فهرست مطالب

نشریه جامعه شناسی آموزش و پرورش
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 37
|
  • صباح عبدی*، اکبر رضایی، علی محمدزاده صفحات 1-12
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه خودشیفتگی سالم و بیمارگونه با خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان و نقش تعدیل کننده جنسیت در این رابطه انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه اول شهرستان میاندوآب در سال تحصیلی 98- 97 بودند. از بین آن ها تعداد 369 دانش آموز با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای وارد پژوهش شدند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی مورگان و جینکز (1999) پرسشنامه خودشیفتگی نهان بیمارگونه (2013) و پرسشنامه خودشیفتگی آشکار سالم (2013) گردآوری شدند. داده ها با استفاده از روش روش معادلات ساختاری با تکنیک تحلیل گرو ه های چندگانه تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‎ ها

    نتایج پژوهش نشان داد که خودکارآمدی تحصیلی با خودشیفتگی سالم رابطه مثبت و معنادار و با خودشیفتگی بیمارگونه رابطه منفی و معنادار دارد. متغیر جنسیت در رابطه بین خودشیفتگی سالم با خودکارآمدی تحصیلی اثر تعدیل کننده نداشت و در ارتباط خودشیفتگی بیمارگونه با خودکارآمدی تحصیلی در پسران، نه دختران، نقش تعدیل کننده داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج نهایی پژوهش نشان می دهد که انواع خودشیفتگی اثرات متفاوتی بر خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان دارد که میزان این اثر در دانش آموزان دختر و پسر با هم متفاوت است. با توجه به پیچیدگی حوزه خودشیفتگی لازم است مشاوران، روانشناسان و معلمان اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنند.

    کلیدواژگان: خودشیفتگی سالم، خودشیفتگی بیمارگونه، خودکارآمدی تحصیلی، جنسیت
  • مژده علیزاده*، حمیدرضا علوی صفحات 13-26
    هدف

     هدف از پژوهش حاضر بررسی آسیب شناسی مدارس در تجربه زیسته دانش آموزی از دیدگاه دانشجویان بود.

    روش

    روش پژوهش کیفی و از نوع پدیدارشناسی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانشجویان کارشناسی دانشگاه شهید باهنر کرمان با تعداد 10440 نفر در سال 400-1399 بود که از میان آنها 18 نفر طبق اصل اشباع نظری با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. روایی مصاحبه از طریق دقت در مطرح کردن سوالات، بکار نگرفتن نظرات شخصی محقق در مصاحبه و تایید مشارکت کنندگان از فهم صحیح محقق از تجارب آنها حاصل گردید. روایی سوالات مصاحبه توسط اساتید صاحب نظر در حوزه تعلیم و تربیت تایید گردید. به منظور تایید پایایی نیز میزان توافق از طریق ضریب همبستگی پیرسون 96% محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون استفاده شد.

    یافته ها

    مطابق با یافته های پژوهش آسیب های ناشی از مدارس در چهار مضمون اصلی آموزشی، تربیتی، تعاملی و محیطی-فیزیکی، 12 مضمون فرعی و 274 کد اولیه جای گرفتند. مضمون اصلی آموزشی، شامل چهار مضمون فرعی ضعف در روش های تدریس، ضعف در محتوا، ضعف در نظام ارزشیابی و ضعف در صلاحیت های حرفه ای عوامل انسانی مدرسه؛ مضمون اصلی تربیتی، شامل دو مضمون فرعی ضعف در روش های تربیتی و ضعف در تربیت دینی به طور خاص؛ مضمون اصلی تعاملی، شامل مضامین فرعی مرتبط با تعامل عوامل انسانی مدرسه با دانش آموز و مضمون اصلی محیطی-فیزیکی، شامل دو مضمون فرعی فضای حاکم بر مدرسه و ارایه امکانات و تجهیزات می شدند. علت های بروز آسیب ها شامل ضعف در سیستم گزینش معلمان و مدیران، نبود برنامه ریزی دقیق و جامع و موارد دیگر بودند. پیامدهای ناشی از آسیب ها نیز شامل مدرسه گریزی، احساس اضطراب نسبت به مدرسه، کاهش انگیزه پیشرفت و موارد دیگر بودند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر آسیب های چهارگانه آموزشی، تربیتی، تعاملی و محیطی-فیزیکی باعث ناکارآمدی و ضعف های اساسی در نظام تعلیم و تربیت شدند که نیاز به اقدام جدی جهت رفع آنها و بهبود وضعیت نظام آموزشی است. نتایج پژوهش حاضر می تواند زمینه بازنگری و ایجاد تغییرات اساسی در نظام تعلیم و تربیت را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، مدارس، دانشجویان، تجربه زیسته
  • یدالله فضلی، امید مهنی*، ایوب فیضی، بیژن عبدالهی صفحات 27-38
    هدف

    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه مهارت های ارتباطی مدیران با اثربخشی مدیریت کلاس درس معلمان بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری شامل 28 نفر مدیر و 976 نفر دبیر مدارس مقطع دوم متوسطه شهرستان آمل بود. جهت انتخاب نمونه آماری از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده شد. بر این اساس تعداد 24 نفر مدیر و 278 نفر دبیر به عنوان نمونه آماری پژوهش انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه های مهارت های ارتباطی بارتون (1990) و پرسشنامه اثربخشی مدیریت کلاس ایمار و هیکمان (1991) بود. پرسشنامه مهارت های ارتباطی دارای 18 گویه با سه مولفه «مهارت کلامی، مهارت شنود و مهارت بازخورد» بود. پرسشنامه اثربخشی مدیریت کلاس نیز شامل 35 سوال بود که سه مولفه «برقراری انضباط در کلاس درس، اثربخشی آموزش والدین و اثربخشی آموزش شخصی معلم» را می سنجید. روایی پرسشنامه ها با استفاده از روش روایی صوری و محتوایی تایید شد. پایایی پرسشنامه ها نیز با استفاده از روش آلفای کرونباخ مناسب گزارش شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد.

    یافته ها

     یافته های پژوهش نشان داد که بین مهارت های ارتباطی مدیران و مولفه های آن با مولفه برقراری انضباط کلاس درس رابطه معنی داری وجود ندارد، اما بین نمره کل مهارت های ارتباطی مدیران و مولفه های آن با دیگر نمره کل مدیریت کلاس درس و مولفه های اثربخشی آموزش والدین و اثربخشی آموزش شخصی معلم رابطه مثبت و معنی-داری وجود دارد. نتایج تحلیل مسیر حاکی از این است که تاثیر مهارت کلامی بر انضباط کلاس درس غیرمعنادار و بر اثربخشی آموزش والدین و اثربخشی آموزش شخصی معلم معنادار می باشد. هم چنین، مهارت شنود می تواند اثربخشی آموزش والدین و اثربخشی آموزش شخصی معلم را به طور معنادار و انضباط کلاس درس را به صورت غیرمعنادار تبیین کند. در نهایت مهارت بازخورد قادر است اثربخشی آموزش والدین و اثربخشی آموزش شخصی معلم را به شکل معناداری و انضباط کلاس درس را به صورت غیرمعنادار تبیین کند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت تقویت مهارت های ارتباطی مدیران می تواند در غنی-سازی ارتباطات کلامی و غیرکلامی با والدین دانش آموزان و نیز کمک به معلمان در کیفیت بخشی مدیریت کلاس درس تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: مدرسه، مدیران، مدیریت کلاس درس، معلمان، مهارت های ارتباطی
  • مهدی مهدی*، محمد یمنی دوزی سرخابی، مرتضی رضایی زاده، مرتضی منادی صفحات 39-51
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی بی عدالتی های آموزشی و پژوهشی موجود نسبت به دانشجویان در حین تحصیل بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر نوع هدف، کاربردی و از نظر شیوه اجرا، توصیفی بود. به این منظور، از رویکر کیفی پدیدارشناسی بهره گرفته شد. جامعه این پژوهش، دانشجویان یکی از دانشگاه های جامع دولتی شهر تهران در سال تحصیلی 99-1398 بودند. تعداد 20 دانشجو طبق اصل اشباع نظری با روش نمونه گیری هدفمند و نمونه گیری معیار انتخاب شدند. گردآوری داده ها از طریق انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته صورت گرفت. روایی محتوایی ابزار مصاحبه توسط متخصصان موضوع و پایایی آن نیز با روش پایایی بین دوکدگذار با ضریب %78 مورد تایید قرار گرفت. برای تحلیل داده ها نیز، روش تحلیل مضمون فان کام به کار گرفته شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بی عدالتی آموزشی هشت مضمون اصلی و 45 مضمون فرعی و بی عدالتی پژوهشی پنج مضمون اصلی و 21 مضمون فرعی داشت. مضمون های اصلی بی عدالتی در زمینه آموزشی، شامل ضعف اساتید در یاددهی، جدی نگرفتن درس و آموزش، انتقادپذیری پایین اساتید، بی ضابطه بودن ارزیابی دانشجویان، تخریب انگیزه دانشجو، تحقیر دانشجو، به رسمیت نشناختن تنوع دانشجویان، و محدود بودن امکان دسترسی به استاد بودند. در زمینه پژوهشی نیز، مضمون های اصلی بی عدالتی شامل تبعیض در پذیری دکتری، ایجاد محدودیت در همکاری با اساتید، ضعف و تبعیض در ارایه راهنمایی علمی، نگاه ابزاری به دانشجو، و مشکلات تامین منابع مورد نیاز پژوهش ها می شدند. این بی عدالتی ها به عنوان عواملی هستند که تاثیرات منفی بر ایجاد و تقویت قابلیت های اساسی دانشجویان، یعنی احترام و کرامت، دانش و تخیل، انسجام عاطفی، آمادگی یادگیری، صدا، داشتن آرزو، استدلال عملی، و روابط و شبکه های اجتماعی می گذارند.

    نتیجه گیری

    برگزاری کارگاه های آموزشی برای اساتید با موضوع عدالت آموزشی و پژوهشی، افزایش تنوع اساتید و محتوای آموزشی ارایه شده متناسب با تفاوت های دانشجویان، توجه به نظرات دانشجویان در مسایل مختلف دانشگاه و رسیدگی به اعتراض های آنان، راهکارهایی هستند که برای رفع بی عدالتی های موجود توصیه می شوند.

    کلیدواژگان: دانشگاه، بی عدالتی آموزشی، بی عدالتی پژوهشی، رویکرد قابلیت، پدیدارشناسی
  • مرسا آذر، فریبا کریمی*، محمدعلی نادی صفحات 52-62
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، ساخت و اعتباریابی ابزار سنجش مربی گری سازمانی برای مدیران دانشگاه های کشور بود.

    روش شناسی

    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع پیمایشی بود و جامعه آماری شامل مدیران میانی دانشگاه های آزاد اسلامی ایران در سال تحصیلی 99-1398 بود. روش نمونه گیری تصادفی مرحله ای بود. پژوهشگر با تحلیل منابع معتبر علمی با محوریت مربی گری سازمانی و مدیریتی با دریافت نظر متخصصان، گویه های ابزار سنجش مربی گری سازمانی را تهیه کرد و سپس پرسشنامه توسط 100 نفر از مدیران میانی دانشگاه های آزاد اسلامی کشور بر اساس تعداد آن ها در نمودار سازمانی 5 دانشگاه، اجرا گردید. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از تکنیک تحلیل عاملی تاییدی و رویکرد مدل سازی معادله ساختاری واریانس محور با استفاده از نرم افزارهای SPSSنسخه 23 وSmart PLS 3 استفاده شد.

    یافته ها

    پرسشنامه محقق ساخته با 50 گویه برای سنجش مربی گری مدیران دانشگاهی طراحی و ساخته شد. روایی همگرا برای همه گویه های پرسشنامه بالاتر از 5/0 و در نتیجه قابل قبول بود. مقادیر ضریب آلفای کرونباخ بدست آمده برای تمام گویه ها بزرگتر از 7/0 بدست آمد که نشان دهنده دقت اندازه گیری بالای ابزار سنجش مربی گری مدیران دانشگاه ها بود و در نهایت همه گویه های پرسشنامه مورد تایید قرار گرفتند.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته های حاصل، مدیران دانشگاه میتوانند از پرسشنامه طراحی شده به عنوان ابزاری مناسب برای سنجش مربی گری به منظور توسعه عملکرد کارکنان و ارتقای مهارت های مدیریتی و رهبری خود در سازمان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: اعتباریابی، پرسشنامه، مربی گری، مدیران دانشگاه
  • الهام محبی اطاقوی، امیرحسین محمد داوودی*، غلامرضا شریفی راد صفحات 63-75
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارایه و اعتباریابی ابزار سنجش رهبری فرهنگی در مدیران مدارس استان قم انجام شد.

    روش شناسی

     این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا توصیفی - همبستگی بود. جامعه این پژوهش مدیران مدارس استان قم در سال تحصیلی 99-1398 بودند که تعداد آنها 944 نفر بود. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 274 نفر برآورد که با توجه به ریزش های احتمالی تعداد 300 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند، اما به دلیل 10 پرسشنامه مفقوده تحلیل ها برای 290 نفر انجام شد. برای رهبری فرهنگی پرسشنامه محقق ساخته 129 گویه ای با طیف لیکرت 5 درجه ای طراحی و شاخص های روانسنجی آن مورد بررسی قرار گرفت. روایی محتوایی پرسشنامه با نظر متخصصان و روایی سازه ابزار با روش تحلیل عاملی اکتشافی و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ در نرم افزار SPSS نسخه 25 بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که روایی محتوایی ابزار با نظر متخصصان تایید و بررسی روایی سازه حاکی از آن بود که تعداد 11 گویه به دلیل بار عاملی کمتر از 3/0 از ابزار حذف و ابزار نهایی 118 گویه داشت. پرسشنامه سنجش رهبری فرهنگی در مدیران مدارس دارای 25 عامل بود که بار عاملی و روایی همگرای همه عامل ها بالاتر از 5/0 و پایایی همه آنها بالاتر از 70/0 بود.

    نتیجه گیری

    پرسشنامه سنجش رهبری فرهنگی در مدیران مدارس با 25 عامل دارای شاخص های روانسنجی مناسبی بود. بنابراین، مسیولان و برنامه ریزان آموزش وپروش جهت انتخاب مدیران می توانند از این ابزار استفاده نمایند و بر اساس آن مدیرانی توانمند انتخاب کنند.

    کلیدواژگان: اعتباریابی، سنجش، رهبری فرهنگی، مدیران، مدارس
  • سمیرا اشکبوس، مهری دارایی*، ابراهیم پور حسینی صفحات 76-88
    هدف

     پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل فرهنگ سازمانی در دانشگاه علوم پزشکی لرستان انجام شد.

    روش شناسی: 

    نوع روش پژوهش حاضر، آمیخته اکتشافی(کیفی- کمی) و از نظر هدف پژوهشی کاربردی بود. در بخش کیفی با استفاده از پانل دلفی، تعداد 15 خبره(حوزه علوم پزشکی استان لرستان در سال 1399) در سه دور در تکمیل پرسشنامه ها تا تعیین مولفه ها و شاخص های فرهنگ سازمانی مشارکت داشتند. در بخش کمی نیز جامعه آماری شامل مدیران و کارکنان دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان(8023) در سال 1399 بودند که بر اساس فرمول کوکران تعداد 367 نفر به عنوان حجم نمونه و با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه ای بود که توسط خبرگان در پانل دلفی به دست آمد. برای پایایی ابزار نیز از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار 82/0 به دست آمد. برای تحلیل داده ها از آماره های توصیفی(میانگین، فراوانی و درصد) با نرم افزار SPSS24  و استنباطی مدل یابی معادلات ساختاری از نرم افزارSmart pls V3.2.8  استفاده شد. 

    یافته ها

     یافته های حاصل از روش دلفی نشان داد فرهنگ سازمانی دارای 8 مولفه و 54 شاخص بود و ضریب توافق کندال نیز 69/0 حاصل شد. نتایج کمی پژوهش نیز نشان داد بارهای عاملی مولفه های فرهنگ سازمانی به ترتیب برای نتیجه محوری برابر با 82/0، تیم گرایی برابر با 61/0، حاکمیت و رهبری برابر با 58/0، الگوی ارتباطی مطلوب برابر با 53/0، تاکید بر جزییات برابر با 49/0، مسیولیت مشترک و ایده پردازی برابر با 41/0 و برای وفق پذیری برابر با 38/0 حاصل شد.  

    بحث و نتیجه گیری

     می توان نتیجه گرفت فرهنگ سازمانی دارای مولفه های متعددی است که بر این اساس برنامه ریزان و مدیران دانشگاه ها می توانند با اهمیت دادن به هر یک از این مولفه ها در جهت ارتقای فرهنگ سازمانی در دانشگاه های علوم پزشگی گام های موثری بر دارند.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، منابع انسانی، دانشگاه علوم پزشکی
  • کوثر خضر زاده، خدیجه حشمتی، رضا معصومی نژاد* صفحات 89-99
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی شاخصه های نوع دوستی در برنامه درسی هدیه های آسمان دوره ابتدایی انجام شد.

    روش شناسی:

     رویکرد پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش اجرا کیفی از نوع مطالعه اسنادی بود. جامعه پژوهش شامل کتب هدیه های آسمان دوره ابتدایی (پایه دوم تا ششم) در سال تحصیلی 1400-1399 بود که با توجه به ماهیت موضوع کتب همه پایه ها به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت اعتباربخشی به دقت و صحت داده ها از روش خودبازبینی محقق و مرور همتایان و برای پایایی داده ها از بررسی همزمان استفاده شد. برای جمع آوری داده ها از فهرست وارسی و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوا به شیوه کدگذاری دستی استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های این تحقیق 6 مقوله اصلی، 16 مقوله فرعی و 98 مفهوم را در بر گرفت که مقوله های اصلی تعلق خانوادگی (خویشاوند دوستی، حب ذاتی)، دوست گزینی (مهارت ارتباطی، پیوندگرایی زیستی، مردم مداری)، اجتماعی سازی (شهروندگرایی، هم نوع گرایی، همزیست پذیری)، آموزش پذیری (آگاه سازی، مشاوره پذیری، خوش بین سازی)، اصال ت پروری (اعتمادسازی، امنیت اقتصادی)، خویشتن شناسی (خودستیزی، خودسازی، دغدغه مندی) در آن شناسایی گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که نوع دوستی از طریق آموزش، ضمن ارتقاء جایگاه و نقش دانش آموزان، صلاحیت های فردی و  گروهی شان را توسعه داده و آنها را نسبت به کنش ها و پدیده های زنده جامعه مسیولیت پذیر به بار آورد.

