فهرست مطالب

اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی - سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1400)

نشریه اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نازنین رزازی، علی اشرف جعفری*، زهرا خدا رحم پور، شهاب سعادت صفحات 1-15

    جنس سنبله‏ای Stachys spp. از مهمترین گیاهان دارویی ادویه ای و معطر تیره نعناعیان Lamiaceae محسوب می شوند و در مناطق مختلف ایران بصورت بومی یافت می شوند. در این تحقیق به منظور مقایسه ترکیبات شیمیایی اسانس پنج گونه از جنس Stachys، (S. lavandulifolia، S. laxa، S. inflata، S. germanica و S. byzantina) بذر آن‏ها در سال 1397 در مزرعه تحقیقاتی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خرم آباد کاشت و تکثیر شدند. در مرحله گلدهی کامل از گیاهان نمونه برداری شد. نمونه ‏ها، در سایه خشک و آسیاب شدند. اسانس گیری با استفاده از دستگاه کلونجر و روش تقطیر با آب انجام شد و ترکیبات اسانس توسط دستگاه‏های GC و GC/MS تعیین شدند .نتایج نشان داد بیشترین و کمترین بازده اسانس با 0/2 و 8/0 درصد به ترتیب در گونه های S. lavandulifolia وS. byzantina بدست آمد. بیشترین مقدار آلفا-پینن با 1/6 و 9/9 درصد و بیشترین بتا-فلاندرن با 2/19 و 1/25 درصد به ترتیب در گونه‏ های S. laxa و S. inflata بدست آمد و ترکیبات سابینن، دی لیمونن و الاگزاین در مرتبه بعدی قرار گرفتند. بیشترین مقدار لینالول با 9/9 و 9/3 درصد به ترتیب در گونه ‏های S. germanica و S. inflata و بیشترین مقدار کاریوفیلن با 6/15 درصد در گونه S. laxa به دست آمد. مقدار ژرماکرن-دی در گونه‏ های S. byzantina، S. laxa، S. lavandulifolia وS. inflata به ترتیب معادل 8/33، 4/4، 1/3 و 7/2 درصد بود. ترکیبات اصلی گونه S. lavandulifolia، شامل آلفا -کادینول (7/8 درصد)، اسپادولنول (8/6 درصد)، سیگما -کادینن (5/6 درصد)، بی سیکروژرماکرن (6/4 درصد)، سیگما- کادینول (1/3 درصد) بودند. در نتیجه این گونه با توجه به پراکنش وسیع آن در ایران به عنوان یکی از گونه ‏های مهم جنس سنبله‏ای جهت کشت و اهلی کردن معرفی می گردد.

