صورت گرفته نشان داده است خودکارآمدی پایین و باور ضعیف نسبت به توانایی در شرایط تنش آور از علل سوء مصرف مواد و بازگشت رفتارهای اعتیادی است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و طرحواره درمانی بر خودکارآمدی و اشتیاق به تغییر در افراد معتاد متجاهر انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری 2 ماهه بود. جامعه پژوهش شامل کلیه معتادان مرد متجاهر گروه هدف ماده 16 استان گیلان بودند 45 نفر که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه قرار گرفتند. مداخله گروهی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (پترسون، ایفرت، فینگولد و دیویدسون، 2012) و طرحواره درمانی (یانگ، کلوسکو و ویشار، 2003) در 8 جلسه 1 ساعته در گروه آزمایش اجرا شد. ابزارهای پژوهش، شامل پرسشنامه های خودکارآمدی شرر و مادوکس (1982) و مراحل آمادگی برای تغییر و اشتیاق برای درمان اعتیاد میلر و تونیگان (1996) بود. تحلیل داده ها با روش تحلیل واریانس مختلط انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و طرحواره درمانی بر افزایش خودکارآمدی با پیگیری دو ماهه (0/001 >P) تاثیر معناداری داشت، همچنین، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و طرحواره درمانی بر اشتیاق به تغییر با پیگیری دو ماهه (0/001 >P) تاثیر معناداری داشت، اما بین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و طرحواره درمانی بر خودکارآمدی و اشتیاق به تغییر در افراد متجاهر در درمان ماده 16 تفاوت معناداری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    درمان های مبتنی بر پذیرش و تعهد و طرحواره درمانی منجر به افزایش خودکارآمدی و اشتیاق به تغییر در فرد معتاد گردید و توانست فرد وابسته به مصرف مواد مخدر را از مرحله عزم و آمادگی به مرحله اقدام و ابقاء برساند.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، طرحواره درمانی، خودکارآمدی، اشتیاق به تغییر، معتاد متجاهر
  • شلاله حسین نژاد حلاجی، علی خادمی*، مرضیه علیوندی وفا، احمد اسمعلی صفحات 1865-1879
    زمینه

    مطالعات مختلفی اثربخشی مداخله ذهن آگاهی در سکس تراپی را بر روی اختلالات جنسی (به خصوص در زنان) نشان داده اند، اما آیا این مداخله بر مشکلات زناشویی (جنسی و ارتباطی) نیز موثر است؟

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی مداخله ذهن آگاهی در سکس تراپی بر هیجان خواهی جنسی، روابط فرا زناشویی و سرخوردگی زناشویی زوجین دارای روابط فرا زناشویی انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر، کلیه ی زوجین دارای روابط فرا زناشویی شهر تبریز در سال 1399 بودند که از این میان 20 زوج با روش نمونه گیری هدفمند با ملاک های ورود و خروج انتخاب شدند و به طور تصادفی و برابر به گروه های آزمایش و گواه (هر کدام 20 زوج) تخصیص یافتند. شرکت کنندگان قبل و بعد از مداخله درمانی، مقیاس هیجان خواهی جنسی کالیچمن و رومپا (1995)، پرسشنامه نگرش به روابط فرا زناشویی واتلی (2012)، و پرسشنامه سرخوردگی زناشویی کایزر (1993) را تکمیل کردند. پروتکل بالینی ذهن آگاهی در سکس تراپی و روابط صمیمانه کوکسیس و نیوبری -هلپز (2016) در 8 جلسه 120 دقیقه ای طی 2 ماه برای گروه آزمایش به صورت اینترنتی اجرا شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس مختلط از طریق نرم افزار SPSS-25 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مداخله ذهن آگاهی در سکس تراپی می تواند به طور معناداری موجب کاهش هیجان خواهی جنسی، روابط فرا زناشویی و سرخوردگی زناشویی زوجین گردد و این نتایج در مرحله پیگیری پایدار بود (0/01 <p).

