فهرست مطالب

نشریه علوم و تحقیقات بذر ایران
سال هشتم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بیتا اسکویی*، حدیث افشار، مریم دیوسالار صفحات 103-112

    این آزمایش به منظور بررسی اثر دمای انبارداری بر کیفیت بذر دو رقم پیاز با قوه نامیه اولیه متفاوت انجام شد. در این تحقیق سه سطح قوه نامیه اولیه 1- محدوده 75-70 درصد، 2- محدوده 85-80 درصد و 3- محدوده 95-90 درصد از دو رقم پیاز آلبا (روزبلند) و تگزاس ارلی گرانو (روزکوتاه) که به مدت یک سال در دو شرایط دمایی 1-5 درجه سلسیوس، رطوبت60 درصد 2- 25 درجه سلسیوس، رطوبت30 درصد نگهداری شده بودند، انتخاب شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در چهار تکرار انجام شد. پس از دوره انبارداری درصد جوانه زنی، درصد گیاهچه عادی، متوسط زمان جوانه زنی، درصد و سرعت سبز شدن و همچنین فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز اندازه گیری شد. نتایج نشان داد اثر متقابل دما، قوه نامیه اولیه و رقم بر درصد جوانه زنی، متوسط زمان جوانه زنی، درصد و سرعت سبز کردن معنی دار است و اثرهای متقابل رقم و قوه نامیه اولیه و همچنین دما و قوه نامیه اولیه بر درصد گیاهچه عادی معنی دار بود. مقایسه میانگین ها نشان دادند درصد جوانه زنی رقم تگزاس رلی گرانو با قوه نامیه اولیه 95-90 درصد در دمای 5 درجه سلسیوس، به طور معنی داری از دمای 25 درجه سلسیوس بیش تر بود. به طور کلی با افزایش دمای انبارداری، درصد گیاهچه عادی در هر سه سطح قوه نامیه، کاهش یافت. بالاترین زمان جوانه زنی به رقم تگزاس ارلی گرانو با قوه نامیه اولیه 75-70 درصد، در هر دو دمای نگهداری (5 و 25 درجه سلسیوس) و کم ترین آن به رقم آلبا با قوه نامیه اولیه 95-90 درصد و تگزاس ارلی گرانو با قوه نامیه اولیه 85-80 درصد و دمای نگهداری 5 درجه سلسیوس تعلق داشت. در رقم تگزاس ارلی گرانو بذرهای با قوه نامیه اولیه 95-90 درصد و دمای نگهداری 5 درجه سلسیوس درصد استقرار بیش تری از دمای 25 درجه سلسیوس داشتند. بر اساس نتایج به دست آمده، شرایط انبارداری با تاثیر بر فعالیت آنزیمی، می تواند جوانه زنی و سبز شدن بذرها را تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: انبارداری، زوال بذر، قابلیت حیات بذر، جوانه زنی
  • نیما خالدی*، عباس دهشیری، فرشید حسنی، لیلا زارع صفحات 113-130

