فهرست مطالب

جامعه شناسی اقتصادی و توسعه - سال دهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه جامعه شناسی اقتصادی و توسعه
سال دهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زینب ذکریایی، محمدسالار کسرایی*، علی محسنی صفحات 1-26

    مطالعات مورد بررسی برای کسب و کار از دیدگاه جامعه شناسی محدود است؛ در حالی که بررسی مولفه های اجتماعی توسعه کسب وکار به عنوان حلقه گمشده در بنگاه های اقتصادی به شمار می رود. از اینرو، هدف از انجام پژوهش حاضر، تبیین و طراحی مدل اجتماعی توسعه کسب وکار بنگاه اقتصادی (سازمان اتکا) است. این پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی و بکارگیری روش تحقیق داده بنیاد انجام گرفته است. ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختار یافته و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند با 31 نفر از خبرگان مصاحبه شد. تحلیل داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی انجام گرفت و 18 مقوله اصلی و 41 مفهوم استخراج شد. نتایج این پژوهش، منفعت اجتماعی (مقوله محوری)؛ سرمایه اجتماعی، نیاز اجتماعی، عدالت اجتماعی، رضایتمندی، روابط اجتماعی، انسجام اجتماعی، طبقه اجتماعی و کارآفرینی (شرایط علی)؛ روابط اجتماعی مدیران و کارکنان، فرهنگ، رهبری و مدیریت، حق انتخاب، امنیت و آموزش توسعه محور (شرایط مداخله گر)؛ شخصیت اجتماعی نیروی انسانی، اعتقادات مذهبی، تعهد و هویت اجتماعی (شرایط زمینه ای) بدست آمد. راهبردها شامل اجرای مدل ذینفعان در سازمان، همسوسازی منافع شخصی کارکنان با منافع سازمانی، مشارکت دادن کارکنان در تصمیم گیری سازمانی، مدیریت سطح رضایت شغلی کارکنان، بازتعریف فرهنگ سازمانی و توسعه روابط درون سازمانی؛ پیامدها شامل ارتقای اعتماد سازمانی، ایجاد حس وفاداری در مشتریان، ایجاد منافع جمعی مشترک، ایجاد عدالت نسبی برای تلاش بیشتر کارکنان، افزایش بهره وری سازمانی با پویایی بیشتر کارکنان دارای انگیزه و بروز اندیشه های نو است.