    نتیجه گیری

    با توجه به این یافته ها، استفاده از مداخله ذهن آگاهی در سکس تراپی برای کاهش هیجان خواهی جنسی، روابط فرازناشویی و سرخوردگی زناشویی در زوجین دارای روابط فرازناشویی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی در سکس تراپی، هیجان خواهی جنسی، روابط فرا زناشویی، سرخوردگی زناشویی
  • بنیاد جمشیدزهی، فرهاد کهرازئی*، محمود شیرازی صفحات 1881-1895
    زمینه

    تحقیقات نشان داده است روان درمانی مثبت گرا به سازگاری زناشویی و کاهش میل به طلاق در زوجین منجر می شود. از سوی دیگر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در کاهش مواردی همچون کشمکش و منازعه، سازگای و تعهد به معنای داشتن زندگی غنی و پرمعنا موثر بوده است اما در زمینه مقایسه این دو رویکرد شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    هدف این پژوهش مقایسه اثر بخشی زوج درمانی مثبت نگر و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش میل به طلاق در زوجین بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه زوجین خواهان میل به طلاق بود که جهت زوج درمانی به مراکز مشاوره خانواده شهر ایرانشهر در سال 1399 مراجعه نموده بودند. 45 زوج به روش دردسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند و سپس به طور تصادفی در دو گروه 30 نفری آزمایش و یک گروه 30 نفری گواه تقسیم شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه میل به طلاق روزلت، جانسون و مورو (1986) پاسخ دادند. آموزش زوج درمانی مثبت نگر سلیگمن و سیکزنت میهالی (2000) و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد هیز، استروساحل و ویلسون (2012) در 8 جلسه 90 دقیقه ای بر روی گروه های آزمایش اجرا و پس از اتمام جلسات پس آزمون انجام شد. در پایان بعد از اجرای پس آزمون نتایج با آزمون تحلیل کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد آموزش زوج درمانی مثبت نگر و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد درکاهش میل به طلاق در زوجین موثر بوده است (0/01 P<). همچنین آموزش زوج درمانی مثبت نگر نسبت به درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد تاثیر معنی دارتری داشت (0/01P<).

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه هر دو مداخله دارای تاثیر قدرتمندی بر کاهش میل به طلاق داشتند، ولی زوج درمانی مثبت نگر در کاهش میل به طلاق و مسامحه موثرتر بود لذا ترکیب این دو روش در مداخلات زوج درمانگری احتمالا به نتایج موثرتری منتج می گردد.

    کلیدواژگان: زوج درمانی مثبت نگر، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، طلاق، زوجین
  • محبوبه نبوی، مسعود شهبازی*، امین کرایی صفحات 1897-1912
    زمینه

    تعارض زناشویی می تواند پایه های زندگی مشترک را متزلزل سازد و زمینه طلاق عاطفی و رسمی را فراهم سازد. اثربخشی رفتاردرمانگری دیالکتیکی و درمان متمرکز بر شفقت بر متغیرهای مختلفی تایید شده است، اما در زمینه مقایسه و تاثیر این دو درمان بر تعارض زناشویی شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش درمان متمرکز بر شفقت و رفتاردرمانگری دیالکتیکی بر کاهش تعارض زناشویی زنان در آستانه طلاق بود.

    روش

    روش پژوهش به صورت شبه آزمایشی و از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه این پژوهش را کلیه زنان دارای تعارض زناشویی و در آستانه طلاق شهر ساری تشکیل می دادند که در سال 1397 به مراکز مشاوره تحت نظارت سازمان بهزیستی شهرستان ساری مراجعه کرده بودند. 45 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه (دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه) جایگزین شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه تعارض زناشویی (MCQ) ثنایی و همکاران (1387) بود. گروه آزمایشی اول، 8 جلسه (هفته ای دوساعت) تحت آموزش گروهی درمان متمرکز بر شفت، و گروه آزمایشی دوم، 8 جلسه (هفته ای دوساعت) تحت آموزش گروهی رفتاردرمانگری دیالکتیکی قرار گرفتند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار، SPSS24، استفاده شده است و داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در پس آزمون، تعارض زناشویی آزمودنی های گروه های آزمایشی نسبت به گروه گواه، کاهش معنی داری داشته است (001/0 p<). اما تحلیل آزمون تعقیبی بنفرونی بین اثربخشی رفتاردرمانگری دیالکتیکی و درمان متمرکز بر شفقت بر تعارض زناشویی زنان در آستانه طلاق تفاوتی را نشان نداد.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش، حمایت تجربی مناسبی را برای رفتاردرمانگری دیالکتیکی و درمان متمرکز برشفقت فراهم می آورد. پیشنهاد می گردد روانشناسان و مشاوران خانواده، این دو درمان را جهت بهبود تعارض زناشویی به کار گیرند.

