فهرست مطالب

پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی - سال دوازدهم شماره 55 (زمستان 1399)

نشریه پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی
سال دوازدهم شماره 55 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • گلاره جمشید نژاد، مرجان واحدی*، علیرضا پورسعید، حامد چهارسوقی امین صفحات 9-37

    توسعه شرکتهای دانش بنیان کشاورزی میتواند در جهت رونق کشاورزی و افزایش اشتغال دانش آموختگان رشته-های کشاورزی موثر باشد. اما بررسی آمارها نشان می دهد که در سال های گذشته شرکت های دانش بنیان در غرب کشور رشد قابل ملاحظه ای نداشته اند.این پژوهش با هدف شناسایی پیش برنده و بازدارنده های آموزشی موثر بر مدیریت موفق شرکت های دانش بنیان کشاورزی غرب کشور جهت توسعه در تابستان سال 1399 به صورت کیفی و با روش تیوری بنیانی انجام گرفت.به منظور شناسایی مولفه ها از مصاحبه های عمیق انفرادی با مدیرعامل شرکت-های دانش بنیان کشاورزی در غرب کشور استفاده شد (45=N) که پس از مصاحبه با 21 مدیر عامل اشباع نظری حاصل گردید. انتخاب مدیرعامل ها جهت مصاحبه به صورت هدفمند و از نوع قضاوتی بود، تحلیل داده ها با روش تحلیل خط به خط و در قالب تحلیل محتوای متعارف با استفاده از نرم افزار MAXQDA12 منجر به شناسایی26 مولفه اصلی در قالب 4 دسته عامل های آموزشی در زمینه بازاریابی، فرهنگی، کارآفرینی و فنی-تخصصی به عنوان پیشران شد. بازدارنده های آموزشی موثر بر مدیریت موفق شرکت های دانش بنیان کشاورزی نیز شامل 25 مولفه اصلی در قالب 4 دسته موانع آموزش حرفه ای، دانایی محوری، ارتباطی و مدیریتی بود. عمده ترین پیش برنده های آموزشی با بیشترین فراوانی تکرار از سوی پاسخگویان ایجاد مراکز تحقیقات حرفه ای جهت آموزش مدیرعامل ها در زمینه انجام پژوهش های کاربردی و آموزش در زمینه نحوه انجام پژوهش های کاربردی در شرکت های دانش بنیان کشاورزی بود؛ دو بازدارنده ی عدم وجود مهارت کارآفرینی در بین مدیرعامل ها و عدم آگاهی از فن آوری های تولید شده در دانشگاه ها نیز با بیشترین فراوانی تکرار به عنوان عمده ترین موانع شناسایی گردید، ارایه آموزش ها و کارگاه های آموزشی دوره ای متناسب با نیاز مدیرعامل ها، همچنن گنجاندن واحدهای آموزشی اختیاری در دانشکده های کشاورزی جهت آموزش کارآفرینی می تواند سبب توسعه پیش برنده ها و برطرف نمودن موانع گردد. لذا لازم است برنامه ریزان جهت توسعه شرکت های دانش بنیان کشاورزی به شاخص ها و مولفه های پیش برنده توجه نموده و در جهت تسهیل و برطرف نمودن موانع اقدامات لازم را مبذول دارند.

    کلیدواژگان: شرکت های دانش بنیان، پیش برنده های آموزشی، بازدارنده های آموزشی، توسعه شرکت های دانش بنیان
  • محبوبه عطایی اسد*، رضا موحدی صفحات 38-54