    کلیدواژگان: نوع دوستی، هدیه های آسمان، دوره ابتدایی
  • سید محمد تفرشی، حمدالله منظری توکلی*، سنجر سلاجقه صفحات 100-115
    هدف

    هدف پژوهش حاضر شناسایی موانع و چالش های اجرای برنامه ریزی استراتژیک در نظام آموزش عالی و اثر آن بر نوآوری سازمانی بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، پژوهشی کاربردی و از نظر روش اجرا تلفیقی (کیفی- کمی) بود. جامعه بخش کیفی شامل خبرگان دانشگاهی در رشته های برنامه ریزی استان خراسان رضوی در سال تحصیلی 1399 بودند که تعداد 30 نفر از آنان با روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند در بخش کمی نیز جامعه آماری شامل روسا و معاونین دانشگاه های مختلف استان خراسان رضوی در سال تحصیلی 1399-1398 به تعداد 320 نفر بودند که بر اساس فرمول کوکران تعداد 175 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه محقق ساخته موانع و چالش های برنامه ریزی استراتژیک با 50 گویه، اجرای برنامه ریزی استراتژیک برایسون (2010) و نوآوری سازمانی اسماعیل (2002) بود که روایی محتوایی پرسشنامه موانع و چالش های برنامه ریزی استراتژیک با نظر متخصصان تایید و پایایی پرسشنامه ها با روش آلفای کرونباخ برای هر سه ابزار به ترتیب 93/0، 91/0 و 94/0 حاصل شد. تحلیل داده های بخش کیفی با روش تحلیل مضمون و در بخش کمی از آماره های توصیفی با نرم افزار Spss26 و مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزار Smart pls24 استفاده شد.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد موانع و چالش های برنامه ریزی استراتژیک در 5 مولفه اصلی (موانع فردی، سازمانی، محیطی، برنامه ریزی و مدیریتی بودند. همچنین نتایج معادلات ساختاری نشان داد بین موانع و چالش های برنامه ریزی استراتژیک با اجرای برنامه ریزی استراتژیک اثر معنی دار و معکوس با ضریب مسیر (74/0) و بین اجرای برنامه ریزی استراتژیک و نوآوری سازمانی اثر معنی دار و مثبت با ضریب مسیر (84/0) وجود دارد (05/0≥P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها می توان نتیجه گرفت نظام آموزش عالی برای افزایش نواوری سازمانی باید از برنامه ریزی استراتژیک مناسبی برخوردار باشد و جهت تحقق آن باید موانع و چالش های مختلف درون و برون سازمانی را اولویت بندی نماید.

    کلیدواژگان: موانع برنامه ریزی استراتژیک، چالش های برنامه ریزی استراتژیک، اجرای برنامه ریزی استراتژیک، نوآوری سازمان، آموزش عالی
  • افسانه پیر مغان، رضوان حسین قلی زاده*، محسن نوغانی دخت بهمنی صفحات 116-129
    هدف

    هدف این پژوهش مطالعه قوم نگارانه فرهنگ سازمانی دو مدرسه ابتدایی شهر مشهد بر اساس دیدگاه شاین بود.

    روش شناسی

     این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا قوم نگاری با رویکرد کیفی است. نمونه موردمطالعه را 15 نفر از مدیران، معاونان، معلمان و دانش آموزان در دو مدرسه ابتدایی دخترانه و پسرانه در شهر مشهد در سال تحصیلی 99-1398 تشکیل دادند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از روش مشاهده نیمه مشارکتی و مصاحبه نیمه-ساختاریافته و برای تحلیل داده ها از تکنیک کدگذاری در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی بهره گرفته شد. اعتبار نتایج بر اساس معیارهای چهارگانه گوبا و لینکن و با اطمینان از میزان «موثق بودن» داده ها و نیز کدگذاری و بازبینی توسط اعضای تیم پژوهش تامین شد.

    یافته ها

     نتایج حاکی از شناسایی و استخراج 37 مقوله گزینشی در سه سطح الگوهای رفتاری (18 کد گزینشی)، ارزش ها و هنجارها (12 کد گزینشی) و مفروضات بنیادین و باورها (7 کد گزینشی) بر اساس دیدگاه شاین بود. از مجموع 436 کد باز، 227 کد در سطح الگوهای رفتاری، 121 کد در سطح ارزش ها و باورها و 88 کد در سطح مفروضات بنیادین شناسایی شدند. از مجموع 88 کد محوری، 42 کد در سطح الگوهای رفتاری، 29 کد در سطح ارزش ها و هنجارها، و 17 کد در سطح مفروضات بنیادین فرهنگ سازمانی استخراج شدند. از ویژگی های مهم فرهنگ سازمانی در سطح الگوهای رفتاری می توان به تعامل اجتماعی ضعیف میان اعضای مدرسه و رفتار نامناسب کادر مدرسه با دانش آموزان و در سطح ارزش ها و هنجارها به همکاری، همدلی اجتماعی با والدین و انگیزش دانش آموزان و در سطح مفروضات به تعاون و همکاری والدین و دانش آموزان در امور مدرسه، نظارت و مدیریت رفتار انضباطی دانش آموزان و کارکنان اشاره نمود.

    بحث و نتیجه گیری

     نظر به غلبه ویژگی های فرهنگ سازمانی بوروکراتیک، رسمی و قیمی از نوع کنترلی به ویژه دوگانگی بین بوروکراسی و مشارکت طلبی ضروری است توجه ویژه ای به مقوله نرم و چندلایه ای فرهنگ سازمانی مدرسه که رفتارهای آشکار اعضای مدرسه را به ویژه در امر آموزش و یادگیری تحت تاثیر قرار می دهد، در فرایند سیاست گذاری و تصمیم گیری آموزشی از سوی سیاست گذاران آموزشی به ویژه مدیران مدارس صورت گیرد.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، فرهنگ مدرسه، مدارس ابتدایی، قوم نگاری
  • عباس زمانی، لیلا حسینی طبقدهی*، حسین مومنی مهموئی صفحات 130-142
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی استقرار سیستم مدیریت دانش در اداره کل آموزش و پرورش استان مازندران انجام شد.

    روش

    پژوهش از نظر هدف کاربردی و از منظر روش گردآوری داده ها، اکتشافی از نوع کیفی بود. جامعه آماری مقالات داخلی و خارجی از سال های 2000 الی 2019 بودند. روش نمونه گیری با مقالات حایز اولوبت بالاتر در روش شناسی کسپ آغاز و با رسیدن به کفایت تیوریک خاتمه یافت. با جستجوی سیستماتیک در 7 پایگاه داده، 152 مقاله یافت شد که در مراحل ارزیابی در نهایت 14 مقاله برای تدوین الگو مورد تایید قرار گرفت. برای بررسی روایی فراترکیب، از ابزار ارزیابی حیاتی (کسپ) و به منظور سنجش پایایی از شاخص کاپای کوهن که (75/0) به دست آمد، استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از الگوی هفت مرحله ای سندلوسکی و باروسو (2007) انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که سیستم مدیریت دانش دارای، 50 کد و 11 مولفه شامل حمایت مدیریت ارشد، فرهنگ سازمانی، مدیریت منابع انسانی، زیرساخت سازمانی، زیرساخت های فن آورانه، توانمندی های فن آورنه، توانمندسازی، فرآیندهای مدیریت دانش، استراتژی و اهداف، محرک های انگیزاننده دانشی و معماری دانش شناسایی شدند و بر اساس آن الگوی استقرار سیستم مدیریت دانش ترسیم شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به شاخص ها و مولفه های شناسایی شده برای استقرار سیستم مدیریت دانش در اداره کل آموزش و پرورش، متخصصان و برنامه ریزان می توانند از طریق بهبود مضامین این پژوهش گام موثری در جهت بهبود عملکرد و اثربخشی سازمانی مبتنی بر دانش بردارند.

    کلیدواژگان: الگو، استقرار، سیستم مدیریت دانش، سازمان آموزش و پرورش
  • نجمه گلزاری مقدم، ولی مهدی نژاد*، زهرا نیک منش صفحات 143-153
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه تاثیر الگوی آموزشی گانیه و الگوی آموزشی- انگیزشی کلر بر انگیزش تحصیلی دانش آموزان پایه هفتم انجام شد.

    روش شناسی

     این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش دانش آموزان پایه هفتم شهر زاهدان در سال تحصیلی 99-1398 بودند که از میان آنان 60 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه مساوی شامل دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش اول با روش الگوی آموزشی گانیه و گروه آزمایش دوم با روش الگوی آموزشی- انگیزشی کلر به مدت هشت جلسه 45 دقیقه آموزش دیدند و گروه کنترل با روش مرسوم آموزش دید. داده ها با پرسشنامه انگیزش تحصیلی (Harter, 1981) جمع آوری و با روش تحلیل کوواریانس تک متغیری و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS نسخه 24 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که هر دو روش الگوی آموزشی گانیه و الگوی آموزشی- انگیزشی کلر در مقایسه با گروه کنترل باعث افزایش معنادار انگیزش تحصیلی دانش آموزان شدند (05/0<p)، اما بین دو روش آموزشی در افزایش انگیزش تحصیلی آنان تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی هر دو روش مداخله، می توان از هر دو روش الگوی آموزشی گانیه و الگوی آموزشی- انگیزشی کلر جهت بهبود انگیزش تحصیلی دانش آموزان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: الگوی آموزشی گانیه، الگوی آموزشی- انگیزشی کلر، انگیزش تحصیلی
  • بدری عباسی*، عرفان عطارد صفحات 154-164
    هدف

    این پژوهش با هدف مقایسه عملکرد تحصیلی و سلامت روان دانش آموزان دختر تیزهوش و عادی انجام شد.

    روش شناسی

     این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا علی- مقایسه ای بود. جامعه پژوهش دانش آموزان دختر تیزهوش و عادی شهرستان تالش در سال تحصیلی 98-1397 بودند. جامعه دانش آموزان دختر تیزهوش 104 نفر بودند که بر اساس جدول کرجسی و مورگان تعداد 82 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب و بر همین اساس 82 نفر از دانش آموزان دختر عادی که با آنها همتا شده بودند نیز برای مقایسه به روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه عملکرد تحصیلی (Pham & Taylor, 1999) و چک لیست تجدیدنظرشده نشانه های اختلال های روانی (Drogatis, Lipman & Covi, 1973) بودند. داده ها با روش آزمون تی وابسته در نرم افزار SPSS-20 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که دانش آموزان دختر تیزهوش و عادی از نظر عملکرد تحصیلی و هر پنج مولفه آن شامل خودکارآمدی، تاثیرات هیجانی، برنامه ریزی، فقدان کنترل پیامد و انگیزش تفاوت معناداری داشتند (05/0<p). به عبارت دیگر، دانش آموزان دختر تیزهوش از نظر عملکرد تحصیلی و مولفه های آن وضعیت بهتری داشتند. دیگر یافته ها نشان داد که دانش آموزان دختر تیزهوش و عادی فقط از نظر دو مولفه سلامت روان شامل شکایات جسمانی و وسواسی- اجباری تفاوت معناداری داشتند (05/0<p)، اما از نظر کل سلامت روان و سایر مولفه های آن شامل حساسیت بین فردی، افسردگی، اضطراب، پرخاشگری، هراس، افکار پارانوییدی و روان پریشی تفاوت معناداری نداشتند (05/0>p). به عبارت دیگر، دانش آموزان دختر تیزهوش فقط از نظر دو مولفه شکایات جسمانی و وسواسی- اجباری وضعیت بدتری داشتند، اما نظر کل سلامت روان و سایر مولفه ها تفاوت معناداری نداشتند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، برنامه ریزی برای بهبود عملکرد تحصیلی دانش آموزان دختر عادی و کاهش شکایات جسمانی و وسواسی- اجباری دانش آموزان دختر تیزهوش ضروری است.

    کلیدواژگان: عملکرد تحصیلی، سلامت روان، دانش آموزان، تیزهوش
  • مقایسه عملکرد تحصیلی و سلامت روان دانش آموزان دختر تیزهوش و عادی
    عرفان عطارد، بدری عباسی* صفحات 154-164
    هدف

    این پژوهش با هدف مقایسه عملکرد تحصیلی و سلامت روان دانش آموزان دختر تیزهوش و عادی انجام شد.

    روش شناسی: 

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا علی- مقایسه ای بود. جامعه پژوهش دانش آموزان دختر تیزهوش و عادی شهرستان تالش در سال تحصیلی 98-1397 بودند. جامعه دانش آموزان دختر تیزهوش 104 نفر بودند که بر اساس جدول کرجسی و مورگان تعداد 82 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب و بر همین اساس 82 نفر از دانش آموزان دختر عادی که با آنها همتا شده بودند نیز برای مقایسه به روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه عملکرد تحصیلی (Pham & Taylor, 1999) و چک لیست تجدیدنظرشده نشانه های اختلال های روانی (Drogatis, Lipman & Covi, 1973) بودند. داده ها با روش آزمون تی وابسته در نرم افزار SPSS-20 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که دانش آموزان دختر تیزهوش و عادی از نظر عملکرد تحصیلی و هر پنج مولفه آن شامل خودکارآمدی، تاثیرات هیجانی، برنامه ریزی، فقدان کنترل پیامد و انگیزش تفاوت معناداری داشتند (05/0P<). به عبارت دیگر، دانش آموزان دختر تیزهوش از نظر عملکرد تحصیلی و مولفه های آن وضعیت بهتری داشتند. دیگر یافته ها نشان داد که دانش آموزان دختر تیزهوش و عادی فقط از نظر دو مولفه سلامت روان شامل شکایات جسمانی و وسواسی- اجباری تفاوت معناداری داشتند (05/0P<)، اما از نظر کل سلامت روان و سایر مولفه های آن شامل حساسیت بین فردی، افسردگی، اضطراب، پرخاشگری، هراس، افکار پارانوییدی و روان پریشی تفاوت معناداری نداشتند (05/0P>). به عبارت دیگر، دانش آموزان دختر تیزهوش فقط از نظر دو مولفه شکایات جسمانی و وسواسی- اجباری وضعیت بدتری داشتند، اما نظر کل سلامت روان و سایر مولفه ها تفاوت معناداری نداشتند.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، برنامه ریزی برای بهبود عملکرد تحصیلی دانش آموزان دختر عادی و کاهش شکایات جسمانی و وسواسی- اجباری دانش آموزان دختر تیزهوش ضروری است.

    کلیدواژگان: عملکرد تحصیلی، سلامت روان، دانش آموزان، تیزهوش
  • حیدر ابراهیمی، سید یعقوب موسوی*، مصطفی ازکیا صفحات 165-177
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگویی برای چالش های اقتصادی- اجتماعی خصوصی سازی آموزش وپرورش انجام شد.

    روش شناسی:

     این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا کیفی بود. جامعه پژوهش خبرگان خصوصی سازی، بازاریابی استراتژیک و آموزشی آموزش وپرورش شهر تهران در سال 1399 بودند. نمونه طبق اصل اشباع نظری 11 نفر در نظر گرفته شد که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده ها با مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری که روایی آن با کمک چهار فرد خبره و دو همکار پژوهشی تایید و پایایی آن با روش ضریب کاپای کوهن 63/0 بدست آمد. داده ها با روش تحلیل مضمون شامل کدگذاری باز، محوری و انتخابی در نرم افزار MAXQDA12 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که برای چالش های اقتصادی- اجتماعی خصوصی سازی آموزش وپرورش 184 شاخص در شش مضمون فرعی مشوق ها، بازدارنده ها، قوت ها، ضعف ها، پیامدها و سازوکارها و دو مضمون اصلی سطح کلان و سطح خرد شناسایی شد؛ به طوری که 78 شاخص در سطح کلان و 106 شاخص در سطح خرد قرار داشت. در نهایت، الگوی چالش های اقتصادی- اجتماعی خصوصی سازی آموزش وپرورش طراحی شد.

    بحث و نتیجه گیری

    مضمون های شناسایی شده درباره چالش های اقتصادی- اجتماعی خصوصی سازی آموزش وپرورش برای مسیولان و برنامه ریزان نظام آموزش وپرورش تلویحات کاربردی دارد. آنان با استفاده از نتایج این پژوهش و سایر پژوهش ها می توانند زمینه را برای اجرای مناسب خصوصی سازی آموزش وپرورش فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: چالش های اقتصادی، چالش های اجتماعی، خصوصی سازی، آموزش و پرورش
  • علی اصغر حسینمردی، شهره قربان شیرودی، محمدرضا زربخش بحری*، طاهر تیزدست صفحات 178-189
    هدف

    هدف این پژوهش تعیین رابطه اشتیاق تحصیلی، اشتیاق به مدرسه و احساس تعلق به مدرسه با پیشرفت تحصیلی با واسطه انگیزش پیشرفت تحصیلی در دانش آموزان پسر بود.

    روش شناسی

     این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه مناطق 2 و 5 شهر تهران در سال تحصیلی 98-1397 بودند. حجم نمونه 604 نفر در نظر گرفته شد که با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه اشتیاق تحصیلی (Fredricks et al, 2004)، مقیاس اشتیاق به مدرسه (Veiga, 2016)، مقیاس احساس تعلق به مدرسه (Arslan & Duru, 2017)، پرسشنامه انگیزش پیشرفت تحصیلی (Hermans, 1970) و معدل نیمسال قبل به عنوان شاخص پیشرفت تحصیلی بودند. داده ها با روش های ضرایب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر در نرم افزارهای SPSS و AMOS تحلیل شدند.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد که مدل رابطه اشتیاق تحصیلی، اشتیاق به مدرسه و احساس تعلق به مدرسه با پیشرفت تحصیلی با واسطه انگیزش پیشرفت تحصیلی برازش مناسبی داشت. همچنین، هر سه متغیر اشتیاق تحصیلی، اشتیاق به مدرسه و احساس تعلق به مدرسه بر انگیزش پیشرفت تحصیلی و پیشرفت تحصیلی و متغیر انگیزش پیشرفت تحصیلی بر پیشرفت تحصیلی اثر مستقیم و معنادار داشت (05/0>P). علاوه بر آن، اشتیاق تحصیلی، اشتیاق به مدرسه و احساس تعلق به مدرسه با واسطه انگیزش پیشرفت تحصیلی بر پیشرفت تحصیلی اثر غیرمستقیم و معنادار داشتند (05/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج برای افزایش و ارتقای پیشرفت تحصیلی می توان زمینه را برای بهبود اشتیاق تحصیلی، اشتیاق به مدرسه، احساس تعلق به مدرسه و انگیزش پیشرفت تحصیلی فراهم کرد.

    کلیدواژگان: اشتیاق تحصیلی، اشتیاق به مدرسه، احساس تعلق دانش آموزان به مدرسه، انگیزش پیشرفت تحصیلی، پیشرفت تحصیلی
  • محمد زارعان دولت ابادی، بدری شاه طالبی*، رضا جعفری هرندی صفحات 190-202
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل رفتار شهروندی سازمانی معلمان مدارس دولتی ایران انجام شد.