    کلیدواژگان: تعارض زناشویی، درمان متمرکز بر شفقت، رفتاردرمانگری دیالکتیکی، زنان در آستانه طلاق
  • سپیده فلاحیه، مریم فاتحی زاده*، احمد عابدی، محمدمسعود دیاریان صفحات 1913-1929
    زمینه

    ضعف در خودکارآمدی اجتماعی و یا مشکل در برقراری روابط اجتماعی، دانش آموزان تیزهوش را در معرض خطر آسیب های روانی و عدم رشد عاطفی - اجتماعی قرار می دهد. پژوهش های متعدد به مقایسه میزان خودکارآمدی دانش آموزان تیزهوش و عادی پرداخته اند، اما پژوهشی که به ارتقاء خودکارآمدی اجتماعی دانش آموزان تیزهوش کمک کند مغفول مانده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخله انگیزشی مبتنی بر تغییر ذهنیت دوییک بر خودکارآمدی اجتماعی دانش آموزان تیزهوش انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر مدارس استعدادهای درخشان شهر اصفهان در سال تحصیلی 98-99 بود که تعداد 30 نفر از آنان با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه جایابی شدند. گروه آزمایش، 8 جلسه 50 دقیقه ای مداخله تغییر ذهنیت دوییک را به صورت گروهی دریافت کردند. ابزار پژوهش پرسشنامه خودکارآمدی اجتماعی کنلی (1989) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری و نرم افزار SPSS نسخه 23 صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مداخله انگیزشی مبتنی بر تغییر ذهنیت دوییک بر افزایش خودکارآمدی اجتماعی دانش آموزان تیزهوش در مولفه های قاطعیت اجتماعی، عملکرد در موقعیت های اجتماعی، شرکت در گروه های اجتماعی، جنبه های دوستی - صمیمیت و کمک کردن -کمک گرفتن، تاثیر معنا داری دارد (0/05 ≥P).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها، مداخله انگیزشی مبتنی بر تغییر ذهنیت دوییک، نتایج معتبری بر ارتقاء خودکارآمدی اجتماعی دانش آموزان تیزهوش ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: تغییر ذهنیت دوئیک، خودکارآمدی اجتماعی، تیزهوشان
|
  • Hamed Kashanaki, Saeed Pournaghash Tehrani*, Nima Ghorbani, Hadi Bahrami Ehsan Pages 1699-1716
    Background

    Methods of achieving mindfulness have been implemented by slowing down movement, creating stillness, and following the traditional teachings of Buddhism. The long-term effectiveness of traditional mindfulness methods on anxiety and depression has been associated with conflicting results. Recently, bodily, dynamic, and objective interventions while moving and playing on the unconscious and strengthening consciousness for the integration of mind and body have been suggested. Can these therapeutic exercises change the abnormal patterns of an anxious and depressed personality?

    Aims

    This study aimed to study the effectiveness of mindful sensorimotor interventions in treating abnormal personality patterns leading to anxiety and depression in clients seeking psychotherapy.

    Methods

    This research is an explanatory mixed-method study. The first study was a quasi-experimental study with pre-test and post-test. The statistical population of the study was the clients of psychology clinics in Tehran. a sample of 20 (7 women and 13 men) of the clients of a psychology clinic in Tehran responded to Castello-Comrey (1967) anxiety and depression questionnaires before and after eight weeks of mindful sensorimotor interventions (Kashanaki et al., 2021). In the second study, during and after mindful sensorimotor interventions, personality disorders, mental health, and personality traits predicting anxiety and depression in one client were assessed by the SWAP personality test (Shedler and Westen, 2007).

    Results

    The results of a correlated t-test showed that mindful sensorimotor interventions are effective in reducing anxiety (p < 0.00001) and depression (p < 0.05). The second study showed that the patient changes his pathological personality patterns and personality disorder by interventions; this intervention transformed immature defenses into more mature defenses and increased mental health factors in him, which led to a decrease in anxiety and depression.

    Conclusion

    The results of this study showed the effectiveness of mindful sensorimotor interventions in reducing anxiety and depression. These challenging interventions and a variety of games are likely to empower and increase the capacity of the mind and body and motivate them to endure anxiety and cope with depression.