    قارچ های بذرزاد می توانند با تاثیر روی سلامت بذر، منجر به کاهش کیفیت و کمیت محصول شوند. هدف از این مطالعه ارزیابی شاخص های جوانه زنی و بنیه توده های بذر بومی رازیانه، جداسازی و شناسایی قارچ های بذرزاد بوده و در ادامه نیز میزان بیماریشد. جدایه های قارچی پس از جداسازی و خالص سازی، بر اساس ویژگی های ریخت شناختی و مولکولی، شناسایی شدند. سپس میزان فعالیت آنزیم های سلولاز، زایلاناز، پکتیناز و لیپاز به عنوان اصلی ترین فاکتورهای بیماری زایی ترشح شده توسط جدایه ها مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین، پتانسیل بیماری زایی و قدرت تهاجم جدایه ها با آزمون بیماری زایی روی گیاهچه بررسی شد. در مجموع 33 جدایه بر اساس ویژگی های ریخت شناسی و مولکولی که متعلق به گونه های Alternaria alternate و Fusarium oxysporum شناسایی شدند. نتایج آزمون جوانه زنی استاندارد نشان داد که در میان توده های بومی بذر مورد بررسی، اختلاف معنی داری در شاخص های جوانه زنی و بنیه وجود دارد. آلودگی بذر به قارچ های بذرزاد به طور قابل توجهی روی شاخص های بنیه و جوانه زنی بذر تاثیر گذاشته و موجب کاهش کیفیت بذر می شوند. نتایج نشان داد که کم ترین شاخص های بنیه و جوانه زنی در توده بذری گلستان و پس از آن به ترتیب در توده های بذری همدان، زنجان و کردستان مشاهده شد. نتایج آزمون بیماری زایی نشان داد که حدود 85 درصد جدایه ها بیماری زا و کم بیماری زا و 15 درصد جدایه های بیماری زا نبودند. همچنین میزان بیماری زایی و قدرت تهاجم جدایه های مختلف گونه های Alternaria و Fusarium متفاوت بود. تجزیه و تحلیل فعالیت آنزیم های مخرب دیواره سلولی نشان داد که سلولاز و زایلاناز در مقایسه با پکتیناز و لیپاز اهمیت بیش تری در بیماری زایی جدایه ها داشته و میزان فعالیت آنزیم ها روی میزان بیماری زایی و قدرت تهاجم جدایه ها تاثیر داشت. بنابراین، این یافته ها نشان می دهد که میزان فعالیت سلولاز و زایلاناز با میزان تغییرات بیماری زایی و قدرت تهاجم جدایه ها روی گیاهچه مرتبط می باشد. این اولین گزارش در مورد شناسایی قارچ های بذرزاد رازیانه در توده های بذر بومی ایران به همراه بررسی ارتباط میان میزان بیماری زایی، قدرت تهاجم و فعالیت آنزیم های مخرب دیواره سلولی تولیدشده توسط جدایه ها بود.

    کلیدواژگان: آنزیم های مخرب دیواره سلولی، بیماری زایی، رازیانه، زایلاناز، سلولاز، قدرت تهاجم
  • سهیلا فقیهی، سید محمدمهدی مرتضویان*، الیاس سلطانی، غلام علی اکبری صفحات 131-144

    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی نمو فیزیولوژیک بذر در 14 اکوتیپ زیره سبز ایرانی و یک ژنوتیپ هندی، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران اجرا شد. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اکوتیپ ها از نظر صفات وزن تر و خشک بذر در زمان قبل از برداشت و موقع برداشت، درصد رطوبت بذر قبل از زمان برداشت، حداکثر درصد جوانه زنی و سرعت تا 10 درصد جوانه زنی اختلاف معنی داری در سطح احتمال 5 درصد دارند که نشان دهنده وجود تنوع بین 15 اکوتیپ مورد مطالعه از نظر صفات مذکور است. اکوتیپ ها از نظر طول بذر و اندازه جنین، همچنین نسبت طول جنین به بذر تفاوت معنی داری در سطح 5 درصد نداشتند. فاکتورهای مورد بررسی برای آزمون جوانه زنی شامل 15 اکوتیپ و دما در سه سطح (10، 15 و 20 درجه سلسیوس) بود. اثر دما روی درصد جوانه زنی و سرعت تا 10، 30 و 50 درصد جوانه زنی در سطح 5 درصد معنی دار شد و بیش ترین درصد و سرعت جوانه زنی اکوتیپ ها نیز در دمای 15 درجه سلسیوس اتفاق افتاد. همچنین، اثر متقابل دما و اکوتیپ در سطح 5 درصد معنی دار نشد. از میان اکوتیپ ها، اکوتیپ "کوهبنان" برای اکثر صفات مورد مطالعه بیش ترین مقدار را دارا بود. بنابراین اکوتیپ مذکور به عنوان بهترین اکوتیپ از نظر صفات مرتبط با جوانه زنی معرفی می شود و می توان در برنامه های اصلاحی و به زراعی از آن استفاده نمود. اکوتیپ های "چت" و "حیدرآباد هند" نیز برای اکثر صفات کم ترین مقدار را داشتند.