    روش شناسی: 

    مطالعه حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا کیفی مبتنی بر نظریه داده بنیاد بود. جامعه پژوهش خبرگان آموزش وپرورش ایران در سال 1399 بودند. حجم نمونه طبق اصل اشباع نظری 28 نفر برآورد که پس از بررسی ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد که روایی آن را روش مثلث سازی تایید و پایایی آن با روش ضریب توافق بین دو کدگذار 83/0 برآورد شد. داده ها پس از گردآوری با روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی مبتنی بر نظریه داده بنیاد در نرم افزار  MAXQDA  نسخه 2020 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که رفتار شهروندی سازمانی معلمان مدارس دولتی ایران دارای 178 مفهوم و 23 مقوله فرعی در 12 مقوله اصلی بود. در پدیده محوری رفتار شهروندی سازمانی معلمان، دو مقوله اصلی تغییرات راهبردی نظام آموزش وپرورش (با دو مقوله فرعی همگامی با تغییرات و تحولات جدید و رشد سجایای اخلاقی و روحیه ازخودگذشتگی) و نگرش های توسعه گرایانه سازمانی (با دو مقوله فرعی توسعه کنش های مشارکتی و برون دادهای توسعه ای نظام آموزشی کارآمد) به عنوان شرایط علی، سه مقوله اصلی ویژگی های رهبری سازمانی (با دو مقوله فرعی گرایش های نیک خواهانه رهبران و رفتارهای رهبری موثر و پویا)، ویژگی های فردی پیروان (با دو مقوله فرعی ارزش های آرمانی و هنجارهای رفتاری) و ویژگی های سازمانی (با دو مقوله فرعی فرهنگ سازمانی ارزش مدار و جو سازمانی شفقت محور) به عنوان شرایط زمینه ای، دو مقوله اصلی سرمایه جمعی (با دو مقوله فرعی سرمایه روانشناختی اجتماعی و فرهنگ عمومی) و تغییر ارزشی (با دو مقوله فرعی رشد ارزش های کثرت گرایی و رشد فرهنگی اجتماعی) به عنوان شرایط مداخله گر، سه مقوله اصلی راهبردهای سازمانی (با دو مقوله فرعی آموزش کارکنان و فرهنگ سازمانی محرک)، راهبردهای مدیریتی (با یک مقوله فرعی رهبری کارآمد) و راهبردهای اجتماع محور (با دو مقوله فرعی بازنمایی نقش فرهنگیان و توسعه فرهنگ عمومی) به عنوان راهبردها و دو مقوله اصلی فردی (با دو مقوله فرعی پیامد روانشناختی و توسعه عمل گرایی فردی) و سازمانی- اجتماعی (با دو مقوله فرعی سازمان فرابالنده و پویایی اجتماعی) به عنوان پیامدها شناسایی شدند. در نهایت، مدل پارادایمی رفتار شهروندی سازمانی معلمان مدارس دولتی ایران طراحی شد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، برنامه ریزی برای بهبود رفتار شهروندی سازمانی معلمان مدارس دولتی ایران از طریق مفاهیم و مقوله های اصلی و فرعی ضروری است.

    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، معلمان، مدارس دولتی
  • سمانه دهقان زاده، سکینه جعفری* صفحات 203-216
    هدف

    هدف پژوهش حاضر شناسایی مولفه های آموزش حقوق شهروندی در نظام آموزشی کشور از نظر صاحب نظران بود.

    روش شناسی: 

    این پژوهش با رویکرد ترکیبی آمیخته اکتشافی انجام شد. جامعه آماری بخش کیفی، متخصصان و اساتید دانشگاه های سراسری کشور در حوزه حقوق شهروندی در سال 1399 بودند که 15 نفر طبق اصل اشباع نظری با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جامعه آماری بخش کمی، معلمان شهر سمنان در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که 267 نفر با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش در بخش کیفی مصاحبه نمیه ساختاریافته و بررسی اسناد موجود در این زمینه بود. در بخش کمی پرسش نامه محقق ساخته مبتنی بر داده های بخش کیفی بود. میزان پایایی در بخش کیفی با روش هولستی 85/0 محاسبه شد که حاکی از پایایی مطلوب بود و روایی با استفاده از معیار کیفیت (موثق بودن) سنجیده و مورد تایید قرار گرفت. در بخش کمی، برای سنجش روایی پرسشنامه از تحلیل عامل تاییدی و برای محاسبه پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد، که مقدار بار عاملی تمام مولفه های پرسشنامه بالاتر از 3/0 بود و آلفای کرونباخ برای همه ابعاد بالاتر از 70/0 بدست آمد. در بخش کیفی داده ها با روش تحلیل مضمون و در بخش کمی داده ها با روش تحلیل عامل تاییدی در نرم افزارهای SPSS 21 و LISREL 8.5 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتیجه تحلیل داده ها در بخش کیفی منجر به شناسایی 56 مضمون پایه، 11 مضمون سازمان دهنده فرعی در زمینه حقوق شهروندی گردید که در قالب 4 مضمون سازمان دهنده اصلی حقوق اجتماعی با سه مضمون فرعی (حمایت های مالی و درآمدی، حقوق آموزشی و بهداشتی، حمایت های قضایی)، حقوق سیاسی با دو مضمون فرعی (حقوق عضویت و مشارکت، حقوق شرکت در تجمعات)، حقوق مدنی با چهار مضمون فرعی (آزادی عملکرد فردی، آزادی اندیشه، آزادی اقتصادی و اجتماعی، حقوق مربوط به مساوات)، حقوق فرهنگی با دو مضمون فرعی (حداقل حقوق فرهنگی پایه، حمایت ها و حفاظت های فرهنگی) سازمان دهی شدند. نتایج تحلیل عامل تاییدی حاکی از تایید بار عاملی مضمون های پایه و سازمان دهنده جهت اندازه گیری آموزش حقوق شهروندی بود.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به مضامین شناسایی شده، برنامه ریزی برای آموزش حقوق شهروندی در مدارس کشور و آگاه نمودن دانش آموزان ضروری است. بنابراین لازم است تا مسیولان نظام آموزشی توجه و اهتمام بیشتری نسبت به آموزش حقوق شهروندی و گنجاندن مطالب بیشتری از این حقوق در کتاب ها و برنامه درسی دانش آموزان داشته باشند.

    کلیدواژگان: آموزش، حقوق شهروندی، صاحب نظران، نظام آموزشی
  • مسعود زاهدی پور، معصومه اولادیان*، سیدرسول حسینی صفحات 229-240
    هدف

     پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی مدارس اثربخش مبتنی بر سازمان یادگیرنده (مطالعه موردی: مدارس مقطع ابتدایی شهر تهران) انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر، ترکیبی (کیفی و کمی) به روش تیوری زمینه ای و مدل معادلات ساختاری به روش کمی بود. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی اساتید دانشگاهی متخصص در آموزش ابتدایی و در بخش کمی معلمان ابتدایی شهر تهران در سال 1398 بودند. تعداد 12 نفر نمونه در بخش کیفی به روش هدفمند از اساتید دانشگاه و 196 نفر از معلمان ابتدایی آموزش و پرورش 22 گانه شهر تهران به روش خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار تحقیق مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسشنامه محقق ساخته بود. داده ها در بخش کیفی به روش گراندد تیوری اکتشافی و سپس با آزمون مدل معادلات ساختاری در نرم افزار Smart PLS و SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد دوازده مولفه در ارایه الگوی مدارس اثربخش مبتنی بر سازمان یادگیرنده (مطالعه موردی: مدارس مقطع ابتدایی شهر تهران) نقش دارند که به ترتیب الویت عبارتند از: شایستگی های معلمان، سیاست های آموزشی، توانمندسازی نیروی انسانی، فعالیت های فوق برنامه، استقرار نظام یاددهی و یادگیری، شایستگی های مدیران، امکانات تکنولوژیک، آینده نگری، روش ها و ابزار نوآورانه، ارتقای سطح سلامت، بهداشت و ایمنی مدرسه، اعتقاد به خرد جمعی، مدیریت و رهبری، به عنوان مولفه ها و شاخص های موثر بر ارایه الگوی مدارس اثربخش مبتنی بر سازمان یادگیرنده در مدارس مقطع ابتدایی شهر تهران است. بررسی ها نشان از برازش مدل بود.

    نتیجه گیری

     با توجه به یافته های پزوهش مدارس اثر بخش منجر به اجرای مداوم برنامه ریزی میشوند که با حمایت بهتر از آموزش، منجر  به تسریع فرآیند یادگیری می شوند.

    کلیدواژگان: مدارس اثربخش، سازمان یادگیرنده، معلمان، دانش آموزان
  • میثم رضی دون چالی، مریم تقوایی یزدی*، سید رضا یوسفی سعید آبادی صفحات 241-254
    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر تبیین تاثیر تدریس به شیوه تلفیقی بر کیفیت یادگیری دانشجویان در استان مازندران به منظور ارایه مدل بود.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی- توسعه ای، روش گردآوری داده ها میدانی و از نظر روش اجرا توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری شامل کلیه اساتید آموزش عالی دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران در سال 1397 - 1396 به تعداد 201 نفر بود، که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 132 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های محقق ساخته کیفیت یادگیری و بکارگیری شیوه تلفیقی در آموزش عالی بود. روایی این پرسشنامه ها توسط متخصصان مورد تایید قرار گرفت، پایایی از طریق ضریب آلفای کرونباخ به دست آمد. تجزیه وتحلیل داده ها نیز از آزمون تحلیل عاملی اکتشافی با استفاده از نرم افزارهای Spss و pls استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد سه بعد یادگیری (کیفیت سنجش و ارزش یابی، انتخاب اهداف و انتخاب تکنولوژی، استراتژی یادگیری و مدیریت کلاس داری و یادسپاری) استخراج شده است. هم چنین نشان داد ابعاد تدریس تلفیقی (ابعاد یادگیری،  تعاملی محور، مستقیم و فراگیر محور) شناسایی و استخراج شده است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش استفاده از رویکرد آموزش تلفیقی با ایجاد بستر مناسب جهت اجرای روش های دانشجومحور و انجام فعالیت های متناسب، زمینه تثبیت و افزایش ماندگاری مفاهیم آموخته شده را فراهم کند. بنابراین فرآیند آموزش تلفیقی سبب جلب توجه بیشتر دانشجویان به مطالب درسی می گردد و نهایتا میل به یادگیری مطالب را میسر می سازد.

    کلیدواژگان: تدریس، شیوه تلفیقی، کیفیت یادگیری، دانشجویان
  • نادیا لشکری، محمد صالحی*، فرشیده ضامنی صفحات 255-265
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی و رتبه بندی ابعاد و مولفه های آینده پژوهی در دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران بود.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاریردی و از نظر روش توصیفی از نوع زمینه یابی بود که با رویکرد آمیخته با طرح اکتشافی انجام شد. جامعه آماری آن را کلیه مدیران و معاونین واحدها، مدیران و معاونین دانشکده ها، مدیران گروه های دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران به تعداد 700 نفر تشکیل می دهند که بر اساس فرمول کوکران، تعداد 248 نفر با روش نمونه گیری «تصادفی طبقه ای» به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته آینده پژوهی با 78 سوال استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS20 و آزمون تحلیل عاملی اکتشافی انجام شد.

    یافته ها

    آینده پژوهی دارای دو بعد و 12 مولفه «سازمانی (خلق چشم انداز استراتژیک، بهبود اتحاد و توافق، فشار عملکرد در پژوهش، میل به تغییر، سازگاری با محیط، کشف روند های گذشته پژوهش) و عملکردی (کاربرد دانش در پژوهش، پاسخگویی به نیازهای پژوهشی، استعدادیابی پژوهشی، سرنوشت مشترک در پژوهش، روحیه و حمایت پژوهشی، شناسایی فرصت های بازار) است. تاثیر همه ابعاد و مولفه ها بر آینده پژوهی تایید شد. در بین ابعاد آینده پژوهی، بعد سازمانی با بار عاملی 962/0 دارای تاثیر بیش تر و بعد عملکردی با بار عاملی 950/0 دارای تاثیر کم تر است. 

    نتیجه گیری

    همه ابعاد و مولفه ها بر آینده پژوهی تاثیر دارند و بعد سازمانی دارای بیشترین تاثیر بر آینده پژوهی است. لذا کارگاه های آموزشی و همایش ها برای آشنایی مدیران و اعضای هیات علمی با آینده پژوهی برگزار گردد.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، فعالیت های پژوهشی، دانشجویان
  • فرشته کوسلی، جمال صادقی*، حامد برجسته، آزاده کیاپور صفحات 266-276
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش واسطه ای پردازش هیجانی در رابطه بین نظریه ذهن با عملکرد تحصیلی در دانش آموزان دوزبانه انجام شد.

    روش شناسی

    این مطالعه مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش دانش آموزان دختر دوزبانه پایه نهم شهرستان ترکمن در سال تحصیلی 99-1398 به تعداد 1200 نفر بودند. نمونه پژوهش 280 نفر بود که با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مقیاس نظریه ذهن (Steerneman, 1994)، پرسشنامه عملکرد تحصیلی (Pham & Taylor, 1999) و مقیاس پردازش هیجانی (Baker & et al, 2010) گردآوری و با روش های ضرایب همبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS-18 و AMOS-23 تحلیل شدند.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد که مدل نقش واسطه ای پردازش هیجانی در رابطه بین نظریه ذهن با عملکرد تحصیلی در دانش آموزان دوزبانه برازش مناسبی داشت. همچنین، نظریه ذهن بر پردازش هیجانی و عملکرد تحصیلی دانش آموزان دوزبانه و پردازش هیجانی بر عملکرد تحصیلی آنان اثر مستقیم و معنادار داشت (05/0>P). علاوه بر آن، نظریه ذهن با نقش واسطه ای پردازش هیجانی بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان دوزبانه اثر غیرمستقیم و معنادار داشت (05/0>P).

    نتیجه گیری

     با توجه به روابط مستقیم و غیرمستقیم پژوهش حاضر، برنامه ریزی برای بهبود عملکرد تحصیلی دانش آموزان دوزبانه از طریق ارتقای نظریه ذهن و پردازش هیجانی ضروری است.

    کلیدواژگان: پردازش هیجانی، نظریه ذهن، عملکرد تحصیلی، دانش آموزان دو زبانه
  • یونس وکیل الرعایا صفحات 277-288
    هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل محیطی مرتبط با اقتصاد آموزش وپرورش انجام شد.

    روش شناسی

     پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه‌ی آماری شامل مدیران و کارشناسان سازمان آموزش وپرورش استان سمنان در سال تحصیلی 99- 1398 و به تعداد 384 بوده است که حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران تعداد 192 نفر برآورد و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای بر اساس سطح شهرستان ها افراد انتخاب شدند. روش گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته با 78 سوال بود.  روایی محتوایی پرسش نامه توسط متخصصان و مدیران ارشد آموزش و پروش تایید شد. پایایی کل پرسش نامه از طریق ضریب آلفای کرانباخ 71/0 به دست آمد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش های تحلیل عاملی اکتشافی و آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه  استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های روش تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که عوامل محیطی مرتبط با اقتصاد آموزش وپرورش به ترتیب در قالب هفت بعد عوامل سیاسی، عوامل اقتصادی، عوامل فرهنگی، عوامل اجتماعی، عوامل روانشناختی، عوامل قانونی و عوامل فناورانه که در مجموع 19/92 درصد از کل واریانس پرسش نامه را تببین کردند. بر اساس یافته های آزمون همبستگی، عوامل محیطی اقتصاد آموزش وپرورش رابطه مثبت و معناداری داشتند ویافته های رگرسیون نشان داد که عوامل محیطی به میزان 8/35 درصد، متغیر اقتصاد آموزش وپرورش را تبیین کردند.   

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به یافته های مطالعه، عوامل سیاسی، عوامل اقتصادی، عوامل فرهنگی، عوامل اجتماعی، عوامل روانشناختی، عوامل قانونی و عوامل فناورانه موجب بهبود اقتصاد آموزش وپرورش و در نهایت تعلیم و تربیت مناسب نیروی انسانی و عامل اثربخش و انگیزشی در حوزه آموزش می شوند.

    کلیدواژگان: عوامل محیطی، آموزش و پرورش، عوامل اقتصادی، عوامل سیاسی، عوامل فرهنگی
  • محبوبه سبحانی، حسن شهرکی پور*، اصغر شریفی صفحات 289-298
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی پیامدهای حاصل از مدرسه تراز با رویکرد سند تحول بنیادین بود.

    روش‌ شناسی

     پژوهش حاضر ترکیبی (کیفی و کمی) بود. جامعه بخش کیفی مدیران، مسیولان و خبرگان آموزش‌وپرورش و مدارس پیشرو مانند صالح، پژوهش و سبز شهر تهران بودند که طبق اصل اشباع نظری تعداد 20 از آنها با روش نمونه‌گیری هدفمند به‌عنوان نمونه انتخاب شد. جامعه بخش کمی مدیران و معاونان مدارس متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 400-1399 بودند که طبق فرمول کوکران تعداد 291 از آنها با روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چندمرحله‌ای به‌عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار پژوهش در بخش کیفی مصاحبه نیمه‌ساختاریافته بود که روایی آن با روش مثلث‌سازی تایید و پایایی آن با روش ضریب توافق بین دو کدگذار 86/0 بدست آمد. همچنین، ابزار پژوهش در بخش کمی پرسشنامه محقق‌ساخته بود که روایی محتوایی آن با نظر متخصصان تایید و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ 97/0 بدست آمد. داده‌ها با روش‌های کدگذاری در نرم‌افزار MAXQDA و تحلیل عاملی اکتشافی در نرم‌افزار SPSS تحلیل شدند.

    یافته‌ ها

    نتایج کدگذاری نشان داد که پیامدهای حاصل از مدرسه تراز با رویکرد سند تحول بنیادین دارای 31 شاخص در دو بعد مدرسه توانمندساز (با سه مولفه آموزش موثر، فرهنگ کارآمد و نظام پایش) و یادگیری خودراهبر (با دو مولفه آگاهی و راهبردهای یادگیری) بود. همچنین، نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نیز حاکی از بار عاملی بالاتر از 40/0 برای همه گویه‌ها و وجود دو بعد و پنج مولفه مذکور بود. علاوه بر آن، مدل برازش مناسبی داشت و همه گویه‌ها بر مولفه‌های مربوطه اثر معناداری داشتند (05/0<p).

    بحث و نتیجه‌گیری

     طبق نتایج بدست آمده، برای بهبود وضعیت مدارس و ارتقای مدارس تراز می‌توان از طریق بهبود مدرسه توانمندساز و یادگیری خودراهبر با توجه به مولفه‌های شناسایی‌شده برای آنها اقدام کرد.