    کلیدواژگان: بنگاه های اقتصادی، کسب و کار، توسعه، جامعه شناسی اقتصادی، نظریه داده بنیاد
  • فاطمه گلابی*، محمدباقر علیزاده اقدم، توکل آقایاری هیر، شاپور زردموی اردکلو صفحات 27-64
    مدارا به معنی تحمل تنوع ذاتی گروه های بزرگ اجتماعی بوده و به عنوان یک اثر سینرژیک ویژگی های فردی و محیط اقتصادی اجتماعی تلقی می شود.. هدف این مقاله بررسی تاثیر متغیرهای اقتصادی همچون متوسط درآمد، منطقه سکونت و... بر میزان مدارا در بین شهروندان شهر مشهد می باشد. از این رو برای سنجش مدارای اجتماعی در جامعه مورد مطالعه با استفاده از روش پیمایشی و مقیاسی چند بعدی و بر پایه مدل کینگ (با ابعاد مدارای فردی، اجتماعی، سیاسی،جنسیتی، مذهبی) انجام شده و با احتساب حجم نمونه به میزان 400 نفر، جمعیت نمونه از افراد 15 سال به بالای شهر مشهد به وسیله نمونه گیری خوشه ای انتخاب شده است. . بر اساس یافته های تحقیق، در جامعه مورد مطالعه، میزان شاخص کل مدارا در سطح متوسط است. در حالی که میزان سرمایه اقتصادی در حد پایین گزارش شده است. در بین ابعاد شاخص مدارا، مدارای فردی و اجتماعی در حد متوسط به بالا و مدارای جنسیتی و مدارای سیاسی در حد پایینی قرار دارد. با این حال، بین میزان سرمایه اقتصادی و میزان مدارا در بین شهروندان رابطه مثبت وجود دارد. دو متغیر اعتماد تعمیم یافته و مشارکت اجتماعی در بهبود میزان مدارا در بین شهروندان موثر هستند. بدین ترتیب که شهروندانی که سرمایه اقتصادی و در نتیجه منابع بیشتری برای شرکت در فعالیتهای انجمنی و ایجاد روابط مداوم با سایر شهروندان دارند، از اعتماد تعمیم یافته تری نیز برخوردار شده و انعطاف بیشتری در مقابل پذیرش تفاوتها از خود نشان می دهند.
    کلیدواژگان: مدارا، سرمایه اقتصادی، مشارکت اجتماعی، اعتماد تعمیم یافته، شهروندان
  • عیسی عابدینی*، بیژن زارع، کرم حبیب پور صفحات 65-89
    شهرنشینی و رشد سریع آن، بر اقتصاد و محیط زیست یک منطقه تاثیر زیادی دارد. همچنین روحیات و شیوه زندگی مردم شهرنشین با گسترش شهرنشینی دستخوش دگرگونی های نسبتا زیادی می شود. از آنجایی که شهروندی زیست محیطی در یک محیط اجتماعی و فرهنگی تحت عنوان "شهر" شکل می گیرد و تحت تاثیر بسیاری از عوامل فرهنگی می باشد، تحقیق حاضر با هدف مطالعه ارایه مدل ساختاری شهروندی زیست محیطی بر مبنای شهریت و سرمایه فرهنگی در بین شهروندان تبریزی انجام یافته است. روش مورد استفاده در تحقیق حاضر پیمایشی است. از ابزار پرسشنامه محقق ساخته جهت جمع آوری داده های مورد نیاز استفاده شده است. جامعه آماری ساکنان بین 64-15 سال کلان شهر تبریز به تعداد 407 نفر بر اساس فرمول نمونه گیری کوکران تعیین و به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای، برای مطالعه انتخاب شده اند.  نتایج نشان می دهد که بین متغیر شهریت و شهروندی زیست محیطی (658/0) و همچنین بین متغیر سرمایه فرهنگی و شهروندی زیست محیطی (736/0) همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد. ضرایب مسیر مربوط به شهریت نشان داد که مدیریت شهری، بهداشت محیطی و امکانات و فناوری شهری به ترتیب با مقادیر 52/0، 45/0 و 72/0 واریانس شهریت را تبیین می کنند. همچنین ضرایب مسیر مربوط به سرمایه فرهنگی نشان داد که سرمایه فرهنگی عینیت یافته، تجسم یافته و نهادی به ترتیب با مقادیر 53/0، 65/0 و 68/0 واریانس سرمایه فرهنگی را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: شهروندی زیست محیطی، شهریت، سرمایه فرهنگی
  • لیلا علوی* صفحات 91-110
    در مطالعات حوزه جامعه شناسی محیط زیست، جنسیت اغلب به عنوان متغیر زمینه ای وارد تحلیل می شود که موجب تبیین ناقص رفتار زیست محیطی زنان و مردان در حوزه خصوصی شده است. هدف این مقاله بررسی رابطه الگوی رفتار زیست محیطی زنان و مردان در حوزه خصوصی (خانه) با پایگاه اقتصادی آنان است. در چهارچوب نظری، از مفهوم نابرابری جنسیتی برای تبیین تفاوت های رفتار زیست محیطی بهره برده شده که با مفاهیم تقسیم کار جنسیتی، دسترسی بیوگرافیکی و تخصص گرایی، عاملیت بیشتر زنان در رفتارهای مسیولانه زیست محیطی در حوزه خصوصی، نسبت به مردان را بحث می کند. پژوهش به روش پیمایش با جامعه آماری شهروندان بین 18 تا 75 سال ساکن در شهر قزوین انجام شده و نمونه ها از طریق شماره گیری ارقام تصادفی مبتنی بر چارچوب شماره تلفن با حجم 390 نفر انتخاب شده اند؛ داده ها نیز از طریق مصاحبه تلفنی با سوالات بسته چندگزینه ای جمع آوری شده است. یافته ها حاکی از آن است که میانگین رفتار زیست محیطی زنان در حوزه خصوصی در سه سطح اقتصادی شاغل، شاغل تمام وقت و شاغل با قدرت نظارتی، بیشتر از مردان است؛ این نشان می دهد که ساختار فرهنگی و اجتماعی مبتنی بر نابرابری جنسیتی، الگوهای رفتاری در حوزه خصوصی را حوزه تخصصی زنان تعریف کرده و به این علت میزان رفتار زیست محیطی زنان نیز با هر پایگاه اقتصادی در این حوزه بیش از مردان است.
    کلیدواژگان: جنسیت، رفتار زیست محیطی، حوزه خصوصی، نابرابری جنسیتی
  • حسین دهقان*، طلیعه خادمیان، کریم یزدانی هوجقان صفحات 111-132

    کشورهایی که در حال توسعه هستند یا به اصطلاح بازارهای نوظهوری دارند، توجه به سرمایه گذاری خارجی در آنها امری حیاتی است. این تحقیق با هدف شناسایی عوامل اجتماعی، فرهنگی موثر بر سرمایه گذاری خارجی در استان آذربایجان شرقی انجام گرفته است. متغیرهای تحقیق شامل اعتماد اجتماعی متقابل، مشارکت گرایی، نوگرایی و اختلافات فرهنگی و متغیر وابسته سرمایه گذاری خارجی بود. در این تحقیق از نظریه های مختلف از جمله نظریه پارسنز، لرنر، کلمن، میردال و گیدنز استفاده شده است. روش تحقیق، پیمایشی و برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده است. نتایج بدست آمده از آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی نشانگر اعتبار و پایایی بالای سوالات بودند. جامعه آماری، مسیولین حوزه سرمایه گذاریهای خارجی و سرمایه گذاران خارجی در شهرهای تبریز و جلفا بودند. حجم نمونه با روش کوکران انجام گرفت که تعداد 429 نفر در حوزه سرمایه گذاری خارجی بدست آمد. در نهایت نمونه های مورد نظر با روش نمونه گیری طبقه ای متناسب و روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای تحلیل دو متغیره از پیرسون و تحلیل چند متغیره از رگرسیون استفاده شد. نتایج حاصل شده، نشان داد که بین متغیرهای مستقل با وابسته همبستگی وجود دارد. در تحلیل چند متغیره از بین متغیرهای وارد شده به روش گام به گام، متغیر اعتماد اجتماعی متقابل به دلیل اینکه از ضریب پیش بینی بالایی برخوردار بود، به عنوان متغیری انتخاب شد که بیشترین اثر را بر متغیر وابسته داشت. 