    آمار کاربرد کودهای شیمیایی در شهرستان همدان نشان می دهد که کشاورزان از کود های شیمیایی به صورت غیر اصولی و بی رویه استفاده می کنند که در بلند مدت شاهد پی آمدهای زیانبار آن بر محیط زیست و سلامت انسان خواهیم بود. از سوی دیگر، رفتار کشاورزان به عنوان استفاده کنندگان کود شیمیایی، تحت تاثیر عامل های مختلفی قرار دارد. بر همین مبنا، هدف اصلی این پژوهش کاربردی، بررسی تاثیر دانش، نگرش و قصدرفتاری بر رفتار کاربرد کودهای شیمیایی به وسیله ی سیب زمینی کاران شهرستان همدان بود. جامعه آماری تحقیق، 14200کشاورز سیب زمینی کار بخش مرکزی شهرستان همدان بود که با استفاده از جدول مورگان 375تن از آنان به عنوان نمونه مشخص شدند. روش انتخاب نمونه ها به شیوه نمونه گیری تصادفی و برحسب جمعیت کشاورزان در هر روستا با انتساب متناسب انجام گرفت. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. برای سنجش روایی ابزار تحقیق از روش روایی تشخیصی استفاده شد که مقدار آن برای سازه های مورد بررسی بالاتر از AVE≤0.5 و قابل قبول بود . به منظور تعیین پایایی از روش پایایی ترکیبی استفاده شد که مقدار آن برای سازه های مورد بررسی بالاتر ازCR ≥0.75و قابل قبول بود . داده های پژوهش با استفاده از روش مدل سازی معادله های ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی و با کمک نرم افزار SmartPLS3.0 پردازش شدند. یافته ها نشان دادند متغیر دانش با میانجی گری نگرش و قصد رفتاری بر رفتار کشاورزان تاثیر مثبت و معنی دار دارد. این نشان دهنده گرایش کشاورزان برای کسب دانش و اطلاعات برای کاربرد بهینه کودهای شیمیایی است. یافته های دیگر نیز نشان دادکه نگرش کشاورزان نسبت به کاربرد بهینه کودهای شیمیایی تاثیر مثبت و معنی داری بر رفتار کشاورزان در کاربرد کودهای شیمیایی دارد. نگرش نسبت به کاربرد کودهای شیمیایی با میانجیگری قصد رفتاری بر رفتار کشاورزان تاثیر مثبت و معنی دار دارد؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت که با تغییر نگرش این سیب زمینی کاران درباره کاربرد کودهای شیمیایی می توان رفتار آن ها در مورد کاربرد کود های شیمیایی را اصلاح کرد.

    کلیدواژگان: دانش کشاورزان، نگرش کشاورزان، قصد رفتاری، کاربرد، کودهای شیمیایی
  • پوریا عطائی، سمیه مرادحاصلی، حمید کریمی* صفحات 55-77

     این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی بیرونی آموزش کشاورزی دانشجویان کشاورزی و تاثیر آن بر نگرش آنان نسبت به آینده شغلی انجام شد. جامعه‎ ی آماری این بررسی را دانشجویان دانشکده ‎های کشاورزی دانشگاه ‏های دولتی کشور در سال 1399 تشکیل دادند (236973=N). حجم نمونه بنا بر جدول کرجسی و مورگان، 386 تن برآورد شد. برای نمونه‎ گیری از روش نمونه‎ گیری تصادفی طبقه ‎ای با انتساب متناسب استفاده شد. ابزار سنجش در این مطالعه پرسشنامه ی محقق ساخته‏ای بود که پایایی آن‏ با استفاده از محاسبه ضریب تتای ترتیبی (91/0- 75/0=Ɵ) و پایایی مرکب (91/0-74/0 =CR) انجام شد و روایی شکلی و محتوایی آن نیز با بهره ‏گیری از نظرهای متخصصان دانشگاهی و همچنین به استناد شاخص روایی سازه (68/0-5/0 =AVE) در سطح مطلوب برآورد شد. برای سنجش متغیرها از طیف لیکرت پنج قسمتی استفاده شد (خیلی کم= 1 تا خیلی زیاد= 5). داده ها به وسیله نرم افزارهای SPSSwin23 و AMOS22 پردازش شد. برای تدوین مدل‏‏های اندازه ‏گیری سازه‏های پژوهش از تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم بهره گرفته شد و نشان داد که مولفه‏ های مورد مطالعه قابلیت اندازه ‏گیری سازه مورد نظر را دارا می‏باشند. یافته های مدل-سازی معادله های ساختاری نشان داد که فرآیند آموزشی اثر مثبت و معنی داری بر شایستگی ها، رضایت از رشته تحصیلی و نگرش دانشجویان نسبت به آینده شغلی داشته است. همچنین، شایستگی ها و رضایت از رشته تحصیلی تاثیر مثبت و معنی داری بر نگرش دانشجویان نسبت به آینده شغلی داشت. می توان نتیجه گرفت که فرآیند آموزشی می تواند شایستگی ها و رضایت دانشجویان از رشته تحصیلی را تحت تاثیر قرار دهد و منجر به نگرش مثبت نسبت به آینده شغلی شود.

    کلیدواژگان: اثربخشی بیرونی، آموزش کشاورزی، شایستگی های دانشجویان، رضایت از رشته تحصیلی، آینده شغلی
  • زهرا باعزم، حسین خزیمه نژاد* صفحات 78-94