    کلیدواژگان: مدرسه تراز، سند تحول بنیادین، مدرسه توانمندساز، یادگیری خودراهبر
  • هانیه اسکندری، یحیی داداش کریمی*، عبدالله حجتی صفحات 299-308
    هدف

    هدف این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر حکمرانی رفاه عمومی با رویکرد توسعه عدالت اجتماعی بود.

    روش‌ شناسی

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا کیفی بود. جامعه پژوهش خبرگان حکمرانی رفاه عمومی کل کشور در سال 1399 بودند که طبق اصل اشباع نظری تعداد 15 نفر از آنها با روش نمونه‌گیری هدفمند به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. داده‌ها با مصاحبه نیمه‌ساختاریافته (7 سوال) جمع‌آوری و با روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی در نرم‌افزار MAXQDA نسخه 10 تحلیل شدند.

    یافته‌ ها

    یافته‌ها نشان داد که حکمرانی رفاه عمومی با رویکرد توسعه عدالت اجتماعی دارای 197 کد باز در 19 کد محوری و 7 کد انتخابی بود. کدهای انتخابی شامل مشارکت (با سه کد محوری مشارکت در ارایه خدمات، مشارکت نهادهای مردمی و تشکل‌ها در حکمرانی و مشارکت در سیاست‌گذاری)، پاسخگویی (با دو کد محوری پاسخگویی به نهادها و نظارت)، کارایی و اثربخشی (با سه کد محوری ارایه طرح‌های اشتغال‌زا، بازدهی بیشتر خدمات و ثبات در اقتصاد)، تصویب و حاکمیت قانون (با چهار کد محوری اتخاذ سیاست‌های صحیح، احترام دولت و مردم به قانون، حفظ امنیت و ثبات در جامعه)، مسئولیت‌پذیری (با سه کد محوری مسئولیت‌پذیری مدیران، نظارت مردم و ایجاد جو مسئولیت‌پذیری فرهنگی)، شفافیت (با دو کد محوری مبارزه با فساد و آزادی رسانه‌ها) و عدالت (با دو کد محوری ارایه خدمات برابر و اثربخش و مقابله با تبعیض‌های اجتماعی) بودند.

    بحث و نتیجه‌گیری

     طبق نتایج این پژوهش برای حکمرانی رفاه عمومی با رویکرد توسعه عدالت اجتماعی می‌توان کدهای شناسایی‌شده برای آن را از طریق بهبود شرایط و کارگاه‌های آموزشی ارتقاء بخشید.

    کلیدواژگان: حکمرانی، رفاه عمومی، توسعه عدالت اجتماعی
  • مریم فولاد، حکیمه آقایی*، شهناز نوحی، شاهد مسعودی صفحات 309-319
    هدف

    هدف پژوهش حاضر ارایه مدل اعتیاد به شبکه‌های اجتماعی مجازی بر اساس پریشانی‌های روانشناختی با نقش میانجی سبک فرزندپروری ادراک‌شده در دختران نوجوان بود.

    روش‌ شناسی

     این مطالعه مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش دانش‌آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر بابل در سال تحصیلی 99-1398 بودند. حجم نمونه طبق فرمول کوکران 200 نفر برآورد که با روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چندمرحله‌ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه اعتیاد به شبکه‌های اجتماعی مجازی (Khajeahmadi et al, 2017)، مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (Lovibond & Lovibond, 1995) و مقیاس سبک فرزندپروری ادراک‌شده (Grolnick et al, 1997) بودند. داده‌ها با روش‌های ضرایب همبستگی پیرسون و مدل‌یابی معادلات ساختاری در نرم‌افزارهای SPSS-23 و AMOS-24 تحلیل شدند.

    یافته‌ ها

    یافته‌ها نشان داد که مدل اعتیاد به شبکه‌های اجتماعی مجازی بر اساس پریشانی‌های روانشناختی با نقش میانجی سبک فرزندپروری ادراک‌شده در دختران نوجوان دارای برازش مناسبی بود. یافته‌های دیگر نشان داد که پریشانی‌های روانشناختی بر سبک فرزندپروری ادراک‌شده اثر مستقیم و منفی و بر اعتیاد به شبکه‌های اجتماعی مجازی اثر مستقیم و مثبت و سبک فرزندپروری ادراک‌شده بر اعتیاد به شبکه‌های اجتماعی مجازی اثر مستقیم و منفی داشت. همچنین، دیگر یافته‌ها نشان داد که پریشانی‌های روانشناختی با نقش میانجی سبک فرزندپروری ادراک‌شده بر اعتیاد به شبکه‌های اجتماعی مجازی اثر غیرمستقیم و مثبت داشت (05/0>P).

    بحث و نتیجه‌گیری

     نتایج نشان‌دهنده نقش میانجی سبک فرزندپروری ادراک‌شده در مدل اعتیاد به شبکه‌های اجتماعی مجازی بر اساس پریشانی‌های روانشناختی در دختران نوجوان بود. بنابراین، جهت کاهش اعتیاد به شبکه‌های اجتماعی مجازی برنامه‌ریزی جهت کاهش پریشانی‌های روانشناختی و بهبود سبک فرزندپروری ادراک‌شده ضروری است.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، پریشانی های روانشناختی، سبک فرزندپروری ادراک شده، دختران نوجوان
  • پروانه قهرمانی، نادر منیرپور*، مجید ضرغام حاجبی صفحات 320-333
    هدف

    پژوهش حاضر در پی آن است که با استفاده از روش الگویابی معادلات ساختاری به آزمون مدل پژوهش حاضر پرداخته و روابط بین ادراک جو کلاس، خودتنظیمی، دانش اموزشی و اضطراب ریاضی را بررسی کند.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی و تحلیل مسیر بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را دانش آموزان دوره ی دوم متوسطه دبیرستان های دولتی شهر تهران در سال تحصیلی 1399-1400تشکیل دادند که تعداد آن ها بنابر گزارش آموزش و پرورش استان تهران در سال تحصیلی مذکور برابر 36858 نفر بود. حجم نمونه برابر 150 نفر (18 نفر برای هر 8 متغیر) برای هر یک از گروه ها(دختر و پسر) و در کل 300 نفر برای تامین معناداری همبستگی پیشنهاد شد. در پژوهش حاضر برای جمع آوری اطلاعات از 4 پرسشنامه ادراک از جو کلاس، پرسشنامه دانش و مهارت اموزشی، پرسشنامه خودتنظیمی در یادگیری و پرسشنامه سنجش اضطراب ریاضی استفاده شد. مدل مفهومی پیشنهادی پژوهش دردو بخش مدل اندازه‏گیری و مدل ساختاری با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری با روش کوواریانس محور و به کارگیری نرم افزار LISREL ارزیابی قرار گرفته شدند.

    یافته ها

    با استفاده از آزمونهای مدل ساختاری نشان داده شد که ادراک جو کلاس با مقدار 9768/2 تاثیر مثبت و معناداری بر خودتنظیمی در سطح 99% دارد. دانش آموزشی با مقدار 9597/2 تاثیر مثبت و معناداری بر خودتنظیمی در سطح 99% دارد. ادراک جو کلاس با مقدار 1596/2 تاثیر منفی و معناداری بر اضطراب ریاضی در سطح 99% دارد. دانش آموزشی با مقدار 9697/1- تاثیر منفی و معناداری بر اضطراب ریاضی در سطح 95% دارد. خودتنظیمی با مقدار9674/1 تاثیر منفی و معناداری بر اضطراب ریاضی در سطح 95% دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    براساس نتایج بدست آمده ادراک جو کلاس بر خودتنظیمی تاثیر مثبت و معنادار دارد، دانش آموزشی بر خودتنظیمی تاثیر مثبت و معنادار دارد، ادراک جو کلاس بر اضطراب ریاضی تاثیر مثبت و معنادار دارد، دانش آموزشی بر اضطراب ریاضی تاثیر مثبت و معنادار دارد خودتنظیمی بر اضطراب ریاضی تاثیر مثبت و معنادار دارد

    کلیدواژگان: ارائه الگو، جو کلاس، خودتنظیمی، دانش اموزشی، اضطراب ریاضی
  • منصوره شریفی نویسی، امیرمسعود امیر مظاهری*، زهرا حضرتی صومعه صفحات 334-344
    هدف

    هدف اصلی پژوهش، شناسایی و اولویت بندی ویژگیهای فردی، اجتماعی، محیطی و فرهنگی موثر بر وضعیت کودکان یتیم خانه های تحت پوشش بهزیستی تهران  پس از 18 سالگی است.

    روش شناسی:

     روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی، از نظر نوع داده، آمیخته (کیفی و کمی) است. جامعه آماری شامل نخبگان دارای مدرک تحصیلی دکتری و عضو هیات علمی دانشگاه با سابقه حداقل 5 سال در سازمان بهزیستی و دارای مدارک تحقیقاتی و شرکت در سمینارهای مرتبط می باشد. حجم نمونه 10نفر خبره بود که با روش هدفمند و با توجه به اصل اشباع نظری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه سازمان یافته و پرسشنامه مقایسات زوجی است. برای تحلیل داده ها از روش کد گذاری نظری (باز، محوری و انتخابی) و تکنیک AHP فازی استفاده شد.

    یافته ها

    پس از کد گذاری باز و محوری مشخص شد که برای ویژگیهای فردی، اجتماعی، محیطی و فرهنگی موثر بر وضعیت کودکان یتیم خانه های تحت پوشش بهزیستی تهران  پس از 18 سالگی چندین مولفه به دست آمد که این ابعاد عبارتند از: در بعد محیطی شامل اقدامات حمایتی و بسترهای محیطی می باشد. در بعد فردی شامل مولفه های 1-بهره هوشی2-استعدادهای فردی 3- شرایط جسمی 4- شرایط روحی. در بعد اجتماعی شامل:1- مسیولیت اجتماعی2- هنجارهای دینی 3-چرخه ی معیوب اجتماعی شدن. بعد فرهنگی شامل مولفه های1-هنجارهای پذیرفته شده فرهنگی و 2- نبود فرهنگ می باشد.

    نتیجه گیری

    براساس تکنیک AHP فازی تاثیر  بعد فردی در درجه اول اهمیت، بعد فرهنگی درجه دوم، بعد محیطی درجه سوم  و بعد اجتماعی چهارم می باشد.

    کلیدواژگان: ویژگیهای فردی، اجتماعی، محیطی، کودکان، یتیم خانه، بهزیستی
  • فروغ رمضان نیا، علیرضا چناری*، شراره حبیبی صفحات 345-355
    هدف

    با توجه به اهمیت فرهنگ نوآورانه سازمانی در نظام آموزش عالی، هدف پژوهش حاضر ارایه مدل فرهنگ نوآورانه سازمانی بر اساس سبک رهبری تحول گرا با میانجی اخلاق حرفه ای و کیفیت زندگی کاری در دانشگاه آزاد اسلامی بود.

    روش شناسی:

     مطالعه حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا مقطعی از نوع کمی بود. جامعه پژوهش کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی منطقه مازندران در سال 1400 به تعداد 1217 نفر بودند که بر اساس جدول کرجسی و مورگان تعداد 291 نفر آنها با روش نمونه گیری خوشه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های محقق ساخته فرهنگ نوآورانه سازمانی، سبک رهبری تحول گرا، اخلاق حرفه ای و کیفیت زندگی کاری بودند که روایی آنها با نظر خبرگان تایید و پایایی آنها مناسب ارزیابی شد. داده ها با روش های تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل مسیر در نرم افزارهای SPSS و Smart PLS تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بار عاملی، میانگین واریانس استخراج شده و آلفای کرونباخ همه مولفه ها بالاتر از 70/0 بود. مدل فرهنگ نوآورانه سازمانی بر اساس سبک رهبری تحول گرا با میانجی اخلاق حرفه ای و کیفیت زندگی کاری در دانشگاه آزاد اسلامی برازش مناسبی داشت. علاوه بر آن، اخلاق حرفه ای و کیفیت زندگی کاری بر فرهنگ نوآورانه سازمانی و سبک رهبری تحول گرا بر اخلاق حرفه ای و کیفیت زندگی کاری اثر مستقیم و معنادار داشتند (001/0>P)، اما سبک رهبری تحول گرا بر فرهنگ نوآورانه سازمانی اثر مستقیم و معناداری نداشت (05/0<P). همچنین، سبک رهبری تحول گرا از طریق اخلاق حرفه ای و کیفیت زندگی کاری بر فرهنگ نوآورانه سازمانی اثر غیرمستقیم و معنادار داشت (001/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های مطالعه حاضر، برای بهبود فرهنگ نوآورانه سازمانی برنامه ریزی از طریق بهبود اخلاق حرفه ای و کیفیت زندگی کاری به صورت مستقیم و از طریق سبک رهبری تحول گرا به صورت غیرمستقیم ضروری است.

    کلیدواژگان: فرهنگ نوآورانه سازمانی، سبک رهبری تحول گرا، اخلاق حرفه ای، کیفیت زندگی کاری
  • مژگان احمدی، علی قلی پور سلیمانی*، نرگس دل افروز، کامبیز شاهرودی صفحات 356-367
    هدف

    امروزه توجه به جنبه های رفتاری مشتریان و مصرف کنندگان و ادراکی که آنان از برندها دارند برای جذب و نگهداشت آنها بسیار مهم و حیاتی است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف مدل سازی رفتار اجتماعی خرید مصرف کننده از طریق ادراک از برند فروشگاه زنجیره ای شهروند انجام شد.

    روش شناسی: 

    مطالعه حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش مشتریان و مصرف کنندگان فروشگاه های زنجیره ای شهروند در سال 1400 (بیشتر از 100000 نفر) بودند که بر اساس جدول کرجسی و مورگان 384 نفر با روش نمونه گیری دردسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند در این مطالعه از میان 384 ابزاری که بین نمونه ها توزیع شد، تعداد 74 پرسشنامه مفقوده وجود داشت (به دلیل عدم پاسخگویی به بیشتر از 10 درصد گویه ها) و بر این اساس تحلیل ها برای 310 نفر انجام شد. ابزارهای پژوهش شامل فرم اطلاعات جمعیت شناختی (شامل جنسیت، سن، تحصیلات و درآمد ماهیانه) و پرسشنامه محقق ساخته رفتار اجتماعی خرید مصرف کننده از طریق ادراک از برند فروشگاه بودند که روایی صوری آن با نظر خبرگان تایید و پایایی آن مناسب ارزیابی شد. داده ها با روش های تحلیل عاملی اکتشافی و مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS-26 و Smart PLS-2 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که ویژگی های محیطی به عنوان شرایط علی شامل ویژگی های مصرف کننده، ادراک از عوامل محیطی و تجربه درک شده مصرف کننده، روابط برند- مصرف کننده به عنوان شرایط زمینه ای شامل ویژگی های فروشگاه، بازاریابی رابطه مند و برندینگ داخلی فروشگاه، نگرش به برند به عنوان شرایط مداخله گر شامل رضایت درک شده از برند، ارتباطات برند و انگیزش های لذت بخش، ادراک از برند به عنوان مقوله محوری شامل وضعیت مصرف کننده، برندسازی مبتنی بر رفتار مصرف کننده و درک و انتظارات مصرف کننده از فروشگاه، ارزش آفرینی به عنوان راهبرد شامل جایگاه یابی برند، تخفیف های درک شده، خدمات پس از فروش درک شده و ارزش آفرینی درک شده و رفتار اجتماعی خرید مطلوب مصرف کننده به عنوان پیامد شامل تکرار رفتار خرید، وابستگی به برند و وفاداری به برند بودند؛ به طوری که بار عاملی و میانگین واریانس استخراج شده همه آنها بالاتر از 50/0 و پایایی همه آنها با روش آلفای کرونباخ بالاتر از 70/0 بود. یافته های دیگر نشان داد که مدل رفتار اجتماعی خرید مصرف کننده از طریق ادراک از برند فروشگاه زنجیره ای شهروند برازش مناسبی داشت و همه اثرهای مدل مذکور مثبت و معنادار بود (01/0>P).

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد، ویژگی های محیطی بر روابط برند_مصرف کننده و نگرش به برند و ادراک از برند تاثیرگذاراست. همچنین روابط برند_مصرف کننده و نگرش به برند بر درک از برند تاثیرگذار است. و نگرش به برند  و  روابط برند_مصرف کننده  بر ارزش آفرینی تاثیر گذار است. نهایتا ارزش آفرینی بر رفتار اجتماعی خرید مطلوب مصرف کننده اثر گذار است.

    کلیدواژگان: رفتار اجتماعی، خرید مصرف کننده، ادراک از برند
  • زینت هادیان*، سیده زهرا هادیان صفحات 368-379
    هدف

    هدف از انجام این مطالعه بررسی نقش مدیریت راهبردی منابع انسانی در چابک سازی دانشگاه فرهنگیان استان مازندران بود.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها در گروه مطالعات توصیفی-پیمایشی بود. جامعه آماری مطالعه حاضر شامل کلیه مدیران و کارکنان دانشگاه فرهنگیان استان مازندران بودند که تعداد آنها در دوره زمانی پژوهش 405 نفر بود و براساس فرمول نمونه گیری کوکران و روش نمونه گیری تصادفی در دسترس تعداد 108 نفر به عنوان نمونه آماری برگزیده شدند. پرسشنامه های مطالعه حاضر شامل پرسشنامه های استاندارد مدیریت راهبردی منابع انسانی طراحی شده توسط هانگ و چانگ (2005) و پرسشنامه استاندارد چابکی سازمانی شریفی و یانگ (2001) بود. ضمن اینکه به منظور بررسی فرضیه های پژوهش از روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار لیزرل بهره گرفته شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان دادند که در مجموع مدیریت راهبردی منابع انسانی دارای نقش مستقیمی در چابک سازی دانشگاه فرهنگیان داشته است. به طور مشخص تر، نتایج نشان داد که مدیریت راهبردی منابع انسانی بالاترین تاثیر را بر انعطاف پذیری دارد و پس از آن متغیرهای شایستگی، سریع بودن و پاسخگویی قرار دارند.

    نتیجه گیری

    در مجموع می توان پذیرفت که مدیریت راهبردی منابع انسانی نقش موثر و مهمی در توسعه چابکی سازمانی در دانشگاه فرهنگیان داشته است و در نتیجه سیاست گذاران این حوزه می توان از آن در جهت بهبود فرآیندهای سازمانی بهره گیرند.

    کلیدواژگان: مدیریت راهبردی منابع انسانی، چابک سازی، دانشگاه فرهنگیان
  • منوچهر هوشیار، سید حمید سجادی هزاوه*، زهرا حاجی انزهایی صفحات 380-394
    هدف

    سبک های رهبری نقش مهمی در کارآیی، عملکرد و اثربخشی سازمان دارند. بنابراین، هدف این پژوهش تعیین سبک رهبری مدیران ورزشی در نظام آموزش وپرورش مبتنی بر عوامل اقتضایی دبیران تربیت بدنی بود.

