فهرست مطالب

نشریه روانشناسی اجتماعی
سال پنجم شماره 46 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی مهداد*، مایده ملک زاده صفحات 1-13

    این پژوهش با هدف تعیین الگوی ساختاری رابطه رهبری مخرب و استرس شغلی با رفتارهای انحرافی به مرحله اجرا درآمد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان مرکز تحقیقات و آموزش منابع طبیعی استان اصفهان در بهار 1395به تعداد 428 نفر بودند، که از میان آنان 210 نفر به شیوه دردسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های رهبری مخرب(گل پرور، 1393)، رفتارهای انحرافی (بنت و رابینسون،2000) و پرسشنامه استرس شغلی (لمبرت، هوگان، گریفین، 2007) بود. داده های پژوهش از طریق روش ضریب همبستگی پیرسون و الگو سازی معادله ساختاری تحلیل شد. یافته ها نشان داد که، طی یک سلسله روابط زنجیره ای بین رهبری مخرب و استرس شغلی با رفتارهای انحرافی رابطه معنادار (05/0>p) وجود دارد. همچنین نتایج حاصل از الگو سازی معادله (SEM) نشان داد که بین رهبری مخرب با استرس شغلی و استرس شغلی با رفتارهای انحرافی رابطه مثبت و معنادار (001/0≤p) وجود دارد. براساس یافته های موجود می توان چنین نتیجه گیری نمود که رهبری مخرب سبب استرس شغلی و در نتیجه استرس شغلی منجر به بروز رفتارهای انحرافی در بین کارکنان می گردد.

    کلیدواژگان: رهبری مخرب، رفتارهای انحرافی، استرس شغلی
  • علی رضا فرهنگ اصفهانی، میترا فرهنگ اصفهانی، سیده الهام مختاری یوسف آباد، طیبه عبادی، سارا حقیقت* صفحات 15-25

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت های اجتماعی بر سلامت روان، کیفیت زندگی و سازگاری اجتماعی انجام شد. این مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه آماری پژوهش همه مادران دارای دانش آموز پسر کم توان ذهنی شهرستان ورامین در سال تحصیلی 97-1396 بودند که از میان آنان 40 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 20 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 60 دقیقه ای مهارت های اجتماعی را آموزش دید. گروه ها پرسشنامه های فرم کوتاه نشانه های روانی (نجاریان و داوودی، 1380)، کیفیت زندگی (سازمان بهداشت جهانی، 2010) و سازگاری اجتماعی (بل، 1961) را در مراحل پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. داده ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری و با استفاده از نرم افزار SPSS-21 تحلیل شدند. نتایج نشان داد بین گروه های آزمایش و کنترل در هر سه متغیر سلامت روان، کیفیت زندگی و سازگاری اجتماعی تفاوت معناداری وجود داشت. به عبارت دیگر آموزش مهارت های اجتماعی به طورمعناداری باعث بهبود سلامت روان، کیفیت زندگی و سازگاری اجتماعی مادران دارای دانش آموز پسر کم توان ذهنی شد (01/0<p). بنابراین نتایج حاکی از اهمیت آموزش مهارت های اجتماعی در بهبود سلامت روان، کیفیت زندگی و سازگاری اجتماعی مادران دارای دانش آموز پسر کم توان ذهنی می باشد.

    کلیدواژگان: مهارت های اجتماعی، سلامت روان، کیفیت زندگی، سازگاری اجتماعی
  • سیما صفی خانی قلی زاده، آرمین محمودی*، علیرضا ماردپور صفحات 25-36
    هدف و زمینه

    پژوهش حاضر، با هدف تعیین اثر بخشی درمان فراشناختی ولز بر علایم اختصاصی اضطراب اجتماعی دانشجویان ‏دختر مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی انجام گردید.