    یکی از مهم ترین عامل هایی که نقش بنیادین در انتشار و ترویج نوآوری ها و دیدگاه های جدید در صنعت کشاورزی بر عهده دارد، آموزش کشاورزان درزمینه ی مدیریت بهینه منابع آب در شرایط خشک سالی است. لذا در این پژوهش به بررسی نقش آموزش اثربخش بر مدیریت منابع آب از دیدگاه کشاورزان در شرایط کم آبی در دشت بیرجند واقع در استان خراسان جنوبی پرداخته شد. روش تحقیق از نوع علی- ارتباطی بود. جامعه آماری تحقیق 195 نفر از کشاورزان آبی کار دشت بیرجند استان خراسان جنوبی است. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان، حدود 125 نفر تعیین شد و به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برابر 857/0 به دست آمد که نشان دهنده پایایی مناسب ایزار پژوهش داشت. روایی شکلی و محتوای پرسشنامه نیز توسط گروهی از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی بیرجند و سازمان جهاد کشاورزی تایید شد. این پژوهش باهدف اولویت بندی معیارها (6 عدد) و زیرمعیارهای (40 عدد) اثرگذار با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و تحلیل شبکه (ANP) انجام شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده های گرد آوری شده از نرم افزارهای Super Decisions، SPSSو Expert choice استفاده شد. نتایج نشان داد، کشاورزانی که در دوره های آموزشی- ترویجی درزمینه ی مدیریت آب کشاورزی شرکت داشته اند، به مراتب گرایش و آمادگی، درک، آگاهی، تعهد و باور بالاتری درزمینه ی مدیریت آب کشاورزی و استفاده از نوآوری های جدید داشتند. نتایج به دست آمده از این تحقیق را می توان به عنوان شاخصی برای اتخاذ تصمیم گیری های مدیریتی در راستای افزایش مشارکت کشاورزان در مدیریت بهینه منابع منطقه استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مدیریت بهینه آب، مدیریت ریسک، آموزش، فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP)، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)
  • زهرا تیموری کوهسار، سعید محمدزاده*، مقصود فراست خواه صفحات 95-119

    مشارکت فعال دانشجویان سازه ای است که برای نخستین بار جهت درک و تبیین افت و شکست تحصیلی مطرح شد و به عنوان پایه ای برای اص الح روند تعلیم و تربیت مدنظر قرار گرفت. این تحقیق یک پژوهش کاربردی و در نگاه روش گردآوری اطلاعات، جزء پژوهشهای میدانی م یباشد. برای دست یابی به هدف پژوهش از روش های تحلیل سلسله مراتبی فازی و تحلیل عاملی استفاده شد. مشارکت کنندگان تحقیق در بخش تحلیل سلسله مراتبی فازی شامل 20 نفر از متخصصان در زمینه آموزش عالی کشاورزی بود که برای استخراج و تعیین اهمیت نسبی نشانگرهای سنجش مشارکت فعال دانشجویان، شرکت کردند. یافته های تحلیل سلسله مراتبی فازی نشان داد که یادگیری با همتایان، یادگیری همراه با کار، تجربه آموزی با مدرسان از اهمیت وزنی بیشتریدر مشارکت فعال دانشجویان گرایش های علوم کشاورزی برخوردار بودند. در بخش میدانی از جامعه ی آماری شامل 1000 تن از دانشجویان سال سوم و چهارم دانشگاه ها و دانشکده های کشاورزی، بر مبنای جدول گرجسی ومورگان 278 دانشجو  128 تن دختر و 118 تن پسر به عنوان حجم نمونه ی تحقیق با به کارگیری نمونه گیریطبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. یافته های تحلیل عاملی گویای آن است که شاخص هایی همچون ترکیب آموزه و تجربه های تخصصی در یادگیری، یادگیری انعکاسی و یک پارچه تلفیقی ، یادگیری مشارکتی،شیوه های تدریس اثربخش، راهبردهای یادگیری و یادگیری سطح بالا از نظر دانشجویان به ترتیب بیشترین اهمیت را در مشارکت فعال دانشجویان در دانشگاه ها و دانشکده-های علوم کشاورزی دارد.

    کلیدواژگان: تحلیل سلسله مراتبی فازی، مشارکت فعال دانشجویان کشاورزی، یادگیری
  • عباس نوروزی* صفحات 122-136
    امروزه توسعه برنامه های آموزش کارآفرینی در دانشگاه ها و مرکزهای آموزش عالی بر این پیش فرض مبتنی است که مهارت های کارآفرینی اکتسابی هستند. هدف این تحقیق استخراج عامل های موثر بر مهارت های کارآفرینی دانشجویان مرکزهای آموزش کشاورزی استان های فارس، خراسان رضوی و البرز بود. تحقیق از نظر هدف کاربردی و دیدمان پژوهش از نوع آمیخته اکتشافی است. ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته ای بود که روایی شکلی آن بر اساس نظر متخصصان ترویج و آموزش کشاورزی تایید شد و پایایی آن با استفاده از فرمول تتای ترتیبی 9/0= Ɵ محاسبه شد. متغیرهای مستقل تحقیق شامل متغیرهای آموزشی، روان شناختی و اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی و متغیر وابسته تحقیق مهارت های کارآفرینی بود. سنجش متغیرهای مستقل و وابسته با مقیاس ترتیبی انجام گرفت. جامعه ی آماری تحقیق (670 نفر) دانشجویان نیمسال آخر مرکز آموزش جهاد کشاورزی استان های خراسان رضوی، فارس و البرز در سال 1397 بود. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 245 نفر تعیین شد و به شیوه تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. یافته های آزمون همبستگی اسپیرمن نشان داد که بین عامل های آموزشی، روان شناختی، اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی با مهارت های کارآفرینی ارتباط مثبت و معنی دار وجود دارد. یافته های مدل های تعاملی مدل یابی معادله ساختاری نشان داد که مهم ترین عامل موثر بر مهارت های کارآفرینی پاسخگویان عامل روان شناختی است که ضریب مسیر آن 63/0 محاسبه شد. عامل آموزشی به میزان 24/0 = p و عامل اقتصادی به میزان 23/0 = p در مهارت های کارآفرینی تاثیر داشتند.
    کلیدواژگان: مرکز آموزش، مهارت کارآفرینی، دانشجویان کشاورزی، آموزش کارآفرینی
  • مسعود سامیان*، رضا موحدی، حشمت الله سعدی، ابراهیم صالحی عمران صفحات 137-156

