فهرست مطالب

علوم و فنون مدیریت اطلاعات - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 25، زمستان 1400)

نشریه علوم و فنون مدیریت اطلاعات
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 25، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمد حسن زاده صفحات 7-14

    هم‌زمان با توسعه شتابان دیجیتالی شدن در عرصه‌های مختلف، نشانه‌های ورود به عصر زندگی مجازی بیش از پیش نمایان شده است. ظهور شبکه‌های اجتماعی، فضاهای درآمیخته با واقعیت مجازی و گرایش شدید شهروندان به برقراری ارتباط با فضای جدید و استقبال بی‌سابقه از ارتباطات و مناسبات این فضا، نیاز به تحول دیجیتال را ضرورت بخشیده است. هرچند واژه دیجیتال به عنوان صفت برای تحول منصوب شده، اما، تحول دیجیتال به امر یا فرایند دیجیتال‌سازی محدود نیست. تحول دیجیتال، فرایند گذر موجودیت‌های سنتی مبتنی بر ارتباطات، مناسبات و زیست-بوم فیزیکی به دنیای مبتنی بر مناسبت‌ها و موجودیت‌های غیر فیزیکی است. مدیریت دانش به عنوان یکی از مهم‌ترین تسهیل‌گرهای تحول به شمار می‌رود. ماهیت دانشی تحول دیجیتال و ویژگی‌های به شدت پویا و متغیر آن، اقتضاء می‌کند که تغییراتی در نوع نگرش و تسهیل‌گری مدیریت دانش نیز تغییراتی حاصل شود. به همین دلیل، مدیریت دانش تحولی می‌تواند به عنوان راه‌حل مناسبی پیشنهاد شود. در این نوشتار، تلاش شده است به صورت خلاصه، روند شکل‌گیری و ویژگی‌های متمایز مدیریت دانش تحولی با عنوان مدیریت دانش 4.0 تبیین شود.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش تحولی، مدیریت دانش 4.0، تحول دیجیتال
  • مائده علیزاده، محمدرضا معتدل*، نوید نظافتی صفحات 15-46
    هدف

    داده با کیفیت نقش حیاتی را در عملکرد و موفقیت یک سازمان ایفا می کند و می توان اهمیت آن را به مثابه اکسیژن برای بقای انسان دانست. حفظ کیفیت سطح بالای داده به سازمان ها کمک می کند هزینه های عملیاتی کاهش و درآمد افزایش یابد. آشنایی با ابعاد کیفیت داده اولین گام به سمت بهبود کیفیت داده است. شناسایی ابعاد مختلف کیفیت داده و گروه بندی آن ها به تحلیل گران اجازه می دهد تا روش های بهبود و ابزارهای کیفیت داده را در مسیر بهبود اطلاعات و فرآیندهایی که اطلاعات را ایجاد می کنند، استفاده نمایند.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف، از نوع کاربردی و با روش توصیفی- پیمایشی انجام شده است. در این پژوهش با هدف ارتقای سطح کیفیت داده در پورتال های دانشگاهی، ابتدا نیازهای (صداهای) کاربران مختلف یک پورتال دانشگاهی در خصوص کیفیت داده با استفاده از پرسشنامه شناسایی و سپس با تکنیک ترکیبی کانو و تحلیل سلسله مراتبی، این نیازها اولویت بندی شد. در مرحله بعد یک ماتریس چهارتایی خانه کیفیت تشکیل و با صدای کاربران آغاز و در انتها به چگونگی طراحی منتهی شد.

    یافته ها

    با انجام تحلیل گسترش عملکرد کیفیت مشخص شد که XML و پس از آن HTML از جایگاه مناسب تر و کاراتری نسبت به سایر بسترها و زبان های برنامه نویسی در این مطالعه موردی جهت ارتقای سطح کیفت داده به صورت کلی و نیز پاسخگویی به نیازمندی های کاربران برخوردار هستند. با بررسی ماتریس های خانه کیفیت، «انعطاف پذیری» به عنوان مهم ترین الزام فنی در طراحی یک پورتال مشخص گردید.

    نتیجه گیری

    دقت در انتخاب بسترهای مناسب برای ذخیره سازی و نمایش داده های پورتال های دانشگاهی و توجه به انتظارات و نیازمندی های کاربران قبل از اقدام به پیاده سازی آن، کیفیت داده ها و به تبع آن رضایت کاربران را افزایش می دهد و موجب بهینه سازی عملکرد و افرایش اثربخشی و کارایی خواهد شد.

    کلیدواژگان: کیفیت داده، پورتال دانشگاهی، تکنیک گسترش عملکرد کیفیت، دانشگاه صنعتی امیرکبیر
  • رضا عباسی، فریبا نظری* صفحات 47-70
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر موفقیت پیاده سازی مدیریت دانش در شرکت گاز استان خوزستان به روش تحلیل سلسه مراتبی اجرا شد.

    روش شناسی

    روش پژوهش حاضر توصیفی- اکتشافی است. جامعه آماری شامل کلیه مدیران و کارشناسان ارشد شرکت گاز استان خوزستان بودند که تعداد 35 نفر از آنها به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته است. روایی صوری پرسشنامه توسط اساتید و مدیران و صاحب نظران شرکت گاز استان خوزستان تایید شد. برای تعیین پایایی آن از روش آلفای کرونباخ استفاده گردید که مقدار آن برای مرحله اول و دوم 864/0 و 893/0 به دست آمد. در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی به کمک نرم افزار اس. پی. اس. اس و اکسپرت چویس استفاده شده است.