    ‏روش پژوهش:

     طرح این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون و پیگیری با گروه شاهد اجرا شد. جامعه آماری ‏پژوهش حاضر شامل کلیه دانشجویان دختر دانشگاه های شهر گچساران بود که به روش نمونه گیری هدفمند 300 نفر از ‏دانشجویان به کمک پرسشنامه اضطراب اجتماعی بررسی شدند. سپس از بین کسانی که نمره اضطراب شان دو انحراف معیار بیشتر ‏از میانگین بود، 60 نفر بصورت تصادفی انتخاب و در گروه های 30 نفری آزمایش و شاهد به شکل تصادفی قرار داده شدند. ‏پرسشنامه اضطراب اجتماعی در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری برای گروه ها اجرا شد. پس از اجرای ملاحظات ‏اخلاقی (رضایت آگاهانه، تمایل، رازداری)، گروه آزمایش تحت درمان فراشناختی قرار گرفت و گروه کنترل هیچ نوع درمانی ‏دریافت نکرد. نتایج به دست آمده با استفاده از آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس و با به کارگیری نرم افزار‎ SPSS‏ تجزیه و تحلیل ‏گردید.‏

    یافته ها

    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد، بین دو گروه در تمامی مولفه ها در پس آزمون تفاوت معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: درمان فراشناختی ولز، دانشجویان دختر، اختلال اضطراب اجتماعی
  • صدیقه طوطیان اصفهانی، فرانک خدایاری، یوسف عزیزی* صفحات 37-46

    شهرت سازمانی نشان دهنده ارزش روابط عمومی در سازمان است که یکی از مهم ترین و ضروری ترین موضوعات در پیشرفت سازمانی محسوب می شود. این پژوهش با هدف شناسایی و بررسی نقش عوامل اجتماعی موثر بر شهرت سازمانی کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی انجام شد. در یک مطالعه توصیفی - تحلیلی از میان کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق در سال 1395، تعداد 113 نفر با روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. داده ها با پرسشنامه های عوامل اجتماعی و شهرت سازمانی جمع آوری و با روش های مقایسه زوجی و فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) تحلیل شدند. نتایج نشان داد که به ترتیب تخصص، قابلیت اعتماد، خوش نامی، مدیریت سازمانی، عملکرد مالی و مسئولیت پذیری سازمانی به عنوان عوامل موثر بر شهرت سازمانی کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی شناسایی شدند و این عوامل نقش معنی داری در شهرت سازمانی آنان داشتند (05/0<p). با توجه به نتایج برای بهبود شهرت سازمانی می توان به ترتیب میزان تخصص، قابلیت اعتماد، خوش نامی، مدیریت سازمانی، عملکرد مالی و مسئولیت پذیری سازمانی را از طریق کارگاه های آموزشی ارتقاء بخشید.

    کلیدواژگان: عوامل اجتماعی، شهرت سازمانی، کارکنان، دانشگاه آزاد اسلامی، تحلیل سلسله مراتبی
  • نسرین ابراهیمی*، مراد شمسی صفحات 47-59
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر نامریی شدن کارکنان در پیام نور استان خوزستان می باشد. نوع پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نوع روش، توصیفی پیمایشی است - . جامعه آماری این پژوهش شامل کارکنان دانشگاه پیام نور استان خوزستان بوده که 745 نفر می باشند که تعداد 227 نفر و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه می باشد که روایی صوری آن توسط اساتید مدیریت تایید گردید و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شده و مورد تایید قرار گرفته است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز از معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار لیزرل و برای رتبه بندی عوامل موثر بر نامریی شدن کارکنان نیز از آزمون فریدمن استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که شش عامل؛ تبعیض و بی عدالتی سازمانی، ناامنی شغلی، عدم شایسته سالاری، سبک تصمیم گیری، پاداش و قدردانی و سیستم کنترل و نظارت بر نامریی شدن کارکنان تاثیرگذارند. همچنین در بین 6 عامل شناسایی شده، عامل بی عدالتی و تبعیض سازمانی دارای تاثیر بیشتری نسبت به سایر عوامل است.
    کلیدواژگان: تبعیض و بی عدالتی، ناامنی شغلی، عدم شایسته سالاری، کارکنان نامرئی
  • منصوره شیخ الاسلامی*، رقیه وحدت صفحات 61-73

