فهرست مطالب

حقوق قضایی - پیاپی 27 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه حقوق قضایی
پیاپی 27 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فهیمه ابراهیمی، فهیم ملک زاده* صفحات 11-27

    خانواده نهادی عمومی و جهانی است که برای رفع نیازمندیهای حیاتی و عاطفی انسان و بقای جامعه ضرورت دارد و مسیولیت اصلی در اجتماعی کردن فرزندان را عهده دار است با کم رنگ شدن مرزهای فرهنگی، هریک از ملت ها به نوعی خود رابا فرهنگ مختلف تا حدی همانند ساخته است و تزاحم و تعارض منتج از این اختلاط فرهنگی، ابتدا در کوچکترین نهاد یک جامعه، یعنی خانواده، ظهور می کند و رفته رفته جامعه را تحت تاثیررفتار خود قرار می دهد. عقده های روانی ایجاد شده در طول زندگی، خصوصا دوران کودکی، بروز مشکلات جنسی و جسمی در دوران نوجوانی، ومهم تراز همه عدم توجه والدین به رفتار و گفتار خود در رابطه با دیگران به جهت الگوپذیری کودکان، بستر مناسبی از انواع جرایم را در پیش روی کودکان و جوانان قرار می دهد که جز نابودی خود و خانواده و ایجاد ضررهای مادی و معنوی بر پیکر اجتماع، چیز دیگری عاید نمی شود. باتوجه به اهمیت نقش خانواده، و پیشگیری والدین با ایجاد امنیت روانی و محترم شناختن حقوق کودکان ونوجوانان و اعضا خانواده می توانند خانواده رابه منزل مقصود برسانند.

    کلیدواژگان: خانواده، امنیت روانی، پیشگیری، کودک، جرم
  • میلاد امیری، اسدالله مسعودی مقام*، سیده سحر ابوالحبیب صفحات 29-50

    حادثه 11 سپتامبر 2001 میلادی در واشنگتن، زمینه حضورآمریکا در افغانستان را به بهانه تعقیب عاملان جنایات برج های دو قلوی سازمان تجارت جهانی و مبارزه با تروریسم فراهم ساخت. بدین نحو که بر اساس آمار دفتر دادستانی دیوان کیفری بین المللی در سال 2015 میلادی بیش از 26500 نفر طی سال های 2009 تا 2017 در افغانستان جان باختند. این تعداد کشته و ارایه بیش از یک میلیون گزارش و شکایت در مورد جنایات واقع شده در افغانستان، دادستان دیوان را مصمم به پیگیری موضوع نمود. متعاقب آن شعبه پیش دادرسی دیوان در 12 آوریل 2019 درخواست دادستان را به دلیل عدم نفع عدالت رد کرد. با این وجود به موجب اعتراض دادستان، در 5 مارس 2020 شعبه تجدیدنظر دیوان کیفری بین المللی، رای پیش دادرسی را نقض و مجوز تحقیقات در افغانستان را صادر نمود. اقدامی که واکنش دولت آمریکا را شدیدا برانگیخت. این مقاله مختصرا به بررسی وضعیت افغانستان در دیوان کیفری بین المللی از سال 2003 الی 2020 میلادی، موجبات صلاحیت دیوان و پیامدهای انجام تحقیقات در این کشور می پردازد.

    کلیدواژگان: دیوان کیفری بین المللی، افغانستان، جنایت جنگی، جنایت علیه بشریت، دادستان، تحقیقات مقدماتی
  • حسین زارع*، ساغر امیری صفحات 51-70