    کلیدواژگان: اسانس، خرم آباد، تنوع فیتوشیمیایی سنبله‏ایStachys spp
  • مریم فرزانه، عاطفه امیراحمدی*، وحید پوزش، فاطمه سلیمی صفحات 16-28
    این مطالعه به بررسی تنوع فیتوشیمیایی و خواص آنتی اکسیدانی سه جمعیت از گونه Perovskia abrotanoides Kar. در محدوده رشته کوه البرز شرقی شامل استان های سمنان و مازندران می پردازد. نمونه های گلدار گیاه  از سه رویشگاه طبیعی دامغان (ایستگاه 1، 1504 متر)، کردمیر (ایستگاه 2، 1672 متر) و شاهرود (ایستگاه 3، 1285 متر) در تیر ماه .1397جمع آوری شدند. میزان پرولین، پروتئین، قندهای محلول، ترکیبات فنلی، پراکسید هیدروژن، پتاسیم، مس، روی، آهن، نیکل، منیزیم، منگنز و کلسیم در سرشاخه های گلدار گیاه و همچنین میزان شوری خاک هر رویشگاه اندازه گیری شدند. عصاره های متانولی، اتیل استاتی،   دی کلرومتانی و هگزانی نیز به روش خیساندن استخراج و میزان فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها با استفاده از ظرفیت مهار رادیکال های DPPH مورد بررسی قرار گرفتند. آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار و مقایسه میانگین داده ها با استفاده از آزمون دانکن در سطح احتمال 5 درصد انجام شد. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار پرولین و پتاسیم از ایستگاه 1، بیشترین مقدار پروتئین، ترکیبات فنولی، منیزیم و شوری خاک از ایستگاه 3 و بالاترین مقدار آهن از ایستگاه 2 اندازه گیری شدند. همچنین ایستگاه 3 دارای بیشترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی در تمام عصاره ها و تمامی ایستگاه ها دارای کمترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی در عصاره هگزانی بودند. عصاره های دی کلرومتانی در ایستگاه های 2 و 3 دارای بالاترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی بودند در حالی که در ایستگاه 1 بالاترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی در عصاره متانولی یافت شد. بنابراین مشخص شد که با افزایش میزان شوری خاک محتوای فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی جمعیت های گیاه برازمبل افزایش می یابند.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، البرز شرقی، برازمبل، جمعیت های مختلف (Perovskia abrotanoides Kar.)، فیتوشیمی
  • علی صالحی ساردویی*، حمیده آزاد قوجه بیگلو، سعید فتاحی سیاه کمری، ایرج خزایی صفحات 29-39
    گیاه شاهدانه با نام علمیCannabis sativa  L.  از گیاهان زراعی قدیمی با مصرف دارویی و صنعتی است که برای استفاده از الیاف آن کشت می شود و همچنین مسکن موثری نیز می باشد. در تحقیق حاضر به دلیل اهمیت دارویی و صنعتی گیاه شاهدانه اثر سایکوسل بر میزان ماده دلتا-9-تتراهیدروکانابینول (THC)، در هر دو پایه نر و ماده گیاه شاهدانه تحقیقی در قالب آزمایش فاکتوریل کاملا تصادفی با سه تکرار  در سال 1393 گلخانه باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه باهنر کرمان اجرا گردید. فاکتور ها شامل دو پایه نر و ماده گیاه شاهدانه و سطوح مختلف ماده سایکوسل (0، 500، 1000 و 1500 میلی گرم در لیتر) بود.   اندازه گیری مقدار  THC [1]با روش کروماتوگرافی مایع و دستگاه UPLC[2]، و پروتئین محلول، قندهای محلول و مالون دآلدیید با استفاده از اسپکتروفتومتر آنالیز گردید. نتایج نشان داد با افزایش سطح تنظیم کننده سایکوسل به 500 میلی گرم در لیتر، مقدار ماده تتراهیدروکانابیول (THC) در برگ و گل بوته های پایه ماده بطور معنی داری افزایش یافت. مقایسه اثر متقابل پایه ها و سایکوسل مشخص شد که ماده موثره برگ پایه ماده از افزایش بیشتری نسبت به پایه نر تا غلظت 1000 میلی گرم در لیتر برخوردار بود. همچنین مشخص شد که تیمار 1000 میلی گرم در لیتر در هر دو پایه، دارای بالاترین میزان پروتئین در مقایسه با سایر تیمارها بود. پایه نر در مقایسه با ماده تا سطح 1000 میلی گرم در لیتر بالاترین بوده اما در سطح 1500 میلی گرم در لیتر پایه ماده افزایش یافت. کمترین مقادیر مالون دآلدیید و سایر آلدییدها در گیاهان نر و ماده تیمار شده با 1000 میلی گرم در لیتر سایکوسل مشاهده گردید. غلظت های سایکوسل نسبت به تیمار شاهد باعث افزایش کربوهیدرات های محلول و قندهای احیاء کننده داشت. با توجه به نتایج بدست آمده جهت دستیابی به حداکثر ماده موثره THC، کاربرد تیمار 1000 میلی گرم در لیتر سایکوسل در پایه ماده گیاه شاهدانه قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: سایکوسل، شاهدانه، قندهای احیاء کننده، ماده موثره
  • صفورا بزی*، علی موافقی، جعفر ولیزاده، محرم ولیزاده صفحات 40-52
    از آنجایی که تغذیه گیاهان با عنصر روی، یک راهکار برای بهبود رشد و نمو گیاهان و جبران کمبود روی در خاک است، در این تحقیق، به منظور بررسی اثر تغذیه ای نانو ذرات اکسید روی با اندازه 40 نانومتر بر ویژگی های مورفولوژیک، صمغ دانه و فراورده های فیتوشیمیایی برگ توده بومی گیاه گوار (Cyamopsis tetragonoloba L) از ایرانشهر، آزمایشی کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. سنجش میزان صمغ گوار به روش فنل-سولفوریک اسید، میزان فنل کل به روش معرف فولین-سیوکالتیو و میزان فلاونویید کل به روش رنگ سنجی آلومینیوم کلراید انجام گرفت. کشت بذر ها در در اوایل خردادماه 1397، در گلخانه دانشگاه سیستان و بلوچستان انجام شد. تیمارها شامل شش غلظت مختلف نانو ذرات اکسید روی 0 (شاهد)، 25، 50، 100، 200، 500 میلی گرم در لیتر بودند که به صورت محلول پاشی برگی در دو مرحله (20 و 27 روز پس از کشت بذرها) بر گیاهان گوار اعمال شدند. از میان صفات اندازه گیری شده، با افزایش غلظت نانو ذرات، کاهش تدریجی و معنی داری در تعداد دانه در غلاف مشاهده شد. در حالی که اثر غلظت نانو ذرات بر طول غلاف و طول ریشه معنی دار نبود، اما طول ساقه، وزن خشک ساقه، وزن خشک ریشه، سطح برگ، تراکم روزنه ها، وزن خشک برگ، وزن 500-دانه، وزن خشک غلاف، با افزایش غلظت نانو ذرات تا تیمار 500 میلی گرم بر لیتر نانو ذرات اکسید روی، افزایش معنی داری نسبت به شاهد نشان دادند. در این تیمار، صمغ دانه، فنل کل و فلاونویید کل به ترتیب به میزان 55/2، 10/2 و 34/1 برابر نسبت به تیمار شاهد افزایش نشان دادند.   بر اساس نتایج بدست آمده می توان با هدف بهبود ویژگی های رشد و افزایش میزان صمغ دانه، فنل و فلاونویید برگ گیاه گوار از نانو ذرات اکسید روی با ویژگی های به کار رفته در این پژوهش استفاده نمود و با افزایش صمغ گوار از کاربردهای دارویی آن بهره برد.
    کلیدواژگان: ایرانشهر، فلاونوئید، فیتوشیمیایی، گوار، نانو ذرات اکسید روی
  • مهتاب پویان فر، ناصر محب علی پور، حسن نورافکن*، علی فرامرزی صفحات 53-68
    بذر کتان Linum usitatissimum L. یکی از مهمترین محصولات دانه روغنی جهان است و روغن آن منبع ارزشمندی از اسیدهای چرب ضروری امگا-3 از نوع آلفالینولنیک اسید می باشد. این گیاه نسبت به کودی که در نزدیکی ساقه ریخته می شود حساس است، بنابراین تغذیه برگی عناصر غذایی به عنوان یک روش کارآمد با تاثیرگذاری عمده بر رشد، کمیت و کیفیت مواد موثره این محصول به کار می رود. پژوهش حاضر در مزرعه گیاهان دارویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه طی سال 1398 جهت ارزیابی اثر محلول پاشی غلظت های مختلف بوریک اسید، سالسیلیک اسید و اوره در ساعات مختلف روز به منظور افزایش کمیت و کیفیت اسیدهای چرب ضروری به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمارها به فواصل ده روز در سه دوره پس از شروع گلدهی اعمال و برداشت نهایی جهت استخراج روغن توسط حلال نرمال هگزان پس از رسیدن کپسول ها انجام گرفت. درصد پروفایل اسیدهای چرب روغن کتان با استفاده از دستگاه کروماتوگراف گازی و کروماتوگراف گازی متصل به طیف سنج جرمی تعیین شد. بر اساس نتایج بدست آمده محلول پاشی 50 میلی گرم در لیتر سالیسیلیک اسید بعد از غروب بر درصد آلفالینولنیک اسید و 3 گرم در لیتر بوریک اسید بعد از غروب بر لینولییک اسید، 100 میلی گرم در لیتر سالیسیلیک اسید قبل از طلوع بر ایکوزادی انوییک اسید و 5 گرم در لیتر اوره بعد از غروب بر پالمیتولییک اسید موثر واقع شد. همچنین می توان گفت ترکیبی از اثرات محیط بر گیاه قبل و حین محلول پاشی و فیزیولوژی گیاه در هنگام جذب و پس از جذب، بر میزان تاثیر ماده محلول پاشی شده تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: آلفالینولنیک اسید، تغذیه برگی، عناصر غذایی، کتان، نرمال هگزان
  • سید محمد علوی سامانی، عبدالله قاسمی پیربلوطی*، فاطمه ملک پور صفحات 69-81