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه سواد رسانه ای با رضایت تحصیلی از طریق مشغولیت تحصیلی و پیوند اجتماعی با مدرسه انجام شد. این پژوهش مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش همه دانش آموزان دوره متوسطه شهرستان ارومیه در سال تحصیلی 97-1396 بودند که از میان آنان 380 نفر با روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های سواد رسانه ای (فلسفی، 1393)، رضایت تحصیلی (لنت و همکاران، 2005)، مشغولیت تحصیلی (تینیو، 2009) و پیوند اجتماعی با مدرسه (مادوکس و پرینز، 2003) بودند. داده ها با روش تحلیل مسیر به کمک نرم افزارهای SPSS-21 و LISREL-8.8 تحلیل شدند. نتایج نشان داد سواد رسانه ای بر مشغولیت تحصیلی، پیوند اجتماعی با مدرسه و رضایت تحصیلی دانش آموزان تاثیر مستقیم مثبت و معنادار داشت. همچنین مشغولیت تحصیلی و پیوند اجتماعی با مدرسه بر رضایت تحصیلی دانش آموزان تاثیر مستقیم مثبت و معنادار داشتند. علاوه بر آن سواد رسانه ای از طریق هر دو متغیر مشغولیت تحصیلی و پیوند اجتماعی با مدرسه بر رضایت تحصیلی دانش آموزان تاثیر غیرمستقیم مثبت و معنادار داشتند (01/0<p). بنابراین نتایج حاکی از تاثیر مثبت سواد رسانه ای، مشغولیت تحصیلی و پیوند اجتماعی با مدرسه در افزایش رضایت تحصیلی دانش آموزان می باشند.

    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، رضایت تحصیلی، مشغولیت تحصیلی، پیوند اجتماعی با مدرسه
  • محمد آهنگرکانی*، مریم هاشمی، فاطمه کشتکار، اعظم حبیب الهی صفحات 75-86

    پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان اثربخشی آموزش فرزندپروری مادران بر افزایش مولفه های رفتاری و هیجانی خودپنداره کودکان صورت گرفت. روش پژوهش حاضر از نوع تحقیقات شبه آزمایشی و طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری3 ماهه بود. جامعه آماری شامل کلیه مادران سرپرست کودکان شهرستان بابل و نمونه پژوهش شامل مادران سرپرست 22 کودک بودند که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و پس از پاسخگویی به پرسشنامه به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. والدین کودکان گروه آزمایش برنامه آموزش شیوه فرزندپروری مادران را در 8 جلسه 120 دقیقه ای در 2 ماه دریافت کردند اما گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس چند متغیره تحلیل شد. نتایج نشان داد که مولفه های عاطفی- رفتاری خودپنداره آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه به طور معناداری افزایش یافت (034/0<p). همچنین پس از گذشت 3 ماه نتایج مداخله در کودکان گروه آزمایشی پایدار بود (001/ 0<p). برنامه آموزش فرزندپروری مادران راهبردی موثر برای افزایش خودپنداره کودکان است. بر مبنای نتایج این پژوهش به مشاوران و روانشناسان کودک می توان پیشنهاد نمود که با استفاده از این برنامه آموزشی در ارتقاء ویژگی های عاطفی- رفتاری خودپنداره کودکان بکوشند.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: آموزش فرزندپروری مادران سرپرست خانوار، کودکان، خودپنداره
  • عباس صنوبر* صفحات 87-99