    Keywords: SensoriMotor, Mindful, Personality, Health
  • Mohammad Sharifi Nia*, Hasan Asadzadeh, Fariborz Dortaj, Esmaeil Sadipour Pages 1717-1731
    Background

    Responsibility and observance of civic- educational behavior play a decisive role in promoting the organizational status of educational systems. Despite the importance of this issue, there are several weaknesses can be observed in this area. Therefore, it is necessary to train a committed, moral and self-sacrificing students.

    Aims

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of moral action training based on the Blasi’s theory on responsibility and civic- educational behavior in students.

    Methods

    The research design was quasi-experimental pretest-posttest with control group and with 1 month follow-up. The statistical population of the study included all students of Al-Mustafa University in Qom in the academic year 2019-2020 in the number of 12008 people from among whom 30 students were selected using convenient sampling method and then randomly were assigned to experiment (15 individuals) and control (15 individuals) groups. The moral action educational package based on the Blasi’s theory (1993) was implemented for the experiment group. The duration of this training program was 13 sessions of 90 minutes and the training time was 5 weeks as a group. The California Goff, McGuskey & Mahl (1952) responsibility questionnaire and the Golparvar’s civic- educational behavior questionnaire (2010) were used to collect data. Data were analyzed by descriptive statistics and analysis of variance with repeated measures and Bonferroni post hoc test using spss24 software.

    Results

    Findings showed that for both variables of responsibility and civic- eucational behavior, group effect, time effect and time×group interaction were significant. On the other hand, the results of Bonferroni post hoc test showed the persistence of the effect of educational intervention in the follow-up stage.

    Conclusion

    According to the research findings, it can be concluded that if students are exposed to teaching moral action based on the Blasi’s theory, their level of responsibility and education- citizenship behaviors will increase.

    Keywords: Teaching moral action based on the Blasi’s theory, responsibility, civic - educational behavior, students
  • Hosien Raeisi, Mohsen Rasouli*, Abdolrahim Kasaee Pages 1733-1747
    Background

    Women, after divorce, do not have enough self-efficacy to cope with life's problems and stresses, and literatures show the increase of self-efficacy by acceptance and commitment and dialectical behavior therapy, two important treatments in the third wave, but it is not clear which one is more effective.

    Aims

    The purpose of this study was to determine comparison of the group therapy based on acceptance and commitment and dialectical behavior therapy on self-efficacy in divorced women.

    Methods

    The research method was quasi-experimental. The statistical population included all divorced women in Eghlid in 2019, 24 of whom selected with available sampling and randomly divided into acceptance and commitment therapy group, dialectical behavior therapy group, and the control group. One experimental group received acceptance and commitment therapy intervention (n = 8) and the other group received dialectical behavior therapy intervention (n = 8) in 12 sessions of 90 minutes. Individuals completed the self-efficacy Questionnaire of Sherer, & Adams, (1982) before, after and 2 months after the treatments. Research data were analyzed using repeated measures analysis of variance and simple effects of the group by spss-22 software.

    Results

    The results showed that group therapy based on acceptance and commitment and dialectical behavior therapy increase the self-efficacy of divorced women (P<0.05) but there is no significant difference between the two therapies (P>0.05).

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that to increase self-efficacy of divorced women both group therapy based on acceptance and commitment and dialectical behavior therapy can be used in psychotherapy sessions.

    Keywords: Divorce, Divorced Women, Self-Efficacy, Acceptance, Commitment Therapy, Dialectical Behavior Therapy
  • Elmira Ariana Kia, Changiz Rahimi*, Nourollah Mohammadi, Abdolaziz Aflakseir Pages 1749-1766
    Background

    Transdiagnostic therapy a structured and short-term approach that is designed to improve emotional, cognitive and behavioral problems by targeting the common causes of emotional and mood disorders. This protocol emphasizes how to experience and respond to excitements and seeks to improve the non-matching responses of excitement, cognition and behavior. However, there is a research gap on the efficacy of transdiagnostic therapy on romantic breakup.