    امروزه دانشگاه ها در عرصه های گوناگونی باید  پاسخگوی نیازهای روبه رشد جامعه باشند از جمله آموزش، پژوهش، کارآفرینی و مدیریت نیروی انسانی از جمله دانشجویان و اعضای هیات علمی در سطح ملی و بین المللی. در حقیقت دانشگاه مسیول تربیت نیروی انسانی متخصص و ماهر، به عنوان مهم ترین سرمایه جامعه است. نقش اساسی مورد انتظار از دانشگاه، پرورش انسان دانا، توانا و شکوفاکننده جامعه است. با توجه به نیازهای روبه رشد جامعه و شناسایی شایستگی های مورد نیاز دانشجویان برای کسب شغل پایدار، این پژوهش به دنبال طراحی مدل شایستگی های حرفه ای دانشجویان کشاورزی براساس روش کیفی است. جامعه آماری این پژوهش اعضا هیات علمی دانشگاه های کشاورزی بوعلی سینا، زنجان، رازی کرمانشاه، شیراز و تهران، متخصصان کشاورزی در بخش دولتی و خصوصی می باشند. ابزار پژوهش مصاحبه های عمیق نیمه ساختارمند بوده است که با شمار 28 تن از جامعه آماری انجام شده (11 تن اعضا هیات علمی، 8 تن کارشناسان بخش دولتی و 9 تن فعالان بخش خصوصی)، پردازش داده ها طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی انجام شد. یافته ها نشان دادند که شرایط علی به وجود آمدن مقوله ی محوری (شایستگی های دانشجویان کشاورزی) شامل مهارت های ارتباطی، مهارت های تجربی و عملی، مهارت های کارآفرینی، مهارت های مدیریتی و مهارت های کار گروهی می باشد. شرایط مداخله گر (تاثیرگذار) نیز شامل وجود مدرسان برجسته، استفاده از وسایل کمک آموزشی و شناخت ظرفیت های اقتصادی منطقه می باشد. علاوه بر این، شرایط زمینه ای و بستر لازم برای به وجودآمدن مقوله ی محوری یعنی شایستگی های دانشجویان کشاورزی عبارت بودند از: نحوه آموزش های دانشگاهی، ایجاد علاقه و انگیزه در دانشجویان و ارتباط با فعالان کشاورزی و کشاورزان پیشرو. راهبردهای کنش و  واکنش نیز شامل توجه نکردن به نیازهای بازار کار، بهره گیری از هوش هیجانی و موانع و معضلات بخش کشاورزی و آشنایی با آنها بود.

    کلیدواژگان: مدل شایستگی، اشتغال پایدار، دانشجویان کشاورزی
  • عبدالله مخبر دزفولی*، مهرداد تیموری، امید جمشیدی، شهرام مقدس فریمانی، جمشید پیشکار صفحات 157-169