    کیتوزان پلی ساکارید گلوسامین مشتق شده از کیتین است که به عنوان بیوالیسیتور برای بهبود بیوسنتز متابولیت های ثانویه از آن استفاده می شود. برای بررسی اثر الیسیتور کیتوزان بر کمیت و کیفیت اسانس گیاه دارویی گیاه زوفاHyssopus officinalis L. subsp. angustifolius Bieb. از تیره نعناعیان تحت شرایط مختلف رطوبتی در مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد در سال زراعی 1397-1396، آزمایشی به صورت دو عامله در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار مورد بررسی قرار گرفت. فاکتورهای آزمایش شامل غلظت های مختلف کیتوزان در 3 سطح صفر و 25/0 و 50/0 گرم در لیتر و رژیم های آبیاری با فواصل 4، 6 و 10 روزه بودند. اسانس سرشاخه های گل دار گیاه با دستگاه کلونجر، به روش تقطیر با آب استخراج و توسط دستگاه GC/MS مورد آنالیز فیتوشیمیایی قرار گرفت. مهمترین ترکیبات اسانس زوفا در این تحقیق ترانس - پینوکامفون ، سیس- پینوکامفون، بتا-پینن، میرتنول و آلفا-پینن بودند. نتایج نشان داد که اثر غلظت های مختلف کیتوزان و رژیم های آبیاری بر میزان عملکرد اسانس زوفا معنی دار (P<0.01) بود. غلظت های مختلف محلول پاشی کیتوزان اثر معنی داری (P< 0.01) بر میزان ترکیبات مهم اسانس از جمله ترانس -پینوکامفون، سیس- پینوکامفون و میرتنول داشت. هم چنین رژیم های مختلف آبیاری اثر معنی داری بر میزان ترکیبات از جمله آلفاتوجن، دلتا-کارن، ترانس -پینوکامفون، سیس-پینوکامفون (P<0.01) و سابینن، آلفا-پینن و بتا-پینن (P<0.05) داشت. نتایج نشان می دهد بالاترین میزان عملکرد اسانس  و ترکیب سیس- پینوکامفون، به عنوان مهم ترین ترکیب اسانس زوفا، از کیتوزان 5/0 گرم در لیتر و آبیاری 10 روز یک بار به دست آمده است. احتمالا چنین به نظر می رسد که افزایش فواصل دوره آبیاری و استفاده از محلول پاشی کیتوزان می تواند در افزایش عملکرد و ویژگی های کمی و کیفی اسانس گیاه دارویی زوفا موثر باشد.