    روش شناسی:

     مطالعه حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا همبستگی بود. جامعه پژوهش دبیران تربیت بدنی کشور در سال تحصیلی 98-1397 بودند. حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان 384 نفر برآورد که این تعداد با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه سبک رهبری (Likert, 1961)، پرسشنامه محقق ساخته عوامل اقتضایی دبیران تربیت بدنی (با دو بعد عوامل اقتضایی درون سازمانی و عوامل اقتضایی فردی)، پرسشنامه ویژگی های شخصیتی (Costa and McCrae, 1992) به عنوان عوامل اقتضایی شخصیتی و پرسشنامه متغیرهای فرهنگی (Hofstede, 1994) به عنوان عوامل اقتضایی فرهنگی- اجتماعی بودند. داده ها با روش های ضرایب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با مدل همزمان در نرم افزار SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که فقط عوامل اقتضایی اجتناب از عدم اطمینان و مردسالاری توانایی پیش بینی سبک رهبری مستبدانه، فقط عوامل اقتضایی برونگرایی، سازگاری، اجتناب از عدم اطمینان و فاصله قدرت توانایی پیش بینی سبک رهبری خیرخواهانه، فقط عوامل اقتضایی روان رنجوری، سازگاری، اجتناب از عدم اطمینان و مردسالاری توانایی پیش بینی سبک رهبری مشورتی و فقط عوامل اقتضایی سازگاری، تمایل/ انگیزه کار، قابلیت/ توانایی و تیم کاری توانایی پیش بینی سبک رهبری مشارکتی را داشتند (05/0>P) و سایر عوامل اقتضایی نقش معناداری در پیش بینی هیچ یک از سبک های رهبری نداشتند (05/0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه حاکی از نقش موثر برخی عوامل اقتضایی در پیش بینی سبک های رهبری مستبدانه، خیرخواهانه، مشورتی و مشارکتی بود که متخصصان می توانند از طریق تعدیل این عوامل باعث تغییر در سبک های رهبری شوند.

    کلیدواژگان: سبک رهبری، مدیران ورزشی، نظام آموزش وپرورش، عوامل اقتضایی، دبیران تربیت بدنی
  • پروین شایسته نیا، حمید شفیع زاده*، نادر سلیمانی صفحات 395-405
    هدف

    پیوند مدرسه و جامعه می تواند نقش مهمی در آماده سازی دانش آموزان برای زندگی در جامعه داشته باشد. بنابراین، هدف این مطالعه شناسایی ابعاد و مولفه های الگوی پیوند مدرسه و جامعه بر اساس نظریه داده بنیاد بود.

    روش شناسی:

     این مطالعه از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه اجرا، کیفی بود. جامعه پژوهش اساتید و خبرگان، سیاست گذاران وزارت آموزش وپرورش، مدیران ادارات کل آموزش وپرورش و مدیران مدارس در سال تحصیلی 1401-1400 بودند. حجم نمونه بر اساس اصل اشباع نظری 18 نفر تعیین که این تعداد با روش های نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انتخاب شدند. داده ها با فرم اطلاعات جمعیت شناختی و مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری که روایی مصاحبه ها با روش های مثلث سازی و بررسی همکار تایید و پایایی آن با ضریب کاپای کوهن 79/0 محاسبه شد. داده ها با روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی بر مبنای نظریه داده بنیاد در نرم افزار MAXQDA نسخه 2021 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که برای الگوی پیوند مدرسه و جامعه 42 زیرمقوله در 15 مقوله اصلی شناسایی شد؛ به طوری که در پدیده محوری یک مقوله اصلی پیوند مدرسه و جامعه در ایران، در شرایط علی دو مقوله اصلی عوامل ساختاری و عوامل محتوایی، در شرایط زمینه ای چهار مقوله اصلی تمرکز ساختاری غالب، فرهنگ سازمانی حاکم، تغییرات شتاب زده و نابهنگام مدیریتی و عوامل فکری و نگرشی، در شرایط مداخله گر سه مقوله اصلی نقش فضای مجازی و شبکه های اجتماعی، نقش شوراها در نظام تعلیم وتربیت و نقش خانواده، در راهبردها سه مقوله اصلی سیاست گذاری در حوزه جلب مشارکت مدنی، حکمرانی مناسب نظام آموزشی و مهندسی مجدد و پالایش ساختار نظام آموزشی و در پیامدهای دو مقوله اصلی پیامدهای فردی و پیامدهای اجتماعی وجود داشت. با توجه به ابعاد و مولفه های شناسایی شده برای الگوی پیوند مدرسه و جامعه، الگوی بر اساس نظریه داده بنیاد آن ترسیم شد.

    نتیجه گیری

    ابعاد و مولفه های شناسایی شده در این پژوهش برای الگوی پیوند مدرسه و جامعه برای مسیولان، مدیران و برنامه ریزان وزارت آموزش وپرورش تلویحات کاربردی بسیاری دارد. آنان برای تقویت و ارتقای پیوند مدرسه و جامعه می توانند زمینه را برای بروز و تحقق ابعاد و مولفه های شناسایی شده در این پژوهش فراهم آورند.

    کلیدواژگان: پیوند مدرسه و جامعه، نظریه داده بنیاد، عوامل ساختاری، عوامل محتوایی، آموزش وپرورش
  • زینب الهی نژاد، سامره شجاعی*، محمودرضا چراغعلی، محمودرضا مستقیمی صفحات 406-430
    هدف

    هدف تحقیق حاضر طراحی مدل مسیولیت اجتماعی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بود.

    روش شناسی:

     این تحقیق از نظر هدف نظر هدف کاربردی- توسعه ای و در گروه تحقیقات آمیخته قرار می گیرد. جامعه آماری در این تحقیق دو قسمتداشت؛ در قسمت کیفی جامعه آماری مدیران و کارشناسان مسیولیت اجتماعی سازمان تامین اجتماعی بودند. در مرحله کیفی، از 11 نفر از خبرگان دانشگاهیو همچنین 14 نفر از مدیران دولتی مصاحبه به عمل آمد در بخش کمی از شیوهنمونه گیری تصادفی ساده  تعداد 124 نفر از مدیران و متخصصان کانون پرورشفکری کودکان و نوجوانان کشور به عنوان نمونه انتخاب شدند. در این تحقیق درقسمت کیفی مصاحبه هایی نیمه ساختاریافته با خبرگان استفاده شد. حین انجاممصاحبه، کلیه شرح نظرات مصاحبه شوندگان ضبط و نگهداری شده و نظراتآنان به همراه مشاهدات پژوهشگر و برداشت آن، به متن تبدیل شد. بعد از رسیدنبه نقطه اشباع در نظرات ارایه شده توسط مصاحبه شوندگان، داده های اولیه بهنرم افزار MAXQDA ورژن 10  داده شده و با کمک این نرم افزار، کدهای اولیهایجاد گردید و سپس براساس قاعده کدگذاری ثانویه اقدام گردید.

    یافته ها

    با تحلیل مصاحبه ها در مرحله اول، 340 کد اولیه بدست آمد و در کدگذاری انتخابی 21 کد محوری استخراج شد. .با توجه به مدل در تحقیقحاضر به نظر می رسد مولفه های مشارکت و تعامل و شناسایی فرصت ها وامکانات به عنوان عوامل علی بر اساس نظریه داده بنیاد بر شفافیت و عدالتسازمانی، همچنین کیفیت زندگی و کمک به حفظ منابع اثر گذار است و از اینطریق بر رفاه عمومی و امنیت شغلی تاثیر می گذارد. نتایج مدل همچنان نشانمی دهد، مولفه های رفاه عمومی و امنیت شغلی سبب مسیولیت پذیری اجتماعیمی گردد.بر اساس شاخص های به دست آمده در این پژوهش و با توجه به وزن بهدست آمده در مراحل کدگذاری، شاخص های توجه به نیازهای کارکنان و جامعه،ارتقا بهزیستی، رعایت مسایل اخلاقی، آموزش های حرفه ای در جهت رفاه، حفظحقوق و منافع، حفظ محیط زیست، برابری در دسترسی به آموزش شغلی، مبارزهبا تبعیض های جنسیتی و قومیتی، ایجاد عدالت کاری بر اساس قوانین موجود،احقاق حقوق و مزایای مناسب برای کارکنان، مشورت و همکاری در بین اعضاخانواده، روابط اجتماعی مطلوب، شکاف موجود، ارتقا روابط بین کارفرما وکارکنان، توانستند بیشترین وزن رابه خود اختصاص دهند

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش، مفاهیم جذب نیرویانسانی، عدالت سازمانی و پیامدهای اجتماعی مسیولیت اجتماعی کارفرما دارای بیشترین میزان فراوانی بوده و مقدار ضریب تعیین کد محوری قانون مداری از سایر کدهای محوری بیشتر می باشند.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی کارفرما، ورود متقاضی، عدالت سازمانی، جذب نیروی انسانی
  • نسرین بروغنی، ذوالفقار رشیدی*، محمدنقی ایمانی صفحات 431-446
    هدف

    این مقاله با هدف بررسی عوامل موثر و پیامدهای مدیریت ناب با نظام آموزش عالی کشور انجام شده است.

    روش شناسی: 

    روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری اطلاعات جزء پژوهش های آمیخته (کمی و کیفی) است. جامعه آماری در بخش کیفی شامل خبرگان آموزش عالی بود. برای تعیین نمونه های این پژوهش و تعیین این گروه از خبرگان از روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند به تعداد 20 نفر استفاده شد. گروه دوم از جامعه آماری این پژوهش، شامل تمام مدیران و معاونین واحدهای دانشگاه آزاد در تهران که مشغول به کار می باشند به تعداد 1200 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و فرمول کوکران، 291 نفر به عنوان آزمودنی انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها، در بخش کیفی، مصاحبه و در بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته بر مبنای مقیاس 5 گزینه ای بود. روایی پرسشنامه از نظر صوری و محتوایی از طریق چند نفر از خبرگان، روایی همگرا از طریق محاسبه میانگین واریانس استخراج شده. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آلفای کرونباخ، میانگین واریانس استخراج شده (AVE)، ماتریس جذر AVE، کولموگروف اسمیرنف و تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از نرم افزار Lisrel استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از یافته های پژوهش با بررسی سوالات پژوهش مبنی بر تعیین ابعاد، مولفه ها و شاخص های محوری، تاثیرگذار، اثرپذیر موجود مدل انطباق مدیریت ناب با آموزش عالی کشور، نشان دادند که از میان 58 شاخص (گویه) موجود، 9 مولفه ی اصلی قابل شناسایی بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج عوامل سازمانی به عنوان شرایط علی در نظر گرفته شد که مولفه های تاثیرگذار شامل مدیریت دانش، رهبری ناب و جو سازمانی آکادمیک، مولفه های پیامدی، شامل عملکرد نوآورانه ، مزیت رقابتی پایدار و کیفیت آموزشی می باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت ناب، مدیریت دانش، رهبری ناب
  • خدیجه ایروانی، لیلا ایروانی*، معصومه مقیمی فیروز آباد صفحات 446-453
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش حل مسیله  برکیفیت زندگی و مسیولیت پذیری در دانش آموزان منطقه 2 شهر تهران بود.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه موردمطالعه شامل دانش آموزان  منطقه 2  آموزش و پرورش متطقه 2  در سال تحصیلی 98-97 بود. از جامعه موردنظر، تعداد 30 نفر به شیوه نمونه گیری هدفمند با توجه به ملاک های ورود و خروج انتخاب و در دو گروه آزمایش (20 نفر و کنترل (20نفر) قرار داده و پرسشنامه های کیفیت زندگی (SF-36) و مسیولیت پذیری گاف به عنوان پیش آزمون بر روی هر دو گروه اجرا شد. سپس گروه های آزمایش به مدت ده جلسه تحت آموزش آموزش حل مسیله قرار گرفتند. در طی این مدت بر روی گروه کنترل هیچ مداخله ای صورت نگرفت و درنهایت پس آزمون از گروه آزمایش و کنترل گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها به روش کوواریانس چند متغیره نشان داد کیفیت زندگی و مسیولیت پذیری دختران گروه آزمایش پس از آموزش به طور معناداری نسبت به گروه کنترل افزایش یافته است. 

    نتیجه گیری

    لذا آموزش حل مسیله، در افزایش کیفیت زندگی و مسیولیت پذیری  اثربخش بوده است .

    کلیدواژگان: آموزش حل مسئله، کیفیت زندگی، مسئولیت پذیری
  • امین امینی صفحات 454-465
    هدف

    در این مطالعه سعی شده است ارزیابی تاثیرکیفیت زندگی کاری بر اثربخشی سازمانی کارکنان با توجه به اثر هوش هیجانی بررسی قرار گیرد .

    روش

    تحقیق حاضر از لحاظ روش ، تحقیقی پیما یشی و ا ز لحا ظ هد ف ، تحقیقی کا ر بر د ی - تو سعه ای بود. جامعه آماری این تحقیق کارکنان شرکتهای دانش بنیان حوزه فناوری اطلاعات شهر تهران بودند. روش نمونه گیری بر اساس نمونه گیری تصادفی ساده بود. برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از پرسشنامه استاندارد استفاده شده. این تحقیق بر اساس معادلات ساختاری می باشد و برای تحلیل داده ها از روش حداقل مربعات جزیی و نرم افزار Smart PLS استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق حاکی از آن است که تعیین تاثیر تاثیرکیفیت زندگی کاری بر اثربخشی سازمانی کارکنان معناداری شده است.

    نتیجه گیری

    براساس یافته ها نتایج نشان داد تاثیر کیفیت زندگی کاری بر هوش هیجانی معنادار شده است. بعلاوه نتایج نشان داد متغیر تاثیر تعدیلی فرایند هوش هیجانی بر رابطه کیفیت زندگی کاری بر اثربخشی سازمانی معنادار شده است.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، اثربخشی سازمانی کارکنان، هوش هیجانی
|
  • Sabah Abdi *, Akbar Rezaei, Ali Mohammadzadeh Pages 1-12
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the relationship between adaptive versus maladaptive narcissism with academic self-efficacy of first-grade high school students in Miandoab city and also to study the moderating effect of gender.

    Methodology

    The present study is a descriptive and correlational one, in which 369 individuals were selected using two-stage cluster sampling. The data were collected using three standard questionnaires including; Jink and Morgan Academic Self-Efficacy Inventory (1999), maladaptive covert narcissism scales (2013) and adaptive overt narcissism scale (2013). Data were analyzed using the structural equation method using the multi-group analysis technique.

    Results

    Research results showed that there was a positive and significant relationship between adaptive narcissism and academic self-efficacy, but there was a negative and significant relationship between maladaptive narcissism and academic self-efficacy. The gender variable did not have a moderating effect on the relationship between adaptive narcissism and academic self-efficacy and had a moderating role on the relationship between maladaptive narcissism and academic self-efficacy in boys, not girls.

    Conclusion

    The final result of the study showed that different types of narcissism have different effects on students’ academic self-efficacy, that amount of this effect is different in between boys and girls students. According to the complexity of the narcissism field; it’s necessary for counselors, psychologists and teachers to obtain more information in this field.

    Keywords: Adaptive Narcissism, Maladaptive Narcissism, academic self-efficacy, Gender
  • Mozhdeh Alizadeh *, Hamidreza Alavi Pages 13-26
    Purpose

    The aim of this study was to investigate the circuit pathology in students lived experience from students' point of view.

    Methodology

    The research method was qualitative and phenomenological. The statistical population of the present study was all undergraduate students of Shahid Bahonar University of Kerman with 10440 students in the year 2020-2021, from which 18 people were selected according to the principle of theoretical saturation by purposive sampling method. The data collection tool was a semi-structured interview. The validity of the interview was achieved through careful asking questions, not using the researcher's personal opinions in the interview and confirming the participants' correct understanding of the researcher's experiences. The validity of the interview questions was confirmed by expert professors in the field of education. In order to confirm the reliability, the agreement was calculated through Pearson correlation coefficient of 96%. Thematic analysis method was used to analyze the data.

    Findings

    According to the research findings, damages caused by schools were placed in four main themes of education, training, interactive and environmental-physical, 12 sub-themes and 274 primary codes. The main educational topics include four sub-themes: weakness in teaching methods, weakness in content, weakness in the evaluation system and weakness in the professional competencies of the school human resources; The main educational theme includes two sub-themes: weakness in educational methods and weakness in religious education in particular; The main themes of interaction included sub-themes related to the weakness in the interaction of school human factors with the student and the main themes of environmental-physical, included two sub-themes of school space and the provision of facilities and equipment. Causes of damages include weakness in the system of selecting teachers and principals, lack of accurate and comprehensive planning, and so on. Consequences of damages also included dropping out of school, feeling anxious about school, decreased motivation to progress, and so on.

    Conclusion

    According to the results of the present study, the four educational, educational, interactive and environmental-physical damages caused inefficiencies and fundamental weaknesses in the education system, which require serious action to eliminate them and improve the status of the educational system. The results of the present study can provide the basis for reviewing and making fundamental changes in the education system.

    Keywords: pathology, schools, students, Lived Experience
  • Yadolah Fazli, Omid Mehni *, Ayoub Feyzi, Bijan Abdollahi Pages 27-38
    Purpose

    The main purpose of this study was to investigate the relationship between managers' communication skills and the effectiveness of classroom management.

    Methodology

    The method of the present study was descriptive-correlation. The statistical population included 28 principals and 976 teachers of secondary schools in Amol city. Stratified random sampling method was used to select the statistical sample. Based on this, 24 managers and 278 secretaries were selected as the statistical sample of the study. Data collection tools were Barton Communication Skills Questionnaire (1990) and Imarohikman Classroom Management Effectiveness Questionnaire (1991). The communication skills questionnaire had 18 items with three components "verbal skills, listening skills and feedback skills". The Classroom Management Effectiveness Questionnaire also consisted of 35 questions that measured the three components of "establishing discipline in the classroom, the effectiveness of parental education, and the effectiveness of the teacher's personal training." The validity of the questionnaires was confirmed using face and content validity methods. The reliability of the questionnaires was also reported using the appropriate Cronbach's alpha method. In order to analyze the data, Pearson correlation coefficient test and path analysis test were used.