    این پژوهش به منظور بررسی اثر بخشی شناخت درمانی گروهی بر احساس تنهایی و نگرش نسبت به زندگی دانش آموزان پسر پایه ی اول متوسطه شهرستان شوش، انجام پذیرفت. این تحقیق از نوع طرح های نیمه آزمایشی پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری تحقیق را کلیه ی دانش آموزان پسر اول متوسطه شهرستان شوش، تشکیل دادند. به منظور انتخاب آزمودنی ها ابتدا با روش نمونه گیری خوشه ای، یک مدرسه بصورت تصادفی انتخاب شد. سپس از بین دانش آموزان این مدرسه ،40 نفر بطور تصادفی انتخاب گردیده و در دو گروه آزمایش (20) نفر و گروه کنترل (20) نفر جایگزین شدند. گروه آزمایش، 12 جلسه 90 دقیقه ای تحت درمان شناختی گروهی بر مبنای الگوی مایکل فری قرار گرفتند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه نسخه تجدیدنظر شده ی احساس تنهایی (USLA؛ راسل، پپلاو و کاترونا؛ 1980) و پرسشنامه ی نگرش نسبت به زندگی (LRI؛ باتیستا؛ 1998) بود که بصورت گروهی اجرا شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار spss و آزمون کوواریانس تجزیه و تحلیل شد. نتایج بدست آمده از پژوهش نشان داد که بین عملکرد افراد دو گروه در پس آزمون متغیر احساس تنهایی تفاوت معنی دار وجود دارد. یعنی شناخت درمانی گروهی در کاهش میزان احساس تنهایی دانش آموزان تاثیر داشت .بین عملکرد افراد دو گروه در پس آزمون متغیر نگرش نسبت به زندگی تفاوت معنی داری وجود دارد. یعنی شناخت درمانی گروهی در افزایش میزان نگرش نسبت به زندگی دانش آموزان تاثیر داشت. در مجموع شناخت درمانی گروهی برمبنای الگوی مایکل فری موجب بهبود نسبی شاخص های احساس تنهایی و نگرش نسبت به زندگی در گروه های شرکت کننده شده بود.) سطح معناداری آزمون برای هر 2 متغیر در سطح کمتر از 001/0>P معنادار است.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی گروهی، احساس تنهایی، نگرش نسبت به زندگی، دانش آموزان اول دبیرستان، شهرستان شوش دانیال
|
  • Ali Mehdad *, Maedeh Malekzade Pages 1-13

    The main purpose of this research was to study the chain relationships between destructive leadership, job stress and deviant behaviors. The study was correlational and the target populations included all employees of the Isfahan Research and Natural Education Center in the spring 1395, out of which 428 employees were selected 210 through convenience sampling method. The research instruments consisted of destructive leadership questionnaire (Golparvar, 2011), deviant behaviors questionnaire (Bennett & Robinson، 2000), and job stress questionnaire (Lambert, Hogan, Griffen, 2007). The data were analyzed with use of Structural Equation Model (SEM) and the results revealed that there were significant chain relationships between destructive leadership, job stress and deviant behaviors (p<0/05). Moreover, there are positive significant relationship between destructive leadership with job stress and job stress with deviant behaviors (p<0/001). According to the findings, it is concluded that destructive leadership causes job stress and job stress results in deviant behaviors among the employees.

    Keywords: destructive leadership, deviant behaviors, job stress
  • AliReza Farhang Isfahani, Mitra Farhang Isfahani, Sayyedeh Elham Mokhtari Yousefabad, Tayebeh Ebadi, Sara Haghighat * Pages 15-25

    Present research aimed to investigate the effect of social skills training on mental health, life quality and social adjustment. This was a quasi-experimental with a pre-test and post-test design. The statistical population of research were included all mothers with mentally retarded boy students in Varamin city in 2017-18 academic years that from them 40 person were selected through available sampling method and randomly assigned to two experimental and control groups (each group 20 person). The experimental group trained the social skills for 8 sessions of 60 minutes. Groups completed the questionnaires of short form of mental symptoms (Najjarian & Davoodi, 2001), life quality (World Health Organization, 2010) and social adjustment (Bell, 1961) in the pre-test and post-test stages. Data was analyzed with multivariate analysis of covariance method and with using SPSS-21 software. The findings showed there is a significant difference between the experimental and control groups in the three variables of mental health, life quality and social adjustment. In the other words social skills training significantly led to improve the mental health, life quality and social adjustment of mothers with mentally retarded boy students (P<0/01). Therefore, the results indicate the importance of social skills training on improving mental health, life quality and social adjustment of mothers with mentally retarded boy students.

