فهرست مطالب

حقوق قضایی - پیاپی 28 (بهار و تابستان 1400)

نشریه حقوق قضایی
پیاپی 28 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر اسلامی تبار*، حمیده زرعی، مهدی ناصر صفحات 11-28

    شرکت های سهامی به جهت ماهیت خاص عملکرد خود به عنوان شرکت های مبنا در گردش پول به شمار می روند. سوال اصلی که پژوهش حاضر به دنبال پاسخگویی به آن می باشد این است که ساز وکار افزایش سرمایه شرکت های سهامی در حقوق ایران و آمریکا به چه شکلی می باشد؟ در ایران افزایش سرمایه شرکت های سهامی به دو شکل افزایش مبلغ اسمی سهم و صدور سهام جدید رخ می دهد. درحالی که در حقوق آمریکا با توجه به گستردگی انواع شرکت های سهامی به شرکت های عام، خاص، حرفه ای و اس مفهوم ارزش اسمی سهم از حقوق این کشور حذف و در ایالاتی که همچنان چنین مفهومی وجود دارد با انتقال تمام یا بخشی از حساب مازاد شرکت به حساب افزایش سرمایه، سرمایه قانونی افزایش می یابد. در این میان قوانین هر ایالت واجد مقررات خاصی مطابق با مقتضای حاکم بر آن ایالت می باشند که امروزه قوانین نمونه شرکت های تجاری آمریکا و قوانین ایالات نیویورک و دلاویر به عنوان اصلی ترین مقررات شناخته می شوند

    کلیدواژگان: افزایش سرمایه، شرکت های سهامی، نظام حقوقی ایران، نظام حقوقی آمریکا
  • منصوره باقری پور*، نصرت الله صابری، سید علی پورمنوچهری صفحات 47-66

    از نظر قرآن، زندگی دنیا برای انسان یک فرصت بسیار استثنایی است که نباید آن را به بیهودگی تباه ساخت و زیان کار شد. کسی که در دنیا به اعمال لهو و لغو مشغول شود و دنیا را به عنوان ابزاری برای رشد و کمال نبیند، زندگی خویش را به هدر داده است. در قرآن کریم سه واژه لهو، لعب و لغو به کار رفته و هر یک دارای بار معنایی و مفهومی ویژه است. به نظر می رسد هر سه، معنایی نزدیک به هم دارند. از این رو، یک حکم تحریمی برای آنها وضع شده است؛ گرچه همه کارهای لغو و باطل مطرح در دنیا، لغو و باطل های نسبی است. اهل ایمان تلاش می کنند تا از فرصت حضور در دنیا، بیشترین و بهترین بهره را ببرند و مقرب درگاه الهی شوند. بدیهی است انسان ها باید در زندگی دنیا تعقل کنند و هشیار باشند، که اگر فقط همت خویش را دنیا قرار دهند، در حقیقت در پی بیهودگی و لهوی رفته اند که هیچ ثمره و توشه ای برای آخرت ایشان ندارد. یکی از مصادیق لهو در دنیای کنونی، استفاده نامعقول از فضای مجازی است که با سرعتی غیرمشابه با گسترش دیگر رسانه ها گسترده شده و امروزه تاثیر آن بر بخش های مختلف فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و علم و فناوری مشهود است.  درک منطق این فضا به منظور بهره مندی از آن در جوامع کنونی عصر حاضر، نخستین گام برای ایجاد تعامل مثبت و استفاده حداکثری از قابلیت های محتوایی و آسیب پذیری حداقل از تهدیدهای بالقوه آن است.