    کلیدواژگان: سرمایه، سرمایه گذاری، سرمایه گذاری خارجی، رشد، توسعه
  • محمدشریف کریمی، مریم حیدریان*، الهام حشمتی دایاری صفحات 133-157

    نبود رابطه نزدیک بین رفاه اقتصادی و رفاه ذهنی توجه بیش از پیش اقتصاددانان را به منظور جایگزینی رویکرد ذهنی برای اندزاه گیری و ارزیابی رفاه فردی و اجتماعی به جای رویکرد عینی به خود جلب نموده است؛ برای این منظور شاخصی با عنوان شادکامی معرفی شده است در این مطالعه، براساس متغیرهای شاخص شادی ناخالص ملی، شاخصی متناظر برای استان های ایران معرفی و با استفاده از تکنیک تصمیم گیری چندمعیاره و روش تاپسیس طی دوره 1394-1384 محاسبه و رتبه بندی شد. نتایج این رتبه بندی نشان می دهد، به طور متوسط در طول دوره زمانی مورد بررسی، استان های تهران، کهگیلویه و بویراحمد و اصفهان به ترتیب دارای بالاترین میزان شادی در کشور بودند و استان های سیستان وبلوچستان، خراسان جنوبی و کرمانشاه به ترتیب در رتبه های پایین شادی قرار گرفته اند. نکته حایز اهمیت در محاسبات شادی، قرار گرفتن استان های مرکزی در رتبه-های بالاتر از استان های مرزی کشور است که این موضوع نشان دهنده تمرکززایی شادی در مرکز کشور به دلیل تسهیل امکانات رفاهی در این مناطق می باشد. همچنین به جهت بررسی توزیع نابرابری شادی در ایران، از رابطه کوزنتس به دو روش حداقل مربعات معمولی (OLS) و حداقل مربعات پایدار (RLS) برای اطلاعات مقطعی 30 استان کشور استفاده شد که نتایج آن گویای رابطه U شکل معکوس بین شادی و نابرابری آن است. به عبارتی در ابتدا با افزایش شادی، نابرابری شادی افزایش می یابد، ولی از یک نقطه به بعد به دلیل فراگیر شدن امکانات رفاهی برای عموم مردم، با افزایش شادی، نابرابری حاصل از آن کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: شادی، نابرابری شادی، منحنی کوزنتس شادی، استان های ایران، روش تاپسیس
  • ابراهیم محمدپور*، حسین هنرور، هدایت علی پور، عاطفه رحمانیان صفحات 159-181

    توسعه ی جوامع تنها در گرو رشد اقتصادی یا برنامه های معطوف به آن نمی باشند، بلکه مولفه های تحول در باورها و رفتار ها به عنوان پیش شرط های توسعه، از اهمیت اساسی برخوردار هستند. بر همین اساس این تحقیق با هدف مطالعه ارتباط بین مولفه های تحول در باورها و رفتارهای توسعه ای و ارتباط آن ها با بیگانگی اجتماعی نگاشته شد. روش تحقیق از نوع پیمایشی بوده و جامعه آماری شامل دانشجویان دانشکد های حقوق و علوم اجتماعی و کشاورزی دانشگاه تبریز بود که 263 نفر از آن ها به شیوه نمونه گیری طبقه ای برای مطالعه انتخاب شده اند. داده ها با استفاده از پرسشنامه جمع آوری و توسط نرم افزارهای SPSS و Lisrel تحلیل شده اند. نتایج نشان داد که میزان مولفه های «جامعه پذیری» و «وقت شناسی» بالاتر از حد متوسط، مولفه های «انضباط اجتماعی» و «صداقت و راستگویی» پایین تر از حد متوسط و مولفه ی «رعایت حقوق دیگران» و «بیگانگی اجتماعی» در حد متوسط می باشند. نتایج آزمون فرضیه ها حاکی از آن بود که بین مولفه های جامعه پذیری، انضباط اجتماعی، رعایت حقوق دیگران، وقت شناسی و صداقت و راستگویی با بیگانگی اجتماعی ارتباط معنادار و منفی وجود دارد. همچنین تفاوت میانگین بیگانگی اجتماعی برحسب نوع دانشکده، جنس و مقطع تحصیلی با بیگانگی اجتماعی معنادار شد. براساس نتایج برازش مدل مسیر، متغیر جامعه پذیری بیشترین تاثیر را بر بیگانگی اجتماعی داشت. بعد از این متغیر نیز انضباط اجتماعی، وقت شناسی، رعایت حقوق دیگران و صداقت و راستگویی در رده های بعدی قرار گرفتند. در مجموع متغیرهای مذکور توانستند 36 درصد از تغییرات بیگانگی اجتماعی را تبیین نمایند.