    Keywords: Social skills training, mental health, Life quality, social adjustment
  • SIMA SAFIKHANI GHOLIZADEH, Armin Mahmoudi *, Alireza Maredpur Pages 25-36

    Present research, The purpose of this study was to determine the efficacy of Wales ‎Metacognitive Therapy on specific symptoms of social anxiety in female students with social ‎anxiety disorder.‎

    Research method

    The design of this semi-educational study was carried out with a pre-test, ‎post-test and follow up with the control group. The statistical population of this study included ‎all students of Gachsaran universities and In this research, 300 students were selected using ‎social anxiety inventory. Then those whose anxiety scores were two standard deviations higher ‎than the mean, Separated and among them considering the likelihood of the participants ‎dropping, 60 subjects were randomly selected and randomly assigned to 30 experimental and ‎control groups. Social Anxiety Inventory was performed in three stages: pre-test, post-test and ‎follow-up for the groups. Following the implementation of ethical considerations (informed ‎consent, inclination, secrecy), The experimental group received metacognitive therapy and the ‎control group received no treatment. The obtained data were analyzed using descriptive ‎statistics and covariance analysis and analyzed using SPSS software.‎

    Findings

    The results of covariance analysis showed that there is a significant difference ‎between the two groups in all of the components in the post test (P

    Keywords: Wells Metacognitive Therapy, female students, Social Anxiety Disorder‎
  • Sedighe Tootian Isfahani, Faranak Khodayari, Yosef Azizi * Pages 37-46

    Organizational reputation represents the value of public relations in the organization, which is a one of the most important and essential issues in organizational progress. This research aimed to identifying and role review of effective social factors on organizational reputation of the employees of Islamic Azad University. In a descriptive - analytical study from employees of Islamic Azad University of east Tehran branch in 2016 year, 113 people were selected through stratified sampling method. Data collected with questionnaires of social factors and organizational reputation and analyzed through using of paired comparison matrix and analytic hierarchy process (AHP) methods. The findings showed that expertise, trust capability, fame, organization management, financial function and organization responsibility, respectively were identified as effective factors on the organizational reputation of the employees of Islamic Azad University and this factors had a significant role in their organizational reputation (P<0/05). Regarded to results to improve the organizational reputation could increase respectively the level of expertise, trust capability, fame, organization management, financial function and organization responsibility through workshop.

    Keywords: Social Factors, organizational reputation, Islamic Azad University, Analytic Hierarchy Process (AHP)
  • Nasrin Ebrahimi *, Morad Shamsi Pages 47-59
    The purpose of this study was to identify factors affecting the employees' invisibility in the light message of Khuzestan province.The type of research is applied in terms of purpose and in the type of method is a descriptive survey. The statistical population of this research includes employees of Payame Noor University of Khuzestan, which is 745 people and 227 people were selected by multi-stage random sampling method. ToolThe data was collected by a questionnaire whose factual validity was confirmed by management professorsIts reliability has been calculated and validated using the Cronbach Alpha coefficient.Friedman test has been used to analyze the information from structural equations using the LISREL software and for ranking the factors influencing employee invisibility. The results show that there are six factors; organizational discrimination and injustice, job insecurity, inappropriateness, decision-making style, reward and appreciation, and the system for monitoring and controlling employees' invisibility. Also, among the six identified factors, the factor of injustice and organizational discrimination has a greater impact than other factors.
    Keywords: Discrimination, injustice, job insecurity, lack of merit, invisible staff
  • Mansoureh Sheikholeslami *, Roghayeh Vahdat Pages 61-73