    در حقوق مدنی ایران در بحث قراردادها بر متعاملین و متعاقدین, قواعد و احکام وضع گردیده گویی که هر یک از طرفین قرارداد تنها یک شخص هستند. در حالی که در بسیاری از قراردادها, هر یک از طرفین آن ممکن است بیش از یک شخص باشد. بررسی تعهدات, حقوق, تکالیف ومسوولیت هر یک از طرفها در صورت تعدد طرفها, مسیله این تحقیق می باشد. چگونگی تقسیم تعهدات و تکالیف قراردادی اگر به صورت صریح در قرارداد مشخص شود که تابع آن است والا باید قواعد و اصولی برای آن جست, در صورت تخلف از اجرای تعهد برای جبران زیان, مسوولیت قراردادی هر یک از طرفهای متعدد باید مورد بررسی قرار گیرد. در اصول قراردادهای اروپا بر این مورد مسوولیت تضامنی مقرر شده است اما در حقوق ایران, اصل بر تساوی است که همواره قابل دفاع نیست. همچنین حقوق که به هر یک از طرفها در صورت تعدد طرفها تعلق می گیرد مورد بحث است که در آن صورت تجزیه پذیری یا تجزیه ناپذیری این حقوق به نتایج متفاوت ختم می شود. بنابراین در تعدد طرفها اصول حاکم بر حقوق, تعهدات و مسوولیت بین تساوی, فردی و تضامنی مورد بحث و بررسی قرار می گیرد در نهایت وضعیت فعلی ایران توصیف شده و آنچه که شایسته یک نظام حقوقی می باشد, پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: تعدد اطراف تعهد قراردادی، اصول قراردادهای اروپا، مسولیت تضامنی، طلب تضامنی
  • مریم شاهی زارع*، مصطفی تقی زاده انصاری، محمد صابرراد صفحات 71-92

    میراث فرهنگی زیرآب یک دارایی ارزشمند را تشکیل می دهد، که اخیرا با روند توسعه پایدار دریایی مورد چالش قرار گرفته است. برنامه ریزی مکانی دریایی - مبتنی بر رویکرد مکان- شانس بهتری برای دریافت توجه بیشتر در مقایسه با سایر منابع برای میراث فرهنگی زیرآب فراهم می کند؛ چون بنظر می رسد پروسه اصلی برای مقابله با رقابت در میان کاربران دریایی محسوب می شود و برای کاهش فشار این کاربران در دریا اعمال می شود. پیش بینی در آینده افزایشی در اکتشافات اتفاقی میراث فرهنگی زیرآب، به دلیل روند توسعه پایدار دریایی و افزایش دسترسی و کار در دریا را نشان می دهد. در این صورت، توقع بحث در رابطه با نوع مناسب مدیریت برای میراث فرهنگی زیرآب می رود. نقش برنامه ریزی مکانی دریایی در روند تصمیم گیری درباره «زمان» و «مکان» فعالیت های انسانی دریا تعیین کننده خواهد بود، تا اطمینان حاصل شود که اینها تا حد امکان کارآمد و پایدار هستند.

    کلیدواژگان: میراث فرهنگی زیرآب، کنوانسیون 2001 یونسکو، برنامه ریزی مکانی دریایی، روند توسعه پایدار دریایی، حمایت
  • بهنام طالبی طادی*، قاسم عزیزپور، محمدرضا حاجی کرم رعیت صفحات 93-111

    تالیف قلوب از آموزه های فقهی است که ریشه قرآنی دارد. حکم کلی وجوب تالیف قلوب، به معنای دلجویی از برخی مشرکان یا منافقان و حتی گروه های خاص از مسلمانان با اهداف و مقاصدی چون، الفت دادن ایشان به راه مستقیم و رفع موانع از فطرت حق جوی آنها وجلب همکاری سیاسی افراد و جریان ها با نظام و امت اسلامی یا دفع توطیه ها و تهدیدات، جعل شده است. علاوه بر خاستگاه قرآنی، روایات و سیره معصومین نیز بر شناسایی تالیف قلوب دلالت می نماید. با استقراء در ابواب و فروعات فقهی گوناگون، مانند اجرای حدود، مراتب نهی ازمنکر، اقامه نمازجماعت در مکه و مدینه، و مانند آن، این نکته روشن می شودکه تالیف قلوب درابواب وفروعات بسیاری درفقه امامیه کاربرد دارد. به طوری که می توان آن را به مثابه یک قاعده درفقه سیاسی مطرح نمود.