    کلیدواژگان: قرآن، لهو، لغو، لعب، فضای مجازی، زمان و مکان
  • الهام پور مهابادیان*، مریم افشاری صفحات 49-68

    اهمیت و ضرورت انجام پروژه های شهری، ناگزیر پاره ای نقض حقوق شهروندان را در پی دارد. گاهی عوامل شهرداری در انجام وظایف منتسب به سازمان متبوع خود، موجب اضرار دیگران می شوند و یا عدم انجام تکالیف قانون مربوط به اداره شهر و اقتضایات آن، زیان هایی به شهروندان وارد می نماید و بالاخره زمانی نیز شهرداری ها در اجرای طرح های عمرانی، به ضرورت، املاک خصوصی را به تصرف در می آورند که متضمن مسیولیت آن ها در مقابل مالکین است. تنوع و گستردگی عوارض و قوانین و مقررات گوناگونی که در این رابطه به تصویب رسیده است اختلاف بین مودی و شهرداری را اجتناب ناپذیر نموده است، به نحوی که قانونگذار در ماده 77 قانون شهرداری ها مرجع مستقلی را برای رسیدگی به این امر پیش بینی نموده است، که رفع این گونه اختلافات به این کمیسیون ارجاع می گردد. حال با توجه به مفاد ماده 77 قانون شهرداری ها،این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی به  بررسی و رفع ابهام از کمیسیون ماده 77 و همچنین نحوه عملکرد، اختیارات، صلاحیت های کمیسیون موضوع ماده 99و100 قانون شهرداری وآرای کمیسیون مذکوروپژوهش خواهی از رای اصداری پرداخته وسپس به تبیین اقتدارات دیوان عدالت اداری وضرورت نظارت تام براعمال حقوقی مرجع شبه قضایی کمیسیون ماده100 پرداخته است.

    کلیدواژگان: آیین نامه معاملات شهرداری-کمیسیون ماده 100، 99و77 - قانون شهرداری-موانع شهری
  • تورج خدیوی سهرابی، داریوش اشرافی*، محسن عبدالهی صفحات 69-88

    با توجه به ضرورت ایجاد وفاقی عام برای تابعان حقوق بین الملل به منظور دستیابی به اهدافی مشترک، اجباری اخلاقی شکل گرفت که منجر به ظهور الزامات نرم در ساختار اجرایی دولتها گردید، این الزامات ،ضمانت اجرایی ندارد ولی با گذشت  زمان قابلیت تبدیل به عرف را خواهد داشت. هدف از نگارش این مقاله، بررسی اجباری داوطلبانه درون حقوق بین الملل می باشد که  موافقت نامه نغییر اقلیم 2015 پاریس ، مورد بررسی واقع  می شود. سوالی مطرح است؛ با توجه به تحولات حقوق بین الملل تا چه اندازه تعهدات اختیاری آن میتواند در ساختار اجرایی دولتها در قبال معاهدات بین المللی مثمر ثمر باشد؟ فرضیه تحقیق بر این است که به نظر می رسد تعهدات اختیاری می تواند موثر بوده و ضمانت اجرای کافی را در ساختار اجرایی دولتها در قبال معاهدات بین المللی داشته باشد. این مطالعه به روش کتابخانه ای صورت گرفته و لزوم اهتمام جامعه بین الملل دررفع موانع مذکور را ایجاب می نماید.

    کلیدواژگان: الزامات حقوق نرم، تغییرات اقلیمی، تعهدات حقوق نرم، موافقت نامه تغییرات اقلیمی پاریس، اجماع جهانی، وفاق عام، ضمانت اجرا
  • یاور جلائیان صالح *، مهدی مومنی، علیرضا صابریان، محمد روحانی مقدم صفحات 89-106