    Results

    The results showed that there is not a significant relationship between the communication skills of managers and their components with the component of classroom discipline, but the total score of total communication skills of managers and its components with the other overall score of the classroom management and the components of the effectiveness of parent education And there is a positive and meaningful relationship between the effectiveness of teacher training. The results of path analysis indicate that the effect of verbal skills on classroom discipline is irrelevant and has a significant effect on the effectiveness of parental education and the effectiveness of teacher education. Hearing skills can also explain the effectiveness of parental training and the effectiveness of teacher training in a meaningful way and the classroom discipline is unreasonably explained. Finally, feedback skills can effectively explain the effectiveness of parental education and the effectiveness of teacher training in a meaningful way and the classroom discipline is unreasonably explained.

    Conclusion

    Based on the research findings, it can be concluded that Strengthening the communication skills of principals can be effective in enriching verbal and non-verbal communication with students' parents and also helping teachers in the quality of classroom management.

    Keywords: School, Principals, classroom management, teachers, communication skills
  • Mahdi Mahdi *, Mohammad Yamani Duozi Sorkhabi, Morteza Rezaeizadeh, Morteza Monadi Pages 39-51
    Purpose

    The aim of this study was to identify the existing educational and research inequities against students during university study.

    Method

    This study is applied research in terms of purpose and descriptive in terms of implementation method. Therefore, a qualitative phenomenological approach was used. The population of the study was students of a comprehensive public university in Tehran in the academic year 2019-2020. Twenty students were selected according to the principle of theoretical saturation by purposive and standard sampling. Data were collected through semi-structured interviews. The content validity of the interview tool was confirmed by experts and its reliability was confirmed by the inter-coder reliability method with a coefficient of 78%. Also, Van Kaam’s analysis method was used for data analysis.

    Findings

    The findings showed that educational inequities had eight main themes and 45 sub-themes and research inequities had five main themes and 21 sub-themes. The main themes of educational inequities were teachers' weakness in teaching, lack of seriousness in teaching and learning, low criticism of teachers, unruly student evaluation, undermining student motivation, humiliation of students, non-recognition of student diversity, and limited access to professors. In the field of research, the main themes of inequity were discrimination in doctoral admissibility, restrictions on cooperation with professors, weakness and discrimination in providing scientific guidance, instrumental view to the student, and problems in obtaining the resources needed for research. These inequities are factors that negatively affect the development and strengthening of students' core capabilities, namely respect and dignity; knowledge and imagination; emotional integrity; learning disposition; voice; aspiration; practical reasoning; and relationships and social networks.

    Conclusion

    Workshops for professors on the subject of educational and research equity, increasing the diversity of professors and the educational content in accordance with the differences of students, paying attention to students' opinions on various university issues, and addressing their objections, are some of the strategies to address existing inequities.

    Keywords: University, Educational Inequity, Research Inequity, capability approach, Phenomenology
  • Marsa Azar, Fariba Karimi *, MohammadAli Nadi Pages 52-62
    Purpose

    University administrators in the role of instructors support employees to develop the performance of the organization. The aim of this research was to create and validate organizational coaching assessment tool for university administrators in the country.

    Methodology

    The method of the present research was descriptive-survey and the statistical population included middle managers of Islamic Azad universities in Iran in the academic year 2019-2020. The sampling method was random stepwise. The researcher by analyzing authoritative scientific sources focusing on organizational and managerial coaching with the opinion of experts, prepared the items of organizational coaching assessment tool and then a questionnaire was determined by 100 middle managers of Islamic Azad universities based on their number in the chart of 5 universities was performed. Confirmatory factor analysis technique and Structural equation modeling approach used with SPSS software version 23 and Smart PLS 3 software were used to analyze the data.

    Findings

    A researcher-made questionnaire with 50 items was designed and create to assess the coaching of university administrators. Convergent validity was higher than 0.5 for all items of the questionnaire and therefore acceptable. The Cronbach's alpha coefficient values for all items were greater than 0.7, which showed the high measurement accuracy of the coaching tools of university administrators, and finally all items of the questionnaire were approved.

    Conclusion

    Based on the findings, university managers can use the questionnaire designed as a suitable tool for measuring coaching to develop staff performance and improve himself management and leadership skills in the organization.

    Keywords: Validation, Questionnaire, Coaching, university managers
  • Elham Mohebbi Otaghvari, AmirHossein Mohammad Davoodi *, Gholamreza Sharifi Rad Pages 63-75
    Purpose

    One of the most important aspects of leadership for better management of organizations is cultural leadership, which no tool has been found. As a result, the present study was conducted with the aim of providing and validating cultural leadership assessment tools in school principals in Qom province.

    Methodology

    This study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was descriptive-correlational. The population of this research was the schools principals of Qom province in the 2019-20 academic years, which their number was 944 people. The sample size based on Cochran's formula was estimated to be 274 people, which due to the possible losses number of 300 people were selected by simple random sampling method as a sample, but due to 10 missing questionnaires the analyzes were performed for 290 people. For cultural leadership designed a 129-item researcher-made questionnaire with a 5-point Likert scale and were examined its psychometric indices. The content validity of the questionnaire was investigated by experts and the construct validity of the instrument was investigated by exploratory factor analysis and its reliability was investigated by Cronbach's alpha in SPSS-25 software.

    Findings

    The results showed that the content validity of the instrument was confirmed with the opinion of experts and reviewing the structure validity indicated that 11 items were removed from the tool due to factor loading less than 0.3 and the final tool had 118 items. The cultural leadership assessment questionnaire in school principals had 25 factors that the factor load and convergent validity of all factors were higher than 0.5 and the reliability of all of them and total of tolls by Cronbach's alpha method was higher than 0.70.

    Conclusion

    The cultural leadership assessment questionnaire in school principals with 25 factors had appropriate psychometric indices. Therefore, education officials and planners can use this tool to select principals and based on it select capable principals.

    Keywords: Validating, Assessment, cultural leadership, Principals, School
  • Samira Ashkbous, Mehri Darayi *, Ebrahim Pourhosseini Pages 76-88
    purpose

     this study aimed to design and validate the organizational culture model in Lorestan university of medical sciences.

    Methodology

     the exploratory mixed (qualitative-quantitative) method was used in this applied study. In the qualitative part, the Delphi panel technique was used, where 15 experts participated in three rounds in completing the questionnaire and determining the components and indicators of organizational culture. In the quantitative part, the statistical population consisted of managers and a variety of employees of Lorestan University of Medical Sciences (8023 people) in 2020, among whom 367 people were selected as the sample size by simple random sampling and based on Cochran's formula. The research tool was a questionnaire obtained by the experts in the Delphi panel, the reliability of which was obtained 0.82 using the Cronbach's alpha test. The data were analyzed through descriptive statistics (mean, frequency and percentage) in Spss24 software and inferential statistics of structural equations in Smart plsV3.2.8.

    Findings

     The findings of the Delphi technique showed that organizational culture had 8 components and 54 indicators. The results of structural equations also showed that the factor loads of organizational culture components were as follows Respectively: result orientation (0.81), teamwork orientation (0.61), governance and leadership (0.58), optimal communication pattern (0.47), emphasis on details (0.49), idea generation and joint responsibility (0.41) and adaptability (0.38).

    Conclusion

     It can be concluded that organizational culture has several components according to which planners and university administrators can take effective steps to promote organizational culture in medical universities by giving importance to each of these components.

    Keywords: Culture, Organizational culture, University of Medical Sciences, Human Resources
  • Kosar Khezrzadeh, Khadijeh Heshmati, Reza Masouminejad * Pages 89-99
    Purpose

    The aim of this study was to identify the characteristics of altruism in the elementary school hedyehhaie aseman curriculum.

    Method

    The research approach was applied in terms of purpose and qualitative in terms of the method of documentary study. The research population included hedyehhaie aseman books for elementary school (second to sixth grade) in the academic year 2020-21, which due to the nature of the subject of all grade books. In order to validate the accuracy of the data, the researcher's self-review method and peer review were used, and for data reliability, simultaneous review was used. Checklist was used for data collection and content analysis method was used for data analysis by manual coding method.

    Findings

    The findings of this study included 6 main categories, 16 sub-categories and 98 concepts that the main categories of family belonging (kinship and intrinsic love), friendship (communication skills, biological connection, democracy), socialization (citizenship, Homophobia, coexistence), educability (awareness, counseling, optimism), originality (confidence building, economic security), self-knowledge (selfishness, self-construction, concern) were identified in it.

    Conclusion

    The results showed that altruism through education, while promoting the position and role of students, developed their individual and group competencies and made them responsible for the actions and living phenomena of society.

    Keywords: Altruism, hedyehhaie aseman, elementary school
  • Seyed Mohammad Tafreshi, Hamdollah Manzari Tavakoli *, Sanjar Salajegheh Pages 100-115
    purpose

    This study aimed to identify the obstacles and challenges to implementation of strategic planning in the higher education system and its effect on organizational innovation.

    Method

    The present study was applied in terms of purpose and integrated (qualitative-quantitative) in terms of implementation method. In the qualitative part, purposive sampling was used to enroll 30 experts in Khorasan Razavi Province as the Delphi panel participants. In the quantitative part, the study population consisted of all presidents and deputies of universities of Khorasan Razavi Province in the academic year 2019- 2020 (N = 320), among whom 175 individuals were selected as the sample using Cochran’s sample size formula and simple random sampling. The data were collected using a researcher-made questionnaire called obstacles to Strategic Planning, Bryson’s Strategic Planning Implementation Scale (2010), and Organizational Innovation Inventory of Esmail (2002). The face validity of all the tools was confirmed, and their reliability was also confirmed with Cronbach’s alpha coefficients of 0.93, 0.91, and 0.94, respectively. Using descriptive and inferential (SEM) statistics, the data were analyzed in SPSS 26 and SmartPLS 24, respectively.

    Findings

    obstacles and challenges to strategic planning were categorized into 5 main categories including individual, organizational, environmental, planning, and managerial obstacles. The structural equation modeling results showed a significant inverse relationship between the identified obstacles and implementation of strategic planning (path coefficient = -0.74). However, a significant positive relationship was found between implementation of strategic planning and organizational innovation (path coefficient = 0.84). (P≤0.5)

    Conclusion

    Higher education authorities must pay special attention to different intra- and extra-organizational obstacles to properly implement strategic educational plans, and thereby foster various innovations.

    Keywords: barriers of strategic planning, administering strategic planning, Challenges of strategic planning, Organizational innovation, Higher Education
  • Afsaneh Peermoghan, Rezvan Hosseingholizadeh *, Mohsen Noghani Dokht Bahmani Pages 116-129
    Purpose

    The organizational culture of the school as a common set of values, beliefs, norms is defined an important platform for teaching and learning and an indicator of the level of quality and promotion of educational programs. The purpose of this study was to study the ethnographic organizational culture of the two primary schools in Mashhad based on Schein's model.

    Methodology

    This study is applied in terms of purpose and ethnography in terms of research method. The population included two elementary schools for girls and boys in two districts with fewer and more privileges in the city of Mashhad. The study sample consisted of principals, deputies, teachers, and students who were selected by the purposive sampling method. In total, the number of participants was 15 people. Semi-participatory observation and semi-structured interviews were used to collect data. The validation of the research results was based on the four criteria of Lincoln and Guba. Data content analysis was performed using the coding method in three stages of open, axial, and selective coding.

    Results

    The results showed the identification and extraction of 37 selective categories at three levels of behavioral patterns (18 selective codes), values and norms (12 selective codes), and fundamental assumptions and beliefs (7 selective codes) based on Schein's view. Out of 436 open codes, 227 open codes at the level of behavioral patterns, 121 open codes at the level of values and beliefs, and 88 open codes at the level of basic assumptions were identified. Out of a total of 88 central codes, 42 codes were extracted at the level of behavioral patterns, 29 codes at the level of values and norms, and 17 codes at the level of basic assumptions of organizational culture. Important features of organizational culture at the level of behavioral patterns can be poor social interaction between school members and inappropriate behavior of school staff with students and at the level of values and norms to cooperation, social empathy with parents and student motivation, and at the level of assumptions to cooperation. He mentioned the cooperation of parents and students in school affairs, students' discipline, school identity, monitoring and management of staff disciplinary behavior, and staff accountability.

    Conclusion

    Given the dominance of bureaucratic, formal and controlling organizational culture characteristics in the studied schools and the dichotomy between bureaucracy and participation in the three levels of organizational culture, it is necessary to pay special attention to the soft and multi-layered category of school organizational culture. Especially in the field of teaching and learning, in the educational policy-making and decision-making process at the local and national levels by educational policy makers, especially school principals.

    Keywords: Organizational Culture, School culture, primary schools, Ethnography
  • Abbas Zamani, Leila Hosseini Taqladehi *, Hossein Momeni Mahmoui Pages 130-142
    Purpose

    The purpose of this study was to present a model for establishing a knowledge management system in the General Department of Education of Mazandaran Province.

    Methodology

    Qualitative research was conducted by meta-combination and systematic review. A systematic search during the years (2000 to 2019) for foreign articles and the years (2011-2011) for internal articles in databases, 152 articles were found, which in the evaluation process, finally, 14 articles were approved for template development. To evaluate the validity of meta-composition, the critical evaluation tool (CASP) was used and to measure the reliability of the Kappa Cohen index. Data analysis was performed using Sandlowski and Barroso (2007) seven-step model.

    Findings

    By studying these articles, 50 codes and 11 components including senior management support, organizational culture, human resource management, organizational infrastructure, technological infrastructure, technological capabilities, empowerment, knowledge management processes, strategies and goals, motivators Knowledge motivators and knowledge architecture were identified. In a small part, the hyper-combined output provided the necessary content to design the questionnaire and was provided to the experts in three rounds, and the "Delphi" process continued until the analysis reached theoretical saturation.

    Conclusion

    Based on the research findings, the model of establishing a knowledge management system in the General Department of Education of Mazandaran Province was presented so that the organization's management can rely on superior knowledge to make more sensible decisions on important issues and improve knowledge-based practices.

    Keywords: pattern, establishment, Knowledge management system, education organization
  • Najmeh Golzari Moghaddam, Vali Mehdinezhad *, Zahra Nikmanesh Pages 143-153
    Purpose

    Present research was conducted with the aim of comparison of the effect of Gagne’s educational model and Keller’s educational-motivational model on academic motivation of seventh grade students.

    Methodology

    This was a quasi-experimental study with pre-test and post-test design with control group. The research population was seventh grade students of Zahedan city in 2019-20 academic years, which from them 60 people who were selected by purposive sampling method and randomly replaced in three equal groups including two experimental groups and one control group. The first experimental group was trained by Gagne’s educational model method and the second experimental group was trained by Keller’s educational-motivational model method for eight sessions of 45 minutes and the control group was trained by conventional method. Data were collected by academic motivation questionnaire (Harter, 1981) and analyzed by univariate analysis of covariance and Bonferroni post hoc test in SPSS software version 24.

    Findings

    The results showed that both methods of Gagne’s educational model and Keller’s educational-motivational model in compared to the control group significantly increased academic motivation of students (P<0.05), but there was no significant difference between the two educational methods in increasing their academic motivation (P>0.05).

    Conclusion

    Due to the effectiveness of both intervention methods, can be used from both methods of Gagne’s educational model and Keller’s educational-motivational model to improve academic motivation of students.

    Keywords: Gagne’s educational model, Keller’s educational-motivational model, academic motivation, students
  • Badri Abasi *, Erfan Atarod Pages 154-164
    Purpose

    This research was conducted with the aim of comparison the academic performance and mental health of gifted and normal female students.

    Methodology

    This research in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was causal-comparative. The research population was gifted and normal female students of Talesh township in the academic years of 2018-19. The population of gifted female students was 104 people, which according to Krejcie and Morgan table number of 82 people were selected as a sample by simple random sampling method and accordingly, 82 normal female students who were matched with them were selected as a sample by purposive sampling method. The research tools were included the academic performance questionnaire (Pham & Taylor, 1999) and symptom checklist revised of mental disorders (Drogatis, Lipman & Covi, 1973). Data were analyzed by dependent t-test in SPSS-20 software.

    Findings

    The findings showed that gifted and normal female students were significantly different in terms of academic performance and all five components including self-efficacy, emotional effects, planning, lack of outcome control and motivation (P<0.05). In the other words, gifted female students were better off in terms of academic performance and its components. Other findings showed that gifted and normal female students were significantly different only in terms of two components of mental health including somatization and obsessive-compulsive (P<0.05), but in terms of overall mental health and other components including interpersonal sensitivity, depression, anxiety, aggression, phobia, paranoid ideation and psychoticism were not significantly different (P>0.05). In the other words, gifted female students were worse off only in terms of the two components of somatization and obsessive-compulsive, but there was no significant difference in terms of overall mental health and other components.

    Conclusion

    According to the results of the present study, planning is necessary to improve the academic performance of normal female students and reduce somatization and obsessive-compulsive of gifted female students.

    Keywords: Academic performance, mental health, students, gifted
  • Comparison the Academic Performance and Mental Health of Gifted and Normal Female Students
    Erfan Atarod, Badri Abasi * Pages 154-164
    Purpose

    This research was conducted with the aim of comparison the academic performance and mental health of gifted and normal female students.

    Methodology

    This research in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was causal-comparative. The research population was gifted and normal female students of Talesh township in the academic years of 2018-19. The population of gifted female students was 104 people, which according to Krejcie and Morgan table number of 82 people were selected as a sample by simple random sampling method and accordingly, 82 normal female students who were matched with them were selected as a sample by purposive sampling method. The research tools were included the academic performance questionnaire (Pham & Taylor, 1999) and symptom checklist revised of mental disorders (Drogatis, Lipman & Covi, 1973). Data were analyzed by dependent t-test in SPSS-20 software.

    Findings

    The findings showed that gifted and normal female students were significantly different in terms of academic performance and all five components including self-efficacy, emotional effects, planning, lack of outcome control and motivation (P<0.05). In the other words, gifted female students were better off in terms of academic performance and its components. Other findings showed that gifted and normal female students were significantly different only in terms of two components of mental health including somatization and obsessive-compulsive (P<0.05), but in terms of overall mental health and other components including interpersonal sensitivity, depression, anxiety, aggression, phobia, paranoid ideation and psychoticism were not significantly different (P>0.05). In the other words, gifted female students were worse off only in terms of the two components of somatization and obsessive-compulsive, but there was no significant difference in terms of overall mental health and other components.

    Conclusion

    According to the results of the present study, planning is necessary to improve the academic performance of normal female students and reduce somatization and obsessive-compulsive of gifted female students.

    Keywords: Academic performance, mental health, students, gifted
  • Heidar Ebrahimi, Seyed Yaghob Mousavi *, Mostafa Azkia Pages 165-177
    Purpose

    The present study was conducted with the aim of providing a model for socio-economic challenges of education privatization.

    Methodology

    This study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was qualitative. The research population was experts of privatization, strategic marketing and educational of education of Tehran city in 2020 year. The sample was considered according to the theoretical saturation principle 11 people who were selected by purposive sampling method. Data were collected through semi-structured interviews whose validity was confirmed by four experts and two research colleagues and its reliability was obtained by Cohen's Kappa coefficient of 0.63. Data were analyzed by thematic analysis method including open, axial and selective coding in MAXQDA12 software.

