فهرست مطالب

روانشناسی - سال بیست و پنجم شماره 3 (پیاپی 99، پاییز 1400)

فصلنامه روانشناسی
سال بیست و پنجم شماره 3 (پیاپی 99، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاطمه جعفری*، آرزو ضاربی، عباس عبداللهی، سیمین حسینیان صفحات 311-328

    هدف پژوهش حاضر، تهیه نسخه فارسی مقیاس سواد سلامت روان (MHLS) اکونور و کیسی (2015) و بررسی ویژگی‌های روان سنجی آن بود. به این منظور، 346 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری دانشگاه شاهرود در سال تحصیلی 99-98 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به مقیاس‌ سواد سلامت روان (2015)، مقیاس نگرش به کمک طلبی حرفه‌ای روان‌شناختی- فرم کوتاه فیشر و فارینا (1995)، پرسشنامه اضطراب سلامتی- فرم کوتاه سالکوسکیس و وارویک (2002) و پرسشنامه افسردگی بک پاسخ دادند. نتایج پایایی مرکب برای تمامی خرده مقیاس ها بیشتر از 5/0 بود که بیانگر پایایی مطلوب مقیاس می‌باشد. نسبت روایی محتوا بیشتر از 62/0درصد و شاخص روایی محتوا بیشتر از 75/0 درصد بود که نشان از روایی محتوای مناسب مقیاس داشت. نتایج تحلیل عامل تاییدی نشان داد که بار عاملی گویه‌ها بیشتر از 15/0 است و تمام مسیرها از گویه‌ها به متغیر پنهان در سطح. 5/0 معنادار بودند و مقیاس از روایی سازه مناسبی برخوردار است. بررسی روایی سازه با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مقیاس دارای ساختار عاملی شامل6 خرده مقیاس است. بررسی روایی همزمان با محاسبه همبستگی این مقیاس با مقیاس نگرش به کمک طلبی حرفه‌ای روان‌شناختی- فرم کوتاه فیشر و فارینا (1995)، پرسشنامه اضطراب سلامتی- فرم کوتاه سالکوسکیس و وارویک (2002)، بیانگر رابطه مثبت بین نمرات مقیاس سواد سلامت روان با این پرسشنامه‌ها بود. نتایج نشانگر آن است که مقیاس سواد سلامت روان ابزاری معتبر و مناسب برای استفاده در جامعه ایران است.

    کلیدواژگان: اعتباریابی، تحلیل عاملی، روان سنجی، مقیاس سواد سلامت روان
  • مهناز نصیری جونقانی *، فرهاد اصغری، علی پورصفر صفحات 329-349

    خانواده درمانگران و مشاوران ازدواج هرساله با زوجین متعددی روبرو هستند که مشکل آن‌ها روابط فرازناشویی است. این پژوهش به بررسی رابطه‌ی ساختاری طرحواره‌های ناسازگار اولیه، تمایزیافتگی خود و عملکرد جنسی با تمایل به روابط فرازناشویی پرداخت. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش دانشجویان زن متاهل دانشگاه گیلان در سال تحصیلی 97-1396 بود که از بین 1200 نفر، 250 نفر به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چندمرحله‌ای از بین دانشکده‌ها انتخاب شدند. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از روش آماری توصیفی و استنباطی، آزمون سوبل، معادلات ساختاری و آزمون همبستگی پیرسون و نرم‌افزارهای اس پی اس اس نسخه 23 و ایموس استفاده شد. نتایج نشان داد که طرحواره‌های ناسازگار اولیه، تمایزیافتگی خود و عملکرد جنسی بر تمایل روابط فرازناشویی اثر داشتند. طبق یافته‌های پژوهش حاضر رابطه طرحواره‌های ناسازگار اولیه، تمایزیافتگی و عملکرد جنسی با تمایل به روابط فرازناشویی مستقیم و به ترتیب برابر با (48/2 = t و 20/0=β)، (68/5 = t و 43/0-= β)، (51/2 = t و 16/0-= β) بود. یافته‌ها همچنین نشان داد طرحواره‌های ناسازگار اولیه اثر غیرمستقیم به‌واسطه‌ی تمایزیافتگی بر تمایل به روابط فرازناشویی داشته است (19/4 =t و 21/0=β) و اثر غیرمستقیم به‌واسطه‌ی عملکرد جنسی بر تمایل به روابط فرازناشویی نداشته است (52/0t= و 01/0=β)، بنابراین وجود رابطه غیرمستقیم بین طرحواره‌های ناسازگار اولیه با تمایل به روابط فرازناشویی با میانجی‌گری عملکرد جنسی رد (p>0.05) و با میانجی‌گری تمایزیافتگی خود تایید شد (p<0.05). یافته‌ها در کل بیانگر آن است که طرحواره‌های ناسازگار اولیه، تمایزیافتگی خود و عملکرد جنسی در بروز پدیده‌ی خیانت نقش موثر دارد.