    کلیدواژگان: بیگانگی اجتماعی، جامعه پذیری، دانشکده حقوق وعلوم اجتماعی، دانشگاه تبریز
  • حسین میرزایی، حکیمه السادات شریف زاده*، مریم سهرابی صفحات 183-203
    موضوع و هدف

     

    امروزه بروز بحران‌ها و مشکلات زیست‌محیطی در جهان، باعث توجه و اهمیت بیشتر به رفتارهای حامی محیط زیست شده است. این توجه به موضوع رفتارهای زیست‌محیطی باعث شد که در سال‌های اخیر تحقیقات زیادی درباره عوامل موثر بر رفتارهای زیست‌محیطی انجام شود. با توجه به افزایش تحقیقات رفتارهای زیست‌محیطی و شناسایی عوامل متعدد موثر بر آن، تحقیق حاضر درصدد بررسی مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار بر رفتارهای زیست‌محیطی در تحقیقات انجام شده در ایران است.

    روش

    روش تحقیق مقاله حاضر، فراتحلیل می‌باشد. جامعه آماری تحقیق همه‌ی مقالات معتبر علمی هستند که در سال‌های 1380 تا 1399 با موضوع رفتارهای زیست‌محیطی منتشر شده‌اند. در نهایت 18 تحقیق انتخاب و با نرم‌افزار CMA2 مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته‌ ها

    نتایج فراتحلیل نشان داد که اندازه اثر بین سرمایه فرهنگی و رفتارهای زیست‌محیطی با 0.36 در حد متوسط می‌باشد. همچنین اندازه اثر ترکیبی نگرش زیست‌محیطی و رفتارهای زیست‌محیطی با 0.28 در حد کم قرار دارد. رابطه ارزش زیست‌محیطی و رفتارهای زیست-محیطی، در تحقیقات مرور شده معادل 0.27 و در حد کم می‌باشد.

    کلیدواژگان: رفتارهای زیست محیطی، فراتحلیل، سرمایه فرهنگی، نگرش زیست محیطی، ارزش زیست محیطی
  • حسین نازک تبار* صفحات 205-226

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه رابطه حمایت اجتماعی با تعارض کار- خانواده نسبت به کیفیت زندگی کاری در بین کارگران انجام شده است. روش تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه کارگران شاغل در شهرک صنعتی ساری بوده اند. تعداد 386 نفر با استفاده فرمول کوکران و از طریق روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از بین کارگران شاغل انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه های کیفیت زندگی کاری والتون(1973)، حمایت اجتماعی محقق ساخته و تعارض کار- خانواده رستگار خالد (1385) استفاده شد. داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام مورد تحلیل قرار گرفتند. نتیجه آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین حمایت اجتماعی با کیفیت زندگی کاری رابطه مثبت و معناداری و نیز بین تعارض کار- خانواده با کیفیت زندگی کاری کارگران رابطه منفی و معناداری وجود دارد. براساس نتایج تحلیل رگرسیون، با توجه به مقادیر بتا، از ابعاد حمایت اجتماعی؛ بعد حمایت مالی(614/0β=)، حمایت عاطفی (523/0β=)، حمایت اطلاعاتی(509/0β=) و نیز از ابعاد تعارض کار- خانواده، تعارض کار با خانواده (461/0β=-) و تعارض خانواده با کار(317/0β= -) به ترتیب قوی ترین متغیرها برای پیش بینی کیفیت زندگی کاری هستند. هم چنین، یافته ها نشان داد که 46 درصد واریانس کیفیت زندگی کاری از طریق ابعاد حمایت اجتماعی و نیز ابعاد تعارض کار- خانواده تبیین می شود.

    کلیدواژگان: حمایت عاطفی، حمایت اطلاعاتی، حمایت مالی، تعارض کار-خانواده، کیفیت زندگی کاری
  • زهره شهبازی*، مهدی مبارکی صفحات 227-258

    با توجه به پس ماندگی امر اجتماعی و فرهنگی موجود در استان مرکزی ناشی از توسعه نامتوازن و غیرپایدار آن ، پرداختن به توسعه اجتماعی ضروری است. توسعه اجتماعی به مثابه ارتقاء ظرفیت جامعه از درون فرایند چندوجهی برنامه ریزی شده که ضمن پاسخگویی به نیاز افراد در بستری امن و عادلانه از امکانات و خدمات، آنها را قادر می سازد تا با استفاده از ارزش ها و مهارت های خود کیفیت زندگی شان را ارتقاء دهند. در این راستا این مقاله تلاش دارد به بررسی ابعاد و شاخص های توسعه اجتماعی در چارچوب روش شناسی تحلیل ثانویه بپردازد، که پس از رفع چالش های متدولوژیک و دستیابی به 107 شاخص، رتبه بندی آنها بر مبنای میانگین کشوری در استان مرکزی انجام شده است. نتایج نشان داد، رتبه استان مرکزی در کیفیت زندگی 9، عدالت اجتماعی 23، امنیت اجتماعی 17 و سرمایه اجتماعی 31 می باشد و میانگین توسعه اجتماعی در استان مرکزی با رتبه 21 در بین 31 استان کشور پایین تر از میانگین کشوری است. همچنین وضعیت توسعه اجتماعی در در وجه ذهنی(رضایتمندی، احساس امنیت، اعتماد، مشارکت و اخلاق توسعه) در استان در مقایسه با وجه عینی(جمعیتی، آموزش و تحصیلات، کار و اشتغال، بهداشت و سلامت، بیمه و تامین اجتماعی، فعالیت فرهنگی، مسکن و خدمات زیرساختی، دسترسی به خدمات بهداشتی، دسترسی به خدمات فرهنگی، دسترسی به خدمات آموزشی و امنیت عینی)، نامطلوب تر است.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، عدالت اجتماعی، امنیت اجتماعی، سرمایه اجتماعی، توسعه اجتماعی
  • منصور حقیقتیان، فریبا حسینی، سید علی هاشمیان فر صفحات 259-278