    این پژوهش با هدف شناخت ماهیت تظاهر به عمل حرام و ارزیابی جایگاه آن در ابعاد فقهی حقوقی و از لحاظ شیوه جمع‌آوری داده‎ها، به عنوان اسنادی و از نظر شیوه تجزیه و تحلیل اطلاعات به روش توصیفی تحلیلی انجام شده است. در ماده 638 قانون مجازات اسلامی، مصوب 1375، تظاهر به عمل حرام، جرم قلمداد شده است. ابهام عنوان مذکور با توجه به عدم بیان مصادیق آن در مقررات کیفری، و نارسایی بیان مقنن در تعیین کیفر عمل حرام در این ماده، اجرای آن را با مشکلات فراوان مواجه کرده است. تحقیق حاضر با مراجعه به منابع حقوق اسلام، اصول قانون اساسی، اصول حقوق کیفری و رویه قضایی و دکترین، شیوه جرم انگاری مقنن در ماده مذکور و ضرورت توجه مقنن به موازین شرعی و اصول قانون اساسی و قواعد حقوق کیفری را مورد بررسی قرار داده و به این نتیجه دست یافته است که چنانچه اراده مقنن مبتنی بر جرم انگاری برای اعمال حرام باشد، باید مصادیق آن را به نحو دقیق در مقررات کیفری تعریف و مشخص کند. پیش از اصلاح ماده مذکور، بر قضات کیفری فرض است با رعایت اصل قانونی بودن جرم و مجازات و اصل تفسیر قوانین جزایی به نفع متهم، با استناد به اصل 37 قانون اساسی، در موارد فقدان نص و ابهام و اجمال، به گونه‎ای متعادل‌تر و نزدیکتر به اهداف و مقاصد شارع عمل نمایند و در بسیاری از موارد حکم برایت متهم را صادر کنند.

    کلیدواژگان: جرم انگاری، حقوق کیفری، عمل حرام، قوانین جزایی
  • ساجده مهربانی*، جواد طهماسبی صفحات 109-131

    بی ‎توجهی به مساله بازداشت‎های پیش از محاکمه به عنوان یکی از پیچیده‎ ترین چالش‎های نظام عدالت کیفری می‎تواند افزایش جمعیت کیفری را تشدید نموده و احتمال نقض حقوق متهمان در مراحل تحقیق و دادرسی را افزایش دهد. ظرفیت کیفرزدایی نظام دادرسی کیفری ایران در کاهش زندانیان پیش از محاکمه از موضوعات مهمی است که چندان مورد توجه قرار نگرفته است. سوال اساسی که در این مقاله مطرح و بررسی شده این است که چالش های فراروی ظرفیت کیفرزدایی نظام دادرسی کیفری ایران در کاهش زندانیان پیش از محاکمه و راهکارهای رفع آن کدام اند؟ مقاله حاضر توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی سوال مورد اشاره پرداخته است. کافی نبودن جایگزین های تعقیب، نقش دادستان برای کنترل جرم و رویکرد جرم انگاری و حبس گرایی مهمترین چالش های فراروی ظرفیت کیفرزدایی نظام دادرسی کیفری ایران در کاهش زندانیان پیش از محاکمه هستند. در همین حال، از محدود کردن قرار بازداشت موقت، گسترش حقوق دفاعی، ترغیب به استفاده از سازوکارهای جایگزین، تسریع در صدور کیفرخواست و صدور روزانه کیفرخواست و الکترونیکی شدن فرایند تودیع وثیقه در همان روز صدور قرار، می توان به عنوان راهکارهای ظرفیت کیفرزدایی نظام دادرسی کیفری ایران در کاهش زندانیان پیش از محاکمه نام برد.

    کلیدواژگان: کیفرزدایی، زندانیان پیش از محاکمه، بازداشت موقت، حبس گرایی
  • محبوبه ناصری طاهری، فهیم ملک زاده*، عبدالرضا جمال زاده صفحات 133-152

    انسان در زندگی فردی و اجتماعی با تعارضات و تزاحمات و دغدغه هایی مواجه است که برای مرتفع ساختن آن ها نیاز به روش هایی دارد که در شرع و فقه اسلامی می توان ردپایی از آن پیدا کرد از جمله قواعد فقهی پرکاربرد قاعده ی میسور است، نظر به اینکه این قاعده در مسایل گوناگون فردی و اجتماعی ریشه دارد و می تواند ضامن حفظ و بقاء احکام باشد و از سقوط کلی احکام و حقوق جلوگیری می کند و از آن جا که معتقدیم قوانین دینی در عین اینکه آسمانی است، زمینی نیز می باشد، مهم است که با این قاعده و مفهوم و مصادیق و کاربرد آن در زندگی آشنا شد و شرع را ضمیمه ی عقل کرد تا بتوان در رفع تزاحم احکام و تزاحم حقوق نتیجه بهتر را انتخاب کرد. این نوشتار با نگرشی دینی و عقلانی سعی در ارایه کاربردها و کارکردهای این قاعده در تعاملات و روابط فردی و اجتماعی انسان ها دارد که با رفع تزاحم می توان نتیجه خوبی گرفت.