    کلیدواژگان: اندازه جنین، جوانه زنی، دما
  • فرزاد شیرزاد*، بهلول علیجانی، مهری اکبری، محمد سلیقه صفحات 145-159

    آگاهی از چگونگی روند تغییر اقلیم، گرمایش جهان و پیش بینی این تغییرات در مقیاس های مختلف، از مسایل بسیار مهمی است که مورد توجه دانشمندان حوزه های مختلف علوم قرار گرفته است. استان گیلان با شرایط اقلیمی و حاصلخیزی خوب اراضی از تولیدکننده های مهم محصولات کشاورزی است. اقلیم شناسی درختی می تواند وقایع و رویدادهای گذشته آب هوایی را نشان دهد. اندازه قطری حلقه های رشد سالانه درختان سری زمانی را تشکیل می دهند. سری زمانی 202 (1396-1195) ساله از گاهشناسی درختان راش تهیه شد. در این تحقیق از سری های زمانی و بهره گیری از مدل سازی به روش باکس - جنکینز با تاکید بر مدل های  ARIMAاستفاده گردید. برای انتخاب بهترین مدل پیش بینی از معیار آزمون خطای باقیمانده استفاده شد. نتایج نشان داد که، سری زمانی با مدل  ARIMA (1,1,1)بهترین برازش را داشته و به عنوان مدلی مناسب برای پیش بینی تعیین و برای پیش بینی 10 سال آینده استفاده شد. نتایج نشان دهنده کاهش روند رشد حلقه های سالانه برای 10 سال آینده می باشد. عنصر اقلیمی بارش سالانه در ایستگاه منطقه مطالعاتی و ایستگاه های همجوار دارای روندی کاهشی و منفی، میانگین دماهای کمینه، متوسط و بیشینه افزایشی و برای فصل رویش گیاهان معنی دار بودند. تغییرات در عوامل اقلیمی می تواند علت کاهش رشد دوایر باشد و در صورت تداوم تهدیدی برای جنگل های هیرکانی بوده و همچنین می توانند محصولات باغی - زراعی استان و امنیت غذایی را نیز تحت الشعاع قرار داده و گواهی بر بروز تغییر اقلیم در استان گیلان باشد.

    کلیدواژگان: استان گیلان، پیش بینی، تغییر اقلیم، سری زمانی، مدل آریما
  • روزبه فرهودی*، عادل مدحج، محمد معتمدی صفحات 161-175

    گیاه بابا آدم (Arctium lappa) گیاه دارویی ارزشمندی است که دارای مشکل خواب بذر است. این پژوهش به منظور بررسی تاثیر تیمارهای شکست خواب بذر گیاه بابا آدم بر تحریک جوانه زنی این گیاه در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر در سال 1395 انجام شد. تیمارهای شکست خواب بذر در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج تکرار انجام شد. بیش ترین درصد جوانه زنی در تیمارهای اسید جیبرلیک (500 پی پی ام) + خراش دهی با اسید سولفوریک 75 درصد (86 درصد)، اسید جیبرلیک (500 پی پی ام) + خراش دهی با آب داغ 70 درجه سلسیوس (87 درصد) و اسید جیبرلیک (500 پی پی ام) + خراش دهی  با آب داغ 90 درجه سلسیوس (84 درصد) مشاهده شد. خراش دهی بذر با آب داغ در مقایسه با اسید سولفوریک بهتر بود زیرا استفاده از اسید سولفوریک سبب افزایش گیاهچه های غیر نرمال شد. بیش ترین میزان گیاهچه های غیر نرمال در بذرهای تیمار شده با اسید سولفوریک 75 درصد، اسید جیبرلیک (500 پی پی ام) + خراش دهی با اسید سولفوریک 75 درصد و نیترات پتاسیم (یک درصد) + خراش دهی با اسید سولفوریک 75 درصد مشاهده شد (به ترتیب 7/11، 3/11 و 9/10 درصد).  تیمار بذرها با نیترات پتاسیم و اسید جیبرلیک سبب افزایش فعالیت آنزیم آلفاآمیلاز و غلظت اکسین گیاهچه بابا آدم شد درحالی که سبب کاهش غلظت آبسزیک اسید گیاهچه شد. بیش ترین شاخص ویگور در تیمار اسید جیبرلیک (500 پی پی ام) + خراش دهی با آب داغ 70 درجه سلسیوس مشاهده شد. به طورکلی نتایج نشان داد تیمار خراش دهی بذر بابا آدم با آب داغ 70 درجه سلسیوس به مدت 10 دقیقه و به دنبال آن خیساندن بذر در محلول 500 پی پی ام اسید جیبرلیک به مدت 12 ساعت بهترین تیمار برای بهبود جوانه زنی و تحریک رشد گیاهچه بابا آدم می باشد.