    کلیدواژگان: اسانس، ترانس-پینوکامفون، زوفا، سیس-پینوکامفون، کیتوزان
  • عطاالله ربانی، محمدرضا اردکانی، حسنعلی نقدی بادی*، شمسعلی رضازاده، منصور سراجوقی صفحات 82-93

    تنش های محیطی از جمله شوری بر میزان و کیفیت متابولیت های ثانویه گیاهان دارویی تاثیر زیادی دارند. در این تحقیق به منظور بررسی تاثیر شوری بر خصوصیات فیتوشیمیایی گیاه دارویی شاهدانه (Cannabis sativa L.) آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 5 تیمار شوری (0، 2، 4، 6 و 8 دسی زیمنس بر متر) و در سه تکرار در پژوهشکده گیاهان دارویی کرج در سال 1398 به اجرا در آمد. میزان عناصر پتاسیم و سدیم با دستگاه دستگاه فلیم فتومتر و کلر به روش رنگ سنجی در اندام های برگ و ریشه گیاه و همچنین میزان ترکیبات کانابینوییدی برگ گیاه شامل تتراهیدروکانابینول (THC[1])، کانابیدول (CBD[2]) و کانابیکرومن (CBC[3]) با دستگاه GC/MS مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری (P≤0.01) بین تیمارهای مختلف شوری ازنظر میزان سدیم، پتاسیم، کلر و کانابینوییدهای THC، CBD و CBC وجود داشت. با افزایش سطح شوری، میزان یون های سدیم و کلر در برگ و ریشه نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت و بیشترین مقدار سدیم برگ و ریشه (به ترتیب 81/15 ، 06/14 میلی گرم در گرم) در تیمار شوری 8 دسی زیمنس بر متر مشاهده شد. همچنین افزایش غلظت شوری سبب کاهش پتاسیم برگ و ریشه گیاه شد و بیشترین میزان پتاسیم برگ و ریشه (به ترتیب 83/34، 46/34 میلی گرم در گرم) مربوط به تیمار شاهد بود. بیشترین میزان THC و CBD (به ترتیب 94/7 و 45/1 میلی گرم بر گرم گیاه خشک) در غلظت شوری 4 دیسی زیمنس بر متر و بیشترین میزان CBC  در شوری 2 دیس زیمنس بر متر (012/0 میلی گرم بر گرم برگ خشک) به دست آمد. بنابراین شوری سبب تغییر میزان کانابینوییدهای گیاه شاهدانه شده و بیشترین میزان THC، CBD و CBC در سطوح پایین شوری حاصل شده است.