    این تحقیق با عنوان بررسی متغیرهای موثر بر رضامندی دانشجویان از پروژه های کار حین تحصیل در مرکز های آموزش و تحقیقات کشاورزی انجام گردید.  رویکرد این تحقیق کمی بوده و از پرسشنامه محقق ساخته به عنوان ابزار اصلی تحقیق استفاده گردید و از نوع تحقیقات پیمایشی بود. جامعه آماری این  تحقیق کلیه دانشجویان فعال در پروژه های کار حین تحصیل که تعداد آنها 102 نفر بودند. این تحقیق در مراکز فعال در اجرای پروژه های کار حین تحصیل انجام گردید برای این منظور این تحقیق در مراکزی انجام گردید که دارای حداقل 3  پروژه کار حین تحصیل بودند، اجرا گردید  مراکز آموزش و تحقیقات  استان های  اصفهان - آذربایجان شرقی - سیستان وبلوچستان - قزوین - خراسان رضوی - مازندران - همدان - بوشهرو مرکز آموزش عالی امام خمینی (ره)  جز مناطق مورد مطالعه بودند با توجه به شمار محدود اعضای جامعه ی آماری همه ی آنان به شیوه تمام شماری مورد مطالعه قرار گرفتند داده های بدست آمده با استفاده از پرسشنامه با استفاده از نرم افزار pls- smart  و spss پردازش شدند. پایایی ترکیبی (CR) برای هر یک از سازه ابزار تحقیق بالای  7/0 و نشان از پایداری درونی پرسشنامه بود. نتیجه مدل  معادلات ساختاری حاکی از تایید مدل بوده و شاخص برازش مدل کلی (GOF) مقدار 571/0 درصد بوده  و مدل کلی پژوهش برازش مناسبی دارد. این بررسی نشان داد که از دیدگاه پاسخگویان تجربه عوامل پروژه های کار حین تحصیل ، نظارت مناسب اساتید ناظر پروژه ها ، برنامه ریزی دقیق مراحل اجرایی پروزه ها در  رضامندی دانشجویان از پروژه های کار حین تحصیل تاثیرگذار می باشد.

    کلیدواژگان: رضامندی، اثربخشی آموزشی، کار حین تحصیل، مرکزهای آموزش و تحقیقات کشاورزی
  • سهیلا پورجاوید*، بهمن خسروی پور، امیرحسین علی بیگی صفحات 170-186

    دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی کشاورزی در مسیر پیشرفت خود با تغییرات بی شماری چون تحولات سریع تکنولوژیکی، تغییرات عمده در بازار کار، انتظارات ذینفعان، بودجه، رقابت های ملی و بین المللی و... مواجه هستند که تهدیدی برای شیوه های سنتی در دانشگاه ها محسوب شده و نیاز به انجام بهتر، سریع تر و کم هزینه تر فعالیت ها را ضرورت بخشیده است. هدف این پژوهش کیفی شناسایی مولفه های نهادینه سازی نسل چهارم دانشگاه ها درآموزش عالی کشاورزی ایران بود. داده ها از طریق مصاحبه های عمیق با متخصصان و صاحب نظران آموزش عالی کشاورزی که از تجربه ی مدیریتی در سمت های ستاره دار دانشگاهی نیز برخوردار بودند (20 مصاحبه فردی)، جمع آوری و با روش تحلیل خط به خط و در قالب تحلیل محتوای متعارف با استفاده از نرم افزار MAXQDA پردازش شدند. براساس یافته ها مولفه های نهادینه سازی نسل چهارم دانشگاه ها در آموزش عالی کشاورزی ایران شامل شایستگی دانشگاه کشاورزی، سرعت و انعطاف پذیری دانشگاه در رویارویی با تغییرات و دگرگونی ها، پاسخگویی، دانش بنیان بودن و یادگیرنده و نوآور بودن دانشگاه ها (6مولفه)، می باشند.

    کلیدواژگان: نسل چهارم دانشگاه، دانشگاه چابک، آموزش عالی کشاورزی، مزیت رقابتی
  • غلامعباس ملاشاهی* صفحات 187-199

    این تحقیق از لحاظ هدف در زمره تحقیقات کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات جزء تحقیقات توصیفی - همبستگی بود که با استفاده از تکنیک پیمایش صورت گرفت. جامعه آماری تحقیق شامل 4805 نفر بهره بردار کشاورزی در پنج شهرستان از منطقه سیستان بود که با استفاده از فرمول کوکران نمونه ای به حجم 355 نفر از آن انتخاب و با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن توسط کمیته تحقیق مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از یک آزمون مقدماتی و تکمیل 30 پرسشنامه در جامعه آماری و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ بخش های مختلف آن در حد مطلوب مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته های تحقیق در خصوص مهمترین نیازهای آموزشی پاسخگویان نشان از آن داشت که آشنایی با خوراک های مورد نیاز دام، آشنایی با روش های برآورد نیاز غذایی دام و اصول تغذیه دام و احتیاجات تغذیه ای دام از اولویت بالایی نسبت به سایر موارد برخوردار بوده اند. همچنین نتایج حاصل از تحلیل همبستگی تحقیق حاکی از آن بود که بین متغیرهای فاصله محل زندگی تا مرکز شهر، تعداد دام سبک عشایر و تعداد دفعات شرکت در دوره های آموزشی مختلف با نیازهای آموزشی آنان در خصوص تغذیه در سطح اطمینان 99 درصد رابطه معنی دار و بین تعداد دفعات مراجعه به مراکز خدمات کشاورزی و عشایری و تعداد دام سنگین در سطح اطمینان 95 درصد رابطه مثبت و معنی داری با نیازهای آموزشی عشایر داشت. همچنین یافته های حاصل از مقایسه میانگین گویای این مطلب بود که بین سطوح مختلف تحصیلات عشایر مورد مطالعه و نیازهای آموزشی آنان در خصوص تغذیه دام رابطه معنی داری مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: : سیستان، نیاز آموزشی، عشایر، دام، تغذیه دام
|
  • Gelareh Jamshidnejad, Marjan Vahedi *, Alireza Poursaeed, Hamed Chaharsoughi Amin Pages 9-37