    روند تخریب محیط زیست و اتلاف منابع طبیعی در جهان، یکی از مهم ترین واقعیت های روزگار ما را تشکیل می دهد. امروزه مسایل زیست محیطی دارای مفهوم اجتماعی اند .تخریب محیط زیست به عوامل زیادی ارتباط دارد که مهمترین آن عوامل اجتماعی وفرهنگی می باشد. در این تحقیق تلاش شد تاثیر عوامل اجتماعی فرهنگی بر تخریب محیط زیست شهر تهران مورد بررسی قرار گیرد . مطالعه حاضر از نظر هدف ، کاربردی و از نظر روش پیمایشی است . جامعه آماری این پژوهش ،جوانان بین 18- 35 سال ساکن مناطق (2-6-10-13-17) کلان شهر تهران می باشد .حداقل حجم نمونه برای تکمیل پرسشنامه های این پژوهش 453 نفر از جوانان در نظر گرفته شده که به روش سهمیه ای انتخاب گردیده و پرسشنامه در میان آنان توزیع گردید . تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارsamle power انجام شد. یافته ها نشان داد که بین همه متغیرهای مستقل پژوهش با متغیر تخریب محیط زیست رابطه معناداری وجود دارد (05/0 ≥ Sig). با توجه به مقادیر ضریب پیرسون می توان گفت رابطه متغیرهای طبقه اجتماعی، دانش زیست محیطی و سرمایه فرهنگی با متغیر تخریب محیط زیست ضعیف و معکوس برآورد شده است. در حالیکه رابطه متغیرهای مصرف گرایی و میزان دینداری با تخریب محیط زیست به ترتیب متوسط، ضعیف و مستقیم است.

    کلیدواژگان: تخریب محیط زیست، مصرف گرایی، دینداری، جوانی
  • علی روحانی، رضا تقی زاده، حسنعلی کریمی منجرموئی صفحات 279-302

    اقتصاد در زندگی روزمره انسان ایرانی نقش پررنگی دارد و پیامدهای نوسانات اقتصادی زندگی وی را سخت و تا حد زیادی غیرقابل پیش‌بینی کرده است. در سال‌های اخیر به‌واسطه مسایل اقتصادی/سیاسی پیش‌آمده در سطح ملی و بین‌المللی، تورم و افت ارزش پول ملی، به بحث‌های همیشگی گعده‌های خانوادگی، و دوستی و حتی دانشگاهی و... تبدیل شده است. دراین‌میان، انسان ایرانی که زندگی او سال‌هاست با نوسان/تورم اقتصادی گره خورده است، به‌طور مداوم به‌دنبال نوسان‌گیری از نوسانات بازار بوده است. بازار بورس اوراق بهادار تهران، در طی دو سال گذشته، به‌نوعی این نقش را برای شهروندان داشته است؛ به‌ویژه اینکه همراه با سیاست‌های تشویقی و تبلیغی دولتی برای عضویت و فعالیت در آن پررنگ بوده است و در بین مردم هم از آن به‌عنوان الگوی برای کسب سود ساده یاد می‌شد. درنتیجه، پژوهش حاضر درصدد بررسی این وضعیت و پیامدهای آن با استفاده از روش مردم‌نگاری انتقادی بوده است. پژوهش با مشارکت فعالانه محققان در فعالیت‌های بورسی شروع شد و در ادامه با بیست نفر از مردم عادی، کارمندان کارگزاری، سبدگردانان و متخصصین مالی مصاحبه عمیق صورت گرفت. یافته‌های پژوهش بر اساس کدگذاری‌های صورت‌گرفته شامل اقتصاد، زیربنای زندگی، جنگ برای زندگی، اقتصاد در بحران، بورس، پاسخی فردی به مسیله‌ای اجتماعی، دستکاری دولت در بورس، ناکارآمدی پاسخ‌های فردی به مسایل اجتماعی، خودخوار انگاری، سرکوب‌شدگی اقتصادی و آرزوهای محاق شدند. نتایج نشان‌دهنده سرخوردگی جمعی و تبعات منفی حباب مشارکت توده‌ای از یک سو و حباب قیمتی بازار سهام از سوی دیگر را نشان دادند. درنهایت این یافته‌ها در سطح روابط سیستمی، با استفاده از نظریات اجتماعی مورد بحث قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: بورس اوراق بهادار تهران، آرزو، تورم، ارزش پول ملی، نوسانات اقتصادی
|
  • Zeynab Zakariaei, Mohammadsalar Kasraei *, Ali Mohseni Pages 1-26