    Findings

    The results showed that for socio-economic challenges of education privatization were identified 184 indicators in six sub-themes of incentives, deterrents, strengths, weaknesses, consequences and mechanisms and two main themes of macro level and micro level; So that 78 indicators were at the macro level and 106 indicators were at the micro level. Finally, the model of socio-economic challenges of education privatization was designed.

    Conclusion

    The identified themes about socio-economic challenges of education privatization have practical implications for officials and planners of education system. They can provide the ground for proper implementation of education privatization with using the results of this research and other researches

    Keywords: Economic Challenges, Social Challenges, privatization, education
  • AliAsghar Hosseinmardi, Shohreh Ghorban Shiroodi, MohammadReza Zarbakhshbahri *, Taher Tizdast Pages 178-189
    Purpose

    The aim of this research was determine the relationship of academic engagement, school engagement and school belonging with academic achievement by mediated the academic achievement motivation in male students.

    Methodology

    This study was a descriptive from type of correlation. The study population was senior male students of districts 2 and 5 of Tehran city in the academic years of 2018-19. The sample size was estimated 604 people who were selected by multi-stage cluster sampling method. The research tools were included the academic engagement questionnaire (Fredericks et al, 2004), school engagement scale (Viga, 2016), school belonging scale (Arslan & Duru, 2017), academic achievement motivation questionnaire (Hermans, 1970) and average of the previous semester as an indicator of academic achievement. Data were analyzed with using Pearson correlation coefficients and path analysis methods in SPSS and AMOS software.

    Findings

    The findings showed that the mode of academic engagement, school engagement and school belonging with academic achievement by mediated the academic achievement motivation had a good fit. Also, all three variables of academic engagement, school engagement and school belonging on academic achievement motivation and academic achievement and the variable of academic achievement motivation on academic achievement had a direct and significant effect (P<0.05). In addition, academic engagement, school engagement and school belonging by mediated the academic achievement motivation had an indirect and significant effect on academic achievement (P<0.05).

    Conclusion

    According to the results to increase and promote academic achievement, it is possible to provide the basis for improving the academic engagement, school engagement, school belonging and academic achievement motivation.

    Keywords: Academic engagement, School Engagement, students' sense of belonging to school, academic achievement motivation, academic achievement
  • Mohammad Zarean Dolatabady, Badri Shahtalebi *, Reza Jafari Harandi Pages 190-202
    Purpose

    The present study was conducted with the aim of presenting the model of organizational citizenship behavior of Iranian public school teachers.

    Methodology

    The present study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was qualitative based on grounded theory. The research population was Iranian education experts in 2020 year. The sample size was estimated according to the principle of theoretical saturation 28 people who were selected by purposive sampling method after reviewing the inclusion criteria. To collect data were used from semi-structured interview which its validity was confirmed by the triangulation method and its reliability was estimated by the agreement coefficient method between the two coders 0.83. Data were analyzed by open, axial and selective coding method based on grounded theory in MAXQDA software.

    Findings

    The results showed that the organizational citizenship behavior of Iranian public school teachers had 178 concepts and 23 sub-categories in 12 main categories. In the central phenomenon of teachers' organizational citizenship behavior, were identified the two main categories of strategic changes of education system (with two sub-categories of keeping up with new changes and developments and the growth of moral values ​​and spirit of self-sacrifice) and organizational developmentalist attitudes (with two sub-categories of development of participatory functions and external development of an efficient education system) as causal conditions, three main categories of organizational leadership characteristics (with two sub-categories of leaders' benevolent tendencies and effective and dynamic leadership behaviors), individual characteristics of followers (with two sub-categories of ideal values ​​and behavioral norms) and organizational characteristics (with two sub-categories of value-oriented organizational culture and compassion-oriented organizational climate) as underlying conditions, two main categories of collective capital (with two sub-categories of social psychological capital and public culture) and value change (with two sub-categories of pluralistic values ​​growth and socio-cultural growth) as intervening conditions, three main categories of organizational strategies (with two sub-categories of staff training and motivating organizational culture), management strategies (with one sub-category of effective leadership) and community-based strategies (with two sub-categories of representing role of Farhangian and development of public culture) as strategies and two main categories of individual (with two sub-categories of psychological consequence and development of individual pragmatism) and socio-organizational (with two sub-categories of transcendental organization and social dynamism) as outcomes. Finally, a paradigm model of organizational citizenship behavior of Iranian public school teachers was designed.

    Conclusion

    According to the results of the present study, planning is necessary to improve the organizational citizenship behavior of Iranian public school teachers through the concepts and main and sub categories.

    Keywords: Organizational citizenship behavior, teachers, public school
  • Samaneh Dehghanzadeh, Sakineh Jafari * Pages 203-216
    Purpose

    The aim of the present study was to identify the components of citizenship rights education in the educational system of the country from the viewpoint of experts.

    Methodology

    This research is done with an exploratory mixed approach which content analysis method was used. The statistical population of the qualitative section was experts and professors of National Universities that 15 people practical experience were selected as participants using purposive-theoretical sampling method. In a small part, teachers in Semnan in the academic year 2020 formed a statistical population that 267 people were selected using stratified random sampling method and using the Cochran's formula. Data was collected via questionnaire developed in the qualitative stage of the study. The degree of reliability in the qualitative part was calculated by the Holst method of 0.85, which indicated the desired reliability. Validity was measured and confirmed using quality criterion.In quantity section, to assess the validity of the questionnaire and confirmatory factor analysis were used and to calculate the reliability, Cronbach’s alpha was utilized. The results indicated that this questionnaire has the necessary validity and reliability in terms of quantity. The value of factor loading of all components of the questionnaire was higher than 0.3 and Cronbach's alpha was higher than 0.70 for all dimensions. In the qualitative section and exploratory and confirmatory factor analysis were used in the quantitative section in SPSS 21 and LISREL 8.5 Software.

    Findings

    The result of data analysis in the qualitative section led to the identification of 56 basic themes, 11 sub-organizing themes in the field of citizenship rights that were organized in the form of 4 main organizing themes social rights with three sub-themes (financial and income supports, educational and health rights, judicial supports), political rights with two sub-themes (membership and participation rights, the rights to participate in gatherings), civil rights with four sub-themes (freedom of individual action, freedom of thought, economic and social freedom, rights related to equality), cultural rights with two sub-themes (minimum basic cultural rights, cultural protections and conservations). The results of confirmatory factor analysis indicated the confirmation of the factor load of the basic and organizing themes to predict the measuring instrument of civil rights education.

    Conclusion

    According to the identified themes, it is necessary to plan for teaching citizenship rights in the country's schools and informing students. Therefore, it is necessary for the officials of the educational system to pay more attention to teach citizenship rights and to include more of these rights in students' textbooks and curricula.

    Keywords: education, citizenship rights, experts, Education System
  • Masoud Zahedipour, Masoumeh Oladian *, Seyed Rasoul Hosseini Pages 229-240
    Purpose

    The aim of this study was to provide a model of effective schools based on learning organization (Case study: elementary schools in Tehran).

    Methodology

    The method of the present study was a combination (qualitative and quantitative) using the grounded theory method and the structural equation model using the quantitative method. The statistical population of the study was in the qualitative section of university professors specializing in primary education and in the quantitative section of elementary teachers in Tehran in 2019. A total of 12 sample members in the qualitative section were selected by university professors and 196 students from 22 primary education teachers in Tehran by multi-stage cluster sampling method. The research tool was a semi-structured interview and a researcher-made questionnaire. The data were analyzed in the qualitative part using the grounded theory of exploratory theory and then by testing the structural equation model in Smart PLS and SPSS software.

    Findings

    Results showed that twelve components are involved in providing a model of effective schools based on learning organization (Case study: elementary schools in Tehran) which in order of priority are: teacher competencies, educational policies, human resource empowerment, the above activities Program, establishment of teaching and learning system, competencies of managers, technological facilities, foresight, innovative methods and tools, promotion of health, school health and safety, belief in collective wisdom, management and leadership, as components and indicators affecting the presentation The model of effective schools is based on the learning organization in primary schools in Tehran. The studies showed that the model fits.

    Conclusion

    According to the research findings, effective schools lead to continuous implementation of planning, which, with better support for education, accelerates the learning process

    Keywords: Effective schools, learning organizations, teachers, students
  • Meisam Razi Dounchali, Maryam Taghvaee Yazdi *, Seyed Reza Yousefi Saeed Abadi Pages 241-254
    Purpose

    The purpose of this study was to explain the effect of integrated teaching on the quality of students' learning in Mazandaran province in order to present a model.

    Methodology

    This research was a field data collection method in terms of applied development purpose and a descriptive survey in terms of implementation method. The statistical population includes all professors of higher education of the Islamic Azad University of Mazandaran in 2017-18 to 201 people, which using Krejcie and Morgan table and stratified random sampling method of 132 people as the sample size was selected Were. Data collection tools were researcher-made questionnaires on the quality of learning and the use of integrated methods in higher education. The validity of these questionnaires was confirmed by experts, reliability was obtained through Cronbach's alpha coefficient. Data analysis was performed using exploratory factor analysis using Spss and pls software.

    Findings

    The results showed that three dimensions of learning-memorization (quality of assessment and evaluation, goal selection and technology selection, learning strategy and management of classroom and memorization) and three dimensions of academic motivation (goal orientation, self-efficacy in acquiring skills and External valuation) has been extracted. It also showed that the dimensions of integrated teaching (dimensions of learning, interactive, direct and inclusive) have been identified and extracted.

    Conclusion

    The use of integrated education approach is effective on motivation and risk-seeking The use of the integrated education approach, by creating a suitable platform for the implementation of student-centered methods and performing appropriate activities, will provide the ground for consolidating and increasing the durability of the learned concepts. Therefore, the process of integrated education causes students to pay more attention to the curriculum and ultimately facilitates the desire to learn the curriculum

    Keywords: teaching, Integrated Method, Quality of Learning, students
  • Nadia Lashkari, Mohammad Salehi *, Farshideh Zameni Pages 255-265
    Purpose

    The purpose of this study is to identify and rank the dimensions and components of futures research in Islamic Azad universities of Mazandaran province.

    Methodology

    This research is practical in terms of purpose and descriptive in terms of methodology, which was done with an approach mixed with exploratory design. The statistical population consists of all managers and deputies of units, managers and deputies of faculties, heads of departments of Islamic Azad universities of Mazandaran province, numbering 700 people, which according to Cochran's formula, 248 people by sampling method "Class random" was selected as the sample. A researcher-made futures questionnaire with 78 questions .Data analysis was performed using SPSS20 software and exploratory factor analysis test.

    Results

    Future research has two dimensions and 12 components: "organizational (creating strategic vision, improving unity and agreement, performance pressure in research, desire for change, adaptation to the environment, discovering past research trends) and functional (application of knowledge in research , Responding to research needs, research talent identification, common destiny in research, research spirit and support, identifying market opportunities). The effect of all dimensions and components on futures studies was confirmed. Among the dimensions of futures studies, the organizational dimension with a factor load of 0.962 has a greater impact and the functional dimension with a factor load of 0.950 has a lower impact.

    Conclusion

    All dimensions and components have an impact on futures studies and the organizational dimension has the greatest impact on futures studies. Therefore, training workshops and conferences should be held to acquaint managers and faculty members with futures studies

    Keywords: Futurology, research activities, students
  • Fereshteh Kosali, Jamal Sadeghi *, Hamed Barjasteh, Azadeh Kiapour Pages 266-276
    Purpose

    The present study was conducted with aim of determine the mediating role of emotional processing in the relationship between theory of mind with academic performance in bilingual students.

    Methodology

    This was a cross-sectional correlational study. The study population were the bilingual female students in the ninth grade of Bandar Torkaman county in the academic years of 2019-20 with number of 1200 people. The research sample was 280 people who were selected by multi-stage cluster sampling method. Data were collected with using the theory of mind scale (Steerneman, 1994), academic performance questionnaire (Pham & Taylor, 1999) and emotional processing scale (Baker & et al, 2010) and were analyzed by Pearson correlation coefficient and structural equation modeling methods in SPSS-18 and AMOS-23 software.

    Findings

    The findings showed that the mode of mediating role of emotional processing in the relationship between theories of mind with academic performance in bilingual students had a good fit. Also, theory of mind on emotional processing and academic performance of bilingual students and emotional processing on their academic performance had a direct and significant effect (p < 0.05). In addition, theory of mind with the mediating role of emotional processing had an indirect and significant effect on the academic performance of bilingual students (p < 0.05).

    Conclusion

    According to the direct and indirect relationships of the present study, planning to improve the academic performance of bilingual students is essential by promoting theory of mind and emotional processing.

    Keywords: Emotional processing, Mind theory, Academic performance, Bilingual students
  • Younos Vakil Alroaia * Pages 277-288
    Purpose

    The aim of this study was to investigate the environmental factors affecting the economics of education.

    Methodology

    The research is applied in terms of purpose and its method is descriptive-exploratory of correlation type. The method of collecting data was library and field studies through interview tools and questionnaires. The statistical population includes managers and experts of Semnan Education Organization in 2019-20 in the number of 384 that based on Cochran's formula, 192 people estimated the sample size and were selected by stratified random sampling.The method of data collection was a researcher-made questionnaire with 78 questions.  The validity of the questionnaire was assessed by content method by experts and senior managers of education. The total reliability of the questionnaire was obtained through Cronbach's alpha coefficient of 0.71. Exploratory factor analysis, Pearson correlation tests and multiple regressions with SPSS software were used to analyze the data in two sections: descriptive and inferential statistics.

    Findings

    Findings of exploratory factor analysis method showed that environmental factors were validated and categorized in the form of seven factors: political, economic, cultural, social, psychological, legal and technological factors, respectively. These factors, in total, accounted for 92.19% of the total variance of the questions, among which, political factors accounted for the highest percentage of variance (45.17) and is the most important. Based on the findings of the correlation test, environmental factors related to the economics of education have a positive and significant relationship. Regression findings showed that environmental factors (35.8%) explained the variable of education economy in Semnan province.

    Conclusion

    According to the findings of the study, political factors, economic factors, cultural factors, social factors, psychological factors, legal factors and technological factors improve the education economy. Ultimately, these factors lead to the training, motivation and effectiveness of human resources.

    Keywords: Environmental factors, Education, Economic factors, Political factor, s Cultural factors
  • Mahbobeh Sobhani, Hasan Shahrakipor *, Asghar Sharifi Pages 289-298
    Purpose

    Alignment school can play an effective role in the effectiveness of the education system and the growth and development of society. As a result, the aim of present study was investigate the consequences of alignment school with the approach of fundamental transformation document.

    Methodology

    The present study was a combination (qualitative and quantitative). The community in the qualitative section was principals, officials and experts in education and leading schools such as Saleh, Pajuhesh and Sabz in Tehran city, which according to the principle of theoretical saturation 20 people were selected by purposive sampling method as a sample. The community in the quantitative section was principals and deputies of high schools in Tehran city in the academic years 2020-21, which according to the Cochran's formula 291 people were selected by multistep cluster sampling method as a sample. The research instrument in the qualitative section was a semi-structured interview, which its validity was confirmed by the triangulation method and its reliability was obtained by the agreement coefficient method between the two coders 0.86. Also, the research instrument in the quantitative section was a researcher-made questionnaire, which its content validity was confirmed by experts opinion and its reliability was obtained by Cronbach's alpha method 0.97. Data were analyzed by methods of coding in MAXQDA software and exploratory factor analysis in SPSS software.

    Findings

    The results of coding showed that the consequences of alignment school with the approach of fundamental transformation document had 31 indicators in two dimensions of empowering school (with three components of effective education, efficient culture and monitoring system) and self-directed learning (with two components of awareness and learning strategies). Also, the results of exploratory factor analysis indicated a factor load higher than 0.40 for all items and the existence of mentioned two dimensions and five components. In addition, the model had a good fit and all items have significant effect on related components (P<0.05).

    Conclusion

    According to the obtained results, in order to improve the condition of schools and to promote the alignment schools, it is possible to take action by improving the empowering school and self-directed learning according to the identified components for them.

    Keywords: Alignment school, Fundamental transformation document, Empowering school, Self-directed learning
  • Haniyeh Eskandari, Yahya Dash karimi *, Abdollah Hojati Pages 299-308
    Purpose

    The public welfare governance can improve the quality of life of people in society. As a result, the purpose of this study was identifying the effective factors of public welfare governance with a social justice development approach.

    Methodology

    The present study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was qualitative. The study population was public welfare governance experts of whole country in 2020 year, which according to the principle of theoretical saturation number of 15 people of them were selected as a sample by purposive sampling method. Data were collected through semi-structured interviews (7 questions) and analyzed by open, axial and selective coding methods in MAXQDA software version 10.

    Findings

    The findings showed that the public welfare governance with a social justice development approach had 197 open codes in 19 axial codes and 7 elective codes. The selective codes were included participation (with three axial codes of participation in service delivery, participation of public institutions and organizations in governance and participation in policy-making), accountability (with two axial codes of accountability to institutions and oversight), efficiency and effectiveness (with three axial codes of providing employment-generating plans, greater efficiency of services and stability in economy), enactment and rule of law (with four axial codes of adopting the right policies, government and people respect to law, maintaining security and stability in society), responsibility (with three axial codes of managerial responsibility, public oversight and creating an atmosphere of cultural responsibility), transparency (with two axial codes fight against corruption and media freedom) and justice (with two axial codes providing equal and effective services and combating with social discrimination).

    Conclusion

    According to the results of this study, for public welfare governance with a social justice development approach can be improved the identified codes for it by improving the conditions and educational workshops.

    Keywords: Governance, Public welfare, Social Justice development
  • Maryam Foulad, Hakime Aghae *, Shahnaz Nouhi, Shahed Masoudi Pages 309-319
    Purpose

    The aim of present research was presenting the model of addiction to virtual social network based on psychological distress with the mediating role of perceived parenting style in adolescent girls.

    Methodology

    This study was a cross-sectional from type of correlation. The study population was senior female students of Babol city in the 2019-20academic years. The sample size according to Cochran's formula was estimated to be 200 people who were selected by multi-stage cluster sampling method. The research instruments were included the addiction to virtual social network questionnaire (Khajeahmadi et al, 2017), depression anxiety stress scale (Lovibond & Lovibond, 1995) and perceived parenting style scale (Grolnick et al, 1997). Data were analyzed with using Pearson correlation coefficients and structural equation modeling in SPSS-23 and AMOS-24 software.

    Findings

    The findings showed that the model of addiction to virtual social network based on psychological distress with the mediating role of perceived parenting style in adolescent girls had a good fit. Other findings showed that psychological distress had a direct and negative effect on perceived parenting style and a direct and a direct and positive effect on addiction to virtual social networks and perceived parenting style had a direct and negative effect on addiction to virtual social networks. Also, other findings showed that psychological distress with the mediating role of perceived parenting style had an indirect and positive effect on addiction to virtual social networks (P<0.05).