    Aims

    The aim of this study was to evaluate of the efficacy of transdiagnostic internet-based group therapy on distress tolerance and cognitive emotion regulation strategies on university Students with adjustment disorder due to romantic breakup.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest-follow-up design with a control group. Due to Epidemic corona disease, the statistical population included all students with romantic breakup across the country in 2020 in the age group of 18 to 38 years who were selected online after filling in the initial self-made form by the researcher and the diagnostic interview by purposeful sampling method entered the research.After completing the questionnaires, a group were selected and were randomly assigned to two groups: 15 people in the experimental group (transdiagnostic group therapy), and 15 people in the control group. 90 min sessions was performed for the experimental group. Subjects completed the distress tolerance (Simons & Gaher, 2005) and cognitive emotion regulation (Garnefski, Kraaij, & Spinhoven, 2002) in three stages: pretest, post-test and 1-month follow-up.

    Results

    Results of mixed analysis of variance showed a significant difference (P<0/05) between the post test scores of the experimental and control groups in the distress tolerance and cognitive emotion regulation strategies variables.

    Conclusion

    The results of this study indicated internet-based transdiagnostic group therapy can reduce the symptoms of romantic breakup

    Keywords: Romantic Breakup, Cognitive Emotion regulation strategies, Distress Tolerance, Transdiagnostic
  • Sepideh Kiyanzad, Hamid Taher Neshat Doost*, Hossein Ali Mehrabi, Seyyed Ghafur Mousav Pages 1767-1786
    Background

    Due to the increasing focus of new therapies on immediate and short-term interventions, brief cognitive-behavioral therapy has been designed with the goal of disabling suicidal mode and stabilizing symptoms by creating self-efficacy in emotion regulation skills and cognitive flexibility. But there is a research gap regarding the possibility of the effectiveness of this treatment in Iranian society.

    Aims

    This study aimed to determine the efficacy of brief cognitive-behavioral therapy on depression, suicidal thoughts and cognitive emotion regulation in women attempting suicide.

    Methods

    The present study was a semi-experimental research with a pretest-posttest-follow-up control group design. The statistical population comprised women who attempted suicide in Isfahan in 2020. Thirty patients were selected by purposive sampling method and were randomly assigned to experimental and control groups (15 patients in each group). The research tools include, Beck Depression Inventory-II (1996), Beck Scale for Suicidal Ideation (1979) and Garnefski Cognitive Emotion ‎Regulation Questionnaire‎ (2001), and 12 90-minute sessions brief cognitive-behavioral therapy (Brian & Rood, 2018). Data analysis was performed by repeated measures analysis of variance.

    Results

    The findings demonstrate that brief cognitive-behavioral therapy increases adapted emotion regulation strategies and reduces non-adapted strategies, suicidal thoughts and depression at the end of the intervention and follow-up period (P<0.01).

    Conclusion

    Brief cognitive-behavioral therapy can reduce depression, suicidal ideation, and non-adapted cognitive emotion regulation strategies in people who attempt suicide.

    Keywords: Brief cognitive -behavioral therapy, depression, suicidal thoughts, cognitive emotion regulation
  • Hassan Mokhtarpour, Mohammad Ali Goodarzi*, Mohammad Reza Taghavi, Aliakbar Faghihi Pages 1787-1809
    Background

    Substance abuse represents one of the major concerns in developing countries such as Iran. On the other hand, most previous research has been on the motivations for substance abuse in local samples and younger age groups (eg adolescents), and as a result our knowledge of the motivations for substance abuse in adults is limited.

    Aims

    The purpose of this study was to identify the motives behind substance abuse from the perspectives of abusers, their families, and experienced mental health specialists in Shiraz city, Iran.

    Methods

    Phenomenological qualitative method was used to conduct the research. The data were collected through semi-structured interviews based on the theoretical sampling method. The participants were 26 individuals including five addiction specialists/therapists, one family members of abusers, and 19 substance abusers. The interviews were recorded and then transcribed. The interviews were then constantly compared based on qualitative content analysis.

    Results

    Out of 943 initial codes, 10 main categories and 24 sub-categories were extracted that described the “motives for substance abuse.” The main categories were “communication problems”, “physical problems”, “attitude toward addiction”, “experiential avoidance”, “two-wolves” (excessive pleasure-seeking by taking both alcohol and narcotics), “addictive behaviors”, “social determinants”, “psychiatric disorders”, “cultural issues”, and “genetic issues”.