    The studies examined for business are limited from the perspective of sociology; while examining the social components of business development is considered as a missing link in enterprises. Therefore, the purpose of this study is to explain and design a social model of business development of the enterprise (Etka Organization). This research has been done in the framework of qualitative approach and application of grounded theory research. Data collection tool was semi-structured interview and 31 experts were interviewed using purposeful sampling method. Data analysis was performed in three stages of open, axial and selective coding and 18 main categories and 41 concepts were extracted. The results of this research, social benefit (central category); Social capital, social need, social justice, satisfaction, social relations, social cohesion, social class and entrepreneurship (causal conditions); Social relations between managers and employees, culture, leadership and management, right to choose, security and development-oriented training (intervening conditions); Social personality of manpower, religious beliefs, commitment and social identity (contextual conditions) were obtained. Strategies include implementing a stakeholder model in the organization, aligning employees 'personal interests with organizational interests, involving employees in organizational decision-making, managing employees' job satisfaction, redefining organizational culture, and developing intra-organizational relationships; Consequences include promoting organizational trust, creating a sense of loyalty in customers, creating common collective interests, creating relative justice for more employees, increasing organizational productivity with more motivated employees and the emergence of new ideas.

    Keywords: Enterprises, business, Development, economic sociology, Grounded theory
  • Fatemeh Golabi *, Mohammad Bagher Alizadeh Aghdam, Tavakkol Aghayari Hir, Shapoor Zardmou Ordaklou Pages 27-64
    Tolerance means enduring the inherent diversity of large social groups and is seen as a synergistic effect of individual characteristics and the socio-economic environment. The purpose of this article is to investigate the effect of economic variables such as average income, residential area, etc. on the level of tolerance among the citizens of Mashhad. Therefore, to measure social tolerance in the study community, multidimensional survey and scale method was performed based on model of King (with dimensions of individual, social, political, gender, religious tolerance) and considering the sample size of 400 people. , A sample population of 15-year-olds above the city of Mashhad has been selected by cluster sampling.Based on the research findings, in the study community, the overall index of tolerance is at the average level.While the level of economic capital is reported to be low. Among the dimensions of the index of tolerance, individual and social tolerance are at a moderate to high level and gender tolerance and political tolerance are at a low level. However, there is a positive relationship between economic capital and tolerance among citizens. The two variables of generalized trust and social participation are effective in improving the level of tolerance among citizens. Thus, citizens who have the economic capital and more resources to participate in association activities and establish continuous relationships with other citizens, they have more generalized trust and are more flexible in accepting differences.
    Keywords: Tolerance, Economic Capital, Social Partnership, Generalized Trust, citizens
  • Isa Abedini *, Bizhan Zare, Karam Habibpour Pages 65-89
    Urbanization and its rapid growth have a great impact on the economy and environment of a region. Also, the spirits and lifestyles of urban dwellers undergo extensive changes with the expansion of urbanization. Since bio-environmental citizenship is formed in a social and cultural environment as a city and is influenced by many cultural factors, the present study aims to study the structural model of bio-environmental citizenship based on Urban City and cultural capital among Congratulations to the citizens. The method used in the present study is survey. The researcher-made questionnaire tool was used to collect the required data. The statistical population of residents between the ages of 15 and 15 in the metropolitan area of Tabriz has been determined by 407 people based on the Cochran's sampling formula and selected by the multi-stage cluster sampling method. The results show that there is a positive and significant correlation between the variability of Urbanity and environmental citizenship (0.658) and between the variable of cultural capital and environmental citizenship (0.736). Route coefficients related to Urbanity showed that urban management, environmental health and urban facilities and technology explain Urbanity variance with values of 0.52, 0.45 and 0.72, respectively. Also, the coefficients of the path related to cultural capital showed that objective, embodied and institutional cultural capital with values of 0.33, 0.65 and 0.68, respectively, explain the variance of cultural capital
    Keywords: Environmental Citizenship, Urbanity, Cultural Capital
  • Leila Alavi * Pages 91-110
    Differences between men and women`s approaches toward the environment are a less addressed matter in the Sociology of Environment contents and have led to an incomplete explanation of environmental behavior. The purpose of the study is to investigate the relationship between environmental behavior of men and women in private sphere (home) and their economic status. In theoretical framework, gender inequality has been used to explain differences in environmental behavior; This concept discusses women's greater share in environmentally responsible behaviors in private sphere through gender division of labor, biographical access, and professionalism. The method is survey with the statistical population of Qazvin citizens between 18 and 75 years old. Sample size is 390. They were selected by dialing random numbers based on the telephone numbers frame. Data were also collected through telephone interviews with multiple-choice closed-ended questions. Findings show that the average environmental behavior of women in private sphere in three levels of employment, full-time employment and employment with supervisory power is higher than men; Complex cultural and structural patterns based on gender inequality have defined women's core specialties as patterns of behavior in private sphere, and have highlighted male-dominated patriarchal social forces, gender stereotypes and expectations even more about environmental behavior.
    Keywords: environmental behavior, gender, Economic status, gender inequality
  • Hosein Dehgan *, Talieh Khademian, Karim Yazdani Pages 111-132