    کلیدواژگان: تالیف قلوب، فقه سیاسی، حکومت اسلامی، قاعده فقهی
  • علی فرزان فرد، مریم افشاری* صفحات 113-130

    ویروس کرونا بحرانی است که دامنه های آن در هاله ای از ابهام قرار دارد. بهداشت و سلامت جزیی اساسی از حقوق بشر بوده و حق تمام ابنای بشر است که از سلامت جسمی و روانی برخوردار باشند. در اسناد بین المللی بهداشت و سلامت اغلب به صورت مترادف به کار رفته اند. در این مقاله با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی به تبیین حقوقی مسیولیت بین المللی دولت ها در مواجهه با ویروس کرونا پرداختیم و دریافتیم، در منشور ملل متحد، اساسنامه سازمان بهداشت جهانی، اعلامیه جهانی حقوق بشر و سایر اسناد بین المللی و منطقه ای الزام دولت ها در رعایت بهداشت و سامت عمومی مشاهده می شود. می توان اصول کلی حاکم بر جبران خسارت دولتی را در خصوص اپیدمی ویروس کووید- 19 نیز قابل اعمال دانست. در این راستا دولت ها را ملزم به اتخاذ اقداماتی در حوزه وسیعی کرده که برخی از این تعهدات مستلزم اقدام فوری دولت هاست و برخی دیگر در طول زمان تحقق می یابند.

    کلیدواژگان: مسئولیت، مسئولیت بین المللی دولت ها، بیماری همه گیر جهانی و کرونا
  • ساجده مهربانی*، حمیدرضا آدابی صفحات 131-151

    در این مقاله تلاش شده به بررسی مبانی جایگزین بازداشت موقت در حقوق کیفری فرانسه و ایران با تاکید بر نظارت قضایی پرداخته شود. مقاله پیش رو توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی سوال مورد اشاره پرداخته است. نتایج تحقیق بیانگر این امر است اصل برایت، اصل استثناء بودن بودن بازداشت موقت، اصل آزادی و امنیت شخصی، اصل استثناء بودن بودن بازداشت موقت، نظریه برچسب زنی، پیشگیری از تورم زندان ها و اصل قانونی بودن جرم و مجازات از مهمترین مبانی جایگزین های بازداشت موقت در حقوق کیفری فرانسه و ایران است. همچنین قرارهای نظارت قضایی در کشور فرانسه، به دو قسمت تقسیم بندی شده است. اول قرارهایی که به منظورجلوگیری از فرار یا مخفی شدن متهم یا امحای آثار جرم یا تبانی با شرکاء و معاونین یا شهود قضیه، صادر می گردد، و دوم قرارهای نظارت قضایی که جنبه اقدامات تامینی دارند. قانون کیفری ایران نیز با تقسیم قرارها به قرارهای تامین کیفری و قرارهای نظارت قضایی، قرارهای نوع اخیر را مکمل قرارهای اول دانسته است.

    کلیدواژگان: اصل برائت، جایگزین های بازداشت موقت، نظارت قضایی، حقوق ایران، حقوق فرانسه
|
  • Fahimeh Ebrahimi, Fahimeh Malekzadeh * Pages 11-27

    The "family", before to be a kinship group, it is one of the first public & universal institutional systems that is effective in meeting vital emotional needs of human beings and is essential for the survival of society.  In this regard, the family is very important in socializing children & meeting some basic needs.  Currently, with expansion of mass media & decline of traditional culture, different nations have become somewhat familiar with different cultures.  As well, the frustration & conflict caused by this cultural mix first affects the family (the smallest entity in a community) & then affects whole community.  Mental disorders created during life (especially childhood), sexual-physical problems during adolescence, disregard for material-spiritual issues of children, violence, parental neglect, parental disregard for their behavior and speech.  Relationship with others (due to their role modeling of children) leads children and young people to become involved in crimes variety.  These behaviors will result in destruction of themselves, their families, and the material and moral damage to society.  Factors such as importance of family-role, Parents prevention by providing psychological security, monitoring their behavior and their friends, affection and compassion for child, examining their children's educational status, proper education, religious instruction, updating their knowledge and awareness, being free from prejudices, extremes, respect for rights of children, adolescents & other family members in all matters is crucial to building a purposeful family.