    this study was conducted with the aim to identify the educational promoter and deterrent affecting the successful management of agricultural knowledge-based companies in the west of the Iran for development in the summer of 2020; it was done qualitatively and with the method of Grounded theory. In order to identify the components From in-depth solo interviews Used with the Managing Director of knowledge-based agricultural companies in the west of the country (N = 45) Which was obtained after interviews with 21 Managing Director. The selection of Managing Director for the interview was purposeful and judgmental. Data analysis by line-by-line analysis and in the form of conventional content analysis using MAXQDA12 software Leads to the identification of 26 main components In the form of 4 categories of Educational factors In the field of marketing, Cultural, Entrepreneurship And technical-specialized as Promoter. Educational deterrent affecting the successful management of agricultural knowledge-based companies also includes 25 main components in the form of 4 categories Barriers to vocational training were central knowledge, communication and management. The main educational promoters with the highest frequency of repetition by the respondents Establishment of professional research centers to train Managing Director in conducting applied research and training on how to conduct applied research in knowledge-based agricultural companies; Two barriers to the lack of entrepreneurial skills among managing director and lack of knowledge of technologies produced in universities with the highest frequency of repetition were identified as the main obstacles.

    Keywords: Knowledge-Based Companies, Educational OF Drivers, Educational of Barriers, Development of Knowledge-Based Companies
  • Mahboobeh Ataei Asad *, Reza Movahedi Pages 38-54

    The evidences of fertilizers consumption in Hamedan show that farmers are applying fertilizers in a non-standard and excessive manner therefore, in long-term they will harm the environment and human health. Since,this farmers' behavior as chemical fertilizer users is influenced by various factors.The main purpose of this applied research was to investigate the effect of knowledge,attitude andbehavioral intentiononthe farmers' behaviorfertilizerapplication behavior in Hamadan.The statistical populationof the studyincluded14,200potato farmers working in the central district of Hamadan city which375farmers were determined by using Morgan's sampling table.To select samples,a random sampling method was used and the samples ofeachvillage selected in terms of proportional method.Thedata collectiontool was a questionnaire.Diagnostic validity method was used to assess the validityof the research questions thatshowed avalue higherthan0.5 (AVE≤0.5) and accept able for thevariables.In order tocalculatethereliability, thecomposite  reliabilitymethod  wasused,and it was higher than 0.75 (CR≥0.75)and acceptable for constructs.The datawere analyzed using structural equation modeling with partial least squares approach and softwareof SmartPLS version3.0.The results showed that knowledge withintermediate role of attitude and behavioral intention has a positiveand significant association with farmers'behavior.This indicates the farmers have adequate intention to obtain knowledge and information about the proper use of chemical fertilizers.The results also revealed that farmers 'attitudes have a positive and significant effecton farmers' behavior in using chemical fertilizers.Moreover,attitude with intermediate roleof behavioral intention has apositive and significant effect on behavior.Therefore,it can be concluded that there is a positive attitude about the use of chemical fertilizers among the farmers in the region.

    Keywords: knowledge, Farmers', Attitudes, Behavioral Intention, Application, Chemical fertilizers
  • Pouria Ataei, Somayeh Moradhaseli, Hamid Karimi * Pages 55-77

    The study aimed to evaluate students'' external effectiveness of agricultural education and its effect on their attitudes toward future career. The statistical population was agricultural students of Iran public universities in 2020 (N=236973). From whom 386 students were selected as a sample through stratified random sampling method. The assessment tool was a questionnaire whose face and content validity was confirmed by academic experts and discriminant validity (AVE= 0.5-0.68) was used for determination of structure validity. Reliability of questionnaire was determined by ordinal theta (Ɵ= 0.75-0.91) and composite eliability (CR= 0.74-0.91). The variables were measured on a five-point Likert scale (from 1 = very low to 5 = very high). Data was analyzed by applying SPSSwin23 and AMOS22. To develop structural model, confirmatory factor analysis (CFA) were used in first and second stages for testing measurement models. Results of CFA showed that components of structures were able to measuring of related structures. Results of structural equation modeling (SEM) revealed that educational process had a positive and significant effect on students’ competencies, satisfaction with the field of study, and attitude towards future career. Also, students’ competencies and satisfaction with the field of study influenced their attitude towards future career positively and significantly. It can be concluded that educational process can influence students’ competencies and satisfaction with the field of study and lead positive attitude towards future career.