    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، تمایز یافتگی خود، عملکرد جنسی، تمایل به روابط فرازناشویی
  • حمید بارانی*، فریده یوسفی صفحات 350-372

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه‌گری خودفریبی در ارتباط بین هویت اخلاقی و بهزیستی هیجانی بود.

    روش

    شرکت‌کنندگان پژوهش 320 نفر از دانش جویان (170 زن و 150 مرد) دوره کارشناسی دانشگاه شیراز بودند که به شیوه نمونه‌گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و پرسشنامه های خودفریبی سیرونت و همکاران (2019)، هویت اخلاقی آکینو و رید (2002) و مقیاس بهزیستی هیجانی کی یز و مگیارمویه (2003) را تکمیل کردند. روایی و پایایی مقیاس های پژوهش با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی و ضریب آلفای کرونباخ مورد بررسی و تایید قرار گرفت. به منظور بررسی فرضیه‌های پژوهش از روش تحلیل مسیر و نرم‌افزار AMOS-24 استفاده شد. یافته ها نشان دادند که مدل پژوهش با داده های جمع-آوری شده برازش مطلوبی دارد. هم چنین، نتایج نشان دهنده رابطه منفی و معنی دار ابعاد هویت اخلاقی و خودفریبی، رابطه منفی و معنی دار خودفریبی و بهزیستی هیجانی، رابطه مثبت و معنی دار درونی سازی و بهزیستی هیجانی بود. بین نمادسازی و بهزیستی هیجانی رابطه معنی‌داری به لحاظ آماری وجود نداشت. نقش واسطه گری خودفریبی نیز تایید گردید. در مجموع، یافته‌های پژوهش حاضر بیانگر اهمیت توجه به تاثیرپذیری خودفریبی از هویت اخلاقی و اثرگذاری بر بهزیستی هیجانی دانش جویان است. نتایج بر مبنای شواهد پژوهشی و نظری مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: بهزیستی هیجانی، خودفریبی، هویت اخلاقی
  • نرگس پورطالب*، شهرام واحدی صفحات 373-388

    پژوهش حاضر با هدف تعیین ویژگی های روانسنجی پرسشنامه تاب آوری تحصیلی دانشگاهی در نمونه ای از دانشجویان ایرانی اجرا شد. در این پژوهش 283 نفر دانشجوی مقطع کارشناسی رشته های علوم انسانی به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و پرسشنامه تاب آوری تحصیلی را تکمیل کردند. جهت تعیین ساختار پرسشنامه از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مدل اصلاح شده نسبت به مدل اولیه از برازش مطلوبی برخوردار است. به این صورت که شاخص های برازش در محدوه مناسب قرار دارند. به علاوه برای ارزیابی پایایی ابزار با استفاده از روش همسانی درونی از آلفای کرونباخ و روایی همگرایی استفاده شد. بر این اساس همسانی درونی در کل نمونه برای زیر مقیاس پشتکار (81/0=α)، زیر مقیاس کمک طلبی سازگارانه و انعکاسی(84/0=α) و برای خرده مقیاس عاطفه منفی و پاسخ های هیجانی (78/0=α) بود که نشان دهنده پایایی مطلوب ابزار است. با علاوه روایی همگرایی ابزار با پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی میز تایید شد. در کل یافته های پژوهش نشان داد که ساختار عاملی پرسشنامه تاب آوری تحصیلی دانشگاهی از برازش مطلوبی برخوردار است و می توان از آن به عنوان ابزاری روا در سنجش ابعاد تاب آوری تحصیلی دانشجویان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تاب آوری تحصیلی روانسنجی، تحلیل عاملی تاییدی
  • مریم کریم پور *، محمدنقی فراهانی، حمید خانی پور صفحات 389-411