    It is vital to pay attention to foreign investment in developing countries or the ones with emerging markets. The aim of this study was to identify social and cultural factors affecting foreign investment in Iran’s East Azerbaijan province. The research variables include mutual social trust, participation, modernity and cultural differences and the dependent variable in this research is foreign investment. In this research, different theories have been used, including the theory of Parsons, Lerner, Coleman, Myrdal and Giddens. The research method was surveying and questionnaires were used to collect data. The results obtained from Cronbach's alpha and factor analysis showed high validity and reliability of the questions. The statistical population was from among the officials of foreign investment and foreign investors in the cities of Tabriz and Julfa. The sample size was done by Cochran's method, which obtained 429 people in the field of foreign investment. Finally, the samples were selected by proportional stratified sampling method and simple random sampling method. Pearson was used for bivariate analysis and regression was used for multivariate analysis. The results showed that there is a correlation between independent and dependent variables. In the multivariate analysis, among the variables introduced in the step-by-step method, the mutual social trust variable was selected as the variable that had the greatest effect on the dependent variable because it had a high prediction coefficient.

    Keywords: Capital, investment, Foreign Investment, Growth, Development
  • Mohammad Sharif Karimi, Maryam Heidarian *, Elham Heshmati Dayari Pages 133-157

    The lack a close relationship between economic well-being and mental well-being have attracted more attention from economists to substituting a subjective approach to dismissing and evaluating individual and social well-being rather than an objective one; for this purpose, an indicator known as happiness has been introduced.Therefore, in this study, based on the variables of the Gross Nationality Happiness Index, an appropriate index for provinces of Iran was introduced and using the multi-criteria decision-making technique and TOPSIS method during period of 2005-2015 to be calculated and ranked.The ranking results show on average during period considered, provinces of Tehran, Kohgiluyeh, Boyer-Ahmad and Esfahan had highest levels of happiness in the country respectively, and provinces of Sistan and Baluchestan, South Khorasan and Kermanshah are respectively, at low levels of happiness. The important point in calculation of happiness is that central provinces are located in higher ranks above the border provinces of country, which indicates the centrality of happiness in center of country due to amenities facilitation in these areas.In order to investigate the distribution of happiness inequality in Iran, Kuznets relationship was used in both ordinary least squares (OLS) and Robust least squares (RLS) methods for cross-sectional information in 30 provinces of the country. The results indicate the inverse U relationship between the happiness and its inequality. In the first, with increasing happiness, happiness inequality increases, but from one point onwards, due to widespread welfare of general public, with increasing happiness, inequality resulting from it decreases.

    Keywords: Happiness, Happiness Inequality, Kuznets Happiness Curve, Iranian Provinces, Topsis Method
  • Ebrahim Mohammadpour *, Huseyn Hunarvar, Hedayat Alipour, Atefeh Rahmanian Pages 159-181

    The development of societies does not depend only on economic growth or programs aimed at it, but also on the components of change in beliefs and behaviors as preconditions for development. Accordingly, this study was written to study the relationship between the components of change in developmental beliefs and behaviors and their relationship with social alienation. The research method was survey and the statistical population included students of the faculties of law, social sciences and agriculture of Tabriz University, 263 of whom were selected by stratified sampling. Data were collected using a questionnaire and analyzed by SPSS and Lisrel software. The results showed that the components of "sociability" and "punctuality" were above average, the components of "social discipline" and "honesty and truthfulness" were below average, and the components of "respect for the rights of others" and "social alienation" were moderate. The results of testing the hypotheses indicated that there is a significant and negative relationship between the components of sociability, social discipline, respect for the rights of others, punctuality and honesty with social alienation. Also, the difference between the mean of social alienation in terms of faculty type, gender and educational level with social alienation was significant. According to the results of fitting the path model, the sociability variable had the greatest impact on social alienation. After this variable, social discipline, punctuality, respect for the rights of others, and honesty and truthfulness were in the next categories. In total, these variables were able to explain 36% of the changes in social alienation.

    Keywords: Social Alienation, Sociability, Faculty of Law, Social Sciences, University of Tabriz
  • Hosein Mirzaei, Hakimeh Sharifzadeh *, Maryam Sohrabi Pages 183-203
    Subject and purposes

     

    Today, the emergence of environmental crises and problems in the world has given greater attention to environmental protection behaviors. This attention to environmental behavior has prompted a great deal of research in recent years on the factors affecting environmental behavior. Due to an increase in environmental behaviors research and identify the factors affecting it, this study aimed to investigate the factors affecting environmental behaviors in research conducted in Iran.

    Method

    The research method of this paper is the meta-analysis. Population of the study almost scientific papers that are the subject factors environmental behaviors in 2001 and 2020 were published. Finally, 18 papers selected and analyzed with the Comprehensive Meta-analysis software.

