فهرست مطالب

مدیریت بازاریابی - پیاپی 53 (زمستان 1400)

مجله مدیریت بازاریابی
پیاپی 53 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا مهدوی ثابت، محمدعلی عبدالوند*، کامبیز حیدرزاده، محسن خون سیاوش صفحات 1-20

    بهبود عملکرد صادراتی همواره یکی از اهداف اصلی شرکت ها و بنگاه های بین المللی می باشند. با توجه به جایگاه صنعت نفت در سند چشم انداز بیست ساله کشور، بند 4 سیاست های کلی انرژی و به دلیل نبود مدل جامع عملکرد صادراتی فرآورده های نفتی ایران، این پژوهش می تواند راهکاری مناسب برای رشد و توسعه این صنعت، به خصوص در سطح بین المللی گردد. روش پژوهش این مطالعه، روش پدیدارشناسی و جامعه آماری شامل مدیران و کارشناسان بازاریابی و صادرات شاغل در صنعت نفت می باشند. از نمونه گیری غیر احتمالی و روش نمونه گیری هدف مند (گلوله برفی) استفاده شد. با توجه به رهیافت کیفی پژوهش، برای جمع آوری اطلاعات از ابزار مصاحبه عمقی نیمه ساختار یافته استفاده و با توجه به قاعده اشباع، تعداد 7 مصاحبه انجام شد. جهت اعتبارسنجی از اعتبار سازه، درونی، تفسیری و توصیفی بهره برده و برای تایید پایایی از روش بازبینی پس از کدگذاری استفاده شد. پس از کدگذاری باز، محوری، انتخابی و استفاده از نرم افزار اطلس می توان گفت که عوامل اصلی تشکیل دهنده پیشایندهای عملکرد صادراتی فرآورده های نفتی ایران در قالب چهار متغیر اصلی بازارگرایی، منابع شرکت، آمیخته بازاریابی، محیط کلان با مهم ترین مولفه عوامل سیاسی/ اقتصادی بوده و مولفه های عملکرد صادراتی فرآورده های نفتی ایران عبارتند از: عملکرد مالی، رضایت مشتری، نگه داشتن مشتری. در بیشتر مطالعات پیشین از سنت اثبات گرایی و کمی گرایی استفاده شده در حالی که در این پژوهش از تحلیل کیفی استفاده شد؛ در این تحقیق سعی شده با در نظر گرفتن جنبه های مختلف ویژگی های ایران مدلی متناسب بر اساس مولفه های تاثیرگذار بر عملکرد صادراتی فرآورده های نفتی ایران ارایه شود.

    کلیدواژگان: عملکرد صادراتی، بازارگرایی، منابع شرکت، آمیخته بازاریابی، محیط کلان
  • سید علیرضا موسوی*، میترا قاسمی پناه صفحات 21-34