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه‌ای وجدان‌گرایی در ارتباط میان فرایندهای خودنظم‌بخش با شدت علایم اختلال شخصیت وسواسی- جبری در یک نمونه‌ی غیربالینی بود. تعداد 210نفر از دانشجویان دانشگاه‌های استان تهران به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند و به مقیاس‌های رگه‎ بهوشیاری براون و رایان (2003)، پرسشنامه‌ تجدیدنظر شده‌ سنجش اختلال شخصیت وسواسی- جبری مارتوکوویچ (2004)، مقیاس خودشناسی انسجامی قربانی و همکاران (2008)، فرم کوتاه مقیاس خودمهارگری تنگنی و همکاران (2004) و 10 عامل وجدان‌گرایی پرسشنامه‌ی شخصیت گلدبرگ (1999) پاسخ دادند. با استفاده از روش تحلیل مسیر، نقش واسطه‌ای وجدان‌گرایی در ارتباط میان بهوشیاری و خودمهارگری با شدت علایم اختلال شخصیت وسواسی- جبری تایید شد. بهوشیاری هم به صورت مستقیم و هم غیرمستقیم از طریق وجدان‌گرایی با شدت علایم اختلال شخصیت وسواسی جبری رابطه داشت و رابطه بین خودمهارگری و علایم شخصیت وسواسی جبری به صورت کامل با واسطه‌گری وجدان‌گرایی برقرار بود. به نظر می‌رسد بهوشیاری می تواند عاملی محافظت کننده در برابر تجربه اختلال شخصیت وسواسی جبری باشد و خودمهارگری زیاد در افراد با صفت وجدان گرایی بالا ممکن است زمینه ساز تجربه اختلال شخصیت وسواسی جبری شود.

    کلیدواژگان: اختالل شخصیت وسواسی، جبری، بهوشیاری، خودشناسی انسجامی، خودمهارگری، وجدان گرایی
  • نجمه سالارحاجی، محمدعلی گودرزی*، محمدرضا تقوی صفحات 412-427

    براساس رویکرد فراتشخیصی متغیرهای گوناگونی معرفی و یافته شده اند که ارتباط و اثر آنها بریکدیگر هنوز مورد سیوال است. چهار متغیر مهم و موثر فراتشخیصی معرفی شده در پژوهش ها عبارتند از تنظیم هیجان، اجتناب از تجربه، عدم-تحمل بلاتکلیفی و شفقت خود. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای اجتناب از تجربه و عدم تحمل بلاتکلیفی در ارتباط بین شفقت خود و مشکلات تنظیم هیجان در دانشجویان بود. این پژوهش در قالب مدل یابی از انواع روش های همبستگی بود. به این منظور 405 نفر از دانشجویان دانشگاه شیراز در نیمسال دوم 98-97 به روش نمونه گیری تصادفی از نوع خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. سپس شرکت کنندگان مقیاس شفقت خود (فرم کوتاه)، پرسشنامه پذیرش و عمل(II)، مقیاس عدم تحمل بلاتکلیفی و دشواری در تنظیم هیجان را تکمیل کردند. تحلیل داه ها به وسیله مدل یابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار AMOS انجام گرفت. مدل تحلیل مسیر نشان داد که شفقت خود هم به صورت مستقیم و هم با واسطه عدم تحمل بلاتکلیفی و اجتناب از تجربه قادر به پیش بینی تنظیم هیجان بود. بنابراین، می توان نتیجه گرفت شفقت‌خود، این توانمندی را در افراد ایجاد می کند که با توسل به متغیرهای رویارویی با تجربه و افزایش تحمل بلاتکلیفی به مدیریت هیجان های خود بپردازند. براین اساس توجه به تغییرات این دو متغیر در مداخلات مبتنی بر شفقت خود برای تنظیم ومدیریت هیجانات حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، شفقت&#172، خود، اجتناب از تجربه، عدم تحمل بلاتکلیفی، رویکرد فراتشخیصی
  • مهدی عبدالله زاده رافی *، محمدرضا علی شاهی صفحات 428-441
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط فرزندپروری هلیکوپتری با عملکرد تحصیلی، بهزیستی روان‌شناختی و سلامت روان در بزرگسالی در حال ظهور بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر همبستگی بود. جامعه پژوهش را کلیه دانشجویان کارشناسی دانشگاه تربت‌حیدریه تشکیل داده بود که از بین آن‌ها 219 نفر به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای انتخاب شدند. به‌منظور گردآوری داده‌ها از پرسشنامه فرزندپروری هلیکوپتری، بهزیستی روان‌شناختی و سلامت روان استفاده شد.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد که بین فرزندپروری هلیکوپتری با بهزیستی روان‌شناختی و سلامت روان دانشجویان رابطه منفی معناداری وجود دارد (05/0p<).