    کلیدواژگان: آب داغ، آلفاآمیلاز، اسید جیبرلیک، اسید سولفوریک، درصد جوانه زنی
  • رزیتا کبیری*، مهدی نقی زاده، مریم دلفانی صفحات 177-194

    به منظور بررسی تاثیر سدیم نیتروپروساید بر برخی شاخص های جوانه زنی و فیزیولوژیک گیاه دارویی سیاهدانه (Nigella sativa) تحت تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کامل تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان اجرا شد. تیمارها شامل، سدیم نیتروپروساید در سه سطح (0، 50 و 100 میکرو مولار) به عنوان عامل اول و تنش شوری با سه سطح (0، 50 و 100 میلی مولار) به عنوان عامل دوم بودند. نتایج آزمایش نشان داد که افزایش تنش شوری باعث کاهش تمام شاخص های جوانه زنی (درصد و سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه بذر، طول ریشه چه و ساقه‎چه، وزن تر و خشک ریشه چه، ساقه چه و گیاهچه و محتوای نسبی آب برگ) شد، در حالی که محتوی پرولین در سطح شوری 100 میکرومولار در مقایسه با شاهد، حدود 2/52 درصد افزایش یافت. کاربرد سدیم نیتروپروساید باعث افزایش تمام صفات (به استثنای پرولین که اثر معنی داری بر این صفت نداشت) گردید. در بالاترین سطح تنش شوری، بذرهایی که با غلظت 100 میکرومولار سدیم نیتروپروساید پیش تیمار شده بودند، به ترتیب باعث افزایش حدود 2/54، 7/47، 6/63 و 2/20 درصد در سرعت و درصد جوانه زنی، شاخص بنیه بذر و محتوی نسبی آب برگ در مقایسه با بذرهایی که با آب مقطر پیش تیمار شده بودند، گردید. در نهایت می توان بیان کرد که کاربرد این تنظیم کننده رشد گیاهی در این آزمایش موجب بهبود شاخص های جوانه زنی و محتوی نسبی آب گیاهچه سیاهدانه شد.

    کلیدواژگان: آسیب اکسیداتیو، پرولین، رشد گیاهچه، نیتریک اکسید
  • آمنه محمدیان، علیرضا ابدالی مشهدی، امین لطفی جلال آبادی*، محمدرضا صالحی سلمی صفحات 195-207

    فراهمی عناصر ریزمغذی از طریق تغذیه گیاهی می تواند به رشد گیاه و تامین نیاز انسان به این عناصر کمک نماید. در آزمایشی بر روی لوبیا چشم بلبلی اثر تیمارهای محلول‏پاشی سولفات روی (عدم کاربرد، کاربرد غلظت های2 و 4 گرم در لیتر سولفات روی)، محلول‏پاشی سولفات آهن (عدم کاربرد، کاربرد غلظت های 3 و 6 گرم در لیتر سولفات آهن) و پرایمینگ بذر با پلی‏اتیلن‏گلایکول 6000 (بدون پرایم و کاربرد پرایم (bar2-)) به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در بهار 1396 در مزرعه پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان بررسی گردید. نتایج نشان داد پرایم بذر بر سرعت و درصد سبزشدن گیاه‏چه و اکثر صفات مورد بررسی اثر منفی داشت. بیش ترین عملکرد دانه (3784 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد پروتئین (1114 کیلوگرم در هکتار) و شاخص برداشت (9/39 درصد) به ترتیب در اثرات متقابل سه گانه بدون پرایم × عدم کاربرد روی × محلول پاشی سولفات آهن (3 گرم در لیتر)، بدون پرایم × عدم کاربرد سولفات روی × عدم کاربرد سولفات آهن و بدون پرایم × عدم کاربرد سولفات روی × کاربرد سولفات آهن (6 گرم در لیتر) مشاهده شد. نتایج کلی نشان داد که کاربرد آهن و روی در غلظت های پایین می تواند تاحدودی باعث بهبود برخی صفات رشدی گیاه لوبیا شود، اما پرایم بذر بر صفات رشدی این گیاه تاثیر چندانی نداشت.