    Conclusion

    The motives for substance abuse involved a wide range of biological, psychological, and social determinants, which must be addressed in addiction prevention programmes. Further research must probe into the effective processes of such factors.

    Keywords: Substance abuse, Motive, Qualitative research, Qualitative content analysis
  • Ehsan Rezazadeh*, Atousa Kalantar Hormozi, Asieh Shariatmadar Pages 1811-1829
    Background

    Many students enter different educational levels each year with enthusiasm, passion and hope for future. Although it is expeted that the enthusiasm and passion would last to amount to personal and social progress in the best possible way, some students get academic burnout, Therefore, the main issue of the study is to investigate the structural relationship between responsibility and academic burnout with the mediation of decision-making styles of high school students.

    Aims

    The present research aimed to study the structural relationship between responsibility and academic burnout with mediating role of decision-making styles in the secondary high school students.

    Methods

    This was a descriptive reseach with correlation methods and structural equation modeling. The statistical population of the research included all the male students (2031 members, that among them, 323 have been chosen by Cluster Random Sampling method) studying in grades 10 and 11 in secondary public high schools of Yazd, in the educational year 2019-20. Gathering data is made possible by questionnaire of evaluating the level of students' responsibility (Monireh Kordloo, 2010), GDMS general decision making questionnaire (Scott & Bruce, 1995) and MBI-SS educational burn-out questionnaire (Breso and colleauges, 2007). Afterwards, The data has been scrutinized through Analysis of Covariance (ANCOVA) and Regression analysis. Version 24 of AMOS software is used for analyzing data in this research.

    Results

    The results revealed that responsibility has negative and statistical significance on the secondary high school students' academic burnout (P<0/001). Furthermore, the results revealed that the decision-making styles affect the secondary high school students' academic burnout, in such a way that avoidant, dependent and spontaneous decision-making styles have positive and statistical significance (P<0/001) while the rational and intuitive decision-making styles have negative and statistical significance (P>0/01).

    Conclusion

    Regarding the importance of responsibility and students' decision-making styles variables that are in correlation with burnout variable and the necessity of improving them to enhance the academic and educational quality, it is vital to evaluate and indicate the relationship between these variables.

    Keywords: responsibility, academic burnout, decision- making styles, students, secondary high school
  • Ebrahim Chellemal Dezfooli Nejad, Farzan Momeni*, Mir Mohsen Pedram, Alireza Moradi Pages 1831-1847
    Background

    Due to the growing trend of social networks and the expansion of their impact, studies have been conducted on the impact of these networks on attitudes, behaviors and lifestyles, etc. However, no study has been done on the effect of cognitive indicators on attitude change in social networks.

    Aims

    The purpose of this study is to present a conceptual model to examine the effect of three factors: (1) cognitive flexibility, (2) emotional self-regulation, and (3) actively open-minded thinking on changing people's attitudes in social networks.

    Methods

    The method of the present study is descriptive.Data collection was done via survey method. The statistical population includes all users of social networks. The statistical sample included 384 men and women who were selected by convenience sampling. To examine the effect of cognitive flexibility, emotional self-regulation, and actively open minded thinking on attitude change, following three scales were used respectively, Martin and Rubin Cognitive Flexibility Scale (Martin and Rubin, 1995), Emotional Self-Regulation Questionnaire (Hoffman, & Kashdan, 2010), Actively Open-Minded Thinking Questionnaire (Stanovich &West 2007). The attitudes of individuals was examined by researcher-made questionnaires whose content validity was confirmed by experts and their reliability was confirmed by statistical methods. After confirming the normality of the data, structural equation modeling with lisrel software was used.

    Results

    Testing the hypotheses performed by structural equations showed that mentioned indicators have an acceptable t value at a significant level (p <0.05). Therefore, they are effective in changing people's attitudes. Emotional self-regulation was also shown to have the greatest effect (0.9) on changing attitudes toward domestic violence.

    Conclusion

    This means that the cognitive abilities of social network users have a direct impact on changing their attitudes.

    Keywords: Attitude, Social networks, Emotional self-regulation, Cognitive flexibility, Actively open-minded thinking
  • Fatemeh Bahram Abadian, Mina Mojtabaie*, Mehrdad Sabet Pages 1849-1863
    Background

    Studies have shown that low self-efficacy and poor beliefs in abilities in stressful situations are two causes of substance abuse and relapse of addictive behaviors.