    نتیجه‌گیری

    به نظر می‌رسد که فرزندپروری هلیکوپتری با ایجاد خلل در فرایند طبیعی رشد در اوایل بزرگسالی، بهزیستی روان‌شناختی و سلامت روان دانشجویان را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد.

    کلیدواژگان: فرزندپروری هلیکوپتری، بهزیستی روانشناختی، بزرگسالی در حال ظهور، سلامت روانی
  • سعید طولابی *، نرجس متولی زاده صفحات 442-457

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش خلاقیت نمایشی برحافظه کاری و درگیری با تکالیف دانش آموزان دوره ابتدایی انجام شد. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و مرحله پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش دانش آموزان مدارس ابتدایی دخترانه ناحیه یک شهر ساوه بودند که از بین آنها 50 دانش آموز پایه دوم با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. گروه آزمایشی در یک دوره 12 جلسه ای خلاقیت نمایشی مبتنی بر تحریکات شنیداری و دیداری حافظه فعال و ایجاد هیجانات مثبت و انگیزش برای انجام تکالیف مدرسه شرکت کردند. برای گرد آوری داده ها از مقیاس درگیری تحصیلی و نرم افزار رایانه ای«شاخص پردازش اطلاعات حافظه کاری» استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس چندمتغیری با اندازه-گیری مکرر تحلیل شد. یافته ها نشان داد که آموزش خلاقیت نمایشی منجر به افزایش معنادار ظرفیت پردازش حافظه کاری و میزان در گیری با تکالیف مدرسه دانش آموزان شد. این یافته ها در پیگیری دوماهه نیز پایداری خود را نشان دادند. از این رو می توان نتیجه گرفت که کاربست بازی های نمایشی خلاقانه در فرایند آموزش، موجب افزایش ظرفیت پردازش حافظه فعال و ایجاد انگیزه برای درگیری بیشتر با تکالیف مدرسه در دانش آموزان می شود.

    کلیدواژگان: خلاقیت نمایشی، حافظه کاری، درگیری با تکالیف مدرسه
  • مرتضی پورصادق، مریم مقدسین*، جعفر حسنی صفحات 458-489
    هدف

    یکی از مشکلاتی که امروزه در جمعیت بزرگسالان جوان مورد توجه قرار گرفته، مشکلات درون سو و برون سو می باشد. تاکنون پژوهش های زیادی در مورد رابطه ی این دو متغیر با سیستم های فعال ساز و بازداری رفتاری و کارکرد های اجرایی انجام شده است، اما پژوهشی در رابطه با نقش میانجی کارکرد های اجرایی در رابطه با مشکلات درون سو و برون سو و سیستم های فعال ساز و بازداری رفتاری در بزرگسالان جوان انجام نگرفته است. هدف از اجرای پژوهش حاضر، بررسی روابط ساختاری سیستم فعال ساز و بازداری رفتاری با مشکلات درون سو و برون سو، با توجه به نقش میانجی کارکرد های اجرایی گرم و سرد می باشد.

    روش

    روش پژوهش حاضر توصیفی از مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل تمام دانشجویان 18 تا 25 ساله در دانشگاه های تهران در سال 98 بود. هم چنین، نمونه شامل160 دانشجوی کارشناسی و کارشناسی ارشد 19 تا 25 ساله به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و با استفاده از آزمون های شناختی مکعب های کرسی، فلنکر، کارت های ویسکانسین، آزمون قمار، آیوا، استروپ هیجانی و پرسشنامه کاهش ارزش تاخیر، پرسشنامه ی سیستم ارزیابی کودکان و نوجوانان برای افراد 18 تا 25 سال و پرسشنامه ی حساسیت به تنبیه و حساسیت به پاداش، مورد آزمون قرار گرفتند.