    کلیدواژگان: تتراهیدروکانابینول، تنش شوری، شاهدانه، کانابیدول، کانابیکرومن، محتوای عناصر
  • نازیلا رضانژاد، رقیه اسکوئیان*، رابعه ایزدی آملی صفحات 94-110

    گیاهان دارویی به واسطه تولید ترکیبات ضدمیکروبی می توانند جایگزین مناسبی برای تامین آنتی بیوتیک ها باشند. در این تحقیق  برگ گیاهان اقاقیا (Robinia pseudoacacia L.) و سرخاب کولی (Phytolacca americana L.) در بهار 1395 از جنگل های شهرستان آمل جمع آوری گردید، عصاره اتانولی با استفاده از روش سوکسوله استخراج شده و سپس اثر ضدباکتریایی آن ها در غلظت های 25/6، 5/12، 25، 50، 100 و 200 میلی گرم/میلی لیتر بر روی سویه های بیماریزای پروتیوس میرابیلیس، پروتیوس ولگاریس، استرپتوکوکوس سانگوییس و استافیلوکوکوس اوریوس به روش دیسک دیفیوژن و چاهک بررسی شد. حداقل میزان بازدارندگی (MIC) و حداقل میزان کشندگی (MBC) عصاره ها نیز تعیین شد. بیشترین میزان قطر هاله عدم رشد در غلظت 200 میلی گرم بر میلی لیتر عصاره در هر دو روش دیسک دیفیوژن و چاهک مشاهده شد. در روش دیسک دیفیوژن، عصاره اقاقیا بر باکتری های پروتیوس میرابیلیس و پروتیوس ولگاریس با قطر هاله عدم رشد برابر 67/24 میلی متر و عصاره سرخاب کولی بر باکتری استافیلوکوکوس اوریوس با 67/27 میلی متر بیشترین تاثیر را داشت. در روش چاهک نیز عصاره اقاقیا بیشترین هاله عدم رشد را در اطراف پروتیوس میرابیلیس (67/24 میلی متر) و عصاره سرخاب کولی در اطراف استافیلوکوکوس اوریوس (3/24 میلی متر) ایجاد کردند. مقدار MIC و MBC عصاره اقاقیا برای سویه های پروتیوس ولگاریس، استافیلوکوکوس اوریوس و استرپتوکوکوس سانگوییس به طور مشابهی به ترتیب برابر با 25 و50 میلی گرم/ میلی لیتر و برای پروتیوس میرابیلیس 50 و100 میلی گرم/میلی لیتر تعیین شدند. مقدار MIC و MBC عصاره سرخاب کولی برای پروتیوس میرابیلیس، استافیلوکوکوس اوریوس و استرپتوکوکوس سنگوییس به ترتیب در غلظت های 25 و 50 میلی گرم/ میلی لیتر و برای پروتیوس ولگاریس 50 و100 میلی گرم بر میلی لیتر بودند. بنابراین، بر اساس نتایج عصاره های اتانولی R. pseudoacacia و P. Americana اثر ضدمیکروبی قابل قبولی به ویژه در غلظت  mg/ml200 بر روی برخی از عوامل بیماری زای مهم باکتریایی داشتند.

    کلیدواژگان: اثرات آنتی باکتریال، اقاقیا، سرخاب کولی، شمال ایران، عوامل بیماریزا
|
  • Nazanin Razzazi, Ali Ashraf Jafari *, Zahra Khodarahmpour, Shahab Saadat Pages 1-15

    Stachys L. belonging to Lamiaceae family is one of the most important medicinal and aromatic herbs that is found in different regions of Iran. This research was aimed to compare the chemical composition of essential oils in five species of Stachys (S. lavandulifolia, S. laxa, S. inflata, S. germanica and S. byzantina), so their seeds were planted and propagated in a research farm in Khorramabad in 2018. Plants were sampled at full flowering stage. The samples were dried and ground in the shade. Essential oil extraction was performed using Clevenger apparatus and water distillation method and their compositions were determined by GC and GC / MS. The essential oil compounds were detected using GC and GC/MS. The results showed that the highest and lowest essential oil yields (w/w) with average values of 2.0 and 0.8% were obtained in S. lavandulifolia and S. byzantina, respectively. The highest amount of α-pinene with values of 6.13 and 9.9%, and the highest amount of β-phellandrene with values 19.2% and 25.1%, were obtained in S. laxa and S. inflata, respectively. The highest amount of Linalool with values of 9.9 and 3.9% were observed in S. germanica and S. inflata, respectively. Similarly, the highest amount of caryophyllene with a value of 15.6% was obtained in S. laxa species. The amount of germacrene-D in S.byzantina, S.laxa, S. lavandulifolia and S.inflata was 33.8%, 4.4%, 3.1% and 2.7%, respectively. In S. lavandulifolia, the main compounds were Bicyclogermacrene (4.6%), δ-Cadinene (6.5%), Spathulenol (6.8%), δ-Cadinol (3.1%), α-Cadinol (8.7%), respectively. As a result, due to its wide distribution in Iran, this species is introduced as one of the important species of Stachysfor cultivation and domestication.