    یافته ها

    براساس تکنیک دلفی، 6 عامل و 33 زیرعامل شناسایی شد. نتایج فرایند تحلیل سلسله مراتبی نشان داد از نظر اهمیت، به ترتیب عوامل مدیریت و رهبری، فناوری اطلاعات، فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی، مدیریت منابع انسانی و فرایندها و فعالیت ها در رتبه اول تا ششم قرار دارند.

    نتیجه گیری

    مطابق با یافته های پژوهش با اولویت عامل ها می توان نسبت به ایجاد و توسعه زیرساخت های تکنولوژیکی، اعمال استراتژی دانش محور در تدوین برنامه های شرکت و فراهم نمودن سامانه های اطلاعاتی مناسب برای ذخیره سازی، انتقال و تبادل دانش، حاکمیت تفکر خلاق و انتقادی در فرهنگ، جلب مشارکت، توسعه روابط اجتماعی بین جوامع کاری و تجاری و همچنین روابط غیررسمی در بین کارکنان شرکت برای افزایش رضایت مندی و انگیزه انتقال دانش و سایر فرآیندهای مدیریت دانش برای بهبود و ارتقاء موقعیت رقابتی شرکت در توسعه مدیریت دانش اقدام کرد.

    کلیدواژگان: تحلیل سلسه مراتبی، شرکت گاز استان خوزستان، مدیریت دانش، دانش سازمانی، تسهیم دانش، اشتراک دانش
  • رویا حجازی نیا* صفحات 71-92
    هدف

    هدف پژوهش حاضر مطالعه رابطه ی بین سواد الکترونیکی و عناصر ساختار سازمانی (تمرکز، پیچیدگی و رسمیت) و همچنین اثری است که به کارگیری سیستم های اطلاعاتی در سازمان ها بر این رابطه دارد.

    روش شناسی

     پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی- همبستگی بوده و با روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش کارشناسان بخش فناروی اطلاعات استانداری زاهدان بود. داده های پژوهش با ابزار پرسشنامه محقق ساخته حاوی 28 سوال گردآوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار SMART PLS 3.0 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از آن است که بین متغیر سیستم اطلاعاتی و متغیرهای سواد الکترونیکی کارکنان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین بین متغیر استفاده از سیستم های اطلاعاتی و متغیرهای رسمیت و پیچیدگی اثر منفی و معناداری وجود دارد. در نهایت بین متغیر استفاده از سیستم های اطلاعاتی در سازمان و متغیر تمرکز رابطه مثبت و در عین حال معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش حاضر می توان گفت با استخدام کارکنانی که دارای سواد الکترونیک بالا هستند و یا برگزاری دوره های آموزشی با استفاده از روش های مختلف آموزش الکترونیکی، آموزش سیار و آموزش حضوری بایستی جهت توسعه ی سواد الکترونیک کارکنان اقدام کرد. یکی از نتایج این مساله تغییر در عناصر ساختاری سازمان چون رسمیت، پیچیدگی و تمرکز است که می تواند منجر به رسمیت کم تر، پیچیدگی کم تر و تمرکز بالاتری در سازمان شود.

    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعاتی، سواد الکترونیکی، سازمان های دولتی، شهر زاهدان، فناوری اطلاعات
  • شایسته شجاعی کاریزکی، سودابه شاپوری*، هاجر زارعی صفحات 93-114
    هدف

    هدف این پژوهش تجزیه و تحلیل داده های وب سایت شهرداری تهران و ارایه راهکارهای داده کاوی برای تصمیم گیری مدیران است.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر بنیادی بوده و از لحاظ ماهیت تحلیلی است. روش گردآوری داده ها به صورت میدانی بوده و جامعه آماری از 220 دامنه شهرداری تهران انتخاب شده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک های داده کاوی برای کشف الگوی مناسب تصمیم گیری مدیران شهری استفاده گردید و منبع گردآوری داده ها وب سنجی و ابزار مورد استفاده گوگل آنالیتیکس است.

    یافته ها

    میزان دقت شبکه عصبی عمیق ال.اس.تی.ام برابر با 84/99%، است. صحت شبکه برابر با 90/99%، فراخوانی برابر با 63/99%، خطای برابر با 16/0%، معیار ام.اس.ای ام برابر با 003/0% است. دقت روش دی.بی.اسکن با سایر روش های پایه جهت تجزیه و تحلیل داده های وب سایت های شهرداری تهران برابر با 84/99%، روش یادگیری عمیق برابر با 25/99%، روش نزدیک ترین همسایه برابر با 81/99% و روش درخت تصمیم برابر با 8/99% است. با این تفاسیر میزان بهبود دقت روش دی.بی.اسکن در مقایسه با روش های یادگیری عمیق برابر با 59/0% است.

    نتیجه گیری

    با شبیه سازی روش دی.بی.اسکن جهت شناسایی و تجزیه و تحلیل داده های وب سایت های شهرداری تهران و ارایه راه کارهای داده کاوی برای تصمیم گیری مدیران مشاهده گردید که روش مطرح شده، پیشنهادهایی را به مدیران ارایه می کند که در جهت بهبود بازدید از سایت و عملکرد شهرداری به میزان قابل توجهی موثر است.