    Aims

    This study aims to compare the effectiveness of acceptance and commitment therapy and schema therapy on self-efficacy and Craving for Change in Addicts.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group and a 2-month follow-up period. The target group of this study includs all male addicts who are involved in the material 16 of Gilan province, 45 people It was estimated and selected by convenience sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. Group intervention based on acceptance and commitment therapy (Peterson, Eifert, Feingold & Davidson, 2012) and schema therapy (Young, Klosko & Weishaar, 2003) were performed in 8 1-hour sessions in the experimental group. The research instruments included Scherer and Maddox (1982) self-efficacy questionnaires and Miller and Tunigan (1996) Readiness for Change and Enthusiasm Questionnaire. Data analysis was performed using mixed analysis of variance.

    Results

    The results showed that acceptance and commitment therapy and schema therapy had a highly significant effect on increasing self-efficacy with two-month follow-up (P <0.001). Also, acceptance and commitment therapy and schema therapy on the Craving to change with Two-month follow-up (P <0.001) had a highly significant effect, but there was no significant difference between the effectiveness of acceptance and commitment-based therapy and schema therapy on self-efficacy and craving for change in patients undergoing treatment.

    Conclusion

    Acceptance and commitment therapy, and schema therapy increased self-efficacy and the craving for change in addicts, and were able to move forward the addicted individuals from the stage of determination and readiness to the stage of action and retention.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Schema Therapy, Self-Efficacy, Craving for Change, Addicted to drugs
  • Shalaleh Hosseinnezhad Hallaji, Ali Khademi*, Marziyeh Alivandi Vafa, Ahmad Esmali Pages 1865-1879
    Background

    Various studies have shown the effectiveness of mindfulness in sex therapy on sexual disorders (especially in women), but the question is whether “this intervention is also effective on marital problems (sexual and relationship)”.

    Aims

    The present research was conducted with the aim of examining the effectiveness of mindfulness in sex therapy on sexual sensation seeking, extramarital relationships, and marital disillusionment of couples.

    Methods

    The research method was quasi-experimental and was a pre-test, post-test, and follow-up design with a control group. The statistical population of this study included all couples with extramarital relationships in Tabriz city who referred to counseling and psychological services in 2020. The research sample consisted of 20 couples recruited using inclusion and exclusion criteria and randomly assigned to either the experimental group or the control group equally (10 couples each). Participants completed the Sexual Sensation Seeking Scale (Kalichman, & Rompa, 1995), the Attitudes toward Infidelity Scale (Whatley, 2012), and the Marital Disaffection Questionnaire (Kayser, 1993) before and after the treatment intervention. The mindfulness in sex therapy and intimate relationships clinical protocol (Kocsis, & Newbury-Helps, 2016) was performed online in 8 sessions (120-min) over 2 months for the experimental group. Data were analyzed by mixed ANOVA using SPSS-25 software.

    Results

    The results showed that mindfulness in sex therapy can significantly reduce sexual sensation seeking, extramarital relationships, and marital disillusionment in couples and this result was stable in the follow-up phase (p <0.01).

    Conclusion

    According to the results, the use of mindfulness in sex therapy is recommended to reduce sexual sensation seeking, extramarital relationships, and marital disillusionment in couples with extramarital relationships.

    Keywords: Mindfulness in sex therapy, Sexual sensation seeking, Extramarital relationships, Marital disillusionment
  • Bomyad Jamshidzehi, Farhad Kahrazai*, Mahmoud Shirazi Pages 1881-1895
    Background

    Research has shown that positivist psychotherapy leads to marital adjustment and a reduction in the desire for divorce in couples. On the other hand, acceptance and commitment therapy has been effective in reducing issues such as conflict and conflict, adaptation and commitment means having a rich and meaningful life, but there is a research gap in comparing the two approaches.

    Aims

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of positive couple therapy and treatment based on acceptance and commitment on reducing the desire for divorce in couples.

    Methods

    The method of the present study was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group in. The statistical population included all couples seeking divorce who had referred to Iranshahr family counseling centers in 2020 for couple therapy. 45 couples were selected by convenience sampling method and then randomly divided into two groups of 30 experimental and one group of 30 controls. Participants responded to the Roosevelt, Johnson & Moro (1986) Divorce Desire Questionnaire. Couples therapy training - Positive Seligman and Csikszentmihalyi (2000) and therapy based on acceptance and commitment Hayes, Strosahl and Wilson (2012) in 8 sessions of 90 minutes on the experimental groups and after the post-test sessions Done. Finally, after the post-test, the results were analyzed by analysis of covariance.