    Keywords: Family, prevention, mental security, child, crime
  • Milad Amiri, Asadullah Masoudi Maqam *, Seyedeh Sahar Abul Habib Pages 29-50

    The events of September 11, 2001 in Washington, DC, paved the way for the US presence in Afghanistan under the pretext of prosecuting the perpetrators of the crimes of the Twin Towers of the World Trade Organization and the fight against terrorism. According to the International Criminal Court, more than 26,500 people died in Afghanistan between 2009 and 2017. The death toll, and the submission of more than a million reports and complaints about crimes committed in Afghanistan, has prompted the prosecutor to pursue the matter. Subsequently, on April 12, 2019, the pre-trial branch of the Court rejected the prosecutor's request due to lack of justice. However, on March 5, 2020, the International Criminal Court (ICC) appealed the pre-trial ruling and issued an authorization to investigate Afghanistan. An action that provoked a strong reaction from the US government. This article briefly examines the situation of Afghanistan in the International Criminal Court from 2003 to 2020, the jurisdiction of the court and the consequences of conducting investigations in this country.

    Keywords: International Criminal Court, Afghanistan, war crime, crime against humanity, prosecutor, preliminary investigation
  • Hossein Zare Shaar *, Saghar Amiri Pages 51-70

    In lranian civil law,in discussing convection some rules has been legistated on intractors and convinced that each part of contract is only one person.Although ,in many contract each party is more than one person.In this research commitment,law,duties and responsibility of each party is studied.The obligations and assignment pf a cotract must be specified,otherwise,the rules and the principles should be find for it.To compensate for losses offending of the implementation of the commitment,responsibility,contract each of tge parties.  for this cases in Eurupean contracts principles is assigned surety responsibility.But in Iran the principles is based on equality that is not defended and the rights that belong to each of the parties should be discussed.

    Keywords: Number of contractual commitment, Iran Law, Eurupean contract principles, Surety responsibility, Collateral requirement
  • Maryam Shahi Zare *, Mostafa Taghizadeh Ansari, Mohammad Saberrad Pages 71-92

    Underwater cultural heritage (UCH) constitutes an invaluable asset, which is lately being challenged by the blue growth trend and cannot be easily reconciled with the goal of UCH preservation and promotion. Maritime spatial planning (MSP) - under a place-based approach- Provides better chances for UCH to receive more attention in the future compared to other resources, since it is considered to be the key procedure for tackling growing competition among sea users  and for mitigating the pressure these users put on the marine environment. Estimations for the future identify a rise in accidental discoveries of  UCH, due to the blue growth trend and an increase in access to and work in the sea. The question is how to protect this heritage against the challenges that lie ahead.In this case, much controversy is expected, concerning the appropriate type of management for UCH. The role of MSP in decision-making process will be decisive, being about “when” and “where” human activities take place at sea, to ensure these are as efficient and sustainable as possible. In the present article, the research method is descriptive-analytical.

    Keywords: Underwater cultural heritag (UCH), The UNESCO Convention 2001, maritime spatial planning (MSP), Era of blue growth, protection
  • Behnam Talebi Tadi *, Qasem Azizpour, Mohammad Reza Haji Karam Rait Pages 93-111

    Compiling hearts is one of the jurisprudential teachings that has Quranic roots. The general rule of compulsion to compose hearts means appeasing some polytheists or hypocrites and even certain groups of Muslims with goals and objectives such as giving them a direct path and removing obstacles from the nature of their right to exist and attracting political cooperation of individuals and currents with the system and The Islamic Ummah, or the repulsion of conspiracies and threats, has been forged. In addition to the Qur'anic origin, the narrations and manners of the infallibles also indicate the identification of the authorship of hearts. By induction in various chapters and sub-branches of jurisprudence, such as performing hudud, levels of forbidding evil, holding congregational prayers in Mecca and Medina, and the like, it becomes clear that writing hearts in chapters and sub-chapters is used in Imami jurisprudence. So that it can be presented as a rule in political jurisprudence.