    Keywords: Essential oil, Phytochemical variation, Khorramabad, Stachys L
  • Maryam Farzaneh, Atefe Amirahmadi *, Vahid Poozesh, Fatemeh Salimi Pages 16-28
    This study was conducted to investigate the biochemical diversity and antioxidant properties of three accessions of Perovskia abrotanoides Kar. in eastern Alborz mountain range including Semnan and Mazandaran provinces. Flowering specimens were collected from three natural habitats of Damghan (station 1, 1504 m), Kordmir (station 2, 1672 m) and Shahrud (station 3, 1285 m) in July 2018. The amount of proline, protein, soluble sugars, phenolic compounds, hydrogen peroxide, potassium, copper, zinc, iron, nickel, magnesium, manganese and calcium as well as soil salinity were measured. Methanolic, dichloromethane, ethyl acetate and hexane extracts were extracted by soaking method and the antioxidant activity of the extracts was evaluated using the DPPH radical scavenging capacity. The experiment was conducted as a completely randomized design with 3 replications and the comparison of data means was performed using Duncan's test at a probability level of 5%. The results showed that the highest amount of proline and potassium was in station 1, the highest amount of protein, phenolic compounds, soil salinity and magnesium content were obtained from station 3 and the highest amount of iron was observed in station 2. Moreover, station 3 had the highest level of antioxidant activity in all extracts, and all stations had the lowest level of antioxidant activity in hexane extract. Dichloromethane extracts in stations 2 and 3 had the highest level of antioxidant activity, while in station 1 the highest level of antioxidant activity was found in methanolic extract. Therefore, we concluded that with increasing soil salinity, the phenolic content and antioxidant activity of the populations of P. abrotanoides increase.
    Keywords: Antioxidant, Eastern alborz, Biochemical properties, Perovskia abrotanoides
  • Ali Salehi Sardoei *, Hamideh Azad Ghojehbiglou, Saeed Fattahi Siah Kamri, Iraj Khazaei Pages 29-39
    Cannabis sativa L. is an ancient crop with medicinal and industrial applications that is cultivated to use its fibers and is also an effective painkiller. Cannabinoids are terpenophenolic compounds that have only been identified in cannabis genus. In the present study, the effect of cycocel on the amount of delta-9-tetrahydrocannabinol (THC), the main cannabinoid of cannabis plant, in both male and female cannabis plants was evaluated as a factorial experiment in a completely randomized design with three replications at greenhouse of Bahonar university of Kerman. The main factors included both genders of cannabis plant, male and female and different concentrations of cycocel (0, 500, 1000 and 1500 mg/l). THC was measured by liquid chromatography and UPLC, and total soluble proteins, total soluble sugars and malondialdehyde were analyzed using a spectrophotometer. The results were showed that with increasing cycocel concentration to 500 mg / l, the amount of tetrahydrocannabinol (THC) in the leaves and flowers of the female cannabis significantly increased. Comparing the interaction of genders and cycocel, it was found that the active ingredient of leaves in the female plants had a higher increase than the male plants up to a concentration of 1000 mg/l. The results also demonstrated that concentration of 1000 mg/l had the highest protein content in compare to other treatments in both male and female plants. The content in male gender was higher than the female base up to 1000 mg /l, but at the concentration of 1500 mg/l the female base was better. The lowest quantities of malondialdehyde and other aldehydes was observed in both genders treated with 1000 mg /l cycocel. Overall cycocel concentrations in compare to the control increased the soluble carbohydrates and reducing sugars. According to the obtained results, to achieve the maximum active ingredient of THC, application of 1000 mg/l cycocel in female gender is recommended.
    Keywords: Staminate, Pistillate, Tetrahydrocannabind, Biochmical Characteristics, Growth inhibitor
  • Safoora Bazzi *, Ali Movafeghi, Jafar Valizadeh, Moharam Valizadeh Pages 40-52
    Since supplementation of plants with zinc is a solution to improve plant growth and compensate for zinc deficiency in soil, in this study to investigate the nutritional effect of 40 nm zinc oxide nanoparticles (ZnO-NPs) on morphological characteristics, seed gum and phytochemical products of leaves of a native mass of Cyamopsis tetragonoloba L (Gguar plant) from Iranshahr a completely randomized experiment with three replicates was conducted at the University of Sistan and Baluchestan, Zahedan, Iran in mid-May 2018. Guar gum content, total phenol content and total flavonoid content were determined by the phenol-sulfuric acid, the Folin–Ciocalteu reagent, and colorimetric aluminum chloride methods, respectively. Seed cultivation was carried out in the greenhouse of Sistan and Baluchestan University in early June 2018. The treatments consisted of six different concentrations of ZnO-NPs including 0 (control), 25, 50, 100, 200, and 500 mg L-1 by foliar application of guar plants in two stages (20 and 27 days after sowing seeds). Based on the results, with increasing the concentration of nanoparticles, the number of seeds in pod gradually decreased, but no significant difference was observed in pod length and root length. However, stem length, stem dry weight, root dry weight, leaf area, stomata density, leaf dry weight, 500-seed weight, pod dry weight gradually increased, with the maximum increase observed in the 500 mg L-1 treatment compared to the control. In this treatment, seed gum, total phenol and total flavonoids increased by 2.55, 2.10 and 1.34 times compared to the control treatment, respectively. According to the results, ZnO-NPs nanoparticles with the properties used in this study can be used to improve the growth characteristics and increase the amount of seed gum, phenol and flavonoids of guava leaves and obtain the benefits of their medicinal applications.
    Keywords: Iranshahr, flavonoid, Phytochemical, Cyamopsis tetragonoloba L, Zinc Oxide Nanoparticles
  • Mahtab Pouyanfar, Naser Mohebalipour, Hassan Nourafcan *, Ali Faramarzi Pages 53-68
    Linum usitatissimum L. is one of the most important oilseed crops in the world and moreover, its oil is a valuable source of essential fatty acids composed of omega-3 such as alpha-linolenic acid. This plant is sensitive to fertilizer that is poured near the stem. Therefore, foliar application of nutrients is used as an efficient method with a major impact on the growth, quantity and quality of active ingredients in this product. This factorial experiment was performed based on a randomized complete block design with three replications in the Medicinal Plants Research Farm of Islamic Azad University, Miyaneh Branch, during 2019 to assess  the effect of foliar application of different concentrations of boric acid, salicylic acid and urea at different hours of the day on increasing the quantity and quality of essential fatty acids. Treatments were applied at ten-day intervals in three periods after the beginning of flowering and the final harvest was performed to extract the oil with N-hexane solvent after capsule maturity. The percentage of fatty acid profile of flaxseed oil were determined using GC and GC-MS connected to mass spectrometer. Based on the results, the foliar application 50 mg/l salicylic acid on the percentage of alpha-linolenic acid and 3 liters of boric acid on linoleic acid after sunset, and 100 mg/l salicylic acid on eicosadienoic acid before sunrise and 5 g/l urea on palmitoleic acid after sunset were effective. Therefore, a combination of environmental effects on the plant before and during foliar application and plant physiology during and after uptake determines the effect of foliar application.
    Keywords: alpha-linolenic acid, Foliar application, Linum usitatissimum L, n-Hexane, nutrients
  • Seyed Mohammad Alavi Samani, Abdollah Ghasemi Pirbalouti *, Fatemeh Malekpoor Pages 69-81