    کلیدواژگان: شهرداری تهران، داده کاوی، شبکه عصبی عمیق ال.اس.تی.ام، خوشه بندی، دی.بی.اسکن، مدیران، وب سایت
  • معصومه نوری پور، اکرم تاجیک*، علیرضا اسفندیاری مقدم صفحات 115-148
    هدف

    با توجه به اهمیت شفافیت و نقش انکارناپذیر سازمان های بین المللی حقوق بشر، پژوهش حاضر با هدف تبیین و ارزیابی وضعیت شفافیت وب سایت سازمان های بین المللی حقوق بشر انجام شد.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر کاربردی بوده و از نظر هدف، از نوع ارزشیابی است، که از حیث روش گردآوری اطلاعات به روش پیمایشی- توصیفی انجام شد. بدین منظور، نخست، جامعه آماری متشکل از یازده وب سایت سازمان های بین المللی حقوق بشری انتخاب گردید، پرسشنامه ای با محوریت سه بعد اصلی (یعنی دسترسی به اطلاعات، مشارکت در تصمیم گیری، و دسترسی به نتایج) به عنوان ابزار گردآوری اطلاعات مورد استفاده قرار گرفت، و با استفاده از روش های آمار توصیفی، داده های موجود تحلیل شدند.

    یافته ها

    از منظر شفافیت وب سایت، یونسکو با برخورداری هر 40 گویه تعریف شده برابر با 100 درصد و سازمان فعالان حقوق بشر بدون مرز با برخورداری تنها 16 گویه از کل 40 گویه تعریف شده برابر با 40 درصد به عنوان موفق ترین و ضعیف ترین وب سایت سازمان های بین المللی حقوق بشر، مورد مطالعه در این پژوهش شناخته شدند. افزون بر آن، سه سازمان سازمان بین المللی کار، سازمان جهانی بهداشت و یونیسف به صورت مشترک رتبه دوم، سازمان مدافعان حقوق بشر رتبه سوم، سازمان ضد برده داری بین الملل رتبه چهارم، سازمان ملل متحد رتبه پنجم، سازمان بین المللی حق بر غذا رتبه ششم، سازمان عفو بین الملل رتبه هفتم، مرکز حقوق اقتصادی و اجتماعی رتبه هشتم، و فعالان حقوق بشر بدون مرز رتبه نهم را به لحاظ شفافیت وب سایت کسب کردند.

    نتیجه گیری

    وضعیت شفافیت وب سایت سازمان های بین المللی حقوق بشر براساس مولفه های دسترسی به اطلاعات، مشارکت در تصمیم گیری و دسترسی به نتایج قابل قبول ارزیابی شد. با این حال، به منظور ایجاد شفافیت هرچه بیشتر وب سایت های سازمان های بین المللی حقوق بشر در زمینه مولفه های سه گانه، پیشنهاد شد که گنجاندن و دسترسی آنلاین به برخی موارد، بیش از پیش، در اولویت کاری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، مدیریت اطلاعات، شفافیت، وب سایت ها، حکمرانی خوب، سازمان های بین المللی، حقوق بشر
  • مهیم تاش، عبدالله ساعدی، حسن غفاری، گلبهار پورانجنار، فرحناز آهنگ* صفحات 149-172
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی و واکاوی نقش واسطه ظرفیت جذب دانش در تاثیر فرهنگ نوآوری بر چابکی منابع انسانی در میان کلیه کارکنان شرکت های پارک علم و فناوری شهرستان زاهدان در استان سیستان و بلوچستان انجام شده است.

    روش شناسی

    این پژوهش از نوع کاربردی بوده که به روش توصیفی از نوع همبستگی انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه های استانداردی است که پایایی آنها با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ و روایی آنها با استفاده از روایی محتوا مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری شامل کلیه اعضای شرکت های پارک علم و فناوری شهرستان زاهدان می باشد که حجم نمونه با استفاده از جدول جرسی و مورگان، بالغ بر 130 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده تعیین گردید. به منظور تایید یا رد فرضیات از روش الگویابی معادلات ساختاری و کمک نرم افزار Smart-PLS استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که فرهنگ نوآوری بر ظرفیت جذب دانش و چابکی منابع انسانی و همچنین ظرفیت جذب دانش نیز بر چابکی منابع انسانی تاثیر مثبت و معناداری دارد. علاوه بر این، نقش واسطه ظرفیت جذب دانش در تاثیر فرهنگ نوآوری بر چابکی منابع انسانی تایید گردیده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصل از پژوهش، فرهنگ نوآوری تاثیر بسزایی در ظرفیت جذب دانش و چابکی منابع انسانی در شرکت های پارک علم و فناوری دارد. بنابراین، مدیران پارک های علم و فناوری با انجام تغییرات ساختاری و حمایت از ایده ها و قوانین خلاقانه، بایستی در راستای تقویت این فرهنگ اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: جذب دانش، فرهنگ نوآوری، چابکی منابع انسانی، ایده های خلاقانه، شرکت های پارک علم و فناوری، زاهدان
  • ابوالفضل قاسم زاده علیشاهی*، عزیز خوشمهر هدایتی، شاهرخ محمدیان صفحات 173-194
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه اثر انتظار تلاش، تاثیر اجتماعی و شرایط تسهیل گر در قصد استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات با نقش واسطه ای انتظار عملکرد در بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش تحقیق، تحقیق توصیفی از نوع همبستگی براساس مدل معادلات ساختاری است. جامعه آماری مورد مطالعه، کلیه دانشجویان دوره های تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی تبریز به حجم 1500 نفر است. نمونه آماری این تحقیق 306 نفر بوده و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب انتخاب شده است. ابزار جمع آوری داده ها، ترجمه و ترکیب پرسش نامه استاندارد بوده که بر پایه استفاده از فناوری به وسیله پژوهشگر اصلاح شده است. روایی پرسش نامه براساس روایی محتوایی، روایی صوری و روایی سازه (تحلیل عاملی تاییدی، CFA) تایید شده و ضریب پایایی آن براساس ضریب آلفای کرونباخ برابر با 86/0 به دست آمده است. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش‏های آمار توصیفی (فراوانی، میانگین، انحراف استاندارد و ضریب همبستگی پیرسون) و آمار استنباطی (تحلیل مسیر مدل معادلات ساختاری) با استفاده از نرم افزارهای SPSS و LISREL مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که متغیرهای انتظار تلاش، تاثیر اجتماعی و شرایط تسهیل گر با نقش واسطه ای انتظار عملکرد، اثر علی مثبت و معناداری بر قصد استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز دارند (p<.01).