    این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین محدودیت های تامین مالی با رقابت در بازار محصول و تمرکز بر مشتری در شرکت های خودرویی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انجام شده است. پژوهش حاضر به روش توصیفی همبستگی با ماهیت کاربردی درسال 1399 انجام شده است. جامعه آماری شامل شرکت های خودرویی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. حجم نمونه به تعداد 35 محاسبه و روش نمونه گیری به صورت حذف سیستماتیک انجام شده است. ابزارهای استفاده شده در این پژوهش، گزارش های منتشر شده توسط بورس اوراق بهادار، ماهنامه بورس، نرم افزار ره آورد نوین و گزارش های حسابرسی، صورت های مالی و درگاه اینترنتی جامعه حسابداران رسمی می باشد. داده ها نیز با استفاده از آزمون چاو و هاسمن، آزمون مانایی، همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی تحلیل شدند. در این پژوهش 2 فرضیه مطرح شد در فرضیه اول رابطه بین محدودیت های تامین مالی با رقابت در بازار محصول مورد بررسی قرارگرفت و در فرضیه دوم به بررسی رابطه بین محدودیت های تامین مالی با تمرکز بر مشتری پرداخته شد که پس از آزمون های آماری در نهایت هر دو فرضیه مورد تایید قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: محدودیت های تامین مالی، رقابت در بازار محصول، تمرکز بر مشتری
  • اکبر محمدی*، بهنام رضایی آسیابر، سحر بابایی صفحات 35-50
    امروزه یکی از مهم ترین ابزارهای لازم برای بهبود وضعیت تجاری سازی در شرکت ها بهره گیری از استراتژی های نوآوری در محصولات و فرآیندها می باشد. مطالعات قبلی تا به حال تمرکز تخصصی مبنی بر اندازه گیری تاثیرات این استراتژی های نوآوری بر مزیت های تجاری سازی در شرکت های دانشی کوچک تا متوسط نداشته اند و این مطالعه با هدف پرکردن این شکاف تحقیقاتی طراحی شده است. در این مطالعه مدل استراتژی های نوآوری براساس طبقه بندی فلچ و همکارانش در سال 2018 صورت گرفته است. همچنین از مدل چن در سال 2009، برای شناخت ابعاد تجاری سازی فناوری استفاده شده است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و با توجه به ماهیت موضوع توصیفی- پیمایشی می باشد و براساس مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار Smart PLS تحلیل های خود را انجام داده است. پرسش نامه های طراحی شده در این مطالعه توسط 112 نفر از کارشناسان و مدیران فعال در شرکت های دانش محور تا متوسط فعال در صنعت تکمیل شده اند. نتایج حاصل این پژوهش حاکی از آن بود که بصورت کلی استراتژی های نوآوری محصولی و فرآیندی بر سرعت تجاری سازی محصولات و خدمات و گسترش دامنه بازار در این شرکت ها تاثیر مثبت و معنی داری دارند. همچنین استراتژی های نوآوری محصول برخلاف استراتژی نوآوری فرآیندی نمی تواند تاثیر مثبت و معناداری را در گسترش وسعت حوزه فناوری در مرحله تجاری سازی محصولات و خدمات داشته باشد.
    کلیدواژگان: استراتژی های نوآوری، مزیت های تجاری سازی، مدل سازی معادلات ساختاری، شرکت های کوچک تا متوسط (SME، s)
  • حمید کاکایی*، عامر دهقان نجم آبادی، مهسا فتوحی زاده، علیرضا اسدزاده صفحات 51-67

    پژوهش حاضر با هدف بررسی بازاریابی کارآفرینانه بر عملکرد نوآورانه با نقش میانجی گری سرمایه انسانی انجام گرفته است. پژوهش از نظر هدف کاربردی، از حیث روش جمع آوری داده ها از نوع توصیفی- پیمایشی و از نظر رویکرد داده های جمع آوری شده از نوع داده های کمی است. جامعه آماری مورد مطالعه شامل مدیران شرکت های کوچک و متوسط دانش بنیان پارک علم و فناوری دانشگاه تهران به تعداد 180 نفر است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و فرمول کوکران، تعداد 122 نفر به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شدند. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) و نرم افزار Smart PLS انجام گرفت. نتایج بدست آمده از ضرایب مسیر و ضرایب معناداری نشان داد که بازاریابی کارآفرینانه و سرمایه انسانی بر عملکرد نوآورانه تاثیر معنادار و مثبتی دارند. همچنینن نتیجه گرفته شد که بازاریابی کارآفرینانه نیز بر سرمایه های انسانی شرکت ها تاثیر مثبت و معناداری دارد. نتیجه دیگر پژوهش نشان داد که سرمایه انسانی می تواند به عنوان نقش میانجی بین رابطه بازاریابی کارآفرینانه و عملکرد نوآورانه ایفا نماید. یافته های این پژوهش بیانگر آن است که توجه به بازاریابی کارآفرینانه شرکت های کوچک و متوسط را مجهز به قابلیت ها و توانمندی هایی می سازد که آن می تواند برای شرکت ها نتایج و پیامدهای زیادی از جمله رشد شرکت ها، سودآوری، افزایش سهم بازار و افزایش عملکرد نوآورانه داشته باشد.