    Chitosan is a chitin-derived glosamine polysaccharide used as a bioelicitor to improve the biosynthesis of secondary metabolites. To investigate the effect of chitosan elicitor on the quantity and quality of essential oil of Hyssopus officinalis L. subsp. angustifolius Bieb. under different irrigation regimes, a factorial experiment was conducted in the Research Center for Medicinal Plants, I.A.U., Shahrekord in the crop year 2017-2018 in a RCBD with four replications. Experimental factors included different concentrations of chitosan at three levels of 0, 0.25 and 0.50 g/L and irrigation regimes including 4, 6, and 10-day intervals. The essential oil of the flowering branches of the plant was extracted by hydro-distillation using Clevinger apparatus and phytochemically analyzed by GC/MS. The main compounds of the hyssop essential oil were trans-pinocampone, cis-pinocampone, β-pinene, myrtenol, α-thujene, α-pinene, sabinene, delta-3-carcene and camphor. The results showed that the effect of different concentrations of chitosan and irrigation regimes on the yield of essential oil was significant (P <0.01). Different concentrations of chitosan had a significant effect (P <0.01) on the amount of some compounds essential such as trans-pinocampone, cis-pinocampone and myrtenol. In addition, different irrigation regimes had a significant effect on the amount of some compounds such as trans-pinocampone and cis-pinocampone (P <0.01) and sabinene, α-pinene and β-pinene (P <0.05). The results indicated that the maximum essential oil yield and pinocampone, as the most important consituent of hyssop  is obtained from chitosan  at 0.5 g/L and irrigation once every 10 days. It seems that chitosan foliar application and increasing the intervals of irrigation period can be effective in increasing the yield and quantitative and qualitative properties of hyssop essential oil.