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر متغیرهای تحقیق در قصد استفاده از فناوری، لازم است نگرش سازمان های آموزشی و سیاست گذاران براساس نتایج چنین تحقیقاتی مورد توجه قرار گرفته و بیش از پیش، علاقه مندی و نیازهای دانشجویان در استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات بررسی شود.

    کلیدواژگان: انتظار تلاش، تاثیر اجتماعی، شرایط تسهیل گر، فناوری اطلاعات و ارتباطات، انتظار عملکرد، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
  • حسن محمودی* صفحات 195-220
    هدف

    فرهنگ اطلاعاتی مفهوم نوینی است که بیانگر جهت گیری سازمان به اطلاعات، و نیز ارزش ها، هنجارها و رفتارهای مرتبط با اطلاعات در سازمان است. پرداختن به این مفهوم به ویژه در سازمان های دانش بنیان مانند دانشگاه ها اهمیت زیادی دارد. از این رو، هدف پژوهش حاضر ارایه مدلی برای سنجش فرهنگ اطلاعاتی در دانشگاه های دولتی ایران است.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی است که با رویکرد ترکیبی اکتشافی انجام شد. جامعه آماری پژوهش اعضای هیات علمی دانشگاه های دولتی ایران بودند. اعضای نمونه پژوهش در بخش کیفی با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و در بخش کمی با استفاده روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. در بخش کیفی برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد که بعد از تحلیل مصاحبه ها و کدگذاری داده ها، مدل مفهومی پژوهش تدوین گردید. در ادامه برای سنجش اعتبار مدل پژوهش، داده های کمی با کمک پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شدند که برای بررسی برازش مدل پژوهش از روش معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل استفاده شد.

    یافته ها

    با تحلیل داده های کیفی، 57 کد اولیه به عنوان مولفه های شکل دهنده فرهنگ اطلاعاتی شناسایی شدند که این کدها در قالب 16 مقوله فرعی و 4 مقوله اصلی دسته بندی گردیدند. در بخش کمی، برازش مدل پژوهش نشان داد، مدل فرهنگ اطلاعاتی دانشگاه های دولتی ایران از برازش بالایی برخوردار است. بدین ترتیب، برای سنجش فرهنگ اطلاعاتی در دانشگاه های دولتی ایران می توان از این مدل شامل 4 بعد اصلی ارزش ها و هنجارهای اطلاعاتی، بهره مندی از فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی، مدیریت اطلاعات و ارتباطات و تعاملات بهره گرفت.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر با ارایه مدل فرهنگ اطلاعاتی، امکان سنجش و پایش فرهنگ اطلاعاتی را در دانشگاه های دولتی ایران فراهم کرده است. همچنین این پژوهش می تواند مبنایی برای انجام پژوهش های بیشتر در این زمینه و بسط مبانی نظری این حوزه باشد.

    کلیدواژگان: فرهنگ اطلاعاتی، ارزش ها، هنجارهای اطلاعاتی، مدیریت اطلاعات، دانشگاه های دولتی ایران
  • وحید متقی، مهدی اسماعیلی*، قاسمعلی بازایی، محمدعلی افشارکاظمی صفحات 221-250
    هدف

    هدف پژوهش حاضر اختصاص یکی از کلاس های جعل و واقعی به متن های آزاد می باشد. شبکه های عصبی کانولوشنی به عنوان یکی از مهم ترین مدل های یادگیری عمیق، دقت بالایی را بر روی این مسایل بدست آورده است. در این تحقیق آنالیز متن در سطح جمله و بهبود عملکرد شبکه عصبی کانولوشنی جهت تشخیص اخبار جعلی مورد توجه بوده است. در این شبکه ها کلمات به صورت کیسه ای از کلمات به مدل داده می شوند که هر کلمه با توجه به فضای برداری به ماتریس های دو بعدی تبدیل می شود. یکی از محدودیت های شبکه های کانولوشن این است که در سطح کلمه کار کرده و نمی تواند رابطه و فاصله بین جملات را در نظر بگیرد و آنالیز در سطح جمله مشکل اساسی در این تحقیق می باشد. در این پژوهش یک مدل پایه ای مبتنی بر شبکه های کانولوشنی پیشنهاد شده که در آن اسناد به صورت تنسورهای سه بعدی به شبکه داده می شوند تا بتواند مشکل مذکور را مرتفع نماید. در نظر گرفتن تنسورهای سه بعدی امکان یادگیری موقعیت کلمات در جمله را برای مدل فراهم می آورد و به نتایج دقیق تری در تشخیص اخبار جعل دست می یابد.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر مطالعه ای کاربردی بوده که در آن حدود 42000 اخبار فارسی از شهرهای مختلف ایران از توییتر جمع آوری شده و با عمل پیش پردازش، داده های اضافی و غیر مفید حذف و پس از برچسب زدن متون پاک سازی شده، متن اخبار جهت رویکرد پیشنهادی با استفاده از نرم افزار پایتون پردازش شده اند.