    Findings

    The results of the meta-analysis showed that the effect size between cultural capital and environmental behaviors approximately 0.38, was in moderate level. Also relationship between environmental attitude and environmental behaviors was about 0.28 and in low level. Results show that the combined effects of the relationship between environmental Value and environmental behaviors the equivalent of 0.27, was in low level.

    Keywords: Environmental Behaviors, Meta-analysis, Cultural Capital, environmental attitude, Environmental Value
  • Hossein Nazoktabar * Pages 205-226

    The present study aimed to investigate the relationship between social support and work-family conflict, and the quality of working life among workers. The research method is descriptive-correlational. The statistical population included all workers working in Sari industrial town. A total of 386 people was selected from the employed workers by using Cochran's formula and stratified random sampling method. To assess the research variables, the Quality of work-life questionnaire (Walton 1973), researcher-made social support questionnaire, and work-Family conflict questionnaire (Rastgar Khalid 2006) were used. Data were analyzed by using Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis. The results of the Pearson correlation test showed that there is a positive and significant relationship between social support and quality of working life and there is also a negative and significant relationship between work-family conflict and the quality of workers' working life. Based on the results of regression analysis, according to the Beta values, from the dimensions of social support; the dimensions of financial support (β = 0.614), emotional support (β = 0.523), informational support (β = 0.509) as well as the dimensions of work-family conflict; work conflict with family (β = -0.461) and family conflict With work (β = - 0.337) are the strongest variables to predict the quality of working life, respectively. The findings also showed that 46% of the variance in the quality of working life is explained by the dimensions of social support as well as the dimensions of work-family conflict.

    Keywords: emotional support, informational support, financial support, Work-family conflict, quality of working life
  • Zohre Shahbazi *, Mahdi Mobaraki Pages 227-258

    Regression of social and cultural affairs in Markazi Province is deeply rooted in imbalanced and unsustainable development and renders social development an urgent priority. Social development, as a protective and inclusive factor, guarantees citizens’ journey towards perfection and well-being in a path paved by dignity, safety and justice. This study addresses dimensions and indicators of social development through secondary analysis. Overcoming methodological challenges faced in doing this research, 107 obtained indicators are ranked and compared against those of the country. According to data, Markazi Province ranked 9th, 23 rd, 17th and 31st in the quality of life, social justice, social security and social capital, respectively. Accordingly, the average of social development ranked 21 st among 31 provinces in Iran, indicating an unbridgeable chasm with average figures of development in Iran. In the same vein, mental aspects of development in this province, if compared with concrete ones, are in adverse situation.

    Keywords: quality of life, social justice, social security, social capital, social development
  • Mansour Haghighatian*, fariba hosseini, seyed ali hashemianfar Pages 259-278

    The trend of environmental degradation and natural resources’ loss, all around the world, is considered a major fact of our current time. Nowadays, environmental issues have social concepts. Environmental degradation is related to lots of factor the most important of which are social and cultural factors. Present research has been accomplished with the purpose of studying the influence of social cultural factors on Tehran environmental degradation. Present research is applied form objective point of view and the method used is from survey type. The statistical population of present research includes young individuals in the range of 18-35 year-old living in districts (17-13-10-6-2) of Tehran Metropolitan area. The least sample size for answering questionnaires of present research is 453 young individuals selected by quota sampling method and questionnaires were distributed among them. Data analysis was made by sample power software. Results indicate a significant relation among all research independent variables with environmental degradation variable (sig≤0.05). Considering Pearson coefficient values, it may be stated that the relation of social class, environmental knowledge and cultural capital with environmental degradation variable is estimated to be poor and inverse, while the relationship of consumerism and level of being religious variables with environmental degradation is average, poor and direct respectively.

    Keywords: Environment, degradation, Consumerism, Religiosity, youthfulness
  • Ali Ruhani *, Reza Taghizadeh, Hasanali Karimi manjarmuei Pages 279-302

    The economy plays an important role in the daily life of Iranians and the consequences of economic fluctuations have made their lives difficult and largely unpredictable. In recent years, due to economic / political issues that have arisen at the national and international levels, inflation and the devaluation of the national currency have become a constant topic of discussion for family members, friends and even academics. Meanwhile, the Iranian Citizens, whose life has been tied to economic fluctuation / inflation for many years, has been constantly looking for fluctuations in market fluctuations. The Tehran Stock Exchange has played this role for citizens over the past two years; In particular, along with the government's incentive and propaganda policies for membership and activity, it has been cleared and referred to people as a model for getting simple profit. As a result, the present study sought to investigate this situation and its consequences using the method of critical ethnography. The research began with the active participation of researchers in stock exchange activities and was followed by in-depth interviews with twenty ordinary people, brokerage staff, portfolio managers and financial professionals. The research findings were based on codifications including economics, infrastructure of life, war for life, economics in crisis, stock market; individual response to social problems, governmental manipulation in the stock market, inefficiency of individual responses to social issues, self-humiliation, economic repression and disappeared wishes. The results showed collective frustration and the negative consequences of the mass participation bubble on the one hand and the stock market price bubble on the other. Finally, these findings were discussed at the level of systemic relationships, using social theories.

    Keywords: Tehran Stock Exchange, disappeared wishes, Inflation, National Currency Value, Economic Fluctuations