    Keywords: Essential oil, trans-pinocampone, Hyssop, cis-pinocampone, Chitosan
  • Attaullah Rabbani, MohammadReza Ardakani, Hassanali Naghdi Badi *, Shamsali Rezazadeh, Mansoor Sarajooghi Pages 82-93

    Environmental stresses such as salinity have a great impact on the amount and quality of secondary metabolites of medicinal plants. To investigate the effect of salinity on phytochemical attributes of cannabis (Cannabis Sativa L.), an experiment in the form of a randomized complete block design with three replications and 5 salinity treatments (0, 2, 4, 6 and 8 dS/m) was conducted in 2019 in medicinal plants research center, Karaj, Iran. In this study, the amount of potassium (K) and sodium (Na) elements and chlorine (Cl) in leaf and root organs of the plant were measured by a flame photometer and colorimetric method, respectively. The content of cannabinoids compounds in leaves including tetrahydrocannabinol (THC), cannabidiol (CBD) and cannabichromene (CBC) were measured by GC/MS. The results showed that there was a significant difference (P≤0.01) among different salinity treatments in terms of Na, K, Cl and cannabinoids THC, CBD and CBC. With increasing salinity level, the amount of Na and Cl ions in leaves and roots increased compared to the control treatment and the highest amount of leaf and root Na (15.81, 14.06 mg/g, respectively) was observed in salinity treatment of 8 dS/m . Also, increasing the salinity concentration caused a decrease in leaf and root K of the plant and the highest amount of leaf and root K (34.83, 34.46 mg / g, respectively) was related to the control treatment. The highest amount of THC and CBD (7.94 and 1.45 mg / g of dried plant, respectively) at salinity concentration of 4 dS / m and the highest amount of CBC at salinity of 2 dS / m (0.012 mg / g dry leaf) were obtained. Therefore, salinity changes the amount of cannabinoids in cannabis and the highest levels of THC, CBD and CBC are obtained at low salinity levels.

    Keywords: Cannabis sativa L, Cannabichromene, Cannabidiol, ion content, Tetrahydrocannabinol, salinity stress
  • Nazila Rezanezhad, Roghayeh Oskoueiyan *, Rabee Izadi Amoli Pages 94-110

    Medicinal plants can be a good alternative to antibiotics by producing antimicrobial compounds. The aim of this study was to investigate the antimicrobial effects of Robinia pseudoacacia L. and Phytolacca americana L. ethanolic leaf extract on several nosocomial pathogenic strains. Plant leaves were collected from the forests of Amol city in the spring of 2016. The extract was extracted by Soxhlet extractor method and then their antibacterial activity at concentrations of 6.25, 12.5, 25, 50, 100 and 200 mg/ml on Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Streptococcus sanguinis, and Staphylococcus aureus were studied by disk diffusion and well dilution methods. The minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) were also determined. The highest inhibition zone diameter in the both disk diffusion and well dilution methods was found at concentrations of 200 mg/ml of each plant extract. In the disk diffusion method, R. pseudoacacia extract had highest inhibitory effect on P. mirabilis and P. vulgaris with a growth inhibition zone diameter of 24.67 mm, while P. Americana extract had the highest effect on S. aureus with 27.67 mm. In the well dilution method, R. pseudoacacia extract had the highest inhibition zone diameter on P. mirabilis (24.67 mm), whereas P. Americana showed highest inhibition zone diameter on S. aureus (24.3 mm). The MIC and MBC values of R. pseudoacacia extract was determined at 25 and 50 mg/ml concentrations for P. vulgaris, S. aureus and S. sanguis, and 50 and 100 mg/ml for P. mirabilis. The MIC and MBC values of P. Americana extract was 25 and 50 mg/ml for P. mirabilis, S. aureus and S. sanguis, and 50 and 100 mg/ml for P. vulgaris, respectively. Therefore, based on the results R. pseudoacacia and P. Americana ethanolic extracts had acceptable antimicrobial effect, especially at 200 mg/ml, against some important bacterial pathogens.

    Keywords: Antibacterial Effects, Robinia pseudoacacia, Phytolacca americana, Pathogens