    کلیدواژگان: تغذیه برگی، تغذیه گیاه، حبوبات، درصد سبزشدن گیاه چه، ریزمغذی
|
  • Bita Oskouei *, Hadis Afshar, Maryam Divsalar Pages 103-112

    This experiment was conducted to evaluation of warehouse temperature effects on two cultivars of onion (Alba and Texas early grano؟) with different initial standard germination. In these, study three levels of initial standard germination including 1- 70-75% 2- 80-85% and 3- 90-95% of two onion cultivars including: Alba (long day) and Texas early grano؟ (short day) were selected. Seeds stored in tow conditions including  5 ºc and 60% relative humidity  and 25 ºc and 30% relative humidity. The study carried out as a factorial experiment based on a completely randomized design in four replications.  After storage period, germination %, normal seedling%, mean time to germination (MTG), rate and percentage of emergence seedlings catalase and peroxidase activities were measured. Factors were initial standard germination levels in three levels, warehouse temperatures in two levels and cultivars in two levels. Results showed that interaction of temperature  initial standard germination  cultivar had significant effect on germination, MTG, percentage and rate of seedling emergence. In addition, interaction of initial standard germination  cultivar and interaction of temperature  initial standard germination on normal seedling were significant. Mean comparisons showed that germination percentage of Texas early grano Cultivar with 90-95% initial standard germination when stored at 5 ºc warehouse temperature was higher than 25 ºc warehouse temperature significantly. Generally, in all three levels germination, normal seedling percentage was decreased with increasing of warehouse temperature. The highest MTG belonged to Texas early grano in both warehouse temperatures (5 and 25 º c) with 70-75%, initial standard germination. The lowest one belonged to Alba cultivar with 90-95% initial standard germination and Texas early grano with 80-85% initial standard germination when stored at 5ºc. In Texas early grano, seeds with 90-95% initial standard germination and 5ºc temperature warehouse had higher establishment than 25 ºc. Based on the results, storage conditions can affect germination and seedling emergence by affecting enzymatic activity.

    Keywords: Storage, Seed deterioration, Seed viability, Seed quality
  • Nima Khaledi *, Abbas Dehshiri, Farshid Hassani, Leila Zare Pages 113-130

    Seed-borne fungi can reduce reduce the quality and quantity of crop by affecting seed health.  The aim of this study were to evaluate the germination and vigor indices of native fennel seed populations, isolate and identify the seed-borne fungi and then pathogenicity, aggressiveness, and activity of cell wall degrading enzymes (CWDEs) produced by these isolates were investigated. In order to identify of seed-borne fungi of fennel seed populations from some fields in provinces of Golestan, Zanjan, Kurdistan and Hamedan were sampled according to the International Rules for Seed Testing (ISTA). After isolation and purification, fungal isolates were identified based on morphological and molecular characteristics. Then the enzyme activity of cellulase, xylanase, pectinase and lipase as the main virulence factors secreted by isolates were evaluated. Also, pathogenicity potential and the aggressiveness of isolates were evaluated by pathogenicity test on seedlings. A total of 33 isolates were identified based on morphological and molecular characteristics that belonging to species, Alternaria alternate and Fusarium oxysporum. The results of the standard germination test showed that there was a significant difference among the native seed populations studied in the germination and vigor indices. Seed infected by seed-borne fungi significantly affects germination and vigor indices and reduces seed quality. The results showed that the lowest in the germination and vigor indices were observed by the seed population of Golestan, followed by the seed populations of Hamedan, Zanjan and Kurdistan. The results of pathogenicity test showed that about 85% of the isolates were pathogenic and weakly pathogenic and 15% were non-pathogenic isolates. Also, different levels of pathogenicity and aggressiveness were observed for various isolates of Alternaria and Fusarium species. Analyzing the activity of CWDEs produced by isolates revealed that cellulase and xylanase activities were more than important than pectinase and lipase activities for the pathogenicity of isolates and enzyme activities affects levels of pathogenicity and aggressiveness of isolates. Therefore, these findings suggested that activity levels of cellulase and xylanase are correlated with variation in pathogenicity and aggressiveness of seed-borne fungal isolates on seeding. This is the first report on identify the seed-borne fungi of Iranian native fennel seed populations, together with the investigation of the relationship among the levels of pathogenicity, aggressiveness and the activity of CWDEs produced by isolates.