    کلیدواژگان: قاعده میسور، معسور، مصلحت، تزاحم، حقوق
|
  • Amir Eslami Tabar *, Hamideh Zarei, Mehdi Nasser Pages 11-28

    Due to the special nature of their operations, joint stock companies are considered as money-based companies. The main question that the present study seeks to answer is what is the mechanism of capital increase of joint stock companies in Iranian and American law? In Iran, the capital increase of joint stock companies occurs in two ways: increasing the nominal amount of shares and issuing new shares. While in US law, due to the expansion of joint stock companies to public, private, professional and other companies, the concept of nominal value of shares is removed from US law and in states where such a concept still exists, all or part of the company's surplus account is transferred to account. Capital, legal capital increases. The laws of each state have their own rules in accordance with the requirements of that state, which today are the main laws of the American companies and the laws of New York and Delaware.

    Keywords: Raising capital, Joint Stock Companies, Iranian legal system, American legal system
  • Mansooreh Bagheripoor *, Nusratullah Saberi, Seyed Ali Pourmanouchehri Pages 47-66

    Due to the special nature of their operations, joint stock companies are considered as money-based companies. The main question that the present study seeks to answer is what is the mechanism of capital increase of joint stock companies in Iranian and American law? In Iran, the capital increase of joint stock companies occurs in two ways: increasing the nominal amount of shares and issuing new shares. While in US law, due to the expansion of joint stock companies to public, private, professional and other companies, the concept of nominal value of shares is removed from US law and in states where such a concept still exists, all or part of the company's surplus account is transferred to account. Capital, legal capital increases. The laws of each state have their own rules in accordance with the requirements of that state, which today are the main laws of the American companies and the laws of New York and Delaware.

    Keywords: Raising capital, Joint Stock Companies, Iranian legal system, American legal system
  • Elham Pourmahabadian *, Maryam Afshari Pages 49-68

    The importance and necessity of urban projects inevitably leads to some violations of citizens' rights. Sometimes municipal agents cause harm to others in the performance of duties assigned to their respective organizations, or failure to perform the duties of the law related to the city administration and its requirements, causes harm to citizens, and finally municipalities in the implementation of development projects, Necessarily, they seize private property, which guarantees their responsibility to the owners. The variety and extent of the various tolls and laws and regulations that have been passed in this regard have made the dispute between Modi and the municipality inevitable, so that the legislator in Article 77 of the Municipalities Law has provided an independent authority to deal with this matter. , That the resolution of such disputes is referred to this commission. Now, according to the provisions of Article 77 of the Municipalities Law, this article examines and removes ambiguity from the Article 77 Commission with a descriptive-analytical method, as well as the performance, powers, competencies of the Commission subject to Articles 99 and 100 of the Municipal Law and the commission's votes. He then explained the powers of the Court of Administrative Justice and the need for full oversight of the legal actions of the quasi-judicial authority of the Article 100 Commission.

    Keywords: Municipal Transactions Regulations - Commission Articles 100, 99, 77 - Municipal Law - Urban Barriers
  • Touraj Khadivi Sohrabi, Dariush Ashrafi *, Mohsen Abdollahi Pages 69-88

    Due to the need to create a general consensus for the subjects of international law in order to achieve common goals, a moral obligation was formed, which led to the emergence of soft requirements in the executive structure of governments. These requirements have no executive guarantee, but over time Will have. The purpose of writing this article is the voluntary compulsory review within international law, of which the 2015 Paris Climate Change Agreement is considered as an example. The question is; Given the developments in international law, to what extent can the guarantee of its implementation be effective in the executive structure of states in relation to international treaties? The research hypothesis is that it seems that voluntary obligations can be effective and guarantee adequate implementation in the executive structure of governments in relation to international treaties. This study is a library method and requires the international community to take care of these obstacles.