    یافته ‌ها

    نتایج نشان داد که رابطه ی مستقیم بین متغیر نهفته سیستم های فعال ساز و بازداری رفتاری با متغیر های نهفته ی کارکرد های اجرایی سرد و گرم(b = -0/71, p value < 0/05) ، مشکلات درون سو (b = 0/33, p value < 0/05) و مشکلات برون سو (b = -0/21, p value < 0/05) معنادار می باشد. هم چنین، رابطه ی غیر مستقیم میان متغیر نهفته ی سیستم های فعال ساز و بازداری رفتاری با متغیر های مشکلات درون سو(b = 0/84, p value < 0/05) و مشکلات برون سو(b = 0/46, p value < 0/05) نیز ضریب مسیر مثبت و معناداری را نشان می دهد.

    بحث

    معنادار بودن رابطه مستقیم سیستم های فعال ساز و بازداری رفتاری با مشکلات درون سو و برون سو نشان می دهد که کژ تنظیمی این دو سیستم، می تواند سبب بروز طیفی از علایم روانپزشکی در افراد شود. هم چنین، معناداری نقش میانجی کارکردهای اجرایی سرد و گرم در رابطه بین سیستم های فعال ساز و بازداری رفتاری و مشکلات درون سو و برون سو، بیانگر آن است که کارکردهای اجرایی می توانند در عملکرد سیستم های بازداری و فعال ساز رفتاری دارای نقش تنظیم کننده باشند و از طریق اعمال کنترل بر این سیستم ها، در رابطه آن ها با مشکلات روانشناختی نقش تنظیمی ایفا نمایند.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به امکان اجرای مداخلات شناختی برای بهبود کارکرد های اجرایی و هم چنین، کاربرد تشخیصی نیمرخ های فعالیت سیستم های بازداری و فعال ساز رفتاری و مشکلات کارکرد های اجرایی، نتایج این پژوهش از اهمیت تشخیصی و بالینی برخوردار می باشد.

    کلیدواژگان: سیستم فعال ساز رفتاری، سیستمبازداری رفتاری، کارکردهای اجرایی گرم، کارکردهایاجرایی سرد، مشکلات درونی سازی، مشکلات برونیسازی
  • احسان کشت ورز کندازی *، اکبر رضایی فرد، عبدالجلال توماج صفحات 490-510

    هدف این پژوهش، بررسی نقش واسطه‌ای خودپنداره تحصیلی در رابطه بین امید به تحصیل و رفتار غیرمولد تحصیلی بود. پژوهش حاضر از نوع همبستگی و به روش مدل‌یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش تمامی دانش‌آموزان دوره متوسطه دوم منطقه درودزن در سال تحصیلی 99-1398 بودند. شرکت‌کنندگان 299 دانش‌آموز (167 دختر و 132 پسر) بودند که به روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای انتخاب شدند و مقیاس‌های‌ امید به تحصیل (خرمایی و کمری، 1396)، رفتار غیرمولد تحصیلی (ریمکوس، 2012) و سیاهه خودپنداره تحصیلی (چن و تامپسون، 2004) را تکمیل کردند. به‌منظور پاسخ‌گویی به فرضیه‌های پژوهش از مدل‌یابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که امید به تحصیل، هم به‌صورت مستقیم و هم به‌طور غیرمستقیم و از طریق خودپنداره تحصیلی بر رفتار غیرمولد تحصیلی اثر منفی دارد. در مجموع، یافته‌های این پژوهش بیانگر اهمیت توجه به نقش امید به تحصیل و خودپنداره تحصیلی در کاهش رفتار غیرمولد تحصیلی دانش‌آموزان است.

    کلیدواژگان: امید به تحصیل، خودپنداره تحصیلی، رفتار غیرمولد تحصیلی
|
  • fateme jafari*, arezoo zarebi, Abbas Abdollahi, Simin Hosseinian Pages 311-328