    Keywords: Compilation of Hearts, Political Jurisprudence, Islamic government, Jurisprudential Rule
  • Ali Farzanfard, Maryam Afshari * Pages 113-130

    outbreak of corona virus is an international tension that is unexampled in the last hundred years. The virus was first reported in wuhan ,china in early December 2019, and gradually spread around the world. In such circumstances ,the effectiveness of international law in preserving human lives and promoting the right to health has been severely tested.  the crises caused by the outbreak of the coronavirus has attracted the attention of many philosophers and thinkers. Of course ,the human community doesn’t yet have complete information about the corona virus and its deadly dimension. Corona virus is a crisis whose domain are in a state of ambiguity. Health is an essential part of human rights and it is ,right of human beings to enjoy physical and mental health . they are often used interchangeably in international health documents. In this article ,using descriptive and analytical methods ,we explain the international responsibility of governments in the confrontation with corona virus and found that in the  un charter , the statute of the world health organization ,the universal declaration of human rights and other international and regional instruments observed in public health . the general principles governing of government compensation can also be applied to the covid19virus epidemic. In this regard ,it requires governments to  unit actions in wide range of areas ,some of which require immediate action by governments and others are fulfilled overtime. In addition some of these documents have customary features .except in part of rules of international affairs and is applicable even to countries that are not parties that are not parties to the treaty. Recognition of this right in some of the most international documents and declarations, including the 3 human rights professors  , the un charter , the statute of world health organization and declaration of development of the third millennium , show the importance of this right and the commitment of the government, in support of it in domestic polices and legislation , even mechanisms to monitor the performance of governments and the need for accountability on their part in human rights traities..

    Keywords: responsibility, international responsibility of governments, global diseases, corona
  • Sajedeh Mehrabani *, Hamid Reza Adabi Pages 131-151

    This Article Attempts To Examine The Alternatives To Temporary Detention In French And Iranian Criminal Law With An Emphasis On Judicial Oversight. The Present Article Is Descriptive-Analytical And Examines The Question Using The Library Method. The Results Of The Study Indicate That The Principle Of Innocence, The Principle Of Exclusion Of Temporary Detention, The Principle Of Freedom And Personal Security, The Principle Of Exclusion Of Temporary Detention, The Theory Of Labeling, Prevention Of Inflation In Prisons And The Principle Of Legality Of Crime And Punishment Are The Most Important Alternatives To Detention. It Is Temporary In The Criminal Law Of France And Iran. Judicial Oversight Appointments In France Are Also Divided Into Two Parts. The First Are Orders Issued To Prevent The Accused From Escaping Or Hiding Or To Eliminate The Effects Of The Crime Or Collusion With Partners And Deputies Or Witnesses, And The Second Are Judicial Supervision Orders That Have The Aspect Of Security Measures. Iran's Criminal Law, By Dividing The Agreements Into Criminal Security Agreements And Judicial Supervision Agreements, Considers The Latter Type Of Agreements As Complementary To The First Ones. In French Law, The Goal Of The Institution Of Judicial Control Is To Give The Accused Maximum Freedom That Is Compatible With The Need To Discover The Truth And Maintain Public Order. The Accused Will Not Be Imprisoned Under Judicial Supervision. He Will Only Bear Some Restrictions In His Travels, In His Social Life, And Will Be Supervised In The Observance Of The Duties Imposed On Him, But In Iranian Law, Unlike In France, Judicial Supervision Is In The Form Of Complementary Imposes A Double Obligation On The Accused In Addition To The Criminal Security Order.

    Keywords: Principle of innocence, Alternatives To Temporary Detention, Judicial Oversight, Iranian Law, French law