    یافته ها

    برخی از الگوریتم های یادگیری ماشین دارای قدرت بیشتری در مسایل طبقه بندی بودند، ولی با تغییراتی که در ساختار الگوریتم شبکه کانولوشن صورت گرفت، نتایج بهتری نسبت به الگوریتم های یادگیری ماشین و سایر الگوریتم های مشابه حاصل شد.

    نتیجه گیری

    در نظر گرفتن تنسورهای سه بعدی امکان یادگیری موقعیت کلمات در جمله را برای مدل فراهم می آورد و این مدل پیشنهادی در مقایسه با رویکردهای پیشنهادی در ادبیات، دقت قابل توجهی را بدست آورده است. مدل پیشنهادی بدون اضافه کردن سربار اضافی از لحاظ تعداد ویژگی ها و عمق شبکه، با تغییر در ورودی توانسته است به نتایج بهتر و قابل قبول از سایر رویکردهای موجود در ادبیات دست یافته و به دقت و صحت بیش از 94 درصد دست یابد.

    کلیدواژگان: پردازش زبان طبیعی، طبقه بندی متن، شبکه های عصبی کانولوشنی، تنسور سه بعدی، اخبار جعلی، اخبار فارسی، کرونا ویروس
  • احسان فولادی کیا، فائزه تقی پور*، امیررضا نقش صفحات 251-275
    هدف

    هدف پژوهش حاضر ارایه یک مدل رسانه ای مبتنی بر شبکه های اجتماعی به منظور ارتقاء اعتماد به تجارت الکترونیک (B2C) با استفاده از روش گراندد تیوری بود.

    روش شناسی

    جامعه آماری به صورت نظری انتخاب شده و شامل خبرگان و متخصصان صاحب نظر براساس معیارهای مد نظر محقق بود. ابزار گردآوری اطلاعات، مصاحبه و پیاده سازی مصاحبه ها، کدگذاری و خلاصه سازی بوده و روش تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از کدبندی و دسته بندی مقوله ها و تم ها انجام شد. سپس گزاره های به دست آمده از مصاحبه ها در سه مرحله کدگذاری باز، گزینشی و محوری دسته بندی شدند. در نهایت با بررسی شرایط علی، شرایط زمینه ای و شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدها، مقوله اصلی پژوهش یعنی «ارتقاء اعتماد به تجارت الکترونیک» مورد شناسایی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها، حاکی از این است که در شرایط علی، «نقش رسانه و شبکه های اجتماعی» در اعتمادسازی به تجارت الکترونیک، در عوامل مداخله گر «فاکتورهای زیربنایی و مشکلات ناامنی در فضای مجازی»، در شرایط زمینه ای «متغیرهای مربوط به وب سایت، شبکه و نحوه مدیریت آنها» و در مورد راهبردها «استراتژی های مدیریتی و کاربردی، زیرساختی و انگیزشی» بیشترین فراوانی و اهمیت را به خود اختصاص دادند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر مبین این مطلب است که نام و نشان تجاری معتبر، شفافیت عملکرد و افزایش تراکنش در افزایش اعتماد مشتری به یک وب سایت تجارت الکترونیکی تاثیر مستقیم دارد.

    کلیدواژگان: تجارت الکترونیک B2C، اعتماد، شبکه های اجتماعی، رسانه
|
  • Mohammad Hassanzadeh Pages 7-14

    Concurrent with the rapid development of digitalization in various fields, the signs of entering the age of virtual life have become more manifest.
    The advent of social networks, spaces mixed with virtual reality and the strong tendency of citizens to communicate with the new space, and the unprecedented acceptance of communications and relationships in this space, has necessitated the digital transformation.
    Although the term of Digital has been designated as an adjective for transformation, digital transformation is not limited to the digitalization directive or process.
    Digital transformation is the process of transitioning traditional entities based on communication, relationships, and the physical ecosystem into a world based on non-physical occasions and entities.
    Knowledge management is one of the most important facilitators of change. The knowledge nature of digital transformation and its highly dynamic and variable features require changes in attitudes and the facilitation of knowledge management.
    For this reason, transformational knowledge management can be suggested as a suitable solution. In this paper, an attempt has been made to briefly explain the formation process and the distinctive features of transformational knowledge management called Knowledge Management 4.0.

    Keywords: Transformational Knowledge Management, Knowledge Management 4.0, Digital Transformation
  • Maedeh Alizadeh, Mohammad Reza Motadel *, Navid Nezafati Pages 15-46
    Purpose

    Data Quality plays a vital role in the performance and success of an organization and can be compared to oxygen for human beings. Therefore, maintaining data quality helps organizations in low operating costs and increment in revenue. If data has not been offeredon time and adequate to each department’s quality expectation, such organization may not be able to make successful decisions. First step of data quality enhancement is the acquaintance of data quality dimensions. Identifying and grouping various dimensions of data quality allow experts to use data quality enhancement tools and methods on information improvement processes.