    The aim of the present study was to prepare a Persian version of the Mental Health Literacy Scale (MHLS) of O’Connor & Casey (2015) and to examine its psychometric properties. In order to 346 people of undergraduate, graduate and doctoral students of Shahroud University in 1998 were selected through available sampling And completed the Persian version of the MHLS (2015), the Psychological Assistant Attitude Scale - Fischer and Farina (1995) -Short Form, Health Anxiety inventory - Salkovskis & Warwick -Short Form (2002), and Beck Depression Questionnaire. CVR was more than 0.62 percent and the CVI was more than 0.75 percent, indicating the appropriate content validity of the scale. The results of the confirmatory factor analysis showed that the factor load of the items is more than 0.15 and all the routes from the items to the variable hidden at the level. 0.5 were significant and the scale had a good construct validity. An examination of the validity of the structure using CFA showed that the scale has a factor structure consisting of 6 subscales. The study of validity at the same time as calculating the correlation of this scale with the scale of attitude with the help of psychological psychologists - Fisher and Farina (1995) short form, Health Anxiety Questionnaire - Salkoskis and Varvik short form (2002), indicates a positive relationship between mental health scale scores It was questionnaires. The results indicate that the mental health literacy scale is a valid and appropriate tool for use in Iranian society.

    Keywords: Validity, Factor Analysis, Psychometrics, Mental Health Literacy Scale
  • Mahnaz Nasirijounaghani *, farhad Asghari Pages 329-349

    Family-therapists and marriage consultants are in contact with different couples each year that their problem is extramarital relations .In this study, the relationship between the early maladaptive schemas, self-differentiation and sexual function with extramarital relations was investigated. The present study was a descriptive-correlational. The statistical population consisted of all married female students of Guilan university,Iran,in the academic year 2017-2018.Considering the size of the population, 280 students were selected as sample through multistage cluster sampling. For analysis of data, descriptive and inferential statistics, Sobel test, structural equation and SPSS and Amos softwares were used. The results showed that the early maladaptive schemata, self- differentiation and sexual function affect on extramarital relations. According to the results, three variables, the early maladaptive schemata, self- differentiation and Sexual function, in sequence with(t=2/48, β=20), (t=5/68, β=-0/43), (t=2/51, β=-0/16) have direct relation with extera marital relationship proneness and affect on. The results also showed that the early maladaptive schemata by mediation of self- differentiation have indirect effect(t=4/19, β=0/21) and by mediation of Sexual function don’t have indirect effect(t=0/52, β=0/01) on extera marital relationship proneness. So, the indirect relationship of the early maladaptive schemata by mediation of self- differentiation were confirmed and the other were rejected (p>0.05). Results showed that the early maladaptive schemata, self- differentiation and Sexual function has impact on the initiation of treachery phenomenon.

    Keywords: the early maladaptive schemata self- differentiation Sexual function Extera marital relationship
  • Dr Barani *, Farideh Yousefi Pages 350-372

    The aim of this study was to investigate the mediating role of self-deception in the relationship between moral identity and emotional well-being. The participants were 320 (170 women and 150 Men) undergraduate students from Shiraz University which were selected via random cluster sampling method, and completed the self- deception questionnaire of Sirvent et al. (2019), moral identity scale of Aquino & Reed (2002), and emotional well- being scale of Keyes & Magyar-Moe (2003). The validity and reliability of the research scales were also verified by confirmatory factor analysis and Cronbach's alpha coefficient. To test the research hypothesis, path analysis were used. The findings showed that the research model fited well with the data collected. Also, the results showed a negative and statistically significant relationship between the dimensions of moral identity and self-deception, a negative and statistically significant relationship between self-deception and emotional well-being, a positive and statistically significant relationship between internalization and emotional well-being. There was no statistically significant relationship between symbolization and emotional well-being. The mediating role of self-deception was also confirmed. In general, the findings of the present study indicated the importance of paying attention to the self-deception influence of moral identity and affecting students' emotional well-being. The results are discussed based on research and theoretical evidence.

    Keywords: emotional well-being, moral identity, self- deception
  • narges pourtaleb*, Shahram Vahedi Pages 373-388

    Evaluation of psychometric indices of students' academic resilience questionnaire using confirmatory factor analysis Abstract The aim of this study was to determine the psychometric indicators of the university academic resilience questionnaire in a sample of Iranian students. In this study, 283 undergraduate students were selected by cluster random sampling and completed the academic resilience and academic self-efficacy questionnaires. Confirmatory factor analysis was used to determine the structure of the questionnaire. The results of confirmatory factor analysis revealed that the modified model has a favorable fit compared to the original model. In such a way that the fit indices are in the appropriate range. In addition, Cronbach's alpha were used to evaluate the reliability of the instrument using the internal consistency method. Accordingly, internal consistency in the whole sample for each of subscales indicates the optimal reliability of the tool. In addition, the convergence validity was confirmed by the academic self-efficacy questionnaire. Finally, the research findings revealed that the factor structure of the university academic resilience questionnaire has a good fit and can be used as a valid tool in measuring the dimensions of students' academic resilience. Keywords: Academic Resilience Questionnaire, Psychometric, Confirmatory Factor Analysis.