    کلیدواژگان: بازاریابی کارآفرینانه، سرمایه انسانی، عملکرد نوآورانه، شرکت های کوچک و متوسط دانش بنیان
  • منیر السادات میراحمدی، یزدان شیرمحمدی*، سید مهدی جلالی صفحات 69-86
    گسترش اینترنت در زندگی روزمره و توسعه آن در همه بخش های اجتماعی و اقتصادی و فرایندهای کسب وکار باعث شده است در دنیای امروز متاثر از انتشار ویروس کشنده کرونا، تغییرات اساسی در نظام اقتصادی و به تبع آن در بازاریابی و تبلیغات بازاریابی ایجاد شود؛ بنابراین این تحقیق تلاش می کند با بررسی ویژگی های تبلیغات ویروسی به بسط دانش نظری در این زمینه کمک نماید و راهکارهایی جهت اجرای برنامه های تبلیغات ویروسی برای مدیران بازاریابی فراهم نماید؛ لذا هدف از پژوهش حاضر طراحی مدل بومی تبلیغات ویروسی برای خرده فروشی های اینترنتی با روش داده بنیاد است. تحقیق حاضر به لحاظ هدف جزء تحقیقات کاربردی و از نظر روش جزء تحقیقات کیفی پیمایشی است. برای نمونه گیری از روش گلوله برفی استفاده شد که داده ها با استفاده از مصاحبه عمیق و با حضور 15 نفر از خبرگان و کارشناسان ارشد شرکت خرده فروشی اینترنتی دیجی کالا جمع آوری شد. نتایج تحلیل روش داده بنیاد، شش مقوله شناسایی شده؛ مقوله علی، مقوله اصلی، مقوله زمینه ای، مقوله مداخله گر یا محیطی، راهبردها و مقوله پیامدها را نشان می دهد. همچنین نتایج بخش کمی نشان می دهد که مدل پیشنهادی و ارایه شده در تحقیق دارای هفت شاخص شامل محتوای پیام، نحوه استفاده، ادراک حسی، اعتماد، برند سازی، سهولت استفاده و نگرش می باشد.
    کلیدواژگان: تبلیغات، تبلیغات ویروسی، خرده فروشی ها، خرده فروش های اینترنتی، کوید 19
  • جواد فسنقری، رسول نوروزی سید حسینی*، مرجان صفاری، هاشم کوزه چیان صفحات 87-107
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر تدوین مدل بازاریابی ورزش های تفریحی فناوری محور است.

    روش پژوهش

    با استفاده از روش کیفی داده هایی از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته جمع آوری شد. به منظور تحلیل داده ها از روش تحلیل مضامین (براون و کلارک، 2006) استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که فعالیت های بازاریابانه ورزش های تفریحی فناوری محور را بر اساس ابعاد مختلف بازاریابی می توان به نه مرحله ی بازارگرایی، بازارسنجی، بازارشناسی، بازارسازی، بازارجویی، بازارداری، بازارگرمی، بازارگردی و بازارگردانی تقسیم و با توجه ی به فعالیت های مورد نیاز هر بعد، زمینه را برای توسعه ی ورزش های تفریحی فناوری محور در کشور فراهم کرد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این تحقیق مسیر بازاریابی توسعه ورزش های تفریحی فناورانه محور با بازارگرایی آغاز می شود. این مضمون به عنوان یک پیش نیازی برای دو بعد دیگر بازاریابی ورزش های تفریحی فناوری محور یعنی بازارشناسی و بازارسنجی عمل و در صورت توجه به این سه بعد، ما وارد مرحله بازارسازی می شویم که خودش به عنوان یک پیش نیاز برای ابعاد دیگر بازارجویی، بازارداری و بازارگرمی عمل می کند. بر اساس نتایج این تحقیق در صورتیکه بتوانیم این مراحل را موفقیت پشت سر بگذرانیم می توانیم از فواید توسعه ورزش های تفریحی فناوری محور در بعد بازارگردی و بازارگردانی بهره مند و وارد بازارهای بین المللی شویم.

    کلیدواژگان: بازارگرایی، بازارگردانی، ورزش های تفریحی، نوآوری، فناوری
  • ماریا حسین زاده شیرذیلی، فرزاد آسایش*، محمدرضا قربانیان صفحات 109-126

    هدف از انجام پژوهش، بررسی تاثیر شخصی سازی رسانه اجتماعی بر ارزش درک شده برند و وفاداری برند با نقش میانجی تعامل برند و مصرف کننده در شهر تهران می باشد. روش تحقیق از نظر هدف، کاربردی و بر اساس شیوه گردآوری داده ها، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش تمامی مشتریان شرکت اسنپ در شهر تهران می باشد و روش نمونه گیری ساده در دسترس است. با استفاده از فرمول کوکران تعداد 384 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده است. پایایی پرسش نامه با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ مورد سنجش قرار گرفته که به میزان 829/0 بوده است. روایی ابزار تحقیق نیز با انجام تکنیک تحلیل عاملی تاییدی بررسی شده است. سپس داده ها با روش مدل یابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار Smart-PLS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از بررسی فرضیه های پژوهش حاکی از این است که شخصی سازی رسانه اجتماعی بر تعامل برند و مصرف کننده، ارزش درک شده، قصد رفتاری و قیمت گذاری تاثیرگذار است. از طرفی تعامل برند و مصرف کننده بر ارزش درک شده، قصد رفتاری و قیمت گذاری اثرگذار است. در نهایت، شخصی سازی رسانه اجتماعی بر ارزش درک شده، قصد رفتاری، و قیمت گذاری مناسب با نقش میانجی تعامل برند و مصرف کننده نقش دارد.