    Methodology

    The present study is applied in terms of purpose and analytical-survey research. In this paper, to enhance the level of data quality of university portals, users' requirements (voices) of a university portal have been prioritized using several data quality-related questionnaires by combining Kano & AHP techniques. A designed matrix of a 4-step QFD has been formed, which started with the users' requirements and ended with design methodologies.

    Findings

    As a result of combining Kano & AHP techniques, basic requirements have higher priority than others. It has been defined in this paper that entering data in various formats is the most important users' requirement. Based on QFD analysis, XML & HTML are more proper and useful in comparison to other platforms and programming languages to improve the level of data quality and fulfill users' requirements. In addition, flexibility could be the most important Engineering Characteristics parameter in designing a portal. HVR software can perform a reliable and secure platform to prepare rapid and optimized data integration.

    Conclusion

    The Quality Function Deployment method could be an appropriate solution to solve problems regarding data quality in the condition that it consists of programming to the designing process.

    Keywords: Data Quality, Quality Function Deployment, University Portal, Analytical Hierarchy Process, Amir Kabir University
  • Reza Abasi, Fariba Nazari * Pages 47-70
    Purpose

    This study was carried out to identify and rank factors affecting the success of knowledge management implementation in the gas organization of Khuzestan Province by the Analytical Hierarchy Process Method.

    Methodology

    The research method was descriptive- exploratory. The statistical population included all managers and senior experts of Khuzestan Gas Company, 35 of whom were selected by snowball sampling. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire. The face validity of the questionnaire was confirmed by the professors and managers of Khuzestan Gas Company. Cronbach's alpha method was used to determine its reliability, which was estimated at 0.877 and 0.892. In this study, SPSS and Expert Choice software were used to analyze data from descriptive and inferential statistics.

    Findings

    Based on the Delphi technique, 6 factors and 33 important factors were identified. The results of the analytical hierarchy process show that in terms of importance, management and leadership factors, information technology, organizational culture, organizational structure, human resource management, and processes and activities factors were ranked first to sixth.

    Conclusion

    According to the results of this study, we can use the decision model derived from identifying and ranking of factors affecting the success of knowledge management implementation in the gas organization of Khuzestan Province by Analytical Hierarchy Process Method to improve and enhance the competitive position of the company. According to the findings obtained from the priority of agents, creation, and development of technological infrastructure,  application  of  knowledge - based  strategy  in  formulating  company  plans  andproviding appropriate information systems for storage, transfer, and exchange of knowledge, the rule of creative and critical thinking in culture, engagement, development of social relations between working and business communities as well as informal relations among company employees to increase satisfaction and motivation of knowledge transfer and other knowledge management processes to improve and enhance the company's competitive position in knowledge management development can be implemented and run.

    Keywords: Analytical Hierarchy Process, Khuzestan Gas Company, Knowledge Management, Organizational Knowledge, Knowledge sharing
  • Roya Hejazinia * Pages 71-92
    Purpose

    The present study aimed to investigate the relationships between information systems and organizational structure elements (centralization, complexity, and formalization) as well as the effect of e-literacy on the use of information systems.

    Methodology

    The present study was descriptive-correlational and survey. The statistical population consisted of Zahedan Governorate experts.Therefore, the research data was collected using a researcher-made questionnaire containing 28 questions in three sections that consist of reviewing the status of e-literacy, reviewing the use of information systems, and reviewing the status of structural elements of the organization.90 copies of questionnaires were distributed in person among the population members after confirmation of content, convergent, and divergent validity and the reliability of the questionnaire by a group of experts. Data analysis was done by structural equation modeling and SMART PLS 3.0 software.

    Findings

    The research results indicated that there were positive and significant relationships between the information system and employees' e-literacy. So that the higher the level of e-literacy of the employees of the organization, the more they will use the information systems in the organization.Furthermore, there were negative and significant relationships between using information systems in organizations and formalization and complexity, so that by using information systems in the organization, we will see a decrease in the level of formality and complexity. While there was a significant positive relationship between the use of information systems and centralization in organizations. So that with the use of information systems, the level of centralization will increase.

    Conclusion

    According to the research findings, we can be sure of the use of information systems in the organization by hiring employees with high information literacy or holding training courses by using different methods of e-learning, mobile learning, and face-to-face learning to develop staff information literacy. So we can ensure the actual use of information systems in the organization; as a result, it will lead to less formalization as well as more complexity and higher centralization in the organization

    Keywords: information system, electronic literacy, formalization, complication, centralization, Government Organizations
  • Shayesteh Shojaei Karizaki, Soodabeh Shapoori *, Hajar Zarei Pages 93-114
    Purpose

    The main purpose of this article is to analyze the data of the Tehran Municipality websites and provide data mining solutions for managers' decisions.

    Methodology

    This research is fundamental and in terms of nature, it can be considered analytical. The data collection method was the field. The statistical population was selected from 220 domains of Tehran Municipality and for analysis, data mining techniques were used to discover the appropriate decision model of city managers. The source of data collection was web analytics and tools used by Google Analytics.