    Keywords: Academic Resilience Questionnaire, Psychometric, Confirmatory Factor Analysis
  • Maryam Karimpour*, Mohammad Naghi Farahani, Hamid Khanipour Pages 389-411

    This study was aimed to investigate the relationship between self-regulation processes and the symptom severity of obsessive-compulsive personality disorder according to conscientiousness in non-clinical sample. 210 Iranian students of Tehran province universities (147 women and 63 men) were selected by available sampling and completed following scales: Mindful Attention Awareness Scale (Brown & Ryan, 2003), Revised Obsessive-Compulsive Personality Disorder Questionnaire (Martukovich, 2004), Integrative Self-Knowledge Scale (Ghorbani, et al. 2008), Brief Self-Control Scale (Tangney, et al. 2004) and 10 questions of conscientiousness from Goldberg Big 5 (50) Personality Scale (1999). The analysis path method showed the mediator role of conscientiousness in relationship between mindfulness and self-control with symptom severity of OCPD. Mindfulness was directly related to symptom severity of OCPD and conscientiousness played the mediator role between mindfulness and self-control with symptom severity of OCPD. It can be concluded that mindfulness may play the protective role against the nonclinical OCPD symptoms and high level of self-control in the individuals with pathological levels of conscientiousness may underlie OCPD symptoms.

    Keywords: Obsessive-Compulsive Personality Disorder, Mindfulness, Integrative self-knowledge, Self-control, Conscientiousness
  • Najmeh Salarhaji, Mohammad Ali Goodarzi*, Mohammad Reza Taghavi Pages 412-427

    Based on the transdiagnostic approach, various variables have been introduced and found, however, their relationships and interactions are still questionable. The four important and effective transdiagnostic factors introduced in researches are emotion regulation, experiential avoidance, intolerance of uncertainty, and self-compassion. The aim of the present study was to investigate the mediating role of experiential avoidance and intolerance of uncertainty in the relationship between self-compassion, and emotion regulation difficulties in students. This research was in the form of modeling of various correlation methods. For this purpose, 405 students of Shiraz University present in the second semester of 2018-2019 year were enrolled by multistage cluster random sampling. Participants, then, completed the Short Form of Self-Compassion Scale (SCS-SF), the Acceptance and Action Questionnaire–II (AAQ-II), the Intolerance of Uncertainty Scale (IUS), and the Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS). Data analysis was performed by structural equation modeling, using AMOS software. The path analysis method showed that self-compassion predicted emotion regulation both directly and indirectly through intolerance of uncertainty and experiential avoidance. Therefore, it can be concluded that self-compassion enables individuals for confrontation to their experience and enhance uncertainty tolerance to help them manage their emotions. Accordingly it is important to pay attention to the changes of these two variables in self-compassion-based interventions to regulate and manage emotions.

    Keywords: self-compassion, emotion regulation, intolerance of uncertainty experiential avoidance, Transdiagnostic approach, Abstract :
  • Mahdi Abdollahzadeh Rafi *, mohammadreza alishahi Pages 428-441
    Objective

    The aim of this study was to investigate the relationship between helicopter parenting and psychological well-being and mental health in emerging adulthood.

    Method

    The method of the present study was correlation. The research population consisted of all undergraduate students at Torbat Heydariyeh University, of whom 219 were selected by cluster sampling. In order to collect data, a helicopter parenting questionnaire psychological well-being questionnaire and mental health questionnaire were used.

    Results

    The results showed that there is a significant negative relationship between helicopter parenting with psychological well-being and mental health of students (<0.05p).

    Conclusion

    Helicopter parenting seems to affect students' psychological well-being and mental health by disrupting the normal developmental process in early adulthood.