    Keywords: Aggressiveness, Cell wall degrading enzymes, Cellulase, fennel, Pathogenicity, Xylanase
  • Sohyla Faghihi, Seyed Mmohammad Mehdi Mortazavian *, Elias Soltani, Gholam Ali Akbari Pages 131-144

    In order to investigate the genetic variation of seed physiological development in 14 ecotypes of Iranian cumin and one Indian genotype, an experiment was conducted in a completely randomized block design with four replications in the research farm of callege of Aburaihan, University of Tehran. Results analysis of variance showed that ecotypes had significant difference at 5% probability level for characteristics of wet and dry weight of seed at before harvest time and harvest time, seed moisture content before harvest time, maximum germination percentage and rate to 10% of germination, that it indicates the diversity among the 15 ecotypes for these characteristics. Ecotypes did not have significantly different at the 5% level for seed length and embryo size, also the ratio of embryo length to seed length. Factors investigated for germination test included 15 ecotypes and temperatures at three levels (10, 15 and 20 °C). The effect of temperature on germination percentage and rate to 10, 30 and 50% of germination was significant at 5% level and the most percentage and the rate of germination of ecotypes occurred at temperature of 15 °C. Also, the interaction between temperature and ecotype was not significant at 5% level. Among the ecotypes, the "Kooh-banan" ecotype had the highest value for most of the studied characteristics. Therefore, this ecotype is recognized as the best ecotype for characteristics related to germination and it can be used in breeding and farming programs. "Chat" and "Hydarabad" ecotypes had the lowest values for most characteristics.

    Keywords: Embryo size, Germination, Temperature
  • Farzad Shirzad *, Bohloul Alijani, Mehry Akbary, Mohammd Saligheh Pages 145-159

    Global warming and climate change are very important issues of the last century, which have been considered by scientists in various fields of science. The Hyrcanian forest is one of the oldest and most historic habitats of the world's deciduous trees. Beech trees are one of the valuable industrial species with a lifespan of 200 to 300 years. The science of tree chronology can show past weather events. The diameter of the annual growth rings of the trees forms a time series. With this method, a time series of 202 (1816-2017) years was obtained from the diameter of the growth rings of beech trees.Researchers are always thinking about the future. This study uses time series of growth rings of forest beech trees and analyzes it.And the use of modeling based on the Box-Jenkins method with emphasis on ARIMA models were examined. The results showed, Time series with ARIMA model (1,1,1) had the best fit, at the 95% level, it is significant and the trend forecast has a negative and decreasing slope. Climatic factor of annual precipitation in the regional station and neighboring stations with a decreasing and negative trend The average minimum, middle and maximum average temperatures are increasing. Climate change is reducing growth for Hyrcanian forest trees. It was registered as the second natural heritage of Iran in UNESCO. It will pose a threat to plant and animal communities.