    Findings

    The accuracy of the LSTM deep neural network is 99.84%. Network accuracy is 99.90%, the call is equal to 99.63%, the error is equal to 0.16%, MSM standard is equal to 0.003. The accuracy of the DBScan method with other basic methods for analyzing the data of Tehran Municipality websites is 99.84%, the deep learning method is 99.25%, the nearest neighbor method is 99.81% and the decision tree method is equal to 99.8%.With these interpretations, the rate of improvement of the accuracy of the DBScan method in comparison with the deep learning methods is equal to 0.59%.

    Conclusion

    Finally, by simulating the DBScan method to identify and analyze the data of Tehran Municipality websites and provide data mining solutions for managers' decisions, it was observed that the proposed method provides suggestions to managers to improve site visits and The performance of the municipality is significantly effective.

    Keywords: Tehran municipality, Data Mining, LSTM deep nervous network, Clustering, DBScan
  • Masoumeh Nouripour, Akram Tajik *, Alireza Isfandyari-Moghaddam Pages 115-148
    Purpose

    Due to the digital revolution and increasing development of ICTs, and the entrance of national as well as international organizations to such an arena, the foundation of transparency is formed through virtual environments including organizational websites. As a result of the importance of this subject, i.e. transparency, and also, the undeniable role of human rights international organizations, the present research aims to explain and evaluate the transparency status of websites at these organizations.

    Methodology

    To do this, firstly, the research population consisting of 11 human rights international organizations was selected. A questionnaire revolving around 3 main dimensions (access to information, contribution to/engagement in decision making, and access to outputs) was developed and utilized, and then, the gathered data were analyzed.

    Findings

    Based on the analysis of collected data, UNESCO (with 100 percent coverage of transparency items) and HRWF (with 40 percent coverage of transparency items) were the best and the worst performers, respectively.Moreover, the three organizations "International Labor Organization", "World Health Organization", and "United Nations Children's Fund" (joint second rank with 97.5 percent coverage of transparency items), "Civil Rights Defenders" (third rank with 92.5 percent coverage of transparency items), "Anti-Slavery International" (fourth rank with 90 percent coverage of transparency items), "United Nations" (fifth rank with 87.5 percent coverage of transparency items), FIAN (sixth rank with 75 percent coverage of transparency items), "Amnesty International" (seventh rank with 72.5 percent coverage of transparency items), and "Center for Economic and Social Rights" (eighth rank with 67.5 percent coverage of transparency items) were identified.

    Conclusion

    Finally, the overall performance of the international organizations of human rights was evaluated as acceptable. Regardless of the current situation, in line with much more performance and so better transparency, some recommendations revolving around the three main dimensions (i.e., access to information, contribution to/engagement in decision making, and access to outputs) were emphasized.

    Keywords: Information Technology, information management, Transparency, Websites, Good Governance, International Organizations, Human Rights
  • Mohim Tash, Abdullah Saedi, Hassan Ghaffari, Golbahar Pouranjenar, Farahnaz Ahang * Pages 149-172
    Purpose

    With the beginning of the third millennium, the role of human resources has become more and more important, to the point that some consider it the only factor in gaining a sustainable competitive advantage. This is especially true in knowledge-based businesses. As a result, for a knowledge-based company, human capital is the most important asset, and the better the quality of this asset, the more likely it is that the business will survive, succeed, and thrive. One of the indicators of the desirability of human resources is the discussion of human resource agility. According to these materials, the present study was conducted to investigate the mediating role of knowledge absorption capacity in the impact of innovation culture on human resource agility among all employees of Zahedan Science and Technology Park in Sistan and Baluchestan province.

    Methodology

    This is applied research that has been done by the descriptive correlational method. Data collection tools are standard questionnaires whose reliability was assessed using Cronbach's alpha test and their validity was assessed using content validity. The statistical population includes all members of Zahedan Science and Technology Park companies. The sample size was determined using the Jersey and Morgan table, up to 130 people by simple random sampling. To confirm or refute the hypotheses, the structural equation modeling method was used with the help of Smart-PLS software.

    Findings

    The findings showed that the culture of innovation has a positive and significant effect on the capacity to absorb knowledge and agility of human resources and also the capacity to absorb knowledge on the agility of human resources. In addition, the mediating role of knowledge absorption capacity in the impact of innovation culture on human resource agility has been confirmed.

    Conclusion

    According to the results of the research, the culture of innovation has a significant effect on the capacity to absorb knowledge and human resource agility in science and technology park companies. Therefore, managers of science and technology parks should take action to strengthen this culture by making structural changes and supporting creative ideas and laws. According to the research results and the importance of innovation and innovation culture, suggestions in the field of managerial and structural changes in science and technology parks in Zahedan such as changes in the external environment of the organization, institutionalizing trust among employees, commitment to change among employees, support Creative ideas, few rules, extensive informal communication, face-to-face communication

    Keywords: Knowledge Absorption Capacity, Innovation Culture, Human Resource Agility, Creative Ideas
  • Abolfazl Ghasemzadeh Alishahi *, Aziz Hedayati Khoshemehr, Shahrokh Mohammadian Pages 173-194
    Purpose

    This study aimed to investigate the role of effort expectancy, social influences, and facilitating conditions in the intention to use information and communication technology with the mediating role of performance expectancy among graduate students of Tabriz University of Medical Sciences.