    کلیدواژگان: شخصی سازی رسانه اجتماعی، ارزش درک شده برند، وفاداری برند، تعامل برند و مصرف کننده، شرکت اسنپ
|
  • Zahra Mahdavi, MohammadAli Abdolvand *, K. Heidarzadeh, M. Khoun Siavash Pages 1-20

    Organizations enter to international competitive markets because of different motivations such as: gaining international fame, long-term growth, increasing profitability, taking advantages of economies of scale, maturing domestic market, the intensity of competition in domestic market, governmental rules and regulations; but actually all of the companies aim to export performance improvement. In according to the oil industry situation in Iran's vision, 4th paragraph of general energy policies and, not having a comprehensive model of Iranian oil products export performance, this research could improve and develop this industry in international markets. This research method is phenomenology and statistical society includes export and marketing managers and experts in oil industry. Non-probable sampling and snowball sampling method was used in this research. Regarding this qualitative research, semi-structured depth interview was used to gather information and 7 deep interviews were done regarding to saturated rule. Structure, internal, interpretive and descriptive validity were used in order to Validation; for surveying reliability, revision while coding and surveying by another informed person were used in order to insure correct coding. After open, axial and selective coding and using Atlas. It qualitative software, suggested antecedents of Iranian oil products export performance includes: market orientation, company resources, marketing mix, macro environment and items of Iranian oil products export performance includes: financial performance, customer satisfaction and customer retention. In most of the previous studies have focused on positivism and quantitative research methodology while we used qualitative method in this research.

    Keywords: Export performance, Market orientation, company resources, marketing mix, macro environment
  • Seyyed Alireza Mosavi *, Mitra Ghasemi Panah Pages 21-34

    Introduction The aim of this study was to investigate the relationship between financing constraints with competition in the product market and customer focus in automotive companies listed on the Tehran Stock Exchange. The present research has been done by descriptive-correlation method with applied nature in 2020. The statistical population includes car companies listed on the Tehran Stock Exchange. The sample size is 35 and the sampling method has been done by systematic removal. The tools used in this research are reports published by the stock exchange, stock exchange monthly, modern savings software, Sahra and Dena and audit reports, financial statements and the web portal of the Society of Certified Public Accountants. Manna test, Pearson correlation and linear regression were analyzed. In this study, two hypotheses were proposed. In the first hypothesis, the relationship between financing constraints and competition in the product market was examined, and in the second hypothesis, the relationship between financing constraints with customer focus was examined. Both hypotheses were confirmed.

    Keywords: financing restrictions, Product Market Competition, customer focus
  • Akbar Mohammadi *, Behnam Rezaei Asiabar, Sahar Babaei Pages 35-50
    Nowadays, Using from Innovation Strategy is one of the most important tools for improving the products and services commercialization in companies. In this study, the model of innovation strategies has been investigated based on the classification of Fletch et al, 2018. Also, The Chen et al, 2009 model about classification on the dimensions of technology commercialization has been used. The research has been done with an exploratory approach and based on structural equation modeling with SmartPLS3 software. In this study designed Questionnaires were answered by 112 experts and managers from knowledge-based and medium-sized firms. The results indicated that Product Innovation Strategy and Process Innovation Strategy is positively, significantly influence to Products and Services Commercialization accelerated paths. In addition, the findings revealed that these Strategies are significant predictors of Market Development. Also, the findings showed that, product innovation strategies, unlike process innovation strategies, can’t have a positive and significant impact on Technological Scope in product and process commercialization.
    Keywords: innovation strategies, Commercial Competencies, Structural Equation Modeling (SEM), Small to Medium Enterprises
  • Hamid Kakaei *, Amer Dehghan, Mahsa Fotoohi Zadeh, Alireza Asadzadeh Firoozabadi Pages 51-67

    The present study aimed to investigate entrepreneurial marketing on innovative performance with the mediating role of human capital. In terms of practical purpose, the research is descriptive-survey in terms of data collection method and quantitative data in terms of data collection approach. The statistical population of the study includes managers of small and medium-sized knowledge-based companies in the Science and Technology Park of Tehran University, numbering 180 people. Data analysis was performed using structural equation modeling (SEM) and Smart PLS software. The results obtained from path coefficients and significant coefficients showed that entrepreneurial marketing and human capital have a significant and positive effect on innovative performance. It was also concluded that entrepreneurial marketing has a positive and significant effect on the human capital of companies. Another result of the study showed that human capital can play a mediating role between the relationship between entrepreneurial marketing and innovative performance. The findings of this study indicate that paying attention to entrepreneurial marketing equips small and medium companies with capabilities that can have many results and consequences for companies such as company growth, profitability, increasing market share and increasing innovative performance.