    Keywords: ARIMA Model, Climate Change, Forcast, Time series
  • Rozbeh Farhoudi *, Adel Modhej, Mohammad Motamedi Pages 161-175

    Arctium lappa is an important medical plant with seed dormancy problem. A study was carried out to investigate the effects of seed dormancy breaking treatments on Arctium lappa germination. Treatments were arranged in a completely randomized design (CRD) with five replication. The highest germination percentage was recorded in seeds treated with GA3 (500 ppm) +  H2SO4 75% (86%), GA3 (500 ppm) + hot water 70 0C (87%) and GA3 (500 ppm) + hot water 90 0C (84%). Seed scarification with hot water were better than H2SO4 because H2SO4  increased  abnormal seedling percentage. Highest abnormal seedling showed in H2SO4 75%, GA3 (500 ppm) + H2SO4 75% and KNO3 (1%) +  H2SO4 75 % treatments (11.7%, 11.3% and 10.9% respectively). Seed treatment with KNO3 and GA3 increas α- amylase activity and Auxin concentration in Arctium lappa seedlings and decreased Abscisic Acid content in seedlings. The maximum seedling vigor index obtaines in seeds treated with GA3 (500 ppm) + hot water 70 0C . Results indicated Arctium lappa seeds scarification with hot water 70 0C (10 min) followed by socking in GA3 (500 ppm) for 12 hour was most effective treatment for seed dormancy breaking and improved seedling growth.

    Keywords: α- amylase, GA3, germination percentage, H2SO4, Hot Water
  • Rozita Kabiri *, Mehdi Naghizadeh, Maryam Delfani Pages 177-194

    To evaluate the effect of sodium nitroprusside on some physiological and germination indices of black cumin (Nigella sativa) under salinity stress, an experiment was conducted in a factorial arrangement based on completely randomized design with three replications at research laboratory of Agricultural Faculty, Shahid Bahonar University of Kerman. Treatments included sodium nitroprusside at three levels (0, 50 and 100 μmol) as the first factor and three levels of salinity stress (0, 50 and 100 mmol) as the second factor. The results showed that increasing salinity stress caused the reduction of all traits of germination index (germination percentage and rate, seed vigor index, root and shoot length, fresh and dry weight of root, stem and seedling and leaf relative water content), while 100 μmol salinity level caused an increasing of 52.2% in proline content as compared to control. Application of sodium nitroprusside increased all traits (except proline, which had no significant effect on this trait). Seeds which were primed with 100 μmol sodium nitroprusside caused an increment of 54.2, 47.7, 63.6, 20.2 % in germination rate and percentage, seed vigor index and relative water content compared with non-treated seeds at the highest level of salinity stress, respectively. Finally, the application of this plant growth regulator in this experiment enhanced germination indices and relative water content of black cumin seedling.

    Keywords: Nitric oxide, Oxidative damage, Proline, Seedling growth
  • Ameneh Mohammadian, Alireza Abdali Mashhadi, Amin Lotfi Jalal-Abadi *, Mohammadreza Salehi Salmi Pages 195-207

    Plant access to micronutrients helps to plant growth and the human need for these elements by eating vegetative food. In order to investigate the effects of foliar spraying of zinc sulfate (0, 2 and 4 g.l-1 of zinc sulfate), iron sulfate (0, 3 and 6 g.l-1 of iron sulfate) and seed osmopriming (control and polyethylene glycol 6000 (-2 bar)) an experiment was carried out in factorial based on a randomized complete block design with three replications at the research farm of Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan (spring, 2017). The results showed that seed priming had a negative effect on most traits including seedling emergence percentage, seedling emergence rate (SER) and mean emergence time (MET). It was also observed that the highest grain yield, protein yield, and harvest index were obtained from triple interactions effects of non-priming × non-application of zinc sulfate × application of iron sulfate (3 g.l-1), no priming × non-application of zinc sulfate × non-application of iron sulfate, non-priming × non-application of zinc sulfate × application of iron sulfate (6 g.l-1) respectively. The general results showed that the application of iron and zinc in low concentrations can be somewhat improved bean plant growth traits. But seed priming had little effect on the growth traits of this plant.

    Keywords: Leaf Nutrition, Micronutrient, plant nutrition, Pulses, Seedling emergence percentage