    Conclusion

    The results indicated the mediating role of perceived parenting style in the model of addiction to virtual social network based on psychological distress in adolescent girls. Therefore, to reduce the addiction to virtual social networks, planning is essential to reduce psychological distress and improve perceived parenting style.

    Keywords: Virtual social network, Psychological distress, Perceived parenting style, Adolescent girls
  • Parvaneh Ghahremani, Nader Monirpour *, Majid Zarghamhajebi Pages 320-333
    Purpose

    The present study seeks to test the model of the present study using the structural equation modeling method and examine the relationships between classroom perception, self-regulation, educational and mathematical anxiety.

    Methodology

    The present study was descriptive and correlational and path analysis. The statistical population of the present study consisted of sophomores in public high schools in Tehran in the academic year 1399-1400, whose number according to the education report of Tehran province in the academic year was 36858 people. The sample size was 150 people (18 people for each of the 8 variables) for each group (girl and boy) and a total of 300 people were proposed to provide significant correlation. In the present study, 4 questionnaires of classroom atmosphere perception, educational knowledge and skills questionnaire, self-regulated learning questionnaire and mathematical anxiety questionnaire were used to collect information. The proposed conceptual model of the research was evaluated in two parts: measurement model and structural model using structural equation modeling with covariance method and LISREL software.

    Findings

    Using structural model tests, it was shown that class atmosphere perception with a value of 2.9768 has a positive and significant effect on self-regulation at the level of 99%. Educational knowledge with a value of 2.9597 has a positive and significant effect on self-regulation at the level of 99%. Perception of class atmosphere with a value of 2.1596 has a negative and significant effect on mathematical anxiety at the level of 99%. Educational knowledge with a value of -1 / 9697 has a negative and significant effect on mathematical anxiety at the level of 95%. Self-regulation with a value of 1.9674 has a negative and significant effect on mathematical anxiety at the level of 95%.

    Conclusion

    Based on the results, classroom atmosphere perception has a positive and significant effect on self-regulation, educational students have a positive and significant effect on self-regulation, classroom atmosphere perception has a positive and significant effect on mathematical anxiety, educational student has a positive and significant effect on mathematical anxiety Self-regulation has a positive and significant effect on mathematical anxiety

    Keywords: Pattern presentation, classroom atmosphere, Self-regulation, education, Math Anxiety
  • Mansoureh Sharifi Nevisi, AmirMasoud Amir Mazaheri *, Zahra Hazrati Someeh Pages 334-344
    Purpose

    The main purpose of the research is to identify and prioritize individual, social, environmental and cultural characteristics affecting the condition of children in orphanages covered by Tehran's welfare after the age of 18.

    Methodology

    The research method is applied in terms of purpose, and mixed (qualitative and quantitative) in terms of data type. The statistical population includes elites with doctorate degrees and university faculty members with at least 5 years of experience in the welfare organization and with research degrees and participation in related seminars. The sample size was 10 experts who were selected with a purposeful method and according to the principle of theoretical saturation. The data collection tool is semi-structured interview and paired comparison questionnaire. Theoretical coding method (open, central and selective) and fuzzy AHP technique were used to analyze the data.

    Findings

    After open and axial coding, it was determined that several components were obtained for individual, social, environmental and cultural characteristics affecting the condition of children in orphanages covered by Tehran's welfare after the age of 18, and these dimensions are: Environment includes supporting measures and environmental substrates. In the individual dimension, it includes components 1- intelligence 2- individual talents 3- physical condition 4- mental condition. In the social dimension, it includes: 1- Social responsibility 2- Religious norms 3- The vicious cycle of socialization. The cultural dimension includes components 1- accepted cultural norms and 2- lack of culture.

    Conclusion

    Based on the fuzzy AHP technique, the influence of the individual dimension is the first degree of importance, the cultural dimension is the second degree, the environmental dimension is the third degree and the social dimension is the fourth degree.

    Keywords: individual, Social, Environmental Characteristics, Children, Orphanage, Welfare
  • Forough Ramezannia, Alireza Chenari *, Sharareh Habibi Pages 345-355
    Purpose

    Considering the importance of organizational innovative culture in the higher education system, the aim of the present research was providing model of organizational innovative culture based on transformational leadership style with mediated of professional ethics and quality of work life in Islamic Azad University.

    Methodology

    The present study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was cross-sectional from type of quantitative. The research population was employees of Islamic Azad University of Mazandaran region in 1400 year with number of 1217 people, and according to Krejcie and Morgan table number of 291 of them were selected as a sample by cluster sampling method. The research tools were researcher-made questionnaires of organizational innovative culture, transformational leadership style, professional ethics and quality of work life, which the validity of them was confirmed by the opinion of experts and the its reliability evaluated good. Data were analyzed by exploratory factor analysis and path analysis in SPSS and Smart PLS software.

    Findings

    The findings showed that the factor load, average variance extracted and Cronbach's alpha of all components was higher than 0.70. Also, the model of organizational innovative culture based on transformational leadership style with mediated of professional ethics and quality of work life in Islamic Azad University had a good fit. In addition, professional ethics and quality of work life had a direct and significant effect on organizational innovative culture and transformational leadership style had a direct and significant effect on professional ethics and quality of work life (P<0.001), but transformational leadership style did not have a direct and significant effect on organizational innovative culture (P>0.05). Also, transformational leadership style through professional ethics and quality of work life had an indirect and significant effect on organizational innovative culture (P<0.001).

    Conclusion

    According to the findings of the present study, it is necessary to improve the organizational innovative culture via improving professional ethics and quality of work life directly and transformational leadership style indirectly.Keywords:

    Keywords: Organizational innovative culture, Transformational Leadership Style, Professional Ethics, Quality of Work Life
  • Mozhgan Ahmadi, Ali Gholipour Soleimani *, Narges Delafroz, Kambiz Shahrodi Pages 356-367
    Purpose

    Today, attention to the behavioral aspects of clients and consumers and their perception of brands is very important and vital to attract and retain them. Therefore, the current research was conducted with the aim of modeling the social behavior of consumer purchase through the perception from Shahrvand chain store brand.

    Methodology

    The present study was applied in terms of purpose and descriptive in terms of correlation type. The research community was the customers and consumers of the chain of citizen stores in the year 1400 (more than 100,000 people), based on the table of Karjesi and Morgan, 384 people were selected as samples using the available sampling method. There was a missing questionnaire (because more than 10% of the items were not answered) and based on this, analyzes were performed for 310 people. The research tools included a demographic information form (including gender, age, education and monthly income) and a researcher-made questionnaire on the consumer's social purchase behavior through the perception of the store brand, whose face validity was confirmed by experts and its reliability was assessed as appropriate. Data were analyzed with exploratory factor analysis and structural equation modeling methods in SPSS-26 and Smart PLS-2 software.

    Findings

    The findings showed that environmental characteristics as causal conditions were included consumer characteristics, perception of environmental factors and perceived consumer experience, brand-consumer relations as background conditions were included store characteristics, relational marketing and store internal branding, attitude to brand as intervening conditions were included perceived satisfaction from brand, brand relationships and pleasurable motivations, perception of brand as central category were included consumer status, branding based on consumer behavior and consumer understanding and expectations from the store, value creation as strategy were included brand positioning, perceived discounts, perceived after-sales services and perceived value creation and social behavior of consumer desirable purchase as outcome were included repeat purchase behavior, affiliation to brand and loyalty to brand; So that the factor load and average variance extracted of all of them were higher than 0.50 and the reliability of all of them by Cronbach's alpha method was higher than 0.70. Other findings showed that the model of social behavior of consumer purchase through the perception from Shahrvand chain store brand had a good fit and all effects of the mentioned model were positive and significant (P<0.01).

    Conclusion

    The findings of this research showed that environmental characteristics have an impact on brand-consumer relationships and brand attitude and brand perception. Also, brand-consumer relationships and attitude towards the brand influence the perception of the brand. And the brand attitude and brand-consumer relationships have an impact on value creation. Finally, value creation has an effect on the social buying behavior of the consumer.

    Keywords: Social Behavior, consumer purchase, perception of brand
  • Zinat Hadiyan *, Seyede Zahra Hadiyan Pages 368-379
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the role of strategic human resources management in the agility of Farhangian University of Mazandaran province.

    Methodology

    The current research was applied in terms of purpose and in terms of data collection method in the descriptive-survey study group. The statistical population of this study included all managers and employees of Farhangian University of Mazandaran province, whose number was 405 during the research period, and based on Cochran's sampling formula and available random sampling method, 108 people were selected as a statistical sample. The questionnaires of the present study included the standard questionnaires of strategic human resource management designed by Hong and Chang (2005) and the standard questionnaire of organizational agility by Sharifi and Yang (2001). In addition, in order to check the hypotheses of the research, the method of structural equations was used using Lisrel software.

    Findings

    The findings showed that the strategic management of human resources had a direct role in making Farhangian University more agile. More specifically, the results showed that the strategic management of human resources has the highest impact on flexibility, followed by the variables of competence, promptness and responsiveness.

    Conclusion

    In general, it can be accepted that the strategic management of human resources has played an effective and important role in the development of organizational agility in Farhangian University, and as a result, policy makers in this field can use it to improve organizational processes.

    Keywords: Strategic Management of Human Resources, Agility, Farhangian University
  • Manochehr Hoshiar, Seyed Hamid Sajjadi Hazaveh *, Zahra Haji Anzehaei Pages 380-394
    Purpose

    Leadership styles play an important role in the efficiency, performance and effectiveness of the organization. Therefore, the purpose of this research was determining the leadership style of sports managers in the education system based on the contingent factors of physical education teachers.

    Methodology

    The present study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was correlation. The research population was the physical education teachers of the country in the 2018-19 academic years. The sample size based on the Krejcie and Morgan table was estimated to be 384 people, who this number were selected by multi-stage cluster sampling method. The research tools were leadership style questionnaire (Likert, 1961), researcher-made questionnaire of physical education teachers' contingency factors (with two dimensions of intra-organizational contingency factors and individual contingency factors), personality characteristics questionnaire (Costa and McCrae, 1992) as personality contingency factors and cultural variables questionnaire (Hofstede, 1994) as cultural-social contingency factors. Data were analyzed by Pearson correlation coefficient multiple regression methods with enter model in SPSS software.

    Findings

    The findings showed that only the contingent factors of avoiding uncertainty and patriarchy had the ability to predict the authoritative leadership style, only the contingent factors of extroversion, agreeableness, avoiding uncertainty and power distance had the ability to predict the benevolent leadership style, only the contingent factors of neuroticism, agreeableness, avoiding uncertainty and patriarchy had the ability to predict the consultative leadership style and only the contingent factors of agreeableness, willingness/motivation of work, capability/ability and work team had the ability to predict the participative leadership style (P<0.05) and other contingent factors did not have a significant role in predicting any of the leadership styles (P>0.05).

    Conclusion

    The results of this study indicated the effective role of some contingent factors in predicting authoritative, benevolent, consultative and participative leadership styles, and experts can change leadership styles by adjusting these factors.

    Keywords: Leadership style, sports managers, Education System, contingent factors, Physical education teachers
  • Parvin Shayesteh Nia, Hamid Shafizadeh *, Nader Soleimani Pages 395-405
    Purpose

    The link of school and society can play an important role in preparing students for life in society. Therefore, the aim of this study was identifying the dimensions and components of the school and society link pattern based on the grounded theory.

    Methodology

    This study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was qualitative. The research population was professors and experts, policy makers of the Ministry of Education, managers of the General Departments of Education and schools managers in the 2021-2022 academic year. The sample size based on the principle of theoretical saturation was determined 18 people, who this number were selected by purposeful and snowball sampling methods. The data were collected with a demographic information form and a semi-structured interview, which the validity of the interviews was confirmed by triangulation and peer review methods and its reliability was calculated with a Cohen's Kappa coefficient 0.79. The data were analyzed by open, axial and selective coding method based on the grounded theory in MAXQDA software version 2021.

    Findings

    The findings showed that for the school and society link pattern were identified 42 subcategories in 15 main categories; So that in the central phenomenon there were one main category of school and society link in Iran, in the causal conditions there were two main categories of structural factors and content factors, in contextual conditions there were four main categories of dominant structural focus, dominant organizational culture, accelerated and untimely managerial changes and intellectual and attitudinal factors, in the intervening conditions there were three main categories of role of virtual space and social networks, role of councils in the education system and role of the family, in the strategies there were three main categories of policy making in the field of attracting civil participation, appropriate governance of the educational system and re-engineering and refining the structure of the educational system and in the consequences there were two main categories of individual consequences and social consequences. According to the identified dimensions and components for the school and society link pattern, a pattern based on the grounded theory was drawn.

    Conclusion

    The identified dimensions and components in this research for the school and society link pattern have many practical implications for the officials, managers and planners of the Ministry of Education. They in order to increase and improve the link school and society can provide the basis for the emergence and realization of the identified dimensions and components in this research.

    Keywords: School, society link, grounded theory, Structural Factors, content factors, education
  • Zeynab Elahinezhad, Samereh Shojaei *, MahmoodReza Cheraghali, MahmoodReza Mostaghimi Pages 406-430
    Purpose

    The purpose of this research was to design a social responsibility model for the center of intellectual education for children and adolescents.

    Methodology

    In terms of the purpose of this research, it is applied-developmental and is placed in the group of mixed research. The statistical population in this research had two parts; in the qualitative part of the statistical population, there were managers and social responsibility experts of the Social Security Organization. In the qualitative phase, interviews were conducted with 11 academic experts and 14 government managers. In a small part of the simple random sampling method, 124 managers and specialists of the intellectual development center for children and adolescents of the country were selected as samples. In this research, semi-structured interviews with experts were used in the qualitative part. During the interview, all the comments of the interviewees were recorded and stored, and their comments were converted into text along with the researcher's observations and impressions. After reaching the saturation point in the comments provided by the interviewees, the primary data was given to MAXQDA version 10 software and with the help of this software; primary codes were created and then based on the secondary coding rule.

    Findings

    By analyzing the interviews in the first stage, 340 primary codes were obtained and 21 central codes were extracted in selective coding. According to the model in the current research, it seems that the components of participation and interaction and identification of opportunities and possibilities as causal factors based on the data theory of the foundation on transparency and organizational justice, as well as the quality of life and helping to preserve resources are effective and from this The way affects public welfare and job security. The results of the model still show that the components of public welfare and job security cause social responsibility. Based on the indicators obtained in this research and according to the weight obtained in the coding stages, the indicators of attention to the needs of employees and society, promoting well-being Compliance with ethical issues, professional training for welfare, protection of rights and benefits, protection of the environment, equal access to job training, fight against gender and ethnic discrimination, creation of labor justice based on existing laws, rightful rights and benefits For employees, consultation and cooperation among family members, favorable social relations, existing gap, improvement of relations between employer and employees, were able to assign the most weight to themselves.

    Conclusion

    Based on the findings of the research, the concepts of recruitment of human resources, organizational justice and the social consequences of the social responsibility of the employer have the highest frequency and the value of the determining factor of the core code of legality is higher than other core codes.

    Keywords: Employer's Social Responsibility, Applicant Entry, Organizational Justice, Recruitment of Human Resources
  • Nasrin Boroughani, Zolfaghar Rashidi *, MohammadNaghi Imani Pages 431-446
    Purpose

    This article aims to investigate the effective factors and consequences of lean management in the country's higher education system.

    Methodology

    The research method is fundamental-applied in terms of its purpose, and in terms of the method of collecting information, it is a part of mixed research (quantitative and qualitative). The statistical population in the qualitative section included higher education experts. To determine the samples of this research and to determine this group of experts, a non-random sampling method was used with the number of 20 people. The second group of the statistical population of this research included all the managers and assistants of Azad University units in Tehran who are working in the number of 1190 people, using stratified random sampling method and Cochran's formula, 291 people were selected as subjects. The data collection tool was interview in the qualitative part and researcher-made questionnaire based on a 5-option scale in the quantitative part. Validity of the questionnaire in terms of form and content through several experts, convergent validity was extracted by calculating the average variance. Cronbach's alpha, average variance extracted (AVE), root matrix AVE, Kolmogorov-Smirnov and confirmatory factor analysis using Lisrel software were used for data analysis.

    Findings

    The results of the research findings, by examining the research questions on determining the dimensions, components and key, effective, effective indicators of the lean management adaptation model with the country's higher education, showed that among the 58 existing indicators (items), 9 main components could be identified.

    Conclusion

    Considering the results of organizational factors as causal conditions, it was considered that the effective components include knowledge management, pure leadership and academic organizational atmosphere, the consequential components include innovative performance, sustainable competitive advantage and educational quality.

    Keywords: Lean Management, Knowledge Management, Lean Leadership
  • Khadijeh Iravan, Leila Iravani *, Masouma Moghimi Firozabad Pages 446-453
    Purpose

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of problem solving training on the quality of life and responsibility in students of District 2 of Tehran.

    Methodology

    The current research was semi-experimental with pre-test and post-test with a control group. The studied population included the students of the 2nd education district of the 2nd district in the academic year 97-98. From the target population, 30 people were selected by purposeful sampling according to the entry and exit criteria and placed in two experimental groups (20 people and control (20 people)) Both groups were implemented. Then the experimental groups were given problem-solving training for ten sessions. During this period, no intervention was done on the control group, and finally, the post-test was taken from the experimental and control groups.

    Findings

    The results of data analysis using the multivariate covariance method showed that the quality of life and responsibility of girls in the experimental group increased significantly after training compared to the control group.

    Conclusion

    Therefore, problem solving training has been effective in increasing the quality of life and responsibility.

    Keywords: Problem Solving Training, Quality of Life, responsibility
  • Amin Amini Pages 454-465
    Purpose

    In this study, an attempt has been made to evaluate the impact of the quality of work life on the organizational effectiveness of employees, considering the effect of emotional intelligence on decision-making.

    Method

    In terms of its method, the present research was a survey research and in terms of its goal, it was an applied research. The statistical population of this research was the employees of knowledge-based companies in the field of information technology in Tehran. The sampling method was based on simple random sampling. A standard questionnaire was used to collect the required information. This research is based on structural equations and partial least squares method and Smart PLS software are used for data analysis.

    Findings

    The results of this research indicate that determining the impact of the quality of work life on the organizational effectiveness of employees has become significant.

    Conclusion

    Based on the findings, the results showed that the effect of the quality of work life on emotional intelligence has become significant. In addition, the results showed that the moderating effect variable of the emotional intelligence process on the relationship between the quality of work life and organizational effectiveness has become significant.

    Keywords: Quality of Work Life, organizational effectiveness of employees, emotional intelligence