    Keywords: Soft Law Requirements, Climate Change, soft law obligations, Paris climate change agreement, Global Consensus, General Consensus, Implementation Guarantee
  • Yavor Jalaian Saleh *, Mehdi Momeni, Alireza Sabrian, Mohammad Rouhani Moghadam Pages 89-106

    This research has been done with the aim of knowing the nature of pretending to be a forbidden act and evaluating its place in jurisprudential-legal aspects, and in terms of the method of data collection, as documents, and in terms of the method of information analysis, descriptive-analytical. In Article 638 of the Islamic Penal Code, approved in 1375, feigning a forbidden act is considered a crime. The ambiguity of the mentioned title due to the failure to state its examples in the criminal regulations, and the inadequacy of the legislator in determining the punishment for the forbidden act in this article, its implementation has faced many problems. By referring to the sources of Islamic law, the principles of the constitution, the principles of criminal law and judicial procedure and doctrine, the method of criminalization of the legislator in the mentioned article and the need for the legislator to pay attention to the Sharia standards and the principles of the constitution and the rules of criminal law have been examined. And it has reached the conclusion that if the will of the legislator is based on the criminalization of haram acts, it must define and specify its examples precisely in the criminal regulations. Before the amendment of the mentioned article, criminal judges are required to observe the principle of legality of crime and punishment and the principle of interpretation of criminal laws in favor of the accused, invoking Article 37 of the Constitution, in cases of lack of text, ambiguity and summaries, in a more balanced manner. And act closer to the goals and objectives of the law and in many cases acquit the accused.

    Keywords: criminal Justice, Criminal Laws, Decriminalization, Forbidden Act
  • Sajedeh Mehrabani *, Javad Tahmasebi Pages 109-131

    Neglecting the issue of pre-trial detentions as one of the most complex challenges of the criminal justice system can exacerbate the increase in the criminal population and increase the likelihood of violations of the rights of defendants during the investigation and trial. The capacity of the Iranian criminal justice system to reduce the number of pre-trial prisoners is one of the most important issues that has not received much attention. The main question raised and examined in this article is what are the challenges facing the penitentiary capacity of the Iranian criminal justice system in reducing pre-trial prisoners and solutions? The present article is a descriptive-analytical study and examines the question using the library method. Insufficient alternatives to prosecution, the role of the prosecutor in controlling crime, and the criminalization and imprisonment approach are the most important challenges facing the penalizing capacity of the Iranian criminal justice system in reducing pre-trial detainees. At the same time, restricting temporary detention, expanding defense rights, encouraging the use of alternative mechanisms, speeding up the indictment and daily issuance of indictments, and electronicizing the bail process on the day of the issuance can be used as solutions to the system's penalizing capacity. Iran's criminal court cited a reduction in pre-trial detainees.

    Keywords: punishment, Prisoners before trial, temporary detention, imprisonment
  • Mahboubeh Naseri Taheri, Fahimeh Malekzadeh *, Abdolreza Jamalzadeh Pages 133-152

    In individual and social life, human beings face conflicts, inconveniences and worries that in order to resolve them, they need methods that can be traced in Islamic law and jurisprudence, including the widely used jurisprudential rules of the Mysore rule, considering that this rule It is rooted in various individual and social issues and can guarantee the preservation and survival of the rulings and prevent the general collapse of the rulings and rights, and since we believe that religious laws are not only heavenly but also earthly, The concept, examples and its application in life became known and the Shari'a was attached to the intellect so that a better result could be chosen in eliminating the conflict of rules and the conflict of rights. This article tries to present the applications and functions of this rule in the interactions and individual and social relations of human beings with a religious and rational attitude, which can be a good result by eliminating the conflict..

    Keywords: Mysore rule, Inconsistency, expediency, antagonism, Rights