    Present research aimed to investigate the relationship of media literacy with academic satisfaction via academic engagement and social bonding with school. This study was a cross-sectional from type of correlation. The statistical population of research were included all high school students of Urmia county in 2017-18 academic years that from them 380 person were selected through stratified sampling method. The instrument of research were included media literacy (Falsafi, 2014), academic satisfaction (Lent & et al, 2005), academic engagement (Tinio, 2009) and social bonding with school (Maddox & Prinz, 2003). Data was analyzed with path analysis method and with using SPSS-21 & LISREL-8.8 software. The results showed media literacy had a direct positive and significant effect on academic engagement, social bonding with school and academic satisfaction of students. Also academic engagement and social bonding with school had a direct positive and significant effect on academic satisfaction of students. In addition media literacy via two variables of academic engagement and social bonding with school had an indirect positive and significant effect on academic satisfaction of students (P<0/01). Therefore, the results indicate the importance of media literacy, academic engagement and social bonding with school on increasing the academic satisfaction of students.

    Keywords: media literacy, Academic Satisfaction, Academic Engagement, social bonding with school
  • Mohammad Ahangarcani *, Maryam Hashemi, Fatemeh Keshtlar, Azam Habibollahi Pages 75-86

    The Aim of the present study was to investigate the Effectiveness of Mothers' parenting training on reduction of affective - behavioral problems in preschool children 4 to 6 years old. The Methods of present study was a quasi-experimental research and a pretest- posttest design with control group and follow up. The statistical population were included all mothers preschool children with affective – behavioral problems in the Babol city. Research sample consisted of parents of 22 children with affective- behavioral problem who volunteered to take part in the study and who were chosen by available sampling. They were divided randomly into an experimental and control group. The experimental group received parental training which was comprised of eight sessions during a two month period. The control group did not receive any intervention. Data was analyzed using multivariate analysis of covariance (MANCOVA). research finding indicate that affective-behavioral problems of the experimental group was reduced significantly )P<0/034( more than the control group .follow up tests indicated the relative stability of the effects of parenting training program after three months (P<0/001). parenting training program is an effective method for reducing affective-behavioral problems in children. It is recommended that did counselors and psychologists administer parenting training program as part of treatment for reducing affective – behavioral problems of children.

    Keywords: Mothers' parenting training, Preschool Children, self-concept
  • Abbas Senobar * Pages 87-99

    This study was conducted to assess the efficacy of Group cognitive therapy on loneliness and the attitude towards life of the first grade male students in one of Susa junior high schools. This semi-experimental research design consists of pretests, posttests, and a control group. The population of the study composed of all male students in the first grade of Susa junior high schools. In order to select subjects, cluster sampling method was used and one school was randomly selected. Then 40 students of this school were randomly selected and placed into an experimental groups (n=20) and a control group (n=20). The experimental group had 12 ninety- minute sessions of group cognitive therapy based on the Michael Frey’s model. The questionnaires used in this study were the revised version of loneliness questionnaire (UCLA; Russell, Pepla and Katrona, 1980) and attitude towards life questionnaire (LRI; Batista, 1998) and conducted in groups. The data obtained was analyzed by the SPSS Software using ANCOVA analysis. The results of this study showed that (1) there was a significant difference between the performances of two groups on loneliness test. It means that the group cognitive therapy had an effect on reducing loneliness. (2) There was a significant difference between the performances of two groups on attitude toward life test. It implies that the group cognitive therapy had an impact on increasing students' attitudes towards life. In general, group cognitive therapy - based on the Michael Frey’s model- relatively improved the loneliness and the attitude toward life indicators among participants.

    Keywords: Group cognitive therapy, loneliness, attitude towards life, first grade high school students, the city of Susa Daniel