    Results

    The results showed that couples therapy, positive therapy and treatment based on acceptance and commitment were effective in reducing the desire for divorce in couples (P <0.01). Also, positive couple therapy training had a more significant effect than acceptance and commitment therapy (P <0.01).

    Conclusion

    Considering that both interventions had a strong effect on reducing the desire for divorce, but positive couple therapy was more effective in reducing the desire for divorce and negligence, so the combination of these two methods in couple therapy interventions will probably lead to more effective results.

    Keywords: Positive Couples Therapy, Acceptance, Commitment Therapy, Divorce, Couple
  • Mahboobeh Nabavi, Masoud Shahbazi*, Amin Korai Pages 1897-1912
    Background

    Marital conflict can shake the foundations of cohabitation and provide the ground for an emotional and formal divorce. The effectiveness of dialectical behavioral therapy and compassion-focused therapy has been confirmed on various variables, but there is a research gap in the comparison and impact of these two therapies on marital conflict.

    Aims

    The aim of this study was to Comparison of the effectiveness of CFT and DBT on reducing the marital conflict of women on the threshold of divorce.

    Methods

    The research design was quasi-experimental and pre-test and post-test with a control group. The statistical population of this study included all women on the verge of divorce who had referred To counseling centers under the supervision of Sari Welfare Organization in 2018 due to marital disputes. Participants were selected by purposive sampling method. Then the questionnaire of marital conflict was performed on each of them. 45 women were selected as a sample based on the inclusion criteria and were randomly assigned to three groups of 15 people (two experimental groups and one control group). Data collection tool was Marital Conflict Questionnaire (MCQ) Sanaei et al. (2008). Then, the first experimental group underwent dialectical behavior therapy training for 8 sessions and the second experimental group underwent compassion-focused therapy training for 8 sessions. To analyze the data, SPSS24 software was used and the data were analyzed using multivariate analysis of covariance and Data were analyzed using multivariate analysis of covariance

    Results

    The results showed that in the post-test, the marital conflict of the subjects in the experimental groups had a significant decrease compared to the control group (p <0.001). However, the analysis of the Bephrone post hoc test did not show a difference between the effectiveness of dialectical behavior therapy and compassion-focused therapy on marital conflict in women on the verge of divorce

    Conclusion

    The results of this study suggest appropriate empirical support for dialectical behavior therapy and focused compassionate therapy. Psychologists and family counselors use these two therapies to improve marital conflict.

    Keywords: Marital conflict, Compassion Focused Therapy, Dialectical Behavior Therapy, Women on the verge of divorce
  • Sepideh Fallahiyeh, Maryam Fatehizade*, Ahmad Abedi, Mohhamad Masoud Dayarian Pages 1913-1929
    Background

    Weakness of social self-efficacy or difficulty in social relationship puts gifted students at risk of psychological damage and lack of emotional and social development. Numerous studies have compared the self-efficacy of gifted and normal students, but research that helps improve the social self-efficacy of gifted students has been overlooked.

    Aims

    The purpose of this study was the effectiveness of motivational intervention based on Dweck’s mind set on social self-efficacy in gifted students.

    Methods

    The project’s plan was a pseudo-experimental study with a pretest-posttest design and a control group. The statistical population consisted the students(female) in the gifted schools in Isfahan who were selected 30 students through purposive sampling and were placed randomly into experimental and control groups. The experimental group received 8 sessions (50 minutes) as intervention group. The research instrument was the Connolly (1989) social self-efficacy scale. Data were analyzed using MANCOVA and SPSS 23.

    Results

    Findings showed that the motivational intervention based on Dweck’s mind set significantly influenced on increasing gifted student’s social self-efficacy in terms of components of social assertiveness, performance in social situations, participation in social groups, aspects of friendship and intimacy and helping or receiving help (p≤0/05).

    Conclusion

    Moreover, based on findings of this study motivational intervention based on Dweck’s mind set presents valuable results to improving social self-efficacy and social performance in gifted.

    Keywords: Dweck’s mind set, social self-efficacy, gifted