    Keywords: External effectiveness, Agricultural education, students&rsquo, competencies, satisfaction with the field of study, future career
  • Zahra Baazm, Hossein Khozeymehnezhad * Pages 78-94

    one of the most important factors affecting the diffusion of innovations and new ideas in the agricultural industry is training farmers in the field of correct management of water resources in drought conditions. Therefore, the role of effective training on water resources management from viewpoint of farmers in water deficit condition in birjand plain, south khorasan province was investigated. the research method was causal – correlation. the population of the study consisted of farmers in birjand plain south khorasan province. the sample size was determined by using morgan table and was selected by random sampling method. the reliability of the questionnaire was calculated using cronbach 's alpha coefficient equal to 0.92 which indicates the reliability of the questionnaire. form and content validity of questionnaire was confirmed by a panel of faculty members of agricultural sciences and natural resources of birjand and agricultural jihad organization .this research aimed to prioritize the criteria( sub criteria) and sub – criteria) sub – criteria (using analytic hierarchy process) ahp) and network analysis (anp ). in order to analyze collected data, super decisions software, spss and expert choice software were used. the results showed that farmers who participated in agricultural water management in the field of agricultural water management, had significantly greater willingness, understanding, knowledge, commitment and belief in the field of agricultural water management and using new innovations. the results of this research can be used as an index to make management decisions to increase the participation of farmers in optimal management of resources.

    Keywords: Optimal water management, Risk Management, Education, Analysis Network Process (ANP), analytical hierarchy process (AHP)
  • Zahra Teimuri Koohsar, Saeed Mohammadzadeh *, Maghsud Ferasatkhah Pages 95-119

    Student Engagement is a phrase that was first proposed to understand and explain academic failure and wasconsidered as a basis for reforming the process of education. This study is an applied research and in termsof data collection method is a survey research. To achieve the research goal, fuzzy hierarchical analysis andfactor analysis methods were used. Research participants in the fuzzy hierarchical analysis section included20 agricultural higher education professionals who participated to extract and evaluate the relative importanceof indicators for measuring student engagement. Findings of fuzzy hierarchical analysis showed that peerlearning, Work Integrated Learning, and experiential learning with professors were of greater importance in theengagement of agricultural students. In the survey section with a statistical population including 1000 third andfourth year students of Iranian universities and colleges of agriculture, based on the Krejcie and Morgan table,278 students (128 male and 118 female) were selected as the sample size of the research using Stratified samplingwith proportional assignment. Findings of factor analysis indicate that from Students' opinions, componentssuch as combination of specialized experiences in learning, reflective and integrated learning, participatorylearning, effective teaching methods, learning strategies and Higher Order learning are the most important in thestudent engagement of students in universities and colleges of agricultural sciences, respectively.

    Keywords: fuzzy hierarchical analysis, active participation of agricultural students, Learning
  • Abbas Norozi * Pages 122-136
    Today, growth of entrepreneurship training programs in universities and higher education centers are based on the pre assumption that entrepreneurship skills are acquired. The purpose of this study was to extract factors affecting entrepreneurship skills of students in agriculture training centers in three provinces of Fars, Khorasan Razavi, and Alborz. The research method was applied in terms of purpose and exploratory in terms of mixed data type. The data collection tool was a researcher- made questionnaire, content validity of which was approved by agricultural extension and education experts and its reliability was estimated to be 0.91 using ordinal theta coefficient. The independent variables consisted of educational, psychological, economic, and socio and cultural variables and the dependent variable was entrepreneurship skills. The statistical population of the research is last semester students in agriculture training centers in Fars, Khorasan Razavi, and Alborz provinces in 2018(670). The sample size was determined using Morgan table, 245 people and were selected by stratified random sampling with proportional assignment. The findings of spearman correlation test showed that factors: educational, psychological, economic, and socio and cultural had a significant positive correlation with entrepreneurship skills. Applying interactive models of structural Equation Modeling (SEM) indicated that the most important factor affecting entrepreneurship skills among respondents is psychological factor with the path coefficient of 0/63. Educational and economic factors affected entrepreneurship skills with path coefficients of 0/24 and 0/23.
    Keywords: : Training Center, entrepreneurship skill, Agricultural students, Entrepreneurship education
  • Masud Samian *, Reza Movahedi, Heshmatollah Sadi, Ebrahim Salehi Omran Pages 137-156