    Keywords: Helicopter parenting, psychological well-being, emerging adulthood, mental health
  • saeed toulabi*, narjes motevali zadeh Pages 442-457

    The purpose of this study was to investigate the effect of dramatic creativity training on working memory and schoolwork engagement of elementary school students. The research method was quasi-experimental with pretest, posttest and follow-up with control group. The statistical population of the study was the students of primary girls' schools in district one of Saveh city. Among them, 50 second grade students were selected by available sampling method and randomly assigned in experimental and control groups. The experimental group participated in a 12-session course of dramatic creativity based on auditory and visual stimuli of working memory and creating positive emotions and motivation to do homework. Academic engagement scale and computer software "working memory information processing index" were used for data collection. Data were analyzed using multivariable variance analysis with repeated measures. Findings showed that teaching dramatic creativity led to a significant increase in working memory processing capacity and school-work engagement of students. These findings were also stable in the two-month follow-up. Therefore, it can be concluded that the use of creativity dramatically plays in the educational process, increases the capacity of processing working memory and students motivate to engage more in school works.

    Keywords: dramatic creativity, working memory, schoolwork engagement
  • Morteza Poursadegh, maryam moghadasin*, Jafar Hasani Pages 458-489

    Abstract

    Aim

    In recent years, prevalence of the internalizing and externalizing problems in young adult population, has become a growing concern. There are many studies in which the relationship between internalizing and externalizing problems with behavioral activation and inhibition systems and hot and cool executive functions have been investigated separately, but no research is available about the mediating role of executive functions in relationship between internalizing/externalizing problems and behavioral activation/inhibition systems in young adult population. The aim of the present study is to examine the relationship between internalizing/externalizing problems and behavioral activation/inhibition systems with regard to the mediating role of hot and cool executive functions.

    Method

    The method of the present study is structural equation modeling (SEM). Statistical population of this research was all of the students in universities of Tehran city, from which 160 subjects (18 to 25 years) were chosen using convenience sampling method. Assessment was conducted by 5 cognitive tests including Corsi blocks test, Flanker test, WCST, Iowa gambling task and Emotional stroop, and 3 questionnaires including Sensitivity to Punishment and Sensitivity to Reward Questionnaire (SPSSRQ), Behavior Assessment System for Children College self-report form (BASC-3 COL), and Kirby delay discounting questionnaire.

    Results

    The results indicated a direct and statistically significant path from behavioral activation/inhibition systems to hot and cool executive functions (b = 0/71, p value < 0/05) internalizing problems (b = 0/033, p value < 0/05) and externalizing problems (b = -0/21, p value < 0/05). In addition, results showed an indirect and statistically significant path from behavioral activation/inhibition systems to internalizing problems (b = 0/84, p value < 0/05) and externalizing problems (b = 0/46, p value < 0/05).

    Discussion

    Statistically significant relationship between behavioral activation/inhibition systems with internalizing and externalizing problems, suggests that dysregulation of these two systems can lead to an array of psychiatric symptoms. Moreover, the significance of the mediating role of hot and cool executive functions in relationship between behavioral activation/inhibition systems and internalizing/externalizing problems, indicates that executive functions might have a regulatory influence on the behavioral activation/inhibition systems and through this regulatory influence, executive functions may buffer the adverse effects of behavioral activation/inhibition dysregulation on psychological problems.

    Conclusion

    According to the possibility of enhancing executive functioning abilities through cognitive interventions, and diagnostic applications of the different behavioral activation/inhibition and executive functioning activity profiles, results of this study have both diagnostic and clinical importance.

    Keywords: behavioral activation system, behavioral inhibition system, hot executive functions, cool executive functions, internalizing problems, externalizing problems
  • Ehsan keshtvarz kondazi *, Akbar Rezaeifard, Abdoljalal Toomaj Pages 490-510

    The aim of this study was to investigate the mediating role of academic self-concept in the relationship between academic hope and counterproductive academic behavior. The present study was a correlational study using structural equation modeling. The statistical population of the study was all high school students in Dorodzan region in the academic year 1398-99. Participants were 299 students (167 girls and 132 boys) who were selected by cluster random sampling method and They completed the scales of academic hope (Khormaei & Kamari, 2017), counterproductive academic behavior (Rimkus, 2012) and academic self-concept checklist (Chen and Thompson, 2004). Structural equation modeling was used to answer the research hypotheses. The results showed that academic hope, both directly and indirectly and through academic self-concept, had a negative effect on counterproductive academic behavior. Overall, the findings of this study indicate the importance of paying attention to the role of academic hope and academic self-concept in reducing students' counterproductive academic behavior.

    Keywords: academic hope, academic self-concept, counterproductive academic behavior