    Keywords: Entrepreneurial Marketing, Human Capital, Innovative Performance, Small, Medium Knowledge-Based Companies
  • Monir Sadat Mirahmadi, Yazdan Shirmohammadi *, Seyed Mahdi Jalali Pages 69-86
    The spread of the Internet in everyday life and its development in all social and economic sectors and business processes has caused in today's world, caused by the spread of the deadly corona virus, fundamental changes in the economic system and consequently in marketing and marketing advertising; Therefore, this study tries to help develop theoretical knowledge in this field by examining the characteristics of viral advertising and provide solutions for the implementation of viral advertising programs for marketing managers; Therefore, the aim of the present study is to design a native model of viral advertising for online retailers using the data method. The present research is an applied research in terms of purpose and a qualitative survey research in terms of method. The statistical population of the study consisted of 15 managers and senior experts of the online retail company Digi Kala who were selected by purposive cluster sampling. Research data were collected using semi-structured interviews, the questions of which were confirmed by face to face with the opinion of professors and experts. Results of data method analysis of six identified categories; Indicates causal category, main category, contextual category, interventionist or environmental category, strategies and consequences category. The results of the quantitative section also show that the proposed model presented in the research has seven indicators including message content, usage, sensory perception, trust, branding, ease of use and attitude.
    Keywords: Advertising, Viral Advertising, Retailers, Online Retailers, COVID 19
  • Javad Fesanghari, Rasool Norouzi Seyed Hossini *, Marjan Saffari, Hashem Kozechian Pages 87-107
    Introduction

    Nowadays, technology is turning into one of the most important factors leading to international competition in the sports industry. Currently, the sports industry is increasingly in need of technology in all its fields to facilitate proper performance.

    Methods

    The present study is aimed to Developing a Comprehensive Model of Marketing of Recreational Sports, a Technology-Based Approach. Data were collected through semi-structured interviews using a qualitative method. The content analysis method was used in order to analyze the data (Brown and Clark, 2006).

    Results

    The findings showed that the marketing activities of Technology-Based Recreational Sports can be divided into nine stages based on different dimensions of marketing: market-orientation, market measurement, market-study, market-making, market-search, market-holding, market-warming, market-touring and market-handling ,and according to the activities required in each dimension, provided the basis for the development of Technology-Based recreational sports in the country.

    Conclusion

    According to the results of this research, the marketing path of developing Technology-Based recreational sports begins with market-orientation. This theme acts as a prerequisite for the other two dimensions of marketing of Technology-Based recreational sports, namely market-study and market measurement, and if we pay attention to these three dimensions, we enter the market-making stage, which itself acts as a prerequisite for other dimensions of market-search, market-holding and market-warming. According to the results of this study, if we can successfully pass these steps, we can benefit from the development of Technology-Based recreational sports in the field of market-touring and market-handling and enter international market.

    Keywords: Market-orientation, Market-handling, Recreational, innovative, technological recreational sports
  • Maria Hoseinzade Shirzili, Farzad Asayesh *, MohammadReza Ghorbanian Pages 109-126

    The purpose of this study is to investigate the effect of social media personalization on perceived brand value and brand loyalty with the mediating role of brand interaction and consumer in Tehran. The research method is applied in terms of purpose and based on the data collection method, it is a descriptive survey. The statistical population of the study is all customers of SNAP in Tehran and a simple sampling method is available. Using Cochran's formula, 384 people were selected as a sample. The reliability of the questionnaire was measured by calculating Cronbach's alpha coefficient, which was 0.829. The validity of the research tool has also been investigated by confirmatory factor analysis technique. Then, the data were analyzed by structural equation modeling using Smart PLS software. The results of examining the research hypotheses indicate that Social media personalization influences brand interaction and consumer, perceived value, behavioral intent, and pricing. On the other hand, brand interaction and consumer affect perceived value, behavioral intention and pricing. Finally, social media personalization plays a role in perceived value, behavioral intent, and appropriate pricing with the mediating role of brand interaction and consumer.

    Keywords: Social media personalization, Brand perceived value, Brand Loyalty, Brand interaction, consumer