    Today's universities must meet the growing needs of society in various areas, including education, research, entrepreneurship and manpower management, including students and faculty members at the national and international levels. In fact, the university is responsible for training specialized and skilled manpower, as the most important asset of society. The essential role expected of the university is to prepare a scientist, capable and prosperous human being in society. Therefore, according to the growing needs of society and identifying the competencies needed by students to face society in this study, we seek to determine the model of competencies of agricultural students based on a qualitative method. The statistical population of this study included professors of agricultural universities, agricultural specialists in the public and private sectors. The research tool was semi-structured interviews with 28 people. Also, data analysis was performed in three stages of open, axial and selective coding. The results showed that the causal conditions needed for the creating of the core theme (competencies of agricultural students) include communication skills, experimental and practical skills, entrepreneurial skills, managerial skills and team and group skills. Interventional (effective) conditions also include the presence of outstanding professors, the use of teaching aids and recognition of the economic potential of the region. In addition, the background conditions and the necessary context for the emergence of the core theme, namely the competencies of agricultural students, were: the university education methods, creating interest and motivation in students, and communication with leading agricultural activists and frontier farmers. Action and reaction strategies also included lack of attention to the needs of the labor market, using emotional intelligence and the problems faced to the agricultural sector and the awareness with them

    Keywords: Competency model, sustainable employment, skills, Agricultural students
  • Abdullah Mukhber Dezfoli *, Mehrdad Teymouri, Omid Jamshidi, Shahram Moqaddas Farimani, Jamshid Pishkar Pages 157-169

    This paper was aimed to investigate the variables affecting students' satisfaction towards practical projects amid education in the agricultural education and research centers. This was a quantitative research which applied a survey method to collect the data. The statistical population of the study was all students active in practical projects amid education equal to 102 people. This research was conducted in centers where at least 3 projects have been implemented, such as research centers of Isfahan, East Azerbaijan, Sistan and Baluchestan, Qazvin, Khorasan Razavi, Mazandaran, Hamedan, Bushehr and Imam Khomeini Higher Education Center. Due to few number of members of the statistical community, all of them were studied by census method. The main research tool was a researcher-made questionnaire which its reliability was evaluated by Composite Reliability (CR) for each of the research instrument constructs which was above 0.7 indicating the internal reliability of the questionnaire and GOF index which was 0.571 indicting good fitness of model. The data was analyzed using PLS-SMART and SPSS software. The results showed that from the perspective of the respondents, the experience of the agent of the projects, proper supervision of project supervisors and careful planning of executive are effective in students' satisfaction towards projects.

    Keywords: Satisfaction, Educational effectiveness, practical projects amid education, agricultural education, research centers
  • Soheila Pourjavid *, Bahman Khosravipour, Amirhossein Alibaygi Pages 170-186

    Universities are usually made subject to many complex, and sometimes contradictory, changes in the provision of job opportunities, missions, technological advancements, budgets and national/international competitions. These changes can pose threats to the traditional mode of education, research and services. They have prompted the need to perform activities better, faster and with less cost. While universities must protect the ideals and values of society and strive to convey virtuous culture from one generation to another, they are also expected to be agile and flexible in policies. The purpose of this qualitative study was to identify the components of institutionalization of the fourth generation of universities in Iranian organizations of higher education. Data were collected through in-depth interviews with specialists in agriculture of higher education and experts who also had managerial experience in starred academic positions. The research involved 20 individual interviews via line-by-line analysis. The interviews were processed in the form of conventional content analysis using MAXQDA software. Based on the findings, the components of institutionalization of the fourth generation of universities in Iranian agricultural higher education included the competence of the agricultural university, the speed and flexibility of the university in dealing with changes and transformations, responsiveness, knowledge-based learning and innovative capacity of the university, all of which summarily comprised the 6 components

    Keywords: Fourth Generation University, Agile University, agricultural higher education, Competitive Advantage
  • GholamAbbas Mollashahi * Pages 187-199

    This research was an applied research and in terms of data collection method, it was a descriptive-correlational research that was done using a survey technique. The statistical population of the study consisted of 4805 agricultural producers in five counties of Sistan region. Using the Cochran formula, a sample of 355 individuals was selected and used by stratified sampling method. The research instrument was a researcher-made questionnaire whose validity was confirmed by the committee. The reliability of the questionnaire was evaluated using a preliminary test and completing 30 questionnaires in the statistical population and the Cronbach's alpha coefficient was calculated at the desired level. Findings of the research on the most important educational needs of the respondents showed that familiarity with animal feed requirements, familiarity with methods of estimating animal nutritional needs and principles of animal nutrition and nutritional needs of livestock have a high priority over other items. The results of the correlation analysis indicated that there was a significant relationship between the distance to the city center, the number of livestock livestock and the number of attending educational courses at the 99% confidence level and the number of referrals to the centers The agricultural and nomadic services and the number of heavy traps in the 95% confidence level have a positive and significant relationship with tribal education needs. The findings of this study showed that there was a significant relationship between the different levels of education of the nomads and their educational needs regarding livestock feeding.

    Keywords: Sistan, Educational Needs, Nomads, Livestock, Livestock feeding