    Methodology

    The present study is a descriptive-survey correlational study based on the structural equation model in terms of applied purpose and in terms of data collection. The statistical population of the study is all graduate students of Tabriz University of Medical Sciences with a number of 1500 people. The statistical sample of this research is 306 people who have been selected by the stratified random sampling method. The data collection tool is a translation and synthesis of a standard questionnaire based on the use of technology modified by the researcher. The validity of the questionnaire was confirmed based on content validity, face validity, and construct validity (confirmatory factor analysis, CFA) and its reliability coefficient was obtained based on Cronbach's alpha coefficient which is equal to 0.86. The collected data were analyzed using descriptive statistics (frequency, mean, standard deviation, and Pearson correlation coefficient) and inferential statistics (path analysis of structural equation model) by SPSS and LISREL software.

    Finding

    The results showed that the variables of effort expectancy, social influences, and facilitator conditions with mediating role of performance expectancy have a positive and significant causal effect on the intention to use information and communication technology of Tabriz University of Medical Sciences students with mediating role of performance expectation (p<.01).

    Conclusion

    The use of information and communication technology in the educational and research goals of students is a good opportunity and it is necessary to consider the attitudes of educational organizations and policy makers based on the results of such research.

    Keywords: Effort Expectancy, Social Influences, Facilitating Conditions, intention to use ICT, Performance Expectancy
  • Hasan Mahmoudi * Pages 195-220
    Purpose

    Information culture is a new concept that shows the organization's orientation towards information, as well as values, norms, and behaviors related to information in the organization. Addressing this concept is especially important in knowledge-based organizations such as universities. The purpose of this research is to introduce a model information culture for governmental universities of Iran.

    Methodology

    The populations were faculty members of governmental universities of Iran. The members of the research sample in the qualitative section were selected by using the purposive sampling method and in the quantitative section by using the random sampling method. In the qualitative section, semi-structured interviews were used to collect data. After analyzing the interviews and coding the data, a conceptual model of the research was designed. Then, to assess the validity of the research model, quantitative data were collected with the help of a researcher-made questionnaire. To evaluate the fitness of the research model, the SEM method (Structural Equation Modeling) was used with the help of LISREL software.

    Findings

    By analyzing qualitative data 57 initial codes were identified for information culture, these codes were categorized in format of 16 subcategories and 4 main categories. Fitting the research model with the SEM method showed, information culture model of governmental universities of Iran has very good fitness. Therefore, to measure information culture in governmental universities of Iran, this model which includes 4 main dimensions information values and norms, optimized use of information and communication technology, information management, and Communications and interactions, can be used.

    Conclusions

    This research, by presenting a model for information culture, provides the possibility of measuring and monitoring information culture in the governmental universities of Iran. In addition, the results of this research can be a base for doing more research and the development of theoretical foundations in this field.

    Keywords: Information culture, information values, norms, information management, governmental universities of Iran
  • Vahid Mottaghi, Mahdi Esmaeili *, Ghasem Ali Bazaee, Mohammad Ali Afshar Kazemi Pages 221-250
    Purpose

    Convolutional neural networks, as one of the most important models of deep learning, have gained high accuracy on these issues. In this study, discussion and text analysis at the sentence level and improving the performance of neural networks to detect fake news has been convolution. The network of words for bags of words in the data model so that each word according to the two-dimensional vector space to become matrices. One of the limitations of convolutional networks is that it works at the word level and cannot consider the relationship and distance between sentences. And sentence-level analysis is a major problem in this research. Sentence level analysis is a major problem in this research.In this research, a basic model based on convolutional networks is proposed in which documents are given to the network in the form of 3D tensors to solve the mentioned problem. Considering 3D tensors allows the model to learn the position of words in a sentence and achieve more accurate results in detecting fake news.

    Methodology

    This study is applied research in which about 42,000 Persian news from different cities of Iran were collected from Twitter and using preprocessing, additional and useless data is deleted and after tagging the deleted texts, the news text is used for the proposed approach using Python software and related libraries.

    Findings

    During testing, some machine learning algorithms had more power in classification problems, but with the changes in the structure of the convolutional network algorithm, better results were obtained than machine learning algorithms and other similar algorithms.

    Conclusion

    Considering 3D tensors allows the model to learn the position of words in a sentence, and this proposed model has gained considerable accuracy compared to the proposed approaches in the literature. The proposed model without adding additional overhead in terms of the number of features and network depth, by changing the input has been able to achieve better and more acceptable results than other approaches in the literature and achieve an accuracy of more than 94%.

    Keywords: Natural Language Processing, Text Classification, Convolutional Neural Networks, Fake News Detection
  • Ehsan Fouladikia, Faezeh Taghipoor *, Amirreza Nagsh Pages 251-275
    Purpose

    This study was conducted to provide a social media-based model of the factors affecting the promotion of trust in e-commerce using three-stage grounded theory.

    Methodology

    The statistical community has been purposefully selected and it includes experts and specialists with knowledge and familiarity with the subject of e-commerce and related issues and those involved in its implementation. The research tool was the implementation of interviews in the form of coding and summarizing them and the method of data analysis using coding and categorization of categories and themes using the grounded theory method. Finally, the statements obtained from the interview are categorized by three methods of open, selective, and axial coding. Finally, by examining the causal conditions, background conditions, and intervening conditions, the effective factors in promoting trust in e-commerce were identified.

    Finding

    After analyzing the data based on expert evaluation, it was observed that there is a significant relationship between the reliability of e-business websites and improving customer trust. It was also confirmed that a reputable brand and the transparency of a website have a direct effect on increasing customer trust in the website.

    Conclusion

    The effective supportive role of the government in the development ofe-commerce was proven. The results of this research apply to consumers and e-business owners.

    Keywords: B2C E-Commerce, Trust, Social Networks, media